Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle boşanma

Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma

Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması Nedeniyle Boşanma

Şiddetli geçimsizlik olarak bilinen, evlilik birliğinin temelden sarsılması, genel boşanma nedenidir. Kanunda düzenlenen özel boşanma nedenlerinin belli şartları ve süreleri vardır. Evlilik birliğinin temelden sarsılması, özel boşanma nedeni şartları oluşmadığında ya da süregelen kusurlu davranışlar bulunduğunda başvurulabilecek genel boşanma sebebidir.

Medeni Kanun  166. madde düzenlemesine göre;

Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

(Medeni Kanun m.166)

Evlilik Birliğini Sarsan Davranışlar

Evlilik birliğini temelden sarsan davranışlar sınırlı sayıda değildir. Akıl hastalığı dışında, özel boşanma nedenlerinden her biri aynı zamanda evlilik birliğini temelden sarsacak davranışlardır. Özel boşanma nedenlerinden birini oluşturmayan bazı davranışların da evlilik birliğini sarstığı kabul edilir. Yargı kararlarına göre;

  • Eşe ve eve karşı ilgisizlik,
  • Evlilik birliğine karşı maddi ve manevi sorumlulukları yerine getirmeme,
  • Eşe hakaret edilmesi, küfür ve küçük düşürücü sözler söylenmesi,
  • Eşe, onu sevmediğini, kendisiyle birlikte yaşamak istemediğini söylemek,
  • Aileden ayrı bir müşterek hane temin edilmemesi, aile ile birlikte yaşamaya zorlama,
  • Psikolojik şiddet, baskı, aşağılama,
  • Haklı bir neden olmaksızın sık sık evi terk etmek, eve gelmemek,
  • Gece yaşamına düşkünlük, alkolizm ve kumar alışkanlığı,
  • Zina (cinsel aldatma) olmasa da sadakatsiz davranışlar, evlilik birliğini temelden sarsacak davranışlardır.

Önemli olan; bu tür davranışların, evlilik birliğini temelden sarsmış ve diğer eş için evliliğin çekilmez hale gelmiş olmasıdır.

Boşanma Davasında Kusur ve İtiraz Hakkı

Şiddetli geçimsizliğe dayalı boşanma davası açmak kusursuz olmak şart değildir. Ancak davacı eşin kusuru, diğer eşten daha ağır ise, davalı eşin itiraz hakkı bulunur. Örneğin eşine şiddet uygulayan tarafın açtığı  boşanma davasında, davalı eşin itiraz hakkı vardır.  Bu itiraz nedeniyle de kusurlu tarafın açtığı boşanma davası reddedilir. Öte yandan kusursuz veya daha hafif kusuru bulunan davalı eşin bu itirazı, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise yine boşanmaya karar verilebilir.

Temelinden sarsılmış ve tarafların bir araya gelme ihtimalinin bulunmadığı her türlü delille ortaya konmuş olan bir davada, sırf dava açan eşi cezalandırma, ona acı verme, intikam alma vs gibi bir kasıtla boşanmaya itiraz edilmesi, hakkın kötüye kullanılması olarak nitelendirilebilir.

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle çekişmeli boşanma davasında hak kaybının yaşanmaması için iyi bir boşanma avukatından destek almak şarttır.

İlginizi Çekebilir : Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma (TMK m.166/3)

Eşlerin karşılıklı olarak boşanmayı istemesi, TMK 166.  maddesi devamında ele alınmıştır.  Anlaşmalı boşanma, şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmanın özel bir usulü olarak düzenlenmiştir. Buna göre;

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi gerekir. ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

(TMK m.166/3)

Anlaşmalı boşanmanın mümkün olabilmesi için;

  • Evlilik birliğinin en az bir yıl sürmüş olması,
  • Eşlerin boşanma için birlikte başvurmuş olması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi,
  • Eşlerin, boşanmanın mali sonuçları ve müşterek çocukların durumu konusunda anlaşmış olmaları gerekir.

Buradaki mali sonuçlardan kasıt, boşanma nedeni ile istenebilecek maddi ve manevi tazminat ile nafaka konularıdır.  Mal paylaşımı konusunda anlaşmaya varılmış olması şart değildir. Mal rejiminin tasfiyesi ayrı bir dava olduğundan, eşlerin bu konuda anlaşmamış olması, anlaşmalı boşanma önünde engel teşkil etmez.

Anlaşmalı boşanmada hakimin, müşterek çocukların menfaatleri doğrultusunda velayet ve şahsi ilişki tesisi konusunda müdahale yetkisi vardır.  Ancak eşlerin de hakim tarafından yapılan değişiklikleri kabul etmesi gerekir. Hakimin, eşlerin boşanma taleplerini bizzat dinleyip, iradelerinin serbest ve sağlıklı olduğuna kanaat getirmesi de şarttır. Bundan sonra kusur araştırmasına girilmez ve kanıt toplanmaz. Evliliğin temelinden sarsıldığı kabul edilerek boşanmaya karar verilir. Diğer şartlar da varsa tarafların boşanma konusundaki anlaşmaları kanun uyarınca hakimi bağlar. Anlaşmalı boşanmada hakimin takdir yetkisi ancak tarafların irade beyanlarında serbest olup olmadığı konusuyla sınırlıdır. 

Boşanma davaları konusundaki sorularınız için Boşanma Avukatına Soru Sor danışma hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Boşanma Davasının Reddinden Sonra Yeni Dava

TMK 166. Madde düzenlemesinin son fıkrasında ortak hayatın yeniden kurulamaması nedeniyle boşanma düzenlenmiştir. 

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan boşanma davasının reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

(TMK 166/4)

Buna göre hangi nedenle açılmış olursa olsun bir boşanma davasının reddedilmesi sonrasında, kararın kesinleşme tarihinden itibaren üç yıl boyunca ortak hayat tekrar kurulamamışsa eşlerden birisinin açacağı boşanma davası kabul edilir. (Ortak Hayatın Yeniden Kurulmaması Nedeniyle Boşanma)Bu durumda da boşanma bakımından kusur araştırması yapılmadan boşanmaya karar verilir. Ancak tarafların tazminat veya nafaka talepleri varsa, bu talepler bakımından fiili ayrılığın ortaya çıkmasında hangi eşin kusurlu olduğu araştırılır. Maddi talepler bu araştırma sonucuna göre karara bağlanır.

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle çekişmeli boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat ve nafaka konularında ayrıntılı bilgi için Boşanma Nedeniyle Tazminat ve Nafaka  başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Şiddetli geçimsizlik sebepleri nelerdir?

Eşe karşı ilgisizlik, sevgisizlik, psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddet, sadakatsiz davranışlar, hakaret, küfür, aşağılama, evlilik birliğinden doğan görevlerin yerine getirilmemesi, anne babadan bağımsız müşterek bir hane kurulmaması gibi bir çok davranış şiddetli geçimsizlik sebepleri olarak kabul edilir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ne demektir?

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması, eşlerden birinin veya her ikisinin de kusuru ile evliliğin katlanılmaz ve sürdürülemez hale gelmesidir. Şiddetli geçimsizlik olarak da anılan bu neden genel boşanma nedenidir. Eşlerin birbirine karşı kusurlu sayısız davranışı, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olabilir.

Tek celsede boşanma sebepleri nelerdir?

Tek celsede boşanma, esasında anlaşmalı boşanma şartlarının varlığında mümkündür. Ancak anlaşmalı boşanmanın tüm şartları gerçekleşmese de eşler boşanma ve mali sonuçları üzerinde anlaşmışsa uygulamada tek celsede boşanma gerçekleşebilmektedir.

Tek celsede boşanma avukat desteği ile mümkün mü?

Eşler boşanma konusunda anlaşmış olsa bile evliliğin bir yıldan kısa sürmüş olması veya duruşmada hazır bulunamamaları halinde anlaşmalı boşanma usulünün uygulanması mümkün değildir. Bu durumda dava yine çekişmeli boşanma davası olarak görülür. Ancak bu durumda tek celsede boşanma avukat desteği ile mümkündür.

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası ne kadar sürer?

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası, boşanma ile birlikte velayet ve maddi talepler bulunup bulunmamasına göre değişir. Bununla birlikte davada gösterilen delillerin niteliği ve taraflardan birisinin yurtdışında bulunması gibi faktörler de davanın süresini etkiler. Tüm bu faktörlere bağlı olarak çekişmeli boşanma davasının ilk derece mahkemesinde sonuçlanma süresi ortalama sekiz ay ile bir buçuk yıl arasında olmaktadır.

Aile Hukuku davaları için bkz. Mersin Aile Hukuku Avukatı

Mersin çekişmeli ve anlaşmalı boşanma avukatı yardımı için büromuza ulaşabilirsiniz.

Mersin boşanma avukatı tavsiye yazı : En İyi Boşanma Avukatı Yorumları

Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanma” hakkında 29 yorum

  1. Merhaba,
    eşimle uzun süredir sürekli kavga etmekteyiz. Zaman zaman uzun sürelerle ayrı yaşamaktayız. Eşimin de evliliğimizden bir beklentisi kalmamasına rağmen boşanmaya yanaşmıyor. Bu durumda anlaşmalı boşanma yapmamız mümkün olabilir mi? Yoksa davayı çekişmeli boşanma şeklindemi açmam lazım. çekişmeli dava açtıktan sonra anlaşmalıya dönüştürülebilir mi?

    1. Merhaba,
      anlaşmalı boşanma davası, evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeni ile boşanmanın özel bir halidir. Anlaşmalı boşanmanın mümkün olabilmesi için kanun bazı şartlar arar. Bu şartlar,
      evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,
      tarafların boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşarak birlikte mahkemeye başvurması veya eşlerden birisinin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmesi,
      tarafların duruşmada bizzat hazır bulunarak boşanma iradelerini hakim huzurunda ifade etmeleri.
      Bu şartların varlığında mahkemece delil araştırması yapılmadan boşanmaya karar verilecektir.
      Ancak eşinizin boşanmak istememesi durumunda anlaşmalı boşanma mümkün değildir. Boşanmak istiyorsanız davayı, eşinizin kusurlu davranışlarına dayanarak çekişmeli boşanma davası şeklinde açmanız ve ileri sürdüğünüz boşanma nedenlerini kanıtlamak için tanık dinletmeniz gerekecektir.
      Boşanma davanızı çekişmeli olarak açtıktan sonra eşinizle boşanma üzerine anlaşmanız durumunda bu dava anlaşmalı boşanma davası olarak sonuçlandırılabilir.

  2. Merhaba
    Ben eşimle 17 yıldır evliyim. 3 çocuğum var. Eşimden şiddet görüyorum.Çocuklarımın yanında küfürler kavgalar ve dayak yiyorum. 3 tane darp raporum var ve 6 ayı geçmedi.Şiddetten dolayı intahara kalkıştım bu yüzdende tehtit ediyor psikolojisi bozuk diye çocukları vermem diyor.Boşanmak istiyorum. Çocuklarımı ve nafaka istiyorum. Ev araba payıma düşeni istiyorum. Ama beni tehtit ediyor sürekli çocukları vermem ev araba benim diye.Sürekli arayıp küfür ediyor.Avukat tutacak gücüm yok. Sizce mahkemede istediklerimi alabilir miyim? Ya da çocukları alabilir miyim? 9 12 16 yaşında çocuklarım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Merhaba,
      anlatımlarınız doğrultusunda boşanma davanızın kabul edilmesi ile maddi-manevi tazminat ve nafaka almanız mümkün görünüyor. Maruz kaldığınız şiddet ve tehdit nedeni ile hiç bir ücrete tabi olmadan aile mahkemesi hakiminden veya savcılıktan 6284 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun hükümleri uyarınca tedbir ve koruma kararı alabilirsiniz. Bu kararlar herhangi bir ücret ve masrafa tabi olmaksızın, bir gün içerisinde verilebiliyor. Boşanma ve maddi talepleriniz ile ilgili ise maddi durumunuz elverişsiz ise bulunduğunuz ildeki baronun adli yardım bürosuna başvurabilirsiniz. Sizin için baro tarafından ücretsiz hukuki yardım sunmak üzere bir avukat atanacaktır.

  3. Esimin isyerinden haberi olmadan para aldim ve tespit edildi..para almamin sebebi evlenirken cektigim kredi odemesi..calistigim yerden 2 aydir maas alamiyordum.o an ihtiycaim oldu ve parayi aldim..esim bosanma davasi acti..ama ben bosanmak istemiyorum.esimi seviyorum.ewliligimiz daha bir yil olmadi…bu nedendenn dollayi hakim bizi bosarmi

    1. Kusurlu davranışınızdan dolayı eşinizin boşanmayı talep etme hakkı bulunuyor. Hakim her iki tarafın iddia ve delillerini inceleyerek evlilik birliğini sona erdirecek bir durumun olup olmadığı yönünde kanaate varacak ve buna göre bir karar verecektir. Siz davanın reddini talep etseniz de eşinizin boşanma konusunda haklı görülmesi durumunda (ki anlattığınız durum suç işleme nedeni ile boşanmaya yol açabilecek bir durumdur) hakim boşanmaya karar verebilir. Dosyanın ayrıntılı incelenmesi ve daha sağlıklı bir hukuki değerlendirme için avukat yardımı almanız gerekir.

      1. Yani işim zor diyosunuz..peki hakimin karar vermesi icin yeterlimi bu olay? Aile icinde gayet mutlu ve huzurluyduk ayrica daha onceki ewliliginden olan cocuklariiyla diyalogum cok guzeldi .kendi cevresindeki sahitleri bile destekler .bunlarida arastirirmi hakim yoksa o olay bosanmak icin yeterlimi

  4. Eşim evlilik sonrası alınmış olan evi satışını yapıp bedelini banka hesabına geçirdikten 3-4 hafta kadar sonra boşanma davası açtı. Çekişmeli süren bu dava 1 yıl sonunda bitti. Çocukların velayeti ona verildi. Ancak neredeyse hiçbir iddialarını ispatlayamadılar. Mal rejiminin tasviyesi için dava açmak istiyorum. Ne yapmam gerekli?

  5. Merhaba ortada hiç bişey yokken eşim oğlumu aldı ve gitti benden habersiz şimdi boşanma davası açmış bu durumda tazminat yada nafaka öder miyim.

    1. Reşit olmayan bir çocuk varsa mutlaka nafaka ödemeniz gerekir. Ancak tazminat ve yoksulluk nafakası açısından dava dilekçesindeki iddiaların ve kusur durumunun değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle ayrıntılı bilgiler eşliğinde bir avukattan birebir hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

  6. Merhaba eşimle iki yıllık evliyiz ama eşim boşanmak istiyor ben şuan bir karar vermedi eşimle kavga ettik ve eşime vurdum bir kaç kere ama eşim hem yalancı hemde benim cebimden para çalıyor ve evimizi adam gibi temizlik yapmıyor artı ütü dahil yapmıyor şuan 5 aylık erkek çoçuğumuz var çoçuğu kime veriler mahkeme dün açılmış yardımcı olursanız sevidirim

  7. Merhaba,
    Eşimle aynı evi paylaşan iki arkadaş gibiyiz. Hatta arkadaş bile diyemem çünkü doğru dürüst konuştuğumuz da söylenemez.
    Ortak hiç yanımız yok. Artık çok sıkılmıştım ve maalesef hayatıma biri girdi.
    Şimdi görüşmüyoruz ama ben boşanma davası açarsam ve eşim whatsapp kayıtlarını isterse herşey ortaya çıkacak.
    7 yaşında bir kızım var. Benim için önemli olan kızımı almak ve tabii yarı yarıya mal paylaşabilmek.
    Bu durumda ne yapmam gerekir? Vicdanen de hiç rahat değilim.

  8. Merhaba;
    Esimle 10 senelik bir evliligimiz var.kumar tutkusu vardi.senelerce beni ve oglumu hice sayarak kumar oynamaya devam etti.kendisi isinden dolayi her zaman yaninizda degildi.ozellikle son 1 sene icerisinde yuklu miktarda para kaybetti.bu sure zarfinda evinin ve bizim ihtiyaclarimizi hicbirsekilde karsilamadi.6 ay oncede hayatinda birinin oldugunu ogrendim.suan hala bizimle.ve benim psikolojim agir yara aldigi icin calisamiyorum.buna ragmen aylardir borclarim var diyerek evinin nafakasini karsilamiyor.konusmaya calisiyorum.fakat beni dinlemeyip bosanmakla ve tek kurus nafaka vermemekle tehdit ediyor.ayrica bana ve ogluma para vermemek icin inadina kumarda yedigini soyleyip beni kiskirtmaya calisiyor.ne yapabilirim?Esim bu durumda bosanma davasini acabilme yetkisi var mi?evi terkedip gitmisligi de var.

    1. Boşanma davası açmaksızın da tarafınıza tedbir nafakası bağlanması veya aile birliğine ait malların yönetimi için dava açabilirsiniz. Bir avukattan hukuki yardım almanızı öneririm. Ekonomik durumunuz elverişsiz ise bulunduğunuz yerdeki baronun adli yardım servisine başvurabilirsiniz.

  9. Iyi gunler fransada yeni yasa geregi noter onayi île bosandim noter île bosanma turkiye mahkemelerince taninmiyormus ne yapmaliyim

    1. Türkiye’de tanıma ve tenfiz işlemleri esasen MÖHUK hükümlerine yapılmaktadır. Bu kanunda ise sadece yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınma koşulları düzenlenmiştir. Bu nedenle mahkemelerce, yurt dışı idari makamları tarafından verilmiş olan boşanma kararları tanınmamaktadır.
      Boşanma kararlarının idari makamlarca, dava olmadan tanınmasına ilişkin KHK düzenlemesinde, yurtdışı idari makamları tarafından verilmiş olan boşanma kararların da gerekli şartları taşıması halinde tanınabileceği düzenlenmiş ancak bu KHK henüz yürürlük kazanmamıştır. Tanımaya ilişkin bu yeni düzenleme uyarınca tanıma davası açılabileceği düşünülse de, henüz bu yönde örnek bir yargı kararı mevcut değildir.
      Bu koşullarda, yurtdışında belediye veya noter vasıtası ile boşananlar için gidilebilecek hukuki yol Türkiye’de tekrar bir boşanma davası açmak şeklinde olmaktadır.

  10. Merhabalar ben bayram 13 yıllık evliyim 7 ve 13 yaşında iki çocuğumuz varken ben serbest ticaretle uğrasiyorum 13 yıldır ailemi hiç bir şeye muhtaç etmedim eşimin şikayeti bazen ev faturaları birikiyor bazen de olmadık sebeplerden tartışıyoruz ve bir anda boşanalim dedi ve anlaşmalı mahkemeye baş vurduk geçen hafta boşanma nedenini sordum anlaşamıyoruz seninle diyor sadece birbirimizi üzüyoruz diyor ben eşimi seviyorum çocuklarımı seviyorum 2 yıl öncede bana dava açmıştı ve davasında vazgeçmiştir şimdide ayrılmak istiyor ev kiralayip ayrı yaşamak istiyor ve maddi manevi hiçbir şey talep etmiyor bende evimde kal çocuklarıma bak ben giderim dedim ve razı ettim boşanana kadar beraberiz hiç bir sıkıntımız yok hakim boşarmı teşekkür ediyorum 05331404495

  11. Merhabalar eşimle ufak tefek tartışmalarımız oluyor hani ceviz kabuğunu doldurmayacak şeyler derler ya öyle ve eşim ikinci kez evi terketti evle ilgisizliğim yok evden ise işten eve gelirim aldatma alkol kumar hakaret dövme sövme gibi huylarım da yok eşimin ailesi hep arkasında ne zaman ayrılmak istese ailesi dolduruyor gaz veriyor kızlarından ayrı kalmaya dayanamıyorlar kızlarıda aynı şekilde ayrı kalamıyor eşim temelden sarsılmalı dava açmış boşanmak için ama ben boşanmak istemiyorum eşimi seviyorum ne yapacağımı da bilmiyorum aslın da yardımcı olurmusunuz davayı kazanabilir mi mahkeme bizi boşar mı. Şimdiden teşekkür ederim

  12. Eşimden evlendiğimden beri şiddet görüyorum kendisi öncedende bıçakla tehtit etti ve evde aileme göstermemek tehtit ederek göndermedi gönderdiği zamanlarda ailemden para istememiş söylüyordu ben kabul etmeyince küfürler yol ortasında kolumdan tutup şiddet arz eden davranışta bulunuyordu anlaşmalı kağıdı imzalattım boşanmak istiyorum çekişmeli dava açtım içinde darp raporları ve imzalı anlaşma kagıdı var ben ayrılmak istiyorum eğer karşı taraf istemezse ne gibi sonuç olur ayrılabilirmiyim

    1. Karşı tarafın kusurunun kanıtlanması halinde, karşı taraf itiraz etse de boşanmaya karar verilir. Kişisel durumunuz için hukuki danışma ve yardım alabilirsiniz. Ekonomik durumunuz uygun değilse, bulunduğunuz yerdeki baronun adli yardım bürosuna başvurursanız tarafınıza bir avukat atanacaktır.

  13. Merhaba, Mersin’de boşanma avukatı arayışımız bulunmaktadır. Mersin anlaşmalı ve çekişmeli boşanma avukatlarının yer aldığı bir site var mıdır? Bu konuda barodan bilgi alabilir miyiz? Bir de şunu sormak istiyorum; yurtdışında yapılan boşanmadan sonra, Türkiye’de tekrar boşanma davası açmamız gerekir mi? Yoksa yurtdışı boşanma kararının tanıma tenfizi davası mı açmak gerekir? Bu dava için tanıma tenfiz avukatı ihtiyacı var mıdır? Kendi başıma da tanıma tenfiz davası açabilir miyim? Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

    1. Merhaba, barodan bu şekilde bir bilgi alamazsınız. Boşanma davası için hukuki yardım alacağınız boşanma avukatını kendiniz belirlemek durumundasınız. Ancak maddi durumunuzun kötü olması halinde Mersin Barosu adli yardım bürosuna başvurarak boşanma davası için avukat talebinde bulunabilirsiniz. Yurtdışında sonuçlanan bir boşanma davanız varsa, Türkiye’de yeni bir boşanma davası açmanız gerekmez. Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmanız gerekir. Eğer eşinizle birlikte başvurma imkanınız varsa, yurtdışında konsolosluklarda veya Türkiye Nüfus Müdürlüklerinde dava olmadan tanıma işlemi yapılabilmektedir. Şartları varsa bu yolla tanıma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için tarafların bizzat veya vekilleri aracılığı ile birlikte başvuru yapması gerekir. Konsolosluk veya nüfus müdürlüğünde tanıma işlemi için tarafların avukatları da başvuru yapabilir. Eğer bizzat veya avukat aracılığı ile birlikte başvuru koşulu yoksa, tanıma ve tenfiz davası açılması gerekir. Tanıma tenfiz davası açmak için avukat tutma zorunluluğu olmasa da, usuli işlemlerin takibi ve hak kaybına uğramamanız için bir tanıma tenfiz avukatı ile çalışmanızı tavsiye ederiz.

  14. Hayırlı günler hanımefendi eşim şu an bana ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebiyle boşanma davası açtı bu dava için 3 yıl geçmesi gerekmiyor mu daha 2 ay geçti üzerinden. önceden anlaşmalı boşanma davası açmıştım feragat etmiştim ve Red kararı verilmişti benim sorum şu şimdi ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebiyle boşanma davasında hakim ikimizin ifadelerine ne kadar önem verir ben burada kusuru yüksek olan tarafım benim ifadem ne kadar boşanmamak için önemli olur

    1. Ortak hayatın yeniden kurulamaması sebebiyle boşanma davası açmak için, boşanmanın reddi kararının kesinleşmesi üzerinden en az üç yıl geçmesi gerekir. Aksi halde, bu nedene dayalı olarak açılan dava reddedilir. Davacı tarafın, bu sürenin geçtiğini ve bu süre boyunca evlilik birliğini sürdürmek amacıyla bir araya gelinmediğini ispatlaması gerekir. İspat için tanık beyanları yeterlidir. Eğer davalı taraf aksini iddia ediyorsa, o da kendi delillerini ve tanıklarını bildirebilir. Boşanma davasında, taraf beyan ve iddialarından çok, sunulan deliller ve tanık ifadeleri dikkate alınır. Kusura bağlı nedenlere dayalı boşanma davasında, daha ağır kusuru bulunan tarafın itirazı olsa bile boşanmaya karar verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön