Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Ölüm halinde mal paylaşımı davası

Eşin Ölümü Halinde Mirastan Önce Mal Rejimi Tasfiyesi

Eşin Ölmesi Halinde Mal Paylaşımı

Eşin ölümü halinde mal paylaşımı nasıl yapılır? Ölüm nedeniyle mal rejiminin tasfiyesi hangi usullere göre olur?

Mal rejimi, Türk Medeni Kanunu 225. Maddesine göre;

  1. Eşlerden birinin ölümü,
  2. Başka bir mal rejiminin kabulü,
  3. Boşanma veya evlilik iptali halinde davanın açılması tarihinde sona erer.

TMK uyarınca yasal mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimidir. Eşler, evlenirken veya evlilik sürerken yapacakları sözleşme ile kanunda sayılan diğer mal rejimlerinden birini kabul edebilirler. Evlilik hangi nedenle sona ermiş olursa olsun, mal rejiminin tasfiyesi, kabul edilmiş olan mal rejimi kurallarına göre yapılır.

Taraflar arasında mal rejimi seçimine ilişkin bir sözleşme yoksa tasfiye, edinilmiş mallara katılma rejimi hükümlerine göre gerçekleşir.

Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Uyarınca Mal Paylaşımı

Edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin sahip olduğu malvarlığı değerleri; kişisel mallar ve edinilmiş mallar olarak iki gruba ayrılır. Bir eşin kişisel malı üzerinde, diğer eşin mal rejiminden kaynaklı bir hakkı mevcut değildir. Ancak kişisel malın değerini arttırıcı bir harcama yapan eş, bu harcama karşılığında mala katılan değerin (değer artış payı) kendisine iadesini talep edebilir.

Eşlerin kişisel malları, kanunda;

  1. Eşlerden birisinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
  2. Mal rejiminin başlangıcında (evlilikten veya edinilmiş mallara katılma rejimini kabul etmeden önce) eşlerden birine ait bulunan mallar,
  3. Bir eşin, evlilik süresince, miras yoluyla ya da karşılıksız kazandırma yoluyla (bağış) elde ettiği malvarlığı değerleri,
  4. Manevi tazminat alacakları olarak belirtilmiştir.

Medeni Kanun uyarınca edinilmiş mallar ise;

  1. Çalışma karşılığı olan kazanımlar,
  2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumlarının veya personele yardım amaçlı kurulan sandık ve benzeri kuruluşların yaptığı ödemeler (emekli ikramiyesi gibi)
  3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar (iş kazası tazminatı gibi)
  4. Kişisel malların gelirleri
  5. Edinilmiş malların yerine geçen değerlerdir.

Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi anında eşlerin edinilmiş mallar üzerinde katkı payı, katılma alacağı, değer artış payı alacağı hakları bulunur.

Eşin Ölümü Halinde Mirastan Önce Mal Paylaşımı

Medeni Kanuna göre;  mal rejiminin sona erme hallerinden birisi de eşlerden birinin ölümüdür. Ölen eşin, mal rejiminden kaynaklanan hakları onun mirasçılarına geçer. Katkı payı ve katılma alacağı hakkının doğması için eşler arasında yasal mal rejimi (edinilmiş mallara katılma rejimi) geçerli olmalıdır. Eşler, evlilik sözleşmesi ile farklı bir mal rejimi seçiminde bulunmuşsa, tasfiye eşlerin seçtiği mal rejimi hükümlerine göre yapılır.

Taraflar arasında mal ayrılığı rejimi kabul edilmişse, edinilen mallar hangi eş adına kayıtlı ise onun kişisel malı sayılır. Bir eşin, diğerinin kişisel malları üzerinde katılma alacağı hakkı bulunmadığından, mirasçıların da böyle bir hakkı olmaz. Ancak kişisel malın edinilmesinde maddi katkısı olmuşsa, değer artış payı talep edilebilir. Aksi halde, ölen eşin, kişisel malvarlığı, doğrudan miras paylaşımı hükümlerine göre bölünür.

Katkı Payı ve Katılma Alacağı Davalarında

Mersin Aile ve Miras Hukuku Avukatı Desteği İçin

Mirasçıların Katılma Alacağı Talebi

Mal rejiminin sona erme durumlarında, talep olmadan (resen) bir paylaşım söz konusu olmaz. Her eşin, aralarındaki mal rejimi hükümlerine göre alacak hakkı söz konusu olur. Alacağın katkı payı veya katılma alacağı davası ile talebi halinde paylaşım yapılır. Bu hak ayni bir hak olmayıp, alacak hakkıdır. Yani edinilmiş mal gurubunda bulunan bir taşınmazın yarı hissesi değil, taşınmaz değerinin yarısı oranında bir bedel talep edilebilir.

Eşin ölümü halinde de, miras paylaşımından önce mal rejimi tasfiyesi kendiliğinden yapılmaz. Ölenin edinilmiş mallar üzerindeki katkı ve katılma payını talep hakkı mirasçılarına geçer. Mirasçılar bu haklarını ancak dava yoluyla kullanabilir. Bu dava, diğer mirasçılar tarafından, sağ kalan eşe karşı açılır. Bu durumda, öncelikle mirasçıların açtığı mal rejiminin tasfiyesi davası görülür. Murisin mal rejiminden doğan alacak hakkı da terekeye dahil edilerek, miras paylaşımı yapılır.

Sağ Kalan Eşin Katılma Alacağı ve Miras Hakkı

Sağ kalan eş, saklı pay sahibi mirasçılardandır. Eşin miras payı, birlikte mirasçı olduğu hısımlara göre değişir. Ölen eşin çocukları varsa, mirasın dörtte biri; ölenin ana- babasıyla birlikte mirasçı olması halinde mirasın yarısı sağ kalan eşin miras payıdır. Ölen eşin diğer mirasçıları ile birlikte mirasçı olması halinde ise sağ kalan eş, mirasın dörtte üçüne sahip olur.

Eşler arasında mal ayrılığı rejimi geçerliyse ölen eş üzerine kayıtlı bulunan mal varlığı değerleri terekeyi oluşturur ve mirasçıların, miras payları oranında bölüşüm yapılır.

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi geçerli ise, sağ kalan eş, katılma alacağı ve değer artış payı gibi haklarını dava yoluyla talep edebilir. Sağ kalan eş, bu davayı, ölen eşin diğer mirasçılarına yöneltir. Bu durumda öncelikle sağ kalan eşin, mal paylaşımından doğan alacak hakkı belirlenir. Tereke içerisinden, sağ kalan eşin katkı ve katılma alacağı miktarı düşülür. Bundan sonra miras hukuku hükümleri uyarınca tüm yasal mirasçılar arasında bölüşüm yapılır.

Sağ kalan eşin katılma alacağı, terekenin borcudur. Yasal mirasçılar, tereke borçlarından miras payları oranında sorumlu olur. Sağ kalan eş, ölüm nedeniyle mal rejimi tasfiyesinde aile hukuku hükümlerine göre alacaklı, mirasçı sıfatı ile ise borçludur. Bu nedenle sağ kalan eşin, katılma alacağı hesaplanırken, miras payı oranında mahsup yapılır.

Mal rejiminin tasfiyesi sonucunda belirlenecek katkı payı alacağı ve katılma alacağı, terekeye ait borç olup, mirasçıların miras paylaşımından önce ödenmesi gerektiği kabul edilmektedir. Terekeye ait borç ödendikten sonra kalan miktar, mirasçılar arasında miras payları oranında paylaşılır. Tereke borçlarından bu sıfatını kaybetmemiş tüm mirasçılar, kişisel olarak (4721 s.lı TMK 599/2 m) ve müteselsilen (TMK 641 m) sorumludurlar. Her ne kadar, davacı sağ eş Necati temyize konu davayı terekenin alacaklısı sıfatıyla açmış ise de; davacı da dahil davanın tarafları, ortak mirasbırakan Rabiye’nin mirasçısıdırlar ve tereke borçlarından yukarıda açıklanan kanuni düzenlemeler çerçevesinde hepsi de sorumludurlar….
Tüm bu açıklamalar nedeniyle, davacı sağ eşin mal rejiminin tasfiyesi nedeniyle talep ettiği terekeye ait borç sayılan alacak miktarından, davanın mirasçılar arasında görülmesi nedeniyle, davacı da dahil bütün mirasçılar miras payları oranında sorumludurlar. Mahkemece, hesaplanan alacak miktarından davacı sağ eşin miras hissesi oranındaki miktar düşülmek suretiyle kalan kısımdan davalıların miras payları oranında sorumlu tutulmaları, gerekir.

(Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2015/11423 E,  2017/2742 K, 28.02.2017 T)

Yukarıda açıkladığımız şekilde katılma alacağı tespit edildikten sonra sağ kalan eşin miras payı, mal rejiminden kaynaklı alacak hakkından ayrı olarak hesaplanır. Çünkü mal rejiminin tasfiyesi nedeniyle ortaya çıkan alacak hakkı ile miras hakkı birbirinden bağımsız haklardır.

Aile Konutunun Sağ Kalan Eşe Özgülenmesi

Eşlerden birinin ölümü halinde, sağ kalan eşe, aile konutunun kendi kullanımına bırakılmasını talep hakkı tanınmıştır.

Eşlerden birinin ölümü hâlinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.”

TMK m.652

Medeni Kanunla tanınan bu hak, mal rejimi değil, miras hakkı kapsamında bir düzenlemedir. Sağ kalan eş; miras hakkına mahsuben, ölen eşle birlikte yaşadığı aile konutunun mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir. Aile konutu mülkiyetinin sağ kalan eşe verilmesi halinde, konutun değeri, eşin miras payından mahsup edilir. Diğer mirasçıların hakları, terekede bulunan diğer malvarlığı değerlerinden karşılanır.

Haklı bir nedenin varlığı ve talep halinde, mülkiyet hakkı yerine, müşterek konut üzerinde intifa veya oturma hakkı da tanınabilir. Bu durumda, sağ kalan eş mülkiyet hakkına sahip olmasa da, ömür boyu veya belirlenecek bir süre boyunca, aile konutunu kullanma hakkına sahip olacaktır.

Eşin ölmesi halinde mal paylaşımı nasıl yapılır?

Eşin ölmesi halinde, sağ kalan eş, mal rejiminin tasfiyesi nedeniyle katılma alacağının kendisine ödenmesini isteyebilir. Bu durumda öncelikle sağ kalan eşin, edinilmiş mallar üzerindeki katılma alacağı ve katkı payı kendisine ödenir. Bundan sonra terekedeki malvarlığı değerleri sağ kalan eş dahil tüm yasal mirasçılar arasında kanunda belirtilen miras payları oranında paylaştırılır.

Mirasçılar sağ kalan eşe karşı mal paylaşımı davası açabilir mi?

Mirasçıların, sağ kalan eşe karşı malpaylaşımı davası açma hakkı vardır. Bu davayla mirasçılar, mirasbırakanın edinilmiş mallar üzerindeki katılma alacağı ve katkı payınının terekeye ödenmesini isteyebilirler. Bu durumda öncelikle mirasbırakanın mal rejimi tasfiyesinden doğan alacakları terekeye eklenerek miras bölüşümü yapılır.

Eşin ölümü halinde katılma alacağı davası açma süresi ne kadardır?

Mal rejiminin tasfiyesi nedeniyle mal paylaşımı davası açma süresi evliliğin sona ermesinden itibaren on yıldır. Sağ kalan eşin veya mirasçıların katılma alacağı davası açma süresi de ölüm tarihinden itibaren on yıl olacaktır.

Malpaylaşımı davası sürerken ölüm halinde mirasçılar davaya devam edebilir mi?

Malpaylaşımı davası sürerken davacının ölmesi halinde mirasçıları davaya devam edebilir. Davalı tarafın ölümü halinde de dava kalan mirasçılara tebliğ edilerek yargılamaya devam edilir.

Boşanma davası sürerken eşlerden birisi ölürse ne olur?

Boşanma davası sürerken eşlerden birisinin ölümü halinde evlilik boşanma ile değil ölüm ile son bulmuş olur. Bu durumda boşanma kararı verilemez. Ancak ölen eşin mirasçıları, boşanmada kusur durumunun tespiti için boşanma davasına devam edebilir. Yargılama sonunda sağ kalan eş kusurlu bulunursa, ölen eşin mirasçısı olamaz.

Ölen eşin evi kime kalır?

Ölen eşin evi kime kalır sorusunun cevabı, evin hangi dahil olduğu mal grubuna göre değişir. Ev, evlilik öncesinde alınmışsa yasal mirasçılar miras payları oranında eve sahip olur. 2011 yılı sonrası ve evlilik sürerken alınan ev ise edinilmiş mal grubuna girer. Bu durumda yine yasal mirasçılar payları oranında eve malik olmakla birlikte sağ kalan eşin bu evin bedeli üzerinde ayrıca katılma alacağı hakkı bulunur.

Miras kalan evde eşin oturma hakkı var mı?

Miras kalan evde eşin oturma hakkı ancak konut sağ kalan eşe özgülenmişse mümkündür. Bunun için mahkemeden talepte bulunmalıdır. Ölen eşin başka malvarlığı varsa sağ kalan eş terekenin geri kalanındaki miras hakkı karşılığında konutun mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir. Mülkiyet hakkının verilemediği durumlarda, ölen eşten kalan evde ölünceye kadar oturma ve evi kullanma hakkı da tanınabilir.

Boşanma davası sürerken eşlerden birinin ölmesi halinde mirasçıların davaya devam etmesi ve sağ kalan eşin mirasçılık durumu hakkında Dava Sürerken Taraflardan Birinin Ölümü başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mersin miras hukuku avukatı ve aile hukuku avukatı alanlarında hizmet veren avukatlık büromuza miras bölüşüm ve izale-i şuyu davaları, vasiyetnamenin açılması ve tenfizi, vasiyetnameye itiraz ve vasiyetnamenin iptali, mirasçılıktan çıkarma, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davaları, mirasta tenkis, davası gibi miras hukuku davalarında avukat desteği için ulaşabilirsiniz.

Ayrıca boşanma, mal paylaşımı, katkı payı ve katılma alacağı davaları, velayet ve nafaka davaları gibi aile hukuku davalarında hukuki danışma için bize ulaşabilirsiniz.

Mersin Aile Hukuku ve Boşanma Avukatı: Reyhan Kayışlı Arslanbuğa

İletişim : 0532 601 48 61 – 0324 503 44 52

İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN

Eşin Ölümü Halinde Mirastan Önce Mal Rejimi Tasfiyesi” hakkında 19 yorum

  1. Eşim iki ay önce vefat etti. Önceki eşinden olan çocukları mal paylaşımı için dava açmış. Sorum şu, öncelikle miras bölüşümü mü yapılır, mal rejimi nedeniyle davanın bitmesi mi beklenir? Muristen kalan malların paylaşımı hangi sırayla yapılır?

    1. Öncelikle mal paylaşımı, katkı payı, katılım alacağı davasının sonucu beklenir. Çünkü tereke, mal rejiminin tasfiyesinden sonra belli olacaktır. Önce mal rejiminin tasfiyesi, sonrasında miras bölüşümü gerçekleşir.

  2. Edinilmiş mallar davası açma süresi ne kadar dır ne kadar sürede açılması gerekli 1 yıl mı 10 yıl mı

  3. Eşler arasında edinilmiş mallara katilma rejimi söz konusu.Éşlerden biri yakın tarihte vefat etti. Çocuk yok.Ölen eşin 2 kardeşi var. Sağ kalan eş aile konutunda oturuyor. Bu konut 2007 yılindan beri sağ olan eşin mulkiyetinde. Bu aile konutunun kiymet degeri uzerinde vefat eden eşin kardeşleri katkı ve katilma payi alacagi talep edebilirler mi? Dava acna hakki ve süresi hakkinda bilgi verebilir misiniz?

    1. Söz konusu konut edinilmiş mal statüsünde ise, ölen eşin mirasçıları katkı ve katılma alacağı talebinde bulunabilirler. Mal rejiminden kaynaklanan davalarda zamanaşımı süresi, evliliğin sona erdiği tarihten itibaren 10 yıldır. Evlilik ölümle sona ermişse, zamanaşımı süresi ölüm tarihinde işlemeye başlar.

  4. Merhabalar benim sorum şu şekilde
    annem öldükten sonra babam 2006 yılında 2 ci evliliği yaptı 1 yıl evli kaldı ve babam vefat etti daha sonra 2ci eşi de vefat etti babamın öz annem zamanından kalma evine 2ci eşi ne kadar mirasci olur ve oda öldüğü için 2 ci eşin babamdan önceki evlilikten olma çocuklara kalırmı miras

    1. Ölüm tarihinde, ölenin üzerine kayıtlı malvarlığı terekeye dahil olur ve yasal mirasçıları, kanunda belirtilen oranlarda miras payına sahip olur. Sağ kalan eşin yasal miras payı, ölenin çocukları varsa, tüm mirasın 1/4’ü oranındadır. Önceki evliliğin sona ermesi nedeniyle mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklı alacak haklarının bulunması, sağ kalan eşin miras payını etkilemez. İkinci eşin ölümü durumunda da aynı şeyler geçerlidir. Ölümü sırasında üzerine kayıtlı bulunan malvarlığı terekeden sayılır ve ölenin yasal mirasçıları olan çocukları kanunda belirtilen oranda miras paylaşımına hak kazanır.

  5. Babam hayatdayken alınan bi daire ve müstakil evin tapusunu annemin üzerine yapmıştı babam hayatdayken annem daireyi kız kardeşimın üzerine yapmış. Babam iki yıl önce vefat etti. Annem müstakil evide satip bankadakı bi miktar parayıda yine kız kardeşlerime vereceğini söyledi ben hakkımı nasıl alabilirim tşk ederim

    1. Ölümden sonra 10 yıl içerisinde hem mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan katılma alacağı hem de miras hakkınızdan kaynaklanan tenkis veya denkleştirme davası açabilirsiniz. Ölüm üzerinden 10 yıl geçmekle bu haklar düşer.

  6. Eşim vefat eti ilk evlilik iki tane çocuk var. Biz 2003 yılda evlendik ve benim bir tane çocuk var.sorun bu evlendik den sonra beraber ev ve dükkan yaptık benim hakkım nakader dorte bir yoksa 100 /50

    1. Web sitemiz üzerinden genel hukuki bilgiler verilmekte bu nitelikteki sorular cevaplanmaktadır. Özel durumunuzla ilgili hukuki danışma veya bilirkişi hizmetlerini ücret karşılığında avukatlık ofislerinden alabilirsiniz.

  7. merhaba
    mal ayrılığı rejimi seçerek yapılan bir evlilikte, ortak çocuk bulunmuyorsa taraflardan birinin ölümü halinde sağ kalan tarafın malları, ölen kişinin akrabaları açısından dokunulmaz durumda mıdır?

    mal ayrılığı usulünün seçilmiş olması, sağ kalan tarafın mallarının tam olarak kendinde kalması için yeterli midir?

    1. Merhaba. Sorunuzu anlayamadım. “Ölen birisinin mallarının kendinde kalması” ne demek ki? Ölen kişinin hukuken bir kişiliği kalmaz zaten. Ölen kişinin malvarlığı, yasal mirasçılarına kalır. Mal paylaşımı ise aile hukukuna ilişkin bir konu olup, tek başına “ölüm”e değil evliliğin bitmesine bağlanan bir sonuçtur.

  8. Merhaba eşimin 2. Evliliği, benim evlilik sonrasi edinmiş olduğum mallarim var, eşimin vefatı durumunda ilk evlilikten olan uvey çocuklar benim mallarımdan pay sahibi olurlar mı? Müşterek bir çocuğumuz da var , cevaplarsanız mutlu olurum

  9. Merhaba bababm 2019 da vefat etti. Ve ikinci evliliginden 2 cocuk var. Esi katilma alacağı davasi açtı. Ne kadar sürer? Ve surekli davayi izatmak icin resit olmayan cocuga kayyim atamiyorlar. Babamla ikinci esi uzun suredir de ayri yaşıyorlardı. Yine de katilma payi alir mi?

  10. Merhaba Avukat hanım;
    Babamın ölümünden sonra, sağ kalan anne üzerine kayıtlı taşınmazı satmış, mirasçı kardeşlerden biri anneye karşı EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ ÇERÇEVESİNDE KATILMA PAYI ALACAĞININ TESPİTİ VE MİRASIN TASFİYESİ” davası açtı. Ancak dava devam ederken Davalı anne de vefat etti. Bu durumda talep konusuzmu kalır yoksa katılma payı alacağı diğer mirasçılardan mı talep edilir? Diğer mirascılarında birbirlerine davamı açması gerekir? Diğer Mirascılardan talep edilirse diğer mirascılar da katılma payı alacağından alacaklı olacağı için sıfatlar birleşmez mi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön