Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Şirketler ve Ticaret Hukuku

Ticaret ve Şirket Avukatı/ İzmir

Mersin’de şirketler ve ticaret hukuku alanında çalışan avukatlık büromuz, ticari davalarda avukat ve şirketlere hukuki danışma hizmeti vermektedir. Tüzel kişi müvekkiller ile ticari uyuşmazlıklar, sözleşme düzenlenmesi ile sözleşmeler ve tazminat hukuku alanında pratiğe sahibiz. Ayrıca, Mersin avukat ve arabulucu ofisimiz, ticaret ve sigorta hukukunda uzman arabulucu olarak faaliyet yürütmektedir.

Şirket, iki veya daha fazla kişinin emek ve mallarını ortak bir amaçla birleştirmeleri sonucunda ortaya çıkan tüzel kişiliklerdir. Şirketler hukuku da bu tüzel kişiliklerin kuruluşunu, işleyişini, tasfiyesini; ortaklar arası ilişkiler ve şirket ile üçüncü kişilerin ilişkilerini düzenleyen hukuk dalıdır.

TTK Düzenlemesine Göre Şirket Türleri

TTK 124. Maddede ticaret şirketi çeşitleri kolektif, komandit, anonim şirket, limited şirket ve kooperatif olarak sayılmıştır. Kanun düzenlemesine göre kolektif ve komandit ortaklıklar şahıs şirketi; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketi sayılır.

Kanun gereği ve uygulamada şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri arasında, ana sermaye, ortak sayısı, vergi yükü, şirket alacaklılarının, ortakların şahsi malvarlığı üzerindeki hakları gibi konularda farklar mevcuttur. Ticari faaliyetin hangi tür ortaklıkla yürütülmesinin daha avantajlı olacağı, şirketin faaliyet alanı, ortak sayısı ve elde edeceği gelire göre değişiklik göstermektedir.

İlginizi çekebilir : Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Şirket Ana Sermayesi

Öncelikle her şirket türünde kanun gereği ortakların sermaye koyma borcu bulunmaktadır. Şirketin türüne göre, sahip olması gereken asgari ana sermeye miktarı kanun ve kanunun yetkili kıldığı kurullarca belirlenmekte ve güncellenmektedir.

TTK 127. Madde ticari şirketlere sermaye olarak konabilecek malvarlığı değerleri sayılmıştır. Bunlar;

“a) Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar,

b) Fikrî mülkiyet hakları,

c) Taşınırlar ve her çeşit taşınmaz,

d) Taşınır ve taşınmazların faydalanma ve kullanma hakları,

e) Kişisel emek,

f) Ticari itibar,

g) Ticari işletmeler,

h) Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler,

i) Maden ruhsatnameleri ve bunun gibi ekonomik değeri olan diğer haklar,

j) Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer” şeklindedir.

Bu değerlerden sermaye olarak “alacak” koyan ortak, kanunun 130. Maddesi düzenlemesi gereği alacak şirket tarafından tahsil edilmedikçe şirkete sermaye koyma borcundan kurtulamaz.

Kişisel Alacaklıların Şirket Üzerindeki Hakları

TTK’nun 133. Madde düzenlemesine göre; şahıs şirketlerinde ortaklardan birisinin kişisel alacaklısı, hakkını şirket bilançosu gereğince o ortağa düşen kar payından ve şirket fesholmuşsa tasfiye payından alabilir. Henüz bilanço düzenlenmemişse, alacaklı, hazırlanacak bilanço sonucunda ortağa düşecek kar veya tasfiye payı üzerine haciz koyma hakkına sahiptir. Sermaye şirketlerinde de ortaklardan birisinin kişisel alacaklısı hakkını o ortağa düşen kar veya tasfiye payından alabileceği gibi, İcra İflas Kanunu hükümlerine göre ortağın şirkette bulunan payına ve menkullerine haciz koyarak, bunun paraya çevrilmesini isteyebilirler. Bunun dışında kişisel alacaklılar, genel hükümler dairesinde tüm şirket biçimlerinde borçlu ortağın şirketten olan alacaklarına haciz koyma yetkisine sahiptir. Şirket alacaklılarının, ortakların şahsi malvarlığı üzerindeki hakları ise şirketin türüne göre değişmektedir.

Mersin Ticaret ve Şirket Hukuku Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Mersin Şirket Avukatı ve Uzman Arabuluculuk Hizmeti

Mersin şirketler ve ticaret hukuku avukatı alanında hizmet sunan avukatlık büromuz, özel şirketlere hukuki danışmanlık, sözleşme hazırlanması ve bu alandaki uyuşmazlıklarda dava takibi konusunda çalışma yürütmektedir. Avukatlık büromuz, ticaret hukukunun kapsamında bulunan haksız rekabet davaları ile fikri mülkiyet ve telif hakları konusunda  bir çok sözleşme ve dava tecrübesine sahiptir. Marka hukuku konusunda özel olarak uzmanlaşmış bulunan hukuk büromuz  avukatlık hizmetinin yanı sıra ticaret hukuku ile fikri ve sınai haklar hukuku alanlarında uzman arabulucu olarak da faaliyet yürütmektedir. Mersin şirket avukatı desteği ile şirketler ve ticaret hukuku alanında yüz yüze veya online arabuluculuk hizmetleri için için hukuk büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

Tüm faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Uzman Avukatlık Alanlarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön