Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

İsim ve soyisim değiştirme

İsim ve Soyisim Değiştirme *2024

İsim ve Soyadı Değişikliği

İsim ve soyadı değişikliği,  bazı şartların varlığında, mahkeme kararı ile nüfus kaydında değişikliğe yol açacak bir hukuki durumdur.

İsim ve soyisim değişikliği ile nüfus veya tapu kaydında ismin düzeltilmesi (tashihi) davalarını birbirine karıştırmamak gerekir. İsim tashihi davası, resmi kayıtlarda maddi hata sonucu yanlış yazımın düzeltilmesi sonucunu doğurur. İsim değişikliği davası ise, kayıtlardaki bir yanlışlıktan kaynaklanmaz. Haklı nedenlerin varlığında;

  • yeni bir isim veya soyisim alınması,
  • ikinci ismin silinmesi veya
  • ikinci bir ismin eklenmesi sonucunu doğurur.

Açılacak nüfus değişikliği davasında bunlardan birisi talep edilebileceği gibi, tek davada bu taleplerin hepsi ileri sürülebilir.

İsim Değişikliği Davası

İsim değişikliği davası, kişinin adı üzerindeki hakka dayanan ve haklı sebeplerin varlığında açılabilecek bir davadır.  Bu haklı nedenlerin ne olduğu kanunda sayılmamıştır. Ancak Yargıtay kararları doğrultusunda uygulamada isim değişikliği için haklı olabilecek nedenler belirlenmiştir. İsim değişikliği için en yaygın nedenlerden biri, nüfus kaydındaki isimle gerçek yaşamda kullanılan ismin birbirinden farklı olmasıdır.  Bu durum kişinin sosyal yaşamında zorluklara neden olur. Bundan başka, ismin toplumdaki anlamı ve çağrışımları aşağılayıcı, küçük düşürücü veya gülünç olabilir ya da ismin telaffuzu zor olabilir. Bu durum iş yaşamında zorluklar doğurabilir. Yine yakın akrabalar arasında aynı isim ve soyisimden birden çok kişi bulunması, resmi işlemlerde karışıklıklara yol açabilir. Bunun gibi bir çok neden isim değiştirmede haklı neden olarak kabul edilmiştir.

Yukarıda sayılan nedenlerin yokluğunda da isim veya soyadı değiştirmek mümkündür. Kişinin sadece başka bir isimle anılmak istemesi dahi haklı bir neden olabilir. Yargıtay’ ın genel görüşü, hukuki bir sakınca yoksa, kişinin isteğinin ön planda tutulması ve isim değişikliği talebinin kabulü gerektiği yönündedir.

Davacı dava dilekçesinde evlatlık olarak aldığı velayeti altındaki kızının adının aile arasında ve çevrede “Alara” olarak tanınıp bilinmesini istediğini, ancak nüfusa “Cansu” olarak kaydedildiğini, bu farklılığın ileride kendisini mağdur edeceğini dava etmiş, dinlenen tanık da bu iddiayı doğrular biçimde beyanda bulunmuş ise de, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir. Medeni Yasanın 27. maddesine göre haklı sebebin varlığı halinde ismin değiştirilmesi mümkün olup Yargıtay uygulamalarında da kişinin çevresinde tanınıp bilindiği ismi ile anılmayı ve bunu kayden taşımayı istemesinin haklı sebep teşkil edeceği kabul edilmiştir. Bu halde kanuni bir sakınca da olmadığı anlaşıldığı durumda davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddi doğru görülmemiştir.

(Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2002/9677 E, 2002/11606 K, 25.11.2002 T)
Mersin Avukat Ofisi
İsim ve Soyisim Değişikliği Bilgi ve Danışma için 05326014861 – 03245034452

Soyadı Değişikliği

Soyadı değişikliğinin hukuki dayanağı da yine kişinin ismi üzerindeki hakkına ilişkin TMK 27. Madde düzenlemesidir. İsim değişikliği için aranan haklı nedenler, soyadı değişikliği talebine dayanak oluşturabilir. Yargıtay kararlarında;

  • din değişikliği
  • bulunduğu yörede veya ülkede kötü şöhretle tanınmış bir aile üyesi olmak,
  • kişinin yabancı olduğu izlenimi doğuran soyada sahip olmak,
  • yakın çevrede aynı isim ve soyismin bulunması nedeniyle resmi işlemlerde karışıklık,
  • telaffuz zorluğu,
  • kişinin soyadını taşıdığı baba veya aile ile manevi bir bağının bulunmaması, babadan maddi ve manevi destek görmeme,
  • soyismin anlamının toplumda gülünç, çirkin, ahlak dışı anlamlar ifade etmesi gibi nedenler haklı neden olarak kabul edilmiştir. Bunlarla birlikte isim değişikliğinde olduğu gibi, kişinin başka bir soyisimle anılmak istemesi dahi haklı neden olabilir.

İsmini benimsemeyen, kişiliği ile özdeşleştiremeyen kişinin, ismini değiştirmek en doğal hakkıdır. Kişi genellikle belli bir soyadı ile doğar ve doğar doğmaz da ailesi tarafından konan bir isimle anılır. Bu kişi büyüyüp ergin oluncaya kadar öz veya soy ismini benimseyememiş onunla kendisini özdeşleştirememiş olmasına rağmen onu bu isimle veya soy ismiyle yaşamını sürdürmeye zorlamada hiç bir toplumsal yarar olamaz. Hal böyle olunca da, isim değiştirme istemlerini içeren davalarda davacının tercih ve arzusunun ön planda tutulması, onun öncelikle dikkate alınması gerekir…

…Davacının hiç tanımadığı, görmediği, baba diye bilmediği ve olanak bulunduğu halde kendisi ile ilgilenmediği, görmek istemediği ve kendisini sevmediği, umursamadığı kanaatini taşıdığı kişi ile kendisini duygusal açıdan baba-oğul ilişkisi içinde görmemesi nedeniyle, onun soy ismini taşımakta sıkıntı çekmesinin makul ve hayatın olağan akışı içerisinde anlayışla karşılanabilecek nedenleri olabilir.

(Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 1989/1012 E, 1989/2375 K, 02.03.1989 T)

Anayasa Mahkemesi’ nin 2010/119 E, 2011/165 K ve 08.12.2011 tarihli kararı ile Nüfus Kanununda meydana gelen değişiklik ile velayeti anneye verilen çocuğun annenin soyadını alabilmesinin yolu açılmıştır. Bu durum, velayet sahibi anneye, yine haklı nedenlerin varlığında reşit olmayan çocuğun soyadını seçme hakkı tanıyan bir hukuki durum yaratmıştır.

İsim ve soyisim değiştirme davasında Mersin Avukat Desteği İçin

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

İsim veya Soyisim Değiştirme Davasında Tanık Gerekir mi?

İsim değiştirme davasında tanık gerekir mi? Tanık olmadan isim veya soyisim değiştirmek mümkün mü?

İsim veya soyisim değişikliği davalarında tanık gerekli değildir. Nüfus Hizmetleri Kanunu ve uygulamada isim değişikliği için haklı bir nedenin varlığı aranmaktadır. Kişinin, doğduğunda ailesi tarafından konan ismi sevmemesi, isimle manevi bağ kuramaması ve başka bir isim almak istemesi dahi tek başına haklı neden oluşturur. Bu hususun tanıkla ispatlanması şart olmayıp, kişinin bunu ifade etmesi dahi yeterlidir. Yargıtay son dönem uygulamaları da bu yönde olduğundan, tanık olmadan isim değişikliği mümkün olmaktadır. İlk derece mahkemeleri de bu yaklaşıma uygun olarak tanık dinlemeden kısa süre içerisinde isim değiştirme davalarını sonuçlandırmaktadır.

Soyadı değişikliği de ön isimle aynı ilkelere tabi olduğundan tanık olmadan soyadı değişikliği de yapılabilir.

Ancak hem isim hem soyisim değişikliği ancak mahkeme kararıyla mümkün olduğundan, bunun için dava açılması şarttır.

Mersin Avukat Bürosu
Mersin Avukatlık Bürosu

İsim ve Soyadı Değişikliğinin Sonuçları

İsim veya soyadı değişikliği kararı, kesinleştikten sonra nüfus siciline kayıt edilir. Ayrıca mahkeme kararı, mahalli bir gazetede ilan edilir. Soyadı değişmekle kişisel hukuki durum ve soybağı değişmez. Soyisimler farklı olsa da nüfusta kayıtlı babanın hanesinde kalınır. Bu değişiklikten dolayı yeni bir hak kazanılamayacağı gibi var olan bir hak da kaybedilmez.

TMK 27. Madde devamı düzenlemesine göre, ad değişikliğinden zarar gören kişi, durumu öğrenmesinden itibaren bir yıl içerisinde isim değiştirme kararının kaldırılmasını isteyebilir.

Evli Erkeğin Soyadını Değiştirmesi Halinde Eş ve Çocukların Durumu

Soyisim, aile ismidir. Evli erkeğin soy ismini değiştirmesi halinde, kendisi ile birlikte eşi ve reşit olmayan çocuklarının da soyadları değişir. Reşit olan çocukların soyadları ise kendiliğinden değişmez. Soyisim kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için reşit bir kimsenin ancak ayrı bir dava ile soyadını değiştirebilir. Baba ve reşit çocuk soyadlarının aynı şekilde değişmesini istiyorsa bunun için  birlikte tek bir dava ile dava açabilirler.

Çocuğun Reşit Olduktan Sonra Eski Soyadına Dönmesi

Babasının soyismini değiştirmesi nedeniyle soyadı değişen çocuk, reşit olduktan sonra eski soyadına dönebilir mi?

Daha önce Nüfus Hizmetleri Kanununda yer alan nüfus değişikliği davalarının yalnızca bir defa açılabileceğine dair hüküm nedeniyle bu konu tartışılmıştır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu önüne gelen böyle bir davada;

Diğer taraftan reşit olmayan çocukların babalarının değiştirdiği soyadını reşit olana kadar kullanmaları zorunlu ve reşit olmadan açılan dava, ancak reşit olana kadar onları bağlayacağına göre, reşit olduktan sonra şahsa sıkı sıkıya bağlı haklarını kullanabilecekleri ve soyadının değiştirilmesini isteyebileceklerinin, kabulü gerekir.

şeklinde karar vermiştir.

Nüfus Hizmetleri Kanununun “Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir”  şeklindeki 36. maddesinin 1/b bendi Anayasa Mahkemesi’ nin  30.03.2012 tarihli 2011/34 E, 2012/48 K sy kararı ile iptal etmiştir. Bu iptal kararından sonra nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ikinci defa açılabilmesi önünde yasal bir engel de kalmamıştır.

İsim ve Soyadı Değişikliğinde Görevli ve Yetkili Mahkeme

İsim değiştirme davası, Nüfus Hizmetleri Kanunu’na dayanan, nüfus kaydının düzeltilmesi niteliğinde bir davadır. Bu davalarda görevli mahkeme, kanun açık düzenlemesi uyarınca Asliye hukuk mahkemeleridir. Dava Nüfus Müdürlüğü’ne karşı açılır ve cumhuriyet savcılığına ihbar edilir.

İsim değiştirme davalarının çekişmesiz yargı işi olduğundan bahisle sulh hukuk mahkemelerinin görevli olacağı şeklindeki Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’ nin 2012/6345 E, 2012/11271 K ve 17.10.2012 tarihli kararı uygulamada bir süre karışıklığa neden olmuştur. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ nun 2014/210 E, 2015/2028 K sy kararı ile bu tartışma son bulmuştur. Bu karara göre de isim ve soyadı değiştirme davalarında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.

Nüfus kayıtlarına ilişkin her türlü düzeltme ve tespit davalarında görevli mahkeme anılan 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesinin 1/a bendine göre asliye hukuk mahkemesidir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 03.11.2010 gün ve 2010/18-563 E. 2010/554 K. sayılı ilamında da belirtildiği üzere Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesi herhangi bir ayrım yapılmadan kayıt düzeltme davalarını düzenleme altına almakta olup madde uyarınca, ad ve soyadı değişikliği davaları da nüfus davalarının bir türüdür. Buna göre soyadı değişikliğine ilişkin davalar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu nun 36. maddesinde düzenlenen nüfus davalarından olup, anılan madde uyarınca uyuşmazlığın çözümünde asliye hukuk mahkemesi görevlidir.

İsim ve soyisim değişikliği davasında yetkili mahkeme ise davacının ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemelerdir. Yani kişi, isim değiştirme davasını, yaşadığı yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açabilir.

İsim ve Soyisim Değiştirme

İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?

İsim veya soyadı değiştirme davalarında yapılacak araştırma;

  • ileri sürülen haklı nedenlerin  ve
  • isim değişikliğinin hukuki bir sakıncasının olup olmadığının incelenmesidir.

Genel olarak bu davalarda dayanılan kanıtlar, tanık beyanları ve varsa yazılı belgelerdir. Bu davalar, görüldüğü mahkemenin yoğunluğu ve işleyişine bağlı olarak değişmekle birlikte, genelde üç- altı ay gibi bir sürede sonuçlanabilmektedir.

Yargıtayın son dönemdeki, kişinin ismi ve soyadı ile psikolojik bağ kuramamasının, yeterli bir haklı neden ve kişinin kendi ismini belirleme hakkına sahip olduğu yönündeki kararları sonucunda, bir çok mahkeme isim değişikliği davalarında tanık dinleme gereği duymamaktadır. Emniyet genel müdürlüğünden gelen, davacının “aranan kişilerden olmadığı” yönündeki yazı, isim değişikliğinde hukuki bir sakınca bulunmaması şartını sağlamış olmaktadır. Bu durumda, mahkeme iş yükü ve yazışmaların süresine göre hızlı ve tek celsede isim değişikliği davası sonuçlanabilmektedir.

İsim Değiştirme Davası Kaç Defa Açılabilir?

Nüfus davalarının birden çok defa açılması önünde hukuki bir engel yoktur. Yargıtay kararlarına göre de, ikinci veya üçüncü kez isim değişikliği davası açılabilir. Yani daha önce mahkeme kararı ile ismini değiştirmiş bir kimse de tekrar isim değişikliği davası açabilir.

Dava, isim değişikliği talebine ilişkindir. Daha önce davacının murisi tarafından da aynı istemli dava açıldığı ve davanın kabul edilerek davacının şimdiki ismini aldığı dosya kapsamından anlaşılmıştır. Yasalarımızda, doğum tarihinin düzeltilmesi ile ilgili davalarda olduğu gibi ikinci kez dava açılmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durum karşısında esasa girilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi hatalıdır.

(Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2002/11187 E, 2003/48 K, 20.01.2003 T)

İsim Değiştirme Avukat Vekaletnamesi

İsim veya soyisim değiştirme avukat vekaletnamesi, özel vekaletname şeklinde hazırlanmalıdır. Genel vekaletname, isim değiştirme davasında geçerli olmaz. İsim değişikliği davasında kullanılacak avukat vekaletnamesinde, nüfusta isim değişikliğine özel yetki bulunmalı, hatta kişinin almak istediği isim veya soyisim de vekaletnamede yer almalıdır.

İsim veya soyisim değiştirme avukat bilgileri:

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
İsim ve Soyisim Değişikliği Mersin Avukat Bilgileri

Sık Sorulan Sorular

İkinci isim ekletme nasıl yapılır?

Nüfusta ikinci isim ekletme, isim değişikliği davası ile yapılabilecek bir işlemdir. Kişi var olan isminin yanına bir isim daha eklenmesini talep edebilir. Eklenmesi istenen ikinci isimle ilgili hukuki herhangi bir kriter de bulunmamaktadır. Bu nedenle kişi mahkeme kararı ile dilediği ismi ikinci isim olarak eklettirebilir.

İsim değişikliği için ne gerekir (2023)?

İsim değişikliği dava yoluyla mümkündür. İsim değiştirme talebinin kabulü için haklı nedenlerin bulunması gerekir. Sosyal yaşamda başka bir isim kullanıyor olmak, ismin telaffuzunda veya yazımında zorluklar yaşanması, ailede isim benzerliği bulunması gibi haller haklı sebeplerdir. Bununla birlikte kişinin ismini beğenmemesi, başka bir isimle anılmak istemesi dahi hem isim hem soyisim değişikliği için yeterli bir haklı neden teşkil eder.

İsim veya soyisim değişikliği için avukat gerekir mi?

İsim veya soyisim değişikliği dava yoluyla yapılır. Her ne kadar bu dava kısa sürede sonuçlansa da belli usullere göre yürür. Dava dilekçesinin hazırlanması ve isim değişikliği kararından sonra yapılması gereken işlemlerin hızlanması bakımından isim değiştirme davasında avukat desteği önemlidir.

Soyisim değişince soybağı değişir mi?

Soyisim ve soybağı farklı şeylerdir. Bir kişinin soyisminin değişmesi, babası ile arasındaki soybağını ortadan kaldırmaz. Yani, soyisim değiştirmek, soybağının reddi anlamına gelmez. Soyadı değişikliği, nüfus kaydında soyisimden başka bir değişikliğe yol açmaz.

Soyadı değiştirme mirası etkiler mi?

Soyadı değişikliği, soybağını ortadan kaldırmayacağından miras hakkını etkilemez. Kişinin tüm kazanılmış hakları gibi miras hakkı da korunur. Yine kişinin, önceki soyismi ile yaptığı işlemler geçerliliğini korur ve yükümlülükleri de devam eder.

İsim ve soyisim aynı anda değiştirilebilir mi?

İsim ve soyisim tek bir dava ile aynı zamanda değiştirilebilir. Ön isim ve soyisim değişikliğinin hukuki niteliği aynıdır. Bu nedenle iki ayrı dava açılması gerekmez.

Dava olmadan isim ve soyad değişikliği yapılabilecek durumlar için bkz. Nüfus Müdürlüğü’ne Verilecek Dilekçe İle İsim Veya Soyisim Değişikliği

İsim ve soyadı değişikliği, yaş düzeltme, kayıtta isim tashihi davası gibi nüfus davaları ve Mersin, Adana ve çevre illerde tüm avukatlık faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu

İsim ve Soyisim Değiştirme *2024” hakkında 322 yorum

  1. Iyi gunler. Ben 23 yaşındayım ve adım Tuçe kimliğime bu şekilde yazılmış normalde Tuğçe olması gerekiyordu. Ismimi annem babam değilde ablam vermiş. Benim için herhangi manevi değeri yok ve ismimin anlamı da yok bunun için ismimi komple değiştirip Hifa yapmak istiyorum. Dava açma yoluyla degistirmem mumkun mudur? Farklı bir isim yapmamın bir sakıncası olur mu mahkemede?
    Bunun icin sahit istiyorlar mi? Simdiden tesekkur ediyorum.

    1. İsim ile manevi bir bağ kuramamış olma durumu, Yargıtay kararlarına göre isim değişikliği için haklı bir neden olarak görülüyor. Dolayısı ile bu sebeple dava açabilirsiniz. Dava süreci ile ilgili ayrıntıların ve ispat durumunun değerlendirilmesi için bir avukattan hukuki yardım almanızı tavsiye ederiz.

    2. Adım aslında deniz ama dedem ismini Ekber koymuş değiştirebilirmiyiz? Ne yapmam lazım.

      1. İsim değişikliği davası ile isminizi tek celsede ve kısa sürede değiştirmeniz mümkün. Bunun için gerekçelerinizi bildiren bir dava açılması ve davanın takibi gerekir. Özel yetki içeren vekaletname ile isim veya soyisim değiştirme davasında avukat yardımından faydalanmanızı öneririz.

  2. Merhabalar ben eşimden ayriyim 26 aylık kızım var eşim adını yeğeninin ve annesinin adı olan Aysel ismini koydu ama ben ve ailem Asu adını kullanıyoruz velayeti bende ismini sdce bnm isteğimle değiştirebilir miyim. Teşekkürler…

    1. Çocuk adına açılacak nüfus kaydı değişikliği davalarında mahkemece çocuğa kayyım atanması istenecek ve dava kayyım tarafından yürütülecektir. Mahkemece talebin çocuğun yararına olup olmadığı gözetilerek karar verilecektir. Sadece velayet hakkı sahibi ebeveynin talebinin çocuğun isminin değiştirilmesine yeterli olmayacağı düşüncesindeyim.

  3. Merhaba Reyhan Hanım , öncelikle böyle bir platformda soruları yanıtladığınız için teşekkür ediyorum. benim sorum , isim değiştirme davası açmış fakat red kararı çıkmış biri tekrar isim değiştirme davası açılabilir mi? ikinci sorum sadece aile çevresinde farklı bir isimle biliniyor olmak haklı bir sebep midir. SAYGILAR SUNUYORUM.

  4. merhaba ben 5 yıl önce ismimi değiştirdim kimliğimi falan herşeyi değiştirmiştim, yalnız ehliyeti değiştirmemiştim, şimdi değiştirmem gerek. yalnız dava dosyasını kaybettim olmadan emniyette isterlermi. İsterlerse de dava dosyasını tekrar nasıl alırım.

  5. Merhabalar,

    Ahıska Türkü oalrak vatandaş oldum, Ad, Soyad aynı alınmıştır. Soyadı’mı Mahkeme kararı olmadan değiştire bilirmiyiz.?

    Saygıları,

  6. Sayın Arslanbuga,

    Resmi adim Kamer fakat ailem Büyük Bulent cevrem Bulent ismiyle hitap ediyor. Kamer ismini sadece resmi belge ve ofislerde kullanıyorum ismi duyunca çok büyük memnuniyetsizlik ,mutsuz oluyorum Kulagim hiç alismadi.
    Ailem tarafından Buyuk Bulent olarak hitap edilmem kucuk kardeşimin resmi adinin Bulent olmasından.
    50 Yasindayim 1994 senesinde Yurt disina Ingiltereye yerleştim bulunduğum ulkenin vatandasiyim Turk vatandasligim yok. Cifte vatandaş degilim. Turkiye dogumlu oldugumdan dolayı Mavi kimlik sahibiyim bu kimlikle Turk haklarına sahip oldugum söylendi.
    Burda ki cevrem beni 24 yıldır Billy veya Billy Bulent olarak cagiriyor.
    Konsolosluk calisani benim once cifte Turk vatandasligina gecmemi ve Turkiyede adimin resmi evraklara gecmesi icin Turkiyede isim degisikligi yapmamı soyledi.
    Billy Bulent ismini almak istiyorum Turk yasaları Billy ismine izin veriyormu?
    Turkiye’ye gelip benim dava acmam mi gerekiyor?

    Saygilarimla

    Billy Bulent

    Turkiyede isim degistitirme

    1. Türkiye mevzuatında “Billy” ismini almanıza engel bir düzenleme bulunmuyor. Tek kısıtlama tüm harflerin Türkçe karakter olması gerekliliği.
      Kendiniz Türkiye’ye gelerek dava açabilir veya bir avukata vereceğiniz özel vekaletname ile Türkiye’ye gelmeden dava takibini sağlayabilirsiniz.

  7. Merhaba ismim nadir hatta hic kullanilmayan bir isim cevrem ve yeni tanisdigim kisilerce garip karsilaniyor degistirmek istiyorum totalde ne kadar bir ucret odemem gerekir ? Kendim ilgilenemeyecegim sanirim tüm işi avukat halledebiliyormus ?

  8. Merhaba adım Fetullah. Malum olaylardan dolayı adımı değiştirmek istiyorum. Mahkemeye sunabileceğim gerekçeler neler olabilir?

  9. Merhaba reyhan hanım öncelikle böyle bir platform oluşturup sorularımıza yanıt verdiğiniz İcin tesekkür ler ben esimden boşandım cocuklari mın velayeti bende 2 kızım var ve simdi yeniden evleniyorum kizlarımın soyisminide evleneceğim kişinin soyadını tasımasını istiyorum cocuklarn babalarının cocuklara hic bir babalığı yok soyisminide tasımasını istemiyorum bunun İcin ne yapmam gerek kızlarımın biri 7yasında diğeri 9 yasında bilgi verirseniz sevinirim

  10. Merhaba benim sosyal hayatta kullandığım isimle kimlikteki ismim farklı bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyorum dava acarsam kaç ay içinde değiştirilir avukatsiz başka bir şehirde okuyorum birde bu sıkıntı olurmu?

  11. Merhaba Reyhan hanım ben eşimin soy ismini beğenmiyorum eltilerim ve kayınvalidemde değiştirmek istiyoruz kayınpederimi ikna ettik ama ugrasamam diyor ben gelinleri olarak vekâletname alsam davalarla ben ilgilene bilirmiyim ? teşekkür ederim …

  12. Merhabalar yazınız için teşekkürler . İsmim Recep diğer ismim şerefedin . Şerafettin olması gerekiyor . Kimlikte şerefedin yazıyor . Şerafettin olarak değiştirebilir miyim bunu . Ve ayrıca babam ve annem yaşamıyor. Onların yaşıyor olması şart mı . Teşekkürler

  13. İyi günler, benim soyismim ” çaka” bunu değiştirebilir miyim? Kimisi “çakar, çakal, çakı” anlıyor.

  14. İyi günler. Adım Esengül Kiriş. İsmindeki gül kısmını sildirip yerine Esen yazdırmak istiyorum. Ayrıca babamdan haberim yok. yıllardır görüşmüyorum. dolayısı ile onun soyadını taşımak istemiyorum. ailem ile hiç kimseden görüşmüyorum. bu bir sorun teşkil eder mi? bir de iki kişi şahit gösterme zorunluluğu var mı?yardımcı olursanız çok sevinirm.

  15. iyi günler ben eşimden 5 yıl önce boşandım. 5 yaşında bir oğlum var, velayeti bende. eşim hiç bir şekilde çocuğuyla ilgilenmiyor, nafaka ödemiyor, çocuk babasını tanımıyor. kısacası çocuğun üstünde hiç hakkı yok. ben oğlumun soyadını değiştirmek ve kendi soyadımı vermek istiyorum ayrıca iki isimli ve birini kullanmıyor nasıl değiştirebilirim avukat tutmam gerekiyor mu? benim maddi durumum yok kendim dava açsam olur mu? şimdiden teşekkürler.

  16. Size bir sorum olacaktı ben İngiltere’de yaşıyorum ve soyismini değiştiricem önce türkiye’de mi değiştireyim yoksa burda mı ve nasıl yapabilirim türkiye’de yaşamadığım için bilmiyorum Bana yardım edebilirseniz çok mutlu olurum

  17. Merhaba benim ismimi peder bey kendi annesinin ismini koymuş peder beyle hiç bir bağımız yok kendisini görmüyorum we hiç konuşmuyoruz ayrıca ben kendimi bildim bileli herkes başka bir isimle sesleniyor bana sadece resmî kurumlarda gerçek adım kullanılıyor bana seslenil

  18. merhabalar benim iki ismim var ve birini sildirmek istiyorum. yeni çıkan düzenlemeye göre nüfus müdürlüğüne dilekçeyle başvurmam yeterli görünüyor. ama emin olamadığım için size danışmak istedim cevabınız için şimdiden teşekkürler

  19. Merhaba şuan 20 yaşındayım kimlikte ismim h ve annem babam tüm akrabalarım beni b olarak bu yaşıma kadar büyüttüler h olan rahmetli babannemin ismi kimlikten sildirmek yerine b ismimi ve H ismimi de kimlikte kullanmak istiyorum yani isim eklettirmek istiyorum bunun için ne yapmalıyım mahkeme kararı ne kadar sürer şimdiden teşekkür ederim

    1. Dava açmanız gerekiyor. Davanın ne kadar süreceği hakkında net bir şey söylemek mümkün değil. Düştüğü mahkeme ve delil toplama süresine göre değişir. Ortalama tahmini dört ay /sekiz ay içerisinde sonuçlanabilir.

  20. Isim değişikliği sonrası süreç nasıl yani diploma ehliyet evlilik cüzdanı gibi eski isimli belgelerimizi değiştirebiliyor muyuz ve otomotik olarak bütün kurumlarda adımız duzelyor mu yani eğitim sağlık kurumlarinda falan sınava gireceğim hiç bir işlem yapmadan yeni ismimi kullanarak girebilirmiyim hastanede hiç bir işlem yapmadan yeni ismimle tedavi olabiliyormuyum yani bu otomatik olarak oluyor mu ve diploma evlilik cüzdanı gbi belgeleri nasıl degistrcez lütfen kapsamlı bi cevap verin lutfen

  21. Merhabalar,
    Benim ismim bir kürt ismi ve ben kürt değilim ismimin türkçe karşılığını kullanmak istiyorum. Bununla ilgilli dava açmak şart mı?

  22. Iyi geceler reyhan hanım adım kilip ben ismimi nasıl degisdirebilirim yaşım 27 bunu direk nufusami yoksa mahkemeye bilgi veririseniz sevinirim simdiden tskler hayırlı ramazanlar

  23. ismim şaban bunun ıcın mahlemeye başvurmadan nüfüsda değıştırebılır mıyım gerekceler ortaya koyarak

  24. Merhabalar.6 yasinda oglum var.ismi abidin eymen.ilk isim dedesin ismi.ben bundan rahatsizlik duyuyorum.resmi yerlerde hep ilk isimle cagiriyorlar.hastanede falan dalga geciyorlar bizde koca adam bekliyorduk diye.simdi bu okul hayatinada yansiyacak.okula baslayacak.okul kaydi yapilmadan hallettirmek istiyorum.abidin eymen yerine eymen abidin yaptirmak istiyorum.bu dilekceyle olurmu.dava mi acmak gerek acaba.tesekkurler

  25. Merhaba Reyhan hanım,iki oğlum var. İsimleri birbirine yakın ve karıştırıyoruz. Büyüğün adı EREN, küçüğün adı KEREM. küçük üç aylık. İsim değişikliği ile ilgili dava açmayi düşünüyoruz. Mahkeme bu gerekçeyi kabul eder mi? Cevabınız için çok teşekkür ediyorum

  26. Merhaba, ben üniversite öğrencisiyim ve ismimi değiştirmeyi düşünüyorum. Dava bittikten vs. ögrenci kimliğimi de değiştirebilecek miyim? Ve okulun kendi kayıtlarında da değişecek mi?

  27. İsim veya soyisim değiştirildiğinde bu değişikliği kimler öğrenebilir? Kayıtlarda eski isim veya soy isim gözükürmü?

  28. Merhaba kendi ismimi ek bir isim ekletmek için dilekce yazdırıp mahkemeye başvuru yaptım, benim ve şahitlerimin adresine tebligat gideceği söylendi 5 gün oldu acaba ne zaman elime ulaşır ve mahkeme ne zaman sonuçlanır ? Bilgi alabilir miyim teşekkürler

  29. Merhaba ben ismimi kısa süre önce değiştirdim ama bazı sorunlardan dolayı değiştirme kararının kaldırılmasını istiyorum. Bununla beraber eski ismimin de düzeltilmesini isteyebilir miyim?

  30. Merhabalar rahatsız ettiysem kusura bakmayın benim soyadım ”kasar” , ”kaşar” falan değil s harfi ile yazılıyor ama okulda hastanede vb yerlerlerde yanlış okumalar olabiliyor bu da insanı küçük düşüren bir durum soyadı mı değiştirmem mümkün mü ? en azından keser vb. yapabilme imkanım var mı ?

  31. Soyisim girdi çok dalga geçıyorlar çokta utanıyorum söylemek istemiyorum çok alaycı komik ve gülünüç bir soyisim diye değiştirmediler sorarım size reyhan hanım bunun neresi normal bana yardımcı olursanız sevinirim

  32. Merhaba benim ismim dursune fakat ben bu ismi kullanmak istemiyorum kullanmıyorum da yaklasık 10 senedir adımı soran herkese duru diyorum resmi işler haricinde kullanmıyorum çünkü utanıyorum telaffuz edemiyorlar hatta telefonlarda hanım yerine bey diye hitap ediyorlar doktora girmek istemiyorum ismimi sorduklarında ağlamak istiyorum hatta avaz avaz bağırmak istiyorum ben dursune değilim diye is yerimde bile bana duru diyin dursune demeyin diyorum.çocuk tedavisi görmem gerekiyo ama çalıştığım hastanedeki doktorlara gidemiyorum çünkü ismimin ortaya çıkmasını istemiyorum çocuğumun kimliğinde dursune yazsın istemiyorum duru yazsın istiyorum zaten ailem arkadaslarım tanıdıklarım hep duru diyo eşimin ailesi bile ewlendikten 1 sene sonra öğrendi ismimi benim nikahımda sadece 2 tane şahit wardı baska kimse yoktu düğün davetiyemde duru yazıyo benim bu ismi değiştirmem için dava açmam gerekiomu

  33. Merhaba
    Kizimin 1 yasinda adi berra havva ama herkes havva beŕra olark sesleniyor. Nufusta isimlerde yer degisikligi yapilabilmesi icin mahkemeyemi basvurmam gerekiyor yada yeni kanuna gore sadece nufus mudurlugune basvurmam ysterli olurmu. Tesekkur ederim

  34. Merhaba iyi günler.
    İsmimin gülünç olmasından dolayi uzun zamandir sosyal çevremde başka bir isimle tanınıyorum. Ve ikinci bir isim ekletmek istiyorum.Sizce bu sebepler hakli sebep mi ? Üniversite sinavina gireceğim içinden sinav sonucumu etkiler mi ? Taniklar illaki aile dışından olmak zorunda mi arkadaslarim çok
    yanasmiyorlar tanıklık etmeye. Teşekürler

  35. Merhaba iyi günler
    İsmimim sürekli alay konusu olmasından dolayı ikinci bir isim ekletmem haklı bir sebep midir ? Bir de bir yazı da okudum öğrenci olduğum için dilekçenin sağ üst köşesine ADLİ YARDIM TALEPLİDİR yazınca dava masraflarını ödemiyormuşum doğrumudur ?

  36. Merhaba öncelikle bu konularda vatandaşlarımızı aydınlattığınız için teşekkür ederim ben isim değişikliği yapmak için nüfus müdürlüğüne dava açtım mahkeme kararı verdi isim değişikliğim onaylandı bundan sonra izlemem gereken yol ne olacak ne yapmam gerekli teşekkür ederim

  37. İyi günler eşim soyadını değiştirmek istiyor babası ile hiçbir maddi manevi bir bağı olmamıştır bugüne kadar tek yapması gereken mahkemeye dilekçe vermek mi

  38. İyi günler isim değiştirme davasi actim mahkemem bitti ve bir gazeteye ilan verirken TC kimlik numaramida basmislar bu bir sorun teşkil eder mi?

  39. Eşimle 30.01.2016 tarihinde evlendik. İkimizinde ikinci evliliği benim ilk evliliği den 2 eşimin 1 çocuğu var. Eşimin ilk evliliğinden olan kızının soyadını benim soyadım yapmak mümkün mü? Babası ile 6 yıldır hiçbir bağlantısı yok babanın görme talebi veya nafakası da yok. Teşekkürler

  40. Merhaba kolay gelsin öncelikle. Benim sorum şu yönde yeni evliyim. Eşim kızlık soy ismini nikah esnasında kullanmadı ama 1-2 ay geçtikten sonra ben kızlık soy ismimi de kullanmak istiyorum diyor. Mahkemeye vereceğini söyledi benim rızam bu yönde eşim benden habersiz kızlık soy ismini yani iki soy isim kullanabilir mi kullanabilir mi onu sormak istiyorum.

  41. Adım döne bu isim çocukluğumdan beri benim psikolojik olarak sosyal çevre içerisinde zor durumda bırakıyor. Ozguvensiz olarak yetiştim suan 22 yaşındayım .Döndü dönek olarak ismimle dalga geçiliyor ismimi degistirme imkanım var mi ?

  42. Merhaba
    Benim annem ve Babam 3 yıl önce boșandılar. Babamla ve baba tarafımla hiç bir șekilde görüșmüyorum. Bi bağımız yok. Artık onun kızı olarak bile bilinmek istemiyorum. Iki ismim var ve ikinide babam Koymuș anneme söz hakkı tanımamıșlar.Ben annemin soyadını ve yeni bir isim almak istiyorum. Acaba bu sebeplerim haklı bir sebep olarak geçer mi? Dava Kabul edilir mi? Ayrica ismimden ve soyisimim den dolayı sürekli siyasi esprilerde yapılıyor rahatsiz oluyorum. Lütfen cevap verin

  43. Merhaba,
    isim değiştirme sebepleri arasında başka isimle hitap edilmede yer alır mı? hayatım boyunca hep ablamın ismiyle hitap edildim bir türlü bana sinem diyemiyorlar ve bu yüzden ismimden nefret ediyorum annem göbek adımın meryem olduğunu söylemişti bu ismi çok seviyorum. Tek ailem değil okuldaki öğretmenlerim bile ablamın adıyla hitap ederlerdi,nefret ediyorum ismimden… kısacası ismimi telaffuz edemiyorlar haklı sebep arasına girer mi?

  44. Merhaba biz yeni evlendik eşimin ismi zeliha ama küçüklükten beri ona herkes zeliş diye hitap ediyordu.biz de evlendikten sonra zeliha diye seslenen oluyor ve bu durumdan eşim rahatsız eşimin ismini zeliş olarak nasıl değiştirebilirim yardımlarınızı bekliyorum

  45. Merhaba kolay gelsin benim 10 aylık kızım var ismi Melodi Mira ama Melodi toplum içerisinde çok dalga konusu oluyor ve bu benim canımı sıkıyor ileride çocuğumun üzülmesini istemiyorum bunun için ne yapmam gerek babası istiyor bu ismi sildirmek istemiyor onunla ilgili bi sorun olur mu acaba yardımcı olurmusunuz

  46. Merhabalar, eşimin babası maddi ve manevi bir bağın bulunmaması ve eşimin babasına reddi miras davası açacak olması söz konusudur. İlk etapta şu anda yurtdışında yaşadığımız için Nüfus müdürlüğünde soyadı değiştirme fikri bize çok cazip geldi. Böyle bir durumda Nüfus müdürlüğünden değişim yapabilir miyiz? Bir de oradaki gülünç soyismi tanımlaması kişiden kişiye değişir. İlla dalga geçilebilecek bir şey mi olması gerekiyor? Mesela bizimki Çırak ve bize göre toplum içinde küçültücü bir imajı var. Bu konuda ne yapmamızı önerirsiniz? Çok teşekkür ederim.

  47. Merhaba iyi günler
    Bi sorum olacaktı benim bu isim değişikliği ile ilgili benim ismim Raziye ama kimliğe büyüklerim ismimin kısaltımı olan aynı anlamda olan İraz ismini yazdırmışlar. Buda günlük hayatımda karışıklıklara sebep oluyor bu karışıklığın dilekçe ile düzeltilmesi mümkün mü yoksa illa dava mı gerekli ?

  48. Merhabalar ben ismimi sevmiyorum.bu yüzden değiştirmek istiyorum ama kötü bir anlamı yok ve ya gülünç değil yine değişiklik yapılabiliyor mu ve bunun için dava mı açmam gerekiyor?

  49. benm ismim kimlikte kiraz soyadimda tavukcu önceden de çok dalga geçildi hala duyulduğu zamn gülünç oluyr ve ben utaniyrm ama beni ebrar olarak biliyorlar ismimi kimliğe ebrar olarak yazdirmam değiştirmem mümkün mü acaba

  50. Merhabalar. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim merak ettiğim eğer isim değiştirme davası açarsam avukatım için karşı vekalet ücreti çıkar mı ? Ya da ben karşı tarafa karşı vekalet ücreti öder miyim ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön