Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Babalığın reddi

Babalık Davası, Soybağının Kurulması, Nesebin Reddi

Babalık davası, baba ile çocuk arasında soy bağı kurulmasını sağlayan yollardan birisidir.

Soybağının Kurulması

Soybağı; çocuk ile anne ve baba arasında nüfus kayıtlarındaki hukuki bağı ifade eder. Medeni Kanun düzenlemesine göre anne ve çocuk arasındaki soybağı doğum ile kurulur. Baba ile soybağı kurulması ise üç yolla mümkündür.

  • Çocuğun annesi ile evli olma
  • Tanıma
  • Hakim kararı

Bu üç yol dışında ayrıca evlat edinme yolu ile de soybağı kurulmuş olur.

Evli Olma Nedeniyle Soybağı Kurulması

Evlilik içinde doğan çocuğun babası, annenin kocasıdır. Bu durum kanunen kabul edilmiş bir karinedir.  Yine evliliğin sona ermesinden sonraki üç yüz gün içerisinde doğan çocuk da evlilik içerisinde doğmuş sayılır.

Bu üç yüz günlük süre, Medeni Kanun’da iddet müddeti olarak tanımlanır. Kadın boşandıktan sonra üç yüz gün içerisinde yeni bir evlilik yapmak isterse mahkemeden iddet müddetinin kaldırılmasını ister. İddet müddeti kaldırılmadan, bu süre içerisinde yeni bir evlilik yapılamaz.

Evlilik dışında doğan çocuğun anne ve babası evlendiğinde, kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur ve çocukla baba arasında soybağı kurulmuş olur.

Soybağının Reddi

Evlilik içerisinde doğan çocuğun babası ile ilgili kabul edilen kanuni karinenin çürütülmesi her zaman mümkündür. Çocuk evlilik içerisinde doğmuş olsa bile başka bir babadan olabilir.

Bu durumda gerçek baba olmayan koca tarafından soybağının reddi davası açılabilir. Dava çocuğa ve anneye karşı açılır. Dava süresi, doğumun ve baba olmadığının veya çocuğun başka birisinden olma ihtimalinin öğrenilmesinden itibaren bir yıldır. Dava açmada hak düşürücü sürenin başlangıcı, durumun gerçekleşme değil, öğrenilmesi tarihidir. Durum ilgilisi tarafından doğumdan yirmi yıl sonra öğrenilse de, dava açma süresi bu tarihten sonra başlar.

Nesebin Reddi Davasını Kimler Açabilir?

Nesebin reddi davasını gerçekte baba olmayan, annenin kocası açabilir. Dava süresi dolmadan kocanın ölmesi veya ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmesi durumunda, kocanın;

  • altsoyu (diğer çocuk ve torunları),
  • anası, babası veya
  • gerçek (biyolojik) baba tarafından da nesebin reddi davası açılabilir.

Çocuğun da soybağının reddi davası açma hakkı bulunur. Bu davada ise davalı ana ve koca (nüfusta görünen baba) olur. Çocuğun dava açma süresi kanunda “ergin olduğu tarihten itibaren bir yıl” olarak düzenlenmiştir. Ancak bir yıllık süre geçtikten sonra,  gecikmenin haklı bir nedene dayanması halinde de dava açılabilir. Bu durumda dava açma süresi, gecikme nedeninin ortadan kalkmasından sonra bir yıl olacaktır. Bu düzenleme uyarınca çocuk için dava açma süresi de ergin olma tarihine bakılmaksızın gerçeği öğrenme tarihinden itibaren başlamış olur.

Ergin olmadan önce çocuk adına soybağının reddi davası açılması da mümkündür. Aralarında menfaat çatışması olabileceğinden bu davada çocuğu anne temsil edemez. Bunun için öncelikle çocuğa bir kayyım atanır. Çocuk adına nesebin reddi davasını kayyım açar ve takip eder.

Baba ile soybağı, evlilik dışında doğan çocuğun annesi ile sonradan evlenme yoluyla kurulmuşsa;

  • anne ve babanın yasal mirasçılarının,
  • çocuğun ve
  • Cumhuriyet savcısının, soybağı kurulmasına itiraz hakkı bulunur. Kocanın, baba olmadığının kanıtlanması durumunda bu şekilde kurulan soybağı iptal edilir.

Soybağının Tanıma Yoluyla Kurulması:

Tanıma, evlilik dışında doğmuş çocuğun, babası tarafından, nüfus memurluğu veya mahkeme huzurunda, kendi çocuğu olduğunu beyan etmesidir. Resmi bir belge veya vasiyetname yolu ile de tanıma mümkündür.

Kanunun açık düzenlemesi gereğince başka bir erkekle soybağı bulunan çocuk, bu bağ ortadan kalkmadıkça tanınamaz.

Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır. Nüfusta baba olarak görülenin babalığı reddedilmeden başkasının babalığına karar verilemez. Davanın reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

(Yargıtay 2. H.D, 2005/5176 E, 2005/7755 K, 11.05.2005 T)

Tanımanın İptali

Tanıma yolu ile soybağı kurulması halinde, kanun bazı kişilere tanımanın iptali davası açma hakkı tanımıştır. Bu kişiler;

  • Tanıyan erkek (baba),
  • anne
  • çocuk
  • hukuki menfaati bulunan tüm ilgililer
  • cumhuriyet savcısı ve
  • hazine olarak sayılmıştır.

Tanımanın iptali davası açma süresi, iptal sebebinin öğrenilmesinden itibaren bir yıl, her halükarda tanımadan sonra beş yıldır.

Çocuğun dava hakkı süresi ise ergin olmasından itibaren bir aydır.

Yine süreler geçtiği halde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabileceği öngörülmüştür.

Babalık Davası İle Soybağı Kurulması

Soybağı (babalık) davası açma hakkı anne ve çocuğa tanınmıştır. Bu dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Mahkeme davayı; cumhuriyet savcılığı ve hazineye ihbar eder. Dava anne tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anneye ihbar edilir.

Babalık davası, ancak başka bir erkekle soybağı bulunmayan çocuk tarafından veya onun için açılabilir. Çocuk başka bir erkeğin nüfusuna kayıtlı ise öncelikle nesebin reddi davası ile soybağının ortadan kaldırılması gerekir. Nesebin reddi ve babalık davası eş zamanlı olarak açılabilse de, öncelikle nesebin reddi davasının sonuçlanması gerekir. Babalık davasına diğer davanın sonucuna göre devam edilir.

Babalık Davası Açma Süresi

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Annenin dava hakkı, doğumun üzerinden bir yıl geçmesi ile düşer. Eğer çocukla başka bir erkek arasında soybağı kurulmuş ise bu süre soybağının ortadan kalkması ile işlemeye başlar. Yine gecikmede haklı nedenler varsa, bu nedenlerin ortadan kalkması tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde dava açılabilir.

Çocuk için babalık davası açma süresi, daha önce Medeni Kanun 303/2. maddesi ile “daha önce kendisine kayyum atanmamışsa, ergin olmasından itibaren bir yıl” olarak belirlenmişken, Anayasa Mahkemesi bu hükmü iptal etmiştir. Anayasa Mahkemesi’ nin 27.11.2011 tarih, 2010/71 E, 2011/143 K sayılı iptal kararı sonucunda, çocuğun babalık davası açabilmesi için herhangi bir süre sınırı kalmamıştır. Çocuk, her zaman babalık davası açabilir.

Soybağı Davalarında Çocuğa Kayyım Atanması

Kanun düzenlemesi ve yerleşmiş Yargıtay uygulamaları uyarınca soybağı davalarında on sekiz yaşından küçük çocuk anne tarafından temsil edilemez. Hangi tarafta olduğuna bakılmaksızın bu davalarda, çocuğu temsil etmek üzere bir kayyım atanır. Bu uygulamanın nedeni, bu tür davalarda, çocuk ve annenin çıkarlarının her zaman örtüşmeyeceği ve aralarında menfaat çatışması ihtimalinin bulunmasıdır. Bu nedenle çocuğun menfaatlerinin anne değil, bağımsız bir kayyım tarafından savunulması gerekir.

Evlilik dışı ilişkiden doğan çocuğun velayeti anaya ait ise de, babalık davasında ananın her zaman çocuğun yararına davranmayacağı ilkesinden hareket ederek çocuğa kayyım tayin edilmeli ve dava Cumhuriyet savcısına, ve Hazineye ihbar edilmelidir.

(Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2002/13770 E, 2002/14683 K, 24.12.2002 T)

Babalık Davasında İspat ve DNA Testi

Hukuksal anlamda karine; aksi ispat edilinceye kadar geçerliliği kabul edilen durumdur. Karine oluşturan durumun aksini iddia eden bunu ispatla yükümlü olur. Mesela, evlilik içinde doğmuş çocuğun babasının, annenin kocası olduğu yönündeki kabul, bir karinedir.

Kanunda her ne kadar evlilik ve soybağı ile ilgili karineler düzenlenmişse de günümüzde bunların çürütülmesi objektif bilimsel kanıtlarla mümkündür. Soybağı, babalık ve nesebin reddi davalarında tanık beyanları, doğum belgeleri vs gibi yan deliller değerlendirilmekle birlikte; DNA testi kesin delil olarak hükmü doğrudan etkiler. Bu anlamda Adli Tıp Kurumu tarafından yapılacak DNA testinin, kanuni karinelerden daha önemli bir yer tuttuğu söylenebilir. Taraflardan birisinin, inceleme için kendisinden örnek alınmasından kaçınması halinde, mahkemenin bu kaçınmayı, aleyhe yorumlama ve kararını buna göre verme yetkisi bulunmaktadır.

Babalık Davasında DNA Testinden Kaçınma

DNA testi, soybağının reddi ve babalık davalarında en önemli delildir. Reddedilen veya soybağı kurulmak istenen babanın inceleme için örnek vermek istememesi durumunda HMK 292/1. maddesi uygulama alanı bulur ve mahkemece zorla örnek alınması yoluna gidilir. Mahkemece, test için örnek vermekten kaçan kişinin, kolluk marifeti ile Adli Tıp Kurumuna sevki sağlanır.

Kamu düzeni ile yakından ilgili olan tanımanın iptali davalarında, Türk Medeni Kanunu’nun 284. maddesinde belirtilen koşullar saklı kalmak kaydıyla, Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanır. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 292/1. maddesinde, uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkesin soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorunda olduğu, haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması halinde hâkimin incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar vereceği hükmü bağlandığından, mahkemece sözkonusu hüküm çerçevesinde tanımanın iptali iddiası ile ilgili olarak davaya konu her iki çocuk yönünden DNA araştırması yaptırılıp, alınacak rapor da gözetilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ve inceleme ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmediğinden; Bölge Adliye Mahkemesi’nin istinaf isteminin esastan reddine dair kararı kaldırılarak, İlk Derece Mahkemesi kararının bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

(Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2019/5511 E, 2021/4230 K, 24.5.2021 T)

Bununla birlikte mahkemece örnek alınmasının sağlanamaması halinde TMK 284/2. maddesinin uygulanma olanağı da mevcuttur.

Taraflar ve üçüncü kişiler, soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdürler. Davalı, hakimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hakim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir.

(TMK m. 284/2)

Düzenlemeye göre, hakim inceleme için örnek vermeyen taraf aleyhine sonuç doğduğunu kabul edebilir ve diğer tüm kanıtlarla birlikte davanın esası hakkında karar verebilir.

Sık Sorulan Sorular

Çocuk ile baba arasında soybağı nasıl kurulur?

Medeni Kanun uyarınca, baba ile çocuk arasında soybağı üç yolla kurulur:
1. Çocuğun annesi ile evli olma (babalık karinesi)
2. Tanıma (Nüfus daireleri veya mahkeme önünde beyan ya da vasiyetname ile)
3. Mahkeme Kararı (Babalık Davası)

Baba ile çocuk arasındaki soybağı nasıl ortadan kalkar?

Baba ile çocuk arasındaki soybağı ancak mahkeme kararı ile ortadan kalkabilir. Soybağı, anne ile evli olma yoluyla kurulmuşsa nesebin reddi davası; tanıma yoluyla kurulmuşsa tanımanın iptali davası soy bağını ortadan kaldırır. Bazı hallerde nüfus kaydının düzeltilmesi davası sonucunda da soybağı ortadan kalkar.

Babalık davasında DNA testi zorunlu mu?

Soybağı ve babalık davasında DNA testi en önemli bilimsel kanıtı oluşturur. Nüfus ve soybağı davaları kamu düzenini ilgilendirdiğinden babalık davasında DNA testine başvurulması zorunludur. Ancak DNA testinin bazı fiziksel nedenlerle sonuç vermemesi halinde diğer delillere göre karar verilir.

Soybağının reddi veya babalık davasında baba ölmüşse DNA testi nasıl yapılır?

Soybağının reddi veya babalık davasında babanın ölmüş olması durumunda mezar açılarak DNA testi için örnek alınması yoluna gidilir.

Soybağı davasında baba test için örnek vermezse ne olur?

HMK 292 maddesi uyarınca, soybağı davalarında, sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkes vücudundan kan veya doku örneği alınmasına katlanmak zorundadır. Bu zorunluluktan kaçınan kişiden zorla test örneği alınmasına karar verilir. Bu durumda testten kaçınan kişi kolluk marifeti ile yakalanarak Adli Tıp Kurumuna sevk edilir. Bununla birlikte Medeni Kanun düzenlemesi uyarınca mahkeme; test, örnek vermekten kaçınan kişi aleyhine sonuç doğurmuş gibi hüküm kurabilir. 

İddet müddeti içerisinde doğan çocukla gerçek baba arasında soybağı nasıl kurulur?

Boşanma sonrası iddet müddeti içerisinde doğan çocuk annenin eski kocasının nüfusuna kaydedilir. Çocukla gerçek baba arasında soybağının kurulabilmesi için öncelikle eski eş ile çocuk arasındaki soybağı ilişkisinin kaldırılması gerekir. Nüfusta baba olarak görünen eski eş veya çocuk adına kayyım soybağının reddi davası açabilir. Bu durumda gerçek babanın soybağının reddi davası açma hakkı yoktur.

Mersin aile hukuku avukatı tavsiye yazı : Nesebin Veya Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davaları Arasındaki Fark

Mersin babalık veya soybağının reddi davası, evlat edinmeye izin, velayet davasında aile hukuku avukatı desteği için Arslanbuğa Avukatlık Ofisine ulaşabilirsiniz.

Hukuk büromuz, nüfus davaları konusunda da faaliyet yürütmekte olup, Mersin isim veya soyisim değiştirme davası avukat yardımı, nüfusta yanlış kaydın düzeltilmesi, isim tashihi, yaş düzeltme ve cinsiyet değişikliği davaları hakkında hukuki destek için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Mersin avukat çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Babalık Davası, Soybağının Kurulması, Nesebin Reddi” hakkında 124 yorum

  1. eski eşimden dört yaşında bir çocuğum var. Çocuğun velayeti bende. İki yıldır başka bir kişiyle evliyim. Eski eşim çocuğun hiç bir ihtiyacı ile ilgilenmiyor, ayrıca çocuğu kendi çocuğu gibi görmediğini söylüyor. hatta nüfusta üzerinden düşmesini istiyor. Eski eşimi babalıktan düşürüp çocuğu yeni eşimin üzerine kaydettirmek için nasıl bir dava açabilirim? ileride psikolojik sorun yaşamaması için çocuğun da bizimle aynı soyadı taşımasını istiyoruz. lütfen yardımcı olur musunuz.

  2. Merhaba ben evlıyken bir cocugum oldu baskasından cocuk 7 yasından soy bagı reddi davası acacagım babası olmayan kişiye cocuk adına fakat nufusta kayıtlı olan asıl babası olmayan kişi mahkemeye gelmeyecegınj soyluyor dava red olurmu bu durumda dava düşer mi karsı taraf gelmezse

    1. Herhangi bir davada davalı tarafın mahkemeye gelmemesi davanın reddi veya düşmesine neden olmaz. Önemli olan konu davalının adresinin tespit edilerek usule uygun tebligat yapılabilmesidir.
      Ancak babalık davalarında davalı tarafın mahkemeye gelmemesi yapılacak DNA testi için örnek vermemesi anlamına gelebilir. DNA testi ise babalık ve soy bağının reddi davalarında en önemli delildir. Bu durumda zorla örnek alınması vücut bütünlüğünün ihlali sonucu doğuracağından gerekli örnekler bu kişiden alınamayacak ve DNA testi yapılamayacaktır.
      Bu noktada devreye TMK 284/2. maddesinin girmesi gerekir. Buna göre, karşı taraf gerekli incelemeye rıza göstermezse, hakim, testten beklenen sonucu davalı aleyhine doğmuş sayabilir.
      Gerek hak düşürücü süreler bakımından davanın kim adına açılması gerektiğinin belirlenmesi, gerekse de çok teknik ve sıkı usul kurallarına bağlı olan babalık davasının takibi için mutlaka bir avukat yardımı gerekli olacaktır.

  3. Merhaba bir kadınla o başkası ile evliyken ilişkimiz oldu çocuk oldu. Çocuk doğduğunda evli olduğu için babası kadının eski eşi olarak gözüküyor. Eşiyle boşandıktan sonra biz evlendik ve bi süre sonra boşandık. Çocuk benim çocuğum kesin emin olmak için dna testi yaptırdım. Çocuğumu görmek istiyorum göstermiyor. Çocuk iyice büyüyor ve beni unutuyor. Daha da büyüdükten sonra psikolojisini bozmak istemiyorum ama kadın heryolu kapattı.Hukuksal olarak nasıl bir yol izlenmeli? anladığım kadarıyla tanıma davası açamıyorum. Kayyum olayınamı girmemiz gerekiyor.

    1. Nesebin reddi sağlanmadan başka bir erkekle soybağı kurulmasına olanak yoktur. O nedenle öncelikle nüfusta baba görünen şahsın nesebin reddi davası açarak çocuk ile arasındaki soybağını kaldırması lazım. Bu kişinin dava açmaması halinde çocuğun da soybağının reddi davası açma hakkı vardır. Bunun için öncelikle çocuğa kayyım atanması istenmelidir.

      1. Nüfusta çocuğun anne ve babası da genetik anne ve babaları değil. Açılan davada karineler mevcutsa dna testi yaptırmak gerekli midir? (paratikte)

  4. mrb eşmle 4 aylik hmileyken evlendim cocuk baskasindndi evlendgm kiside biliodu kabul etti ve evlendik cocuk dogduktan 6 ay snra evi tekr ettim yani 10 aylik evliyken evi terk ettim smdi onunzdeki gunlerde bosanma davasi acicam sormak istedgim esimin soy adindan nufusundan almak istiorum yani esimle kizimn alakasi kalmasin istiorum ben nasil bir yol izlemeliym bazi avukatlar cocuk dogduktan 6 icinde dva acilabilir dio bazilari ise 1 yıl dava acma süresi var dio bazilari gercek babasinin dava acma hakki olmadgni anneninde dava acma hkki olmadgni soyluo ben nasil bir yol izlicem aklim cok karisik

  5. Merhaba. 7 yıl önce çok kısa bir ilişki yaşadım ve daha sonra ayrıldık. Bu dönemde kız arkadaşım hamile olduğunu söyledi bende umursamadım ve birisiyle evlendi daha sonra bir erkek çocuk dünyaya getirmiş. 7 yıl sonra kız arkadaşım bana babalık davası açtı bu çocuk senden diye. Mahkeme dna testi için kan örneği bekliyor ben bunları red edebilirmiyim yoksa zorla kan alırlarmı. Aradan 7 yıl geçti benimde bir yuvam var 2 çocuğum var ve çok mutluyum bu kız yuvamı yıkmak istiyor ne yapabilirim…

    1. Merhaba, mahkeme sizi dna testi yapmaya zorlayamaz, test yaptırmanız için süre verir. Ancak bu testi yaptırmamanız sizin aleyhinize sonuç doğurabilir. MK 284/2. maddesinin gereğince “karşı taraf gerekli incelemeye rıza göstermezse, hakim, testten beklenen sonucu davalı aleyhine doğmuş sayabilir.” Yani testi yaptırmamanızı mahkeme aleyhinize bir kanıt olarak değerlendirebilir.

  6. Merhabalar ilk evliligim den ayrıldıktan sonra hemen boşanamadım bu surede hamile kaldım ve dört ay sonra boşandım.oglum şu an 4 yaşında eski eşimin üzerine kayıtlı nüfusundan düşmesi için dava açacakmış bende kabul ettim şimdi bende evliyim çocuğumun babasıyla çocuğumun kendi babasının üstüne geçmesi için dna testi istenir mi yoksa babalık reddi davasından sonra eşim gidip üzerine kayıt yaptirabilirmi veya ne yapmamız gerekiyor bu durumda.

    1. Eski eşiniz ile çocuk arasındaki soy bağı ortadan kalktıktan sonra, yani nesebin reddi davası kesinleştikten sonra, gerçek baba nüfustan tanıma yolu ile çocuğu kendi nüfusuna geçirebilir. Gerçek babanın bu yolla tanımaması halinde ise çocuğun, gerçek babaya karşı babalık davası aça hakkı vardır.

      1. Babanın tanıma işlemi nüfustan düşünce nasıl oluyor dava açıp dna testi mi isteniyor acaba bu arada cvp verdiğiniz için çok tsk ederim.iyi günler iyi görevler dilerim.

        1. “Babanın tanıma işleminin nüfustan düşmesi” şeklinde bir tanım kullanmamışız. Çocukla başka bir erkek arasında soy bağı yoksa, ki nesebin reddi davası sonunda bu soy bağı ortadan kalkar, gerçek baba da nüfus müdürlüğünden doğrudan tanıma işlemi yapabilir. Bunun için bir dna testi istenmez. Çocuğun babaya karşı babalık davası açması halinde dna testi istenir.

  7. 36 yaşındayım annem ve babam imam nikahlı iken ben oldum fakat kayıt annem üzerine yapılmış babam öleli 10 yıl oldu babam ve ailesinin yanında büyüdüm ve beni inkar etmediler
    ne zaman miras söz konusu oldu işler değişti
    bu konuda ne yapabilirim
    ben ankara’da ikamet ediyorum babamın ailesi bolu dava nerde açılması lazım
    teşekkür ederim

      1. Merhaba ben eşimden dört yıldır ayriyim ve bosanmam bir ay önce kesinleşti ve bu arada bir kızım oldu şimdi bu çocuğun kimliği bosandigim adamın nüfusundaki çıkacak .yoksa gerçek babasının nufusunami çıkacak kızım yedi aylık bosanmam surerkrn hamileydim

  8. Evlilik disi tek gecelik iliskiden hamile kaldim. Suresi gectigi icin cocugu aldiramadim. Iki tane baba adayi var (mayis ve haziranda iliskim oldu) fakat cocugun haftasi falan goz onunde bulundurulunca hazirandaki iliskimden olma ihtimali %99 oldugu halde kisi bunu kabul etmiyor davasiz dna testini de istemiyor davani acarsin test yapilir size harcayacak param yok diyor. Cocuk dogduktan sonra davanin acilmasi ne kadar surer ve o kisinin babaligi kanitlanirsa maddi olarak destek alabilir miyim ondan? Bu surec nasil kolaylasabilir fikir verebilir misiniz

  9. Tesekkur ederim. Peki babalik davasinin sonuclanmasi ne kadar surer tahminen? Ve dava acilinca kisiye test yapildiktan sonra olumlu ciktigi halde bebegi tanimamasi gibi bir opsiyonu olabilir mi? Yoksa oyle bir hakki yok mu

    1. Bir davanın ne kadar süreceğini karşı tarafa yapılacak tebligatlar ve kanıtların toplanmasında geçecek süre belirler. Bu nedenle kesin bir tahminde bulunmak mümkün değildir. DNA testinde babalığın kanıtlanması ve davanın kabulü halinde kişinin çocuğu tanımaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü nüfus kaydı mahkeme kararı ile resen oluşturulacaktır.

  10. Babalik davasi icin dogumun devlet hastanesinde mi olmasi lazim? Mahkeme ozel hastanenin belgelerini tanir mi yoksa mutlaka devlet mi olmali? (Cok onemli lutfen cevap verin)

    1. Babalık davası için doğumun nerede yapıldığının bir önemi yok. Mahkemece çocuk ve baba olduğu iddia edilen kişiden örnek aldırılarak DNA testi yaptırılacak ve bunun sonucuna göre bir karar verilecektir.

  11. Babalik davasi acacagim kisinin dogumdan once adres degisikligi yapma ihtimalinden korkuyorum. Su an acik adresini biliyorum fakat tasinirsa izini kaybettirme amacli, mahkeme ona her sekilde ulasabilir mi?

  12. Merhaba. Ben 36 yasindayim ve babamin sandigim kisi degil başkası oldugunu ogrendim. Nufus kagidimda annemin soyadini tasiyorum fakat baba hanesinde ise baba olarak tanidigim kisinin adi var, fakat ben gerçek babama dava acmak istiyorum. Nasil bir yol izleyebilirim, sonuc alabilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  13. 2014 yılında doğan bir çocuk o dönem annesi tarafından kocasının kütügüne kaydedilmişti. Çocuk esasen benden ve ben bu durumu kabul ediyorum. devam eden sürecte ilişkiye girdiğim kadın eşinden boşandı.
    çocuga temsilen kayyım atanmış ve onun tarafından
    soybagının reddi ve babalık davası talepli olarak aleyhime dava acılmıştır. bu dava da ilişkiye girdiğim kadının kocası da davalıdır.

    benden doğumdan itibaren gecerli olmak üzere aylık 5000 tl de nafaka istenmektedir. ben cocugun babası olduğumu kabul ediyorum ve kaldı ki gecmiş sürec içinde yardımlar da yaptım. annesi ile görüştüm ve kendisi geriye dönük bir talebi olmadığını ifade etti. ben yine her ay belli bir miktarda yardım etmek istiyorum. sormak istediğim;

    -geriye dönük olarak iştirak nafakası istenebilir mi?
    -çocugun annesi ile aramızda bir protokol hazırlasak ve mahkemeye sunsak gecerli olur mu? gecmişe dönük nafaka talebi olmadığını ve dava tarihinden itibaren ….. tl kadar ödemeyi aramızda kararlastırdığımıza dair
    -temsilen atılan ve davayı acan kayyımın burada yetkisi nedir? ben aranızdaki protokolü kabul etmiyorum diyebilir mi?

  14. Babalik davalari yillarca surebiliyor mu? Ve dava acilan kisi ornek vermezse ne sekilde ilerliyor surec bilgi verir misiniz lutfen cok onemli

  15. Ben evlendim ayrıldım mahkemem hemen bitmedi başkasından hamile kaldım çocuqum eski eşin üstüne 2 aylık suan dava acmak istiyorum avukat tutmak zorundamıyım masraf ne kadar olur kaç günde sonuçlanır

  16. Merhaba. 4 aylık hamile iken evlendim 2011 de eski eşimle, çocuk ondan değil ve bunu biliyordu. 2017 Kasım da boşandık ve velayet bende. Ben ona babalık men davası açmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem lazım?

  17. Merhaba boşanma davam bitmeden önce başka bir ilişkim vardı bu süreçte hamile kaldım. Iddet süresinde doğum yaptığım için baba eski eş görünüyor. Şu an gerçek baba dava açarak kendi nüfusuna alabilir mi acaba çocuğu? Eski eşimle hiçbir şekilde muhatap biz halletmek istiyoruz bu durumu

    1. Nüfusta görünen baba ile çocuk arasındaki soy bağı ilişkisi ortadan kaldırılmadan, çocuğun başka bir babanın nüfusuna kaydolması mümkün değildir.Bu nedenle öncelikle eski eşinize karşı nesebin reddi davası açılması gerekir.Bunun için hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

  18. merhaba 9 yıl once 2 yıllık erkek arkadasımdan hamıle kaldım evlılık dısı cocugum oldu baba devlet memuru babalık ve nafaka davası actıgımda kazandıgımda gecmıse donuk nafaka alabılırmıyım

  19. 1997 yılında birlikte olduğum kız arkadaşımla hamilelik gerekçesi ile evlendim. 1998 yılında oğlum 7 aylıkken boşandık. Aradan geçen 20 yıl sonunda oğlumun babalık tespit davası açtığını ve testlerin sonucunda biyolojik babası olmadığım sonucunu öğrendim. Bu bağlamda kanuni haklarım nelerdir.

  20. Annem ve babam hiç evlenmemişler ben anneannem ve dedemin üzerine kayıtlıyım 18 yaşımı yeni doldurdum babam beni biliyor fakat görüşmüyoruz babalık davası açabilmem için şartlar nelerdir ve herhangi bir engel varmı?

  21. Merhabalar. Ben türk vatandaşıyım eski eşimden Almanyada boşandım. Turkiyede tanıma ve tenfiz davası açtım. Mahkeme 9. Ayda. Ama dini nikahlı eşim şu anda 6 aylık hamile kendisi Türkmenistan vatandaşı çocuk turkiyede doğacak çocuğu kendi üstüme alacağım fakat ülke prensiplerinden dolayı bekarlık evrağı eşime vermiyorlar. Ülkende doğum yapacaksin dediler konsolosluktan simdi benim nasil bir dava açmam gerekir. Çocuğu üstüme almam icin. Nüfus dairesi eşinin apostilli bekarlık evrağı olmassa soy bağından dolayı senin üstüne yapamıyoruz diyor. Yani bekarlık evrağı yok türkmen vatandaşı dini nikahlı eşim turkiyede doğum yapacak. Yardimci olurmusunuz lütfen.

  22. 2012 yılı sonlarında bana kendisini bekar olarak tanıtan bir kadın ile birlikteliğim oldu. Benden sürekli çocuk yapma talepleri oldu ben her defasında bunu red ettim. Devam eden ilişkimizde 2014 yılı sonunda kızı ile beni tanıştırarak, bekar olduğunun yalan olduğunu öğrendim. Kızı ile başlayan arkadaşlığımız sosyal medya üzerinde devam etti. Kızı üniversite eğitimini il dışında alıyor ve sorunlu ilişkileri olduğu için annesi kızına sahip çıkıp başında durmam için ayrı bir ev açıp kızı ile beni o eve yerleştirdi ve ben kızı ile 8 ay bir fiil aynı evde yaşadım. Aslında kızı ile beni aynı eve yerleştirme sebebinin kızını yem olarak kullanıp benden çocuk sahibi olabilmenin önünü açmak olduğunu çok geçmeden anladım. Bu 8 aylık süreç içerisinde kızı ile gönül ilişkimiz başladı ve biz evlilik kararı aldık. Kızına annesi ile olan ilişki sürecimi oturup eksiksiz bir şekilde anlattım. Akabinde annesi bizim yanımıza geldiği zaman kızı ile karşısına çıkıp birlikteliğimizi ve evlilik isteğimizi belittik.

    Normal karşıladı ve aradan geçen zaman içinde kızının okula gittiği her fırsatta baskı, tehdit ve şantajlar ile benden cinsel ilişki talebinde bulunup benden çocuk sahibi olmak için bana baskı uyguladı. Ben red ettiğim zaman gözümün önünde avuç dolusu hapı yutarak intihar girişiminde bulundu. 112 acil servisinden çağırmış olduğum ambulans ile hastanede tedavi gördü. Hap içerek intihar ettiğini belgeleyen yazışma kayıtları delil olarak bulunmaktadır.

    Tedavi sonrası ben daha fazla dayanamayıp İstanbul’daki evime geri dönerek bulunmuş olduğum ortamı terk ettim. Kızına olan aşkım onu yüzüstü bırakmış olmam ve annesinin bir daha senden çocuk istemeyeceğim sözüne istinaden ve evden ayrılması sonucu o eve kızının yanına geri döndüm.

    Fakat bir kaç hafta sonra geri dönerek kızı ile olan ilişkimi resmiyete dökmek için bizim söz yüzüklerimizi taktı. Fotoğraflar ile o anlar delil olarak bulunmaktadır. Lakin sapkın cinsel ilişki isteği ve benden çocuk yapma fikrinden hiç vazgeçmedi.

    Okul sonrası defalarca İstanbul’daki evime gelerek evliliğin önünü keseceği yönünde tehditlerde bulunarak benden çocuk sahibi olma talebini söyledi. Bende kızı ile telefonda konuşarak evlilik önündeki engeli, annesini ve benden çocuk sahibi olma talebini kızına açıkladım. Kızı evliliğimizin önündeki engeli kaldır, annem bebek sahibi olmak istiyor bende kardeşimin olmasını çok istiyorum diyerek bu işe razı olduğunu söyledi.

    Ben ve kızı mecburen annesine boyun eğmek zorunda kalarak annesinin çocuk sahibi olabilmesi için girişimlerde bulunduk. Kaçınılmaz son sonucu 2016 yılı ortalarında bebek dünyaya geldi, evlilik içi doğum gerçekleştiği için bebeğin babası kocanın nüfusuna geçirildi. Hamile kaldığı dönemde haftalarca İstanbul’daki evimde kaldığına dair fotoğraflar ve hamilelik sırasında bana göndermiş olduğu müstehcen içerikli “NÜ” tarzı fotoğraflar delil olarak bende bulunmaktadır.

    Hamilelik dönemi içerisinde aile büyükleri devreye girerek evlilik yolunda aile tanışması gibi adımlar atılarak doğumdan sonra kız isteme işlemi sonrasını takip eden süreçte söz ve nişan bir arada yapıldı. 2017 ortasında ise kızı ile 2 düğün yaparak evlendik. Evlilik sürecinde annesi bu evliliğin olmaması için elinden geleni ardına koymadı ve bütün masrafları abartılacak seviyede bizim sırtımıza yükledi fakat aile büyükleri devrede olduğu için evliliğimize engel olamadı. Fakat ailemin yaşadığı yerden “Marmara bölgesi” ev tutulmaması ve kendi yaşadığı şehirde “Karadeniz bölgesi” ev tutulmamasını sağlayarak bizi Akdeniz bölgesinde ev tutmaya ve evlilik sonrası orada yaşamaya itti. Bana göre bunu yapmasının nedeni doğan çocuğun bana benziyor olması ve herkesin çocuğu bana benzetmesi nedeniyle uzak bir şehirde yaşamaya itmesidir. Aynı zamanda yerimden, ailemden, çevremden ve işimden beni uzaklaştırarak sudan çıkmış bir balık misali ekonomik ve sosyal zorluklarla karşılaşacağım bir başka şehire bizi itti.

    Evlendikten 1,5 ay sonra nikahlı eşim hamile kaldı. El öpmeye ve bayram ziyaretine gittiğimiz zaman kızın bütün takılarına kocası ile el koydu ve eşimi boşanma konusunda baskı ile ikna ettiler. Eşimde bana destek olmadı, zira her daim annesinin etkisi altındaydı.

    Tartışma neticesinde annesi ve babasıyla oturup eşim ile boşanma konusunu konuştuk. Almış olduğumuz karar neticesi olarak eşim kürtaj olacak ve boşanacağız. Bunun sonucu olarak evlilik dışı doğan çocuğun nüfustan düşürülüp velayetinin bana verilmesine karar alarak adliyeye gittik fakat dava dilekçesi yazmak için kimseyi bulamadık. Kayınpeder çocuğun babasının kendisi olmadığını o gün öğrendi. Bu esnada boşanma ve kürtaj konusunda eşimin diğer hısım ve akrabaların haberi olup konuya müdahil olarak orta yolu bulup bizleri ikna ederek sadece anne, baba ve kardeşimin takılarını geri verip eşimle beni “32 gün” sonrasında evimize gönderdiler. Kendi çevresi ve akrabalarının takmış olduğu bütün takılar baba evinde kaldı.

    Eşimin hamileliği boyunca annesi eşim ile sürekli iletişim içerisinde olup “kızım biz sana ve çocuğuna bakarız” şeklinde sürekli sözler ile ve yine bana ve evliliğimize karşı eşimi bana karşı doldurdu. Keza babasıda aynı yaklaşım içerisindeydi. Hamileliğin son ayında evimize habersiz gelerek dinlenmesi gereken eşimi iki gün boyunca sürekli dışarılarda gezdirdi. Sonunda eşim akşam vakti rahatsızlandı ve hastaneye kaldırdık erken doğum riski tespit edildi ve 3 gün hastanede kaldı. Eşimin annesi eşimi hastaneden çıkarıp 27 saat süren otobüs yolculuğu ile kendi yaşadığı şehire götürüp eşimin doğumunun orada yapmasını istedi. Ben ve doktor buna karşı çıktık, doktordan uçak ile seyahat edebilir raporu almaya 3 defa uğraştı en sonunda doktur eşimin annesini kovdu. Eşim ve annesi benim rızam olmadan ve doktor taburcu etmeden hastaneden her türlü sorumluluğu ve ölüm riskinide göz önüne alarak hastaneden imza ile taburcusuz çıkış yaptılar. Hastaneden imza ile alınan çıkış raporunu delil niteliği için hastaneden temin edeceğim.

    Hepimiz kendi evime geldik 2 gün sonra annesi yaşadığı şehire geri döndü. 10 gün sonra diğer kızı kocaya kaçarak evleniyor ve düğün tarihi olarak eşimin doğum yapacağı tarihle çakışan bir tarih belirliyorlar. Düğün nedeniyle bizim oraya gitmemizi istiyorlar fakat ben buna karşı çıkıyorum eşim doğum yaparsa gelemez ancak ben düğüne uçakla gelir katılır aynı gün geri dönerim dedim. Eşim valizini toplayıp gitmek istedi ben buna müsade etmedim tartışma sonucu karşılıklı hakaretlerde bulunduk. Eşim ertesi günü jandarmaya giderek hakaretten dolayı kadına şiddet kapsamında 30 günlük uzaklaştırma kararı çıkartarak babasının evine gidiyor.

    Bu süre zarfında “30 günlük uzaklaştırma kararı içerisinde” düğünden 2 gün sonra doğum yapıyor. Bana ve aileme haber verilmiyor ve çocuğum doğduktan 3 gün sonra biz başkasından öğreniyoruz oğlumun dünyaya geldiğini.

    Ne eşim ile -ki benim için bu evlilik bitmiştir görüşmüyorum ve görüşmeyeceğim. Ne annesi ile nede babası ile iletişim kuramıyorum. Babası ile iletişim kurduğum zaman sinkaflı küfürler ile birlikte boşanacaksınız, doğan çocuk benim çocuğum sana çocuk yok demekte. Ben ise hakkımı hukuktan yana kullanacağımı ve her iki çocuğumunda velayeti hususunda gerekli olan girişimleri başlatacağımı belirttim. Bu sözlerime karşı babası karımı ve çocuklarımı öldürmekle tehdit etmektedir. Keza annesi ile yazılı olarak internetten iletişim kurmaya çalıştığımda ise sürekli ağır hakaretlerde bulunmuştur.

    Olayların özeti aslında şudur.

    Annesi benden çocuk sahibi olabilmek için kızını kullanıp emeline ulaşıp benden bir erkek çocuğu sahibi olmuştur. Evliliğimize engel olamayıp, binbir güçlük ile kurmuş olduğumuz evliliğimizi yıkmış ve kızı ile evliliğim esnasında doğan ikinci erkek evladımı ise benden almıştır. Uzaklaştırma kararıyla birlikte 5 haftadır eşim babasının evinde ve 15 günlük doğan çocuğumun yüzünü dahi göremedim. Sonuç olarak bu evliliğin yürümesi imkansız ve bende artık bu evliliği istememekteyim ve her iki evladımında o aile içerisinde kalmasına gönlüm razı değildir.

    Aranızda beni yargılayıp hatalı olduğumu düşünenler olacaktır, elbetteki hatalıyım lakin bu süreç içerisinde benim neler yaşadığımı ve nelere göğüs gerdiğimi bir ben birde Allah biliyor. Başıma böyle bir şey gelmez demeyin, benim yaşadığım süreci yaşayan bir çok kişi benimle aynı kaderi paylaşmak zorunda kalabilir.

    – her iki evladımı nasıl bu çıkmazın içerisinden kurtarabilirim?

    – Öncelikle deliller ile sabit olan kayınvalide için hakaret davasımı açmalıyım?

    – Eşim ile olan boşanma davasını ben mi açmalıyım, yoksa onların davayı açmasını mı beklemeliyim?

    – Eşimin annesinden evlilik dışı olan çocuğum için ne tür yol izlemeliyim?

    – Eşimden olma “15 günlük Erkek” evladımın velayeti konusunda kayınvalideden olan “1,5 yaşında Erkek” evladımın bir katkısı olur mu?

    – Eşimin babasının ölüm tehditleri yüzünden eşimden olma evladımın daha yüzünü göremedim. Evladımı görebilmek için hangi yolu izlemeliyim.

    – Her iki evladımın can güvenliklerinden endişe duymaktayım. Kayınpederimin ölüm tehditi telefon görüşmesi neticesinde olduğu için ispat edemeyeceğimi düşünmekteyim. Fakat ölüm tehdidi aldığım günü jandarmaya giderek ifade verdim ve vermiş olduğum ifademin bir kopyası bende mevcuttur. Evlatlarımın can güvenliği için hangi yolu izlemem gerekiyor. Zira babalık davası açıldığı vakit her iki evladımında can güvenliklerinin tehdit altına gireceği aşikardır.

  23. Merhaba
    Benimde şuanda yakında 3 yaşındaki oğlum iddet müddetinden dolayı ilk eşimin soyismine kayıtlı.
    Eski eşim durumdan en başından beri haberdar fakat dava açmayı kesinlikle reddiyor.
    Oğlumun gerçek babası dava açtı fakat reddedildi.
    Birkaçgün önce bende maddi imkansızlıklar yüzünden baroya başvurdum .
    Sorum şu ki ; benim açmış olduğum davada reddedilirse (süreden dolayı ) henüz reşit olmamış olan oğlum için baro böyle bir davayı kabul edermi çünkü kayyum atanması gerektiğini yazmışsınız .
    Birde çocuğun ortada kalması ile ilğili devletin açmış olduğu davada eski eşim çocuğun kendisinden olmadığına dair ifade vermiş buda bu davanın çözümü için bize yardımcı olurmu .cvp verirseniz çok sevinirim ailece dağılmış durumdayız …

  24. Merhabalar benimde durumun eski eşimin üzerine kaydoldu kızım 300 gün kuralını cignedim.eski eşim davayı açtı soybagi reddi davası 11 Mayıs’ta açılan bu davanin ilk duruşması ne kadar süre sonra belli olur biliyormusunuz?

  25. bir sorum olacakti benim suan 3 cocugum bar 2 si esimdrn biri de erkek arkadasimdan esim cezaevinde 2013 de girdi 2 sene bosanma davam surdu bu surecte hamile kaldim erkek arkadasimdan 2018 haziran 20de bosandim ve erkek arkadasimdan 10 aylik cocugum var buda biliyor cocuk ondan oldugunu cocugum kimligi daha cikmadi esimin ustune dusersen ciktihinda beni oldurur ne olur bana yardimci olun

  26. Eşimin daha önce nikahsız bir ilişkisi olmuş ve bu ilişkiden bir erkek çocuk doğmuş. Daha sonra biz eşimle evlendik ama eşim benim bir çocuğum var demedi. Kızım 3 yaşındayken bana daha önce ilişkisi olduğu bayan ulaştı. Şu an doğan çocuk 15 yaşında be ben eşimin soyismini vermesini istemiyorum. Dava açarlar ise soyismini ve ödeme yapilmasi gereken bedeli ödetme hakkına sahip midirler?

  27. Merhaba eski eşimle boşandım 1 yıl ayriydik zaten bu süreçte eşimle tanıştık ve boşandıktan sonra imam nikahlı evlendik ve hamile kaldım çocuk 284 günlük olduğu için eski eşinin üstüne kaydedildi eski eşimde kabul etmiyor cocugu kızımı DNA yaptırmadan babalık reddi davasıyla üstümüze alabilir miyiz

  28. Merhaba 2 yıl önce maalesef para karşılığında bi doktorla birlikte oldum ve hamile kaldığımı öğrenir öğrenmez aradım benim değildir dedi istemedi fakat bende çok üstelemedim iyi değildim şimdi kızım bir buçuk yaşında dava açtım kayyum aşamasındayız henüz …
    Kafama takılan bi kaç soru var cevaplarsanız çok mutlu olurum para karşılığı olduğu için devlet elimden kızımı alabilirmi
    Ve kızımın hak ettiği soy adını alabilirmiyim istemezse , şimdiden çok teşekkür ediyorum

    1. Babalık davasında anne ile baba arasındaki ilişki dava konusu değildir. Yapılacak dna testinde davalının baba olduğu sonucuna varılırsa, çocuk davalının çocuğu olarak nüfusa kaydedilir ve babasının soyadını alır. Velayet konusu ise başka bir konudur. Para karşılığında birlikte olmuş olmak, tek başına velayeti kaybetme nedeni olmaz. Böyle bir dava açılması halinde mahkemece çocuğun sağlıklı gelişimi için en uygun şartlar gözetilerek velayet konusunda bir karar verilir. Yetkili makamların çocuğu ailesinden ayırarak devlet yurduna yerleştirmesi ancak çok ağır ve ekstrem durumlarda verilebilecek bir karardır.

  29. Merhabalar,benimde bir sorum olacaktı.Benim evlilik dışı bi oğlum oldu onu önce kendi bekarlık nufusuma kaydettirdim .Baba hanesinde kendi babasının adı yazıldı soyadı benim bekarlık soyadım.Daha sonra oglum1.5 yaşındayken nikahlı başka bir evlilik yaptım .Kendi rızasıyla evlendigim kişi ustune aldı .Baba adı ve soyadı evlendigim kişinin üzerine geçti kendi çocuğu gibi oldu.Ondan ayrıldık anlasamadik.Mahkeme açtı nesebin reddi olmadi .Şimdi gerçek babası üzerine almak istiyor ne yapabiliriz

  30. Şuan evli biriyle birlikteyim fakat bu evlilik sadece kağıt üstünde mecbur kalınmış bir evlilik hiç birliktelik olmadığı kanıtlanabilir benden hamile 3 ay içerisinde Doğum olacağı için her ne kadar evlenecek olsak ta o adamın çocuğu olarak görünecek ben çocuğu nasıl üstüme alırım birde o adam çok tehlikeli kadına zarar verme ihtimali var gurur yapıp bu yüzden o adamın haberi olmadan DNA testi dahil ne gerekiyorsa yapsam çocuğu üstüme alabilirmiyim?

  31. Eski eşimin beni aldattığını öğrenince olaylı bir şekilde boşandık. Iddet süresi içinde hamile kalmış ve doğum yapmış. Çocuğun benden olmadığı konusunda her iki tarafta hem fikir. Eski eşimle boşandıktan sonra gerek tepkimden gerekse yeni bir evlilik yapmış olmamdan dolayı herhangi bir şekilde görüşmedim. Evime gelen dava kağıdıyla çocugun benim nufusuma kayıtli olduğunu öğrendim. Çocuğun babası kayyım olarak dava açmış ve davalı olarak eski eşim ve beni göstermiş. Çocuk üzerinde herhangi bir iddiam yok ancak karşı tarafın avukatı sonuç ve istek kısminda dava masrafı ve vekalet ücretinin karşı taraftan alınmasını talep etmiş. Mahkeme sonunda masraflar bana kalır mı. Birde karşı tarafla herhangi bir şekilde muhatap olmak istemiyorum. Duruşmaya gitmesem sonuç ne yönde olur. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

  32. Merhabalar. Bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. Eşimle sorunlu olduğumuz dönemlerde başka birisiyle ilişkimiz oldu hamile kaldım. Eşimle sorunlarımız hiç bitmedi ayrılmak istememe rağmen benden ayrılmadı. sonrasında boşanma davası açtım ve bir süre sonra evi terk ettim o kişiyle gittim çünkü beni sürekli tehdit ediyodu eşime söylemekle. gittikten 10 gün sonra filan tartıştık çünkü benim gibi bir çok evli kadınla birlikte olduğunu tlfnunda o kadınlara ait resimleri gördüm ve terk edip geldim eş.. Sonrasında adına sahte hesaplar açtı bana ait resimleri herkese attı iftiralar atti tehditler hakaretler etti eşimle herşeye ragmen barışmıştık bosanmamiza sebep oldu bu kişiye dava açtım . kendisini aylar sonra ifade için göz altina almislar bunun karşılığında bize soy bağı reddi davası açmış eşim kesinlikle bu çocuk benim çocuğum vermem diyor zaten velayet onda. Ve böylesine kötü bir insanın biyolojik dahi olsa kızımın babası olmasını istemiyorum. Katılır nasıl bir yol izlenir yardımcı olursanız sevinirim

  33. Merhaba ben evlilik dışı bir ilişki yaşadım ve hamile kaldım. Çocuğun babası çocuğu kabul ederim ama seni etmem diyor ben de çocuğu da kabul etmemesini istiyorum yani çocuğu reddetmesi için bir dilekçe imzalaması gerekiyor sanırım. Babalık haklarından feragat ettiğine ve ilerde de hiçbir hak iddia etmeyeceğine dair nasıl bir yol izleyebilirim ?

  34. Oğlum eski eşimin üstüne kayıtlı ama biyolojik bi bağları yok bunu kendiside biliyor soybagi red davası açmıyor davayı biz açınca çocuğa vasi atanacakmis bu vasi dayısı veya eşim olabilir mi de vasi kim ise çocuk onunla mi yaşamak zorunda yani dayısı vasi olursa oğlum onunla mi yaşamalı mahkeme sonuçlanana kadar Cvplarsiniz sevinirim

  35. Evlilik dışı beraber yaşadığım kişiden hamile kaldım fakat baba ilk önce bebeğini kabul etmedi daha sonra kabul etti şimdi ise kabul etmiyor bebeğini babalık davası ve tazminat, nafaka davası açmak istiyorum bu davaların doğum önceside açılacağını duydum ama dava masrafları ve DNA testi ücreti çok yüksek maddi olarak bunu karşılamak zor benim için bunun için ne yapmam gerekiyor

  36. Beraber yaşadığım kişi den hamile kaldım fakat kişi bebeğini kabul etmiyor bana kumpas kurdun diyor şuan 5.ayında gebeliğim ve aldır diye psikolojik baskı yapıyor uzaklaştırma aldım aile mahkemesinden kişi hakkında babalık davası ve tazminat ve nafaka davası açmak istiyorum ama ben devlet memuru olduğum için dava masraflarını bir anda karşılamam mümkün değil bunun için nasıl bir yol izlemem gerekir

  37. Merhaba eski eşimle 07.06.2018 de anlaşmalı boşanma davası açtık 23,09.2018 de karar kesinleşti kendisinin şuanda başka birinden çocugu olmuş yani biz mahkeme aşamasındayken hamileymiş ve benim bundan haberim yokdu ayrı yaşıyoduk zaten. Mahkemede maddi veya manevi tazminat talep etmiyoruz dedik ama dogum yaptıgını yeni ögrendigm için manevi tazminat davası açabilrmiyim açarsamda kazanma ihtimalim % kaç olur tşk.

  38. Merhaba soybaginin tespiti ile ilgili bilgi lazımdı bulamadım. Anne ve baba ölmüş iki kızları var kimlikleri de yok nüfus kayıtlarında da görünmüyorlar abileri var sadece… davacı ve davalı kim olacak. Teşekkürler

  39. merhaba reyhan hanım
    eşimin annesi eşime kendi kütüğünden düşürmek için dava açtı,nüfus müdürlüğünüde dava etti.Gerçek annesinin başka birisi olduğunu söyledi hatta adıını soyadınıda verdi. ama babası bu davayı şiddetle red etti.babası ve kayıtlı annesi evlenmeden önce ayrıldılar.12 senelik evliyiz,tam bir sene önce açılan bu davanın kağıdı eve gelince eşimde ruhsal bozukluklar meydana geldi,kendisine yediremedi bu durumu.maddi manevi çökmüş haldeyiz.
    mahkeme dna istedi,şimdi sonucunu bekliyoruz.Dava açan annesi maddiyat için yaptı bunları ve bu apaçık belli..
    bizler bu durumda dava açan annesine karşı nasıl yaptırımlar uygulayabiliriz
    tşkler..

    1. Mahkeme adli tıptan gelecek DNA sonucuna göre karar verecektir. Davanın reddi halinde manevi tazminat davası açılması düşünülebilir. Somut ve sağlıklı değerlendirme için hukuki yardım alınız.

  40. Merhaba,

    40 yaşındayken annemden yıllar önce boşanan babam sandığım kişinin bana babalık red davası açtığını öğrendim. Gerçek babam olmadığını annemden öğrenince cevap dilekçesi olarak babam olmadığını kabul ettiğimi yazdım ve gönderdim. Şimdi merak ettiğim dava görülüp bu adamın nüfusundan beni düşürdüklerinde kimin nüfusuna kaydolucam. Gerçek babam ölmüş ve onun kütüğünede geçmek istemiyorum. Zaten evliyim ve kocamın soyadını taşıyorum. Dava sonrası nüfus kütüğü ile ilgili süreç nasıldır haklarım nelerdir bilgi alabilirsem çok memnun olurum.

    Syg.

  41. 2016 senesinde bosandim karar kagidimi 8 ay sonra almaya gttgm icin 300 gun cok uzadi ben bu sirada evlilik yptm nikah yapamdk bebegim iddet muddeti icersinde dogdu dava actim kayyum atancak bu mahkeme eski es reddeyir smdiki esim kabul ediyor nasil bi yol izlemeliyz bundn snra nasil bi surec bizi bekliyor ogrrnebilirmiyim

  42. Merhaba, 2000 yılında gayri resmi uzaktan akrabamız olan bir bayanla görücü usulü evlilik yaptım, evlilik yaptığım bayan daha önce evlenmiş ve boşanma aşamasında olduğu için nikah kıyamadık, bir kızımız oldu 2002 yılında ve 2003 yılında ayrıldık, daha sonra 2015 yılında kaymakamlıktan eski eşimle birlikte çocuğu babası olarak tanıdım, ardından eski eşim inşirak nafakası davası açtı ve o günden beri nafakamı ödüyorum, buraya kadar bir sorun yok eski eşimle bir konuşma arasında “çocuğun senden olduğu ne malum” gibi bir söz geçti bende süphelendim ve özel dna testi yaptırdım ve çocuğun benden olmadığını öğrendim, 17 yıldır kızım dediğim büyüttüğüm ve n çocuk benim değilmiş aldatıldım ve bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim, maddi manevi tazminat davası açabilirmiyim, Saygılar…

  43. Hocam iyi çalışmalar,
    Amcamın çocuğu nüfusta dedemin dedemin oğlu görünüyor.
    Mahkemeye başvuruldu. DNA testi yapılmasına karar verildi. Ama amcamın oğlu test yapılması içi numune vermiyor, kaçıyor.
    10 yıldan fazla oldu mahkeme devam ediyor.
    Mahkeme amcamın oğlu için yakalama kararı çıkartmıyor. Bu tür davalarda yakalama kararı çıkartılabilir mi?
    Teşekkürler.

    1. Hukuk davalarında yakalama kararı çıkması söz konusu değildir. Ayrıca vücut bütünlüğünün dokunulmazlığı hakkı gereğince bir kişiden zorla örnek alınması da mümkün değildir. Mahkemenin, bu kaçınmayı aleyhe delil kabul etme yönünde takdir yetkisi vardır.

  44. merhaba 15 aylık bir kızım var evlilik dışı doğdu ben kendi üzerime kayıt ettirdim babası kızını üzerine almak istiyor mahkemeye vereceğim diyor ben istemiyorum özel nedenlerden dolayı da görüştürmek istemiyorum babası çocuğu üzerine alabilir mi
    teşekkür ederim

    1. Biyolojik babanın dava açması ve dna testi ile babalığını kanıtlaması durumunda nüfus kayıtlarında soybağı kurulacaktır. Çocukla görüşme ise velayet ve şahsi ilişki tesisi konulu başka bir davanın konusu olabilir.

  45. Evli bir bayanla yaşadığımız ilişkiden bir kız çocuğumuz oldu. Kadının evli olduğu kişi durumu biliyor ve çocuğu kendi nüfüsuna aldı. Ben bu durumdan çocuk 2 aylıkken haberdar oldum. Şimdi çocuk 19 aylık ilk zamanlar görmeme izin veriyorlardı şimdi göstermiyorlar. Biyolojik baba olarak yapabileceğim her hangi birşey varmı? Karşı taraf soybağının reddine yanaşmıyor. Hukuken çocuğumu kendi nüfüsuma alma yada en azından kanunen çocuğumu görme hakkına sahip olabilmemin bir yolu varmıdır? Teşekkürler

    1. Nüfusta görünen baba ile soybağı kesilmediği sürece yeni babanın çocuğu nüfusuna alma imkanı bulunmuyor. Ancak nüfusta baba görünen kişi veya çocuğun reşit olmasından sonra kendisi soy bağının reddi davası açabilir.

  46. 2014 yılında eşimden boşandım evliyken doğan çocuğun benden olmadığını şimdi ögrendim nasıl bir yol izlemeliyim çocuk şuan sekiz yaşında

  47. Mrh bende bisey sormak istiyorum evlilik disi bir oglum var ve iddet süresi içerisinde doğdu eski eşim red davası açtı ve kayyum atamasında yiz suan dna falan alındı merak ettiğim simdi çocuğumun soyadı nüfustan düşücekmis ve biyolojik babası kabul ediyor hemen üzerine alabiliyor mu bu arada resmi nikahmiz var

  48. Merhaba 29 yasimda cok kotu bir sekde babamin babam olmasigini ogrendim ve annemi zorlayarak gercek babamin kim oldugunu ogrendim ozel bir hastanede dna testi yaptirdim simdi 32 yasindayim soy ismimi almak istiyorum nasil bir yol izlemeliyim ve haklarim neler not öz babam yasiyor 3 yil bekledim belki kendisi al soy ismini der diye ama demedi

    1. Başka bir kişiyle aranızda soybağı varken gerçek babanın nüfusuna tanıma yoluyla kaydolmanız mümkün değildir. Bunun için eski baba ile olan soy bağının reddi ile yeni babaya karşı babalık davası açmanız gerekir.

  49. Merhaba abimin 21yıl önce evli bir bayanla beraberliğinden çocuğu olduğunu öğrendik tabi bunun gerçekliğinden şüphemiz var ve dna testi yaptırmak istiyoruz ve çocuklar reşit oldukları için test yapmak istemiyorlar nasıl o testi yaptırma biliriz tabi.Abime çocuklar senden diyen anneleri.

    1. Babalık ya da soybağının reddi davasını ancak baba, çocuk veya öldükten sonra bunların mirasçıları açabilir. Diğer kişilerin bu davayı açma hakları yoktur. Bunun dışında vücut bütünlüğü hakkı gereğince kimse vücudundan örnek vermeye zorlanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön