Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Çekişmeli Boşanma Davası *2024

çekişmeli boşanma davası

Kanunda çok sayıda boşanma nedeni düzenlenmişse de, boşanma davaları için iki usul belirlenmiştir. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma.

Yazımızda çekişmeli boşanma davası nedir, ne kadar sürer, çekişmeli boşanma sonradan anlaşmalıya döner mi, çekişmeli boşanma davasında avukat gerekir mi gibi sorulara cevaplar bulunmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Eşler arasında boşanma ve mali sonuçları konusunda anlaşma yoksa çekişmeli boşanma davası söz konusu olur. Bu dava, kanunda sayılan boşanma nedenlerinden herhangi birisine dayanabilir.

Her iki eşin boşanmak istediği bir dava da çekişmeli olarak görülebilir. Eşler arasında, maddi ve manevi tazminat ile nafaka konularında anlaşma sağlanmamışsa anlaşmalı boşanma olmaz. Yine velayet konusu da boşanmada çekişme nedeni olabilir.

Medeni Kanunda boşanma nedenleri tek tek sayılmıştır. 166. maddede evlilik birliğinin temelden sarsılması genel boşanma nedeni düzenlenmiştir. Burada anlaşmalı boşanmanın şartları da belirtilmiştir. (166/3) Bunlar:

  • Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması
  • Tarafların boşanma, tazminat, nafaka ve velayet konularında anlaşmaya varmış olması
  • Hakim huzurunda boşanma iradelerini beyan etmeleri

Anlaşmalı boşanma için bu şartların tümü birlikte sağlanmalıdır. Aksi halde dava, çekişmeli boşanma davası olarak görülür.

Bir Yıldan Kısa Süren Evlilikler

Bir yıldan kısa süren evliliklerde, anlaşmalı boşanma usulü uygulanmaz. Tarafların boşanma ve sonuçları üzerinde anlaşmış olmaları yeterli değildir. Bu durumda boşanma davası, çekişmeli boşanma usulünde görülmek zorundadır. 

Yine de eşler tüm şartlarda anlaşmışsa, dava çok kısa bir sürede sonuçlanabilir. Taraflar ortak tanık bildirerek, evlilik birliğinin temelden sarsılmış olduğunu kanıtlayabilir. Bu durumda eşler, duruşmaya katılmak zorunda değildir. Yine tek celsede boşanma gerçekleşebilir. Bu uygulamanın anlaşmalı boşanmadan farkı, evlilik birliğinin sarsıldığının kanıtlanması gerekliliğidir. Bu kanıtlar, tanık beyanlarından ibaret olabilir. Anlaşmalı boşanmada ise tarafların boşanma beyanları yeterlidir. Herhangi bir kanıt gerekmez. Her iki durumda da yaklaşık aynı sürede boşanma sağlanabilir.

İlginizi Çekebilir : Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Aşamaları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davası
Mersin Boşanma Davası Avukatı

Tek Taraflı Boşanma İsteği (Eşlerden Birinin Boşanmak İstememesi)

Eşlerden birinin boşanmak istemesi yeterli midir? Davalı eş boşanmak istemezse dava reddedilir mi?

Tek taraflı boşanma isteğinde, dava çekişmeli boşanma davası şeklinde görülür.

Boşanma Davasında Tebligat

Bir eşin açtığı boşanma davasına diğer eşin katılması, cevap vermesi veya davayı takip etmesi şart değildir. Ancak boşanma davası açıldığında, davalı eşin adresine usule uygun tebligat yapılmalıdır. Aksi halde davanın esasına girilemez. Boşanma davasında tebligat, Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmak zorundadır. Mahkeme tarafından davalı eşe gönderilen tebligat kendisi tarafından teslim alınırsa tebligat yapılmış olur. Eşin ikametgah veya işyeri adresinde kendisiyle birlikte yaşayan veya çalışan kişi tarafından alınan tebligat da usule uygun bir tebligat olur. Davalının kayıtlı olduğu ikamet adresinde bulunmaması durumunda ise tebliğ evrakı mahalle muhtarına bırakılarak adresin kapısına haber kağıdı yapıştırılır. Bu durumda tebligat yapılmış sayılır. Davalının adresinin bilinmediği ve tüm araştırmalara rağmen bulunamadığı durumlarda ise son çare olarak ilanen tebligat yoluna gidilir.

Davalı eşe resmi yoldan tebligat yapılmamış olmakla birlikte boşanma dava dosyasında herhangi bir işlem yaparsa, bu işlem tarihinde yine tebligat yapılmış sayılır. Davalının dosyaya cevap dilekçesi sunması, mahkeme kaleminden dosyanın fotokopisini alması veya duruşmaya katılması bu işlemler arasındadır.

Bu yollardan birisi ile davalıya tebligatın yapılması veya yapılmış sayılmasından sonra davanın esasına geçilir.

Tak Taraflı Boşanma Kabul Edilir mi?

Davanın esasının ve delillerin değerlendirildiği aşamaya tahkikat aşaması denir. Tahkikat aşamasının sürmesi ve sonuçlanması için davalı eşin davaya katılması şart değildir. Davalı eş, davaya hiç cevap vermese ve delil bildirmese dahi, davacı eş davayı takip edip sonuçlandırabilir. Aile mahkemesi bu durumda davacının sunduğu delilleri toplayarak kanunda sayılan boşanma şartlarının oluşup oluşmadığını değerlendirir. Boşanma koşulları oluşmuş ve bunda davalı eşin kusuru daha ağır ise boşanmaya karar verir. Boşanma şartları oluşmamış veya davacı eş daha ağır kusurlu ise boşanma davası reddedilir.

Boşanmada daha ağır kusurlu olan davalı eş, boşanma davasına katılıp davanın reddini istese bile yine boşanmaya karar verilir. Bu durumda davalı eşin boşanmak istememesi boşanma kararına engel olmaz. Davalı boşanmak istemese de boşanmaya karar verilebilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceği davanın dayandığı boşanma nedenine, toplanacak delillere ve maddi taleplere bağlı olarak değişir. Boşanma davasında velayet konusunda çekişme bulunması davayı uzatacak bir faktördür. Yine maddi ve manevi tazminat ve nafaka talepleri de ekonomik ve sosyal araştırma gerektirdiğinden davanın uzamasına neden olabilir. İleri sürülen olaylara ilişkin tarafların gösterdiği delillerin niteliği de dava süresini etkileyecek bir diğer faktördür. Tüm bunlara bağlı olarak çekişmeli boşanma davasının ilk derece mahkemesinde sonuçlanması ortalama sekiz ay ile iki yıl arasında değişmektedir. Tebligat gibi usuli problemlerin devreye girmesi bu süreyi daha da uzatabilir. Ayrıca taraflar ilk derece mahkemesinde verilen karara karşı istinaf ve sonrasında temyiz yoluna başvurabilir. Bu durumda kararın kesinleşmesi uzun yıllar alabilir.

Çekişmeli boşanma davasının en kısa sürede sonuçlanması için de iyi bir boşanma avukatından yardım alınmalıdır. Gerek boşanma davasında kullanılacak delillerin değerlendirilmesi ve toplanması gerekse de işlemlerin en hızlı biçimde takibi ancak boşanma avukatı yardımıyla mümkün olabilir.

Boşanma Davaları
Mersin Boşanma Davası Avukatı

Çekişmeli Boşanma Davasının Sonradan Anlaşmalıya Dönmesi

Anlaşmalı boşanma şartları oluşmadığından çekişmeli olarak açılan bir boşanma davası, daha sonra şartların oluşması ile anlaşmalı boşanmaya çevrilebilir. Taraflar dava sürerken boşanma koşulları üzerinde anlaşmaya varırsa, yapılacak bir boşanma protokolü boşanma dosyasına sunulur. Böyle bir protokol sunulmasa da, dosyanın bir sonraki duruşmasında tarafların hazır olup boşanma ve şartları konusunda anlaştıklarını beyan etmeleri halinde anlaşmalı boşanmaya karar verilir. 

Ancak dikkat edilmesi gereken konu, dava açıldığı tarihte evlilik bir yıldan az sürmüşse, dava sürecinde evlilik bir yılını doldursa dahi dava anlaşmalı boşanma usulüyle sonuçlandırılamaz. Çünkü her dava, açıldığı tarihteki şartlara göre değerlendirilir.

Bu durumda yapılması gereken, taraflardan birisinin ayrı bir anlaşmalı boşanma davası açmasıdır. Anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanması durumunda ilk açılan çekişmeli boşanma davası konusuz kalacak ve eşler anlaşmalı şekilde boşanmış olacaktır. Sonrasında her iki dosya birleştirilip, anlaşmalı boşanma ile süreç tamamlanacaktır. 

Mersin Çekişmeli Boşanma Avukatı

Yargıtay Kararı

Dosyadaki nüfus kaydından tarafların 30/10/2002 tarihinde evlendikleri ve davanın açıldığı tarihte henüz bir yıllık sürenin dolmadığı anlaşılmıştır.

Mahkemece, tarafların gösterdikleri delillerin toplanarak, Medeni Kanunun 166/1-2. maddesindeki şartların oluşup oluşmadığı araştırılıp sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, Medeni Kanunun 166/3. maddesinde öngörülen bir yıllık süre şartı gerçekleşmeden tarafların kabulüne dayanarak boşanmaya karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

(Yargıtay 2. HD. 2006/6904 E, 2006/14059 K, 16.10.2006 T)

Somut olayda taraflar arasındaki evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına ilişkin bir delil ileri sürülmediği, ancak tarafların boşanma hususunda anlaştıkları görülmektedir. Anılan Kanunun 166. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan hükümde, en az bir yıl sürmüş evliliklerde eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılabileceği öngörülmüştür. Dosyada mevcut nüfus kaydından dava tarihine göre henüz bir yıllık yasal süre dolmadığı da anlaşılmıştır…Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.

(Yargıtay 2. H.D. 2006/12011 E, 2006/18556 K, 28.12.2006 T)

Çekişmeli Boşanma Avukatının Davada Önemi

Çekişmeli boşanma avukatı, yoğun olarak boşanma davaları alanında çalışan, bu alanda birikim ve tecrübesi bulunan avukatlardır. Çekişmeli boşanma davaları, eşler arasında boşanma konusunda anlaşmanın sağlanamadığı ve genellikle mali konular ile velayet konusunda çekişmenin bulunduğu davalardır. Bu davalar anlaşmalı boşanma davalarına göre uzun süren ve teknik hukuki bilgi gerektiren davalardır. Gerek çekişmeli boşanma dilekçesinin hazırlanmasında gerekse de boşanma davasında delil olabilecek belge ve bilgilerin değerlendirilmesinde boşanma avukatının hukuki donanımı gerekli ve faydalı olacaktır.

Bilindiği gibi tarafların ellerinde bulunan her belge ve kayıt hukuka uygun delil teşkil etmeyebilir. Özellikle izinsiz ses kaydı, eşin şifreleri ile sosyal medya veya e mail hesaplarından ele geçirilen delillerin boşanma davasında kullanılıp kullanılamayacağı tartışmalıdır. Bu deliller bazı durumlarda hukuka uygun kabul edilir, bazı durumlarda ise hukuka aykırı kabul edilip ceza takibine yol açabilir. İzinsiz ses kaydının boşanma davasında delil olarak kullanılması konusunda ayrıntılı bilgi ve Yargıtay kararları için Boşanma Dilekçesi ve Boşanma Davasında Deliller başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çekişmeli boşanma davası, eşlerin dava sürerken boşanma konusunda anlaşması halinde anlaşmalı boşanmaya çevrilebilir. Bu durumda da, boşanma protokolünün müvekkilin mali hakları korunarak, onun istek ve ihtiyaçlarına uygun şekilde oluşturulması noktasında da iyi bir boşanma avukatı desteği şarttır. Anlaşmalı boşanma protokolünün sadece taraf iradelerine uygun olması yetmez. Aynı zamanda icra edilebilir, usule ve hukuka uygun hükümler içermesi gerekir. Aksi halde boşanma protokolünün mahkemece kabulü veya gerekçeli karara geçirilmesi mümkün olmaz.

Çekişmeli boşanma davasında tazminat, nafaka ve velayet konusunda en iyi sonuç için iyi bir boşanma avukatı desteği şarttır. Mersin çekişmeli boşanma avukatları arasından bilgi ve tecrübesine göre tercih edeceğiniz avukat, sizin için en iyi boşanma avukatı olacaktır.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Mersin Çekişmeli Boşanma Avukatı Bilgileri
Mersin Kadın Avukat
Çekişmeli Boşanma Hakkında Sorular

Çekişmeli Boşanma Avukatına Sorulan Sorular

Çekişmeli Boşanma Davasında Avukat Gerekir Mi?

Çekişmeli boşanma davalarında eşler arasında boşanma, tazminat, nafaka ve velayet konusunda uyuşmazlık söz konusu olacağından iyi bir boşanma avukatı yardımı şarttır. Çekişmeli boşanma dilekçesinin hazırlanması ve doğru delillerin zamanında sunulması, davayı temelden etkiler.

Mersin Çekişmeli Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Mersin boşanma avukatı, Mersin ilinde aile hukuku alanında çalışan ve boşanma davalarında tecrübesi bulunan avukatları ifade eder. Mersin’de iyi bir çekişmeli boşanma avukatı arayanlar, bu avukatlar arasından bilgi ve tecrübesine güvendikleri bir avukatı seçerler. Ekonomik durumu avukat ücretini karşılamaya yetmeyen kişiler ise Mersin Barosu’ndan kendilerine ücretsiz avukat atanmasını isteyebilirler. Adli yardım bürosundan atanacak bir avukat da sizin için en iyi boşanma avukatı olabilir.

Çekişmeli Boşanma Kaç Celsede Biter?

Çekişmeli boşanma davasının kaç celse süreceği, eşler arasındaki uyuşmazlık konularına, maddi taleplere, velayet konusuna ve bildirilen delillerin niteliğine göre değişir. Çekişmeli boşanma davasında bir ön inceleme ve bir de tahkikat duruşması olmak üzere en az iki celse görülür. Tanıkların dinlenilmesi, bildirilen belgelerin ilgili kurumlardan istenmesi, velayet çekişmesi durumunda pedagog raporunun alınması gibi gereklilikler davayı uzatan faktörlerdir. Tüm bunlar değerlendirildiğinde çekişmeli boşanma davası ortalama iki celse ile altı – yedi celse arasında sonuçlanır.

Eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur?

Eşlerden birinin boşanmak istememesi durumunda dava çekişmeli boşanma davası olarak devam eder. Boşanmaya karar verilebilmesi için davalı eşin davaya cevap vermesi ve duruşmalara katılması şart değildir. Ancak boşanmaya karar verilebilmesi için davalı eşin evlilik birliğinin sarsılmasında daha ağır kusurlu olması veya eşlerin eşit kusurunun bulunması gerekir. Davacı eşin daha ağır kusurlu olması halinde, davalı eşin itirazı hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise hakim yine boşanmaya karar verebilir.

Eşlerin boşanmak istemesi anlaşmalı boşanma için yeterli mi?

Medeni Kanun anlaşmalı boşanma için bazı şartlar aramıştır. Anlaşmalı boşanma olabilmesi için bu şartların hepsinin bulunması gerekir. Eşlerin boşanma konusunda anlaşmış olması bu şartlardan birisi olup, ayrıca boşanmanın mali sonuçları üzerinde de anlaşma sağlanmış olmalıdır. Ayrıca evliliğin en az bir yıl sürmüş olması da şarttır.

Mersin çekişmeli boşanma avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza, çekişmeli ve anlaşma boşanma davaları, tazminat, nafaka, mal paylaşımı ve velayet gibi aile hukuku davalarında hukuki destek için ulaşabilirsiniz.

Mersin boşanma avukatı : Av. Arb. Reyhan Kayışlı Arslanbuğa

İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası avukat desteği, boşanma nedeniyle tazminat ve nafaka, mal paylaşımı, katkı payı ve katılma alacağı davası, düğünde takılan altınların iadesi, velayet davaları gibi aile hukuku davaları hakkında Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu‘na ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön