Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Tanıma ve Tenfiz

ABD (Amerika) Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

Yurtdışı boşanma kararlarında olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri federal mahkemelerinde verilmiş olan boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi ve uygulanabilmesi için tanınması ve tenfizi gerekmektedir.

ABD’ de yaşayan Türk vatandaşlarının, ABD’de almış oldukları boşanma kararının nüfus kayıtlarına işlenebilmesi ve bu kararla birlikte verilmiş olan velayet, nafaka, tazminat gibi kararlarını Türkiye’de uygulatıp, icraya koyabilmeleri için, bu kararların tanınması ve tenfizi şarttır. Aksi halde, boşanma kararı gibi, ABD’de verilen velayet, nafaka ve tazminata ilişkin mahkeme kararları da Türkiye’de icra edilemeyecektir.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Türkiye Barolar Birliği SicilTBB : 64285 Sicil – Mersin Barosu: 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Yurtdışı Boşanma ve Tanıma Tenfiz Avukatı

ABD’de Verilen Boşanma, Velayet, Nafaka ve Tazminat Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi Nasıl Yapılır?

Yabancı ülke mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi dava yoluyla mümkün olabilmektedir. ABD de, Türkiye gibi Lahey sözleşmesine taraf bir devlet olduğundan, bu iki ülke arasında tanıma ve tenfiz konusunda karşılıklı bir hukuki düzenleme mevcut olmaktadır. Bu nedenle, gerekli belgelerin sağlanması durumunda, ABD’de verilen boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizinin önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Tanıma ve Tenfiz İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

ABD boşanma kararının tanıma ve tenfizinin sağlanabilmesi için;

  • ABD’de verilmiş boşanma kararının aslı
  • Karar aslında, kararın kesinleştiği bilgisinin bulunması,
  • Karar aslında, ABD yetkili makamlarından alınacak Apostille şerhinin alınması (bkz Apostille Şerhi Nedir? Nereden Alınır?)
  • ADB mahkeme kararının konsolosluk veya noter onaylı Türkçe tercümesi gerekmektedir.

Yabancı Mahkeme Kararının Türkiye’de Tanınması Konusunda Bilgi İçin

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Yurtdışı boşanma kararının tanınması ve tenfizi ne kadar sürer?

Gerekli belgelerin eksiksiz bulunması halinde, tanıma ve tenfiz davasının süresini belirleyen asıl unsur karşı tarafa yapılacak olan tebligatın ne kadar sürede yapılacağı olmaktadır. Kararın taraflarının her ikisinin de dosyada avukatının bulunması durumunda, tebligat taraf vekillerine yapılacağından bu süre oldukça kısalmakta ve yurtdışı tebligat masrafı da bertaraf edilmektedir. Yine tarafların veya tebligat yapılması gereken karşı tarafın Türkiye’de bulunması durumunda, yurt içi tebligat yapılacağından, tebligat süresi kısalmaktadır. Ancak, muhatabın yurtdışında bulunması ve dosyada vekille temsil edilmemesi durumunda, diplomatik yollarla yapılan tebligat süreci uzatmaktadır. Tebligat işlemlerinin tamamlanmasından sonra, mahkemelerce inceleme evrak üzerinden yapılabilmekte ve kısa sürede tanıma ve tenfiz kararı alınabilmektedir. Belirtilen durumlara göre, Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası ortalama iki ay – altı ay arasında bir sürede sonuçlanabilmektedir.

Yabancı mahkeme ve idari makamlarınca verilen boşanma kararının konsolosluk ve nüfus müdürlüklerinde tanınması işlemleri ile ilgili yönetmelik için bkz. Yabancı Ülke Adli veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik 

ABD ve Yurtdışında verilmiş boşanma kararının Türkiye’de tanınması işlemleri ve Türkiye’de avukatlık faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin Avukat Bürosu

Aile hukuku ve boşanma davaları hakkındaki yazılar için bkz. Boşanma Avukatı

Uluslararası hukuk alanındaki yazılar için bkz. Uluslararası Hukuk Davası Avukatı

Tanıma ve Tenfiz davaları hakkındaki yazılar için bkz. Tanıma ve Tenfiz Avukatı

ABD (Amerika) Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması” hakkında 7 yorum

  1. Merhaba Benim adim bulent aygun biz esimle bosaniyoruz bosandiktan sonra esim turkiyeye donerse ben buradaki nafakayi odemek zorundamiyim ve turkiye sartlarina gore mi odemek zorundayim ozur dilerim biz amerikada yasiyoruz. Esimden aylar sonra turkiyeye geldigimde hukuksal olarak bir supriz yasarmiyim tesekkur ler ilginiz icin

  2. Merhaba,
    Amerika’da boşanma davamız gerçekleşmiş ve kesinleşmiş boşanma kararı çıkmıştır, şu an için ben Türkiye’de karşı taraf ise Amerika’da ikamet etmekteyiz. Kararın Türkiye’de tanınması için karşı taraf Amerika’da konsolosluğu ibra/imza işlemi gerçekleştirmekten son anda vazgeçtiği için kararın Türkiye’de tanınması da mümkün olmadı dolayısıyla bu aşamada tanıma ve tenfiz dava açılırsa kısa sürede sonuç alabilir miyiz yada örnek dava sonuç süreleri ne kadardır, bilgi verirseniz çok memnun olurum, çok teşekkür ederim.

  3. Merhaba, Amerika’da yaşayan Türk bir kadının Amerikalı bir erkekten boşanması sonrası tanıma işlemi yapılmıyor. Bir süre sonra da Amerika vatandaşı olan erkek önce başka bir kadınla evleniyor sonra da ölüyor. Türk kadın şu an tanıma davası açmak istediğinde bu davayı kime karşı açmalı? Nasıl bir hukuki yol izleyebilir?

  4. merhabalar
    benim eş adayım filipin vatandaşı ve amerikada evlenip boşanmış
    bizim türkiyede evlililk yapma ihtimalimiz nedir acaba hukuki olarak?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön