Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Mal rejimi davaları

Boşanmada Eşten Mal Kaçırma – Mal Paylaşımı

Boşanma öncesi eşten mal kaçırma, çekişmeli boşanma davası sürecinde sıkça görülen bir durumdur.

Medeni Kanun uyarınca eşler arasındaki yasal mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimidir. Eşler kendi aralarında başka bir mal rejimini kabul etmemişse, boşanma durumunda mal paylaşımı, bu mal rejimi esaslarına göre yapılır.

Edinilmiş Malların Tespit Edileceği Tarih

Boşanma davası ile veya boşanma sonrası mal paylaşımı davası açılması durumunda edinilmiş mal varlığının tespiti gerekir. Edinilmiş malların tespit edileceği tarih, eşler arasındaki mal rejiminin kanunen sona ereceği tarihtir. Medeni Kanun uyarınca, eşler arasındaki mal rejimi, boşanma davasının açıldığı tarihte sona erer.

Evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallar, boşanma davasının açıldığı tarihteki durumu ile tasfiye edilir. Kural olarak eşler, boşanma davasının açıldığı tarihte ellerinde bulunan edinilmiş mallarla sorumludur.

Evlilik süresince eşlerin kendi adına kayıtlı malları üzerinde tasarruf yetkileri vardır. Aile konutu şerhi, sadece müşterek yaşamın sürdüğü taşınmazlar için tasarruf yetkisini kısıtlar. Bunun dışında, eşin mal varlığı üzerindeki tasarruf yetkisini kısıtlayıcı bir düzenleme yoktur.

İlginizi Çekebilir: Aile Konutu Satışının İptali

Boşanma sonucunda edinilmiş mallar kendiliğinden eşler arasında pay edilmez.  Ancak boşanma sonucunda her bir eşin, diğer eşe ait edinilmiş malları üzerinde katılma alacağı davası açma hakkı doğar. Edinilmiş mallar, gayrimenkul, araç, menkul mallar, hisseler ve banka hesaplarındaki nakit değerler olabilir.

Mal Rejiminin Tasfiyesinde Paylaşıma Dahil Edilecek Değerler

Kural olarak paylaşıma konu edilecek edinilmiş mallar boşanma davası tarihindeki aktif ve pasif mallardır. Pasif mal varlığı, edinilmiş mallara ilişkin borçları ifade eder.

Ancak TMK 229. Maddesinde, boşanma davası tarihindeki edinilmiş mallara eklenecek değerler düzenlenmiştir. Buna göre;

  1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar ile
  2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler de talep halinde mal paylaşımında dikkate alınır.

Mal Rejiminin Sona Ermesinden Önceki Bir Yıl İçindeki Karşılıksız Kazandırmalar

Mal rejiminin tasfiyesi, boşanma davasının açıldığı veya eşin ölümü halinde, ölüm tarihindeki malvarlığı durumuna göre gerçekleşir. İşte bu tarihten önce, diğer eşin rızası olmadan verilen olağandışı hediyeler ve karşılıksız kazandırmalar, sanki tasfiye tarihinde halen eşin elindeymiş gibi hesaplamaya dahil edilir.

Bu hediye ve karşılıksız kazandırmalar üzerinde katılma alacağı talep edebilmek için;

  • üçüncü kişiye verilen olağanüstü değerde bir hediye veya sağlanan karşılıksız bir kazandırma olmalı,
  • Hediye veya kazandırma, mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içerisinde yapılmış olmalı,
  • Katılma alacağı talebinde bulunan eşin, bu hediye ve kazandırmaya rızası bulunmamalıdır.

Ancak bu üç şartın birlikte bulunması halinde, bu değerler, edinilmiş mallara eklenebilir.

Bu tür karşılıksız kazandırma bedellerinin paylaşıma dahil edilmesi için, mal kaçırma amacıyla yapılmış olması gerekmez. Sayılan nitelikte bir karşılıksız kazandırmanın bulunması yeterlidir.

Eşten Mal Kaçırma Kastıyla Yapılan Devirler

Eşler, boşanma durumunda diğer eşin katılma alacağını azaltmak için, üzerlerine kayıtlı gayrimenkulleri başkasına devretme veya banka hesaplarını boşaltma gibi yollara başvurabilmektedir. Bu kötü niyetli devir bedellerinin de mal paylaşımına dahil edileceği kabul edilmiştir.

Mal kaçırma kastıyla yapılan bu işlemler için herhangi bir süre sınırı konmamıştır. Karşılıksız kazandırmaların paylaşıma dahil edilebilmesi için son bir yıl içerisinde yapılmış olması gerekirken, kötü niyetli devrin, mal rejiminin geçerli olduğu süre içerisinde yapılmış olması yeterlidir. Yani edinilmiş mallara katılma rejiminin kabul edildiği, 2002 yılından itibaren evlilik birliği içerisinde edinilmiş mal varlığı üzerinde yapılan böyle bir tasarruf varsa bunun bedelinin paylaşıma dahil edilmesi mümkündür.

Kanun, bu devirlerin paylaşıma dahil edilmesi için, mal kaçırma kastı yani kötü niyet aramaktadır. Bu kasıtla yapılmış olmayan gerçek devir veya harcama bedelinin paylaşıma dahil edilmesi mümkün değildir.

Eşten Mal Kaçırmada Üçüncü Kişinin Sorumluluğu

TMK 229. Maddede sayılan hallerde, doğrudan tasarruf konusu işlemin iptali söz konusu değildir. Yani bağış veya devir bedelinin mal paylaşımına dahil edilmesi, bu bağış veya devrin iptali sonucunu doğurmaz. Ancak devri yapmış olan eş, diğerine karşı, sanki bu değerler halen elindeymiş gibi sorumlu olur. Burada ayni bir hak değil, alacak hakkı söz konusu olur.

Türk Medeni Kanunun 229/2. maddesine göre; eşlerden birinin mal rejiminin devamı süresince diğerinin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler, tasfiyede edinilmiş mallara eklenecek değer olarak dikkate alınabilir. Yapılan devrin katılma alacağını azaltmak amacıyla yapıldığı sabit olsa bile; tasfiyede bedeli hesaba katılacağından; tapunun iptal ve tesciline karar verilemez. Bu yön nazara alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.

(Yargıtay 2. H.D. 2010/16339 E, 2010/17563 K)

Ancak madde metni devamı;

bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir

TMK m.229/3

şeklindedir. Mal rejiminin tasfiyesi davasında davanın karşılıksız devir yapılan üçüncü kişiye ihbarı halinde, bu kişi de talepte bulunan eşe karşı sorumlu olur.

Mal paylaşımında eklenecek değer bulunması halinde, bu devirlerden kazanım sağlamış olan üçüncü kişi;

  • diğer eşin devir konusu malvarlığı üzerindeki katılma alacağının tamamını, mal kaçıran eşten tahsil edememesi halinde, tahsil edilemeyen kısım ve
  • bağış veya kötü niyetli devir sonucunda elde ettiği kazançtan elinde kalan kadarı ile sorumlu olur.

Kazanım sağlayan üçüncü kişinin bundan başka bir sorumluluğu bulunmaz.

Katılma alacağında üçüncü kişinin sorumluluğuna gidilmesinde izlenecek yollar konusunda Üçüncü Kişiye Karşı Eksik Katılma Alacağı Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Boşanma Sürecinde Eşten Mal Kaçırma

Tasarrufun İptali

Yukarıda açıkladığımız gibi, eşin katılma alacağını azaltmak için yapılan tasarrufların TMK 229. Maddesi uyarınca doğrudan iptali mümkün değilse de, bu tasarruflarla ilgili genel hükümlere göre tasarrufun iptali davası açılması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.

İşlemin danışıklı olması durumunda, Borçlar Kanunu 18. Maddesine göre muvazaa nedeni ile tasarrufun iptali yoluna gidilebilecektir. Yine genel hükümlere göre açılacak böyle bir davada, mahkemece mal paylaşımı davası bekletici mesele yapılacak ve bunun sonucunda şahsi bir hakkın varlığı ortaya çıkarsa, İcra ve iflas Kanunu 283/1. maddesi gereğince, iptal ve tescile gerek olmaksızın taşınmazın haciz ve satışına karar verilecektir.

Davacı, davalılardan Hakan’ın hükmedilecek tazminatı ödememek amacıyla dava konusu edilen taşınmazların danışıklı olarak davalıya devredildiği iddiası ile eldeki bu davayı açmıştır. Davacının bu davayı açmaktaki amacı, açtığı dava sonucu hak kazanacağı alacağını alabilmeye yönelik olarak, danışıklı olduğunu ileri sürdükleri hukuki işlemlerin kendisi yönünden geçersizliğini sağlamaktır. Yargılama sonunda davaya konu edilen satışın danışıklı olduğunun kanıtlanması halinde davacı, satışa konu edilen maldan da alacağın tahsili için yararlanabilecektir. Ancak, davacının bu hakkı ayni değil şahsi sonuç doğuracağından, danışıklı işlemin kanıtlanması durumunda tapunun iptaline değil, İcra ve iflas Yasasının 283/1. maddesi gereğince, iptal ve tescile gerek olmaksızın taşınmazın haciz ve satışına karar verilecektir. Bu davada güdülen amaç da bu olduğundan, davacının karşılanması gereken bir alacağı bulunup bulunmadığının belirlenmesi gerekir. Bunun için de davacının açtığı boşanma ve tazminat davasının sonucu beklenilmeli ve ona göre karar verilmelidir.

(Yargıtay 4. HD. 2005/8923E, 2005/8209 K, 14.07.2005)

Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası, maddi ve manevi tazminat, velayet, nafaka, mal paylaşımı ve mal kaçırmanın önlenmesi için evlilik içerisinde alınacak tedbirler konusunda Mersin avukat desteği için avukatlık ofisimize ulaşabilirsiniz.

Boşanma sonucunda mal paylaşımı, katkı payı ve katılma alacağı davası, kanunda sayılan mal rejimleri, edinilmiş mallara katılma rejimi uyarınca mal rejimi tasfiyesi davaları ile ilgili ayrıntılı bilgi için Mal Rejimleri ve Mal Paylaşımı ve ayrıca Boşanma Durumunda Mal Paylaşımı Davası başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılı evlilik sözleşmesi ve mal rejimi seçimi konusunda yasal düzenleme ve ayrıntılı bilgi için bkz. Evlilik Sözleşmesi ve Mal Rejimi Seçimi

Boşanma öncesi eşten mal kaçırma yöntemleri nelerdir?

Edinilmiş mallar üzerindeki katılma alacağını azaltmak için boşanma öncesinde eşler mal kaçırma yollarına başvurabilmektedir. Bunun için muvazaalı satış, banka hesaplarının boşaltılması veya anlaşmalı haciz gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ancak Medeni Kanun, eşten mal kaçırma kastının kanıtlanması halinde bu yolla elden çıkarılan mal varlığı değerlerinin de mal paylaşımına dahil edilmesini düzenlemiştir.

Boşanma öncesinde mal kaçırmaya karşı önlem alınabilir mi?

Boşanma öncesinde mal kaçırmaya karşı alınabilecek bazı tedbirler mevcuttur. Bu tedbirlerin başında aile konutu şerhi gelir. Eşlerin müşterek yaşamlarını sürdüğü konuta eşlerden her biri aile konutu şerhi koydurarak satışını engelleyebilir. Ayrıca evlilik sürerken hakimin aile mallarına müdahalesi ve gelirleri hakkında tedbir kararları alma imkanı vardır. Medeni Kanunda buna ilişkin hükümler uyarınca aile hakiminden gerekli tedbirlerin alınması istenebilir.

Boşanma davasında edinilmiş mallara tedbir konur mu?

Edinilmiş mallara tedbir konması için boşanma davasının varlığı yeterli değildir. Bu durumda ancak bu nitelikteki taşınmaza aile konutu şerhi konabilir. Bunun için boşanma davasının varlığı gerekmez. Eşin diğer edinilmiş malları üzerine tedbir konması ancak mal paylaşımı davası ile mümkün olabilir. Bu nedenle mal paylaşımı davasının boşanma davası ile birlikte açılmasında fayda vardır. Mal rejimi tasfiyesine ilişkin dava boşanmanın kesinleşmesinden sonra görülecek olsa da, dava süresince edinilmiş malların elden çıkarılması bu şekilde engellenebilir.

Mersin boşanma avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuzun, aile hukuku ve tüm uzman avukatlık alanlarına buradan ulaşabilirsiniz:

Boşanmada Eşten Mal Kaçırma – Mal Paylaşımı” hakkında 38 yorum

  1. Eşimle evlilik içerisinde aldığımız bir evimiz var. ev benim üzerime ve ailemin bana verdiği para ile alındı. Bu durumda eşim boşanma durumunda bu evden hak alabilir mi?
    Bir de boşanma öncesinde eşimin tüm banka hesaplarını boşalttığını düşünüyorum. Hesabından kardeşinin hesabına gönderdi. Bu para üzerinde hak iddia edebilir miyim? Teşekkür ederim.

    1. Yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine göre, evlilik içerisinde edinilmiş mallar üzerinde eşlerin eşit hakkı vardır. Ancak edinilmiş mal kapsamının tespiti önemlidir. Eşlerin kendi çalışmaları karşılığında kazandıkları para ve edindikleri mallar bu kapsamdadır. Bağış, miras gibi kazanımlar ise kişisel mal kapsamında değerlendirilir ve paylaşıma konu olmaz.
      Boşanma öncesinde banka hesaplarının boşaltılması durumunda; kayıtlar ve ek kanıtlarla diğer eşin payını azaltmak için bu işlemin yapıldığının kanıtlanırsa bu miktar da edinilmiş mallara dahil edilecek ve paylaşıma konu olacaktır. Tabii bunun için hesaptaki paranın edinilmiş mal, yani çalışma kaşılığı kazanılmış olması gerekir.
      Ayrıntılı bilgilenme ve değerlendirme için hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

  2. Evliyken 2 ev aldık evler hanımın üzerine. Şimdi boşandık. Bu mal paylaşımı oluyurmu. Oluyorsa boşandık dan sonra ne kadar sürem var dava açmaya

    1. Boşanma sonrasında mal paylaşımı, katılım alacağı, mal rejiminin tasfiyesi davası açma süresi, boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıldır. Evlilik içerisinde edinilen mallar, miras, bağış veya hediye gibi kazandırmalarla elde edilmemişse, edinilmiş mallara katılma rejimi hükümleri uyarınca mal paylaşımına dahil edilir.

  3. eşim emekli ikramiyesini annesinin veya kardeşinin hesabına yatırıp benden para kaçırırsa benim bu para üzerinde hakkım olur mu ?

  4. Eşim evliyken edinilmiş evimizi babasının üzerine devretmiş , boşanmak istiyorum evden hak talep edebilirmiyim

  5. Merhaba efendim 2015 yılında evlendim 2016 yılında babam kendi dairesini nuri oğlu taner adına satılmış olarak gösterilerek kendi uzerime boşanma olduğu takdirde eşim hak talep edebilirmi saygilar

  6. Esim bosanma davasi acildiktan 1 hafta sonra evlilik icersinde aldigimiz evi once kardesine devretti ondanda baskasina devretmisler. Bosanma gerceklestiginde. Ev icin dava acip tapu iptali veya haciz koyulabilirmi

  7. eşimdn boşandım .boşanma esnasında mal kaçırdı.EVLENDİKTEN SONRA EV VE ARABA ALDIK.ESKİ ARABASI VARDI SATILDI.YENİSİ ALINDI.SKİ EVİ VARDI YENİ EV ALINDI.EV VE ARABA SATILI MAL KAÇIRMA .YALANCI ŞAHİT TUTTULAR.BORCU VAR BORCU VAR SATTIK DİYE. BEN HAKKIMI KURTARABİLİRMİYİM.

  8. Eşim evlendikten sonra bir araba aldı ve whatsapptan sana aldım şu fiyata aldım diye mesajları var. Ama arabayı kuzeninin üzerine yaptırmış.Şimdi boşanıyoruz bunun üzerinde nasıl hak iddia edebilirim?

  9. Kuzenim kocasından boşanacak ama kocası kuzenimin takılarıyla alınan evlerini kendi eniştesinin üzerine yaptırmış ve kuzenim çok zor bir durumda bundan hakkını talep edebilirmi , teşekürler

    1. Yargıtay kararları uyarınca düğünde takılan takılar kadına aittir. Bu takıların kendisinden alınarak bu şekilde kullanıldığını kanıtlaması halinde altınların iadesini talep edebilir. Hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

  10. Eşimin aile şirketi var. Şirkette fiilen yönetici konumunda olsada kağıt üstünde asgari ücretle çalışan işçi olduğunu söylüyor. Şirketlere şuan konkordato aldılar. Kendisi son model rangerover’a biniyor. Evimizin kirası 2 bin Tl.
    Ata şehirde üzerine bir ev var. Ona da 22 tane haciz var diyor. Ve çocuklarımıza nafaka vermemek beni maddi olarak sıkıştırmak için bin bir türlü hileye başvuruyor. Evliliğimizin 13.yılında devlet memuriyetimden beni el çektirdi. Üzerine kredi çekti. Kendisinin Çekleri vs var. Ne yapılabilir bu durumda ?

    1. Eşim maaşının bir kısmını elden alıyor ve kendi açtığı bir banka hesabına yatırıp, biriktiriyor. Mal paylaşımı için dava açtığımda, çalışma karşılığı edinim olarak değerlendirilir mi, aramızda paylaşılması gerekir mi o birikimi?

  11. Esim evlenmeden önce krediyle ev aldi ve evliligimiz süresi icinde kredi ödemesi devam etti zaten bu borctan ihtiyaclarimizi da gideremiyodu.esim daha sonra evi borctan saticam dedi babamda evin o zamanki yari fiyati degerinde esime altin ve para verdi karsiliginda esimin sürekli güvensizligi ve baska mallari da kacirmasindan dolayi tapu ortak olmasini istedi.ben esime bosanma davasi actim esimde bi süre sonra eve serh koydurmus ve evin tapusunun sadece kendisine ait oldugunu yalanci sahitlerle idda ediyo ben hakkimi nasil savunur ve ne yapmaliyim.bi de ev ortak ya esim kendi ev payi haricinde benim payimdanda hak sahibi olabilirmi acil cvp verebilirseniz sevinirm.saygilarla

    1. Boşanma sonucunda mal paylaşımı ve boşanma öncesi eşten mal kaçırma ile ilgili genel kanuni bilgi ve içtihatlar yazılarımızda mevcut. Sitemiz üzerinden ancak genel hukuki yollar konusundaki sorulara cevap verilmektedir. Bunun dışında kendi davanız hakkında hukuki yardım almak istiyorsanız dosyanızın bir avukatla takibi gerekiyor. Ücretsiz danışmanlık ve dava takibi Avukatlık Kanunu gereğince disiplin suçu oluşturmakta ve ücretsiz dışarıdan dava takibi ve hukuki yönlendirme gibi bir avukatlık hizmeti bulunmamaktadır.

  12. Merhaba avukat hanım adım hakan 3 sorum olacaktı yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
    1-)ben eşimden boşanmak için dava açtım davadan önce bankada benim adıma 10 bin tl civarinda para vardı ve etrafa olan borçları ödemek için çekip onları ödedim sonrasında boşanma davası açıldı bunu benden talep edebilirler mi
    2-)üstümde işe gidip gelmek için aldığım motorum var bunun paylaşımı olacak mı
    3-)şuan dava günü yeni verildi bu sürede boşanacağım kişi eve gelmek isterse almak istemiyorum giderken bütün eşyalarını toplayıp gitti şuan evden eşya götürmek ve olanlara zarar vermek için gelecek eve almamak gibi bi hakkım var mı almazsam bana sorun olur mu

    1. Merhaba;
      Mal rejiminin tasfiyesi, boşanma davası tarihindeki malvarlığı durumuna göre yapılır. Bu tarihten önce malvarlığında kötü niyetli bir azaltma olduğu iddiası varsa, bu azaltılan kısmın da davaya dahil edilmesi istenebilir. Herkes iddiasını ispatla yükümlüdür; mahkemece karar, tarafların sunacağı deliller değerlendirilerek verilir. Miras veya bağış gibi karşılıksız kazandırma sonucunda elde edilmemişse, çalışma karşılığı elde tüm kazanç ve malvarlığı edinilmiş mallara dahildir. Eşlerin bu mallar üzerinde katılma alacağı hakkı vardır. Bunun dışında özel durumunuzla ilgili hukuki yardım ve danışmayı ücret karşılığında bir hukuk bürosundan alabilirsiniz. Maddi durumunuzun elvermemesi halinde baroların adli yardım bürolarına başvuru yapabilirsiniz.

  13. Merhaba evlilik öncesi benim üzerime araba vardı babam bana verdi evlendik bir süre sonra sattık aynı düzeyde başka bi araba aldık benim üzerime.ama boşanırsak ortak mı sayılır

  14. Merhabalar. Eşimle yaklaşık olarak iki senedir ayrı yaşıyoruz ve bu onun beni evden kovması veya eve almaması sonucu gerçekleşti. Daha sonra eşim bana boşanma davası süreci başlattı ve bu arada babasının üzerinden bir ev aldı kendisine ve eve yerleşerek yaşamaya başladı. Şimdi bu durumda ben ona karşı hangi türden tapu tedbir ve tescil davası açmam gerekiyor. Yardımcı olursanız minnettar kalırım. Saygılarımla..

  15. Merhabalar. Eşimle yaklaşık olarak iki senedir ayrı yaşıyoruz. Beni evde istememesi yüzünden. Geçen ay boşanma davası açtı ve dava çekişmeli olarak devam ediyor. O arada eşim, babası üzerinden, o almış gibi göstererek bir ev satın aldı ve içine yerleşip oturmaya başladı. Bu durumda ben ne yapmalıyım? Dava açma hakkım var mı? Varsa dava hile yoluyla mel edinme üzerine mi yoksa tapu iptal ve tescil davası mı olmalı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım…

    1. Mal rejiminin sona erme tarihi boşanma davasının açıldığı tarihtir. Bu tarihten sonra eşlerin edindiği mallar edinilmiş mal olarak kabul edilmez ve paylaşıma konu olmaz. Ancak boşanma dava tarihine kadar olan taşınır, taşınmaz malvarlığı ve nakit malvarlığı değerleri mal paylaşımına konu olabilir.

  16. Merhabalar dört yıl önce babamın öz teyzesi bana tarladan pay verdi ve bende tarladaki payımı satıp ev aldım ozamanlar bekardım babam annem hep beraber yasıyorduk ben evlendim suanda annemle babam boşanma aşamsında babam eve kimseyi sokmuyo fakat ev benim üstüme babam evi vermem diyo böme bişi talep etme hakkı varmı ben ne yapabilirim ev benim teyzesi bana verdi bende ev aldım ne yapabilirim

  17. avukat hanım merhaba, anlaşmalı olarak boşanma davası gerçekleşti. evlilik birliği içerisinde kadına ait olan ziynet eşyaları satılarak diğer eşin de katkılarıyla bir araba alındı. boşanma davası açılmadan önce diğer eş evliliklerini biteceğini anlayıp arabayı sattı. bu durumda kadının ziynet eşyaları ile alınan bu araba ile ilgili ne gibi hak iddiaları olabilir? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler…

    1. Merhaba. Yargıtay kararları uyarınca, kadına takılan ziynet eşyaları kadının kişisel malvarlığıdır. Bu nedenle kişisel malların (altınların) iadesi davası ile talep edilebilir. Bununla birlikte aracın kötü niyetle devri kanıtlanırsa, araç bedeli üzerinden katılma alacağı da talep edilebilir.

  18. Reyhan hanım merhaba
    Evlendikten sonra eşimle bir ev aldık ve tapusu ikimizin adınaydı. Sonra tek isimde olsun diye tapuyu eşimin adına yaptık ama bu işlemi satış yolu ile mi farklı türde mi yaptık hatırlamıyorum. Herhangi bir para almadım tabiki. Boşanma durumunda mal paylaşımı açısından bu ev üzerinde ki hakkım devam eder mi?

    Teşekkürler

  19. merhab ,ben evlilikte 10. yila geldim ,evlenirken krediyle ev aldim ,bosanmak istiyorum, ev durumu ne olur ,evi satmak istiyorum

    1. Kazançla bedeli ödenen ev, edinilmiş mal grubuna dahil olur. Diğer eşin bu evin değeri üzerinde %50 katılma alacağı hakkı bulunur. Ev aile konutu ise eşin rızası olmadan satılamaz. Satış olursa, iptal edilebilir. Aile konutu değilse ve yine boşanmaya yakın bir tarihte satılırsa, eşin aynı miktarda alacak hakkı devam eder.

  20. Merhaba
    Benim eşim evlilik sürecinde edindiği tüm gayrimenkulleri babasının üzerine aldı
    Ben boşanmak istiyorum hakkım olan malları nasıl alabilirim bir yolu var mı

  21. Merhabalar. Evlilikte düğünde takılan takılarla araba almıştık.Arabayı yabancı başka birine sattım paraya ihtiyacımız olduğundan. Eşimle boşanma olursa bundan hak talep edebilirmi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön