Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Tapu iptal ve tescil

Kadastro Tespitine İtiraz ile Tapu İptali ve Tescil Davası

Kadastro Nedir?

Kadastro, taşınmaz sınırlarını, arazi ve harita üzerinde belirleyerek hukuki durumlarını tespit ile hak sahipleri adına tescilinin sağlanması işlemidir.

Gayrimenkul ve tapu kayıtları kamu düzenini ilgilendiren kayıtlardır. Kişiler arasındaki işlem güvenliğinin sağlanması için idare, tapu kayıtlarını gerçeğe uygun ve düzgün şekilde tutmakla yükümlüdür. Çünkü, taşınmaza ilişkin işlemler, tapu kayıtlarına güven esasına dayanır. Tapu sicilindeki bilgilere güvenerek işlem yapan kişiler kural olarak iyi niyetli kabul edilir ve kazanımları korunur. Herhangi bir davada aksini iddia eden, iddiasını ispatla yükümlü olur.

İlginizi çekebilir : İnançlı (Güvene Dayalı) Devir Nedeniyle Tapu İptali

Kadastro Tespitine İtiraz

Kadastro işlemi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Kadastro çalışmalarının yapılması sırasında ve sonrasında hak sahiplerinin bu işlemlere itiraz hakkı vardır. Kadastro Kanunu 9. maddesi, kadastro tespitine itirazı düzenlemiştir.

Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz edilebilir.
İtiraz, kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne yapılır. Bu durumda itirazla ilgili tutanak veya ekleri en geç on gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettirilir. İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabilir. Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmez. İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklıdır.

(Kadastro Kanunu m.9)

Kadastro çalışmaları sürerken, kadastro tespitine itiraz ancak uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılır. Belgelere dayanmayan ve yargılama konusu olabilecek konularda itiraz dinlenilmez. Yapılan itiraz, komisyon tarafından incelenir ve komisyon kararı askı ilanı ile duyurulur.

Kadastro Tespitine İtiraz Davası ve Hak Düşürücü Süre

Kadastro çalışması sonucunda, kadastro tutanaklarına göre yapılan tespitler, müdürlük ve ilgili yer muhtarlığında askı ile ilan edilir. İlan süresi 30 gündür. İlgililer bu süre içerisinde kadastro tespitine itiraz davası açabilirler. Bu davada görevli mahkeme kadastro mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise kadastro tespitine konu yerde bulunan mahkemelerdir. Kadastro tespitine itiraz davasında görev ve yetki kamu düzenindedir.

Kadastro tespitine itiraz davası açma süresi 30 gündür. Bu süre, tutanakların ilana asılmasının ertesi günü başlar. 30 günlük ilan süresi içerisinde kadastro tespitine itiraz davası açılmazsa, tespit kesinleşir.

30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir.

(Kadastro Kanunu m.12)

Kesinleşen tutanak ve kadastro mahkemesi kararları, en geç üç ay içerisinde tapu kütüğüne kaydedilir. Kesinleşen kadastro tespitine itiraz davası açılamaz. Bundan sonra ancak tapu iptal ve tescil davası açılabilir.

Kadastro Tespiti Sonrası Tapu İptal ve Tescil Davası

Kadastro tespitine itiraz süresi geçtikten sonra, kadastro mahkemesinde itiraz davası açılamaz. Kadastro işleminde hukuka aykırılık varsa, buna dayalı oluşturulan tapu kaydı, yolsuz tescil oluşturur. Yolsuz tescile karşı açılacak dava ise tapu iptali ve tescil davasıdır. Bu dava genel hükümlere göre incelenecek bir dava olup, kadastro işleminin hukuka aykırı olduğu, her türlü kanıtla ispatlanabilir. Yani kadastro tespitine itirazda aranan, belgeye dayalı itiraz koşulu, bu davada aranmaz. Hak sahibi, kadastrosu yapılan taşınmaz üzerindeki hakkını, tanık dahil her türlü kanıtla ispatlayabilir.

İlginizi Çekebilir: Gayrimenkul Davalarında Görev ve Yetki

Kadastro İşlemine Karşı Tapu İptal ve Tescil Davası Açma Süresi

Hukuka aykırı kadastro işlemine karşı tapu iptal ve tescil davası açma süresi, tutanakların kesinleşme tarihinden itibaren on yıldır. Bu süre hak düşürücü süre niteliğindedir. Sürenin geçmesinden sonra, kadastrodan önceki sebeplere dayanarak tapu iptal ve tescil davası açılamaz.

Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.

(Kadastro Kanunu m.12/3)

Kadastroya İtiraz Nedeniyle Tapu İptali Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Kadastro tespitinin kesinleşmesi sonrasında açılacak tapu iptal ve tescil davaları genel hükümlere göre görülür. Bu davalarda görevli mahkeme kadastro değil, asliye hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise davaya konu taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemelerdir.

Kadastroya İtiraz Davasında Gayrimenkul Avukatı

Kadastro işlemlerine itiraz usulü, itirazın zamanı ve hukuki gerekçelerine göre farklılık arz etmektedir. Bu konuda yapılacak itirazlarda kanun hak düşürücü süreler öngörmüştür. Hak düşürücü sürelerin özelliği, bu süre içerisinde kullanılmaması halinde hakkın son bulmasıdır. Hak düşürücü sürenin geçmesinden sonra, hak kesin olarak kanıtlansa bile itirazın kabulüne imkan olmaz. Yanlış usul ile yanlış mercie yapılan itiraz, bu sürelerin kaçırılmasına ve geri dönüşü imkansız hak kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle teknik hukuk bilgisi gerektiren kadastro ve tapu davalarında uzman ve iyi bir gayrimenkul avukatı desteğinden faydalanmak şarttır.

Erdemli, Silifke, Mut, Anamur, Gülnar, Bozyazı, Çamlıyayla ve Tarsus gibi Mersin‘in tüm ilçe ve merkezinde kadastro davalarında avukat desteği sunan avukatlık büromuza ulaşabilirsiniz.

Kadastro tespitine itiraz süresi ne kadardır?

Kadastro tespitine itiraz süresi, kadastro tutanaklarının askı ile ilan tarihinden itibaren 30 gündür. Bu süre içerisinde kadastro mahkemesine itirazda bulunulmazsa, hak sahibi 10 yıl içerisinde genel hükümlere göre tapu iptal ve tescil davası açabilir. Kadastro işleminin kesinleşmesinden itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastro öncesi olaylara dayanarak tapu iptal davası açılamaz.

Kadastro itiraz davası hangi mahkemede görülür?

Tutanakların askı süresi içerisinde açılacak kadastro tespitine itiraz davasında görevli mahkeme kadastro mahkemesidir. Kadastro tespitinin kesinleşmesinden sonra, yolsuz tescil nedeniyle açılacak tapu iptal ve tescil davasında görevli mahkeme ise asliye hukuk mahkemeleridir.

Kadastro Tespitine İtiraz ile Tapu İptali ve Tescil Davası” için bir görüş

  1. MERHABA İÇTİHATLAR FARKLI EĞER KADASTRODAN SONRA 2 B ARAZİSİ KULLANICISINA SATILMIŞ VE TAPU ALINMIŞSA HİÇ BİR SEY YAPILAMAZ MAALESEF……10 YIL MSÜRESİ HAZİNENİN ELİNDEN CIKMAMIŞŞSA GECERLİ HAZİNEDE BU ARSAYI SATMIŞŞSA …..HİÇ BİR SEY YAPILAMAZ HEMEN YARGITAY KARARI DAVA ACILMADAN ÖNCE İŞ BU YERLER SATILMIŞ OLDUĞUNDAN EVVELİYATIDA ORMAN OLDUĞUNDAN DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLDİ DİYE…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön