Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

tanıma ve tenfiz davası

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi

Almanya’da verilen boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için, Türkiye’de tanınması ve tenfizi gerekmektedir.  Almaya’da gerçekleşen boşanmanın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus kaydına işlenmesi ve bu kişilerin yeniden evlenebilmeleri için boşanma kararının tanınması ve tenfizi gerekir.

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi İçin;

  • Almanya’da verilen boşanma kararının kesinleşmiş olması,
  • Alman yetkili makamlarından Apostille şerhi/damgası/etiketi alınmış olması
  • Kararın noter veya konsolosluk onaylı bir çevirisinin sunulması gerekmektedir.

Yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi için aranan genel şartlar, Almanya’da verilmiş boşanma kararları için de geçerli olacaktır. Almanya devleti Uluslararası Lahey sözleşmesine taraf bir devlet olduğundan, Türkiye ile arasında karşılılık şartı oluşmuştur. Bu nedenle, belgelerin eksiksiz olması halinde, Almanya boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Türkiye Barolar Birliği SicilTBB : 64285 Sicil – Mersin Barosu: 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Uluslararası Hukuk ve Yurtdışı Boşanma Avukatı Bilgileri

Boşanma ile Birlikte Verilen Tazminat, Nafaka ve Velayet Kararının Uygulanabilmesi için;

boşanma ile birlikte veya ayrı bir dava sonucunda Almanya’da verilmiş olan tazminat, nafaka ve velayet kararlarının da Türkiye’de geçerli olması için bu kararların da tanınması ve tenfizi gerekmektedir. Almaya’da verilen nafaka ve tazminat kararının Türkiye’de icraya konabilmesi ve tahsil yoluna gidilebilmesi ancak Türkiye’de tanınması ve tenfizinden sonra mümkün olabilecektir. Yine Almanya’da verilen velayet kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi ve velayet hakkına sahip olan tarafın bu hakkı kullanabilmesi için de velayet kararının Türkiye mahkemelerince tanınması ve tenfizi gereklidir.

Almanya ve Yurtdışı Boşanma İşlemleri Hakkında Bilgi İçin

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Boşanmanın Nüfus Kütüğüne İşlenmesi

Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesiyle kanuna eklenmiştir. Bu düzenleme ile eşlerin, adli ve idari makamlar tarafından verilmiş ve kesinleşmiş boşanma kararıyla ve birlikte başvuruları durumunda; nüfus müdürlükleri ve konsolosluklar aracılığı ile boşanmanın nüfusa işleneceği düzenlenmiştir.

Türk vatandaşı olan eşler, konsolosluk veya nüfus müdürlüğüne birlikte başvurursa Almanya boşanma kararı nüfusa tescil edilir. Bu şekilde yurtdışı boşanma kararı, Türkiye’de de geçerli olur. Taraflar birlikte başvurma şartını bizzat veya vekilleri aracılığı ile yerine getirebilirler. Bazı durumlarda eşlerin tek taraflı başvurusu da yeterli görülmüştür. Düzenlemenin uygulanması ve yurtdışı boşanma kararlarının nüfus kaydına tescili hakkında bilgi için Yurtdışı Boşanma Kararlarının Dava Olmadan Tanınması başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Türk vatandaşı eşlerin birlikte başvurma koşulu bulunmuyorsa, yurtdışı boşanma kararı konsolosluk veya nüfus müdürlüğünce tanınamaz. Bu durumda, taraflardan birisinin Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açması gerekir. Kanun 27/A maddesi ile yapılan düzenlemede sadece yabancı mahkeme kararları veya idari makamlarının boşanma kararlarının tanınmasına yer verilmiştir. Boşanma kararı ile birlikte verilen velayet, nafaka ve tazminat kararlarının Türkiye’de uygulanabilmesi için tenfiz davası açılması gerekir. Bu tür kararların konsolosluk veya nüfus müdürlüğünce tanıma ve tenfizi mümkün değildir.

Uluslararası hukuk avukatı arayışınız veya bu alanda hukuki danışma için hukuk büromuza ulaşabilirsiniz.

Yurtdışı boşanma ve Türkiye’de tanıma tenfiz davası ile tüm avukatlık faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukat Ofisi

Almanya Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi” hakkında 24 yorum

  1. almanyada boşandım fakat kesin sonucu kaybettim.Alman yetkili makamlarından Apostille şerhi/damgası/etiketi alınmış olması bu evrağa nasıl ulaşabilirim.konsolosluk aracılğıyla mı teşekkür ederim.

  2. Merhaba
    Bir Alman ile boşandım Türk konsolosluğunca onaylanması için bütün işlemleri ve evrakları tamamladım
    Türkiye ‘ de tanınması ve tenfizi için tek taraflı başvuru yapabilir miyim çünkü hiç bir şekilde görüşmüyoruz ve görüşmekte istemiyor kendisinden noter den yazı istedim yardımcı olmak istemiyor

    Kendisi yabancı yani Alman olduğu için tek taraflı başvurum kabul olur mu?

  3. Baldızım Almanya’da boşandı ve bunu Türkiye’de nüfus müdürlüğüne ibraz etti , şimdi eski eşi ile tekrar evlenecek fakat Alman makamları Türkiye’den de boşandığını gösterir Apostilleli bir belge talep ediyorlar Türkiye’den Alman makamlara sunmak için tam olarak ne tür bir belge almamız gerekiyor bir türlü bulamadık.Bu konuda yardıma ihtiyacımız var teşekkürler. (Daha önce nüfustan nüfus kayıt örneği, evlendiği ve boşandığı tarihi gösterir belge göndermiştik ve her seferinde bu değil diye geri göndermişlerdi.)

  4. selam benımde bu konudayardıma ıhtıyacım var bız almanyada bosandık kararı konsoluslukta nasıl tanıtırıcaz.. tskler

  5. Slmlar avukat hnm 96 yılında anlaşmalı evlilik yaptım. Almanya’da 97 mayıs ayından bu bugüne kadar turkiyedeyim 2006 da evli olduğum kişi boşanma davası açtı almam huyuna göre boşandıktan yasal olarak evraklarla mahkemece tarafıma ulaştı fakat Türkiye de evi olarak görünüyorum halen alman mahkemesinin gondermis olduğu boşanma karar belgeleri tercumeleri ike elimde ne yapmam gerekir turkiyede küçükten düşürmek için boşanma olması için lütfen yardımcı olursanız memnun olurum selamlar saygılar sevgilerimle

  6. Iyi aksamlar,benim erkek arkadasim Türk vatandasi ama Almanyada bosandi,yani bosanma kararida var,ama eski esi Alman,ve Türkiyedende bosanmasi lazimki biz evlilik yapa bilelim Almanyada.Ama kadin sorun yaratiyor hep oyaliyor,cünki bize Türk Konsoloslugunda Alman kadinin ya dogum belgesini getirin yada gelsin imza atsinki sizi Türkiye üzerindende bosayalim diye.Ne yapa biliriz,tek tarafli mümkünmü Alman bosanma karariyla yapilsa mesela,o kadina gerek kalmadan?.

    1. Eşlerden birisi yabancı uyruklu ise Türk vatandaşı olan eşin başvurusu ile tanıma işleminin yapılması gerekir. Başvuruya rağmen tanıma işlemi yapılamıyorsa o durumda Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılması gerekir. Dava evrakının diğer eşin adresine tebliğ edilmesi yeterli olur, katılımı gerekmez.

  7. Iyi aksamlar
    Ben almanyadan bosanali 1yil oldu, türkiyeden bosanma teblikati yani karar yeni geldi sorum evlenmek icin ne kadar süre beklemeliyim?

  8. Merhabalar ben almanyada bosandim , mahkemeden bosanma kararini aldim ve apistille damgasinida aldim, bosandigim esimle ben türk asilli alman vatandasiyiz.konsolosluga gidip tanima ve tenfiz davasi icin ikimizinde beraber gitmesimi lazim??

    1. Eşlerden birisinin yabancı uyruklu olması halinde, birisinin başvurusu tanıma işlemi için yeterlidir. Ancak uygulamada sonradan Türk vatandaşlığından çıkma halinde de birlikte başvuru istenebiliyor. İşlem yapacağınız konsolosluktan bilgi alabilirsiniz.

  9. Merhaba biz Türkiye’de evlendik Türkiye’de ayrıldık karşı taraf Almanya’da hala evli görüldüğü için benden konsolosluğa imzalı kağıt vermemi istediler vermediğim takdirde karşı taraf evlenebilir mi ?

  10. Reyhan Hanim Merhaba,
    Alman uyruklu esimle Almanya’da bosandik, Alman soy ismimi kullanmaya devam etmek istiyorum. Bunun icin Almanya’da herhangi bir sey yapmama gerek yok fakat Türkiye’de bunun icin ayrica bir dava acmam gerekiyor mu yoksa konsoloslukta bosanmanin taninmasi icin basvurdugumda bunu belirtmem yeterli olacak mi? Cok tesekkür ederim simdiden. Saygilarimla

    1. Merhaba, boşanma kararında aksine bir hüküm yoksa, boşanmanın tescili ile birlikte eski soyadınıza geri dönersiniz. Türkiye hukukuna göre, eşin soy ismini kullanmaya devam edebilmek için boşanma kararında bu yönde bir karar olması gerekiyor çünkü. Aksi halde, eşin soyismine dönebilmek için boşanma sonrasında soyisim değişikliği davası açılması gerekir.
      Uygulama ile ilgili konsolosluktan da bilgi alabilirsiniz.

  11. Slm ben türkiyede evlendim.boşandıgım bayan ve ben türk vatandaşıyız.almanyada boşandık.ama türkiyede boşanmamıza ilgi vermedi.ben türkiyede Adliyede dava açtım ve 1kere duruşmada bulundum.boşanacagım bayan gelmedi.Adliye an durumunda bana yazılı bir kâğıt verdi ve bana davayı Ankara yönlendirdik dedi.aradan 6ay geçti bir cevap gelmedi.edevlet sayfamdada bir bilgi yok.duruşmada bulunduğum gün hariç.SORUM
    Cevap almam ne kadar sürer? Kimden nereden sorgulayabilirim?
    Saygılarımla.

    1. Merhaba. Dosyanızda yapılan işlemler konusunda bilgi sahibi olmadığımız için yorum yapmamız mümkün değil. Ayrıca web sitemizde yurtdışı boşanma işlemleri konusunda genel bilgiler verilmekte olup, kendi özel durumunuzla ilgili hukuki danışmayı birebir ve ücret karşılığında almanız gerekir.

  12. Merhaba biz 24.02.2022 tarihinde Türkiye de evlendik, 09.04.2023 tarihinde Almanya’ya Aile birleşimi vizesi ile giriş yaptım 05.05.2023 tarihinde düğünümüz oldu ama eşimin ailesinin evliliğe çok fazla müdahalesi ve aynı binada oturmamız sebebiyle anlaşamadık ve kendisi bir tartışma sonucu beni evden kovdu, bende ablama gittim şimdi ikimizde Almanya’da yız diye burada avukata gittik geçen 3 ayın sonunda tam nafaka ödemeye başlayacakken eşim Türkiye de ki akrabası olan avukata hakkımda 500.000 tl ilk tazminat davası ve çekişmeli boşanma davası açmış ne yapacağımı bilemiyorum lütfen yardım edebilir misiniz Türkiye de ki davaya itiraz edebilir miyim ortada ciddi
    Bir sebep yokken bunu yaptı. Teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  13. Merhaba , ben 28.6.2023 almanyada resmi olarak boşandım, tanıma şubat da oldu ve bitti. Iddet müddeti yabanci mahkemeden itibaren mi başlıyor yoksa tanıma itibari ile mi. 2007 de alınan yeni bir kanun var mış yabancı mahkeme itibaren sayiliyormus bu ne kadar doğru?

    1. Yurtdışında boşanan kadın için iddet müddeti, tanıma işlemi yapılan, yabancı mahkeme boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar.

      “Yabancı ilâmın kesin hüküm veya kesin delil etkisi yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade eder.”
      (MÖHUK m.59)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön