Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Nüfus Davaları

Nüfus Tashihi Davası

Nüfus davaları, nüfus kaydında değişiklik yapılması sonucunu doğuran davalardır. Bu davalar, medeni hukuk kapsamında değerlendirilir. Soybağı davalarının ana kaynağı Medeni Kanun, nüfus tashihi davalarının temel dayanağı ise Nüfus Hizmetleri Kanunu’dur.

Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca nüfus kaydında değişiklik ancak mahkeme kararıyla mümkündür. Nüfus kaydındaki değişikler bazı hallerde yanlış kaydın düzeltilmesi niteliğinde, bazı hallerde kişinin isteğine bağlı değişikliklerdir. Hatalı kaydın düzeltilmesi talepleri, nüfus tashihi niteliğinde davalardır. İsim ve soyisim değişikliği, cinsiyet değişikliği gibi talepler, kişiye sıkı sıkıya bağlı hakkın kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek değişikliklerdir. Nüfus kaydındaki isimde yazım yanlışı veya cinsiyetin kayıt oluşturulurken yanlış yazılması gibi durumlarda ise yine davanın niteliği nüfus tashihi davası olacaktır.

İsim ve Soyisim Değişikliği

İsim ve soyism değişikliği, kişinin serbest iradesine kalmış taleplerdir. Kişinin kendi ismi üzerinde istediği şekilde tasarruf etme ve kendi ismini seçme özgürlüğü vardır. Yargı kararlarında da kişinin kendi ismini belirleme hakkı bulunduğu, isim değiştirme davalarında kişinin tercih ve arzusunun ön planda tutulması gerektiği, kişiyi doğduğu zaman ailesinin verdiği isimle hayatını sürdürmeye zorlamakta hiç bir toplumsal yarar olmadığı belirtilmektedir. Yine isim belirleme hakkının, Anayasa’nın güvencesi altındaki kişisel hürriyetler içerisinde sayılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Soyisim kişinin aile ismidir. Ön isim için yapılan tüm açıklama ve değerlendirmeler soyisim için de geçerlidir. Dolayısı ile kişinin ön ismi gibi soyismini de serbestçe belirleme hakkı vardır. İsim ve soyisim değişikliği davalarında, objektif değil subjektif, yani kişinin kendisine özgü haklı nedenleri değerlendirilmekte ve psikolojik olarak ismini benimsememe, isminden memnun olmama gibi nedenler dahi isim ve soyisim değişikliği için haklı neden olarak kabul edilmektedir. Hal böyle olunca, isim ve soyisim değişikliği davaları avukat desteği ile doğru usuli işlemlerle takip edilirse, delil toplanmasına gerek kalmadan çoğunlukla tek celsede ve kısa sürede sonuçlanmaktadır.

Nüfus Tashihi Davası
İsim Değişikliği Mersin Avukat

Yaş Düzeltme Davaları

Yaş düzeltme davaları, isim ve soyisim değişikliği davalarından farklı olarak, nüfus kaydındaki yanlışlığın düzeltilmesi niteliğindeki davalardır. Bu davalarda kabul edilen esas, kişinin kendi yaşını belirleme hakkı değil (resmi kayıtlar üzerinde böyle bir yasal hak bulunmamaktadır), yanlış yazılan doğum tarihinin gerçeğe uygun hale getirilmesidir. Bu nedenle yaş düzeltme davalarında, kişinin isteği yeterli görülemez ve gerçek doğum tarihi araştırması yapılır. Toplanacak deliller ışığında gerçek doğum tarihi tespit edilir ve nüfustaki kayıt düzeltilir. Bu davalarda hastane doğum kaydı kesin delil teşkil eder. Hastane doğum kaydının bulunmadığı durumlarda ise nüfusa tescil tarihi, tanık beyanı, okul kayıtları, adli tıp kemik yaşı tespiti gibi her türlü kanıtla gerçek doğum tarihi ortaya konabilir.

Nüfus Davalarında Mersin Avukat Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Nüfus Kaydında Cinsiyet Değişikliği Davası

Bir kişinin doğduğu biyolojik cinsiyeti sonradan değiştirmesi mümkündür. Yasal cinsiyet değişikliği prosedürü Medeni Kanun’da düzenlenmiştir. Bu prosedür çerçevesinde yapılan cinsiyet değiştirme ameliyatı sonrası, kişinin nüfus kaydındaki cinsiyetinin değiştirilmesi için de mahkeme kararı gerekir. Bu dava, cinsiyet değişikliğinin tıbben gerçekleşmesinden sonra açılır. Dolayısı ile cinsiyet değişikliği iradi olarak gerçekleşmiş olsa dahi, nüfus kaydında cinsiyet değişikliği, halihazırdaki tıbbi duruma göre nüfus kaydının düzeltilmesi niteliği taşıyan bir dava olmaktadır.

Kişi sonradan cinsiyet değiştirmemiş olmakla birlikte, nüfus kaydı oluşturulurken yapılan bir hata sonucunda cinsiyet yanlış yazılmış olabilir. Bu durumda yanlış kaydın düzeltilmesi için de nüfus tashihi davası açılması gerekecektir.

Mersin Avukat Ofisi
Nüfus Tashihi

Anneliğin Tespiti ve Soybağı Davaları

Hukuken çocuğun annesi, çocuğu doğuran kadındır. Çocuğu dünyaya getiren kadın genelde hastane kayıtlarıyla sabittir. Ancak bazı durumlarda ve farklı nedenlerle çocuğun gerçek annesi değil, başka bir kadın nüfus kaydında anne olarak görülebilir. Bu durumda gerçek annenin nüfusuna kaydedilmek için anneliğin tespiti davası açılmalıdır. Bu davayı gerçek anne, çocuk ve kanunda sayılan ilgililer ile cumhuriyet savcısı açabilir. Açılan bu davada DNA testi ile gerçek anne tespit edilerek nüfus kaydı düzeltilir. Anneliğin tespiti davasına konu yanlış kayıt, yazım yanlışından kaynaklanan bir hata değil, kişinin aile hanesinde değişikliğe yol açan bir yanlışlıktır. Sadece yazım yanlışından kaynaklanan hatalar için nüfus kaydının düzeltilmesi davası yeterlidir. Bu durumda resmi kayıtların incelenmesi ve gerektiğinde tanık beyanları ile bu yazım yanlışlığı düzeltilir.

Çocuk ile baba arasındaki soybağı ise kanunda sayılan hallerde kendiliğinden veya bazı hallerde babalık davası yoluyla kurulur. Kurulan soybağının kaldırılması da yine ancak nesebin reddi davası ile mümkündür. Gerek soybağının kurulması gerekse de soybağının kaldırılması nüfus kaydında ve kişilerin hukuki durumunda değişiklik meydana getiren işlemlerdir. Bu davalarda, tıbben örnek almak mümkünse, soybağının DNA testi ile ortaya konması şarttır.

Nüfus Kaydının Tashihi Davaları

Nüfus kaydının oluşturulması sırasında farklı nedenlerle hatalar ortaya çıkabilir. Kişinin anne veya baba adında yazım yanlışı bulunması, doğum yerinin veya nüfusa kayıtlı olduğu yerin yanlış yazılması gibi. Bu durumlarda da nüfus müdürlüğünün mahkeme kararı olmadan kayıt düzeltme yetkisi yoktur. Nüfus kayıtlarındaki bu türden tüm yanlışların düzeltilmesi ancak nüfus kaydının tashihi davası sonucunda verilecek kararla mümkündür.

Bazı hallerde mükerrer nüfus kaydı söz konusu olur. Bir kişinin nüfusa birden çok defa kaydedilmiş olması gibi. Bu durumda da mükerrer nüfus kaydının iptali davası açılmalıdır. Nüfus müdürlüğü, mahkeme kararı olmadan herhangi bir nüfus kaydını iptal edemez.

İsim, Soyisim Değiştirme, Yaş Düzeltme ve Nüfus Değişikliği Davalarında Mersin Avukat Hizmetleri

Mersin avukat hizmetleri alanında faaliyet yürüten avukatlık ofisimiz, isim veya soyisim değiştirme, yaş düzeltme davalarında yoğun olarak çalışmaktadır. Nüfus kaydındaki her türlü hatalı kayıt ve nesebin düzeltilmesi davalarında avukat desteği için hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
İsim ve Soyisim Davası Avukat Bilgileri

İsim Değişikliği ve Nüfus Kaydı Tashihi Hakkında Sık sorulan Sorular

İsim değiştirme davası kime karşı açılır?

İsim değiştirme davası, nüfus müdürlüğüne karşı açılır. Bu dava kişinin kendi ismi üzerindeki şahsi hakka dayandığından, nüfus müdürlüğü dışında bir kişi davalı olarak gösterilmez.

Soyisim değişikliği nasıl yapılır?

Soyisim değişikliği dava yoluyla yapılır. Soyadı değiştirme de isim değiştirme ile aynı kurallara tabidir. Soyisim değişikliği davasında araştırılacak tek husus talebin haklı nedene dayanması konusudur. Kişinin soyadını sevmemesi, benimseyememesi, psikolojik bap kuramaması veya aynı soyadı taşıdığı akrabaları ile sosyal yakınlığının bulunmaması gibi nedenler soyisim değişikliğinde haklı nedenlerdir.

İsim değişikliği davasında tanık gerekir mi?

İsim değişikliği davasında tanık gerekmez. İsim ve soyisim değiştirme davalarında temel şart, talepte haklı bir neden bulunmasıdır. Kişinin sadece kendisine ailesi tarafından verilmiş olan ismini sevmemesi ve başka bir isimle anılmak istemesi dahi haklı bir neden oluşturacağından, bu durumun herhangi bir kanıtla ispatlanması gerekmez. Yargıtay ve ilk derece mahkemelerinin son dönem uygulamaları da bu yöndedir.

İsim değiştirme davası ne kadar sürer?

İsim değiştirme davası, çoğu zaman tanık gerekmediğinden, kısa sürede sonuçlanır. Mahkemenin iş yükü ve gerekli yazışmaların tamamlanması süresine bağlı olarak dava ortalama üç ila altı ay arasında sonuçlanır.

Mersin isim değiştirme avukatı nasıl bulunur?

Mersin isim değiştirme avukatı, nüfus davaları yoğunluklu olarak çalışan avukatlardır. İsim veya soyadı değişikliği, nüfus kaydında isim tashihi, isim ekletme veya sildirme gibi davalar için Mersin isim değiştirme avukatı desteği gerekir.

İsim ekletme nasıl yapılır?

İsim ekletme, yine isim değişikliği davası yoluyla yapılabilecek bir işlemdir. Nüfus kayıtlarında mahkeme kararı olmadan düzeltme yapılamaz.

İsim sildirmek mümkün mü?

İsim değiştirme davası ile nüfusta kayıtlı isimlerden birisini sildirmek mümkündür.

İsim tashihi ne demektir?

İsim tashihi, nüfus kaydı oluşturulurken yanlış yazılan ismin düzeltilmesidir. Burada söz konusu olan yanlış yazım veya hatalı kaydın gerçeğe uygun hale getirilmesidir. İsim değişikliği ise isim tashihinden farklı olup, nüfus kaydında herhangi bir hataya dayanmaz. İsim değiştirme, kişinin doğru oluşturulan kayıtta değişiklik yapma isteğine dayanır.

Nüfus tashihi ne demektir?

Nüfus tashihi, nüfusta yanlış kaydın düzeltilmesidir. Nüfus kayıtlarında değişiklik ancak mahkeme kararıyla mümkün olur. Bu nedenle nüfus tashihi için de dava açılması gerekir.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında kanıtlar nelerdir?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında kanıtlar davanın türüne göre değişir. Yazım yanlışlarının düzeltilmesi, önceki kayıtların incelenmesi yoluyla olur. Tanık beyanları da nüfus kaydının tashihi davalarında kanıt değeri taşır. Yaş düzeltme davalarında hastane doğum belgesi kesin delil niteliği taşır. Anneliğin tespiti veya soybağı davalarında ise DNA testi en önemli delili oluşturur.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında görevli ve yetkili mahkeme hangisidir?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında görevli mahkeme Nüfus Hizmetleri Kanunu düzenlemesi uyarınca asliye hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise talepte bulunanın yerleşim yeri mahkemeleridir.

Hizmet verdiğimiz Mersin uzman avukat alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Nüfus Davaları” hakkında 6 yorum

  1. Merhaba bizim üç yaşında kızımızın ismi iki isimle değişti fakat tekrar avukat aracılığıyla dava açıp ikinci ismini değiştirmek istiyoruz bu mümkünmü lütfen cevap verirseniz sevinirim

  2. merhabalar;

    Yurt dışı doğumluyum ve çift vatandaşım. Doğum yerimi yazarken TC kayıtlarında eksik yazılmış sadece ilçe yazılmış şehir yok. Şehir ilavesi yaptırmam gerekli çünkü doğduğum ülkede işlem yapılırken TC denklik ile işlem yapılıyor ve doğum yeri sorun oluyor (evlilik , boşanma gibi işlemeler). TC nüfus kayıtlarıma Doğduğum şehrin ismini nasıl ilave ettirebilirmi…

  3. Merhaba

    Yeni doğan bebegim 2 tane isim koyduk ama 2 isim kayın babamın onlada sıkıntılarımız var bu ismi değiştirmek istiyoruz ne yapmamız gereklidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön