Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Mersin Tazminat Davası Avukatı / Tazminat Hukuku

tazminat hukuku

Mersin tazminat davası avukatı alanında çalışma yürüten avukatlar, farklı hukuki nedenlerden doğan maddi ve manevi tazminat davalarında bilgi ve tecrübe sahibi olan hukukçulardır.

Tazminat hukuku, hukuka aykırı bir eylemle ortaya çıkan zararın karşılanma usul ve kurallarını düzenleyen hukuk alanıdır. 

Tazminat davası, hukuka aykırı herhangi eylemle zarara neden olunması halinde gündeme gelir. Mersin tazminat davası avukatı olarak çalışma yapan avukatlık ofisimiz, haksız fiil, sözleşmeye aykırılık, yanlış tedavi malpraktis, iş kazası ve trafik kazası nedeniyle tazminat davası alanlarında avukat ve hukuki danışma hizmeti vermektedir.

Maddi ve Manevi Tazminat

Tazminat, en genel anlamı ile maddi veya manevi zarar karşılığında ödenen bedeli ifade eder.

Maddi tazminat, haksız fiil veya sözleşmeye aykırılık nedeniyle ortaya çıkan maddi zarar karşılığında talep edilebilen tazminat türüdür. Maddi tazminat; ödeme belgeleri, makbuzlar, faturalar, sağlık raporları, ekspertiz raporu, aktuerya hesabı gibi yazılı delillere dayanır. Bununla birlikte sözleşmeye aykırılık nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıklarda menfi zararın tespiti farazi bir takım hesaplamalara dayanır. Örneğin, bir kimseyle sözleşme yapan taraf, diğer tarafın sözleşmeye uymamasından dolayı uğradığı zarar dışında bir de bu sözleşmeye güvenerek başkalarıyla sözleşme yapma fırsatını kaçırmış olabilir. İşte bu muhtemel kazançtan yoksun kalma hali menfi zarar olarak ifade edilir. Menfi zararın hesabında sözleşmenin konusu, bedeli, uygulanma alanı ve bölgesine göre rayiç bedeller dikkate alınır. Bu hesaplama ancak uyuşmazlığa konu sözleşme konusunda uzman bir bilirkişi tarafından yapılabilir.

Maddi ve Manevi Tazminat
Mersin Tazminat Avukatı

Manevi tazminat ise, haksız fiilin kişide yarattığı, acı, elem, ızdırap, manevi sarsıntı gibi somut olarak ölçülemeyen hisler karşılığında talep edilir. Uygulamada manevi tazminat miktarının belirlenmesinde, yaşanan manevi sıkıntının boyutlarının yanı sıra, “tazminat zenginleşme sebebi olamaz” ilkesi gereğince tarafların ekonomik durumları da bir kriter olarak değerlendirilmektedir.

Bedensel (cismani) zarar ise geçici veya kalıcı iş gücü kaybı, tedavi masrafları gibi zararlar nedeni ile maddi tazminata; yarattığı bedensel ve duygusal acı nedeni ile manevi tazminata konu olacaktır. Yine ölüm durumunda, defin ve varsa ölüm öncesi tedavi masrafları, ölen kişinin maddi desteğini almakta olan kişilerin isteyebileceği destekten yoksun kalma tazminatı da birer maddi tazminat kalemi olacağı gibi, ölenin yakınlarının yaşadığı ölüm acısı da manevi tazminata neden oluşturacaktır.

Mersin Tazminat Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Haksız Fiilden Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Tazminatın hukukunun temelinde haksız fiil (haksız eylem) vardır. Haksız fiil, bir kişinin, başka bir kimseye karşı, hukuki bir hakka dayanmadan gerçekleştirdiği eylemdir. Bu eylem mal varlığına yönelebileceği gibi, bedensel veya kişilik bütünlüğüne de yönelmiş olabilir.

Bir kişinin, başka bir kişiden veya kurumdan tazminat talep edebilmesi için;

  • Ortada hukuka aykırı bir eylem olmalı
  • Maddi veya manevi zarar ortaya çıkmış olmalı
  • Eylemle zarar arasında illiyet bağı (sebep sonuç ilişkisi) bulunmalıdır.
Mersin En İyi Avukat
Maddi ve Manevi Tazminat

Hukuka uygun bir eylem, bir zarar yol açsa dahi tazminat sonucunu doğurmaz. Bunun istisnası, yine kanunda sınırlı sayıda düzenlenmiş bulunan kusursuz sorumluluk halleridir. Örneğin başka bir sürücünün kontrolünde trafik kazası gerçekleşse bile araç işletenin zarardan sorumluluğu, kanunla düzenlenmiş bir kusursuz sorumluluk halidir. Hayvan besleyenlerin, hayvanın başkasına verdiği zarardan kaynaklanan tazminat sorumluluğu da bu türden bir sorumluluk halidir.

Yasal Haktan Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat

Haksız fiilden kaynaklanan tazminat, temel olarak Borçlar Kanunu‘ nda düzenlenmiştir. Bunun dışında bazı özel kanunlarda da tazminat türleri yer alır. Bunlardan bazıları;

Boşanma sonucunda maddi ve manevi tazminat,

Haksız rekabet hükümlerine dayanan tazminat davası,

Fikri ve sınai haklar hukukuna dayanan tazminat türleri; telif hakları ihlali ve marka hukukundan doğan tazminat davaları,

Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’dan doğan tazminat hakkı (banka kartel tazminatı),

İş ve sosyal güvenlik hukukundan doğan işçilik alacak ve tazminatları; ihbar ve kıdem tazminatı, işe başlatmama tazminatı, iş kazası tazminatı davalarıdır.

Özel kanunlar ile düzenlenmiş tazminat hükümleri yetersiz kaldığında Borçlar Kanunu genel düzenlemeleri devreye girer. Bu bakımdan Borçlar Kanunu tazminat hükümleri neredeyse tüm tazminat davalarında uygulama alanı bulur.

Mersin Tazminat Avukatı

Mersin tazminat avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza, trafik kazası tazminatı, bedensel zarar, kişilik haklarına saldırı gibi haksız fiil, sözleşmeye aykırılık ve haksız rekabetten doğan tazminat davaları, telif hakları ve marka hukukundan kaynaklanan davalarda avukat ve hukuki danışma için ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iş hukuku alanında avukat ve uzman arabulucu çalışması yürüten hukuk ofisimiz, kıdem ve ihbar tazminatı, işçilik alacakları, iş kazası tazminatı, işe iade ve hizmet tespit davalarında birikim ve tecrübe sahibi olup, iş davalarında avukat desteği için iletişime geçebilirsiniz.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Mersin Tazminat Avukatı Bilgileri
Maddi ve manevi tazminat hesabı nasıl yapılır?

Maddi ve manevi tazminat davalarında hesabın nasıl yapılacağı, bu alanda en çok sorulan sorulardandır. Maddi tazminat hesabında, tazminatın hukuki dayanağına göre hesaplama yöntemleri vardır. Bu nedenle maddi tazminat davalarında hesaplama mahkemece görevlendirilen hesap bilirkişileri tarafından yapılır. Manevi tazminatın ise belli bir hesaplanma yöntemi yoktur. Zararın ağırlığına, etki alanına ve zarar görende yarattığı fiziksel ve manevi acıya göre mahkemece uygun bir manevi tazminat miktarı takdir edilir.

Maddi ve manevi tazminat davasında deliller nelerdir?

Maddi tazminat davasında zararı kanıtlayan yazılı belgeler en önemli delili oluşturur. Bununla birlikte menfi zarar, iş gücü kaybı ve destekten yoksun kalma, telif haklarının ihlaline dayanan maddi tazminat taleplerinde, bazı farazi kabuller üzerinden hesaplama yapılır. Bu bakımdan bilirkişi raporu da maddi tazminat davalarında önemli yer tutar. Manevi tazminat davasında manevi sarsıntı ve acının büyüklüğüne göre miktar belirleneceğinden, maddi olgular ve tanık beyanları delil niteliği taşır. Tarafların sosyal ve ekonomik durum araştırması da manevi tazminat davası delillerindendir.

Tazminat davalarında görevli mahkeme hangisidir?

Tazminat davalarında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Bununla birlikte uyuşmazlık türüne göre davanın ihtisas mahkemesinde açılması gerekir. Ticari nitelikteki tazminat davalarında ticaret mahkemeleri, tüketici davalarında tüketici mahkemeleri, boşanma sonucunda maddi ve manevi tazminat davalarında aile mahkemeleri, işçilik tazminat davalarında iş mahkemeleri görevlidir. Fikri ve sınai haklar hukukundan kaynaklanan tazminat davalarının ise fikri ve sınai haklar mahkemesinde açılması gerekir.

Tazminat davasında yetkili mahkeme hangisidir?

Tazminat davasında genel yetkili mahkeme, davalının yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemeleridir. Ancak kanunlarda bazı uyuşmazlıklar için seçimlik yetki kuralları da konmuştur. Örneğin iş kazası tazminatı davası, davacı işçinin yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. Haksız fiilden kaynaklanan tazminat davalarında eylemin gerçekleştiği veya zararın ortaya çıktığı yer mahkemeleri de yetkilidir.

Tazminat davası avukatı ne yapar?

Tazminat davası avukatı, öncelikle tazminat davasının hukuki dayanağını tespit eder. Buna göre dava öncesi tüketilmesi gereken hukuki süreçleri işletir. Bu süreçlerde uyuşmazlığın çözülmemesi halinde ise tazminat davasının doğru usullerle açılması ve takibi konusunda hukuki hizmet sunar. Tazminat avukatı, tazminat davasının niteliğine uygun usullerin tespiti ve uygulanması ile davayı etkileyecek delillerin belirlenmesinde büyük rol oynar.

Tazminat davalarında arabuluculuk zorunlu mu?

Tazminat davalarında arabuluculuk, uyuşmazlığın niteliğine göre zorunlu olabilir. Tüketici hukuku, iş hukuku ve ticari nitelikteki tazminat davası öncesinde arabulucuya başvuru zorunludur. Bu nitelikte olmayan tazminat uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru zorunluluğu yoktur. Örneğin haksız fiil nedeniyle maddi ve manevi tazminat davasında arabuluculuk zorunlu değilken, trafik kazası tazminatı talebiyle sigortaya karşı açılacak davalarda arabuluculuk zorunludur. Çünkü sigorta şirketine karşı tazminat davası ya tüketici ya da ticari nitelikte olur.

Mersin’de tazminat davası avukatı ve tüm faaliyet alanlarımız için bkz. Mersin – Avukat Uzmanlık Alanları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön