Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Hizmet Tespit Davası

EYT, Sigorta Başlangıç Tarihi, Hizmet Tespit Davası *2024

Sigortalılık Başlangıç Tarihi

Sigortalılık başlangıç tarihi, EYT şartlarından faydalanabilmek için önem taşımaktadır.

Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası, kişinin sigortalı olarak ilk kez çalışmaya başladığı tarihin tespiti istemine dayanır. Bir günlük sigortalı görünme talebi olarak bilinen bu dava, hizmet tespit davasının bir türüdür. Ancak yargılama usullerinde bir takım farklılıklar uygulanmaktadır.

Sigortalılığın başlangıcı, kişinin kurum kayıtlarına geçen ilk işe giriş bildirgesindeki yazılı tarihtir.

Kurumlardan herhangi birine ilk defa sigortalı olunan tarih, sigortalılık süresinin başlama tarihidir.

(2829 sy Kanun m. 6)

İşe giriş bildirgesi ile sigortalının ilk kez çalışmaya başladığı güne ait hizmetin kuruma bildirilmesi farklı eylemlerdir. Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası, işe giriş bildirgesinin kurum kayıtlarına girmiş olmasına rağmen, ilk kez çalışmaya başladığı tarihe ait hizmetin kuruma bildirilmemesinden doğar. Davanın açılabilmesi için, işe giriş bildirgesinin bulunması şarttır. Aksi halde, yine bir günlük hizmet tespit davası açılabilir. Ancak bu dava kanunda öngörülen hak düşürücü süreye tabi olur.

Sigortalılığın başlangıç tarihi, sigortalılık süresini; dolayısıyla da, sigortalıya aylık bağlanması koşullarını doğrudan etkiler.

 Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı; sigortalının, mülga 2/6/1949 tarihli ve 5417 sayılı İhtiyarlık Sigortası Kanununa, mülga 4/2/1957 tarihli ve 6900 sayılı Malûliyet, İhtiyarlık ve Ölüm Sigortaları Hakkında Kanuna, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa, 2/9/1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununa, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa, bu Kanunla mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa ve 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıklara veya bu Kanuna tâbi olarak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girdiği tarih olarak kabul edilir.

(5510 sy Kanun m. 38)

Baba Yanında (Aile Şirketinde) Geçen Hizmet Sürelerinin Dikkate Alınmaması

Bir çok kişi 18 yaşından önce çalışma yaşamına anne veya babaya ait aile şirketinde başlamaktadır. Ancak belli şartları taşımadıkça bu hizmet süreleri ve sigorta başlangıcı, SGK tarafından dikkate alınmamaktadır. Bu uygulama kanuni düzenleme değil, SGK genelgesine dayanan bir uygulamadır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun 2013/11 sayılı Genelgesi’nin “Sigortalı Sayılmayanlar” başlıklı kısmı şu şekildedir:

Ancak, baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır…”

Sosyal Güvenlik Kurumu 2013/11 sy Genelgesi

Genelge, anne veya babaya ait aile şirketinde çalışan 18 yaşından küçüklerin, bu işyerinde geçen hizmet sürelerinin dikkate alınabilmesi, küçüğe vasi atanması ve vasi katılımıyla yapılan iş sözleşmesinin de hakim tarafından onaylanmış olması şartına bağlamıştır.
Bu uygulamaya karşı, “fiili çalışmanın olup olmadığının araştırılması ve buna göre değerlendirme yapılması” gerektiğine ilişkin kamu denetçisi tavsiye kararları vardır. Bu kararlara dayanılarak SGK işlemine karşı dava yoluna gidilebilir.

Sigortalılık Başlangıç Tarihinin Tespitindeki Amaç ve Hukuki Yarar

Sigortalılık başlangıç tarihinin tespitindeki amaç, sigortalılık başlangıç tarihini, ilk işe giriş bildirgesindeki tarihe kadar geriye götürmektir. 25.08.1999 tarihinden önce yürürlükte olan  506 sayılı Kanun kapsamında yaşlılık ve malullük aylığının bağlanabilmesi için kanun prim gün sayısı yanında bir de sigortalılık süresi şartı aramaktaydı. (5000 prim gün sayısı ve 25 yıl sigortalılık süresi gibi) Beklenen EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) düzenlemesinde, işe ilk giriş tarihi, sigortalılık süresini etkileyeceğinden; sigortalının, yaşlılık veya malullük maaşının bağlanmasını sağlamak için bu davayı açmakta hukuki yararı olacaktır.

Bu davada, bir günlük hizmetin tespiti mümkün olup, hizmet tespit davası olarak bilinen, prim gün sayısının tamamlanması davası ile bazı bakımlardan farklılık arz eder.

Sigortalının, sigorta başlangıç tarihinin tespiti ile yaşlılık aylığı bağlanması talebini aynı davada ileri sürmesi mümkündür.

Sigortalılık Başlangıcının Tespiti Davası Kime Karşı Açılır?

01.01.2018 tarihinde yürülüğe giren 7036 sy İş Mahkemeleri Kanunu öncesinde hizmet tespit davalarının, ilgili işveren ile SGK’ya birlikte yöneltilmesi gerekmekte idi. Ancak 7036 sy Kanun’un m.4/2 düzenlemesi ile hizmet tespit davalarının işverene karşı açılması, SGK’ya ise ihbar edilmesi gerekliliği düzenlenmiştir. Bu davalarda SGK feri müdahil konumunda olacaktır.

Prim gün sayısının artırılmasına yarayan hizmet tespit davaları ile sigortalılık başlangıcının tespiti davaları arasında bazı farklılıklar bulunduğunu belirtmiştik. Bu farklardan birisi, davaların yöneltileceği davalı taraftır. Yargıtay uygulamasına göre, sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davalarında, 7036 sy Kanun öncesindeki düzenleme gibi, SGK feri müdahil değil, davalı olarak bulunmalıdır. Yargı kararları uyarınca, bu davalarda sadece SGK’nın davalı olarak gösterilmesi yeterli olup, işverene yöneltilmesi aranmamaktadır.

6552 Sayılı Kanun’un 11.09.2014 günü yürürlüğe giren 64. maddesiyle 5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 7. maddesine eklenen 4. fıkrada, hizmet akdine tabi çalışmaları sebebiyle zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti talebi ile işveren aleyhine açılan davalarda, davanın Kuruma resen ihbar edileceği, ihbar üzerine davaya davalı yanında feri müdahil olarak katılan Kurumun, yanında katıldığı taraf başvurmasa dahi kanun yoluna başvurabileceği belirtilmiştir. Eldeki dava, kanun koyucunun gerçekleştirdiği düzenlemede öngörülen 506 Sayılı Kanun’un 79/10 maddesine dayalı hizmet akdine tabi çalışmaları sebebiyle zorunlu sigortalılık tespiti niteliğinde olmayıp, davalı işveren yanında ilk çalıştığı sigortalı tarihin tespiti niteliğinde olduğundan ve bu tür uyuşmazlıklarda işverenin taraf olarak yer almasının zorunluluğu da bulunmadığı için, 5521 Sayılı Kanun’un 7/4 maddesi kapsamı dışında kalan dava yönünden anılan değişikliğin uygulama olanağı bulunmamakta ve Sosyal Güvenlik Kurumunun taraf sıfatı feri müdahil değil davalı olmalıdır.

(Yargıtay 10. H.D.2017/3905 E, 2017/6978 K, 18.10.2017 T)

Mirasçıların Dava Hakkı

Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davasını açma hakkı, başlangıç tarihinin düzeltilmesini talep eden sigortalıya aittir. Ancak, sigortalının ölmüş olması durumunda, dul ve yetim aylığına hak kazanmada bazı mirasçılarının hukuki yararı bulunacağından, bu mirasçılar da sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası açabilir.

Dava Öncesi Kuruma Başvuru Şartı

7036 sy İş Mahkemeleri Kanunu,  Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı açılacak davalarda, dava açmadan önce kuruma başvuru zorunluluğu getirmiş, hizmet tespit davalarını ise bu şartın dışında tutmuştur. Ancak, Yargıtay uygulamalarında, sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davaları, hizmet tespit davalarından ayrı tutulmakta; öncelikle kuruma başvuru zorunluluğu kabul edilmektedir.

Uygulamaya göre, davanın açılmasından önce SGK’ya sigorta başlangıç tarihinin tespiti talebiyle başvuru yapılmalıdır. Dava, ancak kurumun başvuruyu reddetmesi üzerine açılabilir. SGK, başvuruya 60 gün içerisinde cevap vermezse, bu sürenin sonunda talep reddedilmiş sayılır.  

Yargıtay HGK 2017/10-2695 E, 2020/587 K sy kararında, kuruma başvuru, tamamlanabilir dava şartı olarak değerlendirilmiştir.

Dava, sigortalılığın tespiti istemine ilişkindir. Davacı sigortalının dava açmadan önce Kuruma başvurusunun olmadığı ve mahkemece, başvurunun bulunmaması sebebiyle dava şartı yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verildiği anlaşılmaktadır. Kuruma başvuru şartının 6100 Sayılı Kanun’un 115/2. maddesi kapsamında tamamlanabilir dava şartı olarak değerlendirilmesi gerekli iken kesin dava şartı olarak değerlendirilip davanın usulden reddine karar verilmesi hatalı olmuştur. Mahkemece, davacı tarafa 6100 Sayılı Kanun’un 115/2. maddesi uyarınca 7036 Sayılı Kanun’un 4. maddesindeki düzenleme gereği davaya konu istemi hakkında Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmesi ve bu müracaat hakkında anılan yasal düzenleme uyarınca Kurumun ret iradesini gösterir işlem veya eyleminin olduğunun belgelenmesi için kesin süreli ihtarat gönderilmeli, bu süre içerisinde dava şartı eksikliğinin tamamlanmaması hâlinde, dava, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddedilmeli, Kuruma başvuru şartının tamamlanması hâlinde ise davanın esasına girilerek varılacak sonuca göre karar verilmelidir.

(Yargıtay HGK 2017/10-2695 E, 2020/587 K)

Bu karar uyarınca, davanın kuruma başvuru yapmadan açılması halinde dava reddedilmemeli, davacı sigortalıya, başvuru şartını yerine getirmesi için süre verilmedir. Bu süre içerisinde başvuru şartı tamamlanırsa davaya devam edilmeli; başvuru şartı tamamlanmazsa, dava usulden reddedilmelidir.

Sigortalılık Başlangıç Tarihinin Tespiti Davasında Hak Düşürücü Süre

Kanunda, hizmet tespit davası için, hizmet süresinin bitiminden itibaren 5 yılık hak düşürücü süre öngörülmüş olmasına karşın, sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası için böyle bir süre öngörülmemiştir. Hak düşürücü süre, bildirimsiz çalışmalar için işleyecektir. Ancak sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti, zaten bir bildirime dayalı olarak açılacağından, bu davalar için hak düşürücü süre söz konusu olmayacaktır. Yani, sigortaya işe giriş bildirimi yapılmış olması şartıyla, bu dava her zaman açılabilir.

Hizmet Tespit Davasında Zamanaşımı İstisnaları

Sigorta Giriş Bildirgesinin Bulunmaması Halinde Hak Düşürücü Süre

Yukarıda açıkladığımız gibi; kural, sigorta giriş bildirgesinin kuruma verilmiş olması halinde hak düşürücü sürenin işlemeyeceğidir. Bununla birlikte Yargıtay uygulamasında, aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu, sigortalı hesap fişi gibi belgeler de giriş bildirgesi hükmünde sayılmaktadır. Yani işveren, işe giriş bildirgesi vermemiş olmakla birlikte, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde sayılan bu belgelerden birisini kuruma vermişse, yine hak düşürücü süreden söz edilemeyecek ve hizmet tespit davası açılabilecektir.

İşverenin, ilgili yönetmelikte sayılan belgelerden birisini vermemiş olmasına rağmen, sigortasız çalıştırma bir müfettiş raporu ile tespit edilmişse, bu tespit de bildirim hükmünde olup, hak düşürücü süreyi ortadan kaldırır.

Sonradan Sigorta Yapılması (Kuruma Geç Bildirim)

Yargıtay uygulamalarında, hak düşürücü süreyi ortadan kaldıran son durum ise, blok çalışma halinde kuruma geç bildirim yapılmasıdır. Aksine Yargıtay kararları bulunmakla birlikte, Yargıtay HGK 2017/2177 E, 2019/836 K sy kararında, işçinin işveren nezdinde daha önce çalışmaya başlayıp, kesintisiz çalışmasının sürdüğü daha geç bir dönemde sigortasının yapılmış olması halinde, hizmet tespit davası için hak düşürücü sürenin işlemeyeceğini kabul etmiştir. Bu karar, belli bir süre çalıştıktan sonra sigorta girişi yapılmış olan kişilerin de, çalışmanın kesintisiz olması halinde, her zaman hizmet tespit davası açmasına olanak tanımaktadır.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacının hizmet tespitine yönelik talebinin hak düşürücü süreye uğrayıp uğramadığı ve çalışma olgusunun yöntemince araştırılıp araştırılmadığı noktasında toplanmaktadır.

Somut olayda, davacının adına bir kısım çalışmaları Kuruma bildirdiğinden artık hak düşürücü süre işlemeyecektir. Ayrıca çalışma kesintisiz ise, bildirim yapılan tarihten önceki dönem yönünden de hak düşürücü süre oluşmayacaktır.

Davacı vekili; müvekkilinin davalı işyerinde 01.10.1999 ile 31.12.2002 tarihleri arasında kesintisiz olarak çalıştığını, işveren tarafından çalışmalarının Kuruma bildirilmediğini ileri sürerek müvekkilinin Kuruma bildirilmeyen 01.10.1999 – 22.07.2002 tarihleri arasında hizmetinin tespitini talep etmiştir…

Direnme yoluyla Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık; somur olayda davacının 01.10.1999 – 22.07.2002 tarihleri arasındaki hizmetlerinin tespiti bakımından 23.07.2002 – 31.12.2002 tarihleri arasındaki bildirimlerinin hak düşürücü sürenin gerçekleşip gerçekleşmediği noktasında toplanmaktadır…

Yukarıda bilgiler ışığında değerlendirildiğinde, davacının 23.07.2002 – 31.12.2002 tarihleri arasında davalı işyerinden bildirimlerinin yapıldığı, ihtilaflı dönem olan 01.10.1999 – 22.07.2002 tarihleri arasında bildirim bulunmadığı anlaşılmaktadır. Davacının 23.07.2002 – 31.12.2002 tarihleri arasındaki çalışmalarının bildirilmesi nedeniyle, birleşen blok çalışmalarının bulunması halinde 506 sayılı Kanun 79. maddesinde düzenlenen hak düşürücü sürenin dolduğundan söz etmek mümkün değildir…”

(Yargıtay HGK 2017/2177 E, 2019 / 836 K)
Sigortalılık Başlangıç Tarihi ve Bir Günlük Hizmet Tespit Davası

Sigortalılık Başlangıç Tarihinin İspatı

Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti davası, kamu düzenine ilişkin bir davadır. Bu nedenle resen araştırma ilkesi uygulanır. Davada kanıtlanması gereken şey, çalışmanın varlığıdır. Sigortalının çalışmasının varlığı, fiili bir durum olup, her türlü delille ispatlanabilir. İşyeri kayıt ve belgeleri, müfettiş raporları, ücret bordroları, aynı dönemde sigortalı ile birlikte çalışanların tanıklığı, bunların bulunmaması halinde komşu işyerlerinin tespiti ile burada aynı dönemde çalışmış olanlarının tanıklığı, bu davada kanıt olarak değerlendirilir.

Eldeki dava, davacının 15.02.1985 yılında 19814 sicil sayılı işyerinde çalıştığından bahisle sigortalılık başlangıç istemine ilişkin olmakla dosya kapsamında hizmetin varlığına dayanak olarak alınan tanık beyanlarının davacının babasına, amcasına ve kuzenine ait olduğu saptanmış olup başkaca tanık beyanlarına başvurulması gerektiği esastır. Bu bağlamda Mahkemece yapılması gereken iş, dava dışı 19814 sicilli işyerine komşu işyerleri tespit edilerek, talep döneminde komşu işyeri bordro tanıklarının davacının dava dışı işyerinde işaret edilen dönemde çalışıp çalışmadığı hususunda tereddüte mahal vermeyecek şekilde beyanları alınmalı, kendiliğinden araştırma ilkesi benimsenmeli, sigortalılığın kabulü ve hüküm altına alınabilmesi için hizmet akdinin ve eylemli çalışmanın varlığı ortaya konulmalıdır.

(Yargıtay 10. H.D. 2020/3038 E, 2020/6571 K, 16.11.2020 T)

Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir. Fiili veya gerçek çalışmayı ortaya koyacak belgeler, işe giriş bildirgesiyle birlikte, 506 Sayılı Kanun’un 79. maddesinde belirtilen ve sigortalının çalışma gün sayısını, kazanç durumunu, çalışma tarihleriyle birlikte ortaya koyan aylık sigorta gün bildirgeleri ile dört aylık dönem bordroları gibi Kuruma verilmesi zorunlu belgelerdir. Yöntemince düzenlenip süresi içerisinde Kuruma verilen işe giriş bildirgesi, kişinin işe girdiğini göstermekte ise de fiili çalışmanın varlığının ortaya konulması açısından tek başına yeterli kabul edilemez.

Bu nedenle; işe giriş bildirgesinin verildiği ancak yasal diğer belgelerin bulunmadığı durumlarda çalışmayı ortaya koyabilecek inandırıcı ve yeterli kanıtlar aranmalı ve kamu düzenine dayalı bu tür davalarda, hâkim görevi gereği, doğrudan soruşturmayı genişleterek, sigortalılık koşullarının oluşup oluşmadığını belirlemelidir.

(Yargıtay HGK 2017/21-1074 E, 2020/989 K, 02.12.2020 T)

EYT ve Hizmet Tespiti Konusunda Sık Sorulan Sorular

Bir günlük hizmet tespit davası zamanaşımı nedir?

Hizmet tespit davalarında zamanaşımı değil, hak düşürücü süre söz konusu olur. Prim günlerinin doldurulmasına yarayan hizmet tespit davalarında hak düşürücü süre, hizmetin sona ermesinden itibaren 5 yıldır. Sigortalılık başlangıç tarihinin tespiti (bir günlük hizmet tespit) davasında ise, SGK’ya işe giriş bildiriminde bulunulmuş olacağından, hak düşürücü süre işlemez. İşveren tarafından işe giriş bildirgesi verilmişse, bu dava her zaman açılabilir.

Hizmet tespit davasında zamanaşımı istisnaları nelerdir?

İşe giriş bildirgesinin verilmiş olması durumunda bir günlük hizmet tespit davasında hak düşürücü süre söz konusu olmaz. Bu bildirge verilmemiş olsa bile, aynı işyerinde çalışmaya devam ederken daha sonraki bir tarihte sigorta girişi yapılmışsa, yine hak düşürücü süre sorunu olmayacaktır. Ancak bu durumda aynı işyerinde blok çalışma yapılmış olması gerekir.

Çıraklık veya staj süreleri emeklilik ve EYT kapsamında değerlendirilir mi?

Çıraklık ve staj döneminde yapılan sigorta; iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık gibi, sadece kısa vadeli güvenceleri kapsadığından, sigorta başlangıç ve prim günü hesaplamasında dikkate alınmaz.

Hizmet tespit davasıyla EYT li olunur mu?

EYT düzenlemesinden faydalanma koşullarından birisi  8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişinin bulunmasıdır. Hizmet tespit davası sonucunda bu tarihten önce çalışmaya başlama tespit edilirse, EYT’li olarak emekli olmak mümkündür.

EYT hizmete başlama tarihi nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar” konusundaki düzenleme 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde çalışmaya başlayanları kapsamaktadır.

Geriye dönük (1999 öncesi) hizmet tespiti nasıl yapılır?

Daha önceki dönemde çalışmaya ilişkin hizmet tespiti, iş mahkemelerinde açılacak hizmet tespit davasıyla yapılabilir. Bu davanın bazı koşulları vardır. Bunun için bir iş hukuku avukatından hukuki destek almak önemlidir.

Bir günlük hizmet tespit davası Yargıtay kararları ne diyor?

Bir günlük hizmet tespit davasına ilişkin bir çok Yargıtay kararı mevcuttur. Hizmet tespit davasında zamanaşımı istisnaları da bu kararlar ile oluşmuştur. Yargıtay kararlarına göre, süresi içerisinde açılan hizmet tespit davalarında fiili çalışma durumu her türlü kanıtla ispatlanabilir. Uygulamada bu davalarda aynı dönemde çalışmış bordro tanığı araştırılması şarttır.

Kapanmış şirkete karşı hizmet tespit davası açılır mı?

Kapanmış şirkete karşı hizmet tespit davası açılması mümkündür. Kapanmış şirkete karşı açılacak hizmet tespit davasında öncelikle şirketin ihyası ve tasfiye memuru atanması yolu ile taraf teşkili sağlanabilir. (Yargıtay 10. H.D. 2015/17127 E, 2017/5297 K, 22.06.2017 T )

EYT şartları, hizmet tespit davasıyla oluşur mu?

EYT düzenlemesinde, hem sigorta başlangıç tarihi hem de prim gün sayısı şartı bulunmaktadır. Hizmet tespit davası ile bu iki şartın da oluşması mümkündür.

Mersin iş hukuku avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza, EYT düzenlemesinden yararlanma şartları ile hizmet tespit, kıdem tazminatı, işçilik ücret ve alacakları ile iş kazası gibi davalar hakkında danışma ve dava takibi için ulaşabilirsiniz.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Hizmet Tespit Davası Mersin Avukat Bilgileri

EYT, Sigorta Başlangıç Tarihi, Hizmet Tespit Davası *2024” hakkında 231 yorum

  1. Merhaba reyhan hanim 21.11.1995 14.06.1996 yılları arasında vekil öğretmenlik yaptım 180 gün kesenek yatmış 18.05.1996 yılında 18 Yaşına Girmiş oluyorum 18 yaşına girdikten sonra 26 gün daha bir çalışmışlığım var emekli sandığından EYT çıkmadan önce biz hizmet birleştirme için bir ise yaklaşık bir buçuk sene önce hizmet birleştirme için başvurmuştuk hizmet olarak görmediler aya 18 yaş altı olduğu için bu EYT yasası çıktığında tescilden baktık hitaptan baktığımızda EYT kapsamında olduğunu gördük SSK’ya gittik dedik böyle böyle bir durum var dediler ki borçlanma yapın prim eksiğiniz var müracaat de edebilirsiniz EYT kapsamındasınız dediler müracaat ettik emekli sandığından Evrakların şu anda orada hala haber gelmedi ama buradaki memurlardan bazıları Red gelebilir diyorlar tam Mevzuatı bilen yok EYT kapsamında mıyım değil miyim Red gelir mi Onu sormak istiyorum Red gelirse olarak bir şey yapabilir miyiz Ben 4a’dan emekli olacağım 4a’dan emekli olmak için başvurdum kazaya Rüştü kararı aldırmadan beni devlet memuru yapmışlar O zamanlar Öyleymiş Öyle diyorlar ama yasada öyle demiyor yasa 18 yaş altında diyor devlet memuru olamazsın diyor tescil dökümüne göre EYT kapsamındayım ama memurların söyledikleri şeyler farklı şeyler EYT kapsamındayım led gelir mi yani Sizin fikrinize sormak istiyorum yasal bir dayanağım var mı saygılar

  2. REYHAN NM İYİ GÜNLER ÖNCEKİ SORUMU YANLIŞ YAZDIM
    HİZMETE BASLAMA TARİHİ : 17.11.1998
    UZUN VADE BASLAMA TARİHİ :17.11.1998
    YAŞ :46
    İLK SSK OLUNAN YAŞ: 20 YAŞ
    TOPLAM PİRİM GÜN SAYISI : 7000
    17.11.2023 DİLEKÇE VERECEM ZATEN KURUM KAYITLARINDA BELLİ SIKINTI YOK
    BENİM HERŞEYİM BELLİ BEN HİZMET TESPİT DAVASI İLE İLGİLİ CEVAP DEĞİL ASKERDEN 10 GÜN ÖNDE 506/4 AYLIK BORDRO YATAN PİRİM : 18 GÜN PİRİME ESAS KAZANÇ VAR ZATEN PİRİM YATTI
    17.11.2023 DİLEKÇE VERECEM SİZCE SIKINTI VARMI 1 GÜNDE OLSA UZUN VADE SSK KİŞİ ADINA YATMASI YAŞLILIK MALULUK SİGORTASI BAŞLANGIÇ İÇİN YETERLİMİ TEŞEKÜRLER

    1. Yazı ve çalışmamız hizmet tespit davaları ile ilgili. Emeklilik için yeterlilik hesaplama veya SGK işlemleri ile ilgili değil. Kaldı ki, durumuzla ilgili inceleme ve hukuki danışma hizmetini bu şekilde internet üzerinden soru-cevap şeklinde alamazsınız. Bir avukattan birebir hukuki danışma hizmeti alabilirsiniz.

  3. Reyhan hanım merhaba, 1 günlük hizmet tespit davasında hak düşürücü süre ile ilgili bir soru sormak istiyorum. Mart 1998 yılında işe girdim. Eylül 2019’da işyeri kapandığı için işten çıktım. Patronum (Allah rahmet eylesin) çok iyi bir insandı, muhasebecimize çok güvenirdi. O da ben de muhasebecimizin sigortamı başlattığını sanıyorduk. Sonradan öğrendim ki sigortam 2004 yılında başlamış ve işten çıkana kadar kesintisiz devam etmiş. Ben şimdi dava açsam hak düşürücü süreye takılır mıyım?

    1. Merhaba. 5 yıllık hak düşürücü süre, hizmetin sona erdiği tarihte başlar. Sizin için 2019’da başlayan hak düşürücü süre henüz dolmamış. Kaldı ki, işyerinde blok çalışma söz konusu ise sigortanın geç başlatılması durumunda hak düşürücü sürenin yine söz konusu olmayacağı kabul edilmektedir.

    2. Takılırsın kardeş. Ben dava açtım hakim hakdüşürücü süre nedeniyle reddetti. İşe girişim 1995 sigorta başlangıcım 2003 işten çıkışım 2020. Hakim 1995’in üzerine 5 yıl ekledi. 2000 yaptı. Yıl sonuna kadar süren vardı. En geç 31.12.2000’de dava açmalıydın dedi. Aynı işyerine çalışmış olman hakdüşürücü sürenin işlemesini durdurmaz defi. Sgk avukatı hakdüşürücü süre işlemesin deseydi hakim davayı yürütecekti.

      1. Yargılama, ilk derece mahkemesi kararı ile son bulmaz. Aksine Yargıtay Genel Kurul ve yeni tarihli Bölge Adliye Mahkemesi kararları mevcut. İtiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. İlk derece mahkemesi kararı kaldırılabilir. Zaten işten çıkışınız 2020 ise hak düşürücü süre 2020 yılında işlemeye başlar, 2025 yılına kadar dava açma hakkınız olur. Bunda tereddüt bile yok. Ancak kesintili bir çalışma mevcutsa, ilk derece mahkemesi kararı yerinde. Çünkü hak düşürücü sürenin işlememesi için çalışmanın, askerlik görevi dışında kesintisiz, yani blok çalışma olması gerekir. Blok çalışmanın varlığına rağmen mahkeme davanın reddi kararı verdiyse, yanlış karar.

        1. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Gerekçeli kararı bekliyoruz. Tebliğ sonrası istinafa gideceğiz. (Avukatım öyle dedi).

          1. Hak düşürücü süre nedeniyle hakim reddetmişti. Gerekçeli karar çıktı. Bir bölümünü kopyalayıp yapıştırıyorum buraya.

            …keza Yargıtay’ın yerleşmiş kararlarında (HGK kararlarında da ) “Uyuşmazlığın çözümünde davanın yasal dayanağı (mülga) 506 sayılı Kanunun 79/10. maddesi olup, anılan hükme göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir… davacının aynı işyerinde çalışmasını sürdürmesinin veya 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde tekrar aynı işyerine girerek çalışmasının, hak düşürücü sürenin işlemesine engel olmayacağı ve hak düşürücü sürenin, kesilmesi ve durmasının mümkün bulunmadığı hukuksal gerçeğinin de ortada olduğunu, haksız ve dayanaksız davanın hak düşürücü süre yönünden, aksi kanaatte olunması halinde esastan reddine ve yargılama giderleriyle vekalet ücretinin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.

  4. merhaba..23 ekim 1999 4a sigorta girişliyim..1999-2008 yılları arası 506 sgk yönetmenliğine tabi ağır iş koluna ait sektörde çalıştım. fiili çalışma sürelerimi sigorta başlangıç tarihimi öne çekermi. bu yolla eyt kapsamına girebilirmiyim.sgk ya gerekli yazışmalar yaptım fakat cevap verilmedi.dava yoluyla hukuki yönden sigorta girişimi öne çekebilecek sonuç alabilirmiyim.

    1. Değerli Kardeşim, bu tür özel nitelikte sorular için bu şekilde internet üzerinden soru sorup cevap alamazsın. Takdir edersin ki SGK danışmanlığı bir tür profesyonel bir iş ve ücretini ödeyerek hizmet alabilirsin. Selamlar,

  5. Reyhan Hanım,
    1 Eylül 1995 yılında fiili olarak çalışmaya başlayıp kesintisiz olarak Haziran 1998 yılına kadar çalıştığım işyerimin 1 Şubat 1996 yılında sigorta girişini yapmamış olduğunu şahsen farkederek girişimin yapılmasını sağladım.
    Ne var ki günümüzde kapalı olan Klassis Resort Hotel, Silivri – İstanbul ile ilgili bir hizmet tesbit davası mümkün olabilir mi?
    Neredeyse 30 yıl öncesinden bahsedildiği için o dönemde birlikte çalıştığım müdürüme sadece ulaşım sağlayabilirim.

    1. Halihazırda açık olmayan şirkete karşı da hizmet tespit davası açılabilir. Ancak taraf teşkili için ihya işlemlerinin yapılıp, tasfiye olmuş şirkete temsilci atanması gerekir. Bu işlemler de süreci bir miktar uzatacak işlemlerdir.

  6. 1997 Yılında vekil öğretmenlik yaptım..Milli eğitim müdürlüğünden vekil öğretmen olarak görev yaptığıma dair belge aldım.Bu belge ile sigorta başlangıcımı 1997 yılna çektirebilirmiyim..izleyeceğim yol ne olmalı..teşekkür ederim

  7. Merhabalar 4-a sigorta başlangıç tarihim 10.06.1996 gözüküyor bu 18 yaş altı sonra 10.07.1999 da tekrar 43 gün yatırışmış ama benim uzan vadede başlangıç tarihim 28.09.1999 olarak gözüküyor çalıma hayatıma göre eyt den faydalanamıyorum ne yapmam lazım

  8. Reyhan hanım merhaba 4 a tescilim 15.08.1998 fakat uzun vade 28.12.1999 da 3 gün olarak görünüyor 06.11.1981 doğumluyum yardımcı olurmusunuz

  9. Merhaba
    Dogum tarihim 12.03.1981. 1997 yılında aile şirketinde calişmaya basladim. Prim gun sayim 7300 gun 25 yil hizmet suremide 12.03.2024 tarih itibariyle tamamladım. Eyt ile emeklilik basvurusunda bulundum. Basvurum sonucunda 1997-1998 yılı hizmetleriniz babanıza ait işyerinde gectiğinden dikkate alınamamıstır gerekcesiyle emeklilik basvurum red edilmiştir. Bu gerekcenin kanunda yeri var mıdır? Burada oluşan maduriyetimi nasıl savunmalıyım? Tesekkürler

    1. Kanuni düzenleme değil, SGK genelgesine dayanan bir uygulamadır.
      Sosyal Güvenlik Kurumunun 2013/11 sayılı Genelgesi’nin “Sigortalı Sayılmayanlar” başlıklı kısmı;
      “Ancak, baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır…”
      Bu uygulamaya karşı, “fiili çalışmanın olup olmadığının araştırılması ve buna göre değerlendirme yapılması” gerektiğine ilişkin kamu denetçisi tavsiye kararları vardır. Bu kararlara dayanılarak SGK işlemine karşı dava yoluna gidilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön