Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Dava olmadan tanıma

Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfusa Tescili *2024

Yabancı Ülke Boşanma Kararının Dava Olmadan Tanınması 

Yurtdışı boşanma kararının Türkiye’de nüfusa tescili, konsolosluk veya nüfus müdürlüğüne başvuru ile mümkündür. Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesinde başvurunun şartları sayılmıştır. Düzenlemede belirtilen boşanma kararları için Türkiye’de dava açılmaksızın idari yolla tanıma sağlanabilmektedir.

Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesine göre;

  • yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamlarınca verilmiş olan boşanma,
  • evliliğin butlanı veya iptaline dair kararlar
  • kesinleştikten sonra ilgililerin yetkili makama başvurusu ile nüfus kütüğüne işlenebilecektir. 

Bu durumda yabancı ülkede verilmiş boşanma kararı, dava açılmasına gerek kalmadan Türkiye’de tanınmış olacaktır. Ancak kanun düzenlemesi bunun için bazı şartlar aramaktadır. 

Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfusa Tescili Şartları 

Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesinin ilk halinde, boşanma kararının dava olmadan tanınması için tarafların birlikte başvuru şartı aranmıştır. Ancak 25/3/2020 tarihinde yapılan değişiklik ile bir ayrım yapılmış, bazı hallerde tek tarafın başvurusu yeterli görülmüştür. Düzenlemenin son hali uyarınca yabancı mahkemelerce ve idari makamlarca verilen boşanma kararının nüfus müdürlüğü veya konsolosluklarca tanınabilmesi için;

  1. Yurtdışında verilmiş boşanma, butlan veya evliliğin iptali kararının kesinleşmiş olması,
  2. Türk vatandaşı olanlar için, tarafların şahsen veya vekilleri aracılığı ile birlikte başvurmaları,
  3. Taraflardan birisinin yabancı veya ölmüş olması halinde, Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin başvurması (bu halde tek taraflı başvuru yeterlidir),
  4. Yurtdışı boşanma kararının Türkiye kamu düzenine açıkça aykırı olmaması gerekmektedir.

Boşanma kararının nüfus kütüğüne tescili işlemlerinde yetkili makamlar;

  • yurtdışında, kararın verildiği ülkedeki dış temsilcilikler (konsolosluk veya büyük elçilik)
  • yurtiçinde ise Bakanlık tarafından belirlenen nüfus müdürlükleridir. 

Türk vatandaşı olan tarafların birlikte başvuru yapmasının mümkün olmaması veya kararın yetkili makam tarafından Türkiye kamu düzenine açıkça aykırı olduğunun değerlendirilmesi durumlarında yine MÖHUK hükümlerine göre Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmak gerekecektir.

Bu maddede sayılan şartlar yerine getirilmediği gerekçesiyle tescil talebi reddedilen kararların Türkiye’de tanınması, 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun uyarınca yapılır.

(Nüfus Hizmetleri Kanunu m.27/A-3)
AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Türkiye Barolar Birliği SicilTBB : 64285 Sicil – Mersin Barosu: 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Yurtdışı Boşanma ve Tanıma Tenfiz İşlemleri Avukat Bilgileri

Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfusa Tescili Hakkında Hukuki Destek İçin

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A Kapsamı

Kanun 27/A maddesi ile yurtdışında verilmiş olan boşanma, evliliğin butlanı ve iptaline ilişkin kararların aranan şartların varlığında nüfusa tescili sağlanmaktadır. Ancak yurtdışı boşanma kararı aynı zamanda velayet, nafaka ve tazminata ilişkin hükümler içeriyorsa, kararın bu kısımlarının idari yolla tanınması mümkün değildir. Çünkü düzenleme nüfus kütüğüne işlenme konusuyla sınırlı olup, yapılan işlem tanıma niteliğindedir. Bu işlemle tenfiz mümkün değildir. Yurtdışında verilen icrai kararların Türkiye’de uygulanabilmesi için ise tenfiz gerekir. Bu nedenle yurtdışında verilen velayet, nafaka ve boşanmanın eki niteliğindeki tazminat kararlarının uygulanabilmesi için Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılması gerekecektir.

Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfusa İşlenmesi Ne Kadar Sürer?

Nüfus İl Müdürlüklerinde boşanma yurtdışı boşanma belgelerinin incelenmesi ve kararının değerlendirilmesi için komisyonlar oluşturulmuştur. Boşanma kararının nüfusa işlenmesi için konsolosluk veya nüfus müdürlüklerine başvuru yapıldığında, başvuru komisyon tarafından değerlendirilir. Bu komisyonlar belli aralıklarla toplanır. Bu nedenle boşanmanın nüfusa kaydı için yapılan başvuruların sonuçlanması, üç hafta ile iki ay arasında sürebilmektedir.

Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfusa Kaydı

Tanıma İçin Gerekli Belgeler

Yurtdışı boşanma kararının Türkiye’de gerek dava olmadan gerekse de tanıma tenfiz davası yoluyla nüfusa işlenmesi için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Kesinleşme şerhi içeren yurtdışı boşanma kararı aslı,
  • Yabancı mahkeme boşanma kararına ilişkin Apostil damgası,
  • Boşanma kararı aslı ve apostil şerhinin konsolosluk veya noter onaylı çevirisi
  • Boşanma avukatı tarafından yapılacak işlemlerde özel yetki içeren vekaletname

İlginizi Çekebilir : İsveç Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

Yurtdışı boşanma kararı Türkiye’de nasıl geçerli olur?

Yurtdışı boşanma kararının Türkiye’de geçerli hale gelmesi iki yolla mümkündür. Birincisi, Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesi uyarınca nüfus müdürlüğü veya konsoloslukça nüfusa tescili. Bunun şartlarının bulunmaması halinde ise tanıma tenfiz davası ile.

Yurtdışında boşanmanın dava olmadan nüfusa tescili şartları nelerdir?

Yurtdışında gerçekleşen boşanmanın nüfusa dava olmadan tescili için;
Boşanma kararının kesinleşmiş olması,
Tarafların her ikisi de Türk vatandaşı ise birlikte başvurmaları,
Taraflardan birisi yabancı uyruklu veya ölmüş ise Türk vatandaşı olan tarafın tek başına başvurması ve
Yurtdışı boşanma kararının kamu düzenine aykırı bulunmaması gerekir.

Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A şartları yoksa tanıma nasıl olur?

Nüfus Hizmetleri kanunu 27/A maddesinde aranan şartlar bulunmuyorsa, yurtdışında yapılan boşanmanın tanınması ancak dava yoluyla mümkün olur.

Yurtdışı boşanma avukatı tanıma işlemlerini yapabilir mi?

Yurtdışı boşanma avukatı, vekaletname ile hem nüfus müdürlüğünde tanıma işlemlerini gerçekleştirebilir. Yine tanıma tenfiz davası ile boşanmanın tescilinin sağlanması için iyi bir uluslararası boşanma avukatı desteği gerekir.

Yurtdışı boşanmanın tanınması işlemleri ne kadar sürer?

Yurtdışı boşanma kararının tanıma işlemleri, şartları varsa nüfus müdürlüğüne başvuru ile başlar. Nüfusa tescil için yapılan başvuruyu yetkili komisyon incelemeye alır. Ortalama bir kaç hafta içerisinde başvuruya olumlu veya olumsuz cevap verilir. Başvurunun reddi halinde tanıma tenfiz davası açılması gerekir. Bu davanın ne kadar süreceği ise bir çok faktöre göre değişkenlik gösterir. Tarafların her ikisinin avukatının bulunması halinde ortalama bir ay içerisinde işlemler tamamlanır. Taraflarda birisinin yurtdışında bulunması halinde ise tebligat işlemleri davayı sekiz ay – bir yıla kadar uzatabilir.

Yurtdışı boşanma işlemleri, tanıma tenfiz ve uluslararası çocuk iadesi gibi uluslararası hukuk davalarında avukat desteği için hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

Uzman avukat çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfusa Tescili *2024” hakkında 102 yorum

  1. Merhabalar bu yasa henuz konsoluslarda gecerli degil acaba ne zaman yururluge girer tanima tenviz davasi yurt disinda bosandim ama Turkiyede hala evli gozukuyorum buda buyuk sikinti tez zamanda konsolosluklara iletilmesi ricamizdir..

    1. Merhaba, ilgili KHK’nın uygulanması için gerekli yönetmelik çıkarılmadığından, nüfus müdürlüklerinde ve konsolosluklarda tanıma işlemi yapılamamaktadır. Hali hazırda yurtdışında verilen boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi ancak Türkiye’de açılacak bir tanıma ve tenfiz davası ile mümkün olabilmektedir. Bu durum Türkiye’de tanıma avukatlarının “konsolosluğa bildirerek” çözebileceği bir sorun değil ne yazık ki. Yurtdışı boşanma kararlarının dava olmadan tanınması, ancak ilgili KHK’nın yürütmesi ile ilgili yetkili makamlarca yapılacak yasal düzenleme ile mümkün olabilecektir.

      1. ne yapacagiz simdi bu tenfiz sacmaligina bir son verilsin dokuz yiloldu almanyada bosandim türkiyede halen evli görünüyorum bosandigim eski esimle dokuzyildir iletisim yok bu nasil bir kölaylikmis sacma sapan esim alman vatandasligina gecmisti onun sorunu yok söylesemde inadina yaklasmaz 6 yil önce gel vekalet ver türkiyeden de bosanalim diye yanasmadi Burda almanyada bosanmayi kendi acti simdi türkiyede benim icin yanasmaz bir akil verin ne yapmaliyim

    2. Eşim tanıma tenfiz kararı için şubat 2023 de konsolosluğa başvuru yaptı.eşim konsolosluğa gittiğinde evraklarınız bakanlığa yollandı denildi. Bunu nereden öğrene biliriz nasıl yaparız .

  2. Merhabalar
    Bir kanun hükmünde Nisan ayında çıkarıyorlar yurt dışındaki boşanan çiğlere kolaylıklar sağlanmış oluyor ama Hale’n KHK uygun bir yönetmenlik aylar geçtiği halde hazırlanıp yayınlanmaması güç hoş olmuyor birde boşanan çiftler ya birlikte veya vekalet verecekleri kişilerin birlikte başvurmalarının istenmesi ne kadar saçma zaten birbirleriyle iletişimleri Yok vede berede olduklarından habersizler gene aynı tas aynı hamam olmuyor mu

    1. Abicim sacmaki ne saçma karşı taraf yabancı ülke vatandaşı oldumu vekalet zaten vermiyor yani.. Türkiye’deki boşanma davası kişiye bildiri yapılmadan tanınıyor ama bu malesef bizde yok.yani açıkçası bizi sadece ve sadece surundurtuyorlar bu konuda.evlenme hevesi bırakmıyorlar

    2. Ben bu boşanma konusundan çok bunaldım sürekli evde etrafımda gündemde olan bir konu psikolojim alt üst oldu yıllardır , mağdur bayanlar ne yapsın yurt dışında devletden geçinen yada asgari ücrete çalışan… bu masrafların altından nasıl kalksın hani zaten boşanılmış, bence gerçekten bu yasaya bir an önce acil bir düzenleme şart bu böyle olamaz

      1. Ve artık yıllardır bekleyen vatandaşlarımızın kararı konsolosluk tarafından işlenme üçreti karşılığında kabul olsun , uzun yıllardır bekleyenler var yani , bence çok gereksiz şu tanıma tenfiz davası inat edip vekalet göndermeyenler var karşı tarafta , mahkeme açsak ne olacak , zaten zar zor kanlı bıçaklı boşananlar var bu gibi vatandaşlar bu gidişte KHK yasasıda gelse Türkiye’de boşanamazlar kusura bakmayın , boşanmış olan insanların bunları yaşaması doğru değil , çevrede başına gelmediyse inanmıyor bunlara bir de bu olay var yani , beni keyifi dost hayatı yaşıyorum sanıyorlar ailemden sırf bu nedenle dışlandım ve hala öyle , teyzem Türkiye’den geldi oda inanmadı kendisi öğretmendir Yani Almanya ve Türkiye’de görev yapmış bir insan bunları Türkiye’de araştırmaya başladı çünkü anlatıklarım mantıksız geldi onada , 1 hafta sonra beni aradı araştırmış … sonuç aynı ve bana sonunda hak verdi , yani bu kadar zorlanmamız mı gerekiyor , sonuçları çok acı ben yıllardır memleketime gidemiyorum utancımdan çünkü dost hayatı yaşıyorum oldu bu durumlardan , yasa çıkartılırsa biraz olsun insanların değerlerinide göz önüne alsınlar lütfen

  3. Selam 20 senedir zorluk cektik hepimiz su anda karar cikti resmi gazetede yayinlandi deniyor bizde konsolosluklara basvuru yaptik ama cevap henuz yapilmiyor deniyor..
    Ben 8 sene once bosandim ingilterede eski esim evlendi bile.ben su anda turkiyeden nisanlandim evlenmek icin bekliyoruz ama sagolsun turk makamlari bize engel koyuyor.simdi oneriniz nedir??napalim nisanimi bozalim?

    1. Merhaba,
      her ne kadar KHK ile yapılan düzenleme yürürlüğe girmemiş olsa da, yabancı ülkede verilmiş boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Kanunu hükümleri uyarınca mümkündür. Bu nedenle nişanı bozmak yerine, Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açabilirsiniz. Eski eşinizin de Türkiye’de bir avukata vekaletname göndermesi durumunda tanıma tenfiz davası ile de çok kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Dava süreci hakkında linkteki açıklamaları inceleyebilirsiniz: https://reyhankayisli.av.tr/tanima-ve-tenfiz/

      1. Merhaba,

        tanima tenfiz davasi acin diyorusunuz, iyi hosda, tam bir yil önce avukatim islerimleri baslatti, ama suanki ohalden dolayi bu tür davalara bakilmadigini öne sürerek, dava hala bekletiliyor, acilmadi bile. Bense burda yani almanyada kizlik soyadimi aldigim icin, ama türkiyede hala evli oldugum icin, ne kimlik nede pasaportumu degistiremiyorum. Ve bundan dolayi büyük problemler yasiyorum.
        Ne kendimi kimlikle tanitabiliyorum gerekli oldugunda, nede pasaportum artik gecersiz oldugu icin oturum izninde yasadigim problemi cözebiliyorum.

        1. Merhaba,
          Ohal’den dolayı tanıma ve tenfiz davalarının görülmemesi gibi bir durum yok. Tanıma ve tenfiz davaları, halihazırda açılıp sonuçlanabiliyor. Avukatınızı yanlış anlamış veya yanlış bilgilendirilmiş olabilirsiniz.

      2. Yurtdisinda yabanci uyruklu birisinden bosanmak için insanlar zaten bulunduklari ulkede avukat, mahkeme, vs. derken yuklu bir masrafa giriyorlar. Bunun yaninda bir de yabanci mahkemenin kararinin Turkiye’de taninmasi ve tenfizi için kararin Turkçeye tercümesi, çevirinin Konsolosluk tarafindan onaylanmasi, her iki tarafin tutacaklari iki avukat için ayri ayri vekaletname duzenletmeleri, Turkiye’de taraflarin ayri ayri iki avukat tutmalari malolmaktadir. Buna ilaveten bosanilan yabanci uyruklu esi masrafa razi etmek mumkun olmazken, islemleri yerine getirmeye razi etmek de ayri bir sorun olmaktadir. Cogu kez yabanci uyruklu es ile anlasmak mumkun degildir. Boyle olunca, çift uyruklu vatandasimizin nufus kayitlarinda evli gorundugu icin, Turkiye’den bir kisiyle tekrar evlenebilmesi mumkun degildir. Yabanci uyruklu veya çift uyruklu bir Turkle bulunduklari ulkede sorunsuz evlenmeyi tercih edenler çogunluktadir. Boylece, ortaya çok bilinmeyenli bir denklem çikmaktadir. Nisan 2017’de yayinlanan KHK ile bu sorun bir nebze de olsa çozumlenecek olmakla birlikte bosanmis esler arasindaki bazi olumsuz davranislar dolayisiyla çozumsuzlukler yasanacaktir. Adli makamlarin ve kanun yapicilarin bu hususun eksik yonlerini duzeltmeleri, yabanci mahkeme kararini tek tarafli da olsa yurtdisi temsilciliklere basvurmakla, kararin en azindan nufus kutuklerine islenmesi gerekmektedir. Saygilarimla…

    2. Merhaba Olcay,
      Ben ve eşim de aynı sorunu yaşadık.Eşim İngiltere’de boşanmış ancak Türkiye’de evli görünüyor.Ben buraya turist vizesiyle geldim.Bağlı olduğumuz belediye ‘ye(council) başvurduk.Harcımızı yatırıp nikah günümüzü aldık.(Ben de Türkiye’de boşanmış olduğum için mahkeme kararını ve tercümesini istediler,bekarlık kağıdını kabul etmediler)2016 yılında burada evlendik.Buradaki bir avukat aracılığı ile eş vizesi başvurumuzu yaptık.Bu süreçte Türkiye’ye döndüm.Ancak premium servisle 2 haftada vizem çıktı.Ancak dört gözle bu kanunun yürürlüğe geçmesini bekliyoruz.Zira sadece kağıt üzerinde olsa da eşinin başka biriyle evli olması hoş değil.

      1. Merhaba şu
        Aynı durumdan muzdaripiz. Bazı şeyler danışmak istiyorum mailimi bırakıyorum dönüş yaparsan çok mutlu olurum. İyi günler teşekkür ederim

  4. Sasmaz
    Kemal Belgin kardesimiz belirtmis, esleriyle birlikte hareket edebilselerdi insanlar bosanmamis olurlardi. Insanlarin yasadiklari ülkelerin mahkemelerince Bosanma kararlari var, bu karar vatandasi oldugumuz ülkenein gerekli mecileri tarafindan onaylanip nüfusune islenmeli. Hayati birlikte paylasamiyacagimizi bilen yasadigimiz ülkenin mahkemeleri kanmitlayarak ayrilik karari vermis. Lütfen sizde bunlari onaylayinda bizleri daha fazla madur etmeyin. Yeni KHK.nin eskisinden hic bir farki yok. Bu isler eskidende Avukarlarla cözülüyordu simdide ayni. Eskidende karsilikli Avukatlar tutuldugunde kisa sürede cözüme ulasiliyordu simdide ayni. Zaten aldigim duyuma göre karar askiya alinmis.

    1. Sayın Sasmaz,
      Türkiye’de kanun yapma veya yönetmelik çıkarma yetkisi avukatlarda değil, yasama ve yürütme makamlarındadır. Yani meclis kanun yapar, bakanlar kurulu kanun hükmünde kararname ve yönetmelik çıkarır. Dolaysıyla “lütfen siz de bunları onaylayın” talebinizi avukatlara değil, bu makamlara yapmanız gerekiyor. Avukatlar size sadece var olan kanun ve mevzuat kapsamında hukuki görüş ve yardım sunabilir. Bu bağlamda, şu anda tanıma ve tenfiz işlemlerinin Türkiye’de dava açılmadan yapılmasına mevzuat ve uygulama olanak tanımamaktadır.

      1. Reyhan hanim lütfen o makimi bize bildirin bizde gerekli yerlere sikatte bulunalim. Hangi Adresse veya email adresi lütfen söyleyinde bu yasadiklarimizin anlamini gerekli insanlara bizde bildirelim.
        Ben bi 20 kisiye türkiye meclisteki internettadresi olan insanlara yazdim ama malesef kimse cevap yazma gereginde bulunmadi. icler acisi bi durum . Ama bir türk vatandasimiz almanyada mecliste birine email yazsa en fazla 2 gün icinde cevap alabiliyo . Aradaki fark malesef. Ama siz diyorsaniz su insan bu kanunla ilgileniyo verin ona yazalim ona sorunlarimizi anlatalim. Herseyi hukuken yapmisiz bir sene avrupa kanuna göre bosanmisiz simdi karsi taraf imza vermiyo ve bekarlikbelgesine neden 1,5 sene bekliyecez? Uluslar arasi anlasmada türkiyenin karsi taraf imza vermedigi takdirde 1,5 sene bekletmesi zorunlumu yaziyo? Hayatta inanmam cünki avrupada böyle bi kanuna gülerler. Avrupa bekarlik belgesi istiyo sadece. Türkiyede bosanilmissa almanya bu karari hemen taniyo sadece bir kisi müracat ettigi takdirde. Alman konsolosluguna gidip iki taraf imza atmasina gerek yok. Almanyada bekarlik belgesini 1 ,5 senede tanimiyorlar karsi taraf imza vermezse.Neden almanyada kolay? Neden türkiyede zor? Aradaki farki bana anlatirsaniz sizden allah razi olsun reyhan hanim. Bide adresi yazarsaniz sevinirim bizde sikattimizi gerekli yere yapalim

    2. ben yemende bosandim eski esim benden sonra 4 evlilik yapti ayni kadin turkiyede benimle evli guzukuyor tanima ve temfiz icin 3′ yildir bekliyorum dunyanin en zur bosanma ulkesi turkiye malasef bu konuda sesimizi duyan yok yemenli esi esim 4′ evlilik yapiyor bizim hakim kadin gelsin diyor ben yemen devletince bosandigima dair belge sonuyorum bizim hakimler karar vermiyor bu konuda topluca Twitter den bakanliga yabancilarla evlilik magduru diye Twitter atalim belki sesimizi duyar turkiyenin en buyuk sorunu yabancilarla evlenip bosanmayan kisilerdir

  5. Ben belçikada eşimin açmış olduğu dava sonunda istemeyerek boşandım ama türkiyede hasla boşanmak istemiyorum ne yapmam lazım 72 de 15 yaşımda evlendirildim şimdi 61 yaşımda 4 çocuk annesi 6 torun boşanmak ne demek gençliğim gitmiş hasla boşanmak istemiyorum ben nereyi baş vurayım cevaplayın lütfen

    1. Yurt dışında boşanma kararı verilmiş ise Türkiye’de yapılacak işlem sadece bu kararının tanınması ve tenfizinden ibaret olacaktır. Bu durumda Türkiye’de yeniden bir boşanma davası görülmesi veya yabancı ülke mahkeme kararının ortadan kaldırılması söz konusu olmaz. Ancak, yabancı ülke mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için kanunda bir takım şartlar aranmaktadır.(Tanıma ve tenfizin şartları için bkz. https://reyhankayisli.av.tr/avukat/tanima-tenfiz/) Belçika’da verilen boşanma kararı bu şartlardan birini taşımıyor ise kararın Türkiye’de tanınmasını engellemek için itiraz hakkınız olacaktır. Bu itiraz, karşı tarafın açacağı tanıma tenfiz davasında ileri sürülebilir.
      Belçika’da görülen davada o ülkenin usul ve kanunlarına aykırı bir durum veya eksiklik olmuş ise, boşanma kararının ortadan kaldırılarak davanın yeniden görülmesi için orada bir başvuru yapılabilmelidir. Bunun için ise oradaki bir avukattan hukuki görüş ve gerektiğinde yardım almanız daha sağlıklı olacaktır. Boşanma kararının ortadan kaldırılmasını istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey Belçika kanunlarına göre o ülkede hukuki yolları araştırmaktır. Türkiye’de yapılabilecek işlem ise yukarıda açıkladığımız şekilde ancak şartların varlığında kararının tanınmasının engellenmesi olacak ama boşanma kararı ortadan kalkmayacaktır.

  6. Merhaba reyhan hanım tekrar bir sorum var evet burda boşandıktan sora bütün belgeleri tercüme ettirip TÜRKİYEYE 1 ayda gitti eşim nisan ayında mahkeme var dedi gitti ama bana bir bildiri gelmediği hiçin ben gitmedim geri geldiğinde tanınma olmadığını eylülün 19 atıldığını söyledi bana ağla bir tebligat gelmedi ama nüfus idaresine baş vurduğunu söylüyordu ama bunun adını o mahkeme diyordu mana bildiri gelmesi gerekmiyormu şimdi nasıl sonuçlanır nerede olduğunu bilmediğim hiçin ben yine gitmiyorum ve evlenicem diyordu TÜRKİYEDE evimize bir bayan getirmiş yaşıyorlarmış hazirandan beri TÜRKİYEDE lütfen cevap verin bana tanınma kararının uzatma yollarını tavsiye edin lütfen çok çaresiyim teşşekkürler birde tebligat belçika adresime değilde türkiye adresime gitme şansı olurmu mahkeme açmış ise ben olmayınca sonuçlanırmı ??? Teşşekkürler

    1. Tanıma ve tenfiz davasında, davanın sonuçlanabilmesi için karşı tarafa tebliği şarttır. Davalı yurt dışında yaşıyor ise tebligat konsolosluk aracılığı ile yurtdışı adresine yapılır. Eğer Türkiye’de resmi bir ikametgahınız bulunuyorsa, Tebligat Kanunu 21. maddesine göre muhtara tebliğ yoluna gidilebilir. Esasında sürekli yurtdışında yaşayanlar için Türkiye’de muhtara yapılacak tebligat usulsüz olacaktır. Ancak Türkiye’deki yargılamalarda bu durumla sıkça karşılaşılmaktadır. Muhtara yapılacak tebligatın usulsüz olduğu, bir itiraz olmadığı durumlarda mahkemenin de dikkatinden kaçabilmekte ve yargılama bu tebligata dayanarak sonuçlanabilmektedir.
      Dosyada usulsüz tebligat olmasına rağmen dosyanın karara çıkması halinde ise haberdar olduğunuzda, kararı bu yönden temyiz hakkınız olacaktır.
      Eğer mahkeme ve dosya numarası bilgileri elinizde ise en doğru yol şahsen veya bir vekil aracılığı ile davayı takip etmek olacaktır.

  7. Selam ,

    Kanun çıkti ama uygulama yok. Bir 5 yıl sonramı yürürlüğe girecek? insanlar mağdur ne zmn yurtdışında yaşayan insanların mağduriyetini Türk hükümeti gorecek?

  8. merba ben 2012 de yurdışında boşandım eski eşim alman vatandaşı benim onunla herhangi bir şekilde iletişime girmem imkansız ben şu anda türkiyeye yerleşmişim ve almanyayada bir daha gidemiyorum 4 yıldır türkiyede dava açmışım tanıma tenfiz davası ve hala hiç bir sonuca ulaşmamışım eski eşimin bırakın vekalet vermesi nerde olduğundan haberim yok ve ben evlenmişim birde cocuğum olmuş ama evliliğimi resmiyete dökemiyorum nedeni de saçma sapan yasalar sadece kendi vatandaşını eziyor s

    1. Merhaba,
      her devlet, başka bir ülkede verilmiş olan mahkeme kararının kendi sınırları içerisinde geçerli olabilmesi için bir takım hukuki düzenlemeler ve aralarında uluslar arası sözleşmeler yapmıştır. Türkiye’de tanıma ve tenfiz ancak dava yolu ile mümkün olabilmektedir. Her türlü davanın görülebilmesi ve açılan davada karşı tarafın savunma hakkını kullanabilmesi için de davanın karşı tarafa bildirilmesi gerekiyor. Karşı tarafın adresinin tespit edilemediği durumlarda ne yazık ki süreç uzayabiliyor.
      Ancak kanun hükmünde kararname ile düzenlenen yurtdışı boşanma kararlarının dava olmadan tanınması, uygulamaya geçse bile sizin durumunuzda yine tanıma ve tenfiz davası açılması gerekecektir. Çünkü düzenleme ancak şahsen veya vekil aracılığı ile BİRLİKTE başvuru halinde boşanmanın nüfusa işlenmesini öngörmektedir. Taraflardan birisinin başvuruya gelmemesi veya adresinin bilinmemesi durumunda, tanıma davası olmadan boşanmanın nüfusa kaydı mümkün olmayacaktır.

  9. İyi günler Reyhan hanım ben türkiyede tanıma tenfiz davası açmıştım yurtdışı ikamet olduğu için türkiyede verdiğim adresden tebliğatım geri gitmiş ve hakim ret kararı vermiş avukat tutsam davayı kaldığı yerden devam ettirme imkanı varmı ve kaça mal olur bana
    Teşekkürler

    1. Merhaba,
      öncelikle sağlıklı yorum yapabilmek için açmış olduğunuz davanın ne durumda olduğunu bilmek gerekiyor. Dosyada düşme kararı da verilmiş olabilir, davanın reddi kararı da verilmiş olabilir. Bu iki kararın farklı sonuçları vardır. Düşme kararı verilmişse hangi tarihte verildiği önemlidir. Çünkü düşme kararından sonra dosyayı yenilemek için bir aylık süreniz olur, ancak bu süre içerisinde dosyayı yenilerseniz dava kaldığı yerden devam eder. Aksi halde yeniden dava açmanız gerekir.

  10. Çifte vatandaş olmak bu durumda nasıl bir avantaj mesela türkiyede ki isim soy isimle almanyadaki farklı çünkü ilk alman vatandaşıydım. Türk vatandaşlığı sonradan almış bulundum . Ve türkiyede evlilik yaptım . Almanya da bana icra veya haciz çıkar mı türkiyeye gelmesem bir daha olur mu bu konuda bilgi rica ederim. Türkiyede 3 yıldır dava bitmedi gitti git gel zor oluyor.

    1. Tanıma ve tenfiz işlemlerinde tarafların milliyeti önemli değildir. İki yabancı hakkında verilmiş olan yabancı ülke mahkeme kararının da Türkiye’de tanınması ve tenfizi mümkündür. Çifte vatandaşlar için sorun şudur ki, yurt dışında boşanmış olsanız dahi bu durum kendiliğinden nüfusa işlenmeyecek ve Türkiye’de evli görünmeye devam edeceksiniz.
      Türkiye’den hakkınızda yapılacak icra takipleri için tarafınıza konsolosluk aracılığı ile tebligat gönderilmesi mümkündür. Yine Türkiye’de verilen bir mahkeme kararının bulunduğunuz ülkede tenfizi halinde ülkede de hakkınızda icra takibi yapılabilir.

  11. Slm Reyhan hanim ben almanyada yasiyorum ve 2016 yilinda türkiyede Tanima ve tenfiz davasi acdim ve 2 mehkemem 20.03.2017 bitdi ve o günden beri tebligat bekliyorum ama melesef bir gelisma yok. Ne yapabilirim.Not cok emin olmamakla birlite eski esim alman olmus. Simdiden tesekkürlet

  12. Merhaba Reyhan Hanim,

    Ben Fransa’da yasiyorum ve burada evlendim ve yine burada 7 Nisan 2017’de bosandim.
    Burada onemli bir detayi belirtmeliyim : Fransa’da 1 Ocak 2017’de anlasmali bosanmalar icin yeni bir kanun cikti ve ben bu kanun hukmunde bosandim. Kanun, tum anlasmali bosanmalarin mahkeme huzurunda degil noter huzurunda yapilmasini ongoruyor ve ben noter huzurunda bosandim. Baska alternatifim de yoktu zaten, kanun itibariyle boyle olmak durumundaydi.

    Bu sirada Turkiye’de de yeni bir kanunun cikmasi soz konusu olmasi uzerine tanima ve tenfiz davasi acmak yerine bu kanunun cikmasini beklemeye karar verdim. Bu kararimi iki nedenden verdim : 1.si buradaki masraflardan sonra Turkiye’de tekrar dava masraflari ustlenmek durumunda kalmamak icin (kaldi ki verilen rakamlar oldukca yuklu, buradan cok daha fazla). 2.si kisa surede hallolabilmesi icin eski esimle birlikte TC’deki davada bulunma zorunlulugunun zorlugu. (aksi halde epeyce uzadigi bilgisini aldim).

    Fakat tam olarak kesin olmamakla birlikte, Turkiye’de zaten tanima ve tenfiz davasi acamayacagimi cunku Fransa’daki noterden verilen bosanma kararini TC’nin tanimayacagini ogrendim !

    Simdi tek umudum ve beklentim bu yeni kanunun (KHK) bir an once uygulamaya gecmesi. Fakat 29 nisanda yururluge girmis olmasina ragmen halen uygulamaya gecmedigini gormek cok endise ve sikinti verici.

    Ilk sorum : Boyle durumlarda herhangi bir legal sure yok mu ? Ornegin resmi gazetede uygulama tarihi belirtilmedigi takdirde kanun en fazla 1 yil icinde uygulamaya gecmelidir falan gibi ? Ya da sizin bilgilerinizin dahilinde tahmini bir surec ?

    Ikinci ve aslinda asil sorum : Bu yeni kanun uyarinca yine noterden bosanmanin taninmasi engeliyle karsilasir miyim ? Henuz yonetmelik olmadigindan siz de bilmiyor olabilirsiniz tabii ama bu durumda ben nasil bosandigimi bildirebilecegim TC’ye ? Tum kapilar kapali ve dusundukce inanilmaz geliyor sanki cok buyuk bir problem varmis gibi, oysa ki tek yapmak istedigim resmi olarak bosandim, bunu ulkeme bildirmek.

    Tesekkur ederim

    1. Merhaba,
      ilk sorunuzun cevabı: Bu durumda idareyi, konuyla ilgili bir düzenleme yapmaya zorlayacak kanuni bir süre yok. Böyle bir kanuni süre öngörülmüş olsa dahi, idarenin bu süreye uymamasının bir yaptırımı da yok. Kaldı ki, Türkiye’de uygulamalı hukuk zaten hep problemli iken, son zamanlarda özellikle KHK’lar ile sadece “olağanüstü hal”in gerektirdiği değil, aslında kanunla düzenleme yapılması gererek çok genel konuların dahi KHK’lar ile düzenlenmeye çalışılması, adli ve hukuki işleyişi iyice tıkamış durumda. Bu şartlarda tahmini bir süre öngörmek de ne yazık ki mümkün değil.

      İkinci sorunuza gelince, KHK’nın uygulanmaya başlanması ile KHK düzenlemesindeki tanım ve kapsam dikkate alındığında bir problemle karşılaşmamanız gerekiyor. KHK’nın ilgili maddesi “Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen boşanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili” başlığını taşıyor. Yine içerikte de aynı tanım kullanılmış. Görüldüğü gibi, sadece adli makamlarca değil “idari makamlarca” verilen boşanma kararlarının da nüfus kütüğüne tescil edileceği belirtilmiş. Yurtdışında noterlik ve belediyelerce verilen boşanma kararları da “idari makamlarca verilen boşanma kararı” olarak değerlendirilecektir.

      Esasında KHK’nın bu şekilde düzenlenmesinden sonra, yurt dışı idari makamlarınca verilen boşanma kararlarının dava yoluyla da tanınması gerektiği düşüncesindeyim. Bugüne kadar bu konuda yapılan yargılamalarda (Milletlerarası Özel Hukuk Usulü Kanunu) MÖHUK hükümleri dikkate alındığından, bu konuda bir sonuç elde edilememiş olabilir. Çünkü MÖHUK sadece yabancı mahkeme ve hakem kararlarının (yargılama makamları) tanınmasını düzenlemiştir. Oysaki her ne kadar konsolosluk ve nüfus müdürlüklerince halen uygulanmasa da idari makamlarca verilen boşanma kararlarının tanınacağına dair düzenleme içeren bu KHK şu an yürürlüktedir. Yaşanan mevzuat problemi değil bir uygulama problemidir. Bu nedenle hukuki görüşüm, yurt dışında idari makamlarca verilen boşanma kararlarının bu KHK düzenlemesi uyarınca dava yolu ile tanınabileceği yönündedir.

      1. merhabalar,
        ben bir yabanciyim ve turk vatandasy olan birisi ile evlenmek istiyorum, tanima tenfiz kanunun uygulanmasini bekliyoruz. Bu kanun ciktigi zaman eslerin ikisi de konsolosluga gitmesi sartmi ev bu kanun ne zaman cikacagi tahminen bellimi?
        Saygilar ve tesekkurler

        1. Tanıma ve tenfizin dava açılmadan idari yolla sağlanması ile ilgili KHK şu an yürürlükte ancak gerekli yönetmelik çıkarılmadığından uygulama sağlanamıyor. Uygulamaya başlandığında ise tarafların ilgili makamlara şahsen veya vekil aracılığı ile birlikte başvurmaları gerekiyor. Birlikte başvuru şartı sağlanamıyorsa, yurtdışında verilen boşanma kararının Türkiye’de tanınması yine ancak dava yolu ile yapılabilecek.

  13. Merhaba,
    Tanima tenfiz ne zaman uygulanacaginin bir tahminen tarihi varsa soylermisiniz lutfen.
    Cok tesekkurler

  14. Merhaba,boşanmak başlı başına zorlu bir süreç madden ve manen yorucu,ancak Türkiyedeki avukatların yurtdışından gelenlerin hem konuya hakim olmamaları hemde madden güçlü olduğunun düşünülmesi fahiş fiyatların sorulmasına sebep oluyor.Sadece bir işlemsel tanınma davası ama sorulan ücretler hiçde insaflı değil.Bunun standart bir fiyatı bir ücret çizelgesi yok mudur?saygılar

    1. Merhaba,
      ne tür ücretlerle karşılaştığınızı ve fahiş bulduğunuzu tahmin etmemiz mümkün değil elbette. Ancak tanıma, tenfiz sadece “işlem” değil, duruşmalı olarak görülen bir dava türüdür. Bu davalarda belgelerin eksiksiz olması, yurtdışı tebligat işlemlerinin takibi ve kararı veren ülke ile Türkiye arasındaki uluslararası sözleşmelerin incelenip karşılıklılık şartının ortaya konmasına kadar yoğun emek sarf edilen bir süreç vardır. Ayrıca karar çevirilerinin de Türkiye’de yapılması durumunda çeviri ve noter masrafı bazı durumlarda vekalet ücretini dahi geçmektedir. Bu masraflar avukatın aldığı vekalet ücreti ile ilgisi olmayan, davayı avukatsız takip etmeniz halinde sizin de yapacağınız masraflardır. Bunları da vekalet ücreti ile karıştırmamak gerekir.
      Avukatlık büroları, her işlem ve dava için belirleyecekleri ücrette serbesttir. Adalet Bakanlığı ve bağlı olunan her baro her yıl avukatlık asgari ücret tarifesi yayınlar. Avukatlar Adalet Bakanlığı ücret tarifesinin altında bir ücret belirleyemez. Ancak bu tarifeler yol gösterici olabilir. Bunun karşısında müvekkil adayları da belirlenen ücreti dikkate alarak birlikte çalışacakları avukatı belirlemekte serbesttir elbette.

  15. Turkiye’de evlendigi kisiden Kanada’da bosandigi halde 690 sayili KHK ile ilgili yonetmeligin henuz cikmamis olmasi nedeniyle konsolosluga basvurup bosanmasini bildiremediginden Turkiye’de hala evli gorunen Turk ve Kanada cifte vatandasi bir kisinin ABD’de bir baska turkle evlendikten sonraki bir tarihte Turk makamlarina ilk evliligin sona erdirilmesi ve ikinci evliligin bildirimi icin basvurmasi mumkun mudur? Bu durumda ikinci evliligi Turkiye’de gecerli sayilabilir mi?
    Yorumlariniz icin simdiden tesekkurler.

    1. Yurtdışında verilen boşanma kararının Türkiye’de idari yolla tanınması halen mümkün değildir. Yurtdışında yeni bir evlilik yapılmış olması da bu durumu değiştirmez. Önceki boşanmanın tanınması ve yeni evliliğin Türkiye’de nüfusa işlenebilmesi için yine tanıma davası açılması gerekecektir.

  16. Yani eskiden oldugu gibi pasa pasa 1635€ yu ödeyecegiz;
    -120€ alman mahkemesi tarafindan verilen mahkeme ilani cevirisi,
    -15€ apostil alman mahkemesi landesgericht
    -1500€ avukat
    Su khk hayirlisiyla ciksada yolumuza baksak,
    Esler zaten anlasamiyor yari yolda birbirlerini kesecek durumdalar,
    Böyle khk olmaz olsun bu khk yi cikaranlaradaAllah akil fikir versin

    1. Böyle bir matbu ücret ve masraf tarifesi bulunmuyor. Tanıma ve tenfiz işleminin hale dava yoluyla mümkün olduğu bir gerçektir. Ancak şunu da ekleyelim, khk yürürlüğe girdiği zamanda da, eşlerin bizzat veya vekilleri aracılığı ile birlikte başvurmaları mümkün olamıyorsa, yurtdışında verilen boşanma kararının tanıma ve tenfizi yine dava yolu ile yapılmaya devem edilecektir. Tek tarafın başvurusu ile boşanmanın nüfusa işlenmesi mümkün olmayacaktır.

  17. Sayın avukat Reyhan Kayışlı Arslanbuğa … Biz 1990 Türkiyede evlendik , eşimin açtığı boşanma davası ile 24.10. 2011 — ocak 2013 de Avusturya da boşandım , eski eşim ve ben Türkiye de ikamet ediyoruz , eski eşim ve ben ” Birlikte ” ikamet ettigimiz il nufus müdürlüğüne gidersek aile kütügüne bekardır kayıtını yaparlarmı , teşekkür ederim .

  18. ben belcikada bosandim 2010 yilinda esim asti bosanma davasini turkitede tenfuz etirmek icin avukat tutum ancak konsoluslukta esimin adresini bulamiyorlar kendim verdim adresini eski esimin yine tenvuz eline gecmiyor iki yildir dava boyle devam ediyor napmali anlamiyorum davayi o asti yinede bosamiyorlar turkiyede anlamiyorum napmaliyim ….

  19. Kolay gelsin tanima tenfiz davasi actim
    Karşı tarafın hayatında baska biri var ve resimde görüluyor evlenme teklifi ediyor
    Yani bunun bize bi faydasi olabilir mi mahkemede

    1. Tanıma tenfiz davası, bir boşanma davası değildir. Yabancı ülke mahkeme kararı şeklen incelenecek ve kanuna aykırı bir durum görülmezse tebligat gibi usuli işlemlerin tamamlanması ile tanımaya karar verilecektir. Bu nedenle boşanma davasına konu olabilecek maddi olaylar tanıma davasını etkilemez.

  20. Mereba Reyhan hanim
    Federal mahkemeye tebligat gitti acaba kac ay sonra cevap gelir ve ne sonuc cikabilir acaba

  21. Merhaba tüm yorumlari okudum,
    Bende nisanlimla bu tanima tenfiz davasi magduruyuz karsi taraf imza atmiyo biz nisanlimla ALMANYADA yasadigimiz halde turk kanunlari magdur etti bizi. böyle gelmis böyle gider bu devletin kanunu. Yetkililer birazda bu sorunla ilgilense keske bizi burda magdur ettiler ama son etmeleri. Bi dünya para döktük avukatlara burda ve mahkeme kararinin cevrilmesi icin. Umarim yetkili insanlarda biri bu Forum okudar almanyadaki turklerin rezilligimizi duyar.. akli olan alman vatasi olsun turkiye kanunu magduru olmasin

  22. Cok uzun ama kisasi su 2005 te fransada bosandim turkiyede evli gozukuyordum ama bir turlu karsi tarafa ulasipta bunun turkiyede taninmasini yapamadik taaki beyefendi kendi evlenmek isteyene kadar yani 2012 kendisi basvurmus tanima tenfiz davasi icin bende imzaladim ama ben tekrar hayatimi kurmustum birde cocuklarim vardi 16 12 2006 dogumlu biride 10 03 2013 dogumlu fransadaki bosanma kararinin kesinlesme tarihi 06 05 2005 icra yoluyla yapilmistir ama nedense tanima tenfiz davasina basvururken 2012 tarihini apostil yuzunden nufusa 2012 de bosanmis gozukuyoruz bu yuzden cocuklarimi nufusa yazdiramiyorum
    Cunki babalari 2005 te ayrildigim adamin uzerine yazilmasi gerekiyor bu durum kabul edilir gibi deyil bosanma kararinin icinde yazilan ortak cocugumuzun olmadigi yazilmasina ragmen oglum 11 yasinda hic turkiyeye gelemedi turk kimligi yok her yaz goz yasi dokuyoruz konsolosluk noterde asil babalarinin tanimasini yapti simdi nufusa yazdirirsam bir baska adamin soyadini vereceklermis bu nasil bir rezillik dogum belgeleri var ana baba yaziyor turkiyede avukata basvuruyorum dna testinden bahsediyor ortalik kadini yapti bu rezil kanun dogan bir kez doguyor ölen bir kez ölüyor neden bosanan iki insani tekrardan bosanmaya davet ediyorsunuz veya tanima tenfize dis mahkemelere guvenmiyormusunuz konsolosluklar ne ise yariyor evlenmeyi yapiyorlar bosanmayi taniyamiyorlar asil dert nedir benim bu durumu kim duzeltecek devletin parmaklari nasil babasi olmadigi halde bir cocugun soy ismini degistirip baska birisinin uzerine yazacak 300 gunde 300 gun simdi ekografi denen bir sey var lanet olsun bu rezillikleri bize reva goren bu kanunlari yazanlara simdide ikisi bir gelecekmis ilk Bastan gunah bosandigin birisiyle dolasman ikincisi bu kadar dusuk gormeyin insanlari etik bir durum deyil dahada sayasim var ama ayip okuyacak okanlardan utanirim heey duyan varmi bizi kimliksiz cocuklarimiz var sayenizde

    1. Tanıma ve tenfiz uluslararası sözleşmelere dayanan ve her ülkede farklı esasları da olsa uygulanan bir konudur. Bir ülkede verilen mahkeme kararının, başka bir ülkede geçerli olabilmesi için bu işlemin yapılması gerekir. Bu uygulama Türkiye’ye özgü değildir. Ancak sizin işlemlerin başında bir takım yanlışlıklar yapılmış, bunun sonucunda da bugün anlattığınız sıkıntıları yaşıyorsunuz. Bu yanlışlıkların babalık davası dışında, nüfus kaydının düzeltilmesi davasıyla da düzeltilmesi mümkün olabilir.

  23. Merhabalar Avukat Hanim,
    Deneyiminizden yararlanmak isterim mümkünse. 2015de Portekizde Pryrkiz vatandaşı eşimden Portekizde boşandım. Türkiyeden tanımatenfiz içim avukat tuttum. Türkiye Portekiz boşanmalarını tanımıyor (boşanma mahkemede degil nüfus müdürlüğunde yapildiği için burda. Uzun ve lanetli bir hikaye maalesef), neyse, çekişmeli boşanma açtım (eski kocamın evi barkı belli ama vekalet vermeyi reddetti), ilk tebliğler sorunsuz geldi, türkiyede tanıklar dinlendi derken, bizi temmuz 2017de boşadılar. Mahkeme gerekçeli kararı elimde mevcut. Ancak… ocak 2018deyiz, tebliğ hala gelmedi eski kocama. Adres vs doğru diğer tebliğler gelmişti bir ayda. Bu son kesinleşmesi için gerekli tebliğ hala gelmedi nedense. Bu noktada benim yapabilecegim ne var? Eylülde2018de burada oturma kartımı yenilemem lazım, evim işim yeni nişanlım tüm hayatım burada. Geri dönmem mümkün değil. Ancak nüfusumdan eski kocamın soyadları düşmeden yenileyemiyorum. Panikten yemeden içmeden kesilir oldum 3 yildir süründüm sonuna geldi bir türlü bitmiyor. Türkiyedeki avukatım da anlamıyor neden bu kadar sürdü. Ne yapilabilir nedir dersiniz?

    1. Merhaba, öncelikle davanızı takip eden avukat, size bu konuda en güvenilir ve sağlıklı bilgiyi verebilecek olan kişidir.
      Bu tür durumlarda öncelikle sorunun hangi makamdan kaynaklandığının tespiti gerekir. Türkiye makamları mı yurt dışındaki tebligat makamları mı? Bunun için belki mahkemeden tebligat hangi makam kanalıyla yapılıyorsa oraya yazı ile durumun sorulması düşünülebilir. Tabii buna da talep üzerine hakim karar verecektir. Bunun dışında yurtdışı tebligatın takibinin başka bir yolu yok ne yazık ki.

  24. Reyhan hanim kolay gelsin
    Tebligat kac ayda gidip gelir almanyaya tebligat ulasmazsa yinede bosanma islemi baslar mi cevap verirseniz sevinirim

  25. Reyhan hanim yeni kanun cikacakmis diye duyduk bu sene sizce bi degisiklik olurmu? Yani bosanma karari konsoloslukta tanilinirmi? Cok magduruz burda gercekten? Bizim sucumuz günahimiz ne bunlari cekmek zorundayiz türkiye haric diger ülkerde böyle bi kanun yok cünki bosanma kararini hemen tanimasi yapiliyo. Uluslar arasi bi anlasma yapilmis olabilir ama bunu zorlastiran türkiye cünki uluslararasi anlasmada diyoki kendi ülkenden bekarlik belgeni getir ama demiyoki ayrildiginiz esinizle tekrar gidip karsilik imzayla bosanin isteyen vermezse imzayi beklyin senelerce demiyo!!!! Bu türkiyenin isimizi zorlastirdigi bi kanun ! Almanya diyoki: türkiyede bosanmissan getiriyosun kagidi mahkemeye veriyosun insanlar orda hemen isleme koyup olayi cözüyo demiyoki dur bakalim senin eski esinle alman bosandirma dairesine gidin imza verin vermezse bikac sene sürer bu dava DEMIYOOO!!! Cünki bu almanlarda kafa calisiyo insanlara negüzel haklar vermis bu devlet. Bizi türk vatandasligimizdan utandirmayin . Burda almanlara anlatiyoz gülüyoar bize cünki bilmiyorlar bu dava türkiyede nasil yürürlüge giriyo ve duyunca sasiriyorlar . Yeni bir yila girdik bizide sevindirin artikkkkk hayatimizi kuralim. Isyan ediyoz burda yaaa

    1. Bu konuda çıkacak yeni bir kanun bulunmuyor. KHK ile yapılan düzenlemenin uygulanabilmesi için bir yönetmelik çıkarılması bekleniyor. Ancak bu yönetmeliğin çıkması durumunda bile ancak eşlerin birlikte başvurusu halinde nüfusta veya konsoloslukta tanıma işlemi yapılacak. Bizzat veya vekil aracılığı ile birlikte başvuru şartı yerine gelmezse yine tanıma ve tenfiz ancak dava yoluyla mümkün olacak.

  26. Merhabalar, ben 2 yıl önce Rusya vatandası esimden Rusyada bosandim. Cocugumuz yok. Elimde mahkeme araciliyla kesin kararin yazili oldugu bosanma belgelerim var. Turkiyede hala evli gozukuyorum.

    Turkiyede de tekrar evlenebilmem icin neler yapmam gerektigini yazarsaniz sevinirim.

    1. Birde, 690 sayılı KHK da nufus mudurlugunde islemin gerceklesmesi icin 2 tarafin veya vekillerinin basvurmasi gerekiyor deniyor. Esim yabanci ulke vatandasi ve birakin buraya gelmesini iletisim kurmam bile mumkun degil. Bu durumda bu kolayliktan faydalanamayacakmiyim ? Yada faydalanabilmem icin hangi yolu izlemeliyim?

      Son olarak; bu KHK yururluge girdimi acaba ?

      1. İki tarafın bizzat veya vekilleri aracılığı ile birlikte başvuru imkanı yoksa KHK’da yapılan düzenlemeden yararlanma imkanı yoktur.
        Rusya’da verilmiş boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanınması gerekir. Bunun için açılacak dava dosyasına, kesinleşme ve Apostille şerhi içeren karar aslı ile bunların konsolosluk veya noter onaylı tercümesinin sunulması gerekir. Ayrıca davanın yürütülüp sonuçlanabilmesi için de karşı tarafa yurtdışı tebligat işlemleri ile davanın tebliği gerekir. Bunun için de karşı tarafın adres bilgisinin bulunması gereklidir.

        1. Cevabiniz icin tesekkurler, KHK yururluge girdimi acaba, direk nufus mudurluklerine basvuru yapabiliyormuyuz?

  27. önumuzdeki ayin subat 17.2018 tam 1 sene oluyor bu yasanin ciktigi tarih,ama halen ne konsolosluklar ne de nufus idarelerinde herhangi bir islemde bulunmak mumkun degil.Devletimiz buyuktur gucludur halkiyla birlikte elbetteki,fakat bu durumlardan dolayi yurtdisinda benimle ayni zorlugu yasayan bir hayli insan oldugunu görmekteyim,yetkililerin bir an önce bu konuya el atmalarini ve vatandaslarinin magduriyetlerini cözmelerini diliyorum

  28. Merhaba Reyhan hanım ,
    Bu KHK yasası artık nezaman yürürlüğe girecek bir bilginiz varmı acaba …?
    Ve Vekil dediğiniz kişiler kimler olabilir , çünkü ben ayrıldığım eşimi ve ailesini yanımda istemem, ayrılan bir çok çift de bunu istemez çoğu çiftler çok kötü şartlar altında ayrılıyor ve birdaha hiç görüşmüyor , bu nasıl olacak … ?
    Yıllardır bekledik bir kaç aysa eğer onada razıyız …1 yıl olacak hala yürlürlük yok ..!
    Cevabınıza şimdiden teşekkür ederim

  29. Merhaba Avukat hn benim esim Suriye vatandasi be ilk esinden Abu Dhabide bosandi ve cocuklarin velayeti eski esindeysi ancak kadin 4 yil once cocuklari istemiyorum diye bize yolladi.Bende onlari ilkokul 1.siniftan baslattim simdi 2 tanesi 4.sinifa 1 tanesi 2.sinifa gidiyor.Bu surecte kadin hic bunlari gormeye gelmedi ben simdi onlara vatandaslik alacagim ama anneden muafakatname isteniyor kadin vermiyor.Biz burada velayet davasi acabilirmiyiz? Hakim cocuklarin kararina gore ilk velayeti iptal eder mi?

    Saygilarimi
    Aylin

    1. Çocukları evlat edinme yoluna gidebilirsiniz. Bu durumda hem sizin hem evlat edinilen çocuğun vatandaşı olduğu ülkelerin kanunlarında evlat edinmeye engel bir durum olmamalı. Evlat edinme durumunda velayet hakkı eşinizle birlikte size geçer.

  30. Fransa boşanmışım eşim öyle diyo ben Fransaya hiç gitmedim 2005 yılnda bi karar geldi bende o kararları kaybetim ama konsolosluktaki ifadelerimizi gelen evreklerle bana geri gelmiş bende onu makkemeye sundum eşimin eski bir adresi vardı ona makkeme tebligat yaptı sonra ögrendim ama o adreste oturmuyomuş adresini nasıl ögrene bilirim cevaplarınız için şimdiden teşekürler 2 /6 makkemem var

  31. Ne oldu şimdi yeni torba yasayla bu tanıma tenfiz davaları için konsoloslara yetki verilmedi mi bilen okuyan varmı arkadaşlar ??

  32. mrb bnde yurtdışında boşandım eşim türk vatandaşı imza atmaya kesinliklegelmez ne yapmalıyım bayadır uğraşıyorum şimdi türkiyeden başka bir evlilik yaptım imam nikahı ile evlendik çocuğumuzdavar daha bir aylık eşimin üstünde yeni uygulama ne zamn girer ve bn ne yapmalıyım …

      1. peki yeni uygulamanın çıktığı söyleniyor yinede dava açılacakmı eski eşim türkiyede oturuyor ve kesinlikle imza atmaya gelmez başka bi yöntemi varmı aceba iki yıldır uğraşıyorum yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkürler…..

  33. Merhaba Reyhan Hanim

    Yeni yasa Konsoluklara yetki verildine dail bazi Internet Sitelerinde Haberler var….acaba dogru bu Haber bir bilgi vere bilirmisiniz.

  34. Sordugum soru şuydu:
    Iyi günler .Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’de boşanmalarını kolaylaştırmak için gerçekleştirilen yasal değişiklik ile ilgili yönetmelik resmi gazetede yayınlandi diye bir Bilgi oldu fakat henüz Facebook Resmi sayfanizda bu Haber ile ilgi bir ileti görmedim.

    Benim sorum şu olacakti 28.2.2018de yeni pasaport icin randevum var yukarda bahsettigim işlem için randevu butonu henüz mevcut degil. 28.2.2018de ki Pasaport Randevumda Konsoloslukta Almanyada veriler Apostil ve Tercüme edilmiş şekilde direkt işlem yapabilimiyim yok eger öyle olmazsa nerden nasil Randevu almak zorundayim? Bilgilendirirseniz sevinirim. Iyi çalismalar

    Aldigim Cevap :
    Bahsettiğiniz yasanın uygulanmasına Başkonsolosluğumuzda henüz başlanmamıştır. Uygulamayla ilgili basın ve Başkonoslosluğumuz internet sitesini takip edebilirsiniz.

    İyi günler dileğiyle

    Düsseldorf Başkonsolosluğu

  35. Merhaba Reyhan Hanım,
    İlgili yönetmeliğin çıktığı ve resmi gazetede yayınlandığı söyleniyor, bu uygulamanın ne zaman başlayacağı hala bir muallak, ayrıca her iki taraf yada vekillerinin birlikte başvurması gerekiyor diye yazıyor yönetmelikte, peki bu uygulama bu şekilde olursa neyin çözülebileceği planlanıyor? Sonuçta zaten iki taraf anlaşabilse senelerce beklenilmeyecek zaten, tek celsede çözülebilecek belkide, anlaşamadıkları için böyle bir çözüm gerekmiyor mu?

  36. Merhaba Reyhan hanim,
    Bende eşimle anlaşarak noterlikte 2015 de bosandık herkes gıbı bende yeni kanunu yürürlüğe
    Girmesını bekliyorum anladığım kadar boşanan çiftler birlikte konsolosluğa başvururlarsa işlemler daha farklımı oluyor yanı benim eski eşimle bı sorunumuz yok birlikte konsolosluğa gidilirse işlemler nasıl yapılır bir bilğiniz varmi
    Saygılar
    Melek

  37. Reyhan hanım, eski eşim mavi kartlı. Mavi kartlılar kütüğüne kararı tanıtmış. Bende tebligat sorunu yaşayanlardanım. Onun kendi açısından bu kararı tanıtmış olmasının bana bir faydası var mıdır? Mahkemenin kararı yine de tebliğ edilmeli midir? Ya da o, daha önce zaten kendi kütüğüne işlettiği için bu yönetmelikten faydalanabilir miyim? Teşekkür eder, işlerinizde kolaylıklar dilerim…

    1. Yazıya konu KHK, ilgili yönetmelik çıkarılmadığından henüz uygulanmıyor. Boşanma kararı sizin nüfus kaydınıza işlenmemişse tanıma ve tenfiz davası açılıp, davanın ve kararın eski eşinize tebliğ edilmesi gerekir.

  38. ben 2003 de ayrildim 2005 de Almanyada bişandum. 2016 Eylül avukat tutdum boşanmayi Türkceye çevirtip konsoloslukda oyaylatdim bütün gerekli belgelerle yolladim. ayrildiģim adam Tebligatlari almiyor tam 20 senedir Türkiyeye gitmiyor pasaportunu uzatmiyor asker kacaği. Devlet nasil oluyosa benim çocuk sorunum yok mal paylaşim yok tanima tenfiz onaylamiyor o sevgili vatandaslari imza atmadan olmazmis. sanki ben malimda o imza atmadan kurtulamam lanet olsun böyle adalete süründürdüler beni. işsizim zaten soran yok sen bu masraflari karsilayabilirmisin. Devlet kimin hakkini koruyor anlamadim ben. 15 sene olmus bosanali tek başina hayat yasayali nasil bir devlet nasil bir yasa delircem bu gidişle.

    1. Cokkk haklisinizzz. Zaten iki kisi anlasip imza vermis olsa bir celsede biter oyle bir sey olmaduginicin yillardir maduruz.

  39. Tanıma ve tenfiz hakkında yeni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra, eşimin benimle birlikte konsolosluk veya nüfus müdürlüğüne başvuru için gelmemesi halinde yurt dışında boşanmanın Türkiye’de geçerli olmasını nasıl sağlayabilirim?

  40. 29.04.2017 tarihinde resmi gazetede cikti.
    Aradan yaklasik tam 1 sene gecti ve hala yururlukte degil….
    Zaman hakkinda bilgi verebilecek bir merci var mi ltf?
    Tesekkurler

  41. Merhaba reyhan hanim benim sorum evlenecegim bayan bosanmis alman vatandasi olmus mavi kart sahibi ama türkiyede hala evli görülüyor.tenfiz ve tanima davasi actik bekliyoruz sorum?danimarkada evlensem nasil bir sorun cikar veya nelerin bizi bekledigi saygilar hasan kücük

  42. Saygilar bir soru daha arz etmek isdiyorum evlenecegim almanvatandasi bayan mavi kart sahibi bende alman vatandasi olsam tenfiz ve tanima ortadan kalkarmi saygilar bu durumda ne yapmaliyiz

  43. 2007 sonunda thailandda thai eşimden boşandım herkez gibi sonradan öğrendim turkiyede evli göründüğümu 2014 2015 arası dava açtım tanınma tenfiz için lâkin maddi sıkıntılardan avukat tutamadım. Sonuçta 1.5 yıl sürdü mahkeme ve reddedildi. Iyice bunaldım psikolojim bozulcak artık nasıl bi kanundur kendi ülkem bana eziyet ediyor resmen.

  44. Reyhan hanım merhaba,

    Benim sorunum şöyle: 2008 yılında İngiltere’de bir İngiliz vatandaşı ile evlendim ve 2014 yılında yine İngiltere’de boşandım. Hemen akabinde Türkiye’ye geri döndüm. Kendisine ödemem gereken herhangi bir nafaka ya da paylaşılması gereken para vs. bulunmamaktadır. Fakat buradan tanıma ve tenfiz davası acmam gerektiği söylendi.
    Nereden baksanız 6 seneye yakın bir zamandır ben bu kişiyle evli değilim, yüzünü dahi görmedim, iletişim çabalarım da boşa cıktı. Bir süre önce ikamet ettiği adresten tasınmıs oldugunu duydum ve yeni adresini de bilmiyorum. Bütün tahminim kendisinin İngiltere’de bir yerlerde yaşadığı fakat sonuçta Avrupa’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde de yaşıyor olabilir (EU vatandaşı). Bu durum özel hayatıma dahi engel olan bir konu haline dönüştü. Eski eşim İngiliz vatandaşı olduğundan, bizim oradaki boşanmamızın ardından onu bağlayan ve mağdur eden hiçbir yasal konu bulunmamaktadır. Ayrıca okuduğum kadarıyla bu mahkemeler yıllarca sürse bile sonuç alınamıyormuş. Beni bu gecen süre içerisinde (6 yıl) oldukça mağdur duruma düşüren bu durumdan en kolay nasıl kurtulabilirim?

    Çok teşekkür ederim

    1. Birlikte başvuru mümkün değilse, tanıma davası dışında herhangi bir hukuki yol yok. Davanın ilerleyebilmesi için adres tespiti şarttır. Adres tespitinden sonra davadan sonuç alınmaması gibi durum söz konusu değil.

  45. 2012 yilinda japonyada bosandim yurtdisindaki bosanma kararini Turk buyuk elciliginde cevirisini yaptirdim Elcilikten ,(japonyada bosanmalar Belediyede yapilir )yazisi bulunmaktadir,
    Tanima tenfiz davasi acip 10 yil surdu red edildi sebebi bosanmanin belediyede gerceklesmesi japonyada tum bosanmalar belediyede olur birde karsiya tebligat yapilamadigi icin
    karar cikti ama dosya kapanmadi sebebi ise japonyaya tebligat yapamadiklari icin ,
    bu nasil olacak ,var mi bunun cozumu ?
    bu arada piskolojimiz bozuldu evlilik hayatima Engel oldu bu konu ,

  46. Merhaba ben Türkiye’de yaşayan bir Türk vatandaşıyım.
    EVLENDİĞİM KİŞİ FRANSA DA yaşayan ÇİFTE VATANDAŞTI VE BİZ BU KİŞİ İLE
    HEM TÜRK MAKAMLARINDA HEM DE FRANSIZ KONSOLOSUĞUNDA AYRI AYRI NİKAH YAPTIK.
    Daha sonra anlaşamayarak ayrıldık ben geri Türkiye’ye döndüm. O kişi orada dava açtı ve FRANSA makamlarınca mahkeme kararıyla ayrıldık ancak kişi çifte vatandaş olduğundan FRANSIZ kimliğinden ayrıldık.
    Ben TÜRKİYE DE HALA EVLİ GÖRÜNÜYORUM.
    ne yapmam gerekir.

  47. Merhaba Reyhan hanim
    Yurtdisinda gerceklesmis bir bosanma davasinin uzerinden 10 sene gecmis ve Turkiyede nufusdan dusmesi icin taraflardan biri ne yazikki elcilige giderek imza ile anlasmaya varmiyor..Kendisine gonderilen mektuplara da bu adreste bulunmamakta diye yalan beyan veriyor..
    Bu bosanma karari icin tanima tenfiz davasi acilmasi on sene gecmis olmasina ragmen gereklimidir?
    Yapilacak islemler icin ne onerirsiniz ve nekadar zamanda sonuclanir acaba..
    Tesekkurler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön