Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Apostil şerhi nedir? Nereden alınır?

Apostille Şerhi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Apostil Şerhi (Damgası)

Apositl (Apostille) şerhi, Uluslararası Lahey sözleşmesi ile düzenlenmiş; sözleşmeye taraf ülkelerden birisinin resmi makamları tarafından düzenlen belgenin, taraf olan diğer devletlerde yasal olarak geçerli olmasını sağlayan bir tasdik işlemidir. Bu şerh, söz konusu resmi belgeye,  o devlet tarafından belirlenen yetkili makamın vurduğu bir damga ve yapıştırılan bir etiket şeklinde olmaktadır.

Yabancı ülke mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması için de, kararın verildiği ülkenin yetkili makamları tarafından verilmiş Apostille şerhinin bulunması gerekmektedir.

Apostil Sözleşmesine Taraf Devletler

Apostil şerhini düzenleyen Lahey Sözleşmesi’ne taraf olan devletler;

ABD, Almanya, Andora, Antigua, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbeycan, Bahamalar, Barbados, Burbuda, Belerus, Belçika, Beliza, İngiltere, Bosna – Hersek, Bostvana, Brunei Sultanlığı, Bulgaristan, Cook adaları, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti (Hong Kong ve Makou), Danimarka, Dominik, Ekvador, El Salvador, Ermenistan, Estonya, Fiji, Finlandiya, Fransa, Grenada, Grenadines, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvaistan, Hindistan, Hollanda, Hunduras, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya,Karadağ, Kazakistan, Kolombia, Kuzey, İrlanda, Lesotho, Letonya, Liberya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malevi, Malta, Marşal Adaları, Mauritius, Meksika, Moldova, Monako, Namibya, Niue, Norveç, Panama, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Saint Kitts ve Nevis Saint Lucia, Saint Vincent, Samoa, San Marino, Seyşeller, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Surinam, Svaziland, Tonga, Trinidad ve Tobago, Türkiye, Ukrayna, Venezuela, Yeni Zelanda ve Yunanistan’dır.

Apostil Şerhinden Muaf Ülkeler

Sözleşmeye taraf ülkelerin bazıları ile Türkiye arasında imzalanan Lahey sözleşmesine ek sözleşme ile, karşılıklı olarak Apostil şerhi şartı kaldırılmıştır. Bu ülkelerin mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi için Apositlle damgasına gerek bulunmamaktadır. Bunun dışındaki tanıma ve tenfiz için aranan tüm şartlar bu ülkelerin mahkeme kararları için de geçerlidir.

İkili sözleşmeler uyarınca Apostil şerhinden muaf ülkeler;

Avusturya, Polonya, Macaristan, Hırvatistan, Litvanya, Özbekistan, Kuveyt, Arnavutluk, Gürcistan, Rusya, Tacikistan, Makedonya, Ukrayna, Kazakistan ve Azerbaycan’dır.

Türkiye’de Apostille Şerhi Vermeye Yetkili Makam

Türkiye’de düzenlenmiş bir resmi belgenin, Lahey sözleşmesine taraf bir ülkede tanınması için de Türkiye yetkili makamlarından Apostille şerhi alınması gerekmektedir. Türkiye’de Apostille şerhi vermeye yetkili makamlar; idari belgeler için valilikler, adli belgeler için ise ağır ceza mahkemesi ve kuruluşu olan merkezlerdeki adli yargı adalet komisyonu başkanlıklarıdır.

Apostille Şerhinin Kaldırılmasına Dair Uluslararası Sözleşme

Esasında Lahey sözleşmesine taraf devletler arasında imzalanmış olan Yabancı Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi Türkiye’de 3028 sy kanun ile uygun bulunmuş 16.09.1984 tarihinde de Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Adalet Bakanlığı 01.03.2008 tarihinde, uygulamada karşılaşılan sorunlar nedeni ile bu konuda bir genelge yayınlamış ve sözleşmeye taraf devletlerin resmi evrakları için Apostille şerhi zorunluluğunun kaldırıldığı bildirilmiştir.  

Bu sözleşme ve genelgeye rağmen halen uygulama sorunları devam etmekte ve mahkemelerce Apostille şerhi istenebilmektedir.

Türkiye’de tanıma ve tenfiz ile uluslararası hukuk davaları için bkz. Tanıma ve Tenfiz Avukatı

Uluslararası hukuk avukatı tavsiye yazı : Tanıma ve Tenfiz Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tüm faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin Avukat

Apostille Şerhi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?” hakkında 14 yorum

  1. Slm benim eşim ukrayna vatandaşı biz 3 yıldır evliyiz 1 ay sonra tc vatandaşı olacak onun birde 2009 doğumlu kızı var kızı için 3 tana evrak gerekli doğum belgesi annesinin velayet belgesi kızına baktığı için birde babası oldu onun ölüm belgesi bunlar apostil olacak ankara ukrayna konsolosluk bunu yapmıyor bu belgeleri burda yaptirabilirmiyim

  2. Merhaba kolay gelsin ben Türkmenistan’da evlendim Türk Vatandaşıyla ama Türkiye’de boşandım yani Kayseri’de ama ben İzmir’de oturuyorum boşanma kağıdı mı Apostil istiyorlar çünkü onu tekrar türkmenistan’a gönderip oradan bekarlık kağıdı alabilmek için bunu nerede yaptırabilirim ya nasıl yaptırabilirim teşekkür ederim kolay gelsin

  3. Merhabalar bir sorum olacaktı benim kızım Almanyada yaşıyor türk vatandaşı eşide türk vatandaşı almanyada evlenip Türkiyede boşandılar şimdi Almanyada nasıl bir yol izlemeliyiz cevaplarsanız sevinşrim

  4. Merhabalar ben Türkiye’de boşanmış almanya’da evli görünüyorum, bunun için apostil şerhi dilekçesi yazdı avukatım fakat hala bir haber alamadık. Maddi manevi tazminat davası boşanma davası ile birlikte görülmesi apostili almaya engel mi? Teşekkür ederim şimdiden…

  5. Ailemin İrlanda’ya taşınması için apostil belgeleri için başvurmak istiyorum. Prosedürlere nasıl başlayabilirim? Daha önce İrlanda’da yaşamadık veya oradan herhangi bir belgemiz yok. yardıma ihtiyacım var.lutfen

  6. Iyi gunler size bir sorum olucak ben turkiyede evlendim evlendikten sonra sirp vatandasligi aldim evraklarim giderken evliydim daha sonrasinda burda bosandim ama simdi orada evli gozuktugum icin yeni soy ismimle ordan pasaport alamiyorum ve evli gozukuyorum simdi orada bosanmam gerekiyormus burdaki karari apostil ettirdim tum islemlerim tamam ama bosanamiyorum oraya gidip dava acmam gerektigini ve eski esimin tebligati almasi gerektigi gibi bir suru prosedur var ben oraya da gidemiyorum nebyapmam gerekiyor ben burdaki bisanma davasini oraya nasil işletebilirim en kolay yolla

    1. Eşinizin vatandaşlık durumuna göre ya nüfus müdürlüğüne bildirim ya da dava yoluyla tanıma mümkündür. Şahsen gelememeniz durumunda, vekaletname göndereceğiniz avukat sizin adınıza gerekli işlemleri yapabilecektir

  7. Özbekistan vatandaşı kişi ile evlilik yapacağım fakat nikahlı göründüğü için bekarlık belgesini alamadık, bu yüzden nikah yapamadık. Özbekistan’da boşanma davası açmışlar ama duruşma günü kendisi Türkiye’de olduğu için mahkeme 2 mayıs a tarih atmış. Şu an kendisi Özbekistan’da iki tarafta anlaşmalı boşanmak istiyor. Mahkeme gününü beklemeden şimdi boşanmaları mümkün müdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön