Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

tanıma ve tenfiz

Yurtdışında Boşanma Sonrası Türkiye’de Tanıma

Yurtdışında boşanma sonrası, boşanma kararı Türkiye’de kendiliğinden geçerli hale gelmez. Yurtdışında boşanmış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye nüfus kayıtlarında halen evli olarak görünürler. Türkiye’deki nüfus kaydına yurtdışı boşanma kararının işlenmesi için, yabancı boşanma kararının tanıma ve tenfizi gereklidir.

Yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi ile ilgili genel kurallar, yurt dışı boşanma kararları için de geçerlidir. (bkz. Yabancı Ülke Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi)

Yabancı ülke boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için;

  • Yurtdışında verilmiş boşanma kararının kesinleşmiş olması,
  • Yurtdışında verilmiş boşanma kararının apostille şerhini içermesi
  • Yurtdışında verilmiş olan boşanma ve velayete ilişkin kararın içeriğinin Türkiye kamu düzenine aykırı olmaması gerekir.

Yurtdışı Boşanma İle Birlikte Verilen Ortak Velayet Kararları

Yakın zamana kadar, yurtdışında verilen ortak velayet kararlarının Türkiye’de tanınması mümkün olmuyordu. Yabancı mahkeme kararının boşanmaya ilişkin hükmü tanınırken, ortak velayete ilişkin kısmın tenfizi talebi reddediliyordu. Bunun gerekçesi ise Türkiye kanunlarında ortak velayete düzenlemesinin bulunmaması idi.

Ancak, “Türkiye’nin 14 Mart 1985 tarihinde imzaladığı uluslararası sözleşme protokolünün onaylanması, 6684 sy kanunla uygun bulunmuştur. Bu kanunun 25 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanması, Türkiye hukuku açısından da ortak velayet yolunu açmıştır.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de, Türkiye’de ortak velayetin mümkün olduğuna dair ilk kararını vermiştir.  Türkiye’de ortak velayete ilişkin Yargıtay kararının tam metni için bkz. Velayet Davaları ve Türkiye’de Ortak Velayet

Yurtdışı Boşanma Kararlarının Nüfus Müdürlüğü veya Konsolosluklarca Dava Olmadan Tanınması

29.04.2017 tarih ve 690 sy KHK ile yurtdışında verilen boşanma kararlarının dava açmaya gerek kalmadan tanınmasına olanak verilmiştir. Söz konusu kanun hükmünde kararnamenin 4. maddesi ile  5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa 27/A maddesi eklenmiştir.

Yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen boşanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili

(1) Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte veya taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin tek başına başvurması, verildiği devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adlî veya idarî makam tarafından verilmiş ve usulen kesinleşmiş olması ve Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması şartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilir.

(2) Nüfus kütüğüne yapılacak tescil işlemleri, yurt dışında kararın verildiği ülkedeki dış temsilcilikler, yurt içinde ise Bakanlık tarafından belirlenen nüfus müdürlükleri tarafından yapılır.

(3) Bu maddede sayılan şartlar yerine getirilmediği gerekçesiyle tescil talebi reddedilen kararların Türkiye’de tanınması, 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun uyarınca yapılır.”

(Nüfus Hizmetleri Kanunu Madde 27/A )

Nüfus Hizmetleri Kanunu m. 27/A Düzenlemesine Göre;

yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamları tarafından verilmiş boşanma, evliliğin butlanı veya iptali kararları, tarafların her ikisinin kendileri veya vekilleri vasıtasıyla birlikte başvurmaları durumunda karar Türkiye’de nüfus kütüğüne tescil edilir. 25.03.2020 tarihinde maddeye eklenen düzenleme ile; taraflardan birisinin ölmüş veya yabancı olması halinde, Türk vatandaşı olan tarafın bizzat veya vekil aracılığı başvurması tescil için yeterli görülmüştür. Bu durumda birlikte başvuru koşulu aranmaz.

Tescil işleminin yapılabilmesi için ayrıca kararın kesinleşmiş olması ve Türkiye kamu düzenine aykırı bulunmaması gerekmektedir.

Türk vatandaşları için birlikte başvuru mümkün olmaz veya  kararın kamu düzenine aykırılık taşıdığı değerlendirilip başvuru reddedilirse,  tanıma ve tenfiz işlemi  MÖHUK hükümlerine göre dava yolu yapılabilir.

Düzenleme; boşanma, butlan veya iptal kararları ile sınırlıdır.  Velayet, nafaka veya boşanmanın feri niteliğindeki tazminat kararlarının icrası için Türkiye’de tenfiz davası açmak gerekir.

Yurtdışı boşanma kararının, dava olmadan tanınması hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Yurtdışı Boşanma Kararının Konsolosluk veya Nüfus Müdürlüğü’nde Tanınması

*Apostille Şerhi:

Apostille Şerhi, Lahey Sözleşmesi uyarınca, bir belgenin, taraf ülke resmi makamları tarafından düzenlenmiş olduğunu gösteren tasdik işlemidir.

Bu şerh, resmi belgenin düzenlendiği ülke tarafından verilir. Tasdik edilmek istenen resmi belgeye, yetkili makam tarafından bir damga vurulması veya etiket yapıştırılmasından ibarettir.

Apostille şerhi ve şerhin nereden, nasıl alınacağı hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Apostille Şerhi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?

Türkiye’de Tanıma İşlemleri Avukat Bilgileri

Avukatlık ofisimiz, yurtdışında boşanma sonrasında tanıma ve nüfusa tescil işlemleri konusunda hukuki destek sunmaktadır. Boşanma kararının dava olmadan nüfusa tescili veya tanıma tenfiz davasında Türkiye’de avukat desteği için iletişime geçebilirsiniz.

AvukatReyhan KAYIŞLI ARSLANBUĞA
Telefon0324 503 44 52 – 0532 601 48 61
Türkiye Barolar Birliği SicilTBB : 64285 Sicil – Mersin Barosu: 4264 Sicil
Adresİhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Güneş Plaza Kat: 1 D: 4 Akdeniz / MERSİN
Türkiye Tanıma Avukatı Bilgileri

Türkiye’de tanıma tenfiz avukatı, yurtdışında boşanma, uluslar arası velayet, çocuk kaçırma, mutat mesken değişikliği ve Lahey Sözleşmesi uyarınca çocuk iadesi davaları gibi uluslar arası hukuk konusunda ayrıntılı açıklama için bkz. Uluslararası Hukuk Davaları

Uluslar arası hukuk davaları, aile hukuku, bilişim hukuku, sağlık hukuku, gayrı menkul hukuku, iş hukuku davaları ve tüm avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Avukat Çalışma Alanları

Yurtdışında Boşanma Sonrası Türkiye’de Tanıma” hakkında 17 yorum

  1. Sorum şu;Ben Alman varandaşı Alman bayanla evliydim Almanyada,ve Almanyada boşandık.ben memleketime dönüş yaptım.Türkiyede evli gözüküyorum.ben şimdş nadıl Nüfus müdürlüğünde düşüm yaptıracağım?Alman eski eşimin gelmesimi gerekiyor?Sonuçta Alman makamlarının evliliği nadıl hukukiyse niçin boşanmasa hukuki sayılıp tek başıma gidemiyorum,burada Kendi Ülkem beni mağdur etmiyormu?

    1. Almanya’da verilmiş olan boşanma kararının nüfusa işlenmesi için Türkiye’de tanınması gerekir. Tanıma ve tenfiz halen sadece dava yolu ile mümkün olabilmektedir. Davayı sizin açmanız halinde eski eşinizin Türkiye’ye gelmesi şart değildir. Adresini bilmeniz ve bu adrese davanın tebliğ edilmesi yeterlidir. Diğer bir yol ise eski eşinizin Türkiye’den bir avukata vekaletname göndermesidir. Bu durumda tanıma işlemi çok daha kısa sürede sonuçlanacaktır.

  2. Sorum şu: Ben Türk’üm ve eşim Alman, Almanya’da evlenmiştik ve 2012 yılında Almanya’da boşandık, boşanma kararı o yıl kesinleşti. Bir çocuğumuz var. Ayrıca, 2014’te nafaka artırım davası sonucu ödediğim iştirak nafakasının artırılması kararı verildi. Eşim Almanya’daki boşanma kararının Türkiye’de tanınması için bir dava açmadı. Fakat nafaka artırım davasının tenfizi için bana karşı Türkiye’de tenfiz davası açtı. (Türkiye’de evlenmediğim için burada nüfusta bekar gözüküyorum.) Boşanma kararımız Türkiye’de tanınmadığı halde, onun bir sonucu olarak verilen nafaka artırım kararının Türkiye’de tenfizi mümkün olabilir mi? Boşanmanın tanınması nafakanın artırımı davasının tenfizi açısından bir ön şart teşkil eder mi? Buna ilişkin yapabileceğim bir husus var mıydı merak ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  3. cok kisa, size Cin den yazıyorum…

    09.12.1999 UK de evlendim
    19.11.2000 Yilinda TR evlendim
    2009 yilinda simdi tam tarihini hatirlamiyorum TR de bosandik tenfiz oldu nafaka var
    2015 Yilinda UK de bosandik nafaka yok

    her iki ulkede ki islemler ayri yari yapildi

    karsi taraf 2009 yilindaki bosanmadan sonra UK ortak kazanimlarla (kendi şirketimizden) TR mal mulk aldi sirketten paralari kae kacirarak mallar aldi 2009 da bosanmayi UK de tenfiz etmedi özellikle. aramızda bir anlaşma var bu anlamada ben kendisinin UK deki islerine karismayacagim ve cocuklarla alakali olarak nafaka da da ibra edeceğiz ki ben hic bir sekilde isine karismadim. Ben onun sahip olduklarini cok daha az malk mulke sahibim.

    Davamiz MHK112/1-1 e gore reddedildi?

    sizce ne yapmamiz lazım?

    bana yardimci olabilirmisiniz? ne önerirsiniz? cok kuru bir dilekce ile dava actik hic bir olaydan bahsetmedik sadece taninsin dedik ve reddedildi.

    Saygilarimla,

    Mustafa Ozten

  4. bu kanunu biz yurt dışında konsolosluğa sorduk böyle bir kanun çıkmadı dediler. acaba sizden bu konu ile ilgili bilgi alabilirmiyim. kanun çıktımı çıkmadıysa ne zaman çıkması bekleniyor. yada neden çıkmıyor.

    1. Hangi kanunu soruyorsunuz? Türkiye’de tanıma ve tenfiz işlemleri Milletlerarası Özel Hukuk Usulü Kanunu’na göre yapılmakta olup bu kanun yıllardır yürürlüktedir.
      Tanıma işleminin bazı durumlarda idari yolla yapılması konusundaki KHK düzenlemesini soruyorsanız, böyle bir düzenleme var, ancak yönetmelik çıkmadığından uygulamaya geçilemiyor.

  5. iyi çalışmalar, turkiyede evlendim,yaklaşık 1.5 yıl önce belcikada boşandım.size sorum bugün yani 04 şubat 2018 itibarı ile tanıma ve tenfiz kararını brüksel konsolosluğundan alabilir miyim?

    1. Hayır, idari yolla tanıma işlemleri henüz uygulamaya girmedi. uygulamaya girdiğinde dahi tarafların birlikte bizzat veya vekilleri aracılığı ile konsolosluk veya nüfus müdürlüklerine müracaatı gerekir. Kendiliğinden tanıma yapılmaz. Bu durumda tanıma ve tenfiz davası açmanız gerekiyor.

  6. Fransa’da boşandım. Türkiye’de ne şekilde tanıma sağlanabilir? Nüfus müdürlüğüne başvuru yeterli mi?

    1. Yurtdışında verilmiş olan boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olması, ancak tanıma ve tenfiz davası ile mümkündür. Yurtdışı boşanmalarının Nüfus Müdürlüklerinde veya Konsolosluklarda tanınabilmesi için yapılan yeni düzenleme ise henüz uygulamaya girmemiştir. Uygulamaya girdiğinde dahi bu düzenlemeden yararlanabilmek için bazı şartlar gerekiyor. Bunların başında eşlerin bizzat veya vekilleri aracılığı ile birlikte başvuru yapması gerekiyor. Ayrıca yapılabilecek işlem sadece tanıma olup, tenfiz gerektiren kararlar (velayet, nafaka, tazminat gibi)bu yolla tenfiz edilemeyecektir.

  7. merhabalar taraflar türkiyede evleniyor hollanda da boşanıyorlar. iki tarafta türk .hollanda da kadın lehine herhangi bir nafakaya karar verilmiyor. çocuk için ortak velayete karar veriliyor. kadın şu an türkiyede nafaka talep edip velayetin kendisine verilmesini istiyor. bunun için öncelikle tanıma ve tenfizini talep edip sonrasında ayrı ayrı velayet davası ve nafaka davası mı açmamız gerekir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön