Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Boşanma davasında karşı dava süresi

Karşı Boşanma Davası ve Boşanma Davalarının Birleştirilmesi

Karşı boşanma davası açma süresi nedir? Boşanmada karşı dava nasıl ve ne zaman açılır? Karşı boşanma davası, süresinden sonra açılırsa ne olur? Boşanma davası sürerken başka bir boşanma davası açılabilir mi? Bu yazıda boşanma davaları hakkındaki bu soruların cevapları yer almaktadır.

Karşı Boşanma Davası Açma Süresi Nedir?

Kanunen karşı dava açma süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliği tarihinden itibaren iki haftadır. Yani davalı taraf, cevap süresi içerisinde karşı dava açabilir. Bir kereye mahsus olmak üzere, İki haftalık cevap süresinin uzatılması istenebilir. Uzatma talebinin de yine bu iki haftalık süre içerisinde yapılması gerekir. Cevap süresi dolduktan sonra uzatma talebi kabul edilmez. Cevap süresi uzatılmışsa, verilen ek süre içerisinde de karşı dava açılabilir.

Süresinden Sonra Açılan Karşı Boşanma Davası

Usul kanununda öngörülen süreler kural olarak boşanma davalarında da geçerlidir. Eşlerden birinin açtığı boşanma davasına karşı süresi içerisinde karşı boşanma davası açılmamışsa, davalı eş başka bir boşanma davası açabilir. Bu durumda açılan ikinci boşanma davası, ilk dava ile birleştirilerek birlikte görülür ve sonuca bağlanır.

Eşler arasında ayrı ayrı açılan boşanma davalarının birleştirilmesi ve birlikte karara bağlanması zorunludur. Bu nedenle Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/18123 E, 2015/ 2841 K, 25.02.2015 tarihli kararı ile süresinden sonra açılan karşı boşanma davasının da dinlenileceğine hükmetmiştir. Bu durumda açılan davaların ayrılmasında da hukuki bir yarar yoktur. Süresinden sonra açılan karşı boşanma davası da esastan incelenerek asıl dava ile birlikte karara bağlanmalıdır.

Karşı dava süresinde açılmamış ise de, delillerin değerlendirilmesi ve boşanmanın fer’i niteliğindeki talepler nazara alınarak kadın eş ve erkek eşin açtığı davaların birlikte görülmesindeki yarar açıktır. Davalı-davacı kadın eşin açtığı boşanma davasının tefrikinde dahi her iki davanın birleştirilmesine karar verilmesi gerekir. Karşı davanın da esasının incelenerek olumlu-olumsuz bir karar vermek gerekir.

(Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/18123 E, 2015/ 2841 K, 25.02.2015 T)

Sonuç olarak; cevap süresi içerisinde karşı dava açılmamışsa, davalı eş;

başka bir boşanma davası açarak, ilk davayla birleştirilmesini isteyebilir ya da

ilk davanın sonuna kadar karşı boşanma davası açabilir.

Her iki durumda da davalar birlikte görülüp karara bağlanır.

Mersin Boşanma Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Boşanma Davası Sürerken İkinci Boşanma Davası

Her dava açıldığı tarihteki durum ve olaylara göre değerlendirilir. Davanın açılmasından sonra meydana gelen yeni olaylar, bu davanın konusu yapılamaz. Örneğin şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açıldıktan sonra meydana gelen şiddet veya aldatma vakıası, bu davaya dahil edilemez. Bu durumda izlenecek yol, yeni olaylara dayalı yeni bir boşanma davası açarak, ilk dava ile birleştirilmesini istemektir.

Anlaşmalı boşanma davasının şartlarından birisi de evliliğin en az bir yıl sürmüş olmasıdır. Evlilik birinci yılını doldurmadan açılan bir çekişmeli boşanma davası, sonrasında usulen anlaşmalı olarak sonuçlandırılamaz. Bunun için yine eşlerden birisinin ayrı bir anlaşmalı boşanma davası açması gerekir. Bu durumda açılan ikinci davada anlaşmalı boşanma gerçekleşince ilk açılan çekişmeli boşanma davası konusuz kalır.

Anlaşmalı boşanma şartları oluşmayan kısa süreli evliliklerde tek celsede boşanma konusunda Mersin boşanma avukatı tavsiye yazı: Evlilikte Bir Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Olur Mu?

Sık Sorulan Sorular

Boşanma davasında karşı dava açma süresi ne kadardır?

Boşanma davasında karşı dava açma süresi, dava dilekçesinin tebliğinden itibaren iki haftadır. Ancak Yargıtay kararlarında bu süreden sonra açılan karşı boşanma davalarının da geçerli olacağı belirtilmektedir. Buna göre, boşanma davası sonuçlanana kadar her aşamada karşı boşanma davası açılabilir.

Boşanma davası sürerken eşler arasında yeni bir boşanma davası açılabilir mi?

Boşanma davalarında ancak dava tarihinden önce gerçekleşen olaylar ileri sürülebilir. Boşanma davasının açılmasından sonra ortaya çıkan yeni olaylar, ancak eşler arasında açılacak yeni bir davayla ileri sürülebilir. Davacı olan eş de davalı olan eş de ikinci bir boşanma davası açabilir. Bu durumda açılan davalar birleştirilerek karara bağlanır.

Karşı boşanma davası hangi hallerde açılır?

Karşı boşanma davası, davalı eşin de boşanmak istemesi ancak boşanmada asıl karşı tarafın daha ağır kusurlu olduğunu iddia ettiği durumlarda açılır. Aksi halde davalının karşı dava açmadan boşanmayı kabul etmesi durumunda davacı eşin iddialarını kabul anlamına gelir. Bu da davacının tazminat ve nafaka talepleri varsa, bu taleplerin kabulü sonucunu doğurabilir.

Karşı boşanma davası nerede açılır?

Karşı boşanma davası, ilk boşanma davasının açıldığı mahkemede, kural olarak davaya cevap süresi içerisinde açılır. Cevap süresi içerisinde karşı boşanma davası açılmamışsa da, yargılama sonuna kadar açılan karşı boşanma davası usulden reddedilmez ve incelenir.

Boşanma davasında davalının tazminat talep edebilmesi için karşı dava şart mı?

Boşanma davasında davalı eş de tazminat talep edebilir. Boşanmak istemeyen davalı eş, karşı dava açmadan, boşanmanın reddini ancak boşanmaya karar verilmesi halinde kendisine tazminat ve nafaka ödenmesini isteyebilir.

Tek taraflı boşanma davası kabul edilir mi?

Çekişmeli boşanma davalarında davalı eşin davaya katılmaması veya boşanmak istememesi durumu tek taraflı boşanma davası olarak ifade edilir. Boşanmaya karar verilebilmesi için davalı eşin davaya cevap vermesi veya boşanmak istemesi şart değildir. Boşanma nedenleri gerçekleşmiş ve boşanma davasını açan eş daha ağır kusurlu değilse tek taraflı boşanma davası kabul edilir.

Boşanma davasında hak kaybı yaşamamak ve en iyi boşanma süreci yönetimi için, boşanma avukatı desteği gerekir. Mersin aile hukuku avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza, anlaşmalı ve çekişmeli boşanma avukatı ihtiyacı ile mal paylaşımı, velayet ve nafaka gibi konularda hukuki danışma için ulaşabilirsiniz.

Mersin Boşanma Avukatı: Avukat & Arabulucu Reyhan Kayışlı Arslanbuğa

Adres : İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz/ MERSİN

Adana ve Mersin’de boşanma avukatı desteği ve aile hukuku davaları ile tüm avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu

Karşı Boşanma Davası ve Boşanma Davalarının Birleştirilmesi” hakkında 4 yorum

  1. Reyhan Hanım, Eşimin Telefonda başka erkeklerle buluştuğuna dayir FOTOĞRAFLAR çektim (onun telefonundaki yazışmaları belgeledim) Bu 1 değil , 2 değil … İlkinde de yakalandığında beni bahane etmişti. Sonra o cocuk onun boynundan öpmeli msj lar attı. Ben görmedim diyip yeminler edip yalanlar söyledi. O na inanmak istedim ama malesef anladıgım kadarıyla onlarda yalanmiş. Bu konuda 1 boşanma davamız sürüyor . Hala karakola gidip ifade vermedi. Bende KARŞI dava açmak istiyorum Bu konuda Bana Yardim edebilirmisiniz ? AVUKATIM olmanızıda istiyorum. Herşey için teşükkür ederim şimdiden…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön