Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Kısıtlanma

Kısıtlanma, Vesayet Altına Alınma ve Vasi Atanması

Vesayet; kanununda sayılan hallerde ergin kişilerin; bazı durumlarda da çocukların, maddi ve yaşamsal menfaatlerinin korunması için işlem ehliyetlerinin sınırlanarak, vesayet makamlarının idaresine bırakılmasını sağlayan bir kurumdur.

Kanunda sayılan vesayet organları; vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır.

Vesayet Altına Alınmayı Gerektiren Haller

Küçüklük:

Medeni Kanun düzenlemesine göre, velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Küçüğün velayet altında bulunmamasının farklı nedenleri olabilir. Anne ve babanın belli olmaması, ölmüş olması veya anne ve babanın velayet haklarının kaldırılmış olması gibi nedenler küçüğün vesayet altına alınmasını gerektirir.

Kısıtlanma:

Akıl Hastalığı veya Akıl Zayıflığı Nedeni ile Vesayet Altına Alınma

Medeni Kanun düzenlemesine göre, akıl hastalığı veya zayıflığı nedeni ile işlerinin idaresi veya bakım ve korunma için kendisine yardım gereken ya da başkasının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin vesayet altına alınır.

Kişinin akıl hastalığı veya zayıflığı nedeni ile vesayet altına alınabilmesi için resmi sağlık kurulundan sağlık raporu alınması zorunludur. Bu konu, hakimin takdirinde olmayıp, kanuni bir zorunluluktur. Hakim, karar vermeden önce, kurul raporunu dikkate alarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.

Savurganlık, Alkol Veya Uyuşturucu Madde Bağımlılığı, Kötü Yaşama Tarzı, Kötü Yönetim Nedeniyle Vesayet Altına Alınma

  • Savurganlığı, alkol veya madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı veya mal varlığını kötü yönetmesi nedeniyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu nedenle sürekli bakıma ve korunmaya ihtiyacı olan her ergin vesayet altına alınır.

Esasında herkes kendi mal varlığı üzerinde herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın tasarruf yetkisine sahiptir. Sağlıklı bir kişinin, sırf fazla harcama yapıyor diye vesayet altına alınması mümkün değildir. Kanunun bu düzenlemesine göre kişinin kısıtlanması için savurganlığın kötü bir yaşam tarzının sonucu olması veya alkol veya uyuşturucu bağımlılığının söz konusu olması gerekir. Örneğin sadece müstakbel mirasçıların, ileride doğacak miras haklarının korunması amacıyla sağlıklı bir kimsenin  kısıtlanması mümkün değildir. Kısıtlama için savurganlığın, kişinin kendisi veya ailesini dara düşürecek boyutlarda olması gerekir.

Bu nedene dayalı kısıtlılık kararı vermeden önce hakim kısıtlı adayını dinlemek zorundadır.

Ceza Mahkumiyeti Nedeniyle Kısıtlanma

Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir ceza alan her mahkum kısıtlanır. Cezanın infazına başladığında bu durum cezanın infazında görevli makam (infaz savcılığı veya cezaevi idaresi) tarafından, vesayet makamına bildirilerek mahkuma vasi atanması sağlanır.

İstek Üzerine Kısıtlanma

Medeni Kanun son olarak, ergin kişinin kendi isteği üzerine vesayet altına alınması durumunu düzenlemiştir. Buna göre, ergin kişinin kendisi de yaşlılık, engelli olma, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi nedenlerle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendisine vasi atanmasını isteyebilir.

Kısıtlama (Vesayet) Kararını Kimler İsteyebilir?

Bir kişinin vesayet altına alınmasına Sulh hakimi karar verir. Bu nedenle uygulamada kısıtlama talepli başvurular vasilik davası olarak adlandırılır.

Kanun düzenlemesinden açıkça anlaşılabileceği gibi kısıtlama ve vasilik temelde kamu düzenini ilgilendiren bir konudur. Bir kişinin vesayet altına alınmasını talep etmek için talepte bulunanın herhangi bir hukuki yararının bulunması aranmaz. Kişinin kendisine bakmak için yardıma ihtiyaç duyması ve mal varlığını yönetememesi gibi hallerde kısıtlanacak kişinin yararı gözetilirken, başkalarının güvenliğini tehlikeye sokma nedeni ile kısıtlanmada ise kamu yararı gözetilir. Küçüğün vesayet altına alınmasında ise doğrudan küçüğün yararı, dolaylı olarak da kamu yararı gözetilmiş olacaktır.

Korunmak istenen bu hukuki yarar doğrultusundaki kanun düzenlemesi gereğince, herkes bir küçüğün veya erginin vesayet altına alınmasını talep edebilir. Hatta küçüklük ve akıl hastalığı nedeni ile kişinin kısıtlanmasını gerektirir bir durumla karşılaştıklarında nüfus memurları, idari makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

Kısıtlama ve vasi atanması esasında yetkili makamların resen (kendiliğinden) harekete geçmeleri gereken bir konu olup, açılan vesayet davaları, durumun yetkili makama bildirilmesi (ihbarı) niteliğindedir.

Vasilik Davası ve İşlemlerinde Yetkili ve Görevli Mahkeme

Kişinin vesayet altına alınması, vasi atanması, vasi değişikliği ve vesayetin kaldırılması gibi konularda görevli makam Sulh Hukuk Hakimliğidir. Yetki ise küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Hakimliğindedir.

Vasi Seçimi ve Atanması

Kısıtlanmasına karar verilen kişi için, “bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergin” vasi olarak atanır.  Gerekli durumlarda görevi birlikte veya belirlenen görevleri ayrı ayrı yerine getirmek üzere bir kısıtlıya birden çok vasi de atanabilir. Bunun için atanacak vasilerin birlikte çalışma konusunda rızaları bulunmalıdır.

Kanun düzenlemesi gereğince eşin ve hısımların vasi olarak atanmada önceliği vardır. Vasiliğe engel bir durum olmadıkça vesayet makamının öncelikle kısıtlaya en yakın bulunan akrabaları değerlendirmesi gerekmektedir.

Yine engel bir durum olmadıkça, vasiliğe, kısıtlanacak kişinin veya anne ve babasının talep ettiği kişi atanır. Yani vesayet altına alınacak kişinin bu durumda kendi vasisini seçme hakkı bulunmaktadır.

Vasi Atamada Usul

Sulh hukuk hakimliği, yukarıda açıkladığımız düzenlemeler ve ilkeler doğrultusunda gerekli araştırma ve değerlendirmeleri yaparak vesayet hakkında en kısa süre içerisinde karar verir. Gerekli görülmesi halinde, başvuru ile birlikte derhal gerekli önlemleri alarak kısıtlanması istenen kişinin fiil ehliyetini tedbiren geçici olarak kaldırabilir ve ona bir temsilci atayabilir.

Gerek tedbir kararı, gerekse de inceleme sonucunda verilen nihai karar ilan olunarak nüfusa bildirilir. Böylece kısıtlılık hali, kişinin nüfus kaydına şerh düşülür. İyi niyetli üçüncü kişilerin, ilandan önce kısıtlı ile yapmış oldukları işlemler etkilenmez.

Karar aynı zamanda atanan vasiye de tebliğ edilir. Vasiliğe atanan kişi, tebliğden itibaren on gün içerisinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasilikten Kaçınma Nedenleri ve Vasiliğe Engel Durumlar

Kural olarak, vesayet makamının atadığı vasi, bu görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Kanun bazı hallerde kişilere bu görevden kaçınma hakkı tanımıştır. Bu haller;

  • 60 yaşını doldurmuş kişiler,
  • Bedensel engel veya sürekli hastalık nedeniyle bu görevi yapamayacak olanlar,
  • Dörtten çok çocuğun velisi olan kişiler,
  • Başka bir kişinin vasisi bulunanlar,
  • Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu üyeleri, hakimlik ve savcılık mesleği mensupları

Bu haller vasiliğe engel durumlar olmayıp, bu kişiler dilerlerse vasilik görevini kabul edebilirler. Ancak görevi reddetme hakları mevcuttur.

Vasiliğe engel durumlar ise;

  • Kısıtlı olma; vesayet altında bulunan bir kimse başkasına vasi olarak atanamaz.
  • Kamu hizmetinden yasaklı olanlar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
  • Vesayet altına alınan kişi ile arasında önemli ölçüde menfaat çatışması veya düşmanlık bulunan kişiler,
  • İlgili vesayet daireleri hakimleri vasi olarak atanamazlar.

Vasinin Görev ve Yetkileri

Vasi atama kararı kesinleşince vasinin göreve başlaması gerekir. Vasinin görevlerini yerine getirebilmesi için de kendisine bir takım yetkiler tanınmıştır. Vasinin görev ve yetkileri ayrıntılı olarak 1723 sy Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet Ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Tüzük’le düzenlenmiştir.

Vasilik ve Kısıtlama Kararına İtiraz

Vesayet davası sonucunda verilen vasilik kararına itiraz mümkündür. İtiraz süresi ve merci; itirazın, vasinin ehliyetine veya kararın esasına ilişkin olmasına göre değişir.

Vasinin Ehliyetine İtiraz

Vasinin ehliyetine ilişkin itiraz, kısıtlama kararının esasına değil, vasi olarak atanan kişiye itirazı ifade eder. İlgili herkesin vesayet kararını öğrendikleri günden itibaren on gün içerisinde, atanan vasinin ehliyetine itiraz hakkı vardır.

Vasilikte, vesayet makamı sulh hukuk hakimliği, denetim makamı ise asliye hukuk mahkemeleridir. İtiraz sulh hukuk hakimliğine yapılır. Vesayet makamı, vasinin veya ilgililerin itirazlarını haklı görürse yeni bir vasi atama yoluna gider.  İtirazları yerinde görmezse, gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildirir. Asliye hukuk mahkemesi, itiraz ve kaçınma talebi hakkındaki son kararı verir.

Vesayet makamının, vesayet dosyasında verdiği  diğer kararlara karşı da, kararı öğrenme tarihinden itibaren on gün içerisinde asliye hukuk mahkemesine itiraz edebilirler. Denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesi gerektiğinde duruşma yaparak itirazı kesin karara bağlar.

Kısıtlama Kararına Karşı İtiraz

Kısıtlama kararının esasına ilişkin itiraz, vasinin ehliyetinden bağımsız, kişinin kısıtlanmasının hukuka aykırı olduğu iddiasına dayanır. Kısıtlamayı gerektiren bir hal olmadığı halde verilen kısıtlama kararına karşı, esasa ilişkin itiraz yoluna gidilebilir. Bu itiraz, istinaf kanun yolu ile yapılır.

Kısıtlama kararının esasına ilişkin itiraz, kısıtlama kararının tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine yapılır. Bölge Adliye Mahkemesi istinaf incelemesi yaparak itirazı karara bağlar.

Kısıtlama Kararının Kaldırılması

Kısıtlama nedenlerinin ortadan kalkması halinde, başta kısıtlı ve vasi olmak üzere tüm ilgililer, sulh hukuk hakimliğinden vesayetin kaldırılmasını isteyebilirler. Mahkeme kısıtlamanın kaldırılma talebinin gerekçelerini inceleyerek bu konuda karar verir. Verilen karara karşı, tebliğden itibaren iki hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

Yurtdışında Verilen Vesayet Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi

Yabancı ülke mahkemelerince verilen vasilik kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi ile ilgili uygulamada uzun süre çelişkili kararlar verilmiş, bunlar Yargıtay kararlarına da yansımıştır. Vesayet kararının kamu düzenine ilişkin olduğu gerekçesi ile tanıma ve tenfizinin mümkün olmadığı yönünde önceki tarihlere ait birçok Yargıtay kararı mevcuttur. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2013/1628 E, 2015/894 K sy kararları ile yurt dışında verilen kısıtlama – vasilik kararlarının, yeniden bir araştırma yapılmaksızın tanıma ve tenfizinin mümkün olduğuna karar verilmiştir.

 2675 sayılı Kanun’un yürürlükten kaldırıldığı gözetildiğinde; dava tarihi itibariyle uygulanacak Kanunun 2675 sayılı Kanun değil, 5718 sayılı Kanun olduğu; bu yoldaki uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile benimsenen, kişilerin yararının gözetilmesi ve her şeyden üstün tutulması ilkesine de uygun düştüğü, ayrıca 1905 tarihli kısıtlamaya ve benzer tedbirlere ilişkin La Haye Sözleşmesinin 3 ve 7.maddelerine göre, kural olarak Milli Hukukun ve Milli Devlet Mahkemelerinin yetkili olmasına karşın, kısıtlanacak şahsın bulunduğu yer (örneğimizde Almanya) makamları da ilgilinin milli hukukuna (örneğimizde Türk Hukuku) veya bulunma yeri hukukuna (Alman Hukuku) göre kısıtlama kararı alabilecekleri benimsenmiştir. Öte yandan; Yerel Mahkeme direnme kararına dayanak yaptığı ve gerekçesine aldığı iki ayrı Yargıtay Hukuk Genel Kurul Kararı, dava tarihinden çok önce yürürlükten kaldırılan 2675 sayılı Kanun’a göre inceleme yapıldığından somut olay açısından emsal karar olma özelliği bulunmamaktadır.

(Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2013/1628 E, 2015/894 K)

Hukuk Genel Kurulunun söz konusu kararından sonra bu konudaki çelişki ortadan kalkmış ve yurtdışında verilen vasilik kararlarının Türkiye’de tanıma ve tenfizinin önünde uygulamada bir engel kalmamıştır.

Kısıtlanma ne demektir?

Kısıtlanma, kanunda sayılan nedenlerin varlığında, kişinin resmi işlerinin idaresi, bazı durumlarda bakım ve korunmasının sağlanması için vesayet altına alınmasıdır. Kısıtlanan kişinin tasarruf ehliyeti olmaz. Resmi işlemleri vasi tarafından yapılır.

Vesayet altındaki kısıtlı evlenebilir mi?

Vesayet altındaki kısıtlı vesayet makamının izni ile evlenebilir. Vesayet makamı, sulh hukuk hakimlikleridir. Evlenme için kısıtlama kararını vermiş olan sulh hakimliğinin izni gerekir.

Kısıtlılık ve vesayet nasıl kaldırılır?

Kısıtlanma nedenlerinin ortadan kalkması halinde, kararı veren sulh hukuk hakimliğine yapılacak başvuru ile kısıtlılık kararı kaldırılabilir. Bunun için kısıtlanan kişinin akıl sağlığına kavuşmuş, bağımlılığından kurtulmuş veya savurganlık durumu oradan kalkmış olmalıdır. Ceza mahkumiyeti nedeniyle kısıtlanma infazın sona ermesi ile kendiliğinden kalkar. Vesayet altındaki küçük de 18 yaşını doldurunca vesayet ortadan kalkar.

Kısıtlanma kararına itiraz nasıl yapılır?

Kısıtlama kararına itiraz, kararın ilgililere tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde istinaf yolu ile yapılır. Yetkili bölge adliye mahkemesi, bu durumda ilk derece mahkemesi dosyasını inceleyerek kararın usule uygun olup olmamasına göre işlem yapar.

Vasiye itiraz nasıl ve nereye yapılır?

Vasi seçimine itiraz, sulh hukuk mahkemesi kararının ilanından sonra on gün içerisinde denetim makamına yapılır. Vasilik denetim makamları asliye hukuk mahkemeleridir. Vasinin, vasilikten çekilme nedenlerine veya ilgililerin atanan vasiye itirazlarını bu süre içerisinde yetkili asliye hukuk mahkemesine yapmaları gerekir.

Vasi, kısıtlıya ait malları satabilir mi?

Vasi, kısıtlının mallarının idaresine ilişkin raporu her yıl vesayet makamına vermek zorundadır. Bu raporda kısıtlının malvarlığı, harcamaları ve mallarının idaresine ilişkin bilgiler yer alır. Vasi, kısıtlıya ait malvarlığını azaltıcı bir işlemi ancak sulh hukuk hakimliğinin izniyle yapabilir. Sulh hakimliği, ancak kısıtlının ihtiyaç veya bakımı için gerekli olması halinde bu tür tasarruflara izin verir.

Vasilik davası, kısıtlanma, vasiliğe itiraz, kısıtlanmasının kaldırılması, yurtdışı vesayet kararlarının tanınması gibi davalar ve tüm avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin – Avukat Çalışma Alanlarımız

Kısıtlanma, Vesayet Altına Alınma ve Vasi Atanması” hakkında 116 yorum

  1. Engelli olan ablamla beraber büyüdük yaklaşık 15 senedirde eşimle beraber baktık vasisi annemdi annem vefat ettikten sonra diğer ablalarım vasi olmak istiyorlar ve mahkemeye gideceklerini söylüyorlar bu durumda ne yapabilirim vasisi ben olmak istiyorum ve mal varlığınada sağ olduğu sürece mahkemece alınıp satılamayacağına karşın tedbir koydurmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Mahkemece uygun vasi aranması yoluna gidilecektir. Siz de kendinizi vasi olarak önerebilirsiniz.
      Kısıtlanan kişinin vasisi, onun mal varlığı üzerinde sınırsız bir yetkiye sahip olmayacaktır. Vesayetin kullanımı sürekli sulh hukuk hakiminin denetiminde olacak ve bazı işlemler ancak mahkemenin izni ile yapılabilecektir. Kısıtının mal varlığında azalmaya neden olacak işlemler de yine ancak hakim iznine bağlı olarak yapılabilecektir.

  2. SLM, BEN NİKAHSIZ EŞİM VE ANNEMLE BİRLİKTE AYNI EVDE İKAMET EDİYORUZ. ANNEMİN YATALAK OLUŞUNDAN DOLAYI RAPORU VAR. NİKAHSIZ EŞİM ANNEMİN VASİ’Sİ OLABİLİR Mİ? BİZ 7 KARDEŞİZ, DİĞER KARDEŞLERİN DE RIZASI GEREKLİ Mİ? YOKSA SADECE BEN ONAY VERSEM YETERLİ Mİ? BAŞVURU DİLEKÇESİNİ NİKAHSIZ EŞİM KENDİ ADINA, ANNEMİN VASİ’Sİ OLMAK İSTİYORUM DİYE Mİ YAZACAK.?
    ŞİMDİDEN TŞKLR.

    1. Vasi atanması için mahkemeye başvuru yapıldığında hakim uygun bir vasi araştırmasına da girişecek ve kısıtlı adayının yakınları arasından vasi adayı gösterilmesini isteyecektir. Vasi atanmasında öncelikle eş ve hısımlar değerlendirilir. Ancak aynı evde yaşama durumu da dikkate alınacaktır. Vasi adayının kabul edilmesi için sadece sizin onay vermeniz yeterli değildir. Mahkeme önerilen vasi adayları içerisinden vasiliğe en uygun kişiyi seçip atayacaktır.

  3. Merhaba !
    Bir ablamız babasinin vesayetini almak ve mal varlığını korumak istiyor ( akıl hastalığı nedeni ) yalnız vesayet amcasında ve amcasının da ağır sakinleştirici haplar kullandığı bir gerçekte var.
    Ablamızın babasının vesayetini kendi üzerine alması için nasıl bir yol izlemesi gerekiyor? Yardımcı olursanız seviniriz.

      1. Cevabınız için teşekkürler ancak Çok özür dileyerek belirtmek isterimki şimdide amcalarımda hangisinde olduğunu bilmiyorum.
        Muhatabını bulması için ne yapması gerekiyor ?acaba ? Vasiliğin kimde olduğunu öğrenmesi için?

  4. ıyi günler vasi kararı kaç günde çıkartılır ben bugün dava açtım ne zaman sonuçlanır acaba

  5. Merhabalar. Ben babamdan vekalet alacağım. İşleri doğru yönetsem bile yerime vasi atanabilir mı ? Bu arada 20 yaşındayım.

  6. Merhabalar. Annemin Zihinsel, Ortopedik ve Üroloji konuları ile ilgili toplamda yüzde 90 engelli sağlık heyet raporu mevcut. Rapor 2017 yılı ilkbaharında Aile bakamlığı sosyal yardımlaşma fonundan bakıcı yardımı almak için başvurularak alındı ve ilgili rapora ve maddi yetersizlikten ötürü maaşa bağlandı. Engel oranı nedeni ile ÖTV muafiyetli araç alımı yapabileceğimizi fakat vasi kararı gerektiğini öğrendim.
    Ben Ankara ilinde memurum. Babam Bakıcı olarak maaşa bağlandı ve Rize ilinde Annemle yaşamakta. Babamın ve benim Vasi olarak atanmamız için ikimizin de imzasının olduğu bir dilekçe hazırladım ve Rize’deki sulh hukuk mahkemesine başvurmayı düşünüyorum.
    1. sorum İkimizin ortak dilekçeyle başvurmasında usul yönüyle bir engel var mı? İkimizinde aynı mahkeme kararı ile vasi atanmamıza bir engel var mıdır? İkamet ettiğim illin farklı olması vasilik için bir engel midir? ÖTV muafiyetli araç alabilmem için gerekçeli karara ek araç yetki belgesi gerektiği söyleniyor Satış bayii yetkilileri… Durumumda bir dezavantaj var mıdır?
    Babamın yaşı 70 in üstünde. Ona yardımcı olmak yetişemediği yerlerde ben devreye girmek amaçlı kafamda böyle bir şey oluştu.
    Ayrıca 2 ablam var biri yurt dışında birde abim var oda İstanbul’da yaşıyor. Mahkeme benim ve ya babam için ve ya ikimizin vasi atanması için diğer kardeşlerden rıza ister mi? İfadeye çağırır mı? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim…

  7. Merhaba iyi günler, babam çok savurgan aile içi geçimi sağlayamıyor, icrası ve bir suru yere borç açma durumu var. Annem vasisimi alabilir mi ? Ve borçlarını öğrenip sorduğumuzda şiddete başvuruyor, bunun hakkın da bir şey yapılabilir mi?

    1. Kanunda, savurganlığı, alkol alkol veya madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı veya mal varlığını kötü yönetmesi nedeniyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu nedenle sürekli bakıma ve korunmaya ihtiyacı kişilerin vesayet altına alınabileceği düzenlenmiş. Bu düzenlemeye göre kişinin vesayet altına alınabilmesi için savurganlığın kötü bir yaşam tarzının sonucu olması veya alkol veya uyuşturucu bağımlılığının söz konusu olması gerekir. Sadece fazla harcama yapma tek başına yeterli olmayabilir.
      Bu durumda başvurulabilecek diğer yol da eşin aile mahkemesine başvurarak ailenin geçimi ve aile mallarının yönetimi için hakimin müdahalesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istemesidir. Bu durumda aile hakimi de ailenin geliri ve malvarlığı yönetimi ile gerekli kısıtlamaları yapıp tedbir kararları alacaktır.

  8. Merabalar… Annem,annanemin alzeimer olmasinda dolayi vasi olarak tayin edildi. 3 kardes bir araya gelip annanemin zeytinliginden mahsulu toplatti ve bütün masraflari 3 kardes üstlendi. Simdi cikan toplam mahsulu aralarinda paylasabilirler mi ? Yoksa annanemin hesabina mi yatirmak zorundalar ? En azindan yaptiklari masraf kadar yag alma haklari dogar mi ?

    1. Vasi, kısıtlının mal varlığını yönetmek ile görevlidir. Bu yönetimi de belli kurallar çerçevesinde defter tutarak, yılda bir veya iki defa bu defteri mahkemeye sunarak yapmak zorundadır. Vasi, kısıtlının malvarlığından elde edilen geliri onun hesabına yatırmak zorundadır. Ancak kendisi adına kazandırıcı bir işlem yapacaksa bunun için sulh hukuk hakimliğinden izin alınması gerekir.

    2. Merhaba Reyhan hanım. LÜTFEN YARDIM EDİN! !!! Bir avukatin tavsiyesi ile tek evladi ve tek varisi oldugum babamın vasiligini aldım. Tek amacım 91 yaşındaki babamın gayrimenkul lerin deki sorunlu kiracilarla uğraşmak idi. Ben Amerika’da yetişmiş Uçak Yüksek mühendisiyim. Ama kendim için bile bütçe veya defter tutmadım ha yatım boyunca. Çok tutumlu olduğumdan defter tutmam veya bütçe yapmam hiç gerekmedi. Dahası defter tutup bütçe tutmaktansa, hiç harcama yapmam daha iyi. Amerika’da da dahil hayatim boyuncaAllah’tan başka hiç kimseye hesap vermemek icin elimden geleni yaptim, Hesap vermem gereken iskere girmedim, hatta evliligi bile surduremedim. Anne ve babama cok sefkat duyuyor ve bebegim gibi bakiyorum, ayni zamanda milli hava araci projelerinde ust yinetime danismanlik yapiyorum. Vasiligin mahkemeye sürekli hesap vermek zorunlulugu benim icin hayatımı korkunç bir işkence haline getiren, psikolojimi bozan, aşırı sıkıcı ve stres verici birşey haline geldi ve stresten hem zihinsel hem fizyolojik harabiyet yasamaya basladim. Mahkeme ile konusmaya calistim ama bu vasilik firsatini bulmusken ellerinden burakmak istemiyor gibi zalimce davraniyorlar. Babanizin gelirinden maas odenecek yabanci bir vasi atayacaklari ile tehdit ediyorlar, ama anne ve babam da, ben de mal varligimızı başka bir vasiye maaş olarak yedirmeyi de KESİNLİKLE kabul etmeyiz. Benim ve bu yaslu zavallilarin huzutumuz kalmadi evde. Babamı cok seviyorim ve bu iskenceden kurtulmamiz icin babamin olumunu isteyecek bir evlat da degolim. Babamin kısıtlılık halinden vasi ve mahkeme de dahil kimseye maas odemedennasıl kurtulabilirim? Ayrıca mahkeme kalemi ve hakim her alinan vasilikiçin ek ücret mi alıyorlar da, bu para gelirini ellerinden bırakmamak için bu kadar vicdansız ve katı davraniyorlar? Benim kendi mülk lerim üzerinde bile babamın intifa hakkı kaldığından şu an kendi mülk lerim üzerinde bile hakkım yok , mahkemenin kontrolunde hersey, babam hayatta iken. Bu da beni bitirdi. LÜTFEN YARDIM EDİN!!!

  9. hükümlü vasisi olmasını istediği kişiyi kendi seçebilir mi yani hükümlü vasisinin nişanlısı olmasını ister ise Mahkeme vasiliğini nişanlısına verir mi

  10. Iyi günler . Cevaplarsanız sevinirim. Benim halam kısıtlı akıl sağlığı yerinde değil geçen hafta sağlık kuruluna başvuru yaptık ağır engelli raporu çıkıp çıkmayacağı haftaya belli olacak . Agir engelli raporu çıkınca vasilik kararından sonra bakım evine muracat edilecek . Babam vasilik davası açtı yalnız sulh mahkemesine başvururken arzuhalcilere/dilekçe yazan kişilere halamın bizim evde yaşadığını,ihtiyaçlarını biz tarafımızdan karşılandığını,akıl sağlığı yerinde olmadığı için vasi olarak atanmasini istediğini yazdırmış . Ve yazdırdığı dilekçeyi okumadan mahkemeye veriyor . 21 şubatta mahkeme olacak. Halam bizle yaşamıyor yani dilekçeyi yazan kişi yanlıs yazmış . Sorum şu;

    1. Halam bizim ailenin herhangi bir mal varlığında hakkı olur mu vasi olarak babam atandığı zaman ??Yanı ilerde bi vefat söz konusu olursa babamın üzerin e bi evin miras paylaşımı olunca halama hak tanınıyor mu ,onun imzası flan gerekiyor mu?

    2. Halam bizle yaşamıyor yani yaşıyor yazdırilmis bu düzeltilebilir mi. Agir engelli raporu çıkmaz ise ve babam vasi olarak atanirsa halam bizle yaşamayacak ve bizim mal varlığımıza söz hakkı olmayacak öyle değil mi?

    1. Ve ek olarak halamın eşi vefat etti geçen yıl. Çocukları da yok . Soy ismimiz de aynı resmi nikah olmamış ölen eşi ile. Bu şekilde babam halamin vasisi olunca soruları bunu göz önüne alarak cevaplarsanız.

  11. Nolursunuz cevap yazın Babama vasilik için diğer eşinden olan çocukları dava açmış ve önümüzdeki zamanlarda dava görülcek karşı taraf alkol içen ve geçmişte babamızı döven insanlardır ama bir kanıtımız yoktur babam bunu mahkemeden önce akli denge raporu ile birlikte hakime söylese dava düşer mi ya da davanın düşmesi için anneme verilmesi için ne yapmalıyız

  12. Dayım mefat etti ve hiç çocuğu olmadı eşininde akıl sağlığı pek iyi değil okuma ve yazması da yok yanlız dayımdan hatrı sayılır bi şekilde miras kaldı etrafına şuanda hiç görmediğim akrabalar üşüştü ve gördüğüm kadarıyla da ona parmak bastırıp para çektirtiyorlar bu konuyla ilgili nasıl bi dava açabilirim .Bana yardım ederseniz çok sevinirim

  13. merhabalar. engelli olan kardesim icin annemle vasilik davasi acmistik. dun mahkemeden karar geldi. vasilik kabul edildigine dair. ama mahkemeye gitmedik bunun icin. gerekli belgeler mahkemeye gonderildi ama durusma olmadi. simdi bu gelen karar evragi ile ilgili baska yere muraacat etmemiz gerekir mi. nufus midurlugu gibi herhangi bir kuruma bildirmemiz gerekir mi?

  14. iyi günler, annem psikolojik nedenlerden dolayı kardeşimin vasisi oldu ve iki yıl dolmak üzere. süreyi uzatmak için başvurduğumuzda tekrar rapor isterler mi? cevabınız için şimdiden teşekkürler

  15. MRB BABANNEMİZ ADINA VASİ TAYİN EDİLDİK ÖTVLİ ARAÇ İÇİN.BUNDAN SONRA Kİ PROSEDÜR NASIL OLMALI ÇÜNKÜ AMCALARIMIZ VE HALAMIZ MEVCUT .BABANNEMİZİN VEFATI DURUMUNDA ARAÇ SAHBİ VASİ ATANNA KİŞİMİ OLUYOR ONLARDAN FERAKAT ETTİĞİNE DAİI DİLEKÇE Mİ ALMALIMIYIZ

  16. İyi günler. 3 yıl önce evlat edinme davası açtık. Kayyum atanmasını bekledik. Kayyum atandı ancak hakim şimdi vasi atanması gerek diyor. Atanan vasi kızımla ilgili hangi haklara sahip olacak. Şu anki kayyum vasi olabilir mi?

  17. Mrhb benim eşimin babası buhar makinesi aldılar kayıp ettik şimdi eşimin kardeşi buhar makinesin parasın devletten almak için vesayet istiyorlar eşimde korkuyordu adıma başka işlem yapacaklar diye

  18. Görüşmediğim babam hükümlü olduğu için beni vasi yapmış ve bütün borçlarını benim ödemem gerektiği söylenmektedir. Bunun iptali davası açabilir miyim ben cadılık için herhangi bir belge imzalamadim.

    1. Vasi, kısıtlının borçlarından şahsen sorumlu olmaz. Ancak kısıtlının malvarlığını yönetmekle yükümlüdür. Kısıtlının borçları da ancak kısıtlının malvarlığından ödenir. Vasilik yapmak istemiyorsanız, sulh hukuk hakimliğinden vasiliğinizin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.

  19. Benim babam engelli vasisi annem. Babamın üzerine bir ev var onu satıp 2 tane ev almak istiyoruz. Hakim pazarlık usulü ile 350.000 TL ye satışa izin verdi. Bizim alacağımız ev 300.000 TL. 2 eve için bölüp üstüne para ekleyip almak istiyoruz. Ama hakim 350.000 TL ye satılan ev yerine tekrardan 350.000 TL ye ev almamız gerektiğini söyledi. Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekir? Yardımcı olabilir misiniz?

  20. Merhabalar
    Amcam ve babam iki erkek kardes.Amcam 85yasindaki dedemden gizlice vekalet alabilir mi ya da vesayet davasi açıp kendisi vasi olabilir mi?kaldi ki dedem yasindan dolayi alzheimer hastasi.amcam vesayet davasi actigi durumda dedemin iki oglu varken mahkemeden diger kardes babama da haber gelme durumu soz konusu olur mu?yoksa bu işi bir kardes tek basina halleder mi?

    1. Herhangi bir kişinin kısıtlanması konusunda Sulh Hakimliğine bir başvuru yapıldığında, hakimlik vasiye gerek olup olmadığı ve en uygun vasi araştırmasını resen yapacaktır. Vasinin kim olacağı konusunda hakimlikçe kısıtlı adayının beyanları ve kanun gereği en yakın akrabalık ilişkileri de değerlendirilecektir.

  21. Merhaba benim babam alzheimer hastası babamın başı sını kardeşim aldı fakat kardeşim bu tür konularda zayıf vasıyı ben almak istesem nasıl bir yol izlemeliyiz

  22. iyi günler reyhan hanım.kardeşim devlet memuru kumar illetine kapıldı.2 yıl evvel 40 bin lira bataga girdi.onu ödedik 2 senede bu sefer 80 bin lira bataga girdi.vasi atanabilir mi atanırsa memurluğuna bi zarar gelir mi.teşşekkür ederim.

    1. Vasilik dışında da Medeni Kanun’da düzenlenen başka bazı kurumlar vardır. Mesela hukuki danışmanlık veya sadece mal varlığının yönetimi gibi. Duruma göre bu tedbirlerden birisi düşünülebilir. Ayrıntılı bilgi ve doğru hukuki adım için bir avukattan hukuki destek almanızı öneririz.

  23. Merhaba meslektaşım, vasilik davası açıldıktan sonra fakat karardan ve kesinleşmeden önce yapılan kira sözleşmesi geçerliliğini korur mu, araştırmalarıma rağmen bu konuda bir yargıtay kararına denk gelemedim, kira kontratının geçersizliği nedeniyle ecri misil talep ediliyor( vasilik davası açıldıktan sonra kira kontratı yapıldığından bahisle haksız işgalci durumunda olunduğu iddia ediliyor). Teşekkür ederim .

    1. Merhaba, ben de daha önce böyle bir örnekle karşılaşmadım. Ancak üçüncü kişinin kötü niyetinin kanıtlanamadığı durumlarda, karardan önce yapılan sözleşmenin geçerli olacağını düşünüyorum. Üçüncü kişi vasilik davasını bilebilecek durumda değildir çünkü, nüfusa işlenmiş bir karar henüz ortada yok. Aksinin kabulü işlem güvenliğine aykırı olur.

  24. Merhabalar Reyhan hanım acil cevaplarsaniz çok sevinirim biz Ordu’da ikamet ediyoruz babannem %98 engelli ÖTV muafiyeti araç alamayi düşünüyoruz sorum şu babam İstanbul’da çalışmaktadır kendisini vasi atanması için dilekçeye ekleme yapsak kardeşimle birlikte uygun olurmu birde vasi ataması olduktan sonra amcam ne bakıyorum ne de bir malını istiyorum diyordu sözlü olarak bir vefat durumunda hak talep edebilir mi raporumuz herseyimiz hazır sadece pazartesi başvuru yapıp bekleyeceğiz aklımdaki soru işaretleri bunlardır cevaplarsaniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim

  25. Meraba bizde vasi tayini yaptık dedeme ve annem tayin edildi ancak merak ettigim konu hakim bizim her verdigimiz dekontu örnegin dedemin kredi kartı borcunu aile dostumuz ödedi bunun gibi ücretleri dekont karşılığında talep edebilirmiyiz birde anneannem şuan evin giderlerini karşılıyor bizim hakime yaptığımız ödemelerimi göstermemiz gerekiyor örnegin aylık sabit bir ücret yine makbuzlar karşılığında bize verilirmi her para almak istedigimde hakimemi gitmek gerekicek tesekkürler

  26. Slm ben Fatma annemin vasiliğini ablam aldı fakat abim bakıyor bakım maaşını alıyor cezası varmıdır cevap bekliyorum

  27. İyi günler benim eşimin kardasleri anneyle baba ayrıldıktan. Sonra velayetleri annesindeymi fakat birkac olay yasandiktan sonra mahkeme çocukları yetiştirme yurduna vermiş ve yetiştirme yurdundan eşimin halası almış çocukların abisi yani eşim çocukları yanına tatile getirebilirim her hangi bir kararla biz çocukların yanımıza gelnelerini istiyoruz yaz tatilde bunun için ne yapmalıyız böyle bir yasal hakkimiz varmıdır acaba

  28. Merhaba babamın geçirdiği trafik kazası sonucu %95 engelli rapporu var ve kardeşim resmi işlerini halletmek için vasi davası açtı ve tüm kardeşlerimize mahkeme kağıdı geldi ama önemli olan şu ki bize sadece banka işlerşni vs. Babamın hastalık sonucu durumundan dolayı halledemediğini ve ben bu işlerini halletmek adına vasi olacağım dedi aslında öğrenmek istediğim babamın vasisi olduğu zaman babamoın örneğin evini arabasını vasi olduğu için bize sormadan satabilirmi? Bize çünkü banka borçlarını öğrnemiyorum işlemlerini halledemiyorum diyerekden vasi olmak istediğini söyledi ve açıkcası güvenemiyorum lütfen yardımcı olurmusunuz bu ay vasi için mahkmemiz var ne yapmam gerekiyor

  29. Merhaba
    Ben kısıtlı olan abime vasi olarak atandım fakat yakında düğünüm var ve soyismim değişecek bu durumda soyisim değişikliği vasilik evrağında yada kararda bir sorun teşkil eder mi ne yapmam gerek? Yardımcı olabilir misiniz?

  30. Vasi davası açtım bu süreçte dava derdest iken kısıtlı adayı kredi çekebilir mi? Şayet Böyle bir ihtimal söz konusu ise mahkemeye ek dilekçe vererek bankalar birliğine yazı yazılarak kısıtlanacak kişi adına tüm işlemler için tedbir kondurulabilir mi? (kredi çekememesi için)

  31. Merhabalar ben 32 yaşındayım kısıtlı olan abim 34.ve annem var 59 yaşında .abim bize şiddet uyguladığı için biz evden ayrıldık. Bu sırada erenkoy de yatıyordu .hastane vasilik istemiş. Ben abimle bi şekilde işlemleri bitirdik .mahkemeye verilecek belgeler.benim ve annemin ikametgahi abimle aynı yerde. Bende annemde vasi olmak istemiyoruz. (2 ev var 3 kardes adına ).beni veya annemi atarlarmi

  32. Kardesim zihinsel engelli bu yuzden diger kardesim vasi oldu benim sorum şu ikinci vasi olmak yani ortak vasi olmak için mahkemeye basvurabilir miyim yani bir kisiye birden fazla kişi vasi olarak atanabilur mi
    .saygilarimla

  33. Merhabalar. Babam kumar borcu nedeniyle bir sürü kredi çekmiş ve sürekli sormamıza bize bunlarla ilgili kesin bir bilgi vermemekte. Bütün emekli maaşı kredilere gidiyor ve annem kendi maaşıyla 3 çocuğa bakmak durumunda kalıyor. Annemin babama vasi atanması mümkün müdür? Mümkünse bunu nasıl yapabiliriz? Teşekkürler.

  34. Demans olan babam için vasilik başvurusunda bulunduk.Babam bu arada hastanede yattı.Psikiyatriye mahkemeden rapor isteği dilekçemiz ulaştı.Rapor çıkmasını beklerken babam taburcu oldu.Şimdi evde yatalak dırumda. Hastaneye raporu sorduğumuzda muayene için hastaneye götürmemiz gerektiğini söylediler.Babam yatalak, evimiz asansörlü değil ve bu babam için de bizler için de zor bir durum.Ücretini karşılamamız şartıyla mahkeme eve doktor bilirkişi tayin edebilir mi?Ambulans yerine bu bilirkişiye gereken ödemeyi yapmak bizim için çok daha kolay.Bunun için nereye nasıl başvuru yapmalıyız?

  35. Mrb ben ablama vasi olmak istiyorum fakat kısıtlı adayı beni istemiyor. Eski kayın validesinin vasisi olmasını istiyor ve ikametgahı onun yanında, bakımıyla da dolayısıyla o ilgileniyor. Bu durumda asli müdahil olan kayınvalidesi mi.? Yoksa aday olan öz kardeşi ben mi vasi olurum? (kısıtlının, aileden, benden hariç, başkaca hiç kimsesi yok).

  36. İyi günler avukat hanım eşim cezaevinde yeni bir şey duydum eğer Yargıtay cezasını onarsa hükümlü olduğu için vasi ataniyormus. Vasinin hakları nelerdir çocukları alma yetkisine sahipmidir kayinpederimle aram iyi değil eşim ona yetki verirse çocuklarımı alabilir mi ve vasi başka nelerle ilgilenir. Ben eşime vasi olabilir miyim kendi isteğimle. bu arada eşimle ben halen evliyiz aramızda sıkıntı yok.

    1. Vasi, kısıtlının tüm resmi işlemlerini yürütür. Bazı resmi işlemler için vesayet makamı olan sulh hukuk hakimliğinin iznini alması gerekir. Sizin eşinize vasi olarak atanmanız mümkündür. Vesayet ve velayet farklı konulardır. Vasinin, kısıtlının sahip olmadığı velayet hakkını kullanması mümkün değildir.

  37. Merhaba Reyhan hanım..ben eşimin ikinci esiyim ilk eşinden olan çocuğa 200 TL’den 750 TL’ye çıkan nafakayı odeyemiyoruz ve sürekli dava açıyorlar son üç ayı ödüyoruz ama birikmiş tutar var 14 bin onun içinde dava açıp alabiliyorlar mi …ve nafaka da zaman aşımı varmı..çok zor durumdayiz..nafaka dusmesi için dosyamiz var o da istinaf da bir sene oldu haber yok..yardımcı olursanız sevinirim çok teşekkür ederim

  38. Ben bisey sorcaktim görümcem eşinden ayrildi çocuk anne annesinin üzerinde ama yinede anne baba adi yazyo kimliginde. Çocuğu dayisi üzerine alabilrmi babasina gerek varmi rizasina

  39. Merhaba benim sroum şu avukat bey, Benim %45 oranında engelli raporum var. VE 7,5 yıldır kamuda çalışmaktayım. Devlet memuruyum. Ailem benim hakkımda vesayet davası açmış durumda ancak ben bu davaya gerek mahkeme aşamasında gerekse tıbbi bir gerekçeye dayanmayan vesayet raporunun alınması aşamasında itiraz ettim! Şimdi sorum şu! Ben tarafıma vasi atanmasını istemiyorum. Bu vesayet davasına karşı ne yapmam gerekiyor beni aydınlatır mısınız acaba?

  40. merhaba,
    Kardesim uyusturucu bağımlısı oldugundan annem vasi davası actı.Annem ın vasiliği alması durumunda nelerden yararlanabilirler.Kardesimin erken emeklılıgı gibi bir sey soz konusu olabilir mi ve aile sosyal bakanlıgının imkanları nedir bu tür durumlarda bilginiz varsa paylaşabilir misiniz.saygılarımla

  41. Merhaba babam %99 zihinsel engelli 5 yıl önce annem vasisi olarak üzerine ötv indirimli araç almıştık 5 sene dolunca satıp yenisini almaya hakkımızın oldugu için adliyeye alım satım için ek karar vermesi için başvurduk ama 2 kere red verdiler böyle bir hakkımızın var oldugu halde mahkemeden neden reddedilip magdur ediliyoruz

  42. Merhaba ben eskiden kadın konuk evinde kaldim doktorlara götürüp benim icin rapor çıkarmış ve sonrada heyete çıkardılar bu prosüdür dediler bu heyet sonucu beni kısıtlı adayı yaptılar mahkeme cıkarmadılar bana sormadılar kısıtlı adayı olmak istiyormusun sorulmadı malesef bir kac kere gittik mahkemeye ama bir sonuc çıkmadi sonrada vazgectiler ailenden biri olurmu dediler ablam geldi aklima önce kabul etti simdi kabul etmiyor kısıtlı vasisi bende vasi istemiyorum bana iyi degilsin hastasın diyor doğru eskiden hastaydım sesler duyardim takip edildimi sanirdim kacma hissi vardi kendimide ifade edemiyordum bu raporun süresi doldu mahkemeye başvurup bu rapor iptal edilirmi vasi istememem bir sorun yaratırmi eskiden insanların lafıni bakipta inanirdim artik bir birey olmak istiyorum

    1. vesayetin kaldırılması için mahkemeye başvuru hakkınız her zaman vardır. Mahkemece yine gerekli araştırmalar yapılarak kısıtlama şartlarının ortadan kalkıp kalkmamasına göre bir karar verilecektir.

  43. Oğlum 22 yaşında daum sandromu ağır mental ve sürekli yüzde 90 san raporu var bu rapora istinaden sulh hukuk mahkemesi beni baba olarak Vasi tayin etti engelli adına ötv siz araç almak için hangi yolu izlemeliyim tekrar dilekçe vermem gerekiyorsa örnek dilekçe VARMI TEŞEKKÜR ederim saygılar

  44. Merhaba 27 yaşındayım mahkeme benı kısıtladı ne gibi sosyal haklardan yararlanabilirim engellı kartı almak ıstyorum çalışamıyorum maaş bağlatmak ıstyorum

  45. Babam cezaevinde benim haberim yokken amcamin oğlu babamın emekli maaşını çekmek için vekalet almış buna itiraz edebilirmiyim yada nasıl üstüme alırım

  46. Reyhan hanim merhaba, alzheimer hastasi yatalak durumda olan annem icin vasi atandim ayni evde ikamet ediyoruz benim sorum annem mama ile besleniyor bizim icin yapilan mutfak alisverisini gider defterinde yazabilecek miyiz

  47. Merhaba babam takıntı(OKB) rahatsızlığımdan dolayı bana vasi davası açtı. Mahkeme beni dinlemeden vasi atayabilir mi, Dinlerse istemediğim halde yine de vasi atayabilir mi? (Dinlemesi zorunlu mudur?)

  48. Merhaba bende tanidigimiz komsumuza bakiyorum yasli bakim ucreti almak icin vasilik istiyolar sordum internetten kendin yaz getir dedi ben okadar baktim bulamadim yardimci olursaniz sevinirim iyi aksamlar

  49. Merhaba,%50(hafif) zihinsel engelli ve iki kez kalp ameliyatı gećirmiß ,toplamda % 65 engelli 1998 doģumlu oğlum lise son sınıfta.Pasaport yenileme ićin nüfusa gittiģimizde kısıtlama kararı aldırmalısınız dediler.Ona göre işlemleri yapabiliriz.Lise bitince askerlikte gündeme gelecek. Ne yapmalıyız .izmirde yaşıyoruz.Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür.

  50. 6 yıl önce vekalet alınan kişi, şimdi vesayet altına alındı. Söz konusu vekalet ile şimdi işlem yapacağız. Lakin Tapu izin vermedi. Ne yapılabilir? Saygılar, teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön