Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme

Anlaşmalı boşanmadan vazgeçme mümkün mü? Boşanma kararı nasıl iptal edilir? Eşlerden biri anlaşmalı boşanmadan vazgeçerse ne olur? Anlaşmalı boşanma kararı istinaf edilir mi?

Anlaşmalı boşanmadan, boşanma kararı kesinleşinceye kadar vazgeçmek mümkündür.

Anlaşmalı Boşanmadan Duruşma Esnasında Vazgeçmek

Eşlerden her biri duruşma esnasında anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir. Anlaşmalı boşanma davasında, duruşma öncesi protokol imzalanmış olsa dahi hakim tarafları bizzat dinlemek zorundadır. Eşler, hakim huzurunda boşanma ve şartları konusundaki iradelerini beyan etmedikçe anlaşmalı boşanmaya karar verilemez.

Eşlerden birisi anlaşmalı boşanmadan vazgeçtiğini beyan ederse, hakim davacı eşe davaya çekişmeli boşanma olarak devam edip etmeyeceğini sorar. Davacı eşin, boşanma davasına devam etmek istemesi halinde, kendisine süre verilir. Bu süre içerisinde davacı çekişmeli boşanma dilekçesini sunarsa, dava çekişmeli boşanma davası olarak devam eder. Davacı eş, davaya devam etmek istemezse davanın reddine karar verilerek dosya işlemden kaldırılır.

Mersin Boşanma Avukatı desteği için

iletişime geçebilirsiniz

Anlaşmalı Boşanma Kararına İtiraz

Anlaşmalı boşanma kararına itiraz, istinaf yoluyla olur.

Boşanma kararları, kesinleştikten sonra hüküm ifade eden kararlardandır. Karar kesinleşinceye kadar eşler resmiyette evli görünür. Eşlerden her birinin  anlaşmalı boşanma kararına karşı istinaf yoluna başvuru hakkı vardır. Bu durumda boşanma kararı bölge adliye mahkemesince onaylanana kadar kesinleşmez.

Yargıtay kararları ışığında, anlaşmalı boşanma kararına itiraz eden eş, anlaşmalı boşanma iradesinden vazgeçmiş sayılır. Bu durumda karar bozularak tekrar mahkemesine gönderilir. İlk derece mahkemesi dosyayı tekrar ele alır. Davacı eş isterse, davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam edilir.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme

Anlaşmalı Boşanma Davasından Feragat

Anlaşmalı boşanma kararı verildikten sonra, davacı eş, itiraz süresinde davadan feragat edebilir. Bu durumda boşanma kararını vermiş olan ilk derece mahkemesi dosyayı yeniden ele alarak ek karar yazar. Ek karar ile davanın feragat nedeniyle reddine karar verilir. Mahkemenin ek kararına karşı da istinaf yolu açıktır. Feragat nedeniyle davanın reddine dair verilen karar kesinleşince boşanma davası ortadan kalkar.

Hükmün kesinleşmesinden önce davadan feragat, davayı kabul veya sulh halinde, hâkim dosya üzerinden bu konuda ek karar verir. Taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi sırf bu nedenlerle dosya istinaf veya temyiz incelemesine gönderilmez.” şeklindeki 6100 sayılı HMK ile ilgili Yönetmeliğin 57. maddesi ve anılan Yönetmeliği yürürlükten kaldıran 06.08.2015 tarihli Bölge Adliye Ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî Ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 215. maddesi hükmü karşısında, hakimin kararla dosyadan elini çekmiş olması kuralının hadisede uygulama yeri bulunmadığı gözetilmek suretiyle feragat yönünden bir karar verilmek üzere dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesine, 28.6.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

(Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 2016/5001 E, 2016/7684 K, 28.6.2016 T)

Mersin çekişmeli ve anlaşmalı boşanma avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza boşanma, velayet, nafaka, tazminat ve mal paylaşımı gibi aile hukuku davaları hakkındaki sorularınız için ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü İptal Edilebilir Mi?

Eşlerden her biri mahkeme huzurunda anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir. Bunun için sözlü beyan yeterlidir. Bu durumda dosyada boşanma protokolü olsa bile eşler için bağlayıcı olmaz ve protokol iptal olur.

Anlaşmalı Boşanma Kararı Nasıl İptal Edilir?

Anlaşmalı boşanma kararının tebliğinden sonra iki haftalık itiraz süresi olur. Bu süre içerisinde karara karşı istinaf kanun yoluna gidilebilir. Eşlerden birisinin karara bu şekilde itiraz etmesi halinde anlaşmalı boşanma iptal olur. Davacı dilerse davasına çekişmeli boşanma davası olarak devam edebilir. Davacının kendisinin boşanmadan vazgeçmesi halinde aynı süre içerisinde kararı veren mahkemeye feragat dilekçesi vermesi gerekir. Bu durumda dosya feragat nedeniyle işlemden kaldırılır.

Aile hukuku ve Mersin avukat uzmanlık alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Mersin boşanma avukatı konusunda en iyi inceleme, yorum ve tavsiyeleri inceleyebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme” hakkında 2 yorum

  1. Boşanmak istediğim kadın anlaştığımız halde 4 defa kendisi anlaşmalı dava açıp benden habersiz geri çekmiş bu süreçte ne yapmam lazım kaç defa hakkı var bunu yapmaya en son ben açtım anlaşmalı dava geri çekebilir mi acaba geri çektiği için benim beklemem gerekiyormuş mahkeme dava geri çekildiği için 2 ay beklemem gerektiğini söylüyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim cevabınız için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön