Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Yaş büyütmenin bedelli askerliğe etkisi

Yaş Değişikliğinin Askerliğe Etkisi

Mahkeme kararıyla yaş düzeltme bedelli askerlik başvurusunda dikkate alınır mı?

Nüfus Kanunu hükümlerine göre gerçeğe aykırı olarak oluşturulmuş nüfus kayıtlarının düzeltilmesi talep edilebilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkün olabilmektedir.

Yaş düzeltme davaları da, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davalarının bir türüdür. Genel olarak yaş düzeltme davaları ve koşulları için bkz. Yaş Düzeltme Davaları

Bilindiği gibi bedelli askerliğe ilişkin dönem dönem yapılan düzenlemelerde, bedelli askerlikten yaralanabilecek kişilerin yaş aralığı da belirtilmektedir. Mahkeme kararı ile yaş büyütme halinde, bedelli askerlik işlemlerinde eski eski kayıt mı yeni kayıt mı dikkate alınır? Bu konuda Askerlik Kanunu 81. Maddesi yol gösterici olacaktır.

Mahkeme Kararı İle Yaş Büyütmenin Bedelli Askerliğe Etkisi

Askerlik Kanunu 81. Madde düzenlemesi şu şekildedir:

Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri (mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılanlar hariç) askerlik işlemlerinde dikkate alınmaz. Ancak; yoklamaları sırasında aile kütüğünde yazılı yaşları ile görünümleri uyumlu olmayanlardan kayden yaş düzeltmelerine engel bulunmayanların yaşlarının düzeltilmesi için askerlik şubesi başkanı tarafından Cumhuriyet savcısına müracaat olunur ve yargılama sonucuna göre askerlikleri yaptırılır…

Askerlik çağına girmeden önce yaşlarını büyütmüş olanların yoklamaları değişen yaşlarına göre yapılır. Yaşıtları yoklama görmüş bulunanlar hakkında 86 ncı madde uyarınca işlem yapılır.”

Askerlik çağı, aynı kanunun 2. Maddesinde, “Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer” şeklinde belirlenmiştir.

Kanunun 81. maddesinde, yaş büyütmenin askerlik çağına girmeden önce veya sonra yapılmış olması arasında bir ayrım yapılmıştır. Buna göre,

  1. Askerlik çağına girmeden önce yaş büyütülmesi halinde, mahkeme kararı ile değişen yaşa göre işlem yapılacaktır. Bu durumda mahkeme kararının dayanağı ile ilgili herhangi bir şart gözetilmemiştir.
  2. Askerlik çağına girdikten sonra, yani 20 yaşından gün alındıktan sonra yaş düzeltmenin yapılması halinde mahkeme kararının dayanağı önemlidir. Bu durumda yaş büyütmenin (bedelli) askerlik işlemlerinde dikkate alınabilmesi için mahkeme kararının, resmi hastane doğum kayıtlarına dayanması gerekmektedir. Bu yaşta hastane doğum kayıtlarına dayanmayan yaş büyütmeler, (bedelli) askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak, düzeltme öncesi nüfus kaydı esas alınacaktır.

Kimler Yaş Büyütmeden Sonra Bedelli Askerlikten Faydalanabilecektir?

Yukarıda açıkladığımız kanun düzenlemesine göre;

  1. Askerlik çağına girmeden (20 yaşından gün almadan) önce yaşı mahkeme kararı ile düzeltilmiş olanlar, belirlenecek yaş aralığına giriyorlarsa bedelli askerlikten faydalanabilirler. Bunun için yaş büyütmeye dair mahkeme kararının hastane raporuna dayanması aranmaz.
  2. Askerlik çağına girdikten (20 yaşından gün altıktan) sonra mahkeme kararı ile yaşı düzeltilmiş olanlardan, yaş büyütmeye dair mahkeme kararı hastane doğum kaydına dayananlar bedelli askerlikten faydalanabilirler.
  3. Askerlik çağına girdikten sonra mahkeme kararı ile yaşı düzeltilmiş olanlardan, yaş büyütme kararı hastane doğum kayıtlarına dayanmayanlar, bedelli askerlikten faydalanamazlar. Yani, hastane doğumlu olmayıp, askerlik çağına girdikten sonra yaşı düzeltilmiş olanların, bedelli askerlikten faydalanmaları mümkün olmayacaktır. Ancak bu kişilerin düzeltmeden önceki yaşları, belirlenecek yaş aralığı kapsamında kalıyorsa bu durumda bedelli askerlikten faydalanabilirler. Çünkü bu durumda eski nüfus kaydı dikkate alınacaktır.

Yaş düzeltme; yaş büyütme veya yaş küçültme davaları, isim veya soyisim değiştirme, nüfusta isim tashihi, yanlış kaydın düzeltilmesi gibi nüfus davalarında Mersin’de avukat desteği için hukuk ofisimize ulaşabilirsiniz.

Mersin’de nüfus değişikliği davaları ve tüm avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz:

Yaş Değişikliğinin Askerliğe Etkisi” hakkında 7 yorum

  1. iyi günler size bir sorum olacak benim kardesim köyde doğmuş yani hastahane dogum belgesi yok. ama mahkemeye beş vurdu yaş büyütmek için mahkeme yaşının buyuk olduğunu karar verir ise bedelli askerlikten yararlanabilir mi.lütfen yardımcı olursanız sevinirim.

  2. Merhaba hastane dogumluyum fakat hastane 1993 yılına ait dogum raporuma ulaşamıdıgını bildirdiği bir evrak verdi mahkemeye basvuru yaptığımızda sonuç ne olur bedelli için emsal kararlar var hastane kayıtları bulunamadıgı için mahkeme yaş büyütme yapıyor ve bedelli askerlikte geçerli oluyor

  3. Kabul olmuyor arkadaşlar .. kendim yaptım çünkü .. t.c kimliğimde 1994 doğumluyum .. resmiyette küçük yazıldığım için mahkemeye başvurdum .. yani gerçekte 1993 olan yaşımı düzeltemek için .. ve başarılı bir şekilde gerçekte olan 1993 yaşımı aldım .. fakat evde doğduğum için bedelliye başvurduğumda kabul edilmedi .. suan da bile uğraşıyorum ama maalesef bir yolu yok gibi görünüyor .. saçmasapan olan şey ise mahkeme Doğum raporun var ise yaşını büyütmüyor .. yaşını büyütebilmesi için evde doğmuş olmalısın.. ama bunuda askerlik şubesi kabul etmiyor .. yaşını büyüttüysen hastane raporunun olması şart..

    (Bu nasıl bir kanun anlamadım)

  4. merhaba. hastane dogumluyum. hastaneden digum raporu aldim ve mahkemede dava dilekcemin ekine koyarak davami actim. mahkeme hastane digum raporu doğrultusunda kabul karari verdi. gerekceli karar ile direkt askerlik subesine gidip islem yapabilir miyim? yoksa oncelikle nufusta escil
    ettirip nufus kagidimi yeniledikten sonrami basvuru yapmam gerekir? simdiden teşekkür ederim iyi calismalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön