Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

yaş küçültme

Yaş Düzeltme Davası

Yaş Küçültme veya Yaş Büyütme Davası

Yaş düzeltme davasının niteliği, nüfus kaydının düzeltilmesi (tashihi)dir.  Kanun düzenlemesine göre, nüfus kayıtları ancak mahkeme kararı ile düzeltilebilir. İdari bir işlemle nüfus kaydının düzeltilmesi mümkün değildir.

Yaş küçültme veya büyütme davasında, kişinin ismi ile kurduğu bağ gibi sübjektif bir esas söz konusu değildir. Kişi, sırf içinde bulunduğu yaştan duyduğu rahatsızlık nedeni ile kayıtlarda gerçek yaşının değiştirilmesini isteyemez. Yaş düzeltme davaları, nüfus kayıtlarına yanlış işlenmiş olan doğum tarihinin düzeltilmesi; yani objektif gerçeğin tesisini sağlar.

Yaş Düzeltme Davasının Şartları

Yaş düzeltme davasının kabul edilebilmesi için;

  • Doğumun hastane veya doğum evinde gerçekleşmemiş olması (Nüfus kaydının hastane raporuna dayanmıyor olması),
  • Görünüş itibari ile beyan edilen yaşa uygun olmak,
  • Kaydedilmesi istenen aynı yaşta bir kardeşin bulunmaması gerekir.

Doğumun Hastanede Gerçekleşmemiş Olması:

Hastane kayıtları, resmi kayıtlardır. Hastanede gerçekleşen doğumlarda, yaş düzeltme talebi reddedilir. Ancak hastane kayıtlarında bir yanlışlık olduğu başka belgelerle kanıtlanırsa, yaş değişikliği talebi dinlenebilir. Hastane kayıtları ile nüfus kayıtlarının birbirini tutmaması halinde, hastane kayıtları kesin delil olarak dikkate alınır.

Dış Görünüşün Yaş Beyanına Uygun Olması:

Kanun düzenlemesine göre, hakimin, talepte bulunan kişinin, dış görünüş itibari ile beyan edilen yaşa uygun görünüp görünmediğini takdir etmesi gerekir. Elli yaşında görünen bir kişinin, yaşının otuz olarak düzeltilmesini istemesi durumunda, bu takdir önem kazanır.

Beyan Edilen Yaşta Bir Kardeşin Bulunmaması:

Talepte bulunanın, beyan ettiği yaşta aynı anneden bir kardeşinin bulunması halinde dava reddedilir. Bunun nedeni, bir kadının aynı zamanda iki hamilelik yaşamasının mümkün olmamasıdır.  Ancak iki kardeşin de yaşları nüfusa yanlış kaydedilmişse, her ikisi de ayrı ayrı yaş düzeltme davası açabilir. Duruma göre, bir dava diğeri için bekletici mesele yapılabilir veya davaların birleştirilerek karara bağlanabilir.

Yaş Düzeltme Davasında Kanıtlar

Yaş düzeltme davasında, öncelikle yukarıda belirttiğimiz şartlar araştırılır. Mahkemece Adli Tıp Kurumundan kemik yaşı tespiti istenebilir. Ancak kemik gelişimi en fazla 25 yaşa kadar devam ettiğinden, bu yaştan sonra kemik yaşı tespiti mümkün olmaz. Bu durumda dava, tanık beyanları başta olmak üzere, fotoğraf, yazı, okula başlama – bitirme tarihleri gibi her türlü kanıtla ispatlanabilir.

Yaş küçültme davalarında, doğumun nüfusa kayıt tarihi de büyük önem taşır. Bir kişinin doğumundan önce nüfusa bildirilmiş olmasına imkan bulunmadığından, kişinin doğum tarihi, ancak nüfusa tescil tarihi kadar ilerleyebilir. Nüfusa tescil tarihinden sonraki bir tarihte doğmuş olma iddiası dinlenmez.

Yaş Düzeltme Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Nüfus Hizmetleri Kanunu düzenlemesi uyarınca, yaş düzeltme davalarında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise, talepte bulunan kişinin ikamet yeri mahkemeleridir.

Yaş Düzeltmenin Askerlik Durumuna Etkisi

Kanun, yaş düzeltmenin askerlik çağından önce ve askerlik çağına girdikten sonra yapılması arasında bir ayrım yapmıştır.

Askerlik Kanunu 81. Maddesine göre, askerlik çağına giren kişiler hakkında, mahkemece resmi hastane kayıtları esas alınarak verilen kararlar dışında, yapılan yaş değişiklikleri askerlik işlemlerinde dikkate alınmaz. Ancak, askerlik yoklamasında, nüfus kaydındaki yaş ile görünümleri uyumsuz olan kişiler için askerlik şubesi başkanının müracaatı üzerine Cumhuriyet savcılığı tarafından yaş düzeltilmesi davası açılabilir. Bu durumda dava sonucunda verilecek karara göre hareket edilir.

Askerlik çağı öncesinde yaş düzeltme yapılmışsa, hastane kaydına dayanmasa da, askerlik işlemlerinde kaydın düzeltilmiş hali dikkate alınır.

Yaş büyütmenin askerlik işlemlerine ve bedelli askerliğe etkisi hakkında ayrıntılı bilgi için Yaş Büyütmenin (Bedelli) Askerliğe Etkisi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ceza Yargılamasında Yaş Düzeltilmesi

Ceza yargılamasında, “maddi gerçeğe ulaşma amacı” vardır. Suçun nitelik ve  sonuçları, mağdurun veya sanığın yaşına göre değişebilir. Bu nedenle yargılama sırasında mahkeme yaş tespiti isteyebilir. Bu durumda tüm resmi belge ve bilimsel araştırmalarla tespit edilen gerçek yaş, sadece o yargılama ile sınırlı olarak hükme etki eder. Nüfus kayıtlarına işlenmez.

“Yerel Mahkemece mağdurenin gerçek yaşının, bilimsel inceleme yapılarak düzenlenen bilirkişi raporuna dayalı olarak tespit edilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Bu itibarla Yerel Mahkeme hükmünde yer alan mağdurenin yaşının düzeltilmesine ilişkin bölüme, “Mağdurenin yaşının, bu yargılama ile sınırlı olarak tespit ve düzeltilmesine, yaş düzeltme ilişkin hükmün nüfus kaydına işlenmesine yer olmadığına” ibaresi eklenmek suretiyle hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmelidir.”

(Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2007/5-239 E. 2008/86 K. 15.04.2008 T.)

Yaş tespitinin hem ceza hem hukuk mahkemesinde aynı zamanda dava konusu olması halinde Yargıtay, hukuk mahkemesince görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini belirtmektedir.

5271 sayılı Kanun’un md. 218/2 hükmü uyarınca kovuşturma evresinde mağdur ya da sanığın yaşının ceza hükümleri bakımından tespiti ile ilgili bir sorunla karşılaşılması durumunda mahkemenin ilgili yasada belirlenen usule göre bu sorunu çözerek hükmünü vermesi gerekir. Buna göre, Asliye Hukuk Mahkemesince doğum tarihinin düzeltilmesi ile ilgili davaya Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde bakılmak üzere görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, Mahkemece, görev hususu göz ardı edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.

(Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 2017/ 7597 E. 2017/2397 K. 23.02.2017 T.)

Yaş Düzeltme Davası Kaç Defa Açılabilir?

Nüfus Hizmetleri Kanunu’ nun 36. maddesinin 1/b bendi “Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir” şeklinde iken, Yargıtay kararlarında da yaş düzeltme davalarının ancak bir defa açılabileceği belirtilmiştir. Ancak Anayasa Mahkemesi’ nin 30.03.2012 tarihli 2011/34 E, 2012/48 K sy kararı ile kanunun söz konusu madde bendi iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi iptal kararında;

“Bireyin yaşamıyla özdeşleşen ve kişiliğinin ayrılmaz bir parçası olan kimliği ve aile bağlarıyla ilgili bilgileri içeren nüfus kayıtlarında haklı nedenlerin varlığı halinde değişiklik ve düzeltme yapılmasını isteme hakkı, maddi ve manevi varlığını koruma, geliştirme hakkı kapsamında olup, bunun dava yoluyla bir defadan fazla talep edilememesini öngören kural Anayasa’ nın 17. maddesi ile bağdaşmamaktadır.

Öte yandan, itiraz konusu kuralla kişilerin ad, soyadı, cinsiyet ve doğum kaydı gibi bilgilerinde herhangi bir nedenle meydana gelen değişikliklerin resmi kimlik kayıtlarında yer almasını sağlamak amacıyla dava açmaları hak arama özgürlüğünün doğal bir sonucudur. Ancak dava hakkının bir kere ile sınırlandırılarak maddi gerçeğin resmi kayıtlara geçmesinin engellenmesi hak arama özgürlüğüne müdahale niteliğindedir.

Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa’ nın 17. ve 36. maddelerine aykırıdır. İptali gerekir.”

(Anayasa Mahkemesi 2011/34 E, 2012/48 K )

şeklinde görüş açıklamıştır.

Anayasa Mahkemesi’ nin, iptal kararı karşısında, ikinci defa yaş düzeltme davası açma önünde hiçbir hukuki engel kalmamıştır. Ancak uygulamada halen bu konuda çok sayıda içtihat mevcut değildir.

Yaş Düzeltme Davasının İkinci Defa Açılabileceğine Dair BAM Kararı

Konuyla ilgili olarak Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesinin 2017/191 E, 2017/184 K ve 07.04.2017 tarihli kararında ikinci defa açılan yaş tashihi davası incelemiştir. Daire;

“Dosyaya ibraz edilen radyoloji raporlarının incelenmesinden ise; davacının kayden ve iddia ettiği doğum tarihi itibariyle iddiasını ispat eder şekilde yaş tespitinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Nüfus kayıt düzeltme davalarının kamu düzenine ilişkin olması, davacının soyut iddiası dışında dosyada ispata yarar delil bulunmaması”

nedeniyle davanın delil yetersizliğinden reddinin doğru olduğu sonucuna ulaşmışsa da, davanın nüfus kaydının değiştirilmesi hususunda ikinci defa açılmış olması nedeni ile usulden reddi gerektiği kanaatine ulaşmamıştır. Bu karar da yaş tashihi davasının birden çok defa açılabileceğini göstermektedir.

Yaş Düzeltme Davası Sık Sorulan Sorular

Yaş Düzeltme Davası Ne Kadar Sürer?

Yaş küçültme veya büyütme ile ilgili taleplerde yapılacak araştırma, resmi belge ve tanık beyanlarının tespitinden ibaret olacaktır. Bu nedenle genel olarak bu davaların ortalama süresi, dört ay ile altı ay arasında değişebilir. Mahkemece kemik yaşı tespitinin istendiği durumlarda ise Adli Tıp incelemesi bu süreci altı-yedi ay, bazen de bir yıl kadar uzatabilir.

Yaş düzeltme davası kaç defa açılabilir?

Yaş düzeltme davası, nüfus kaydının tashihi niteliğinde bir davadır. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda daha önce yer alan, bu tür davaların bir kez açılabileceğine ilişkin düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. İptal kararı sonrası yaş düzeltme davasının ikinci defa açılması önünde hukuki bir engel de kalmamıştır.

Yaş küçültme nasıl yapılır?

Yaş küçültme ancak mahkeme kararıyla mümkündür. Bunun için yaş düzeltme davası ile nüfus kaydındaki doğum tarihinin hatalı olduğunun kanıtlanması gerekir. Hastane doğum raporları resmi ve kesin kanıt niteliğinde bulunduğundan, ancak evde doğum durumunda yaş düzeltme yapılabilir.

Hastane doğumlu olan kişi yaş düzeltme davası açabilir mi?

Hastane doğum belgesi, resmi bir belge olup, yaş düzeltme davalarında kesin delil teşkil eder. Nüfus kaydı ve doğum tarihi hastane doğum belgesine uygun şekilde oluşturulmuş kişiler yaş düzeltme davası açamaz. Ancak hastane doğum raporu ile nüfus kaydı arasında bir çelişki bulunması halinde bu çelişkinin giderilmesi için yaş tashihi davası açılabilir. Bunun dışında, hastane doğum raporundaki doğum tarihinin yanlış olduğu başka bir resmi delille kanıtlanabilirse yine yaş düzeltme mümkün olur.

Yaş düzeltme davasında kanıtlar nelerdir?

Yaş düzeltme davasında en güçlü ve önemli kanıt hastane doğum belgesidir. Doğumun hastane dışında gerçekleşmiş olması halinde, tanık beyanları, adli tıp kemik yaşı tespiti, okul ve eğitim kayıtları gibi kanıtlar davada etkili olur.

Yaş Düzeltme Davası Mersin Avukat Bilgileri

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Yaş Düzeltme Avukatı İletişim Bilgileri

İsim değiştirme davaları hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. İsim ve Soyisim Değişikliği

Mersin avukat tavsiye yazı : Ölen Kardeşin Kimliğini Kullanma

İsim ve soyisim değişikliği ve yaş düzeltme davaları gibi nüfus tashih davaları ile tüm faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin Avukatlık Bürosu uzmanlık alanları

Yaş Düzeltme Davası” hakkında 263 yorum

  1. Aslen 71 doğumluyum fakat rahmetli babam 2 yıl sonra yazdırmış düzeltebilirmiyim ?

      1. merhaba Reyhan hanım benim asıl yaşım 1970 ama 1967 olarak yazılmış dava açtım dava reddedildi okula 1972 kayıt gözüktüğü için büyük yazılınca elbette erken kayıt olur ama okulu 1980 mezun oldum fark ortada sınıfta hiç kalmadım hakim hanım okul giriş kayıtına gğre sonuç verdi reddetti ama hastane kayıtı yok köyde doğdum şaitlerimde olumlu karar verdi ama red

  2. Merhaba 09.08.1992 dogumluyum nufusa tescil tarihim 03.09.1992 ikiz kardeslerim 04.12.1994 dogumlu, 1995 li olarak yas kucultme davasi acip kazanma sansim var mi ?

  3. Merhaba ben gerçekte 1999 doguluyum ama kimliğe 2001 olarak kayitlanmisim bir kere dava actactım 2017 de yaşımı büyütemedim karar hala temyizde . Ben 2 kez dava acabilirmiyim çünkü yaşitlarimdan 2 yaş küçük olmak benim gündelik yaşamımi etkiliyor lütfen yardımcı olun

  4. Iyi günler Reyhan hanim ben gerçekte
    19. 09. 1999 doğumluyum ama kimlikte
    15. 04. 2001 liyim 2000 liler le okula başladım 2017 de yaş düzeltme davası açtım hakim yaşımın büyutülmemesine karar verdi. Bende temyize gönderdim ama hala ön inceleme için atama bekliyor. Temyizde de reddine karar verilirse 2. Bir dava açabilirmiyim .yada temyiz kararı çıkmadan yeni bir 2. Kez dava açabilirmiyim çünkü gerçekten yaşamımı çok etkiliyor saygılarımla

  5. Merhaba ben normalde 2002 liyim ama kimlikte 2003 yazılmış evde doğmuşum kimlik almak için ceza ödemişler ama yine de yanlış yazılmış bu düzeltilebilir mi?

  6. Selam efendim 18 yaşındayım mahkeme babamı çağıra bilirmi bide yaş büyütme tam olarak kaç ay surer

  7. Merhaba lütfen bana da yardimci olurmusunuz? Seneler evvel yas duzeltme davasi actim doktorum kemik yasi tespiti ile 2 ile 5 seneye kadar kucultme yapilabilir dedi. Fakat hakim2 sene küçültme yapti temyiz edebilirsiniz dedi. Tescim tarihim 1991 hastanede dogmadim eğitim hayatim icin yaşım cok sorun ikinci defa dava acabilir miyim okula baslama tarihimle cakistigi icin daha güçlü delil ne olabilir lütfen bana fikir verir misinz cok önemli benim hayatım icin

    1. Merhaba ben yas hakkında dava acmak istedim
      Ve dava surecimde saglık kurulundaki istedigi doktara gözüktüm ve doktorlardan olumlu bilgiler aldım bundan sonraki süreç nasıl olur acaba SAYGILAR…

  8. Merhaba benim doğum yılım 1982 fakat büyük yazılmış 4 yaş büyütmek istiyorum. Evde doğdum ve kayıt tarihim 1993 .. tanık yok ..kemik yaşı da alınamıyor. . Mümkün olabilir mi

    1. Yaş düzeltme davalarının amacı gerçek doğum tarihi ile nüfus kaydı arasında uyum olmasını sağlamaktır. Nüfus kaydının doğruluğu kabul edilir. Eğer kayıtta bir yanlışlık olduğunu iddia ediyorsanız, bu iddianın ispatı size düşer. Bu nedenle hiç bir delil sunmadığınız durumda davanız reddedilir.

  9. Merhabalar bir sorum olacakti, bkr tanidigim 2. Defa yas tahsisi yapmak istiyor bu mumkun mu ? Tanik dinletebilir. Ilk tahsisinde askere gidebilmek icin o aylari secmis, simdi emekliligine engel oluyor.

  10. MERHABALAR SÜLEYMAN ŞEN 1978 YILINDA BULGARİSTANDAN TÜRKİYEYE GÖÇ ETTİM 1978 YILINDA DOĞUM TARİHİM 03.11.1973 YAZILMIŞ VE KIMLIK BU ŞEKİLDE ÇIKMIŞTIR İLK SGK LI OLARAK 1992 YILINDA GİRİŞİM OLDU HALEN ÇALIŞMAKTAYIM GERÇEK HAKİKİ GERÇEK DOĞUM TARIHIM 11.03.1973 TUR 2011 YILINDA MAHKEMEYE BAŞVURARAK MAHKEME KARARINDA GÖRE YENI KIMLIK 11.03.1973 OLARAK ÇIKARDIM ASIL BUNDAN SORA Sİ SORUN: SGK İLK İŞE GİRDİKLTEN SONRAKI DOĞUM TARİHİ DEĞİŞİKLİĞİNİ KABUL ETMİYOR YANİ BENİ 03.11.1973 DOĞUM TARİHİNE GÖRE EMEKLİLİK İŞLEMLERİNİ KABUL EDİYOR 11.03.1973 TARİHİNE GÖRE SGK YA NASIL KABUL ETTİRİRİZ BU İŞLEMİ NASIL CÖZERİZ.

  11. merhaba lütfen yardımcı olur musunuz bana da.seneler evvel yas küçültme yaptm tescil tarihi 1991 ve ben dogum tarihimi 1991 olarak degistrmek istiyorum gercek tarihim bu ve egitim hayatıma da engel nasıl bir yol izleyebilirim

  12. Merhaba bana da yardımcı olurmusunz lütfen yasım 1yas büyük yazılmıs 2016 da dava acıp 2yas kück tazıldıgımı iddia ettım mahkeme onaylamadı simdi tekrar dava acıp gercek dogum tarıhımı duzeltmek istesem davayı kazanma sansım varmı?

  13. Merhabalar, benim doğum tarihim 29.12.1995. Ancak kimlikte 25.12.1995 olarak yazıyor. Normalde önceden ben küçükken, kimliğimde 29.12.1995 olarak görünüyordu, kütük böyleydi. Ama sonra nasıl oldu, ne oldu bilmiyorum ve doğum tarihim 25.12.1995 olarak değişmiş. Sorun şu ki kütüktede değişmiş. Bu nasıl olabilir, benim hiçbir hatam yok, kendi kendine değişti, düzeltmek için ne yapmam gerekli?

  14. Merhaba davayı avukatsız actım ama reddedildi. Gercekte 87 dogmluyum fakat kemik yası testım 22 ile 25 yas arası cıktıgını soyledıler tanık olarak annemi de dınlemelerıne ragmen yeterli delil sunamadagımı soyledi hakim bu yuzden reddıne karar verdı 2 hafta itiraz hakkım oldugunu soyledı ama onun dılkcesı ıcın de ayrı masraf etmem gerekyrms ve sonuc yıne aynı olucagını bldgm için vermedm dılekceyı baska delil yoktu cunku ama sureklı kafama taklıyor cok umutlydm davadan sizce neden boyle karar verms olablırler? Avukat yardımyla bıdaha acılabılnırmı gerckten bu durum hayat enerjimi dusuruyor.

  15. merhaba bn bir yıl boyunca (2019-2020) uğraştığım yaş davası açmış biri olarak davam Ret karar verildi.istinaf a kadar gittim yine de ilk hâkimin haklı olduğu için Red ettiği söylenmiş.. tanik olarak annem dinlendi ve annem yemin etirilip tanıklık yaptı..kendi hiç hatırlamadığım bir tarihte doğum yaptım dediği ve kayıt için gitmediğini söylediği halde hakim alaycı küçük düşürücü tavırla ‘zaten hep öyle diyolar’ diyerek rencide etti..Hâkimı dava edip bu alaycı acaba tavırlarının şikayet ebilirmiyim!!! Başaka bir ilde ikinci bir dava açabilmem mümkünü bunu bilmiyorum…bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz…

    1. Bir dava sonucunda verilen karar, il bazında değil, ülke bazında kesin hüküm ifade eder. Reddedilip kesinleşmiş bir karar varken aynı taleple tekrar dava açılamaz. Ancak, karardan sonra ortaya çıkan yeni deliller varsa yargılamanın iadesi yoluna gidilebilir.

  16. 2017de davaactım kimlikde 1992 gercekte 1989 evde dogum test yapıldı testte 21yasüzeri yazıldıgı için hakimde yeni mezunu buna takıldı itiraz hakkında geç haber aldım kacırdım bi avukata danışmıştım mahkemeden çıkınca yanlış degerlendirilmiş dedi ikinci bir hakkım varmı

  17. Merhaba 2017de davaactım kimlikde 1992 gercekte 1989 evde dogum test yapıldı testte 21yasüzeri yazıldıgı için hakimde yeni mezunu buna takıldı itiraz hakkında geç haber aldım kacırdım bi avukata danışmıştım mahkemeden çıkınca yanlış degerlendirilmiş dedi ikinci bir hakkım varmı teşekkürler

    1. Kesinleşmiş bir mahkeme kararının varlığında, aynı konuda tekrar dava açılamaz. Bunun tek istisnası yeni delillerin ortaya çıkması durumunda yargılamanın iadesi kurumudur. Sizin durumunuzda yargılamanın iadesi şartları da oluşmamış. Bu nedene aynı konuda açacağınız dava reddedilir.

  18. Reyhan Hanım Merhaba,1 yaş küçültme davam tanık tek tanık olarak annem olduğu için yetersiz bulundu ve reddedildi.Diğer tüm koşullar uygun.(tescil,evde doğum,kardeş olmaması vb.)acaba yeni delil olarak birden fazla tanık bildirip yeniden dava açılabilir mi?Teşekkür ederim.

    1. Reddedilmiş bir dava ile aynı konuda tekrar dava açamazsınız. Açacağınız dava “kesin hüküm” engeline takılır. Bunun tek istisnası yargılamanın iadesi talebidir. Yargılamanın iadesi aynı dosyanın tekrar açılması şeklinde olur. Ancak bunun da belli koşulları vardır. Yeni tanık gerekçesine dayanarak yargılamanın iadesi talep edemezsiniz. Ancak ilk dava sırasında elinizde bulunmayan bir belgenin elinize geçmesi yargılamanın iadesi gerekçesi olabilir. Sizin durumunuzda ise tekrar dava açılması veya yargılamanın iadesi yoluna gitmek mümkün değildir.

      1. Reyhan hanım merhaba; 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu md. 36/1-b “Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir” hükmü, 36/1-b maddeye „Haklı sebeplerin bulunması hâlinde aynı konuya ilişkin düzeltme yapılması hâkimden istenebilir“ şeklinde değiştirilmiştir. Bu madde bağlamında, ilk mahkeme de sadece tanık yetersizliğinden (diğer koşullar uygun) reddedilen yaş davası ikinci kez açılabilir anlamı çıkar mı acaba?

        1. Hayır çıkmaz. HMK’da “kesin hüküm” ne demektir, bir de onu inceleyin isterseniz. Nüfus davalarının birden çok defa açılabilmesi, reddedilen bir dava varken aynı konuda defalarca dava açabileceğiniz anlamına gelmez. Nüfus değişikliği yapıldıktan sonra, yeni bir değişiklik için tekrar dava açabileceğiniz anlamına gelir.

  19. Reyhan hanım, tekrar merhaba;
    5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu md. 36/1-b “Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir” hükmü,
    36/1-b „Haklı sebeplerin bulunması hâlinde aynı konuya ilişkin düzeltme yapılması hâkimden istenebilir“ şeklinde değiştirilmiştir.
    Bu bağlamda; Kendi avukatım da konuyu araştırıyor, ancak bu değişikliğe göre reddedilen yaş davası ikinci kez açılması önünde engel kalkmış olmuyor mu.?Bu madde nasıl yorumlanmalı acaba? teşekkür ederim.

  20. Teşekkür ederim, Avukatımda tereddütte kaldı, henüz bu konuda yerleşik yargıtay içtihatı olmadığı için.

  21. Merhabalar Reyhan hanım, ben nüfusta 24.08.1991 tarihli görünüyorum. Ama gerçek yaşım 12.02.1992. Senenin yanlış yazılması nüfus memurunun hatası. Ay ve günün yanlış belirtilme tarihi ise babamdan kaynaklı. Doğduğum günü hatırlamadığı için gittiği günü beyan etmiş. Evde doğum olmuş . Sizce bu şekilde belirtip annemi şahit gösterdiğimde . Gerçek yaşım olan 12.02.1992 tarihine düzeltebilirmiyim yaşımı .Ay ve günde ki yanlış beyanda düzeltilebilir mi?

    1. Nüfus kaydınızın oluşturulduğu tarih, yani nüfusa tescil tarihi önemlidir. Kaydın oluşturulduğu tarih 1992 ise yaş düzeltme davası açabilirsiniz. Ancak nüfusa tescil tarihi 1991 ise, o durumda siz doğmadan önce nüfus kaydınızın oluşturulmuş olduğunu iddia edemeyeceğinizden davanız reddedilir. Dava açmak için şartlar mevcutsa ay ve gün hanesinin düzeltilmesi de mümkündür.

      1. Kusura bakmayın tekrar rahatsız ediyorum. Ay gün kaynaklı hatayı dilekçemde belirtmem gerekiyor mu ? Maddi şartlardan dolayı şuan benim açmam gerekiyor davayı . Sadece nüfus memurunun hatalı yazım yılını belirtip gün ve aydaki hataya bir açıklama yapmasam sizce doğru bir dilekçe oluşturmuş olur muyum ? Bu arada gerçekten çok çok teşekkür ederim yardımınız için çok sağolun.

  22. Merhaba Reyhan hanım, yaş küçültme davasının şahitleri olarak, anne ve teyze gösterilebilir mi.

  23. Merhaba ben doğduğumda kimlik alınmamış ölen kardeşimin kimliği bana verilmiş. Kardeşim 77 doğumlu ben 82. Dava açmak yerine kaymakamlığa müracaat etsem sonuç alır mıyım? Eğer ki dava açacaksam 5 yaş küçültme olanacağım var mıdır? İyi çalışmalar

    1. Bu durumda yapılması gereken işlem ilgili kaymakamlığa başvurmaktır. Açacağınız yaş küçültme davası reddedilir. Sizin öncelikle nüfusa kaydedilmeniz ve ölen kardeşin de ölüm kaydının oluşturulması gerekir.

  24. merhabalar, benim doğum tarihim 98,99 civarları ama benden önce ölen abimin kimliğini kullanıyorum abim 94 yılında dünyaya geliyor tescilide 95 oluyor tescil tarihinden hemen sonra vefat ediyor ama ölüm kaydı bulunmuyor köyde evin yakınlarına gömüyorlar tanıklıklarla ispat edebilir miyim bu durumu dikkate alırlar mı hastane raporum doğum belgem vs yok evde dünyaya geliyorum bilgilendirirsiniz çok sevinirim

  25. kardeşim ile ben 1 er yıl 3 er ay büyük yazılmışız nüfusa
    kardeşim işlediği çeşitli suçlardan cezaevinde hükümlü
    ikimizinde hastane kayıtları var
    kardeşim işlediği suçlarda hastane kayıt tarihi olan yaşlarda kabul edilir ise 18 den küçük
    bu sebeple o suçlardan işlenen suçlarda ceza kanunununda kesinleşen hüküm bozulurmu
    nereye ne davası açmalıyız ceza mahkemesinemi hukuk mahkemesinemi

  26. Merhabalar bende kimlikte 2 yıl büyük kaydedilmiş fakat kendi doğum tarihimde bir kardeşim görünüyor bir dava açtım ve reddedildi ikinci davayı açmaya çalışıyorum hem kardeşimin hemde kendi doğum tarihimin düzeltilmesi için iki kişinin yaş düzeltilmesi davasi tek dilekce ortam dosya da açılabilir mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön