Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Mersin Aile Hukuku Avukatı

Mersin Aile Avukatı

Mersin Aile Hukuku ve Boşanma Avukatı

Mersin aile hukuku  ve boşanma avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuz, boşanma sonucunda tazminat ve nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi davalarda tecrübeye sahiptir. En iyi boşanma süreci yönetimi, aile avukatlarından alınacak hukuki destekle mümkündür. Aile hukuku, Mersin’de 20 yıllık avukatlık tecrübesi ile hukuk ofisimizin uzmanlık alanlarından birisidir.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Aile Hukuku Avukat
Çalışma Alanları
Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları,
velayet, nafaka ve tazminat davaları,
katılma ve katkı payı alacağı ile mal paylaşımı davaları
yabancılık unsuru içeren uluslararası boşanma ve
yurtdışı boşanma kararının tanıma ve tenfiz işlemleri,
soybağı, babalık ve nesebin reddi davaları,
evlat edinme işlemleri
Mersin Aile Avukatı Bilgileri

Aile Hukuku

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları başta olmak üzere aile hukuku;

  • Nişanlılık,
  • evlilik birliğinin kurulması ve sona ermesi, 
  • nafaka, tazminat gibi boşanmanın mali sonuçları,
  • mal rejimi ve evliliğin sona ermesi sonucunda mal paylaşımı,
  • evlilik süresince gerekli hallerde ve boşanma durumunda velayet gibi konuları,
  • anneliğin tespiti, nesebin reddi, babalık davası, evlat edinme gibi soybağı davalarını düzenleyen hukuk alanıdır.

Boşanma davası ve mali sonuçları, aile hukuku içerisinde önemli bir yer tutar. Boşanma nedenleri, boşanmadan kaynaklı maddi – manevi tazminat ve nafaka bu hukuk alanı içerisinde düzenlenir.

Boşanma Davasında Aile Avukatı Desteği

Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, maddi ve manevi tazminat için boşanma delilleri büyük önem taşır. Davaya etki edecek belge ve bilgiler ile bunların süresi içerisinde sunulması, boşanma ve tazminat için önemlidir. Bu nedenle iyi bir çekişmeli boşanma avukatı yardımı davaya önemli derecede etki eder.

Anlaşmalı boşanmalarda ise boşanma protokolünün hazırlanması ve boşanmanın en kısa sürede gerçekleşmesi için iyi bir anlaşmalı boşanma avukatından destek almak şarttır. Aksi halde anlaşmalı boşanmada mali sonuçlara ilişkin kararın uygulanmasında sorunlar yaşanır.

Mersin anlaşmalı ve çekişmeli boşanma avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuz bu alanda yoğun birikim ve deneyim sahibidir.

Mersin Aile Hukuku Avukatı Desteği İçin

Mersin Aile Avukatları

Mersin aile avukatları, aile hukuku alanında uzman avukatlardır. Avukatlık büromuz Mersin’de, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarının yanı sıra; velayet değişikliği, babalık, soy bağının reddi, evlat edinme davaları gibi aile hukuku davalarında avukatlık hizmeti vermektedir. Mersin aile hukuku avukatı desteği için avukatlık büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Mersin kadın boşanma avukatı
Aile Hukuku ve Boşanma Davaları

Boşanma, Tazminat ve Nafaka Davaları

Boşanma davası açan eş, Medeni Kanunda sayılan boşanma nedenlerinden birisine dayanmak zorundadır. Kanun, boşanma davası açma hakkını, evlilik birliğinin sona ermesinde daha az kusurlu olan eşe tanımıştır. Daha ağır kusuru bulunan eş boşanma davası açarsa, diğer eşin itiraz hakkı olur. Ancak itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise, yine boşanmaya karar verilebilir. Evlilik birliğinin devamında eşlerin ve müşterek çocukların bir menfaati kalmamışsa, eşlerin eşit kusurlu olması halinde de boşanmaya karar verilebilir.

Eşlerden biri tarafından açılan boşanma davası herhangi bir nedenle reddedilirse, ikinci kez boşanma davası ancak bazı hallerde açılabilir.  Boşanmanın reddi kararından itibaren eşler üç yıl bir araya gelmemişse, açılan yeni boşanma davası kabul edilir. Bu durumda eşlerden her biri fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası açabilir.

Boşanmaya sebep davranışlar nedeniyle kişilik hakları zedelenen eş, boşanma ile birlikte manevi tazminat talebinde bulunabilir.  Yine kusursuz veya daha az kusurlu bulunan eş, kusurlu taraftan maddi tazminat talep edebilir. Maddi ve manevi tazminat boşanma ile birlikte talep edildiğinde ayrı bir harca tabi değildir. Bu talepler boşanmanın eki (fer’i) niteliğindedir.

Eş için ödenmesi gereken yoksulluk nafakası da boşanmanın fer’i niteliğindeki maddi taleplerdendir. Yoksulluk nafakası için, nafaka talebinde bulunan eşin;

  • boşanma nedeni ile yoksulluk durumuna düşmesi ve
  • boşanmada karşı taraftan daha ağır kusurlu olmaması gerekir.

Şartları varsa anlaşmalı boşanmada ise bir kusur araştırması yapılmaz. Eşlerin şartlarda anlaşıp boşanma iradesini belirtmesi sonucunda mahkemece boşanmaya karar verilir. Kusur aranmayacak bir diğer boşanma sebebi ise akıl hastalığı nedeniyle boşanmadır. Boşanma nedeni niteliğindeki akıl hastalığı, iradeyi ve fiil ehliyetini ortadan kaldıran bir durumdur. Bu nedenle akıl hastası eşin kusurundan söz edilemez. Bu durumda boşanma davasında kusurun değil;

  • akıl hastalığının tedavisinin bulunmadığı ve
  • diğer eş için ortak yaşamın çekilmez hale geldiğinin kanıtlanması gerekir.
Mersin Aile Hukuku Avukatı
Aile Hukuku Avukatı

Aile Hukukunda Mal Paylaşımı

Mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan mal paylaşımı, katkı payı ve katılma alacağı davaları, aile hukukunda en fazla karşılaşılan dava türlerindendir.

Kişisel mallar, eşlerden her birinin sadece kişisel kullanımına yarayan eşyalardır. Bununla birlikte miras, bağış veya evlilik öncesinde edinilen mallar da kişisel maldır.

Düğünde kadına takılan ziynet de uygulamada kişisel mal olarak kabul edilir. Bu nedenle altınların iadesi davası, kişisel malların iadesi niteliğinde bir davadır. Bu dava evlilik birliği sürerken, boşanma ile birlikte veya boşanmadan sonra açılabilir. Ziynet davasında herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur.

Mal rejimi davası, ancak boşanmanın kesinleşmesinden sonra görülüp sonuca bağlanabilir. Boşanma davası ile birlikte açılsa da, boşanmadan ayrılır. Başka bir esasa kaydedilerek boşanmanın sonucu beklenir.

Mal paylaşımı davası, boşanmanın kesinleşmesinden sonra on yıl içerisinde açılabilir.

Kişisel malların iadesi ve mal rejiminden kaynaklı davalar boşanmanın fer’i niteliğinde değildir. Esasen boşanmadan ayrı davalardır. Bu davalar, boşanma davası ile birlikte açıldıklarında dahi ayrı bir nispi harca tabidir.

Velayet, Soybağı ve Evlat Edinme Davaları

Velayet, evlat edinme, soy bağı ve ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkiler de aile hukuku kapsamında değerlendirilir.

Velayet, çocuğun ihtiyaçları, fiziksel ve psikolojik gelişimi, eğitimi, temsili gibi konulardaki sorumluluk ve karar alma yetkisini ifade eder.

Medeni Kanun hükümlerine göre;

  • anne ve baba evli ise eşler arasında ortak velayet söz konusudur.
  • evlilik dışı doğan çocuklarda velayet annededir.
  • Ebeveynlerden birisinin ölümü halinde velayet sağ kalan eştedir.
  • Boşanma ve ayrılık durumunda aile hakimi velayeti anne veya babadan birisine verebilir veya uluslararası sözleşmeler uyarınca yine ortak kullanılmasına karar verebilir.
  • Anne veya babanın ölmesi veya velayet haklarının kaldırılması halinde ise çocuğa vasi atanır.

Medeni Kanunda boşanma halinde ortak velayet düzenlemesi bulunmamaktadır. Uluslararası sözleşmelere dayanarak istisnai hallerde ortak velayet kararları da uygulamada yer bulur.

Bazı durumlarda çocuk ile baba arasındaki soybağı, babalık davası yoluyla kurulur. Kanunen kurulan soybağının kaldırılması ise nesebin reddi davasıyla mümkün olur. Evlat edinme, evlat edinen ile evlatlık arasında soybağı kuran hukuki bir işlemdir. Babalık veya soy bağının reddi, evlat edinmeye izin gibi davalar da yine aile hukuku çerçevesinde değerlendirilir.

Boşanma, Velayet ve Malpaylaşımı
Boşanma, velayet ve mal paylaşımı

Aile Hukukuna Göre Hakimin Evlilik Birliğine Müdahalesi

Aile hukuku, evlilik birliği devam ederken aile birliği mallarının yönetimi, ayrılık kararı, tedbir nafakası ve müşterek çocuğun durumu ile ilgili konularda geçici tedbirlerin alınması konularını da kapsar.

Eşlerden birisi, diğer eşin evlilik birliğine ait malları azaltıcı nitelikteki tasarruflarına hakimin müdahalesini isteyebilir. Bu durumda aile hakimi talebi ve gerekçeleri inceledikten sonra tasarruf hakkını kısıtlayacak gerekli tedbirleri alır. Başvuru halinde ve haklı sebeplerin varlığında aile hakimi, eşler arasındaki mal rejimini de belirleyebilir.

Evlilik birliğinin sarsılması durumunda eşler boşanma yerine ayrılık kararı verilmesini isteyebilir. Bu durumda ayrılık kararı ile birlikte aile hakimi eşlerin geçimi için de gerekli tedbirleri alır. Evin geçimini eşlerden birisi sağlıyorsa, ayrılık süresince diğer eşe lehine tedbir nafakasına hükmeder. Aile hakimi yine müşterek çocukların geçim ve ihtiyaçları için de gerekli tedbirleri alır.

Evlilik içi şiddet veya şiddet tehditi durumunda eşler 6284 sy Kanun‘da düzenlenen tedbirlerin alınması için aile hakimine, C. savcılığına veya emniyet birimlerine başvurabilir. Aile hakimi bu kanun uyarınca da, ortak haneden uzaklaştırma, aile konutunun eşlerden birisine özgülenmesi, tedbir nafakası, geçici velayet ve şahsi görüş hakkının düzenlenmesi, kadının güvenli bir yere yerleştirilmesi gibi tedbir kararları alabilir.

Mersin Aile Avukatları Kimlerdir?

Mersin aile avukatları, Mersin ilinde bu alanda çalışma yürütüp bilgi ve tecrübe sahibi olan avukatlardır. İyi bir aile hukuku avukatı arayışında olan kişiler bu alanda araştırmaya girişiler. Kendileri için en güvenilir ve aynı zamanda avukatlık ücreti bakımından uygun avukatı ararlar. Ekonomik durumu avukat tutmaya elverişli olmayan kişiler Mersin Barosu Adli Yardım Bürosuna başvurarak kendilerine ücretsiz avukat atanmasını isteyebilirler.

Aile Hukuku Avukatı Ne Tür Davalara Bakar?

Aile hukuku avukatı, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma başta olmak üzere, boşanma sonucunda maddi ve manevi tazminat ile nafaka davalarında avukatlık ve hukuki danışma hizmeti verir. Bununla birlikte velayet davaları, evlat edinme, babalık ve soybağının reddi gibi davalar da aile hukuku avukatı çalışma alanlarında giren davalardır. Mersin boşanma avukatı, velayet avukatı ve nafaka avukatı alanında çalışma yürüten avukatlık ofisimiz bu tür davalarda deneyim ve birikimi ile müvekkillerine hizmet sunar.

Aile Hukuku Davalarında Görevli Mahkeme Hangisidir?

Aile hukukuna ilişkin davalarda görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı adliyelerde boşanma, velayet, nafaka ve soybağı gibi aile hukuku davaları, aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemelerinde görülür.

Boşanmada kadının hakları nelerdir?

Boşanmada kadının hakları, kanunda ayrıca düzenlenmiş bir konu değildir. Medeni Kanun boşanmanın mali sonuçlarında eşlerin kusur durumunu esas alır. Mal paylaşımında ise edinilmiş mallara katılma rejimi hükümleri uygulanır. Toplumsal koşullarda genel olarak kadının ekonomik durumu daha zayıf olduğundan, boşanmanın mali sonuçları, boşanmada kadının hakları olarak ifade edilir.

Mersin’de avukatlık büromuzun tüm faaliyet alanlarına buradan ulaşabilirsiniz: Avukatlık Faaliyet Alanlarımız

Mersin Avukat Yorumları

Müvekkillerimizin, aldıkları Mersin aile hukuku avukatı hizmetleri konusunda, en iyi yorum ve tavsiyelerini inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön