Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Mersin isim değişikliği davası

İsim Değişikliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

İsim değişikliği nasıl yapılır?

İsim değişikliği ancak dava yoluyla yapılır. Nüfus müdürlüğüne verilecek dilekçe ile isim değişikliği mümkün değildir.

1.İsim değiştirmek için haklı nedenler nelerdir?

Kişinin, kendi ismi üzerinde tam bir tasarruf hakkı olup, herkes kendi ismini seçme özgürlüğüne sahiptir. Bu nedenle, başka hiç bir neden olmasa bile, nüfusta kayıtlı bulunan isminden memnun olmamak dahi, isim değişikliği için yeterli bir haklı sebeptir.

2. Soyisim değişikliği nasıl yapılır?

Soyisim, kişinin aile ismidir. Kişinin ön ismi üzerindeki hakları, soyadı için de geçerlidir. Ön isim değişikliği için yapılan açıklamalar, soy isim için de geçerlidir. Kişi istediği bir soyadı taşımakta özgür olup, soyadının değiştirilmesini dava yoluyla talep edebilir.

3. Nüfusta ikinci isim ekletmek veya isimlerden birini sildirmek nasıl yapılır?

İsim değişikliği davasıyla, var olan ismin yanına ikinci bir isim ekletmek veya nüfusta kayıtlı isimlerden birisini sildirmek mümkündür.

4. Nüfus kaydındaki yazım yanlışı nasıl düzeltilir?

Nüfus kaydındaki yazım yanlışının düzeltilmesi, nüfus kaydının tashihi niteliğinde bir dava olup, isim değişikliği talebinden farklı bir taleptir. Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca nüfus kaydında yapılacak değişiklikler ancak mahkeme kararıyla mümkün olduğundan, kayıtta yazım yanlışlarının düzeltilmesi de ancak dava yoluyla mümkündür.

5. Erkek eş soyadını değiştirirse, kadın eş ve çocukların soyadları değişir mi?

Ergin bir erkeğin soyadını mahkeme kararıyla değiştirmesi halinde, eş ve çocuklarının soyadı da değişir. Bunun için eş ve çocukların ayrı bir soyisim değişikliği davası açması gerekmez.

6. İsim ve soyadı değişikliği dava olmadan yapılabilir mi? 

Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca, nüfus kaydında herhangi bir değişiklik ancak mahkeme kararıyla mümkündür. Nüfus müdürlüğünün, mahkeme kararı olmadan böyle bir değişiklik yapma yetkisi yoktur. 19.10.2017 tarihli 7039 sy Kanun ile dava olmadan, dilekçe ile isim düzeltme imkanı tanınmışsa da, düzenlemenin uygulanma süresi 6 Aralık 2022 tarihinde dolmuştur. Bundan sonraki tarihte dava olmadan isim değişikliği mümkün değildir.

7. İsim değişikliği davası ne kadar sürer? Hangi deliller toplanır?

İsim değişikliği davası, genelde tek celsede sonuçlanan ve herhangi bir delil gerektirmeyen davalardır. Bu nedenle mahkemenin iş yükü ve ilgili kurumlarla yapılan yazışmaların tamamlanmasına göre bu davalar ortalama iki – dört ay gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.

İsim değiştirmek için tanık gerekir mi?

İsim değişikliği için tanık gerekmez. İsim değiştirmek için, kişinin ismini beğenmemesi dahi haklı neden olarak kabul edilmektedir. Bu kişisel durumun tanıkla ispatı mantıksız olup, kişinin irade beyanı yeterli sayılmaktadır. Önceki yıllarda isim değişikliği için mahkemelerce tanık dinlenme yoluna gidilmişse de, tanığa lüzum görülmeden talep gibi karar verilmesi, son zamanlarda yerleşik bir uygulama haline gelmiştir. Soyisim değişikliği de aynı nitelikte bir dava olmasına karşın, uygulamada bazı mahkemeler soyisim değiştirme için tanık beyanı aramaktadır.

8. İsim değişikliği davası kaç defa açılabilir? Birden çok defa isim değişikliği mümkün müdür?

Daha önce mahkeme kararı ile ismini değiştirmiş bir kimsenin, ikinci defa isim değişikliği davası açması önünde hiçbir yasal engel bulunmamaktadır. Kişi, birden çok defa isim veya soyisim değişikliği talebinde bulunabilir.

İsim ve Soyisim Değişikliğinde Mersin Avukat Desteği İçin

İletişime Geçebilirsiniz

Mersin isim değiştirme avukatı ve nüfus davalarında uzman avukat desteği için avukatlık büromuza ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön