Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Sigorta Hukuku Avukatı

Mersin Avukat

Mersin sigorta avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuzda; hayat sigortası, sağlık sigortası, trafik kazası sigortası konularındaki uyuşmazlıklar hakkındaki davalar takip edilmektedir. Bu dava ve işlemler arasında;

  • Trafik kazası tazminatı davaları,
  • Bankalardan tüketici kredisi kullanırken yaptırılan hayat sigortasına ilişkin banka veya sigorta şirketi ile ortaya çıkan uyuşmazlıklar,
  • Kişilerin kendi istekleri ile yaptırdıkları hayat ve sağlık sigortasının uygulanmasına ilişkin uyuşmazlık ve davalar,
  • Sigorta şirketinin yaptığı ödemeler sonrasında rücu davaları,
  • Sigorta şirketine ve sigorta tahkim kuruluna başvuruların yapılması ve takibi işleri bulunmaktadır.

Sigorta hukukundan kaynaklanan davalarda avukatlığın yanı sıra, büromuz ticaret hukukunda uzman arabulucu olarak sigorta hukuku alanında da arabuluculuk hizmeti vermektedir.

Sigorta hukuku, genel anlamda sigorta işlemlerinin kapsamını ve sigorta şirketlerinin sorumluluklarını düzenleyen ticaret hukukunun bir alanıdır.

Hukuki İşlem Öncesi Sigortaya Başvuru Zorunluluğu

Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maddi ve bedensel zararların tazmini için ZMMS veya KASKO sigortasına karşı hukuki yollara başvurmadan önce sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır. Bu başvuru 2918 sy Karayolları Trafik Kanunu uyarınca bir zorunluluktur. Bu zorunluluk gereğince, poliçe güvencesi kapsamında bir zararın ortaya çıkması halinde öncelikle sigorta şirketinden zararın tazmini talep edilmelidir. Sigorta şirketinin bu talebe olumsuz cevap vermesi veya 15 gün içerisinde hiçbir cevap vermemesi halinde sigorta şirketine karşı hukuki yollara başvurulabilir. Sigortaya başvuru, bir dava şartı niteliğinde olup, bu zorunluluk yerine getirilmeden dava açılması halinde dava usulden reddedilir.

İlginizi Çekebilir : Ölenin Kredi Borcu ve Hayat Sigortası Tarafından Ödeme

Sigorta Hukuku
Mersin Sigorta Avukatı

Sigorta Hukuku Davalarında Zorunlu Arabuluculuk

Sigorta hukukuna ilişkin davalar, uyuşmazlığın tarafları ticari şirketlerse ticaret hukuku; taraflardan birisi tüketici gerçek kişi ise tüketici hukuku alanındaki davalardır. Bilindiği gibi yapılan yasal düzenlemeler ile özel hukukun bazı alanlarında, dava öncesi zorunlu arabuluculuk şartı getirildi. İş hukuku, ticaret hukuku ve tüketici hukuku, zorunlu arabuluculuk sisteminin kabul edildiği hukuk alanlarıdır. Sigorta şirketlerinin taraf olduğu uyuşmazlıklar da ya ticaret hukuku ya da tüketici hukuku kapsamında yer alacağından, bu davalar öncesinde arabulucuya başvurulması gerekir. Bu durumda sigortaya karşı açılacak davalarda da sırasıyla;

  • Önce sigorta şirketine başvuru,
  • Sigorta şirketince talep reddedilir veya 15 gün içerisinde yanıt verilmezse arabuluculuk bürosuna başvuru,
  • Arabuluculuk sürecinde çözüm sağlanamazsa da dava yoluna gidilmelidir. İlk iki sürecin tüketilmeden dava açılması halinde dava usulden reddedilir.

Sigorta Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Sigorta hukukundan doğan davalarda görevli mahkeme, uyuşmazlığın türüne göre değişir. Sigorta şirketi ile uyuşmazlık yaşayan diğer taraf bir ticari işletme ise davaya bakmaya görevli mahkeme ticaret mahkemesi olacaktır. Sigorta şirketi karşısında bulunan taraf, tüketici sıfatına sahip gerçek kişi ise görevli mahkemenin tüketici mahkemesi olduğu kabul edilmektedir.

Somut olayda, davacı vekilinin, davalının aracının davacı tarafından zorunlu mali mesuliyet sigortası ile sigortalandığı, davalının ehliyeti bulunmadığı halde aracı kullanırken kaza yaptığı, bu nedenle, karşı tarafın zararının şirketlerince ödendiğini ileri sürerek ödenen zararın davalıdan tahsili istemiyle dava açtığı ve dava tarihi olan 25.7.2014 tarihi itibariyle, yürürlüğe girmiş olan, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 3, 73/1 ve 83/2 maddeleri uyarınca davaya bakma görevinin tüketici mahkemelerine ait olduğu nazara alındığında, uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekir.

(Yargıtay 20. HD. 2016/3520 E, 2016/5331 K, 10.05.2016 T)

Davacı ile davalı sigorta şirketi arasında kurulan kasko sigorta poliçesine ilişkin sözleşmenin 6502 sayılı TKHK’nın 3. maddesi anlamında bir tüketici işlemi olduğu, davacının somut olayda aracını kiraya vermiş olsa dahi TTK’nun 11. ve 12. maddeleri anlamında ticari işletme yürütmediği ve tacir olmadığı, görevli mahkemenin Tüketici Mahkemesi olduğu, mahkemece tarafların iddia ve savunmalarına göre davanın esasına girilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken Ticaret Mahkemesi’nin görevli olduğu gerekçesi ile davanın görevsizlik nedeni ile usulden reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.

(Yargıtay 20. HD. 2015/7027 E, 2015/10725 K, 15.10.2015 T)

Sigorta sözleşmelerinden doğan davalarda yetkili mahkeme ise HMK 15. Maddesinde özel olarak düzenlenmiştir. Buna göre; zarar sigortalarından doğan davalar;

  1. Zarar sigortalarından doğan davalar;
  2. sigorta, bir taşınmaza veya niteliği gereği bir yerde sabit bulunması gereken yahut şart kılınan taşınıra ilişkinse, malın bulunduğu yerde,
  3. bir yerde sabit bulunması gerekmeyen veya şart kılınmayan bir taşınıra ilişkinse, rizikonun gerçekleştiği yerde de açılabilir.
  4. Can sigortalarında; sigorta ettirenin, sigortalının veya lehtarın leh veya aleyhine açılacak davalarda onların yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkilidir.
Maddi ve Manevi Tazminat
Mersin Tazminat Avukatı

Sigorta Hukuku Avukatı ile Dava Takibinin Önemi

Sigorta hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda sürecin bir sigorta avukatı ile takibi, yasal olmasa da pratik bir zorunluluktur. Sigorta işlemlerinden kaynaklanan davalar üst düzey teknik hukuk ve usul bilgisini gerektiren davalardır. Gerek dava öncesi başvuru ve arabuluculuk işlemleri, gerekse de davanın doğru mahkemede açılması, hukuki bilgi ve yorum gerektiren işlerdir. Davanın açılmasından sonra gerektiği gibi takibi ve en iyi şekilde sonuçlandırılması için de sigorta davalarında tecrübeli bir avukatla çalışılmalıdır. Aksi halde telafisi imkansız hak kayıplarının yaşanması kaçınılmazdır.

Mersin sigorta avukatı arayışınız ile sigorta hukuku alanında uzman arabulucu Reyhan Kayışlı Arslanbuğa tarafından bu alanda verilen arabuluculuk hizmeti için ofisimize ulaşabilirsiniz.

Mersin Sigorta Hukuku Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Sigortaya karşı açılacak davalarda görevli mahkeme hangisidir?

Sigortaya karşı açılacak davalarda görevli mahkeme uyuşmazlığın niteliğine göre belirlenir. Ticari nitelikteki uyuşmazlıklarda görevli mahkeme ticaret mahkemeleridir. Sigortalının, trafik sigortası, hayat sigortası, sağlık sigortası veya emeklilik sigortası poliçesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar için sigorta şirketine karşı açacağı davalarda tüketici mahkemesinin görevli olduğu kabul edilmektedir. Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maddi zarar için KASKO veya zorunlu mali mesuliyet sigortasına karşı açılan tazminat davalarında ise asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

Sigorta hukuku avukatı davaya nasıl etki eder?

Sigorta hukuku, temelde ticaret hukukunun bir dalı olup bu alanda yoğun faaliyet yürüten avukatlar sigorta hukuku avukatı olarak anılır. Sigorta hukukundan doğan davalarda dava öncesi sigorta şirketine ve arabulucuya başvuru gibi usuli işlemler zorunludur. Gerek bu aşamaların gerekse de dava takibinde iyi bir sigorta hukuku avukatı desteği çok önemlidir. Dava öncesi veya dava takibi sırasında eksik bir işlem yapılması büyük hak kayıplarına sebep olur.

Mersin sigorta avukatları kimlerdir?

Mersin sigorta hukuku avukatları, trafik kazası, hayat veya emeklilik ve sağlık sigortasından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava tecrübesi bulunan ve bu ilde çalışma yürüten avukatlardır.

Mersin Avukatlık Bürosu olarak hizmet verdiğimiz uzmanlık alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön