Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Yurtdışında boşanma

Uluslararası Boşanma Davaları

Uluslararası boşanma davaları, eşlerden en az birisinin yabancı uyruklu veya yurtdışında bulunduğu davaları ifade eder. Uluslararası evliliklerin artmasıyla boşanma, velayet ve boşanma sonucunda malpaylaşımı davaları da uluslararası hukukun alanına girmiştir. Farklı milliyete mensup eşler herhangi bir ülkede evlenip yine tercih ettikleri bir ülkede yaşayabilirler. Eşler hangi ülkede evlenmiş ve nerede yaşıyor olursa olsun Türkiye’de boşanma davası açabilirler.

Uluslararası Boşanma Davalarında Uygulanacak Hukuk

Eşlerin milliyeti, boşanmada uygulanacak hukukun belirlenmesi bakımından önemlidir. Milletlerarası Özel Hukuk Kanunu’nda boşanma davalarında hangi ülke hukukunun uygulanacağı belirtilmiştir.

Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.

(MÖHUK m. 14)

Buna göre Türkiye’de açılan boşanma davalarında;

  • Eşler aynı milliyetten ise müşterek milli hukukları (örneğin her ikisi de Türk vatandaşı ise Türk hukuku),
  • Eşler ayrı milliyetten ise birlikte yaşadıkları ülke hukuku,
  • Aynı ülkede yaşamıyorlarsa (müşterek mutad meskenleri yoksa) Türk hukuku uygulanır.

İlginizi Çekebilir : Avusturya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

Yabancı Mahkeme Kararları
Uluslararası Hukuk Avukatı

Eşlerden Birinin Yurtdışında Bulunması

Eşlerden birisinin yurtdışında bulunması halinde boşanma davasında en büyük problemi yurtdışı tebligat işlemleri oluşturur. Boşanma davasının görülebilmesi için öncelikle davalı eşe resmi yoldan tebligat yapılması gerekir. Boşanma davasının davalı eşe tebliği tamamlanmadan duruşma yapılması ve boşanma delillerinin toplanma aşamasına geçilmesi mümkün değildir.

Boşanma dava dilekçesinin davalı eşe tebliğinden sonra boşanma delilleri toplanır ve karar verilir. Boşanma davasında verilen kararın kesinleşmesi için gerekçeli kararın da davalıya tebliği şarttır. Yani uluslararası boşanma davalarında yurtdışına en az iki defa tebligat yapılması gerekir.

Yurtdışında bulunan davalıya tebligat, Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Yurtdışı tebligat usulü eşin Türk veya yabancı uyruklu olmasına göre değişir.

İlginizi Çekebilir : Hollanda Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

Anlaşmalı Boşanmada Yurtdışında Olma Sorunu

Anlaşmalı boşanmanın şartlarından birisi de eşlerin birlikte hakim huzuruna çıkmasıdır. Ancak eşlerden birisinin veya her ikisinin de yurtdışında bulunması gibi nedenler, buna engel teşkil edebilmektedir. Bu tür durumlarda, yurtdışında bulunan eş veya eşlerin her ikisinin de boşanma avukatına vekaletname vermesi halinde, anlaşmalı boşanma kadar kısa bir sürede sonuç alınabilmektedir.

Eşler boşanma ve tüm sonuçları hakkında anlaşmaya varmış fakat yurtdışında bulundukları için duruşmaya katılamıyorsa, dava usulen çekişmeli boşanma davası olarak açılsa da, dosyanın avukatla takibi halinde tek celsede boşanma sağlanabilmektedir. Ancak bunun için tanık dinletilmesi şart olmaktadır.

Uluslararası hukuk ve boşanma davaları hakkında avukat desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Yabancı uyruklu eşe karşı Türkiye’de boşanma davası açılabilir. Yabancı ülkede bulunan yabancı uyruklu eşe tebligat, bir takım işlemler gerektiren ve zaman alan bir iştir. Bunun için öncelikle eşin güncel yurtdışı adresinin bilinmesi gerekir. Adresin bilinmemesi halinde yurtdışı makamlarından adres araştırması istenebilse de, bu işlemler büyük oradan davayı sürüncemede bırakabilmektedir.

Türkiye’de açılan boşanma davasında öncelikle dava dilekçesi ve mahkeme evrakı davalının diline tercüme edilir. Yurtdışı tebligat harcı ve ilgili ülke tarafından istenen masrafın gerekli yerlere ödenir. Tercüme edilmiş evrak Dışişleri Bakanlığı tarafından, ilgili ülkenin yetkili makamlarına gönderilir. Yabacı ülke yetkili makamları tebligat işleminin sonucunu bakanlığa, Dışişleri Bakanlığı da boşanma davasının görüldüğü mahkemeye bildirir. Bu şekilde tebligat yapılmış olur.

İlginizi Çekebilir : İsveç Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

uluslararası boşanma davaları
Yurtdışı Boşanma Avukatı

Yurtdışında Bulunan Türk Eşten Boşanma

Yurtdışında bulunan Türk vatandaşı eşe karşı açılan boşanma davasında da davalı eşe tebligat yapılması şarttır. Ancak yurtdışında yaşayan Türk vatandaşına tebligat usulü, yabancı uyrukluya tebligat usulünden farklıdır. Yabacı ülkede bulunan Türk vatandaşına tebligat doğrudan Türk temsilciliği aracılığı ile yapılır. Boşanma dilekçesi ve mahkeme evrakı, tercüme işlemi olmaksızın, doğrudan davalı eşin bulunduğu ülkedeki Türkiye konsolosluğu veya büyükelçiliğine gönderilir. Yine ilgili yerlere yurtdışı tebligat harcının yatırılması gerekir. Türk temsilciliği, tebligat sonucunu doğrudan boşanma davasına bakan mahkemeye bildirir ve tebligat bu şekilde yapılmış sayılır.

Yurtdışında Bulunan Muhatabın Adresinin Bulunamaması

Yurtdışına gönderilen mahkeme evrakı muhataba tebliğ edilememişse bu durum da yetkili makamlarca mahkemeye bildirilir. Tebligatın yapılamaması üzerine mahkeme yine aynı kanallardan adres araştırması isteyebilir. Adres araştırmasından bir sonuç alınamaması halinde Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca ilanen tebligat yoluna gidilir. Yurtdışına ilanen tebligat tüm olağan yolların denenmesinden sonra başvurulabilen oldukça pahalı ve çok uzun zaman alan bir işlemdir. Bu nedenle yurtdışı bağlantılı bir çok boşanma davası bu aşamada sürüncemede kalmaktadır.

Yurtdışında Boşanma Türkiye’de Geçerli Mi?

Yurtdışında boşanma Türkiye’de kendiliğinden geçerli olmaz. Bunun için uluslararası boşanma kararının tanınması ve tenfizi gerekir. Yabancı ülke mahkeme ve idari makamları tarafından verilen boşanma kararlarının tanınması iki yolla mümkündür. Birinci yol Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesi uyarınca boşanma kararının nüfus müdürlüğü kanalıyla nüfus siciline kaydıdır. Bu işlem yurtdışında konsolosluk tarafından da yapılabilir. Yurtdışı boşanma kararının bu şekilde dava olmadan tanınabilmesi için kanun bazı şartlar aramıştır. Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesi uyarınca dava olmadan tanıma işleminin şartları hakkında Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfus Kaydına İşlenmesi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yabancı mahkemece verilen boşanma kararının Türkiye’de uygulanabilmesinin diğer yolu ise tanıma ve tenfiz davasıdır. Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesinin uygulanma imkanı bulunmayan hallerde yabancı boşanma kararı ancak dava yolu ile tanınabilir.

Boşanma davaları konusundaki sorularınız için Boşanma Avukatına Soru Sor danışma hizmetinden yararlanabilirsiniz.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Türkiye Barolar Birliği SicilTBB : 64285 Sicil – Mersin Barosu: 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Uluslararası Hukuk ve Yurtdışı Boşanma Avukatı Bilgileri

Uluslararası Boşanma Konusunda Sorulan Sorular

Uluslararası boşanma avukatı ne yapar?

Uluslararası boşanma avukatı, özellikle eşlerden birisinin yurtdışında bulunduğu boşanma davalarında davanın kısa sürede çözümlenmesi için gerekli işlemleri yapar. Bununla birlikte, yurtdışında verilmiş boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için hukuki yardım sunar.

Eşim yurtdışında, nasıl boşanabilirim?

Davalı eşin yurtdışında bulunması halinde de Türkiye’de boşanma davası açılabilir. Bu davanın, yurtdışında bulunan eşe tebliği gerekir. Tebligat, eşin Türk veya yabancı uyruklu olmasına göre kanunda belirtilen usullere göre yapılır. Sonrasında boşanmada davasında deliller toplanarak davada karar verilir.

Yurtdışında bulunan eşle boşanma davası nasıl hızlandırılır?

Yurtdışı bağlantılı boşanma davalarını uzatan en önemli faktör yurtdışı tebligat işlemleridir. Ancak yurtdışında yaşayan eşin Türkiye’de bir boşanma avukatına vekaletname vermesi halinde tebligat asil yerine avukata yapılacağından, yurtdışı tebligat işlemlerine gerek kalmaz. Bu durumda boşanma süreci hızlanmış olur.

Boşanma davasında yurtdışına tebligat nasıl yapılır?

Boşanma davasında yurtdışına tebligat, Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Tebligat usulü, muhatabın Türk veya yabancı uyruklu olmasına göre değişir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşına tebliğ, mahkeme evrakının Türkçe olarak ilgili ülke Türkiye temsilciliği aracılığıyla yapılır. Davalı eşin yabancı uyruklu olması halinde ise mahkeme evrakı, muhatabın diline tercüme ettirilerek Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile diplomatik yollardan yapılır.

Yabancı uyruklu eş Türkiye’de boşanma davası açabilir mi?

Yabancı uyruklu eş, Türk vatandaşı eşe karşı Türkiye’de boşanma davası açabilir.

İki yabancı Türkiye’de boşanabilir mi?

Yabancı uyruklu olan her iki eşin de Türkiye’de yaşıyor olması halinde Türkiye’de boşanmaları mümkündür. Eşlerden birisinin göçmen statüsünde olması halinde diğer eş Türkiye’de yaşamasa da Türkiye’de boşanma davası açılabilir.

Yurtdışı boşanma davasında avukat zorunlu mu?

Yurtdışı bağlantılı boşanma davalarında avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak özellikle tebligat işlemleri hem usul bilgisi hem de uygulamalı işlem gerektirdiğinden bu davalarda iyi bir uluslararası boşanma avukatı desteği şarttır. Uluslararası nitelikte olan boşanma davalarında avukat olmadan davanın takibi ve boşanmanın sağlanması bi hayli güçtür.

Boşanma kararı yurtdışında bulunan eşe tebliğ edilmezse ne olur?

Boşanma kararlarının hüküm ifade edebilmesi için kesinleşmesi gerekir. Kararın kesinleşmesi için de taraflara tebliği ve itiraz sürelerinin dolması şarttır. Türkiye’de verilen boşanma kararı yurtdışında bulunan eşe tebliğ edilmezse kesinleşme sağlanamaz ve eşler resmi olarak evli görünmeye devam eder.

Türkiye’de bulunan gayrimenkuller için yabancı mahkemede malpaylaşımı davası açılabilir mi?

Türkiye’de bulunan gayrimenkuller hakkında karar verme yetkisi münhasıran Türk mahkemelerine aittir. Bu nedenle Türkiye’deki taşınmazlar hakkında verilen mal paylaşımına ilişkin yabancı mahkeme kararlarının uygulanması mümkün olmaz. Ancak yurtdışında boşanma sonucunda verilen katkı payı ve katılma alacağı gibi parasal alacak haklarına ilişkin kararlar tenfiz edildikten sonra Türkiye’de uygulanabilir. Çünkü bu durumda taşınmazın aynına ilişkin değil, alacak hakkında ilişkin bir karar söz konusu olacaktır.

Türkiye’de boşanma yurtdışında geçerli mi?

Türkiye’de verilen boşanma kararının yurtdışında geçerli olabilmesi için bulunulan ülkede tanıma işleminin yapılması gerekir. Her ülke tanıma ve tenfiz usulünü kendisi belirler. Bu nedenle boşanma kararının hangi ülkede uygulanması isteniyorsa o ülke hukukuna göre tanıma işlemlerinin yapılması gerekir.

Yurtdışında boşanma Türkiye’de geçerli olur mu?

Yurtdışında yapılan boşanma, Türkiye’de kendiliğinden geçerli olmaz. Bunun için ilgili konsolosluk, Türkiye’de nüfus müdürlüğüne başvuru veya dava yolu ile boşanma kararının tanınması gerekir.

Boşanma kararı için tanıma mı tenfiz mi gerekir?

Kural olarak uluslararası boşanma kararının tanınması yeterlidir. Ancak boşanma kararı ile birlikte hükmedilen velayet, nafaka, maddi manevi tazminat ve mal paylaşımına ilişkin hükümler varsa bunların uygulanabilmesi için kararın tenfizi şarttır.

Yurtdışı ve uluslararası boşanma avukatı alanında hizmet veren avukatlık büromuza; tanıma ve tenfiz, uluslararası velayet ve çocuk iadesi konularında hukuki destek için ulaşabilirsiniz. Hukuk ofisimiz, Mersin aile hukuku avukatı uzmanlık alanındaki tüm davalarda en iyi avukat desteği sunulmaktadır.

Uluslararası Boşanma Davaları” hakkında 2 yorum

  1. Merhabalar hocam ben yabancı uyruklu türkmenistan vatandaşıyım Türkiye’de ikamet ediyorum
    Eşim Türkmenistan vatandaşı orda ikamet etmekte biz boşanma kararı aldık ben boşanma davasını nasıl açabilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön