Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Velayet Davası Avukatı

Velayet Davası

Velayet avukatı, aile hukukunun velayet davaları alanında çalışma yürüten ve bu alanda bilgi ve tecrübeye sahip avukattır.

Arslanbuğa Mersin Hukuk Bürosu, gerek boşanmayla birlikte velayet düzenlemesi, gerek velayetin tekrar düzenlenmesi ve değiştirilmesi ve gerekse de uluslararası velayet davaları pratiğine sahiptir.

Velayet Davaları

Velayet, reşit olmayan müşterek çocuğun yetiştirilmesi ve korunması için anne ve babaya ortak veya boşanma durumunda birisine verilen hak ve yükümlülükleri ifade eder.

Evli çiftler, müşterek çocuğun velayetini birlikte kullanır, ortak velayet sahibidirler. Medeni Kanun uyarınca boşanma durumunda velayet eşlerden birisine verilir.

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti annededir.

Çocuğun annesinin ölmesi halinde velayet babanın, babanın ölmesi durumunda ise annenin olur. Anne ve babası olmayan çocuklara ise vasi atanır. Yine anne ve babanın velayeti istemediği veya görevlerini yerine getirmedikleri durumlarda aile hakimi velayet hakkını kaldırarak çocuğun korunması için gerekli tedbirleri alır.

Bugüne kadar Türkiye hukukunda, boşanma durumunda velayetin anne veya babadan yalnızca birisine verilebileceği kabul edilmekte idi. Yakın zamanda bu konuda imzalanmış uluslararası sözleşmelerin yürürlüğe girmesi ile boşanmadan sonra anne ve babaya ortak velayetin verilebileceği de kabul edilmektedir. Uygulamada ortak velayet ancak boşanan eşlerin bu konuda anlaşması halinde mümkün olmaktadır.

Boşanma davalarında aile hakiminin, müşterek çocukların menfaatlerini resen gözetme yükümü bulunmaktadır. Bu nedenle velayetle ilgili bir çekişme olması durumunda mahkemece tarafların talepleri ile birlikte, çocuğun sağlıklı gelişimi için tüm şartlar dikkate alınarak bir karar verilecektir. Aile mahkemesi hakimi müşterek çocuğun gelişimi için tüm tedbir kararlarını resen (kendiliğinden) alma yetkisine sahiptir.

Boşanmada Velayet Kime Verilir

Şahsi İlişki Tesisi

Çocuğun velayetinin anne veya babadan birisine verilmesi halinde, diğer taraf ile çocuk arasında şahsi ilişki kurulması gerekmektedir. (İstisnai hallerde bu hak kısıtlanıp kaldırılabilir.)Bu nedenle ziyaret süreleri ve şartları da düzenlenmek zorundadır. Bu düzenlemede, çocuğun diğer ebeveyni ile belli zaman aralıklarında, ne şekilde görüşeceği yer alacaktır.

Velayetin Değiştirilmesi Davası

Boşanma sonucunda velayet konusunda verilmiş olan karardan sonra, taraflara ve müşterek çocuğa ilişkin şartların değişmesi durumunda, velayet konusunun tekrar düzenlenmesi için anne veya baba mahkemeye başvurarak velayetin değiştirilmesi davası açabilirler. Bu durumda da aile mahkemesince çocuğun sağlıklı gelişimi için gerekli şartlar incelenecektir. Çocuğun yaşına göre kendisinin görüşü ve her durumda sosyal inceleme raporu da alınacaktır.

Velayet Değişikliği Davasında Yetkili Mahkeme

Velayetin değiştirilmesi davalarında yetkili mahkeme Hukuk Mahkemeleri Kanunu genel yetki kurallarına göre çocuğun velayetine sahip olan davalı ebeveynin yerleşim yerindeki aile mahkemesidir. Ancak Yargıtay bunun yanında, velayet talep eden tarafın yerleşim yeri mahkemelerinin de yetkili olduğunu kabul etmektedir. Buna göre velayet davası, davacı tarafın yerleşim yeri aile mahkemelerinde açılabilir.

“Hukuk Muhakemeleri Kanunu velayetin kaldırılması, eşlerden birinden alınarak diğerine verilmesi ve kaldırılan velayetin iadesine ilişkin davaları çekişmesiz yargı işi kabul etmiştir. Aynı Kanunun ilgili maddesine göre de, kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, çekişmesiz yargı işlerinde talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir.

Bu Kanunda ve Türk Medeni Kanununda, münhasıran velayete ilişkin davalarda yetkiyi düzenleyen aksine bir hüküm bulunmamaktadır. Aynı Kanunun genel yetkiye ilişkin ilgili maddesi çekişmeli yargıya ilişkin işlerde geçerlidir. Bu bakımdan davacı, oturduğu yer mahkemesinde bu davayı açabilir.” (Yargıtay 2.Hukuk Dairesi, 2013/18057 E, 2013/24954 K, 04.11.2013 tarih)

Mersin Aile Avukatı
Aile Hukuku Avukatı

Mersin Velayet Avukatı

Mersin velayet avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza velayet konusundaki her türlü hukuksal uyuşmazlık, tedbir talebi ve velayetin düzenlenmesi konularında ulaşabilirsiniz.

Velayet düzenlemesinde dikkate alınacak temel kriter müşterek çocuğun sağlıklı gelişimi ve menfaatleridir. Velayet davalarında bu konuda alınacak psikolog raporu en önemli delil teşkil eder. Bununla birlikte velayet hakkının kötüye kullanıldığı, bakım görevinin gerektiği şekilde yerine getirilmediği ve çocuğun faydasına olacak düzenlemenin ne şekilde olması gerektiğine dair her türlü delil incelenir. Velayet davasında doğru delillerin zamanında bildirilip dosyanın en iyi şekilde takibi için mutlaka iyi bir velayet avukatı desteği alınmalıdır. Bu nedenle velayet davasında taraflar kendileri için en iyi olabilecek velayet avukatı arayışına girerler. Aile hukukunun özellikle bu alanında yoğun çalışma yürüten avukatlar, sizin için en iyi velayet avukatı tercihi olacaktır.

Mersin Velayet Avukatı

ile hemen iletişime geçebilirsiniz

Velayet nedir?

Velayet reşit olmamış çocuğun ihtiyaçları, gelişimi ve eğitimi ile ilgili karar alma ve aynı zamanda bu yükümlülükleri yerine getirme sorumluluğunu ifade eder. Evli çiftler müşterek çocukların velayetini ortak kullanır. Boşanma durumunda velayet ise kural olarak eşlerden birisine verilir. Taraflar arasında anlaşma bulunması halinde ise boşanma durumunda da ortak velayete hükmedilebilir.

Mersin en iyi velayet avukatı nasıl bulunur?

Mersin velayet avukatı, aile hukuku alanında ve Mersin’de velayet davalarına bakan avukatları ifade eder. Bu avukatlardan içerisinden bilgi ve tecrübesine güvenerek tercih edeceğiniz aile avukatı, sizin için en iyi velayet avukatı olacaktır.

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kimdedir?

Medeni kanun uyarınca evlilik dışı doğan çocuğun velayeti annededir. Annenin velayet görevini ihmal etmesi, çocuğun anne ile yaşamasının sağlığı ve gelişimi için tehlike arz etmesi gibi hallerde velayet talep üzerine babaya verilebilir.

Mersin velayet davalarında görevli ve yetkili mahkeme hangisidir?

Velayet davalarında görevli mahkeme aile mahkemesi, yetkili mahkeme ise çocuğun veya velayet talep eden davacının yerleşim yeri mahkemesidir. Mersin velayet davalarında yetkili mahkeme Mersin aile mahkemeleridir. Adliyesi bulunan ilçelerde velayet davasının bu adliyelerdeki aile mahkemesinde açılması gerekir. Aile mahkemelerinin bulunmadığı adliyelerde ise velayet davaları, aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemelerinde görülür.

Velayet avukatı desteği, velayet davasında önemli mi?

Velayet avukatı desteği, velayet davalarında büyük önem taşır. Kanunlarda hiç bir dava için avukat tutma zorunluluğu getirilmemiştir. Ancak davanın usule uygun şekilde takibi, işlem sürelerinin kaçırılmaması ve her aşamada başvurulacak hukuki yolların belirlenmesi açısından avukat yardımı gereklidir. Ekonomik durumu avukat tutmaya elverişsiz olan kişilerin, bulundukları yerdeki baro adli yardım servisine başvurmaları halinde kendilerine ücretsiz avukat desteği sunulmaktadır.

Boşanma davaları, maddi manevi tazminat, mal paylaşımı, katkı payı, katılma alacağı, nafaka gibi tüm aile hukuku davaları için bkz.  Mersin Boşanma Avukatı

Mersin’de velayet davası ve tüm avukatlık faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin – Avukat Uzmanlık Alanlarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön