Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Yurtdışı adresine tebligat

Yurtdışına Tebligat Usulü

Dava Evrakının Tebliği

Tanıma ve tenfiz davalarında yurtdışına tebligat büyük bir sorun teşkil edebilmektedir. Tebligat, resmi bir işlem hakkında bilgilendirme niteliği taşıyan belgelerdir. Tebligatın muhataba resmi yolla ulaştırılması işlemine ise tebliğ işlemi denir.

Davanın davalı tarafa tebliği,  zorunlu bir usuli işlemdir. Davanın muhataplarına tebligat işlemleri tamamlanmadan mahkemece davanın esasına girilemez ve tahkikat aşamasında geçilemez. Kanunda belirtilen usule uygun şekilde, davalı tarafa tebliğ yapılamaması durumunda, taraf teşkilinin sağlanamaması nedeni ile dava usulden reddedilir.

Davanın taraflarına ve ilgili kişilere tebligat, 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılmalıdır. Bu hükümlere aykırı şekilde yapılacak bildirimler geçersiz sayılıp, muhatap aleyhine hukuki bir sonuç doğurmaz. Usulsüz tebligatın mahkemece geçerli sayılması, yüksek mahkeme incelemelerinde mutlak bir bozma nedenidir.

Usule uygun tebliğin yapılamadığı durumlarda, ancak muhatabın işlemden haberdar olması ile tebliğ işlemi yapılmış kabul edilebilir. Davadan haberdar olma ise muhatabın dava dosyasında yapacağı ilk resmi işlemle tespit edilebilir ve bu işlem tarihi, tebliğ tarihi olarak kabul edilir. Örneğin kendisine tebligat ulaşmamış olan davalının, davadan haricen haberdar olup, dosyaya cevap dilekçesi sunması durumunda, bu dilekçe tarihi, davalıya tebliğ tarihi olarak kabul edilecektir.

Kural olarak tebliğ, muhatabın bilinen adresinde ve bizzat kendisine yapılır. Ancak muhatabın bilinen adresinde çeşitli nedenlerle bulunmaması, taşınmış olması veya adresinin tespit edilememesi durumlarında taraf teşkilinin ne şekilde sağlanacağı da yine Tebligat Kanununda düzenlenmiştir.

Yurtdışında Bulunan Muhataba Tebligat Gönderimi

Günümüzde uluslararası boyuttaki uyuşmazlıkların artması sonucunda yurtdışında yaşayan yabancı veya Türk vatandaşına tebliğ usulü hakkında da düzenlemeler yapılması zorunlu olmuştur.  Türkiye’de açılan davalar bakımından, yurtdışında yaşayan yabancı ve Türk uyruklu kişilere tebligatın ne şekilde yapılacağı yine Tebligat Kanunu ile düzenlenmiştir.

Ayrıca Türkiye’nin de taraf olduğu adli yardımlaşma konulu birçok uluslararası sözleşme bulunmaktadır. Bununla birlikte ülkeler arasında, tebligat kurallarını düzenleyen ikili sözleşmeler de mevcuttur. Bu sözleşmelerin birçoğunda, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına doğrudan tebligat ve ikametin bulunduğu ülke kanunlarına aykırı olmamak koşulu ile Türkiye tebliğ usulünün uygulanabileceği öngörülmüştür. Yurtdışı bağlantılı davalarda, kanunla ile birlikte bu sözleşme hükümleri de uygulanır.

Yurtdışında ikamet eden muhataba tebligat gönderim usulü, Tebligat Kanunu 25. Maddede, kişinin yabancı uyruklu veya Türk vatandaşı olmasına göre farklı biçimlerde düzenlenmiştir.

Yurtdışında Yaşayan Yabancı Uyruklu Muhataba Tebligat Nasıl Yapılır?

Teb. K m.25’e göre, yabancı ülkeye tebligat işlemi, diplomatik yollarla yapılır. Bu durumda Yönetmelik 39, 40, 41, 43 ve 47. Maddede belirlenen usullere uyulması gerekir.

Tebliğ evrakı ve tebliğ mazbatalı kapalı zarfın öncelikle muhatabın bulunduğu ülke diline çevrilmesi gerekir.

Tebligatın gönderileceği ülke ile Türkiye arasındaki çok taraflı veya ikili bir sözleşme olabilir. Bu sözleşmeler veya o ülke kanunlarında bir farklı bir usul belirlenmemişse; tercüme edilen evrak, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile o ülkedeki Türkiye temsilciliğine gönderilir. Temsilcilik, o ülkenin yetkili makamından kendi kanunları veya sözleşmeler uyarınca muhataba tebliğin yapılmasını talep eder.

Evrakın tebliğ edilip edilemediğine dair yazılı bilgi de yine aynı yoldan tebliğ isteyen makama (mahkemeye) bildirilir.

Yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarına da bu maddede öngörülen usule göre tebliğ işleminin yapılması istenebilir. Ancak Türk vatandaşları için aynı kanunda özel bir düzenleme de yapılmıştır.

Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşına Doğrudan Tebligat

Tebligat Kanunu 25/a maddesi ile yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarına tebliğ, daha hızlı ve ekonomik olacak şekilde ayrıca düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre, tebliğ evrakı ve mazbatasının tercümesi gerekmez.

Mahkemece Türkçe evrak doğrudan muhatabın bulunduğu ülkedeki konsolosluk veya büyükelçiliğe gönderilir. Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları aracılığına gerek bulunmaz. Muhataba bildirimi de, temsilcilik veya bunların görevlendireceği bir memur yapar.

Tebligat Kanunu 25/a-4. Maddesine göre;

“Tebliğin konusu ile hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde tebliğin yapılmış sayılacağı ihtarını içeren bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilir.

Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır. Muhatap Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurduğu takdirde tebliğ evrakını almaktan kaçınırsa bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde tebliğ yapılmış sayılır.

Tebligatın gönderildiği (Türk vatadaşının yerleşik olduğu) ülke ile Türkiye arasında adli yardımlaşma konulu ikili bir sözleşmenin bulunması halinde, bu sözleşme hükümleri de önem taşır. Sözleşme ile taraf devletler, karşılıklı olarak kendi vatandaşlarına, kendi tebligat usullerini uygulama konusunda anlaşmış olabilirler.

Yurtdışında Bulunan Muhataba İlanen Tebligat

Teb. K m. 28’e göre;

“Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapılır. Yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılamayan ve ikametgahı, meskeni veya iş yeri de bulunamayan kimsenin adresi meçhul sayılır.

…Yabancı memleketlerde oturanlara ilanen tebligat yapılmasını icap ettiren ahvalde tebliği çıkaran merci, tebliğ olunacak evrak ile ilan suretlerini yabancı memlekette bulunan kimsenin malum adresine ayrıca iadeli taahhütlü mektupla gönderir ve posta makbuzunu dosyasına koyar.”

Yurtdışında yaşayan ve diğer yollarla tebligat yapılamayan kimseler için de ilanen tebligat mümkündür. Bu durumda Türkiye’de yaşayan kişiler için geçerli olan ilanen tebligat usulü uygulanır ve tebliğ olunacak evrak ayrıca muhatabın yurtdışı adresine iadeli taahhütlü mektupla gönderilir.

Yurtdışında Yaşayan Kişinin Avukatına Tebligat

Yukarıda yapılan açıklamalar yurtdışında yaşayan muhatabın bizzat kendisine yapılacak tebligatlar için geçerlidir. Muhatap, ilgili davada avukat ile temsil ediliyorsa, avukatına yapılan tebligatlar kendisine yapılmış sayılır.

Bu nedenle uluslararası boşanma, tanıma tenfiz veya muhatabın yurtdışında bulunduğu diğer özel hukuk davalarında avukatının bulunması, hem maliyeti azaltıcı hem de süreci hızlandıran bir durumdur.

Uluslararası Tebligat Nasıl Yapılır?

Uluslararası tebligat, Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Bununla birlikte tebligat yapılacak adresin bulunduğu ülke ile Türkiye arasında bu konuda yapılmış ikili sözleşme varsa, bu sözleşme hükümleri de uygulama alanı bulur. Uluslararası tebligat usulü, muhatabın yabancı uyruklu veya Türk vatandaşı olmasına göre farklılık gösterir.

Yurtdışında Türk vatandaşına tebligat nasıl yapılır?

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşına tebligat, doğrudan konsolosluk veya büyükelçilik aracılığı ile yapılır. Tebliğ edilecek mahkeme evrakı çeviri yapılmaksızın, muhatabın bulunduğu ülkedeki Türkiye temsilciliğine gönderilir. Temsilcilik, bu kişinin adresine ulaşarak evrakı tebliğ etmek üzere muhatabı davet eder. Muhatabın evrakı teslim aldığı gün tebliğ gerçekleşir.

Yabancı uyruklu kişiye tebligat nasıl yapılır?

Yabancı uyruklu kişiye tebligat diplomatik yollarla yapılır. Öncelikle mahkeme tebliğ evrakı muhatabın diline tercüme edilir ve Dış İşleri Bakanlığı ilgili birimine gönderilir. Yurtdışı tebligat harcı dışında, tebliğ yapılacak ülkenin tebligat masrafı uygulaması bulunuyorsa bu masraf da evraka eklenir. Evrak bu halde bakanlık tarafından muhatap ülkenin yetkili makamlarına gönderilir. Tebligat akıbeti aynı yolla bakanlığa ve buradan da mahkemeye bildirilir.

Yurtdışına tebligat ne kadar sürer?

Yurtdışına tebligat, muhatabın Türk veya yabancı uyruklu olmasına ve tebligatın yapılacağı ülkenin uygulamasına göre değişiklik gösterir. Türk vatandaşına tebligat işlemleri ortalama bir – üç ay arasında gerçekleşirken, yabancı uyrukluya tebligat dört – altı ay arasında sürebilmektedir. Muhatabın bilinen adresinde bulunmaması halinde ise bu süreler çok daha fazla uzamakta ve bazen davalar bu nedenle sürüncemede kalabilmektedir.

Yurtdışı boşanma davasında tebligat şart mı?

Eşlerden birisinin yurtdışında bulunduğu boşanma davasında tebligat şarttır. Aksi halde davanın esası hakkında incelemeye girişilmez. Boşanma dilekçesi ve mahkeme evrakının tebliğinden sonra boşanmaya karar verilmesi halinde, boşanma kararının kesinleşmesi için de gerekçeli kararın ayrıca tebliğ edilmesi gerekir.

Yabancı ülke mahkeme kararlarının tanıma ve tenfizi hakkında bilgi için Tanıma ve Tenfiz Davaları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Uluslararası hukuk, yurtdışında boşanma hakkındaki sorular ve Türkiye’de tanıma tenfiz avukatına sıkça sorulan sorular için Tanıma ve Tenfiz Hakkında Sorulan Sorular başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Uluslararası velayet, çocuk kaçırma, Lahey Sözleşmesi uyarınca çocuk iadesi ve iadenin reddi gibi uluslararası hukuk davalarında avukat desteği için Arslanbuğa Mersin Hukuk Ofisi‘ne ulaşabilirsiniz.

Uluslararası hukuk, aile hukuku, sağlık hukuku, bilişim, internet ve sosyal medya hukuku, miras hukuku, tazminat hukuku, gayrimenkul hukuku, iş hukuku, ceza hukuku ile tüm avukatlık ve arabuluculuk çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz:

Yurtdışına Tebligat Usulü” hakkında 24 yorum

  1. yurdışında Türk vatandaşlarına yepılan 25 a tebligat gereği, yaşlı olanların ya da hasta olanların 1. derece yakınları tebligat evrakını şahsın adına alabilir mi

  2. Mahkeme tebligatı almanyaya kacgunde gider karar yazıldı tebli edildi kacgun sürer gidiş donus

    1. Merhabalar Türkiye’de bir boşanma gerçekleşti bayan Hollanda’da yaşıyor.bosanma karar teblikati hazırlandı gönderildi lakin adres bulunamadı diye geri döndü sonra tekrar gönderildi Haziran ayında ama şuan hala gözükmüyor hiçbir yerde adres doğru.karsi taraf da kararı biliyor.lakin burda kimlik değiştirilemiyor bunun başka bir çözümü var mı 14 ay oldu bosanali.tesekkur ederim

  3. Arabulucukta yurtdışına iadeli taahhütlü posta ile toplantı günü bildirilmesi için hangi adımları izlemek gerekir?

  4. Yurt dışında bir türk vatandaşı aynı zamanda hollanda vatandaşına tebliğ yapılamıyorsa mahkemece süreç nasıl ilerler.(miras davası)

    1. Tebligat yapılamama nedenine göre yapılacak işlemler değişir. Tüm araştırmalara rağmen adres tespiti yapılamamışsa ilanen tebligat yapılır. Adres bilinmesine rağmen muhatabın temsilcilikten evrakı almaması durumunda ise yapılacak işlemler farklı olur. Tebligat usulü tamamlanmadan davanın esasına girilemez.

  5. Merhabalar.. 2016 yılında Türkiye de benim adıma bir boşanma davası açıldı. Karşı taraf yani kadın hollanda vatandaşı yaklaşık 5 yıldır süren bir dava var 2020 haziran ayında bayana bir teblikat gitti mahkemenin olduguna dair elimizde bir adres var. Lakin hala Türkiye tarafına gelen bir cevap yok ayrıca onun teblikat aldıgına kesinleştiren bir cevapda yok bu yüzden dava sürekli erteleniyor. Sadece hakimin istediği o kadının kagıdı aldıgını bilmek ve itiraz hakkının olmaması 2021 yılındayız İnternet çağında 6 aydır ne kağıt geliyor ne gidiyor. Lütfen yardımcı olabilirmisiniz. Kağıdın nerede olduguna dair bilgimizde yok. Ayrıca kadın 2013 yılında hollandada boşanmış ama Türkiye de bu boşanmanın bir hükmü yok ne yapmamız gerekiyor

    1. Dosyada avukatınız varsa en doğru ve sağlıklı bilgiyi avukatınız verecektir. Dosya içeriğini görmeden bir yorum yapılması doğru olmaz. İnternet çağı da olsa, yargılamaya ilişkin belgelerin resmi yollarla tebliği ve tebligat sonuçlarının mahkeme dosyasına ulaşması gerekir.

  6. Eşim 8 yıl önce Kırgızistan Bişkek e gitti ama gelmedi. Boşanma davası actim 5 yolda anca bitti karar verildi ama bu karar bu seferde 2 yıldır tebliğ edilemiyor. Açık adresini de yazdık ama almıyor sanırım. Orda da çalışma izni yok muhtemelen. Yani 7 yıldır süren bir dava içindeyim. Ne yapmam gerekiyor

  7. tc vatandaşı eşim ile anlaşmalı boşanma şeklinde dilekçeyi bizzat kendim mahkemeye verdim. ilk 2 duruşmaya eşim artık ingilterede yaşaması ve kovit sebebiyle gelemedi. hakim mecburen çekişmeliye çevirdi davayı. çekişmeli dilekçeyi verdim mahkemeye. boşanma talebi dışında maddi bir istek yok. dilekçeme karşılık eşim bir dilekçe vermedi süresinde. eşim baroya kayıtlı avukat ve e tebligatı var. bu süreçte türkiyeye geldi 3. duruşma öncesi ve bu sürede yaşadığımız tartışmalardan dolayı “e tebligat olarak bana tebliğ edilen evrakları göremiyorum, hak kaybı yaşanamaması için ingilteredeki şu şu adresime tebliğ yapılması” şeklinde mahkemeye dilekçe verdi. bende karşılık olarak etebligat yönetmeliğinin 5. maddesi nin uygulanması ve tebligatın elektronik olarak yapılmasını talep ettim dilekçe ile. fakat 3. duruşmada (eşim yine gelmedi) hakim mevzuatta açık hüküm bulunmasına rağmen yurtdışına tebligat yapılması kararı verdi. bu karara karşı ben bir itirazda bulunabilirmiyim? yada ne yapmamı tavsiye edersiniz?

    1. Sitemize hukuki sorunlar hakkında genel bilgiler verilmekte olup, Avukatlık Kanunu uyarınca internet üzerinden somut dosya çözümlemesi yapılmamaktadır. Görülmekte olan davanızda hukuki yardıma ihtiyaç duyuyorsanız bir avukattan ücret karşılığında hukuki danışma veya dava takibi hizmeti almanız gerekir.

  8. Merhaba , Ukrayna lı eşden 2014 de anlaşmalı olarak ukraynada ayrıldım , Türkiye’de hala evli göründüğümüz için tanıma Tebriz açmak lazım dediler açtım 2019 da . Kadına hiç bir şekilde ulaşılamıyor , tebligat ulaşmadığı için de dava sonuçlanamıyor . Ama o ülkesinde bekar çünkü boşandık ukraynada . İlanen tebligat dedi avukatım o parayı ödeyemem gücüm yok çalışmıyorum . Yeni yasadan bahsettim avukatım bilmiyorum dedi . Bende yeni yasadan yararlanabilir miyim ? Ukrayna türk konsolosluğunda da yapılabilirmi Türkiye’de olmuyorsa ? Bir yol gösterirseniz çok sevinirim . Saygılar

    1. Türkiye’de nüfus müdürlüğü veya Ukrayna’daki Türkiye temsilciliğine tanıma işleminin gerçekleşmesi için başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuz komisyon tarafından incelenir, kararda tanımaya engel bir durum yoksa boşanma nüfus kütüğüne işlenir.

      1. Komisyon dediğiniz nedir ? Nereye başvuru yaptığımda komisyondan karar alınacak ? Çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için .

      2. Mersin nüfus müdürlüğünü aradım sonuç olmadan işleyemem dedi , yasayı anlattım yok olmaz karar çıkmadan yapamam dedi . Zaten kanun yabancı eşe ulaşılamadığı için çıkmış , dava sonuçlanamadığı için , tebligat kadına ulaşmadığı için sonuç yok .Her şeyi anlattım ama görevli arkadaş ısrarla dava sonucu şart diyor . Ne yapmalıyım , lütfen bir yol gösterin . Avukatımdan dosyamı istedim fotokopileri yollayabilirim diyor , esasları dava dosyasındaymış . İnanın artık çok yoruldum , maddi manevi artık bitsin istiyorum .

        1. Yurtdışı boşanma kararının kesinleşme ve apostil şerhi içeren aslı ve tercümesi ile başvuru yapılması gerekir. Web sitemiz üzerinden ancak genel bilgiler verebilmektedir. Somut probleminize ilişkin hukuki yardım için kanunen vekalet ilişkisi kurulması gerekir. Buradan sizi veya dosyayı takip eden meslektaşımızı yönlendirici hukuki danışma sunmamız meslek kurallarına aykırılık teşkil eder.

  9. Merhaba kolay gelsin ben Azerbaycan bir hanımla evlendim boşandım boşandıktan sonra ülkesine giti Türkiye den evraklar çevrildi tebilgat ulaştı ama halla mahkeme düşmedi evrak eline geceli bir sene oldu

  10. Merhaba Türk vatandaşlığından çıkan şahıslar için yurt dışına tebligat yapılacak ancak hangi ülkenin vatandaşı olduğunu tespit edemiyoruz.(Nüfus bilgilerinde yalnızca Türk vatandaşlığını kaybetmiştir ibaresi mevcut.) Hangi ülkede yaşıyor ise evrakları o ülkenin diline tercüme ettirilerek tebligat yapabilir miyiz, ya da süreç ne şekilde olur bilgi verirseniz sevinirim.

  11. İyi günler benim kısa bir sorum olacak benim eşim yabancı uyruklu boşanma davası açtım ve eşim 6-7 ay önce ülkesine gitti şu an yurtdışında ailesinin evinde. Boşanma davası tebligatı Türkiye’de verdiğimiz adrese gitti ve iade döndü ve tekrar tebligat 21 maddesine göre mernis adresine çıktı. Sorum şu yurtdışında yaşadığı için buradaki mernis adresine tebligat çıkması hukuka uygun mu ? Ve bundan sonraki mernis çıkacak tebligatlar da hakim eşim yurtdışında yaşadığı için yurtdışına tebligat yapılmasını ister mi ? Yurtdışı adresini bilmediğim için yurtdışına tebligat çıkması benim için çok sancılı bir süreç olur. Cevaplarsanız sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön