Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

velayet hakkının ihlali

Velayet Hakkının İhlali / Uluslararası Çocuk Kaçırma

Çocuğun, Başka Bir Ülkeye Götürülmesi

Velayet hakkının ihlali, günümüzde uluslararası bir sorun haline gelmiştir. Boşanma sonrası velayeti anne veya babada olan çocukların, yaşadıkları ülkeden başka bir ülkeye götürülmesi velayet veya kişisel ilişki kurma hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır. 

Öncelikle çocuğun sağlıklı gelişimi dikkate alınarak, bu soruna uluslararası bir çözüm getirilmek istenmiştir. Bu amaçla birçok ülkenin taraf olduğu “Çocukların Velayetine İlişkin Kararların Tanınması ve Tenfizi ile Çocukların Velayetinin İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi” 1980 yılında imzalanmıştır. Bu sözleşme Türkiye tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiş ve bir iç hukuk metni olma özelliği kazanmıştır.

Yine 1980 tarihli Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi ile çocuğun haksız olarak kaçırılması ve alıkonulması durumlarında, çocuğun iadesi usulü düzenlemiştir. Bu sözleşme de 01.08.2000 tarihide Türkiye tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Çocukların Velayetine İlişkin Avrupa Sözleşmesi, yabancı mahkemelerce verilen  TC vatandaşlarına ilişkin velayet kararının Türkiye’de tanıma ve tenfizini kolaylaştırır. 

Velayet sahibi ebeveynin, müşterek çocukla birlikte mutat yerleşim yerinden ayrılıp, başka bir ülkeye yerleşmesi söz konusu olabilir. Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi,  velayet hakkının ihlaline yol açacak biçimde, çocuğun mutat yerleşim yerinin değiştirilmesi durumlarında uygulanma alanı bulacaktır.

Velayet Sahibi Ebeveyn, Çocukla Birlikte Başka Bir Ülkeye Yerleşmek İsterse Diğer Taraf Hangi Hukuki Yola Başvurabilir?

Türkiye hukukuna göre, velayet sahibinin, çocukla birlikte yurtdışında yaşama kararı üzerine, diğer tarafın, aile mahkemesi hakimine başvurma hakkı vardır. Diğer taraf, mahkemeden bu konuda tedbir alınmasını ve velayetin tekrar değerlendirilmesini isteyebilecektir.

Medeni Kanun 183. Maddesine göre; “Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hakim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”

Uluslararası Velayet Davaları

Yurtdışı Velayet Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi

Çocukların Velayetine İlişkin Kararların Tanınması ve Tenfızi ile Çocukların Velayetinin İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi; taraf devletlere, diğer ülkelerde verilen velayet kararlarının tanıma ve tenfiz usulünü kolaylaştırma yükümü getirmiştir.

“Taraf Devletlerden birinde, çocuğun velayetine ilişkin bir karar elde etmiş ve bu kararın başka bir devlette tanınmasını veya tenfızini isteyen her kişi, bu amaçla, taraf herhangi bir diğer Devletin merkezi makamına, dilekçe ile başvuruda bulunabilir.”

Yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi Türkiye’de dava yolu ile yapılabilmektedir. Yurtdışı velayet kararının Türkiye’de tenfizi de, gerekli belgelerle birlikte, taraflardan birisinin yetkili mahkemeye başvurusu ile mümkün olabilmektedir.

Yurtdışında verilmiş olan velayet kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için, karar ilgililerinden birisinin, yaşadığı ülke yetkili makamlarına başvurulması gerekir. Bu makamlar başvuruyu Türkiye Adalet Bakanlığı’na bildirmektedir. Adalet Bakanlığı konuyu Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirmekte; yetkili savcılık, söz konusu velayet kararının yetkili mahkemeden tanıma ve tenfizini talep etmektedir.  Dava, cumhuriyet savcılığı tarafından takip edilebilmektedir. 

Mutat Meskenin Değiştirilmesi Halinde Çocuk İadesi

Öncelikle sözü edilen sözleşmede, bilinen anlamının yanında, “ebeveynin ziyaret hakkının, velayet hakkının normal sonucu” olduğu kabul edilmiştir. Yani, sözleşme, dar anlamda velayet hakkı ile birlikte ebeveynle kişisel ilişki/ziyaret hakkını da koruma altına almaktadır. Bunun sonucu olarak da velayet hakkında sahip olan ebeveynin çocuğu başka bir ülkeye götürmesi halinde, diğer ebeveynin şahsi ilişki kurma hakkı ihlal edilmiş olmaktadır. Lahey Sözleşmesi bu durum da uygulanma olanağı bulur.

“… çocukla şahsi ilişki kurma hakkının kullanıldığı sürenin sonunda veya velayet hakkının kullanıldığı ülkeden başka bir ülkedeki geçici bir ikamet süresinin sonunda çocuğun uluslararası sınırın ötesine geri dönmemesi;…. haksız götürme sayılır.”

“Şahsi ilişki kurulması konusundaki kararlar ve velayete ilişkin kararların şahsi ilişki kurma hakkını öngören hükümleri, velayete ilişkin diğer kararlar gibi aynı şartlar altında tanınır ve tenfiz edilir.”

Uluslararası Lahey sözleşmesi, taraf devletlere, kendisinden iade talep edilmesi durumunda yeni bir velayet kararı vermeme yükümü getirmiştir. Örneğin Almanya’da verilen velayet kararı ihlal edilerek  Türkiye’ye getirilen çocuk için, Almanya’nın Türkiye’den iade talebi varsa, Türkiye mahkemeleri, yeni bir velayet kararı veremeyecektir. Ancak iade koşullarının oluşup oluşmadığını inceleyip, bu konuda bir karara varabilecektir. 

Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi uyarınca çocuk iadesi usulü için bkz. Uluslararası Çocuk İadesi

Lahey Sözleşmesi uyarınca çocuk iadesi talebinin reddi koşulları için bkz. Uluslararası Çocuk Kaçırma Durumunda İadenin Reddi Sebepleri

Velayet ve Uluslararası iade konusunda velayet altındaki çocuğun tercihinin yeri ve önemi hakkında bkz. Uluslararası Çocuk İadesi ve Velayet Davalarında Çocuğun İstek ve İradesi

Velayet Kararı Yokken veya Ortak Velayet Mevcutken Çocuğun Yurtdışında Alıkonulması 

Çocuğun velayeti konusunda herhangi bir mahkeme kararı olmadan veya velayetin ortak kullanılması yönünde bir mahkeme kararı varken ebeveynlerden birisinin çocuğu yurtdışına kaçırması halinde, diğer ebeveynin velayet hakkı ihlal edilmiş olur. Bu durumda uluslararası sözleşmelere dayanarak, çocuğun bulunduğu ülkeden iadesi talep edilebilecektir.

Yine çocuğun başka bir ülkeye götürülmesinden sonra, bu götürmenin haksız olduğunun tespiti veya götürmeden sonra velayete ilişkin bir mahkeme kararının alınması durumunda da, Çocukların Velayetinin İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi uygulama alanı bulacaktır. Hak sahibinin talebi ile sözleşme tarafı devlet, bu karara dayanarak, yine çocuğun götürüldüğü diğer taraf devletten çocuğun iadesini talep edebilecektir.

Çocuğun Yurtdışına Kaçırılması Durumunda İade İçin Türkiye’de Başvurulacak Yetkili Makamlar

Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi’ nin uygulanabilmesi için taraf devletlere merkezi makam belirleme yükümü öngörülmüştür. Türkiye’nin yapacağı çocuğun iadesi talebinde Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü; sözleşme tarafı diğer devletlerden çocuk iadesi talebi gelmesi halinde ise gönderici makam olarak Cumhuriyet Başsavcılıkları tespit edilmiştir.

Velayet hakkı ihlal edilen taraf çocuğun Türkiye’ye iadesini talep ediyorsa, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne başvurması gerekir. Çocuğun iadesinin sağlanması için, çocuğun götürüldüğü ülke yetkili makamlarına gerekli girişim de Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. 

Çocuğun Yurtdışına Kaçırılması ve Lahey Sözleşmesi Uyarınca İadesi Hakkında Yargıtay Kararı

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU

(2010/2-628 E, 2010/693 K, 22.12.2010 T)

• Çocuk Hakkında İade Kararının Verilmesi

( Annenin Türkiye’de Ailece Geçirilen Tatilden Sonra Babaya Boşanmak İstediğini Söyleyip Çocuğu Yanında Tutması. Babanın İlgisiz Tavırları Çocuğun 2 Yaşında Olması Gözetildiğinde Çocuğun İadesi Talebinin Reddine Karar Verileceği )

• Yurtdışında Doğan Çocuğun Anne İle Birlikte Türkiye’ye Getirilmesi

( Ailece Geçirilen Tatilden Sonra Annenin Türkiye’de Kalıp Çocuğu Yanında Tutması. Babanın İlgisiz Tavırları Çocuğun 2 Yaşında Olması Gözetildiğinde Çocuğun İadesi Talebinin Reddine Karar Verileceği )

• Uluslararası Çocuk Kaçırma

( Annenin Türkiye’de Ailece Geçirilen Tatilden Sonra Babaya Boşanmak İstediğini Söyleyip Çocuğu Yanında Tutması. Babanın İlgisiz Tavırları. Çocuğun 2 Yaşında Olması Gözetildiğinde Çocuğun İadesi Talebinin Reddine Karar Verilmesi Gereği ) Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi/m.12

ÖZET:

Yurtdışında doğan ve halen Türkiye’de anne yanında olan müşterek çocuğun yurtdışında ikamet eden babaya Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi uyarınca iadesi koşullarının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.

Şahsi görüşme sırasında tutulan tutanaklar ve babanın küçük önünde etrafı ile diyalogları, dava dışı kişiye yönelik ifadeleri, küçüğün iadesine karar verilmesi halinde yetişme çağında ihtiyacı olan anne sevgi ve şefkatinden mahrum kalacak olmasının çocuğun fiziki ve psikolojik bir tehlikeye maruz bırakacağı. dava tarihinde iki yaşında bulunan çocuğun yaşı nedeniyle annelerinden ayrılmasının, sözleşmede belirtilen ruhsal risk oluşturduğu, babanın çocuğa karşı duyarsız davranışlarının, 2 yaşında bulunan çocuğun ruhsal gelişimi açısından tehlike oluşturacağı. babanın tutanaklara yansıyan iletişim yapısı dikkate alındığında müsamaha edilemeyecek bir duruma düşüreceği yolunda ciddi bir riskin olduğu açıktır.

Bu durumda iadeden kaçınmayı gerektirecek vahim bir durumun varlığının kabul edilmesi gereklidir. Mahkemece verilen “iade kararı verilmesi talebinin reddine” ilişkin direnme kararı sonucu itibariyle doğrudur.

KARAR: Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık: Danimarka’da doğan ve halen Türkiye’de anne H. A. K. yanında olan müşterek çocuk M. K.’ın Danimarka’da ikamet eden baba F.k K.’a Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi uyarınca iadesi koşullarının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır….Öncelikle belirtilmelidir ki, Türkiye adına 21 Ocak 1998 tarihinde imzalanan “Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi”nin onaylanması, 3 Kasım 1999 tarih ve 4461 sayılı Kanunla uygun bulunmuş ve 29 Aralık 1999 tarih ve 99/13909 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanarak 15 Şubat 2000 tarih ve 23965 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 26’ncı maddesinin 3’üncü paragrafına çekince koyduğumuz sözleşme, 1 Ağustos 2000 tarihinde Türkiye yönünden yürürlüğe girmiştir. Söz konusu sözleşmenin uygulanmasını sağlamaya yönelik usul ve esasları düzenleyen 5717 sayılı “Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukuki Yön ve Kapsamına Dair Kanun” 22.11.2007 tarihinde kabul edilerek 04/12/2007 tarih ve 26720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin 1 inci maddesinde sözleşmenin amacı taraf devletlere gayri kanuni yollardan götürülen veya alıkonan çocukların derhal geri dönmelerini sağlamak ve taraf bir devletteki koruma ve ziyaret haklarına, diğer taraf devletlerde etkili biçimde riayet ettirmek olarak belirlenmiştir. Aynı Sözleşmenin 3’üncü maddesinde ise hangi hallerde bir çocuğun yer değiştirmesi veya geri dönmemesinin haksız olarak nitelendirileceği belirlenmiştir. Buna göre: Sözleşmenin uygulanmasında, bir çocuğun yerinin değiştirilmesinin veya alıkonulmasının haksız olarak nitelendirilebilmesi için:
Çocuğun yerinin değiştirilmesi veya alıkonulması, bu fiillerin gerçekleşmesinden hemen önce mutat meskeninin bulunduğu devletin hukuku uyarınca, bir kişiye veya bir kuruma tek başına veya birlikte kullanılmak üzere tevdi edilmiş bulunan velayet hakkının ihlal edilmesi suretiyle meydana gelmiş olması ve ihlal edilmiş bulunan velayet hakkının yer değiştirme veya alıkoyma vakıasının gerçekleştiği sırada fiilen kullanılmakta veya bu vakıa gerçekleşmemiş olsaydı, kullanılacak olması şartları aranmıştır….

(Yargıtay HGK 2010/2-628 E, 2010/693 K, 22.12.2010 T)

Mahkemenin, çocuğun iadesi başvurusu hakkında bir karar verebilmesi için öncelikle çocuğun yerinin değiştirilmesinin veya alıkonulmasının haksız olup olmadığını tespit etmesi gereklidir. Mahkeme böyle bir tespiti yaparken, çocuğun mutat meskeni hukukunu veya çocuğun mutat meskeninin yetkili makamlarınca verilmiş olan kararları dikkate alabilir…

Hal böyle olunca, mahkemece verilen “iade kararı verilmesi talebinin reddine” ilişkin direnme kararı sonucu itibariyle doğrudur. Sonucu itibariyle doğru bulunan direnme kararının yukarıda açıklanan değişik gerekçelerle onanması gerekmiştir….

SONUÇ : Davacı F.K. vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, direnme kararının yukarıda açıklanan değişik gerekçe ve nedenlerle ONANMASINA. gerekli temyiz ilam harcı peşin alınmış olduğundan başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, ikinci görüşme günü olan 22.12.2010 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi.

Türkiye’de tanıma ve tenfiz ve uluslararası hukuk avukatı desteği, uluslararası çocuk kaçırma ve çocuk iadesi, uluslararası velayet davaları, yurtdışında boşanma, yabancı ülke vesayet ve kısıtlama kararlarının tanınması gibi davalarla ilgili avukatlık ofisimize ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de uluslararası hukuk davaları ve tüm avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu

Velayet Hakkının İhlali / Uluslararası Çocuk Kaçırma” hakkında 51 yorum

  1. Merhaba.oğlumun velayeti bende.baba ayrildigimizdan beri nafaka vermiyor ve görüş hakkını kullanmıyor. Yabancı vatandaşla evlendim ve ülke dışı ikamet edeceğim.velayeti bende olan oglumuda yaşama amaçlı italyaya götürmek istiyorum.ancak yurtdışında yaşaması için babanın izni gerek.ki asla vermez.bunun için oglumuda italyaya götürmek için ne yapmak lazım. .nasıl bir dava açmalıyız.konu başlığı ne olmalı vereceğim dilekçenin.tesekkurler

    1. Merhaba, müşterek çocuğun velayeti ve velayet koşulları ile ilgili her türlü konuda, aile hakiminin Medeni Kanun 183. madde kapsamında, taraflardan birisinin başvurusu üzerine veya resen düzenleme yapma yetkisi vardır. Sorduğunuz durumla ilgili yapılacak düzenleme de, bu madde kapsamında Aile hakimince yapılabilecektir. “Nasıl bir dava” ve dilekçe içeriği (“konu başlığı”) sorunuz ile ilgili bir avukattan hukuki yardım/danışma almanızı tavsiye ederiz.

  2. merhaba bosandigim esimle bi kiz cocugumuz var yurt disi dogumlu ve suan annesi ile Turkiyede yasiyor ben yurt disinda yasiyorum kizimi gorus gunlerimde kendimle yurt disina cikarabilirmiyim. annesinden izin almam gereklimi.

    1. Merhaba. Çocuğun velayeti annede olduğundan, çocuğun yurt dışına çıkabilmesi için annenin onayı gereklidir. Anne bu duruma onay vermiyorsa, yurt dışında ikamet ettiğiniz için, mahkemeye başvurarak, yılda bir veya iki defalığına çocuğun sizinle yurtdışına çıkıp kalabilmesi için karar verilmesini talep edebilirsiniz. Mahkeme bu yönde bir karar verip, kararın uygulanmasını da bulunduğunuz ülkede tanınması şartına bağlayabilir.

  3. merhaba velayeti bende olan kızımın babasıyla belirligunlerde goruşme izni var,ve ben yurt dışına yerleşmeyi planlıyorum boşandığım eşimin bu duruma izin verecegını dusunmuyorum ne yapmalıyım nerelere başvurabılırım ne davası açmam gerekir ? avukatımın bu konu ile alakalı babadan ızın belgesının artık gerekli olmadığını velayetın yeterlı olacagını soyledi ne yapmalıyım ;?yardımcı olursanız sevınırım teşekkurler şimdiden.

    1. Öncelikle bir avukatınız varsa, somut durumuzu en iyi bilecek ve yorumlayacak kişi avukatınızdır.
      Velayet sahibi ebeveynin çocuğu yurt dışına çıkarması için diğer ebeveynin iznine ihtiyacı yoktur. Ancak yurtdışına yerleşme ve çocuğun mutat ikametgahının değiştirilmesi durumunda diğer ebeveynin şahsi ilişki kurma hakkı zedeleneceğinden, başvurması halinde uluslar arası sözleşmeler devreye girebilir. Bu durumda hukuki problemler yaşayabilirsiniz. Uluslar arası sözleşmelerde şahsi ilişki ve ziyaret hakkının ihlali de “velayet hakkı”nın ihlali olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle çocukla birlikte yurt dışına yerleşme planınız varsa önceden bir takım başvurularda bulunmanız gerekir. Bu başvurular için avukatınızdan hukuki danışma ve yardım talep edebilirsiniz.

  4. Iyi gunler cocugum alman vatandasi 6aylik turkiyeye tatile gelmistik ama esim plan yapmis tr ye gelince cocugun pasaportunu sakladi vermiyo ve 3ay dolmadan cikis yapmali bosanma davasi actim ve esim cocugum icin yurt disina cikma yasagi koydurmus turkiyede issiz ona almanya icin 2 senelik vize almistim esime adresi biliyo vizeside var ama cocugu kacirir diye tedbir koydurmus almanyadan yardimda aliyorum onlar kesilirse biz ne yapariz tr de ne yapabilirim gecici velayet verilirmi onuda bilmiyorum velayeti alinca cocuk icin yurt disina cikma yasagi koydurta bilirmi cocugun gelecegini dusunmuyo ailesi ne isterse onu yapiyo ailesinin amaci bana zarar vermek ama olan cocuguma oluyo

  5. Iyı günler ben danımarkada ıkamet edıyorum baba bırbucuk yıl önce 5 ve 3 yasında ıkı çocuğumu turkıyeye kaçırdı yerel aıle mahkemesı ıade kararı verdı dosya ıstınaf mahkemesıne gonderıldı ıstınaf mahkemesıne Baba’nın ıtırazına reddettı baba ıkıay önce temmız Davası açtı çocuklarla bu sure ıcınde gorusturulmedım tek korkum bu davanın uzun surmesı ve temmizin kararı bozması bu sure Enka’dan Sürer ve hangı şartlarda temiz verilen kararı bozabilir

  6. Merhaba esim hollandaya tatile diye gitti ordan almanyaya iltica ermis ve benden ayrilmak istedigini soyledi ve hakkımda asilsiz beyanlarda bulunmus evde terorist besliyormusuz bomba yapiyormusuz cocuklar silah icinde buyuyormus surekli kavga edio basina silah dayiyormusum gibi asilsiz iftiralar biz hala evliyiz bosanmadanngitti ve ben cocuklarimi geri nasil alabilirim tesekkurler

  7. Meehaba. Ben Polonya vatandasi bir kadinla evliyim. Almanyada yasiyoruz. Bir cocugumuz var 11 aylik. Aile ziyareti diye ulkesine gitti ve cocugumu geri Getirmedi. Ayni evde yasiyoruz, hicbir mahkeme karari yok, hicbir sekilde dava acmadik birbirimize vs. Polise gitmem yeterli olur mu? Lahey Sozlesmesinin devreye sokulmasi icin ne yapmam lazim? Nereye sikayette bulunmam lazim? Ne kadar surer cocugumu almak. Veya alabilir miyim? Tesekkurler

  8. Merhaba, eşimle 5 yıllık evliyim kendim hollanda vatandaşıyım ve bir cocugum var 3 yaşında, o da hollanda vatandaşı. Türkiyede yaşıyoruz, boşanacagız ve bildiğim kadarıyla velayeti bende olacak. Boşanıktan sonra velayeti bende olacak çocugum ile Hollanda da ikamet edebilir miyim? Baba buna itiraz edebilir mi?

  9. Reyhan hanım merhaba,

    Her yerde aynı durum yazıyor ama babası olmayan ve annenin nüfusuna kayıtlı olan çocuklarla ilgili bilgi verilmiyor. Bu durumda ne tür bir belge gerekiyor? Çocuğumun babası yok, kimliği de ben çıkardım ve benim soyadımı taşıyor, ben çocuğumu nasıl yurt dışına çıkaracağım.? Noter de tur şirketleri de cevap veremiyor?

    1. ben danimarkada evliydim ve bosandim 3 yil once 7 yasinda bir oglumuz var 6 senedir hic gurusturmedi ben turkiyedeyim suaan hic bir kontak kuramiyorum gelmiyir gitmiyor onumuzdeki ay valayet icin mh var ben cocugu gurmek icin vize hakim varmi

  10. Reyhan Hanim merhaba,

    Velayeti bende bes yasinda bir kizim var, babasi senede bir kez, bilemediniz iki kez gormeye geliyor. Nafaka ise dort senede iki ay verdi ve toplamda on sefer falan nafaka bedelini karsilamayacak kucuk paralar gonderdi (hepsi kayitlidir banka hesaplarimda.) Simdi ben Amerika’da dort senelik bir universite okumak ve kizimi da yanimda goturmek istiyorum fakat baba imza vermeyecegini, kizimi kendisinden ayirmanin yapabilecegim en kotu sey oldugunu soyledi. Buna gercekten hakki var mi? Cunku zaten hayatimizda yok, o kadar yok ki kizim dort aydir gittigi okuldaki kutuphane gorevlisini bile babasindan daha cok gordu.

    Izlemem gereken olasi yolu soylerseniz cok sevinirim,

    Tesekkurler.

    1. Simla hanim ben de benzer bir durumdayım. Hatta bizde baba hiç görmeye gelmedi ve 5 kuruş göndermedi. Yurt dışında mastir yapmak istiyorum. Fakat şu an elim kolum bağlı. Siz bir çözüm yolu bulabildiniz mi? Saygılarımla…

  11. Merhaba çocukların geçici velayeti babada başlanma olana kafa fakat 5 sonra eşim boşanma davası açtı yüklü bir miktar tazminat ve çocukların velayetinizde istiyor fakat ben siyasi suçumdan dolayı çocuklarımla yurt Dışına çıktım ve geri dönmeyi düşünmüyorum eşim çoçukları istemiyorum seye bana göndermişti mahkeme kararıvar fakat yurtdışına çıktım diye dava açmış çoçoklat 7 ve 9 .12 yaşlarında avrupadayım bununla ilgili ne yapa bilirim

  12. Mrhb evlilik dışı doğan şuan 5yaşında olan Rusya’da doğan kozım için Doğum iesnasındada yanında bulunduğum bir ay sora türkiyeye ikisinide alıp geldim kızım. 8aylıkken evlilik evrakları ve ailesini ziyaret amacıyla gitmiş bir daha dönmemistir para göndermediğini halde çocuğumu göstermemekle tehdit etmiş be nihayetinde 2yıl önce kızımı getirip çalıştığım işyerinin önüne getierek kedi yavrusu gibi bırakıp ben gazinolarda çalışcam istemiyorum çocuğu diyerek çekip gitmiş mahkemedede kanıtladığım tc vatandaşı olan kızımın velayet davasının benim yönümde ilerlemesi annenin gayrimeşru hayat yaşaması geldiğinde gelişiminin geride kalmış olması bakımsız be perişan görünen doktor takibi ve ana okulundan başarıılı mutlu bir aile ortamı olan kuzımı velayetinin bana verilceğini anladı kişisel iletişim kararı ile Cumartesi 11de aldığı pazar 5te göndereceği kızımı yurt dışına kalırmış Türk mahkemesinin karanı ihlal etmiştir çocuğumın gerek hayatından gerek psikolojisinden gerek eğitimden mahrum bırakmıştır yardımınızı rica ediyorum anneyi çocuğundan ayırmak amacında değilim ama kızımı orada adına alacağı maaş ve onun maaşıyla alacağı makyaj ve eğlence giderleri için kullanacağı daha öncede yaptığı gibi çocuğumu orada bırakıp kaçak yollarda Türkiye’ye girip gayri meşru bir hayat yaşamasını kanıtladığım için kızımı kaçırdı karnesini almasına müsade etmedi tek niyeti 2yıldır kızımın adına biriken parasını almaktı kızımın iadesini talep ediyorum biz mahvolduk orada aç perişan başkalarının elbiseleriyle gezen çocuğum burada rahat düzgün ve tüm imkanlara sahipti yardım istiyorum ne yapmalıyım buradaki avukatım elinden geleni yapıyor yardım edin

  13. Merhaba iki oğlum var izmir den ingiltereye yerleşmek istiyoruz. Velayetleri çocuklarımın bende fakat baba düzenli nafaka vermeyen düzenli görüş gününde bile çocuklarını almayan biri tamamen ilgisiz çocukların hayatında etkisiz durumda. Buna rağmen bu babanın itirazı kabul görür mü çocuklarımla yurt dışına gitmemi engelleyebilir mi? Simdiden teşekkürker..

  14. Selamlar, bir sorum olacak eşim ilk evliliginden olan kızını türkiye ye getirecek mahkemeden aldığı 1aylık tatil vekaletiyle ve sonra burada kalmasını istiyor,, böyle bişey mümkünmüdür? Teşekkürler

  15. benim 5 buçuk yaşında bir oğlum var eşimle 5 yıl önce boşandık, çocuğun velayeti ben de. fakat şimdi eski eşim velayet davası açmayı düşünüyormuş. 3 yıldır yurt dışında. çocukla hiçbir şahsi ilişkisi yok, çocuk babayı tanımıyor. 3 yıldır nafaka da demiyor bununla ilgili elimde mahkemenin verdiği hapis kararları var. çocuğun velayetini alabilir mi. bir de benim çocuğumun iki ismi vardı birini sildirmek istedim çocuk bu ismi kullanmadığı ve bilmediği içi, mahkeme reddine karar verdi. çocuk okula başlayacak babası da burda yok diye kendi soyadımı vermek istiyorum ileride bir sorun çıkmasın diye onunla ilgili mahkeme de henüz başlamadı. velayet değişikliğinde bunun bir etkisi olur mu. karşı tarafın avukatı kötü niyet var dedi ama ben sadece çocuğumun menfaatini ve psikolojisini (özellikle isim konusunda) düşünüyorum. ne yapmam lazım velayeti alabilir mi yurt dışında yaşıyor çünkü.

  16. Merhaba
    Esimle türkiyede evlendik türiyede yasiyorduk esim almanvatandasi ama gutbetci bir ailenin kizi
    24 haziran 2017 tarihinde ailesini ziyaret icin almanyaya gitti ve bende üc cocugumuzdan büyük olani türkiyede okula yazdirdim
    Temmuz ayindada görüsüyorduk
    Ne olduysa orda basladigi ehliyet kursundan sonra benimle irtibatini kesti ve eylül ayinda türkiyeye gelmicegini almanyada yasiyacagini kagit üzerinde evli olmanin kendisi icin önmeli olmadigini cocuklari tatillerde görebilecegim gibi bizim türk aine yapisina uymayan seylerden bahsetti
    Büyük kizim bu haziran ayi icerisinde bana tatile geldi ve annesinin ehliyet kursunda tanistigi bir adamla özel bir iliskisi oldugindan bahsetti
    Bunu kendisiyle konustugim zaman önce inkar edip ard arda yalan söyleyerek en sonunda kizimin bana anlattiklarinin dogru oldugunu ancak kendisine sadece yardim ettigini baska birsey olmadigini söyledi
    Tabi bu yardimlari bir babanin esine evine cocuklarina yaptigi yardimlarin aynisi örnek cocugumu okula götürmesi
    Bu olay kendi ailesinin kulaginada gidinnce artik bana cociklari göstermemeye basladi
    Yukaridaki ornekte verilen kararlarin aksine benim cocuklarima ilgim ve alakam oldukca fazla hatta cocuklar bir dönem bana gelmek istediklerini ama annesinin buna izin vermedigini kayinvalidemde bu sozleri duydu söyledi
    Simdi ben cocuklarmi almanya gibi relax bi yerde yetistirilmesini istemiyorum
    Gidip görmüs bori olarak ordaki ahlaki cöküntü icerisinde olmamalari icin ne yapmam nasil bir yol izlemem nereye basvurmam gerekiyor
    Bu arada esim uluslararasi evlilik cüzdanini hic onaylatmamis almanyada bunlari yeni ögrendik

  17. Evlilik nerede yapılmış olursa olsun, şu an yaşanılan ülkede boşanma ve velayet davası açılabilir. Ayrıntılı hukuki danışma mesleki hizmet olduğundan ve ayrıca avukatlık kanunu gereğince ücret mukabilinde verilebilmektedir. Bunun için hukuk büromuz veya bir başka hukuk bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

    1. Cevabi yazınız için çok teşekkür ederim. Önümüzdeki günlerde danışmanlık hizmetinizi kullanmak istiyorum. Bu arada rica etsem, karşı tarafin Bunu kullanabilme ihtimaline karşı , yayınlanan sorumu sitede yayından kaldırabilir mısınız ? Çok teşekkür ederim.

  18. Merhaba ben neslihan üzüm alman vatandasi birisiyle evliyim suandada bosanma asamasindayim 4 yasindaki oglumun gecici velayeti bende ama babasi cocugumu almanyaya kacirdi oglumu oradan nasil alabilirim

  19. Merhaba , almanyada yaşıyorum , ıkı tane çocuğum var ve velayetımuz ortak eşimle.( Boşandık). Kendisi cok inatçı biri kesinlikle hıc bir konuda uzlaşmaya yanaşmadı geçmişte ama mahkeme yınede çocukları görüyor diye velayeti bana vermedi. Acaba çocukların velayeti ikimizde oldugu halde, ben almanyada hiç bir yere başvurmadan , çocukları alıp türkıyeye yerlessem nasıl bir sorun olur. Şimdiden teşekkürler.

    1. Konuyla ilgili yayınlanan yazılarımızda velayet hakkının ihlali durumunda diğer tarafın başvurabileceği yollar belirtilmiştir. Somut durumunuzla ilgili hukuki danışmayı bir avukatlık bürosundan ücret karşılığında alabilirsiniz.

  20. Merhaba
    Eski eşim velayeti bende olan kızımı Almanya ya kaçırdı. Yaklaşık 1 buçuk yıldır basvurmadigim yer kalmadı. Sonuç alamiyorum. Artık ne yapacağım bilemiyorum yardımcı olurmusunuz

  21. merhaba evlilik dışı bir kızım var ve şu an 6 yaşında irlanda da annesi ile birlikte yaşıyor annesi irlandalı ve Türkiye ye hiç getirmediği için kızımı göremiyorum bunun için ne gibi bir girişimde bulunmalıyım..

  22. Merhaba,Reyhan hanım ben eşimden ayrıldım iki kızım var biri 14 diğeri ise 8 yaşında velayetleri bende babamın ilgisiz zaten çocukları tamamen üzerime almayı düşünüyorum yurtdışına evlilik yapıp gideceğim fakat çocuklarım burada kalacak korkusu yaşıyorum ben gidersem eğer çocuklarımıda goturebilirmiyim yanımda şartlar neler hiç bilmiyorum ne olur beni bu konuda aydınlatın yurtdışı hükümeti çocuklarımın yanımda yaşamasına izin verir mi bunun için ne gerekli babaları benim soyadımı taşımalarında zorluk çıkarmıyor

    1. “çocukları tamamen üstüne almak” gibi hukuki bir durum yoktur. Çocuklar biyolojik babalarının nüfusunda kalmaya devam ederler. Çocukların mutad meskeninin sorunsuz olarak değiştirilmesi ancak aile mahkemesinden alınacak izinle mümkün olabilir. Gidilecek olan ülkenin hukuki prosedürünü ancak o ülkenin hukukçuları bilip yorumlayabilir. Bu konuda her ülkenin mevzuatı farklıdır.

  23. Merhabalar.Ben eşimle boşandım oğlumun velayeti babasında.geçen sene ikimizde konsolosluğa giderek oğlumu çift vatandaş yaptırdık çocuğa ait pasaport var.Şimdi yurtdışına tatile götürmek istiyorum oğlum çift vatandaş olmadına ve pasaportu olmasına rağmen yine de babasından noterden izin belgesi almalımıyım?

    1. Velayet babasında oğlumun ama oğlum çift vatandaş ve pasaportunu birlikte yaptırdık boşandıktan sonra babası ile.Hem bulgar hem türk vatandaşı.Bulgaristana tatile götürürken şimdi velayet babasında diye pasaportu ve çift vatandaş olmasına rağmen oğlum için yinede izin belgesi almalımıyım

  24. Merhabalar iki yil lnce. Oglumu babask turkkihe kacirdi oglum alman vatandasi almanyadan passaport ciksrtip oglumj buraha getirdim suan velahet bende turkiyede gecen sene mahkemeye basvurdum oglum babasini gormzk istemior turkiyehe tatile gelmek istiorjz acaba bir sorun olurmu yane yurt disi yasagi koyulabilirmi?

  25. Merhabalar Reyhan Hanım. Boşandığım eşim, çocuğumla birlikte amerikaya gitti. Velayet annede, ben noterden onaylı izin verdim. Bir süre sonra abd vatandaşı bir türk adamla evlendi. Şimdi bana çocuğumu göstermiyor. Ne yapmam gerekli? Mahkeme sonrası bi hak kazanır mıyım?

  26. Merhaba, benim sorum su.
    Almanyada eski esim ile tanisip kendisi alman, türkiyede evlendik, hamile kalinca almanya dönüs yaptik. 2017 yilinda bosandik, Bana oglumu ozamanlar 1,5 yasindaydi göstermemek icin büyük ve agir iftiralarda bulundu. 1 kg uyusturu satisi ve kullanimi gibi, alkolik felan filan. Evimi 6 kisilik bir Polis ekibi basiyor, ve nice uyusturucu testleri isteniyor, tabiki hepsinin sonucu nagatif, BU tür maddelerle alkolla ilgim baglantim olmaz. Velayet davasinda Bana yapilanlar kücümsenir ve karsi taraf ceza görmez. 3 mahkeme velayet dava sonrasi cocugumu görme hakki kazandin, tabi karsi taraf buna karsi cikip cocumu benden uzaklastirmak icin elinden gelen herseyi yapti. Yüksek mahkemeye vasvurdum OLG Stuttgart orada cocugun 1 sene boyunca annesinin yaninda zaman gecirdigi icin, cocugun velayetini bana vermeme karari verildi, ama karara cocugun annesi cocugu benden uzaklastirma deneyi olursa misal uzak yerlere tasinmasi gibi veya beni cocuguma karsi kötülerse, cocugumla birlikte memleketimde tatil yapmama karsi gelirse, cocugu derhal babasina teslim edilmeli gibi bir karar verildi. Simdi cocugumu kacirdi, adresi vermedi ve görüsmeme engel oluyor. Elimde bulunan mahkeme karari sifira sayiliyor ve mahkeme ilgi göstermiyor.
    Ayrica oglumu son gördügümde, annem beni dövüyor diye anlarimlarda bulunuyordu.
    Benim sorum, lahey sözlesmisine dair, oglumla türkiyeye yerlessem, Garanti bir iade olurmu, yada burda olanlari türkiyede bir mahkamede incelettirebilirmiyim? Oglumun burda siddet gördügünü ispatlayabilirim, ayrica eski esim velayeti sirf benden para koparabilmek icin kullaniyor, uzun süredir burada sosyal yardimindan geciniyor. Oglumu her teslim aldigimda yirtik veya cok kücük gelim kiyafetlerle karsiliyordum.
    Nolursunuz bunun bir caresi bulunmali, burada alman jugendamti ve mahkmesinde okadar dellillerle geldigimde bile hep negatif kararlarla karsilasiyorum, acik aciga irkciliga ugriyorum.
    Lütfen bir yol gösterin.
    Saygilarla

  27. İyi günler. Rus eşim ile Türkiye’de anlaşmalı boşandık. Nafaka istemedi ve belirli tatillerde ve bayramlarda getireceğini boşanmada belirtti. Rusya’ya gittiler. Şimdi aylık çok yüklü bir nafaka istiyor ve vermezsem çocuğu göstermeyeceğini söylüyor.

    1) Eğer çocuğumu belirli bir süre göremezsem Türkiye mahkemelerinin kararlarının Rusya’da bir geçerliliği olur mu?

    2) bizim boşanma amlaşmamızda yok ama eğer olsa idi: uluslararası boşanmaların davalarında “çocuğu internet üzerinden haftada 3 defa görüştürecektir” ya da “koca eğer rusya’da ise çocuğu ile haftasonlarını geçirecektir” gibi maddeler mümkün müdür? Bunların uluslararası geçerliliği olur muydu?

  28. Slm bir yildir çocuklarımın velayeti bende mahkeme de anlaşmalı boşandık ve çocukları anne istemedi ben çocuklarımı yurt dışına çıkartmak istiyorum bunun için annenin onayı gereklimi görüş günlerine de gelmiyor bunun için ne yapmam gerekli

    1. Uluslar arası Lahey anlaşması çerçevesinde iade talep edilememesi için annenin onayı gereklidir. Aksi halde yetkili makamlara başvuru halinde, istisnai haller dışında çocukların mutad meskenine iadesi sağlanır.

  29. Merhabalar biz eşimle boşandık annesi almanyada ikamet ediyo gecici velayet bendeydi sonra velayeti anneye verdiler benim iznim olmadan cocugu yurt dısına çıkarabillir mi itiraz icin ne yapmam gerekli?

  30. Merhabalar ben Azerbaycan vatandaşı oglum 8yaşımda İstanbulda dogdu lakin Azerbaycan kanunuyla boşandık velayet annede oldugu halde esgi Türk vatandaşı eşim nafaka ödemesiyi halde 6sene kapımıza geldi ogluyla zaman geçirdi saatlerle günlerle lakin beni ve oglumu patkda futbol oynamak adiyla kandırarak istanbula kaçırdı tanıma tenfiz davası açdık kaç ay sürer bu işlemler ve çocugu anneye karşı doldurmuşlar çocuk dinlenilirmi bu yaşd

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön