Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

tanıma ve tenfiz

Fransa’da Verilen Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi

Fransa’da verilmiş boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfusuna işlenebilmesi için tanıma ve tenfizi şarttır. Aksi halde Fransa mahkemelerinde verilen boşanma kararı, Türkiye’de geçerli olmayacak, TC vatandaşı olanlar Türkiye’de halen evli görünecektir.

Fransa’da verilen boşanma kararları gibi, velayet, tazminat ve nafaka kararlarının da Türkiye’de icra edilebilmesi için yine Türkiye mahkemelerince tanınması ve tenfizi gerekmektedir. Türkiye’de tanıma ve tenfiz işlemi dava yoluyla yapılabilmektedir.

Yurtdışı boşanma kararlarının Türkiye’de tanınmasını kolaylaştıracak, Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesi uygulamaya girmiştir. Bu düzenleme, konsolosluklar ve nüfus müdürlüklerine, yurtdışında boşanmış eşlerin başvurusu ile boşanmanın nüfusa tescili yetkisi vermektedir. Her iki eşin de Türk vatandaşı olması halinde birlikte başvuru şartı aranmaktadır. Aksi halde tanıma, yine dava yoluyla mümkündür. Eşlerden birisinin yabancı uyruklu olması halinde ise Türk vatandaşı eşin başvurusu yeterli görülmektedir.

Fransa Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınabilmesi İçin Gerekli Belgeler

  • Kesinleşme şerhi içeren Fransa mahkemelerince verilmiş boşanma kararının aslı
  • Fransa yetkili makamlarınca karar üzerine işlenmiş Apostille şerhi
  • Fransa mahkeme kararının noter veya Türkiye konsolosluğunca onaylanmış Türkçe tercümesi

Gerekli belgelerin hazırlanarak yetkili ve görevli Türkiye mahkemelerine başvurulması halinde, karşı tarafa tebligat gibi usuli işlemlerin de tamamlanması ile tanıma ve tenfiz talebi mahkemece ele alınacaktır. Fransa, Türkiye gibi, uluslararası Lahey sözleşmesine taraf bir devlet olduğundan, her iki devletin birbirlerinin resmi belge ve mahkeme kararlarını tanıması önünde hukuksal bir engel bulunmamaktadır.

Yurtdışı Boşanma İşlemlerinde Avukat Desteği için

Fransa’da Noterlik Tarafından Verilen Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması

Fransa’da geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren bir kanun ile anlaşmalı boşanmalarda, noterlere boşanma kararı verme yetkisi tanınmıştır. Yine bir çok ülkede belediyeler gibi idari makamların da boşanma kararı verme yetkisi bulunmaktadır. Peki yurtdışında noterler, belediyeler ve idari makamlar tarafından verilmiş olan boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi mümkün mü?

Türkiye’de tanıma ve tenfiz, Milletlerarası Özel Hukuk Usulü Kanunu düzenlemelerine göre yapılmaktadır. Kanunda sadece mahkeme ve hakem kararlarının tanıma ve tenfiz usulünden söz edilmiş, ancak yabancı idari makamlar tarafından verilen kararlar için herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle şimdiye kadar mahkemelerce bu konuda olumlu bir karar verilememiştir.

Konuyla ilgili düzenlemede, sadece adli makamlarca değil “idari makamlarca” verilen boşanma kararlarının da nüfus kütüğüne tescil edileceği belirtilmiştir. Yurtdışında noterlik ve belediyelerce verilen boşanma kararları da “idari makamlarca verilen boşanma kararı” olarak değerlendirilecek ve bu kararların tanınması tereddütsüz şekilde mümkün olacaktır.

Nüfus hizmetleri Kanunu 27/A maddesine göre idari makamlarca verilen boşanma kararların tanınması mümkündür.

Türkiye Tanıma ve Tenfiz Avukatı

Yurtdışında boşanma, ve özel hukuk kararların tanıma ve tenfizi, uluslararası velayet davaları, çocuk kaçırma ve çocuk iadesi davaları gibi uluslararası hukuk avukatı alanındaki davalar için avukatlık ofisimize ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Avukatlık Bürosu, uluslararası hukuk ve tüm faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Türkiye Barolar Birliği SicilTBB : 64285 Sicil – Mersin Barosu: 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Tanıma Tenfiz Avukatı Bilgileri

Müvekkillerimizin, aldıkları Mersin avukat hizmetleri konusunda en iyi yorum ve tavsiyelerini inceleyebilirsiniz.

Fransa’da Verilen Boşanma Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi” hakkında 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön