Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası * 2024

Kiracının Tahliyesi

Kiralanan bir taşınmazın, kiralayan tarafından tahliyesi, kanunda sayılan nedenlerin varlığında mümkündür. Bu nedenler Borçlar Kanunu 350 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.

Borçlar Kanunu 350. Maddesinde düzenlenmiş olan tahliye nedenlerinden birisi, kiraya verenin ihtiyacı nedeni ile tahliyedir.

Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, … … belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

B.K m. 350

İhtiyaç Nedeniyle Tahliyenin Şartları

  1. Düzenleme kiraya verenin ihtiyacı nedenine dayanmaktadır. Ancak buradaki ihtiyaç, kiraya verenin şahsına ait olabileceği gibi, eşi, altsoyu ve üstsoyuna veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilere ait olabilir. Yani kiralayan kendisinin, eşinin, çocuklarının(altsoyunun) veya anne babasının (üstsoyunun) ihtiyacı nedeni ile tahliye davası açabilir.
  2. İhtiyaç, gerçek, samimi ve sürekli olmalıdır. Geçici veya ihtimallere dayanan ihtiyaçlar, kiralananın tahliyesi için haklı neden oluşturmaz.
  3. Kiralayan, ihtiyaç nedenine dayanarak tahliyeyi sağladıktan sonra taşınmazı başka birisine kiraya veremez. Bu yasağı ihlal etmesi durumunda karşılaşacağı hukuki yaptırım da kanunda düzenlenmiştir.

İlginizi Çekebilir : Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracı Tahliyesi

İhtiyaç nedeniyle tahliye
Tahliye Davası

Yurtdışında Yaşayan Kişilerin Yazlık İhtiyacı Tahliye Sebebi Oluşturur Mu?

Yurtdışında yaşayanların konut ihtiyacı nedeniyle açılan tahliye davalarında Yargıtayın çeşitli kararları vardır. Bu kararlar uyarınca, yurda kesin dönüş nedenine dayalı ihtiyacın kanıtlanması halinde tahliye mümkündür.

Dava, yeni malikin iktisap ve mesken ihtiyacı sebebiyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. İhtiyaç iddiasına dayalı davalarda tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kanıtlanması gerekir. Devamlılık arz etmeyen geçici ihtiyaç tahliye nedeni yapılamayacağı gibi henüz doğmamış veya gerçekleşmesi uzun bir süreye bağlı olan ihtiyaç da tahliye sebebi olarak kabul edilemez. Davanın açıldığı tarihte ihtiyaç sebebinin varlığı yeterli olmayıp bu ihtiyacın yargılama sırasında da devam etmesi gerekir.

Eldeki davada, dava tarihinde yurt dışında yaşayan davacının yurda dönüş ihtiyacı nedeniyle taşınmaz aldığı ve dolayısıyla satın alınan taşınmaza ihtiyaç duyduğu hususları yargılama sırasında dinletilmiş olan tanıklarla ispatlanmıştır. Ayrıca, dosya arasına temyiz aşamasında giren ABD’de çalışılan şirketten 31.05.2013 tarihinde istifa edildiğine dair belge ile Türkiye’ye kesin dönüş yapılmak için alınan 10.05.2013 tarihli ikametgâh nakil belgesinden ise konut ihtiyacının yargılama sırasında da devam ettiği anlaşılmaktadır.

(Yargıtay HGK 2017/6-1540 E, 2021/878 K, 29.06.2021 T)

Taraflar arasındaki sözleşme 15.8.1992 başlangıç tarihli ve 1 yıl sürelidir. Davacı gazete muhabiri olduğunu, İstanbul’a geldiğinde kalacak yerinin bulunmadığını belirterek kiralananın tahliyesini istemektedir. 6570 Sayılı Kanun gerçek ve samimi ve zorunlu ihtiyacı tahliye sebebi olarak kabul etmektedir. Dinlenen tanıklar davacının yurt dışında yaşadığını orada lokantacılık yaptığını, Türkiye’ye geldiğinde otellerde ya da ailesinin yanında kaldığını belirtmişler, Türkiye’ye geliş sıklığı konusunda çelişkili beyanlarda bulunmuşlardır. Her ne kadar gazete dış haberler şefliği davacının görev ve sorumluluğu nedeniyle İstanbul’a sıklıkla gelmesi gerektiğini belirtmiş ise de toplanan delillerden davacının Kopenhag’da yaşadığı, orada lokantacılık yaptığı aynı zamanda gazete spor muhabirliği görevini yürüttüğü, yurda kesin dönüş yapmadığı, yaşantısını yurt dışında kurduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının konut ihtiyacının samimi olduğu kabul edilemez. Mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi hatalı olmuştur.

Yargıtay 6. HD 2001/7103, 2001/7263 K, 1.10.2001 T)

Yurda kesin dönüş yapmamakla birlikte, tatillerde kullanım için konut ihtiyacı ise bir çok Yargıtay kararında gerçek ve samimi ihtiyaç olarak kabul edilmiştir. Bunun için konutun, yazlık niteliklerine sahip olması da aranmamıştır.

Yıllık tatilini geçirmek üzere Türkiye`ye geldiğinde kalmak üzere açılan boşaltma davasında ihtiyacın gerçek ve samimi olduğunun kabulü gerekir….

Davacının köydeki baba evinin çok küçük ve aile nüfus sayısı itibariyle yetersiz bulunduğu anlaşıldığı gibi eş ve 6 çocuk ile birlikte otel veya motel türü bir yerde tatil geçirmenin aile bütçesine getireceği külfetin ağırlığı da aşikardır. Yıllarını çalışarak yurt dışında geçirmiş, belirli bir ekonomik birikime ulaşmış, bu birikimi ile bir mesken edinmiş olan kimsenin, yurt ve akraba özlemi duyacağı, çocuklarının da mümkün olduğu oranda vatanından kopmamalarının arzu edebileceği gayet doğal görülmelidir.

Davalı kiracı, bunun aksini kanıtlamak için herhangi bir delil de göstermiş değildir. Kaldı ki, 6570 sayılı Yasa, kiralayanın ihtiyaç sebebi ile kiralananın boşaltılmasından sonra muayyen bir süre içerisinde bu yeri başka bir şahsa yeniden kiraya vermesi halinde cezai müeyyideyi de getirmiştir. Bu durumda, davacının içerisinde bulunduğu özel şartları itibariyle, yıllık tatilini geçirmek üzere Türkiye`ye geldiğinde kalmak üzere açılan bu boşaltma davasında, ihtiyacın gerçek ve samimi olduğunun kabulü gerekir.

(Yargıtay HGK 1992/6-667 E, 1992/755 K, 23.12.1992 T)

Eş ve dört çocukla birlikte otel veya motel türü bir yerde tatil geçirmenin, aile bütçesine getireceği külfetin ağırlığı açıktır. Yıllarını çalışarak yurt dışında geçirmiş; belirli bir ekonomik birikime ulaşmış, bu birikimi ile bir mesken edinmiş olan kimsenin, yurt ve akraba özlemi duyacağı, çocuklarının da olabildiğince vatanından kopmamalarını arzu edebileceği çok doğal görülmelidir.

Bu halde, davacının içerisinde bulunduğu özel koşulları itibariyle yıllık tatilini geçirmek üzere açtığı boşaltma davasında ihtiyacın gerçek ve samimi olduğu kabul edilmelidir.

(Yargıtay HGK 1990/6-466 E, 1990/593 K, 28.11.1990 T)

Konut ihtiyacı geçici olmayıp sürekli bir ihtiyaçtır; ancak yazlık ihtiyaçları için bir ayrıcalık tanınmış, yazlık ihtiyacı sürekli konut ihtiyacının devamı şeklinde nitelendirilip tahliye sebebi olarak kabul edilmiştir.

(Yargıtay HGK 1992/6-710 E, 1993/6 K, 27.1.1993 T)

Almanya’da çalışan ve kesin dönüş yapmamış olan davacının, yıllık tatilini geçirmek üzere Türkiye’ye geldiğinde kalmak üzere açtığı tahliye davasında; ihtiyacın gerçek ve samimi olduğunun kabulü gerekir. Mecurun hem muhit itibariyle, hem de yapı itibariyle, yazlık niteliğinde olup olmadığının araştırılmasına gerek yoktur.

(Yargıtay HGK1992/6-776 E, 1993/109 K, 10.3.1993 T)

Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye

Kira hukuku
Kira ve Gayrimenkul Hukuku

Yeni malik, kendi ihtiyacı nedeniyle, taşınmazdaki eski kiracının tahliyesini isteyebilir. Bunun için taşınmazı edinme tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya tahliye ihtarnamesi göndermeli ve tahliye için en az altı ay süre vermelidir. İhtiyaç nedeniyle tahliye bildiriminin yazılı olarak yapılması şarttır. Bildirimin yapılması halinde, yeni malik altı ay sonunda tahliye davası açabilir.

Kiralananı sonradan edinen yeni malik dilerse bu hakkını, sözleşme bitiminden itibaren bir ay içerisinde kullanabilir. Bu halde ihtarnameye gerek olmaksızın süresi içerisinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

(TBK m. 351/2)

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye İhtarnamesi ve Süreleri

Borçlar Kanunu 350. maddesinde, tahliye davasından önce bildirim koşulundan söz edilmektedir. Bu bildirimlerin resmi şekilde olmasa da yazılı olarak yapılması şarttır. Yazılı bildirimin noter aracılığı ile yapılması ispat bakımından kolaylık sağlar. Sürelerin hesabında, bildirimin kiracıya ulaşma tarihi dikkate alınır. Yani bildirim, belirtilen süreler içerisinde kiracının eline ulaşmış olmalıdır.

Kanunda düzenlenen ihtarname gerekliliği ve süresi şartlara göre değişmektedir.

Kiralananı Sonradan Edinen Yeni Malik İçin İhtarname Süresi:

  • Kiralananı sonradan edinen yeni malik, edinme tarihinden itibaren bir ay içerisinde, taşınmazın ihtiyaç nedeniyle tahliye edileceğini kiracıya yazılı olarak bildirmelidir. Yeni malik, bu bildirimin yapılması şartı ile altı ay sonrasında tahliye davası açabilir.
  • Yeni malik dilerse gereksinim nedeniyle tahliye talep hakkını, eski malik ile yapılmış olan kira sözleşmesinin bitimi tarihinden itibaren bir ay içerisinde açacağı tahliye davası ile kullanabilir. Bu durumda kiracıya bildirim yapılması şartı yoktur.

Belirsiz Süreli Kira Sözleşmelerinde İhtarname Süresi:

Kira sözleşmesi belirsiz süreli ise, kiracıya sözleşmenin sona erme tarihinden üç ay önce yazılı bildirim yapılmalıdır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde kira süresi, sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren altı aylık dönemlere ayrılır. Kiralayan, bu altı aylık dönemler sonunda ihtiyaç nedeniyle tahliye talebinde bulunabilir. Bu hakkını kullanabilmek için, altı aylık dönem sonundan üç ay önce tahliye ihtarnamesi göndermiş olmalıdır. İhtar şartına uymak koşulu ile altı aylık dönem bitimi tarihinden itibaren bir ay içerisinde tahliye davası açılabilir.

Belirli Süreli Kira Sözleşmelerinde İhtarname Süresi:

Kira sözleşmesi, kanundaki belirtilen şart ve koşullara göre taraflarca feshedilmedikçe, süre sonunda bir yıl uzatılmış sayılır. Bunun için kiralayan ile kiracı arasındaki sözleşmenin yenilenmesi gerekmez. Kural, kiracı tarafından feshedilmedikçe sözleşmenin uzamasıdır.

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

(TBK m. 347)

Kira sözleşmesinin kanunda belirtilen şekilde uzaması, sözleşmeyi belirsiz süreli hale getirmez. Sözleşme, belirli süreli kira sözleşmesi olarak bir kira yılı uzamış olur.

  • Belirli süreli kira sözleşmelerinde, kiralayanın ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açabilmesi için herhangi bir bildirim şartı öngörülmemiştir. Kiralayan, sözleşmenin sona erme tarihinden itibaren bir ay içerisinde açacağı dava ile tahliye talebinde bulunabilir.
  • Belirli süreli kira sözleşmesinde kiralayanın yazılı bildirimi, dava açma süresi bakımından önem taşır. Kiralayan, sözleşme bitiminden itibaren bir ay içerisinde, kiracıya tahliye davası açacağını yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı uzamış olur. Bu durumda kiralayan, kira yılı içerisinde istediği zaman tahliye davası açabilir. Böylece kiralayan, dava açmak için öngörülen bir aylık süre sınırını, bir kira yılı için kaldırmış olur.

Kiraya veren, en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılır.

(TBK m. 353)
Mersin Hukuk Bürosu
Mersin Avukat

Tahliye Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme

Hukuk Mahkemeleri Kanunu düzenlemesi uyarınca kira sözleşmesine dayanan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Dava, taraflar yazılı olarak başka bir yer mahkemesini yetkili kılmamışsa, kiraya konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır.  Kira uyuşmazlıklarına ilişkin yetki kuralı kamu düzeninden değildir. Taraflar sözleşme ile yetkili sulh hukuk mahkemesini kendileri belirleyebilirler. Yine yetkisiz mahkemede açılan tahliye davasında davalı süresi içerisinde yetki itirazında bulunmazsa, mahkeme yetkili hale gelir.

Yeniden Kiralama Halinde Eski Kiracının Tazminat Hakkı

Kiraya veren, ihtiyaç nedenine dayanarak tahliyeyi sağlamışsa, kira konusu taşınmazı üç yıl süre ile başka birisine kiraya veremez. Yeniden Kiralama Yasağı başlıklı Borçlar Kanunu 355. Maddesi;

Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

(TBK m.355)

Madde devamında, bu yasağı ihlal eden kiraya verenin, eski kiracıya karşı, son kira döneminde ödenen bir yıllık kira tutarından az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacağı açıkça belirtilmiştir. Kanunda belirlenen “son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedeli”, belirlenecek tazminatın alt sınırını oluşturmaktadır. Eski kiracının, tahliye nedeni ile uğradığı zararın bundan yüksek olması durumunda bu zarar miktarı da talep edilebilir.

Tahliyenin mahkeme kararına dayalı olarak gerçekleşmesi gerekir. Yeniden kiralama yasağının ihlali sonucunda tazminat davası açılabilmesi için Yargıtay “tahliyeye zorlama” şartını aramaktadır. Yargıtay yerleşmiş kararlarında tahliye konusunda bir mahkeme kararının varlığı ve bu karara ilişkin icra emrinin kiracıya tebliğ edilmiş olma şartına vurgu yapılmıştır. Kanun gerekçesinde de tahliyenin mahkeme kararına dayalı olması gerekliliği yer almıştır.

Yani kiraya verenin sadece sözlü olarak ihtiyaç nedeni ile tahliye talep etmesi ve hatta ihtarname göndermiş olması dahi, tazminata hak kazanmak için yeterli sayılmamakta, tahliyeye zorlama şartının ancak mahkeme kararının icraya konması ile sağlanmış olacağı kabul edilmektedir.

İlginizi çekebilir : Tahliye Taahhütnamesine Aile Konutu İtirazı

Tahliye Davalarında Kira Hukuku Avukatı

Kiracının tahliyesi nedenleri, Borçlar Kanunu’nda sayılmış olup, bu nedenler dışında kiracının tahliyesi mümkün değildir. Gerek ihtiyaç, gerekse de diğer sebeplerle tahliye davaları, süre ve şekil bakımından katı usul kurallarına bağlanmıştır. Doğru zamanda, yapılması gereken işlemlerin gerektiği gibi yapılmaması, tahliye davalarında büyük mağduriyetlere yol açabilir. Kiraya veren tarafından yapılacak usuli hatalar, uzun süren tahliye davalarının daha da uzamasına yol açarken; kiracının, işlemleri düzgün bir şekilde takip etmemesi büyük hak kayıpları yaratabilir. Bu nedenle gerek ev sahibi, gerekse de kiracının tahliye işlem ve davalarını, alanında uzman bir kira hukuku avukatı ile takip etmeleri büyük önem taşır. Bu tür davalarda en iyi avukat tercihi, kira ve sözleşmeler hukuku alanında çalışan Mersin avukatları arasından yapılabilir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye için ihtar zorunlu mu?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açmak için belirli süreli kira sözleşmelerinde ihtar zorunluluğu yoktur. Ancak süresi içerisinde ihtarname gönderilmesi, dava açma süresini uzatır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise kira dönemi bitiminden üç ay önce ihtar zorunludur. Yine, kiralananı edinen yeni malik, altı sonrasında tahliye talep ediyorsa, edinme tarihinden itibaren bir ay içerisinde ihtarname göndermelidir. Yeni malik, dilerse kira sözleşmesinin bitimini bekleyip, bir ay içerisinde tahliye davası da açabilir. Bu durumda ihtar şartı aranmaz.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası ne zaman açılır?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kural olarak sözleşme bitiminden itibaren bir ay içerisinde açılır. Belirli süreli kira sözleşmelerinde bu süre içerisinde tahliye ihtarnamesi gönderilmişse dava süresi bir kira yılı uzar. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ve yeni malikin ihtiyacı nedeniyle altı ay sonra tahliye davası için, kanunda belirtilen sürelere uyularak kiracıya yazılı bildirim yapılmalıdır. Bu şart ve sürelere uyulmazsa, kira kontratı bir kira dönemi daha uzamış olur.

Yeni malik kiracıyı tahliye edebilir mi?

Kiracısı bulunan taşınmazın devri halinde, eski malik ile kiracı arasındaki kira kontratı yeni malik ile devam eder. Taşınmazın yeni sahibi, kiracıyı sebepsiz olarak evden çıkaramaz. Bunun istisnası kira sözleşmesinin on yıl uzamış olmasıdır. Kiracının eski malike karşı olan hakları, yeni malike karşı da devam eder. Ancak taşınmazın yeni maliki ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesini isteyebilir. Bunun için gayrimenkulü aldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde, durumu yazılı olarak kiracıya bildirmesi gerekir. Bu bildirimde kiralananı boşaltması için kiracıya altı ay süre verilir. Bunun yerine yeni malik, sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren bir ay içerisinde de ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir.

Tahliye davasında görevli mahkeme hangisidir?

HMK hükümleri uyarınca kira sözleşmesinden doğan tüm uyuşmazlıklarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Tahliye davalarında görevli ve yetkili mahkeme de kiralananın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesi olacaktır. Dava, davalının yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir.

Gayrimenkul davaları, kira uyuşmazlıkları ve kiralananın tahliyesi, tazminat davaları, miras hukuku, aile hukuku, sağlık hukuku, iş hukuku, bilişim hukuku, uluslararası hukuk ve Mersin’de avukat faaliyet alanlarımız için inceleyebilirsiniz: Mersin Avukat Çalışma Alanlarımız

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası * 2024” hakkında 165 yorum

  1. Merhaba. Ailecek yurt dışında yaşıyoruz. Yaz aylarında 3 aylığına Türkiye’ye geliyoruz. Kayınvalidemin Bursa’da kirada evi var. Ayrıca kendi oturduğu mülkü de var ama oraya sığmıyoruz. Yaz aylarında o evde konaklayabilmemiz için yani eşimin ihtiyacı sebebiyle bu dava açılsa samimi, zorunlu bir ihtiyaç olarak değerlendirilebilir mi?

  2. Merhabalar. Sorum şu ; yeni bir ev almak istiyorum evin içinde kiracı var . Kira sözleşmesi Ekim ayında 3. Yılını dolacak. Evi aldıktan sonra başka evim olmadığı için kendim oturmak adına ihtarname çekip yasal sürenin sonundaki evi boşaltmaz ise tahliye davası açmayı düşünüyorum. Ancak kafama takılan bu süreçte (evden çıkması için gereken yasal süre + mahkeme devam ettiği sürece) eski sözleşmedeki kira bedeli üzerinden mi kira alacağım yoksa yeni bir sözleşme yapma hakkım varmı ? yada yapmalımıyım.

    İlgi ve alakanız adına şimdiden teşekkür ederim .

  3. Emeğiniz için teşekkürler!

    Ben Almanya’da yaşıyorum ve kiracının yaşadığı bir daire satın aldım. Tatil sezonunda ailem ve 2 çocuğumla yaklaşık 1 ay bu dairede yaşamak istiyorum. Annemle babamın da aynı binada bir dairesi var ve ben tatil yaparken aynı zamanda onlar da orada yaşıyor. Artık bu koşullar altında kiracıyı tahliye ettirebilir miyim? değilse bu kiracının normalde bu binada ödenen kiranın sadece 1/4’ini ödemesi yasal mıdır?

  4. Merhabalar. Ben kiracıyım; Ekim ayında 3. yılım dolacak. Ev sahibim bugün arayıp kirayı 3 katına çıkarmak istediğini, kabul etmezsem evi satacağını söyledi. Evi satması durumunda yeni ev sahibi bana Ekim ayında sözleşmemin yılının dolmasının hemen akabinde direkt tahliye davası açabilir mi; yoksa her türlü ihtarname ve 6 aylık tahliye süresini beklemesi mi gerekir. Şimdiden teşekkürler.

  5. Ev sahibim,ikamet ettiğim adreste,yan dairenin de sahibi.Her iki dairede ikamet eden kişiler olarak kiracıyız.Tapu aynı kişi adına kayıtlı,eşi veya çocukları değil.Ev sahibim “kızım yurt dışından gelecek,evi tahliye edin” bildiriminde whatsapp aracılığıyla tarafıma bulundu.Diğer kiracısına hiçbir bildirimde bulunmamıştır.Diğer kiracı ekim 2022,ben ekim 2021 tarihi itibariyle belirsiz süreli,taahhütnamesiz kira sözleşmesine sahibiz.Benim bildiğim 2 dairesi var ve 2 sinde de kiracı mevcutken adil olarak her iki kiracısına bildirim yapması gerekmiyor mu?Burada kötü niyet mevcut.Neye göre karar veriyor da bildirimi bana yapıyor?Dava açacaksa her iki kiracıya da açmalı.Kızı madem bu sene mezun olup,evine yerleşmek istiyordu niçin geçen yıl ekimde yan daireyi de kiraya verdi?Niçin boş bırakmadı dairesini?Bana karşı dava açması mantıksız geliyor.Her iki kiracısına da bildirim yapıp,dava açmalı.Yanlış mı düşünüyorum?

  6. Eylül 2021 tarihinde evlenerek kiralık bir eve taşındım. Aralık 2021 tarihinde kendime ait bir ev alarak, Mayıs 2022’de kiraya verdim. Temmuz 2023 tarihinde ev sahibim zorunluluk haliyle Ocak 2024 tarihinde kendi evine taşınmak istediğini sözlü olarak tarafıma bildirdi. Ben de kendi kiracıma durumumu izah ederek, kendi evime taşınmak zorunda kalacağımı beyan ettim. Kiracım, Temmuz 2023’teki konuşmamızda Ocak 2024 tarihinde evi boşaltacağını, kendi evime geçebileceğimi söyledi. Ancak bugün, kira sözleşmesi bitmeden ve ev bulmadan çıkmayacağını söyledi. Kendi kiracımla sözleşmemiz Mayıs 2024 tarihinde son bulacak, ancak kirada oturduğum ev sahibim Ocak 2024’te evine taşınmak istediği için, ben de aynı tarihte kendi evime geçmek istiyorum. Kiracımı Ocak 2024’e kadar evden nasıl çıkarabilirim? Nasıl bir yol izlemem gerek?

  7. Merhaba, ekim sonunda kiraladığımız evin 1 yılı dolacak. Ev sahibimizle kira zammı konusunda anlaşamadık. Dün bize oğlumun ihtiyacı nedeniyle Ekim sonuna kadar tahliye istemiş, yani ihtarname yollamış. Ev sahibimizin şu anda oturduğu ev kendi evi. Dava açarlarsa haklı olurlar mı, oğlu da emekli zaten. Eğer öyleyse, tahliye için ne kadar zamanımız var?

  8. Mrb kirada oturduğumuz ev satıldi ve ertesi günü yeni ev sahibi ihtarname gönderdi.kira kontratimiz 15 ekimde bitiyor.o tarihte evi bosaltmamiz gerektigi yaziyor.aksi halde hakkinizda yeniniktisap ve ihtiyac nedeni ile akdin feshi ile tahliye davasi açılacağı ve masraflari kiracınin odeyeceği yazıyor .bu durumda 6ay daha oturma hakkimiz oluyormu.nasıl bir yol izleyebiliriz .Simdiden ilginize çok tesekkur ederim iyi günler.

  9. Merhaba ev sahibim sırf yeniden zam yapabilmek için sözleşmeyi 3 aylık yapmak istiyor. Zam yapmazsanız 3 ayın sonunda çıkarsınız diyor. Bu mümkün mü? Bu sözlesme geçerli mi? 3 ayın sonunda kira ödemesi devam ederse sözleşme kendiliğinden yenilenmiş olur mu? Teşekkür ederim.

  10. Merhaba. Ben emekli olacağım evimde kiraci var başka bir evimde yok kiracıyı ihtiyaç nedeni ile çıkarabilirmiyim

  11. Merhabalar ev sahibi ihtiyacım var deyip evden çıkardı mahkeme kararıyla oldu. Şimdi ise emlaktan kiralık diye cama yazı asılmış yeni biri oturduğunda ben delil olarak neyi gösterebilirim. Faturaları kendi üstüne de yapabilir nasıl kanıtlarım?

  12. Merhaba. Annem adına Bursa’da bi daire var, 2021 yılında kiracının eşi adına kontrat yaptık ve sonraki yıllarda otomatik yenilendiği için yeni kontrat yapmadık. Geçtiğimiz yıl kiracımız ve eşi boşandı, eş evden ayrıldı. Yani şu an evimizdeki kişi adına bir kontrat yok. Bu yıl ben eşimden ayrılma kararı aldım ve o eve geçmem gerek. Annem de benimle beraber yaşayacak. Kiracımıza durumu Nisan ayı gibi bildirdim, kendisi ev bakmaya başladığını söyledi. Sıkıştırmak istemedik ama bugün yarın derken 6 ay geçti, şimdi de bulunduğumuz civarda 10bin altında kiralık ev yokken 5-6 bin liraya ev bulmadan çıkamayacağını söylüyor. Zaten 1temmuz itibariyle kontrat otomatik yenilendi. Şimdi en azından önümüzdeki yıl yenilenmemesi adına ne yapabiliriz? Annem taşınacağı için tahliye talep eden bi ihtar mı göndermeli, öncesinde ikametgahı benim yaşadığım eve alsa bize kolaylık sağlar mı? Çok teşekkürler şimdiden.

  13. Merhabalar Ev sahibim bana bir ihtarname göndermiş ev sahibim bugüne kadar kirayı kendisi almadı kızı ve damadı aldı her kira zammı dönemin de huzur ve sukutu bozacak şekilde kızı mesaj attı çıkacaksın daireden o daire benim vs. En sonda babası noterden Miras payına karşılık bedelsiz devretmek istiyorum diye ihtarname çekmiş kira sözleşmesi bitimi 2024 Ağustos şimdiden atmış bu zamana kadar parayı hep elden aldılar ihtiyaç sebebi diye ihtarnameyi çekiyor fakat kendisi köyde yaşıyor aynı binada bir dairesi var kızı onun dairesinde yaşıyor ayrıca kira da başka bir dairesi mevcut kesin ve net olarak ihtiyaç bulunmamak ta bu zamana kadar hep parayı elden aldılar son bir kaç aydır hesaba yatırıyorum ilgili ihtarnameye cevap olarak nasıl bir ihtarname çeke bilirim konu ile ilgili kısa bir cevap vermenizi rica edeceğim. Belliki yüksek meblağ dan kiraya verecekler şimdiden teşekkürler

  14. merhaba detaylı bilgi için çok teşekkür ederiz, Sorum şu kirada oturduğumuz ev sahibi telefonda sözel olarak evi boşaltmamızı ve kendisinin geleceğini iletti. sözleşme bitim tarihine kadar da zaman tanınan ihtarname gönderdi. kiralama yaparken tahliye taahütname imzalamıştık. şimdi dava açılsa tahliye taahütnamesi nedenli ile haksız mı çıkarız

  15. Merhaba. 2 yıl 2 aydır kiradayim. Ev sahibim beni evden çıkarmak icin Nisan ayından beri evi satacagini söylüyordu meğersem yalanmış. Sonra 5 tl kira istedi kabul etmedim anlaşamadık sonra eşimi başaracağım ben oturacağım o evde dedi. Onu da yapmadı. Şimdi de kızım eşinden ayrılıyor diye ihtiyaç sebebi ile beni avukata vermis. Ki gerckten kızının çekişmeli boşanma davası varmış. Arabulucu vasıtası ile konuda ulaşamadık. Simdi ben sorum şu. İhtiyaç sebei ile tahliye davası ne kadar sürer ve kızı oturacakmis ki oturmasa bile eşyalarını koymak için de olsa beni evden cikartabilir mi? Veya ben buna itiraz edip süreci ne kadr uzatabilirim. Cunku kızı eşiyle birlikte oturduğu evi varken 2 yıldır babasinj yanında kalıyordu. Bu benim için yeterli ve gerçekçi bir itiraz olur mu.?

    1. Merhaba. Web sitemizde genel hukuki bilgiler paylaşılmakta olup, bu şekilde internet sitesi üzerinden dava takibi veya yönlendirmesi hizmeti vermiyoruz. Devam hukuki süreçlerinizle ilgili bir avukattan hukuki destek alabilirsiniz.

  16. Merhaba, Kasım ayı sonu kirada olduğum dairenin 1 yılı sona erecek. Ev sahibim telefon ile ve kapıya gelmek ile kendim taşınacağım ve tahliye etmemi istedi. Bir ihbar veya yazılı bir mesaj bile yok. Acaba ben çıkmazsam hemen dava açabilir mi?

  17. Ev sahibim kendim oturacağım diye noter aracığılığı ile ihtar çekti , bende ihtardan 2 ay sonra evden ayrıldım . Fakat tekrar kiraya verdigini gördüm. Bu konuda bir hakkım varmıdır.

  18. Ev sahibim evdeki doğalgaz kaçağını ve diğer sorunların tamirini yaptırmıyor benimde yaptırmama izin vermiyor. Doğalgaz kaçağı olduğuna dair rapor var. Sözlü olarak baskı uyguluyor huzurumuz kalmadı. Kira sözleşmesinin bitmesine 7 ay var sözleşme bitmeden tek taraflı olarak fesih edip evden çıkabilir miyim böyle bir durumda ev sahibi ödediğim depozitoyu geri iade etmek durumunda mı haklarım nedir? Evden çıkarsam geri kalan kiraları ödemek zorunda mıyım?

  19. Ev sahibi olarak yapmış olduğum salakligi anlatayım. Eşim askeri personel 2023 yılı beklemediğimiz tayin gördük. Oglumun sağlık durumundan kiziminda eğitim durumundan İstanbul’daki evimize taşınmak istedik. Kiracı ile haziran ayinda sözel olarak görüştük. 8 ay sonra kendisi kentsel dönüşüm evi biteceğini o zaman çıkabileceğini söyledi. Bizde 8 aylığına eşyalarımızı 4 parçaya bölerek sığınaklara yerleştirip geçici süreliğine kendimize 50m karelik yer bulduk.onların sözüne güvenerek mağdur olmasınlar dedik. Şimdi mart ayinda evlerinin bitmediğini ne zaman biterse o zaman çıkacaklarını söylüyorlar. Mahkemeye verin diyorlar. Kendisi bana kira olarak 10bin ödüyor ben kaldığım yere 25 ödüyorum. Bu durumda bu yasaya göre kim mağdur. Mahkrmeye verdiğimde resmî olarak herseyi kanıtlarım ve davayı ben kazanırım. Ama mahkemelerin yoğun olması nedeniyle benim davam 1 yıla kadar anca sonuçlanır. Bu durumda ben maddi ve manevi zarardayım. Davayı kazandığımda geçmişe dahil maddi ve manevi tazminat kiracıdan alabilirmiyim. Böyle bir hakkım var mı. Bu yasalar beni ve benim gibi olan ev sahiplerinide neden korumuyor. Sözleşme tarihim 1 haziranda bitiyor o zamana kadar dava açamıyorum ama neden. Maddi manevi kaybımı kiracı ödeyecek mi. Ben kiracıdan daha mağdurum suan.

  20. Merhaba , evimiz eski bina müteahhitle anlaştık yıkılıp yenilenmesi için sözleşmemizi ekim 2023 te yaptık . Şuan belediyede resmi işleri sürüyor. Aynı ilçede içinde kiracı olan dairemize yerleşmel istiyoruz başka da dairemiz yok. Ancak kiracı çıkmıyor. Direkt noterden ihbarname mi çekmeliyiz yoksa yeni çıkan yasa gereği ilk arabulucuya mı başvurmalıyız? Bu arada kiracının kontratı haziran 2024 te doluyor. En erken ne zaman dava işlemine başlanabilir

    1. Merhaba. İnternet sitemizde ve yazı içerisinde konuyla ilgili genel hukuki bilgiler verilmiştir. Web sitemiz üzerinden ücretsiz hukuki hizmet vermiyoruz. Sorununuz için doğrudan bir avukattan hukuki destek alabilirsiniz.

  21. Merhaba,
    Yurt dışından emekli olup memleketten Sivastan bir ev aldık. Orada 5 yıl oturduk ve Kusadasından bir yazlık alıp oraya taşındık. Sivastaki evi kiraya 1 yıl sözleşmeli verdik. Yazlığımızın olduğu yerin iklim ve bazı zeytin gibi bitki türünden hanımın allerjk rahatsızlığı ortaya çiktı. Memleketimize geri dönmeye karar verdik. Kiracımızda önce çıkacağını soylemişti, bizde yazlığı satmaya Sivas’a dönmeye karar verdik. Sözleşme bitimine ve bir ay sonrasına kadar Kiracı bizi oyaladı Sözleşme tarihini geçtikten sonra çıkmıyorum mahkemeye verin dedi. Evimiz 2023 hazirandan itibaren satışa kondu yani sözleşme bitiminden 2 ay oncesinden. Bizde mecburiyetten yurt dışına geri döndük. Kiracıyı Kiracıyı çıkarmamız ve memlekete dönmek istiyoruz. Burda emekli masimla yaşamak çok zor. Yasal suremiz nedir? Nasıl bir yol izlemeliyiz?
    Vereceğiniz bilgilere şimdiden teşekkür ederiz.

    1. Merhaba. Yazı içerisinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası usulü ve süreleri hakkında hukuki bilgiler verilmiş olup, bu platformdan “ücretsiz hukuki danışma” gibi bir hizmetimiz bulunmamaktadır. Durumunuza özel hukuki danışmayı, avukatlık büromuz ile veya başka bir avukat ile iletişime geçerek ücret karşılığında alabilirsiniz.

  22. Ben evimi yeni aldim aldıktan sonra ev de oturan kiraciya noterden ihtiyac nedeni ile çıkmasını soyledim kendisi kira eski sözleşmesi tarihine denk getirerek evden çıktı. Sonrasında oturmak dan vazgectim ama 1 sene dir de boş kaldı evim simdi de tekrar kiraya vermek istiyorum. Bu kanunlara uygun mu çıkan kiraci bana hukuki bir zarar verir mi .tazminat talep edebilir mi ya da devletten bir ceza gelir mi . Şimdiden tesekur ederim cevap verirseniz eğer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön