Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Yabancıların mülk edinmesi

Yabancıların Türkiye’de Taşınmaz Edinmesi

Yabancıların Türkiye’de Mülk Edinme Şartları

Türk vatandaşı olmayan yabancılar da bazı şartlarla Türkiye’de taşınmaz mülk edinebilir.

Daha önce Türkiye’de taşınmaz edinebilecek yabancılar için karşılıklılık şartı aranırken 2644 sy Tapu Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bu koşul kaldırılmıştır. Karşılıklılık (mütekabiliyet); uluslararası hukukta, devletler arasındaki karşılıklı uygulamayı ifade eder. Buna göre önceki uygulamada, ancak Türk vatandaşlarının mülk edinebileceği ülke vatandaşları Türkiye’de mülk edinebiliyordu. Ancak bugün geçerli olan düzenlemede bu şart aranmamaktadır. Bunun yerine cumhurbaşkanınca belirlenecek ülke vatandaşları şartı getirilmiştir. Yani Türkiye’de taşınmaz mülk edinmek isteyen yabancının cumhurbaşkanınca belirlenen ülkelerden birisinin vatandaşı olması gerekir.

Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler.

(Tapu Kanunu m.35)

Cumhurbaşkanınca belirlenmiş olan ülkeler açıkça yayınlanmamıştır. Bu nedenle Türkiye’de gayrimenkul edinecek yabancının ilgili tapu müdürlüğüne başvurusu sırasında bu konuda inceleme yapılır.

Türkiye’de güvenli şekilde gayrimenkul edinmede avukat desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Yabancılar Türkiye’de Hangi Taşınmazları Mülk Edinebilir?

Kanunla yabancıların Türkiye’de taşınmaz edinme hakkına hem bölge hem de yüzölçümü bakımından bazı sınırlamalar getirilmiştir. Bu sınırlamalara göre;

  • Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazların toplam alanı, özel mülkün bulunduğu ilçe yüzölçümünün yüzde onunu geçemez.
  • Bununla birlikte yabancı bir kişinin Türkiye’de edinebileceği toplam taşınmaz alanı otuz hektarı geçemez.  Cumhurbaşkanı, kişi başına düşen bu miktarı iki katına kadar artırmaya yetkilidir.
  • Yabancı kişiler askeri yasak bölge ve güvenlik bölgelerinde gayrimenkul edinemez. Hangi bölgelerin yasak bölge ve güvenlik bölgesi olduğu illerin büyük bir bölümünde belirlenmiştir. Belirleme çalışmalarının sürdüğü bazı illerde ise tapu müdürlükleri, yetkili komutanlıklarla yazışma yaparak tespitte bulunur.
Yabancı Mahkeme Kararları
Uluslararası Hukuk Avukatı

Yabancıların Edindiği Yapısız Taşınmazlarda Proje Bildirme Yükümlülüğü

Türkiye’de yabancıların edinecekleri mülkiyet türü bakımından herhangi bir kısıtlama yoktur. Mülk edinmesine izin verilen yabancılar, ev, inşaat, işyeri veya arazi türünde gayrimenkul edinebilir.

Yabancıların edineceği, üzerinde yapı olmayan araziler bakımından kanun belli süre içerisinde proje bildirme yükümlülüğü getirmiştir. Buna göre yapısız arazi satın alan yabancılar, bu arazi üzerinde geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığın onayına sunmak zorundadır. Bakanlık sunulan projeyi başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyerek onaylayabilir. Bu durumda bakanlık projenin yürütülmesi ve sonuçlandırılması sürecini takip eder.

Yabancılara Ait Taşınmazlarda Miras ve İntikal İşlemleri

Yabancılara ait taşınmazlarda veraset ve intikal işlemleri Türkiye mahkemelerince verilen veraset belgelerine göre yapılır. Bununla birlikte yetkili yabancı mahkemelerce verilen veraset belgesinin, Türkiye mahkemelerince tanınması sonucunda bu belgeye dayanılarak da intikal işlemleri yapılabilir.

Yabancıların Türkiye’de Mülk Edinme Prosedürü ve Gerekli Belgeler

Türkiye’de taşınmaz devri, tapu müdürlüklerinde resmi şekilde yapılır. Tapu müdürlüğü onayı dışında yapılan işlemler tapu devrini sağlamaz. Bununla birlikte taşınmaz üzerindeki ayni haklara ilişkin her türlü sözleşmenin resmi şekilde yapılması şarttır. Aksi halde geçerli olmaz.

Yabancı bir kişinin Türkiye’de gayrimenkul edinme işlemlerinde gerekli belgeler ise şöyledir:

  • Sözleşmeye konu taşınmazın tapu bilgileri
  • İlgili belediyeden alınması gereken, taşınmaza ilişkin “emlak beyan değeri” belgesi
  • Kimlik veya pasaport belgesi ve noter onaylı tercümesi
  • Türkçe bilmeyen yabancılar için tercüman
  • Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi
  • Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet fotoğraf
  • Taşınmazın değerine göre belirlenecek tapu devir harcı (Tapu müdürlüğüne ödenmesi gereken bedel)
Yabancılar Hukuku
Yabancıların gayrimenkul edinmesi

Yabancıların Türkiye’de Mülk Edinmesi Konusunda Avukat Yardımı

Yabancıların Türkiye’de mülk edinirken hukuki yardım almaları yasal bir zorunluluk değildir. Ancak gerek işlem güvenliği gerekse de devir prosedürünün takibi bakımından pratik bir zorunluluktur. Yabancılar gayrimenkul edinirken;

  • Satıcı ve emlakçının yasal yetkilerini kontrol etmek
  • Satışa konu gayrimenkulün tapudaki yasal durumu ve üzerinde ipotek, haciz gibi kısıtlamalar olup olmadığını incelemek
  • Satıcı ve gayrimenkul danışmanı ile yapılan sözleşmeyi hazırlamak, incelemek ve alıcı için en uygun koşulları temin etmek
  • Gayrimenkul edinecek yabancının yasal haklarını korumak ve mağdur olmasını önlemek
  • Tapu devri işlemlerinde hukuki yardım sunmak, gerekli kontrolleri yapmak ve alıcının tercihine göre onun adına devir işlemlerini bizzat gerçekleştirmek
  • Yasal ve güvenli para transferi hakkında bilgi vermek ve gerekli yönlendirmeleri yapmak
  • Gayrimenkul edinme işleminin akabinde yapılması gereken hukuki işlem ve bildirimler konusunda konusunda yetkin bir gayrimenkul avukatından hukuki destek almalıdır.

Arslanbuğa Mersin Avukatlık Ofisi, Türkiye geneli, yakın iller ve Mersin’de yabancıların mülk edinmesi alanında hukuki yardım sunmaktadır. Mersin gayrimenkul avukatı alanında çalışma yürüten ofisimize hukuki destek için ulaşabilirsiniz.

You can read this article in English in this link: Acquisition of Real Estate by Foreigners in Turkey

Ulsulararası özel hukuk avukatı tavsiye yazı : Sınır Dışı (Deport) Ve İdari Gözetim Kararına Karşı İtiraz

Mersin gayrimenkul avukatı tavsiye yazı : Tapu İptal ve Tescil Davaları

Mersin’de gayrimenkul edinmede avukat desteği ve tüm uzmanlık alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön