Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Tanıma ve tenfiz

İsviçre Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi

İsviçre mahkemeleri tarafından verilmiş olan boşanma kararı Türkiye’de kendiliğinden geçerli hale gelmez. Bunun için İsviçre’de verilen boşanma kararının Türkiye yetkili makamlarınca tanınması gerekir.

Yabancı mahkeme boşanma kararlarının tanınması Türkiye’de iki yolla mümkündür. Birincisi, nüfus müdürlükleri veya konsoloslukta idari tanıma. İkinci ise, idari tanımanın mümkün olmaması halinde, Türkiye mahkemelerinden tanıma ve tenfiz kararı alınmasıdır.

İsviçre’de verilmiş bir boşanma kararının tanıma ve tenfizi de, yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi için aranan genel şartlara bağlıdır.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Türkiye Barolar Birliği SicilTBB : 64285 Sicil – Mersin Barosu: 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Uluslararası Hukuk ve Yurtdışı Boşanma İşlemleri

Tanıma ve Tenfiz İçin Gerekli Şartlar

  • Yabancı ülke mahkeme kararının özel hukuk alanına ilişkin olması (boşanma davaları özel hukuka ilişkin davalar olduğundan, tanınma ve tenfizi mümkündür)
  • Tanınması istenen mahkeme kararını veren ülke ile Türkiye arasında karşılıklı olarak tanımayı sağlayan bir sözleşme veya yasal düzenleme bulunması (İsviçre de Türkiye gibi uluslararası Lahey sözleşmesine taraf bir devlet olduğundan gerekli belgelerin bulunması halinde, İsviçre’de verilen boşanma kararı Türkiye mahkemelerince tanınabilir.
  • Tanınması istenen karara konu yargılamanın Türkiye mahkemelerinin münhasır yetkisine girmemesi (iki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı arasında dahi görülse, boşanma davalarında Türkiye mahkemelerinin münhasır yetkisi söz konusu değildir.)
  • Yabancı mahkeme kararının Türkiye kamu düzenine aykırı bulunmaması.
  • Tanınması istenen kararın yurtdışında yapılan yargılamasında karşı tarafın savunma hakkının kısıtlanmamış olması

Yabancı ülke mahkeme kararlarının tanıma ve tenfiz şartları ile ilgili daha ayrıntılı açıklama için bkz. Yabancı Ülke Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Uluslararası Boşanma ve Türkiye’de Tanıma Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

İsviçre’de Verilmiş Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması İçin Gerekli Belgeler

  • İsviçre’de verilmiş boşanma kararının kesinleşme bilgisi içeren aslı
  • Boşanma kararına İsviçre yetkili makamlarınca verilmiş Apostille şerhi
  • İsviçre boşanma kararının noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi

İlginizi Çekebilir : Hollanda Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

İsviçre’de Verilen Velayet, Nafaka ve Tazminat Kararının Tanınması ve Tenfizi

İsviçre mahkemeleri tarafından boşanma ile birlikte veya ayrı bir davada verilen velayet, nafaka ve tazminat kararlarının Türkiye’de icrası ve velayet hakkının kullanımı için de bu kararların tanınması ve tenfizi gerekir. Aksi halde İsviçre’de verilen nafaka ve tazminat kararı Türkiye’de icra takibine konu edilemez ve velayet hakkı kullanılamaz. İsviçre’de verilen velayet, nafaka ve tazminat kararlarının tanınması ve tenfizi için de İsviçre boşanma kararında aranan belgeler istenir.

İsviçre’de ve diğer ülkelerde verilen müşterek çocuğun velayetinin ortak kullanılmasına dair kararlar yakın zamana kadar Türkiye kamu düzenine aykırı olduğu gerekçesi ile tanınıp tenfiz edilemiyordu. Ancak, Türkiye’de  ortak velayet yaklaşımının önümüzdeki yakın dönemde uygulamada yerleşecek olması, bu kararların tanınması ve tenfizinin de önünü açacaktır.

Ortak velayete dair yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi ile ilgili bkz. Tanıma ve Tenfiz Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye’de ortak velayet uygulaması için bkz. Velayet Davaları ve Türkiye’de Ortak Velayet

İsviçre boşanma kararının tanınması, yurtdışı boşanma, Türkiye’de tanıma tenfiz davası avukatı ve tüm avukatlık faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin Avukat Bürosu

İsviçre Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi” hakkında 3 yorum

  1. merhabalar bende tanıma tenfiz davası açtım bütün evraklarım hazır vede ilk mahkemeye çıkıldı 4 ay ertelendi bunun için tanıma tenfiz davası ne kadar sürer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön