Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Mal Rejimleri ve Mal Paylaşımı

Mal rejimi davaları

Mal rejimi tasfiyesi nedeniyle mal paylaşımı, evliliğin sona ermesinin mali sonuçlarındandır. Boşanma, evliği sona erdiren nedenlerden birisidir. Bununla birlikte evlilik; iptal, butlan veya eşlerden birinin ölümü ile de sona erer. Bu durumların hepsinde mal rejimi tasfiyesi mümkündür.

Aile hukuku avukatı tavsiye yazı : Eşin Ölümü Halinde Mirastan Önce Mal Rejimi Tasfiyesi

Eşler evlilik birliği içerisinde, Türk Medeni Kanunu’nda sayılan mal rejimlerinden tercih ettikleri mal rejimini belirleyebilirler.

Bilindiği gibi 1 Ocak 2002 yürürlük tarihli Medeni Kanunu ile bu tarihten itibaren eşler arasında kanunda sayılan başkaca bir mal rejimi kabul edilmemişse, edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olacağı düzenlenmiştir. Bu düzenleme devamında ise eşlerin, evlenmeden önce, evlenme sırasında veya evlilik sürerken kanunda düzenlenmiş diğer mal rejimlerinden birisini kabul edebilecekleri de belirtilmiştir.

Evlenmeden önce evlilik sözleşmesi yapacak kişiler için hangi mal rejimini seçecekleri büyük önem taşımaktadır. Çünkü evliliğin sona ermesi durumunda taraflar artık yasal mal rejimine değil, seçmiş oldukları rejimin kurallarına tabi olacaklar ve mal rejiminin tasfiyesi bu sözleşme hükümlerine göre yapılacaktır.

Medeni Kanun’da Kabul Edilen Mal Rejimleri

Medeni Kanun’da dört çeşit mal rejimi kabul edilmiştir. Bunlar;

  1. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi
  2. Mal Ayrılığı Rejimi
  3. Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi
  4. Mal Ortaklığı Rejimi
Mersin Aile Avukatı
Mersin aile hukuku avukatı

a) Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi:

Edinilmiş mallara katılma rejiminde, temelde kişisel mallar ve edinilmiş mallar olarak iki grup mal varlığı mevcuttur. Evlilik birliği süresince her eş, kendisine ait olan mallar üzerinde tek başına tasarruf yetkisine sahiptir. Mal rejiminin tasfiyesi durumunda ise eşlerden her biri kendi kişisel malına sahip olurken, edinilmiş mallar üzerinde katılma payı alacağı hakkına sahip olur. Kişisel mallar; kişinin yalnız kendi kullanımına yarayan eşya, evlilik birliğinden önce mal varlığında bulunan eşya ve karşılıksız kazanma yolu ile (miras, bağış, şans oyunu vs…) elde edilen mallardır. Edinilmiş mallar ise, çalışma karşılığı elde edilen kazanımlar ile kişisel mallardan elde edilen gelirler ve bunların yerine geçen değerlerdir.

b) Mal Ayrılığı Rejimi:

Mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri evlilik birliğinden önce ve evlilik süresince elde ettiği tüm kazanımların sahibidir. Evlilik birliğinin sona ermesi durumunda da her eş sahip olduğu mala sahip olmaya devam eder. Evlilik birliğine ait edinilmiş mal kavramı ve mal rejiminin tasfiyesi söz konusu değildir.

c) Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi:

Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi de esasında mal ayrılığı rejiminin özelliklerini taşır. Ancak evliliğin sona ermesi durumunda mal rejiminin tasfiyesi söz konusu olacaktır. Bu durumda,

  • eşlerin karşılıklı olarak birbirlerinde bulunan kişisel eşyasını geri isteme,
  • her eşin, diğer eşin evlilik birliği içerisinde edindiği mala, edinilmesi, korunması veya iyileştirilmesine katkıda bulunmuşsa, katkı payı talep etme
  • Evlilik birliğine ait ortak mallar var ise eşler arasında eşit olarak paylaştırılmasını isteme hakları olacaktır.

d) Mal Ortaklığı Rejimi:

Mal ortaklığı rejimi, kişisel mallar da dâhil olmak üzere evlilik birliği süresince edinilen tüm malların eşlerin ortak malı olarak kabul edildiği mal rejimidir. Eşlerin ortak mallar üzerinde tek başına tasarruf yetkisi yoktur. Ancak her iki eş birlikte bu mallar üzerinde tasarrufta bulunabilir.

Mal ortaklığı rejiminin bir türü olan sınırlı mal ortaklığı rejimi ile kişisel mallar rejiminin dışında bırakılarak sadece edinilmiş mallar için mal ortaklığı rejimi benimsenebilir.

Mal Rejimleri ve Mal Paylaşımı Davası Hakkında Bilgi İçin

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Olağanüstü Mal Rejimi (Mal Rejiminin Hakim Kararıyla Belirlenmesi)

Medeni Kanun 206. Maddesinde haklı nedenlerin varlığında, eşlerden birisinin istemi üzerine taraflar arasında geçerli mal rejimini mal ayrılığa rejimine çevirebileceği düzenlenmiştir. Bu durum, eşlerin ortak iradesinin aranmadığı bir durumdur. Haklı nedenlerin neler olabileceği konusunda hakimin geniş bir takdir yetkisi olmakla birlikte kanunda olağanüstü mal rejiminin uygulanmasında haklı kabul edilebilecek bazı nedenler de sayılmıştır. Bunlardan en önemli neden eşlerden birisinin borca batması veya iflas etmesi durumudur. Bu halde eşlerden birisi, aile hakimliğine başvurarak mal ayrılığı rejimine geçmeyi isteyebilir.

Kanun’un 210. Maddesinde ise mal ortaklığını kabul etmiş olan eşlerden birisi hakkında yapılan icra takibinde alacaklının da hakimden mal ayrılığına karar verilmesini isteyebileceği düzenlenmiştir.

Olağanüstü mal rejimi kararı ve evlilik içerisinde aile hakiminin alabileceği mali tedbirler konusunda Evlilik Sürerken Aile Hakiminin Alabileceği Tedbirler başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Boşanma sürecinde mal paylaşımından kaçınmak amacıyla yapılan işlemlerle hakkında Boşanma Öncesi Eşten Mal Kaçırma başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mersin aile hukuku ve mal paylaşımı davası avukatı

Mersin Mal Paylaşımı Avukatı

Mal rejimi tasfiyesi davaları teknik hukuk ve ayrıntılı hesaplama bilgisi gerektiren davalardır. Bu nedenle katkı ve katılma payı davalarında bir aile hukuku ve mal paylaşımı avukatından destek almak çok önemlidir. Mersin mal paylaşımı avukatı olarak, edinilmiş mallara katılma rejiminden doğan davalarda gerekli donanım ve tecrübe ile hukuki yardım sunmaktayız. Mal paylaşımı ve aile hukukundan doğan tüm davalar için avukat büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Mal Paylaşımı Davası Avukat Bilgileri

Mal Paylaşımı Hesaplanması Konusunda Bilirkişi

Mal rejimi davaları, teknik hesaplama gerektiren davalardır. Eşler bu konuda dava açmadan önce de edinilmiş mallar üzerindeki haklarının hesaplanmasını isteyebilir. Yine anlaşmalı boşanmanın söz konusu olduğu durumlarda dava öncesinde mal paylaşımı hesaplaması gündeme gelebilmektedir. Mal paylaşımı bilirkişi hesaplaması konusunda hizmet almak için de Mersin avukatlık büromuza ulaşabilirsiniz. Dava dosyalarında bilirkişi olarak görevi alan avukatlarımız, vereceğiniz bilgiler doğrultusunda mal paylaşımı hesaplama hizmeti verebilmektedir.

Mersin kadın avukat
Kadın Boşanma Avukatı

Mal Paylaşımı Hakkında Sorulan Sorular

Yasal mal rejimi nedir?

Yasal mal rejimi, eşler başka bir mal rejimini seçmemişse, evlilik süresince geçerli olacak mal rejimidir. Medeni Kanun uyarınca yasal mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimidir. Eşler arasında bir mal rejimi seçimi veya evlilik sözleşmesi yoksa, evlilik süresince edinilen mallar, yasal mal rejimine göre tasfiye edilir.

Mal rejimi ne zaman sona erer?

Eşler arasındaki mal rejimi, evliliğin boşanma veya ölümle son bulması tarihinde sona erer. Boşanma nedeniyle mal rejiminin tasfiyesinde, boşanma kararının kesinleşme değil, boşanma davasının açıldığı tarih dikkate alınır.

Mal paylaşımı davası açma süresi ne kadardır?

Mal paylaşımına ilişkin katkı payı ve katılma alacağı davalarını açma süresi evliliğin boşanma veya ölümle sona erme tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu süre eşler arasındaki boşanma kararının kesinleşme veya eşin ölüm tarihinden itibaren işlemeye başlar.

Mersin mal paylaşımı avukatı nasıl bulunur?

Mersin mal paylaşımı avukatı, bu ilde aile hukuku alanında hizmet veren avukatları ifade eder. Boşanma veya ölüm halinde mal rejiminin tasfiyesi, katkı payı ve katılma alacağı davalarında birikim ve tecrübesi bulunan avukatlık ofisimiz, diğer alanlarla birlikte, mal paylaşımı davası avukatı olarak çalışma yürütmektedir.

Kadının evlilik içerisinde alınan mallar üzerindeki hakları nelerdir?

Edinilmiş mallara katılma rejiminde, bir eşin evlilik birliği içerisinde edinmiş olduğu malvarlığı üzerinde diğer eşin katılma alacağı hakkı bulunur. Malın edinilmesinde veya değerlenmesinde diğer eşin doğrudan bir maddi katkısı olmuşsa ayrıca değer artış payı da talep edilebilir. Kadının evlilik içerisinde edinilen mallar üzerindeki hakları, başka bir mal rejimi seçilmemişse bu hükümlere göre belirlenir.

Bankadaki para mal paylaşımına girer mi?

Eşlerin banka hesaplarında bulunan para da mal paylaşımına konu edilebilir. Çalışma karşılığı kazanılan para ve birikim de edinilmiş mallardan sayılır. Kişisel mal grubunda bulunan bağış, miras veya evlilik öncesi alınan malın satışından elde edilen para gibi karşılıksız kazanımlar ise mal paylaşımına dahil olmaz. Ancak kişisel mal grubunda olan bu kazanımların faiz gelirleri üzerinde katılma alacağı hakkı bulunur.

Aile hukuku alanında tavsiye ve yorumlar : Mersin Aile Hukuku Avukatı

Mersin’de 20 yıldır en iyi avukat tecrübesi ile, katkı payı, katılma alacağı, mal paylaşımı davaları ve tüm faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin – Avukat Uzmanlık Alanlarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön