Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Mersin anlaşmalı boşanma avukatı

Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma, boşanma davalarının iki ayrı usulüdür. Anlaşmalı boşanma şartları yoksa, kanundaki hangi nedene dayanırsa dayansın, dava çekişmeli boşanma davası olarak görülür.

Yazımızda; anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası arasındaki farklar, anlaşmalı ve çekişmeli boşanmada mali haklar ve velayet, anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi ile anlaşmalı ve çekişmeli boşanma avukatının davaya etkisi gibi konular açıklanacaktır.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma davası, Medeni Kanun 166/3. Maddesinde düzenlenmiş bir boşanma usulüdür. Kanun düzenlemesine göre anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için;

  • Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,
  • Eşlerin boşanmanın tüm mali sonuçları ve müşterek çocuk varsa velayet konusunda anlaşmış olması,
  • Eşlerin duruşmada hazır bulunarak boşanma iradelerini beyan etmeleri gerekir.

Bu sayılan şartlardan birisi dahi mevcut değilse anlaşmalı boşanma usulü uygulanmaz. Bu durumda dava, çekişmeli boşanma olarak görülür.

Anlaşmalı Boşanmada Mali Haklar ve Velayet

Mersin Boşanma Davası Avukatı
Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Avukatı

Anlaşmalı boşanma davasında mali haklar, tarafların anlaşmasına bağlıdır. Hakim, eşlerin anlaşmış olduğu maddi manevi tazminat ve yoksulluk nafakası miktarına müdahale edemez. Taraflar, boşanma protokolünde veya duruşmada bu haklarından feragat edebilir.

Anlaşmalı boşanma davasında mali haklardan vazgeçmek bağlayıcıdır. Bu haklardan vazgeçen eş, boşanma sonrasında tazminat ve yoksulluk nafakası isteyemez.

Anlaşmalı boşanmada velayet de, yine tarafların anlaşmasına bağlıdır. Velayet konusunda bir çekişme varsa anlaşmalı boşanma yapılamaz.

Anlaşmalı boşanmada hakim, çocuğun menfaatleri için gerekli görürse velayet ve iştirak nafakası konusunda başka bir düzenleme önerebilir. Eşler bu öneriyi kabul ederse anlaşmalı boşanma gerçekleşir.

Anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımı

Mal paylaşımı, katkı payı ve katılma alacağı talepleri boşanmanın eki niteliğinde değildir. Eşler, bu konudaki taleplerini boşanma sonrasına bırakabilir. Anlaşmalı boşanma protokolünde mal paylaşımına ilişkin düzenleme bulunması şart değildir. Ancak protokolde bir düzenleme yapılmış veya eşler bu haklarından feragat etmişse, bununla bağlı olurlar. Bu durumda anlaşmalı boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açamazlar.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Gerekir mi?

Kanunen hiçbir davada avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Taraflar kendi davalarını kendileri yürütebilir. Ancak davada istenen sonucu almak için “haklı” olmak yetmez. Usul kanuna uygun şekilde gerekli işlemlerin takibi ve zamanında yapılması gerekir. Aksi halde büyük hak kayıpları yaşanabilir. Dava esas incelemesine girişilmeden usulden reddedilebilir. Davanın esastan reddinde ise kesin hüküm oluşur ve bir daha aynı konuda dava açılamaz. Bu tür hak kayıplarının yaşanmaması için her davada avukat yardımı almak gerekir.

Anlaşmalı boşanma davasında avukat desteği;

  • boşanma protokolünün hazırlanması,
  • mahkemeyle iletişim ve yakın duruşma günü belirlenmesi; en hızlı sonucun alınması,
  • anlaşmalı boşanma duruşmasında hak kaybına yol açacak beyanların önlenmesi ve
  • hukuki aydınlanma bakımından gereklidir. Duruşma sırasında hukuki sonuçlarını bilmeden verilen beyan, büyük hak kayıplarına yol açabilir.

Son olarak; anlaşmalı boşanma gerekçeli kararının yazımı, kesinleştirilmesi ve nüfusa işlenmesinin takibi gerekir. Bu işlemler de anlaşmalı boşanma avukatı yardımıyla çok daha hızlı gerçekleşir.

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanma şartlarının bulunmadığı hallerde uygulanan usuldür. Çekişmeli boşanma davasında davacı eşin;

  • Kanunda sayılan özel boşanma nedenlerinden birinin varlığını veya
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu ve kendisi için çekilmez hale geldiğini,
  • Evlilik birliğinin bu hale gelmesinde, davalı eşin kendisinden daha ağır kusuru bulunduğunu kanıtlaması gerekir.

Çekişmeli boşanma davasında, kusursuz olmak şart değildir. Ancak davacı eşin kusuru, davalı eşin kusurundan daha ağır olmamalıdır. Aksi halde davalı eşin itiraz hakkı bulunur ve dava reddedilir. Davalı eşin itirazı, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olup evliliğin sürmesinde eşler ve müşterek çocuklar bakımından bir fayda kalmamışsa, yine boşanmaya karar verilir.

Eşlerin eşit kusurlu olması halinde yine boşanmaya karar verilebilir.

Kanunda istisnai olarak kusur aranmayan boşanma nedenleri de vardır. Bunlar;

Çekişmeli boşanmaya konu olacak diğer boşanma nedenleri ise;

Bu nedenlerden birisine dayanan çekişmeli boşanma davasında hakim, tarafların delillerini toplar ve buna göre karar verir.

Çekişmeli Boşanmada Mali Haklar ve Velayet

Çekişmeli boşanma avukatı
Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma davası kural olarak kusura dayanır. Kusuru bulunmayan veya daha az kusurlu eş, ağır kusurlu eşten maddi ve manevi tazminat isteyebilir. Yine aynı şartlarda, daha az kusurlu olan eş, boşanmayla yoksulluk durumuna düşecekse, yoksulluk nafakası isteyebilir. Çekişmeli boşanma davasında tazminat ve nafaka konusunda ayrıntılı bilgi için Boşanmada Tazminat ve Nafaka başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çekişmeli boşanmada mali haklar konusunda mahkemece yapılacak araştırma sonucunda karar verilir. Maddi ve manevi tazminat miktarının belirlenmesinde;

  • Tarafların kusur durumu
  • Evlilik süresi
  • Kişilik haklarına saldırı bulunup bulunmaması ve saldırının ağırlığı
  • Tarafların ekonomik ve sosyal durumu dikkate alınır.

Yoksulluk nafakasının belirlenmesinde de;

  • tarafların kusur durumu,
  • ekonomik koşulları ve
  • nafaka alacaklısının ihtiyaçları etkili olur. Mahkeme tek seferlik veya aydan aya ödenecek bir nafaka miktarına hükmeder.

Çekişmeli boşanma davasında velayet;

Çekişmeli boşanma davasında velayet, çocuğun üstün menfaatlerine göre belirlenir. Çocuğun fiziksel ve zihinsel sağlıklı gelişimi, yaşı itibarı ile ihtiyaçları ve eğitimi gibi konular velayetin hangi eşe verileceği konusunda etkilidir. Çocuğun kendini ifade edebilecek bir yaş ve olgunlukta bulunması halinde çocuğun tercihinin de tespit edilmesi gerekir. Eşlerin bu yönde bir anlaşması varsa, ortak velayete de hükmedilebilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Avukat Gerekir mi

Özel hukuk uyuşmazlıklarında avukatın etkisi hakkında yaptığımız açıklamalar, çekişmeli boşanma davasında bi hayli önemlidir. Çekişmeli boşanma avukatı yardımı olmadan boşanma davasının takibi çok ciddi hak kayıplarına yol açıp, fiilen bitmiş bir evliliğe yıllarca mahkum kalma sonucunu doğurabilir. Çekişmeli boşanma davaları, kusurun kanıtlanması temeline dayanır. Gerek kanıtların niteliği ve etkinliği konusunda değerlendirme, gerekse de zamanında ve usulüne uygun şekilde mahkemeye sunulması büyük önem taşır. Davanın esasını etkileyecek, ancak usulüne uygun ve zamanında sunulmamış bir delili mahkeme değerlendirmeye alamaz. Boşanma dilekçesinde gerekli unsurların yer almaması ise sonradan avukat müdahalesi ile dahi düzeltilemez ve yine davanın kaybına yol açabilir.

Özellikle çekişmeli boşanma davalarında, hukuk bilgisi olmayan, “arzuhalci” olarak bilinen kişilerden yardım almak, çok büyük hak kayıplarına yol açmaktadır. Ekonomik durumun boşanma avukatı tutmaya elvermediği durumlarda dahi boşanma dilekçesini bu kişilere yazdırmak yerine baroların adli yardım servislerine başvurarak avukat istenmesi, izlenmesi gereken en doğru yoldur. Çekişmeli boşanma avukatı desteği olmadan, boşanma davasından istenen sonucun alınması mümkün değildir.  

Boşanma Davaları
Mersin Boşanma Davası Avukatı

Çekişmeli Boşanmanın Anlaşmalı Boşanmaya Dönüşmesi

Çekişmeli boşanma davası olarak açılan bir dava, ilerleyen aşamalarında anlaşmalı boşanmaya dönüşebilir. Bunun için davanın açıldığı tarihte evlilik bir yılını doldurmuş, eşler boşanma ve şartları üzerinde anlaşmaları gerekir. Bu yönde sunulacak bir protokol ve eşlerin beyanları doğrultusunda dava anlaşmalı boşanma şeklinde sonuçlanır.

Dava tarihinde evlilik bir yılını doldurmamış ancak dava sürerken bu süre dolmuşsa, yeni bir anlaşmalı boşanma davası açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma ile evliliğin sona ermesi halinde çekişmeli boşanma davası konusuz kalır.

İlginizi Çekebilir : Boşanma Davası Nasıl Açılır ve Aşamaları Nelerdir?

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi

Anlaşmalı boşanma davasının açılmasından sonra, eşler hüküm kesinleşinceye kadar anlaşmalı boşanma yapmaktan vazgeçebilir. Boşanma protokolü dosyaya sunulsa da, eşler duruşmaya gelmez veya duruşmada anlaşmalı boşanmadan vazgeçtiğini beyan ederse anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Davalı eşin anlaşmalı boşanmadan vazgeçmesi halinde, davaya çekişmeli boşanma olarak devam etmek istiyorsa davacı eşe süre verilir. Bu süre içinde, davacı çekişmeli boşanma dilekçesini mahkemeye sunarsa dava, çekişmeli boşanma davası olarak sürer.

Anlaşmalı boşanmadan, ilk derece mahkemesinin verdiği karar kesinleşmeden, itiraz süresi içerisinde de vazgeçilebilir. Bu durumda davacı, davadan feragat ederse ek kararla davanın reddine karar verilerek dosya kapatılır.

Tarafların anlaşmalı boşanmadan vazgeçmesi halinde ise istinaf kanun yoluna başvurulması gerekir. İstinaf mahkemesi taraflardan birisinin itirazı üzerine dosyayı tekrar karar veren mahkemeye gönderir. Mahkeme dosyayı yeniden ele alarak duruma göre davacı tarafa yeni bir dilekçe vermesi için süre verir ve davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam eder.

Mersin Boşanma Avukatları

Mersin boşanma avukatları, Mersin ve çevre illerde açılacak boşanma davalarında hukuki hizmet veren avukatlardır. Eşlerin evliliğin son altı ayında birlikte bu ilde yaşamış olmaları veya eşlerden birisinin Mersin’e yerleşmiş olması halinde, boşanma davası Mersin’de görülür.

İlk defa boşanma süreci yaşayacak olan kişiler, bu sürece nasıl başlayacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilemeyebilirler. Boşanmaya karar veren eş, en iyi boşanma avukatı hizmetini almak ister. Boşanma davasında en iyi avukat desteği, dava öncesi görüşme ile başlar. Görüşmede öncelikle boşanma usulünün türüne (anlaşmalı veya çekişmeli) göre atılması gereken adımlar konuşulur. Boşanma avukatı, boşanma durumunda haklar ve yükümlülükler konusunda bilgilendirme yapar. Boşanma davasında en iyi avukat hizmetinin ne şekilde verileceği bu görüşmede netleşir.

Boşanma davaları konusundaki sorularınız için Boşanma Avukatına Soru Sor danışma hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Kısa Süren Evliliklerde Anlaşmalı Boşanma Olur mu?

Eşler boşanmanın tüm mali şartlarında anlaşmış; ancak evlilik birliği bir yılını doldurmamış olduğu veya çeşitli nedenlerle eşlerin duruşmada hazır bulunamadıkları durumlar olabilir. Bu halde de usulen dava çekişmeli boşanma davası olarak görülmekle birlikte uygulamada anlaşmalı boşanma usulü kadar hızlı sonuç alınabilmektedir. Bu durum hakkında ayrıntılı bilgi için Evlilikte Bir Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanmadan Sonra İştirak Nafakası Davası Açılabilir Mi?

Anlaşmalı boşanma davasında çocuğun velayetini alan taraf iştirak nafakası talebinde bulunmamış olsa dahi dava sonrasında, çocuk reşit olana kadar her zaman iştirak nafakası davası açabilir. Anlaşmalı boşanma davasında iştirak nafakası talebinde bulunmamak, sonrasında iştirak nafakası talep etmenin önünde engel teşkil etmez.

Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer?

Anlaşmalı boşanma, en kısa sürede sonuçlanan boşanma usulüdür. Eşler arasında yapılacak boşanma protokolü ve anlaşmalı boşanma dilekçesi ile başvuru yapılmasının ardından ortalama bir hafta – on gün içerisinde duruşma yapılarak boşanma kararı alınır. Boşanma kararının kesinleşme ve nüfusa işlenme süresi ile birlikte yirmi gün – bir aylık bir süre içerisinde boşanma gerçekleşmiş olur.

Çekişmeli boşanma ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma süresi, davada öne sürülen talepler ve delillere göre değişiklik gösterir. Maddi talepler ve velayet konusunun bulunması halinde bu konularda ayrı ayrı inceleme yapılması gerekir. Tüm faktörler göz önüne alındığında çekişmeli bir boşanma davası ilk derece mahkemesinde sekiz ay ile bir buçuk yıl arasında sonuçlanabilir.

Mersin anlaşmalı boşanma avukatı nasıl bulunur?

Mersin anlaşmalı boşanma avukatı, bu ilde aile hukuku ve boşanma davalarında yoğun olarak çalışan avukatlardır. Bu avukatlar içerisinden seçilecek bilgi, birikim ve tecrübesine güvendiğiniz avukat sizin için en iyi boşanma avukatı olacaktır.

Çekişmeli boşanma avukatı davayı etkiler mi?

Mersin çekişmeli boşanma avukatı da yine bu ilde özellikle çekişmeli boşanma davalarında tecrübeli olan avukatlardır. Çekişmeli boşanma davalarında eşler arasında özellikle tazminat, nafaka ve velayet konularında uyuşmazlık bulunur. Eşler arasında bir anlaşma olmadığından çekişme konuları, gösterilerek deliller üzerinden çözülür. Çekişmeli boşanma dilekçesinin hazırlanmasından, boşanma delillerinin doğru biçimde ve süresinde sunulmasına kadar tüm işlemlerde iyi bir çekişmeli boşanma avukatı davayı temelden etkiler.

Mersin en iyi çekişmeli boşanma avukatı nasıl bulunur?

Mersin en iyi çekişmeli boşanma avukatı, Mersin’de ofisi bulunan boşanma avukatları arasından bulunur. Boşanma davasında avukat tutacak maddi imkanı bulunmayan kişiler Mersin Barosuna başvurarak kendilerine ücretsiz boşanma avukatı atanmasını isteyebilir.

Mersin anlaşmalı ve çekişmeli boşanma avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza, boşanma, maddi ve manevi tazminat, nafaka, malpaylaşımı, velayet ve babalık davaları gibi aile hukuku davalarında avukat ve hukuki danışma hizmeti için ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma” hakkında 6 yorum

  1. Merhaba avukat hanım, öncelikle boşanma davası konusunda verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum şu, bundan beş ay önce eşime karşı Mersin’de çekişmeli boşanma davası açmıştım. Bu dava sürerken eşim başka bir şehirden bana karşı boşanma davası açmış. Bu davalar ayrı ayrı mı sürecek? Eşimin açtığı çekişmeli boşanma davası için diğer şehre mi gidip gelmem gerekiyor. Bir de eşimle boşanma konusunda anlaşırsak bu davalar anlaşmalı boşanma olarak sonuçlanır mı? Bu işlemler için boşanma avukatı tutmam gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, eşler arasında birden fazla boşanma davasının bulunması halinde bu davalar birleştirilerek sonuçlandırılır. İlk açılan boşanma davası sizin açtığınız dava olduğundan, eşinizin açtığı sonraki boşanma davası Mersin’deki boşanma davası ile birleştirilir. Siz eşinizin açtığı boşanma davası dosyasına dilekçe göndererek davanın ilk açılan boşanma davasıyla birleştirilmesini isteyebilirsiniz. Çekişmeli olarak açılan boşanma davasında tarafların dava sürerken anlaşması durumunda dava anlaşmalı boşanmaya dönebilir. Bunun için dava tarihi itibari ile evlilikte bir yıllık sürenin dolmuş olması ve verilecek duruşma gününde her iki tarafın da hazır bulunması gerekir. Davanızı hukuken avukatsız yürütebilirsiniz ancak usul hukuku hükümleri teknik hukuk bilgisi gerektirdiğinden bir boşanma avukatından yardım almanız en doğrusudur. Aksi halde geri dönüşü olmayan hak kayıpları yaşayabilirsiniz. Çekişmeli boşanma davasında avukat desteği çok büyük önem taşır.

  2. Selamlar avukat hanım.. Biz eşimle yaklaşık 2 yıldır boşanma konusunu konuşuyoruz. Ancak velayet ve nafaka konularında anlaşamadığımızdan bugüne kadar anlaşmalı boşanma gerçekleştiremedik. Ben artık boşanma davası konusunda harekete geçmek istiyorum. Eşime karşı çekişmeli boşanma davası açsam velayet konusunda nasıl bir karar verilir? 4 yaşında olan çocuğun velayeti kime verilir? Boşanmaya karar verilmesi için ne tür kanıtlar sunmam gerekir? Son olarak ben Mersin’de yaşıyorum, eşim Adana’da. Boşanma davasının hangi şehirde açılması lazım? Saygılar.

    1. Merhaba, çekişmeli boşanma davasında velayet konusu çocuğun menfaatlerine göre belirlenir. Bunun için mahkemece sosyal inceleme raporu alınacak, çocuğun yaşı, ihtiyaçları ve eğitimi gibi faktörler de dikkate alınarak velayetin kime verileceği takdir edilecektir. Küçük yaştaki çocukların velayeti, çocuğun gelişimine zarar verecek olağanüstü koşullar bulunmadıkça çoğunlukla anneye verilir. Bu yaşlardaki çocukların anne bakımına muhtaç olduğu kabul edilir. Ancak belirttiğimiz gibi yapılacak araştırmalar sonucunda değerlendirme ve taktir yetkisi aile hakimindedir. Boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerden birisinin yerleşim yeri veya evliliğin son altı ayında müşterek hanenin bulunduğu yerdeki aile mahkemeleridir. Dolayısı ile sizin durumunuzda boşanma davası Mersin veya Adana aile mahkemelerinden birisinde açılabilir. Davayı açacak olan tarafın bu konuda tercih hakkı mevcuttur.

  3. Merhaba. Anlaşmalı boşanma duruşmasında eşim anlaşmalı boşanmadan vazgeçtiğini söyledi. Davayı ben açmıştım. Hakim boşanmaya karar vermedi, bana süre verdi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Eşim protokole imza atmıştı. Bu imzadan sonra bundan dönüş yapabilir mi? Ben davayı sürdürebilir miyim?

    1. Anlaşmalı boşanma davasının şartlarından birisi de tarafların hakim huzurunda anlaşmalı boşanmayı kabul ettiklerini beyan etmesidir. Dosyaya imzalı protokol sunulmuş olsa dahi eşlerden birisi duruşmada anlaşmalı boşanmadan vazgeçtiğini bildirirse, hakim, davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam etmek isteyen davacı tarafa, boşanmaya dayanak olarak göstereceği olay ve delilleri sunması için süre verir. Siz de davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam etmek istiyorsanız bu yönde bir dilekçe vermeniz gerekir. Bu konuda bir boşanma avukatından hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön