Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

İdare Hukuku Avukatı

İdari Yargı Davaları

İdare hukuku; devlet teşkilatlanmasını, bu teşkilatlanma içerisindeki idari kurum ve kuruluşların kendi ve kişiler ile aralarındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır.

Kişinin, yasama ve yürütme kurumu karşısındaki hukuksal durum ve hakları, idare hukukunun en önemli konusudur. Çünkü, ekonomik güç ve cezai yaptırım içeren kamu gücünü elinde tutan idare karşısında bireylere hukuki güvence sağlanması şarttır. Aksi halde bir hukuk devletinden söz edilemez.

Kamu gücü kullanılırken hukuki esasların belirlenmiş olması, kişilerin idare karşısında eşit muamele görmesi ve kamu yararının sağlanmasına hizmet eder.

İdare Hukukunda Kamu Yararı

Kamu yararı, idare hukukunun en temel kavramlarından birisidir. İdari kurumların, yönetimsel faaliyetlerini yürütürken sahip oldukları takdir yetkisinin sınırını kamu yararı oluşturur. Kamu yararı gözetilmeden yapılan işlemler hukuka aykırıdır.

İdari Yargı

İdarenin tüm eylem ve işlemlerinin denetime açık olması da idare hukukunun bir diğer ilkesidir. Bu denetim idari yargı kanalıyla yapılır. Bunun için idari yargı teşkilatlanması oluşturulmuştur. İdari yargı teşkilatlanması Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinden oluşur.

İdari yargı uyuşmazlıklarının çözümünde uygulanacak usul, İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK) ile düzenlenmiştir. Kanuna göre, idari yargıda görülecek uyuşmazlıklarda yazılı yargılama usulü uygulanır ve inceleme evrak üzerinden yapılır. İdari yargı mahkemelerinde yargılamanın duruşmalı yapılması istisnai durumlarda söz konusu olur.

İdari Dava Türleri

İdari dava türleri de İYUK’ta sayılmıştır. Bunlar;

  • Hukuka aykırı idari işlemlerden dolayı menfaati ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları,
  • İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan zarar görenler tarafından açılan tam yargı davaları,
  • Kamu hizmetlerinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklara ilişkin davalardır.

İdari İşlemin İptali

İdarenin hukuka aykırı işlemi ile menfaati ihlal edilenler, bu işleme karşı iptal davası açabilirler. İdari işlemin iptali davası açma süresi, idare mahkemeleri ve Danıştay’da 60 gün; vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. Dava açma süresi, idari işleme ilişkin yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen gün başlar.

Görevli olmayan mahkemeye başvuru halinde, görevsizlik nedeniyle davanın reddinden itibaren 30 gün içerisinde görevli mahkemede dava açılabilir. Bu durumda süre, görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren işlemeye başlar.

İlginizi Çekebilir: Güvenlik Soruşturması Sonucuna Karşı İptal Davası

Tam Yargı Davaları

Tam yargı davaları, idarenin hukuka aykırı işlem ve eyleminden doğan zararlar nedeniyle açılan tazminat davalarıdır. Örneğin, kamu kurumu hastanelerinde uygulanan yanlış tedavi nedeniyle tazminat talebi gibi…

Tam yargı davası, idari işlemin iptali ile birlikte açılabileceği gibi, ayrı olarak da açılabilir.

İlgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştaya ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler.

(İYUK m.12)

Dava Öncesi İdareye Başvuru Zorunluluğu

İYUK düzenlemesi uyarınca, tam yargı davası açılmadan önce ilgili idareye başvuru zorunludur. Başvuru süresi, hukuka aykırı eylemin kendilerine bildirim veya başka bir yolla öğrenmişlerse öğrenme tarihinden itibaren bir yıl, her halükarda eylem tarihinden itibaren beş yıldır. İdari eylem nedeniyle menfaati zarar gören kişi, bu süre içerisinde idareye başvurarak, haklarının yerine getirilmesini istemelidir. Talebin idare tarafından tamamen veya kısmen reddi halinde, ret cevabının bildirim tarihinden itibaren 60 gün içerisinde tam yargı davası açılmalıdır.

Yapılan başvuruya idare tarafından 30 gün içerisinde cevap verilmezse, talep reddedilmiş sayılır. İdarenin sessiz kaldığı 30 günlük sürenin sonunda, 60 günlük tam yargı davası açma süresi işlemeye başlar.

Kamu Hizmetlerinin Görülmesine İlişkin Sözleşmelerden Doğan Uyuşmazlıklar

İdare, bazı kamu hizmetlerinin görülmesi için özel veya kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlarla sözleşme yapabilir. Bu sözleşmelerin uygulanmasından doğan uyuşmazlıklar da idari yargının görev alanına girer.

İdarenin kamu hizmetlerinin görülmesi için çeşitli istihdam şekilleri vardır. Bunlar 657 sy Devlet Memurları Kanunu’nda sayılmıştır. Kanuna göre kamu hizmetleri; memur, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle görülür. İdare ile memur ve sözleşmeli personel arasındaki uyuşmazlıklar da idari yargıda çözümlenir. Örneğin, memurların özlük haklarına ilişkin idari işlemlerin iptali, 4/B’li personelin sözleşmesinin feshi ve iş sonu tazminatına ilişki uyuşmazlıklar, idarenin memura uyguladığı idari cezanın iptali davaları gibi.

Vergi Hukuku Davaları

Vergi mahkemeleri, ihtisaslaşmış idare mahkemeleridir. Vergi hukukundan doğan uyuşmazlıklara ilişkin davalar vergi mahkemelerinde görülür. Vergi hukuku davalarında, Vergi Usul Kanunu ve İYUK’ta düzenlenen usul kuralları uygulanır. Bununla birlikte bir çok özel kanun da vergi hukukunun kaynağını oluşturur.

İYUK hükümleri uyarınca idare mahkemeleri ve Danıştay’da açılacak davalar için 60 günlük süre öngörülmüşken, vergi mahkemelerinde açılacak davalar için 30 günlük süre öngörülmüştür. Dava açma süresi, işlemin ilgiliye yazılı olarak bildirildiği tarihin ertesi günü başlar.

Mersin İdari Dava Avukatı

İdari davalarda kural olarak yetkili mahkeme; dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir. Mersin’de bulunan kamu kurum ve kuruluşlarınca tesis edilen işlemler nedeniyle açılacak idari davaların Mersin idare mahkemelerinde açılması gerekir. Mersin idari dava avukatı, bu alanda dava yoğunluğu olan avukatları ifade eder. İdari işlemin iptali veya tam yargı davalarında bu alanda uzman iyi bir idari dava avukatından hukuki yardım almak önemlidir.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Mersin İdare Hukuku Avukatı Bilgileri

Mersin idare hukuku avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza, idari yargı davalarında avukat desteği ve hukuki danışma için ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön