Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Sağlık ve Tıp Hukuku Avukatı

Malpraktis Davası

Mersin sağlık hukuku avukatı olarak hizmet veren hukuk büromuz, malpraktis, hatalı estetik ameliyat, yanlış tedavi nedeniyle maddi ve manevi tazminat davaları hakkında hukuki danışmanlık ile arabuluculuk ve dava takibi yapmaktadır. 

Sağlık Hukuku

Sağlık hukuku; temelde hasta haklarını ve bu bağlamda sağlık hizmeti sunan gerçek ve tüzel kişiler (hastaneler, sağlık kuruluşları vs..)  ile sağlık hizmeti alanlar arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukuk alanıdır.

Sağlıklı yaşam hakkı, evrensel ve temel bir insan hakkıdır. Uluslararası bir çok belgede ve sözleşmede yer almakla birlikte aynı zamanda Anayasal bir hak teşkil etmektedir.

Sağlık hukukunun temelinde esasen tıbbi müdahale  vardır. Tıbbi müdahaleden kasıt sadece ameliyat değildir. Muayene, ilaç tedavisi, anestezi, fizik tedavi, yaraya dikiş atılması, kan alınması ve röntgen gibi işlemler de ameliyat gibi birer tıbbi müdahaledir. Sağlık hukuku düzenlemelerinin amacı, tıbbi müdahalenin gerektirdiği yoğun dikkat ve özen yükümlülüğüne uygun bir biçimde davranılarak, hasta haklarının korunmasıdır. Özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı bir şekilde tıbbi müdahalenin hatalı gerçekleşmesi durumunda sağlık hizmeti veren hekim ve kuruluşun sorumluluğu doğmaktadır.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
BaroMersin Barosu – 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Mersin Sağlık ve Hasta Hakları Avukatı

Sağlık Hukuku Bakımından Sorumluluk

Sağlık hukuku bakımından sorumluluk;

  • Tazminat sorumluluğu açısından borçlar hukuku;
  • Eylemin suç oluşturması açısından ceza hukuku;
  • İdarenin sorumluluğu açısından idare hukuku kapsamında ele alınır.

Yanlış Tedavi Durumunda Sorumluluk

Sağlık hizmeti alan bir kişinin hatalı tıbbi müdahale sonucunda bir uzvunu kaybetmesi veya bu müdahalenin başka sağlık sorunlarına yol açması durumunda; tıbbi müdahale eylemi ceza hukuku bakımından taksirle yaralama suçunu oluşturacak; borçlar hukuku bakımından maddi ve manevi tazminat sorumluluğu doğuracaktır. Hastanenin bir kamu kurumu olması durumunda ise idarenin idare hukuku alanında tazminat sorumluluğu söz konusu olacaktır.

Sağlık hukukundaki yanlış tedaviden sorumluluk sadece tedaviyi uygulamış olan hekimi değil, yerine göre, tıbbi müdahaleye katılan her düzeydeki sağlıkçıyı (hemşire, röntgen teknisyeni, anestezi uzmanı vs..) kapsamaktadır. Ayrıca yanlış tedavinin resmi veya özel bir sağlık kuruluşunda gerçekleşmiş olması durumunda sağlık kurumunun sorumluluğu da bulunacaktır. Bu da, yanlış tedavi sonucunda zarar gören kişinin hem yanlış tedaviyi uygulayan hekime hem de doktorun bağlı olduğu hastaneye karşı dava açabileceği anlamına gelmektedir.

Malpraktis Davaları ve Mersin Sağlık Hukuku Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Hasta Hakları Yönetmeliği

Sağlık hukuku, Türkiye hukuk sisteminde kendine özgü ayrı bir kanuna dayanmamakla birlikte bu alandaki tek özel düzenleme Hasta Hakları Yönetmeliği’ dir. Bu yönetmeliğin amacı ilk maddesinde şu şekilde açıklanmıştır:

“Bu Yönetmelik; temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ nda, diğer mevzuatta ve milletler arası hukuki metinlerde kabul edilen “hasta hakları“nı somut olarak göstermek ve sağlık hizmeti verilen bütün kurum ve kuruluşlarda ve sağlık kurum ve kuruluşları dışında sağlık hizmeti verilen hallerde, insan haysiyetine yakışır şekilde herkesin “hasta hakları“ndan faydalanabilmesine, hak ihlallerinden korunabilmesine ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesine dair usul ve esasları düzenlemek amacı ile hazırlanmıştır.”

Yönetmelik, sağlık hizmeti veren tüm resmi ve özel kurumlarda verilen sağlık hizmetleri; sağlık hizmetine katılan her kademedeki ve unvandaki ilgilileri ve bunların karşısında sağlık hizmeti alan tüm kişileri kapsamaktadır.

Bu yönetmelikle birlikte, yukarıda saydığımız hukuk alanlardaki düzenlemeler ile yargısal içtihatlar, sağlık hukuku alanının dayanağını oluşturmaktadır.

Hasta hakları nelerdir?

Hasta hakları; hastanın tıbbi müdahale öncesinde, tıbbi müdahale sırasında ve tıbbi müdahale sonrasında bilgilenme, aydınlanma, doğru tedaviyi alma ve yaşadığı acının azaltılması veya giderilmesini sağlama gibi hakları ifade eder.

Malpraktis nedir?

Malpraktis kısaca yanlış tedavi ve hatalı uygulama demektir. Hatalı tıbbi müdahale gibi, doktor hatası ile hasta haklarının ihlalini oluşturan tüm durumlar da malpraktis oluşturur.

Komplikasyon nedir?

Komplikasyon, tıbbi müdahale ve tedavi sırasında, herhangi bir yanlış uygulama olmasa da ortaya çıkabilecek riskleri ifade eder. Komplikasyon, malpraktis oluşturmaz.

Malpraktis durumunda hangi hukuki yollara başvurulur?

Malpraktis durumunda, yanlış tedavi uygulamasına maruz kalan hastanın öncelikle tazminat talep etme hakkı vardır. Yanlış uygulama hastada yaralanmaya yol açmışsa, ayrıca uygulamayı yapan hekim hakkında şikayet halinde ceza takibi de yapılır.

Sağlık hukuku ve malpraktis davalarında arabulucu zorunlu mu?

Sağlık hukuku bir yönü ile tüketici, bir yönü ile idare hukukunun alanına girer. Özel hastaneye karşı malpraktis ve tazminat davaları tüketici uyuşmazlığı olarak kabul edildiğinden, dava öncesinde arabulucuya başvurulması zorunludur. Devlet ve üniversite hastanelerine karşı açılacak tazminat davası ise tam yargı davası olacağından idare davası öncesi arabulucuya başvurma zorunluluğu ve imkanı yoktur.

Mersin sağlık hukuku avukatı çalışma alanı hangi davaları kapsar?

Mersin sağlık hukuku avukatı çalışma alanı, Mersin’de, gerek özel hastane gerekse de kamu kurumu niteliğindeki hastaneler ile hastalar arasındaki uyuşmazlıkları kapsar. Hasta hakları avukatı olarak da anılan ve yoğunluk olarak bu alanda faaliyet yürüten avukatlar, yanlış tedavi, malpraktis nedeniyle tazminat ve ceza davalarında, arabuluculuk süreci ve dava takibi ile hukuki danışma hizmeti verirler.

Mersin Sağlık Hukuku ve Hasta Hakları Avukatı

Mersin sağlık hukuku ve hasta hakları avukatı tavsiye yazı: Gebelik Takibi ve Anomalili (Down Sendromlu) Doğum

Malpraktis davası, yanlış tedavi ve hekim hatasından kaynaklı ceza ve tazminat davası gibi hasta hakları ve sağlık hukuku davaları ve Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu tüm faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin Avukat Çalışma Alanları

Biz Kimiz? Mersin Hukuk Bürosu Avukatları

Mersin Avukat Yorumları

Müvekkillerimizin, aldıkları Mersin sağlık hukuku ve hasta hakları avukat hizmetleri konusunda, en iyi yorum ve tavsiyelerini inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön