Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Kısıtlanma

Kısıtlanma, Vesayet Altına Alınma ve Vasi Atanması

Vesayet; kanununda sayılan hallerde ergin kişilerin; bazı durumlarda da çocukların, maddi ve yaşamsal menfaatlerinin korunması için işlem ehliyetlerinin sınırlanarak, vesayet makamlarının idaresine bırakılmasını sağlayan bir kurumdur.

Kanunda sayılan vesayet organları; vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır.

Vesayet Altına Alınmayı Gerektiren Haller

Küçüklük:

Medeni Kanun düzenlemesine göre, velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Küçüğün velayet altında bulunmamasının farklı nedenleri olabilir. Anne ve babanın belli olmaması, ölmüş olması veya anne ve babanın velayet haklarının kaldırılmış olması gibi nedenler küçüğün vesayet altına alınmasını gerektirir.

Kısıtlanma:

Akıl Hastalığı veya Akıl Zayıflığı Nedeni ile Vesayet Altına Alınma

Medeni Kanun düzenlemesine göre, akıl hastalığı veya zayıflığı nedeni ile işlerinin idaresi veya bakım ve korunma için kendisine yardım gereken ya da başkasının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin vesayet altına alınır.

Kişinin akıl hastalığı veya zayıflığı nedeni ile vesayet altına alınabilmesi için resmi sağlık kurulundan sağlık raporu alınması zorunludur. Bu konu, hakimin takdirinde olmayıp, kanuni bir zorunluluktur. Hakim, karar vermeden önce, kurul raporunu dikkate alarak kısıtlanması istenen kişiyi dinleyebilir.

Savurganlık, Alkol Veya Uyuşturucu Madde Bağımlılığı, Kötü Yaşama Tarzı, Kötü Yönetim Nedeniyle Vesayet Altına Alınma

  • Savurganlığı, alkol veya madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı veya mal varlığını kötü yönetmesi nedeniyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu nedenle sürekli bakıma ve korunmaya ihtiyacı olan her ergin vesayet altına alınır.

Esasında herkes kendi mal varlığı üzerinde herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın tasarruf yetkisine sahiptir. Sağlıklı bir kişinin, sırf fazla harcama yapıyor diye vesayet altına alınması mümkün değildir. Kanunun bu düzenlemesine göre kişinin kısıtlanması için savurganlığın kötü bir yaşam tarzının sonucu olması veya alkol veya uyuşturucu bağımlılığının söz konusu olması gerekir. Örneğin sadece müstakbel mirasçıların, ileride doğacak miras haklarının korunması amacıyla sağlıklı bir kimsenin  kısıtlanması mümkün değildir. Kısıtlama için savurganlığın, kişinin kendisi veya ailesini dara düşürecek boyutlarda olması gerekir.

Bu nedene dayalı kısıtlılık kararı vermeden önce hakim kısıtlı adayını dinlemek zorundadır.

Ceza Mahkumiyeti Nedeniyle Kısıtlanma

Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir ceza alan her mahkum kısıtlanır. Cezanın infazına başladığında bu durum cezanın infazında görevli makam (infaz savcılığı veya cezaevi idaresi) tarafından, vesayet makamına bildirilerek mahkuma vasi atanması sağlanır.

İstek Üzerine Kısıtlanma

Medeni Kanun son olarak, ergin kişinin kendi isteği üzerine vesayet altına alınması durumunu düzenlemiştir. Buna göre, ergin kişinin kendisi de yaşlılık, engelli olma, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi nedenlerle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendisine vasi atanmasını isteyebilir.

Kısıtlama (Vesayet) Kararını Kimler İsteyebilir?

Bir kişinin vesayet altına alınmasına Sulh hakimi karar verir. Bu nedenle uygulamada kısıtlama talepli başvurular vasilik davası olarak adlandırılır.

Kanun düzenlemesinden açıkça anlaşılabileceği gibi kısıtlama ve vasilik temelde kamu düzenini ilgilendiren bir konudur. Bir kişinin vesayet altına alınmasını talep etmek için talepte bulunanın herhangi bir hukuki yararının bulunması aranmaz. Kişinin kendisine bakmak için yardıma ihtiyaç duyması ve mal varlığını yönetememesi gibi hallerde kısıtlanacak kişinin yararı gözetilirken, başkalarının güvenliğini tehlikeye sokma nedeni ile kısıtlanmada ise kamu yararı gözetilir. Küçüğün vesayet altına alınmasında ise doğrudan küçüğün yararı, dolaylı olarak da kamu yararı gözetilmiş olacaktır.

Korunmak istenen bu hukuki yarar doğrultusundaki kanun düzenlemesi gereğince, herkes bir küçüğün veya erginin vesayet altına alınmasını talep edebilir. Hatta küçüklük ve akıl hastalığı nedeni ile kişinin kısıtlanmasını gerektirir bir durumla karşılaştıklarında nüfus memurları, idari makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.

Kısıtlama ve vasi atanması esasında yetkili makamların resen (kendiliğinden) harekete geçmeleri gereken bir konu olup, açılan vesayet davaları, durumun yetkili makama bildirilmesi (ihbarı) niteliğindedir.

Vasilik Davası ve İşlemlerinde Yetkili ve Görevli Mahkeme

Kişinin vesayet altına alınması, vasi atanması, vasi değişikliği ve vesayetin kaldırılması gibi konularda görevli makam Sulh Hukuk Hakimliğidir. Yetki ise küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Hakimliğindedir.

Vasi Seçimi ve Atanması

Kısıtlanmasına karar verilen kişi için, “bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergin” vasi olarak atanır.  Gerekli durumlarda görevi birlikte veya belirlenen görevleri ayrı ayrı yerine getirmek üzere bir kısıtlıya birden çok vasi de atanabilir. Bunun için atanacak vasilerin birlikte çalışma konusunda rızaları bulunmalıdır.

Kanun düzenlemesi gereğince eşin ve hısımların vasi olarak atanmada önceliği vardır. Vasiliğe engel bir durum olmadıkça vesayet makamının öncelikle kısıtlaya en yakın bulunan akrabaları değerlendirmesi gerekmektedir.

Yine engel bir durum olmadıkça, vasiliğe, kısıtlanacak kişinin veya anne ve babasının talep ettiği kişi atanır. Yani vesayet altına alınacak kişinin bu durumda kendi vasisini seçme hakkı bulunmaktadır.

Vasi Atamada Usul

Sulh hukuk hakimliği, yukarıda açıkladığımız düzenlemeler ve ilkeler doğrultusunda gerekli araştırma ve değerlendirmeleri yaparak vesayet hakkında en kısa süre içerisinde karar verir. Gerekli görülmesi halinde, başvuru ile birlikte derhal gerekli önlemleri alarak kısıtlanması istenen kişinin fiil ehliyetini tedbiren geçici olarak kaldırabilir ve ona bir temsilci atayabilir.

Gerek tedbir kararı, gerekse de inceleme sonucunda verilen nihai karar ilan olunarak nüfusa bildirilir. Böylece kısıtlılık hali, kişinin nüfus kaydına şerh düşülür. İyi niyetli üçüncü kişilerin, ilandan önce kısıtlı ile yapmış oldukları işlemler etkilenmez.

Karar aynı zamanda atanan vasiye de tebliğ edilir. Vasiliğe atanan kişi, tebliğden itibaren on gün içerisinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasilikten Kaçınma Nedenleri ve Vasiliğe Engel Durumlar

Kural olarak, vesayet makamının atadığı vasi, bu görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Kanun bazı hallerde kişilere bu görevden kaçınma hakkı tanımıştır. Bu haller;

  • 60 yaşını doldurmuş kişiler,
  • Bedensel engel veya sürekli hastalık nedeniyle bu görevi yapamayacak olanlar,
  • Dörtten çok çocuğun velisi olan kişiler,
  • Başka bir kişinin vasisi bulunanlar,
  • Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu üyeleri, hakimlik ve savcılık mesleği mensupları

Bu haller vasiliğe engel durumlar olmayıp, bu kişiler dilerlerse vasilik görevini kabul edebilirler. Ancak görevi reddetme hakları mevcuttur.

Vasiliğe engel durumlar ise;

  • Kısıtlı olma; vesayet altında bulunan bir kimse başkasına vasi olarak atanamaz.
  • Kamu hizmetinden yasaklı olanlar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
  • Vesayet altına alınan kişi ile arasında önemli ölçüde menfaat çatışması veya düşmanlık bulunan kişiler,
  • İlgili vesayet daireleri hakimleri vasi olarak atanamazlar.

Vasinin Görev ve Yetkileri

Vasi atama kararı kesinleşince vasinin göreve başlaması gerekir. Vasinin görevlerini yerine getirebilmesi için de kendisine bir takım yetkiler tanınmıştır. Vasinin görev ve yetkileri ayrıntılı olarak 1723 sy Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet Ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Tüzük’le düzenlenmiştir.

Vasilik ve Kısıtlama Kararına İtiraz

Vesayet davası sonucunda verilen vasilik kararına itiraz mümkündür. İtiraz süresi ve merci; itirazın, vasinin ehliyetine veya kararın esasına ilişkin olmasına göre değişir.

Vasinin Ehliyetine İtiraz

Vasinin ehliyetine ilişkin itiraz, kısıtlama kararının esasına değil, vasi olarak atanan kişiye itirazı ifade eder. İlgili herkesin vesayet kararını öğrendikleri günden itibaren on gün içerisinde, atanan vasinin ehliyetine itiraz hakkı vardır.

Vasilikte, vesayet makamı sulh hukuk hakimliği, denetim makamı ise asliye hukuk mahkemeleridir. İtiraz sulh hukuk hakimliğine yapılır. Vesayet makamı, vasinin veya ilgililerin itirazlarını haklı görürse yeni bir vasi atama yoluna gider.  İtirazları yerinde görmezse, gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildirir. Asliye hukuk mahkemesi, itiraz ve kaçınma talebi hakkındaki son kararı verir.

Vesayet makamının, vesayet dosyasında verdiği  diğer kararlara karşı da, kararı öğrenme tarihinden itibaren on gün içerisinde asliye hukuk mahkemesine itiraz edebilirler. Denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesi gerektiğinde duruşma yaparak itirazı kesin karara bağlar.

Kısıtlama Kararına Karşı İtiraz

Kısıtlama kararının esasına ilişkin itiraz, vasinin ehliyetinden bağımsız, kişinin kısıtlanmasının hukuka aykırı olduğu iddiasına dayanır. Kısıtlamayı gerektiren bir hal olmadığı halde verilen kısıtlama kararına karşı, esasa ilişkin itiraz yoluna gidilebilir. Bu itiraz, istinaf kanun yolu ile yapılır.

Kısıtlama kararının esasına ilişkin itiraz, kısıtlama kararının tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesine yapılır. Bölge Adliye Mahkemesi istinaf incelemesi yaparak itirazı karara bağlar.

Kısıtlama Kararının Kaldırılması

Kısıtlama nedenlerinin ortadan kalkması halinde, başta kısıtlı ve vasi olmak üzere tüm ilgililer, sulh hukuk hakimliğinden vesayetin kaldırılmasını isteyebilirler. Mahkeme kısıtlamanın kaldırılma talebinin gerekçelerini inceleyerek bu konuda karar verir. Verilen karara karşı, tebliğden itibaren iki hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir.

Yurtdışında Verilen Vesayet Kararının Türkiye’de Tanınması ve Tenfizi

Yabancı ülke mahkemelerince verilen vasilik kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi ile ilgili uygulamada uzun süre çelişkili kararlar verilmiş, bunlar Yargıtay kararlarına da yansımıştır. Vesayet kararının kamu düzenine ilişkin olduğu gerekçesi ile tanıma ve tenfizinin mümkün olmadığı yönünde önceki tarihlere ait birçok Yargıtay kararı mevcuttur. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2013/1628 E, 2015/894 K sy kararları ile yurt dışında verilen kısıtlama – vasilik kararlarının, yeniden bir araştırma yapılmaksızın tanıma ve tenfizinin mümkün olduğuna karar verilmiştir.

 2675 sayılı Kanun’un yürürlükten kaldırıldığı gözetildiğinde; dava tarihi itibariyle uygulanacak Kanunun 2675 sayılı Kanun değil, 5718 sayılı Kanun olduğu; bu yoldaki uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile benimsenen, kişilerin yararının gözetilmesi ve her şeyden üstün tutulması ilkesine de uygun düştüğü, ayrıca 1905 tarihli kısıtlamaya ve benzer tedbirlere ilişkin La Haye Sözleşmesinin 3 ve 7.maddelerine göre, kural olarak Milli Hukukun ve Milli Devlet Mahkemelerinin yetkili olmasına karşın, kısıtlanacak şahsın bulunduğu yer (örneğimizde Almanya) makamları da ilgilinin milli hukukuna (örneğimizde Türk Hukuku) veya bulunma yeri hukukuna (Alman Hukuku) göre kısıtlama kararı alabilecekleri benimsenmiştir. Öte yandan; Yerel Mahkeme direnme kararına dayanak yaptığı ve gerekçesine aldığı iki ayrı Yargıtay Hukuk Genel Kurul Kararı, dava tarihinden çok önce yürürlükten kaldırılan 2675 sayılı Kanun’a göre inceleme yapıldığından somut olay açısından emsal karar olma özelliği bulunmamaktadır.

(Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2013/1628 E, 2015/894 K)

Hukuk Genel Kurulunun söz konusu kararından sonra bu konudaki çelişki ortadan kalkmış ve yurtdışında verilen vasilik kararlarının Türkiye’de tanıma ve tenfizinin önünde uygulamada bir engel kalmamıştır.

Kısıtlanma ne demektir?

Kısıtlanma, kanunda sayılan nedenlerin varlığında, kişinin resmi işlerinin idaresi, bazı durumlarda bakım ve korunmasının sağlanması için vesayet altına alınmasıdır. Kısıtlanan kişinin tasarruf ehliyeti olmaz. Resmi işlemleri vasi tarafından yapılır.

Vesayet altındaki kısıtlı evlenebilir mi?

Vesayet altındaki kısıtlı vesayet makamının izni ile evlenebilir. Vesayet makamı, sulh hukuk hakimlikleridir. Evlenme için kısıtlama kararını vermiş olan sulh hakimliğinin izni gerekir.

Kısıtlılık ve vesayet nasıl kaldırılır?

Kısıtlanma nedenlerinin ortadan kalkması halinde, kararı veren sulh hukuk hakimliğine yapılacak başvuru ile kısıtlılık kararı kaldırılabilir. Bunun için kısıtlanan kişinin akıl sağlığına kavuşmuş, bağımlılığından kurtulmuş veya savurganlık durumu oradan kalkmış olmalıdır. Ceza mahkumiyeti nedeniyle kısıtlanma infazın sona ermesi ile kendiliğinden kalkar. Vesayet altındaki küçük de 18 yaşını doldurunca vesayet ortadan kalkar.

Kısıtlanma kararına itiraz nasıl yapılır?

Kısıtlama kararına itiraz, kararın ilgililere tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde istinaf yolu ile yapılır. Yetkili bölge adliye mahkemesi, bu durumda ilk derece mahkemesi dosyasını inceleyerek kararın usule uygun olup olmamasına göre işlem yapar.

Vasiye itiraz nasıl ve nereye yapılır?

Vasi seçimine itiraz, sulh hukuk mahkemesi kararının ilanından sonra on gün içerisinde denetim makamına yapılır. Vasilik denetim makamları asliye hukuk mahkemeleridir. Vasinin, vasilikten çekilme nedenlerine veya ilgililerin atanan vasiye itirazlarını bu süre içerisinde yetkili asliye hukuk mahkemesine yapmaları gerekir.

Vasi, kısıtlıya ait malları satabilir mi?

Vasi, kısıtlının mallarının idaresine ilişkin raporu her yıl vesayet makamına vermek zorundadır. Bu raporda kısıtlının malvarlığı, harcamaları ve mallarının idaresine ilişkin bilgiler yer alır. Vasi, kısıtlıya ait malvarlığını azaltıcı bir işlemi ancak sulh hukuk hakimliğinin izniyle yapabilir. Sulh hakimliği, ancak kısıtlının ihtiyaç veya bakımı için gerekli olması halinde bu tür tasarruflara izin verir.

Vasilik davası, kısıtlanma, vasiliğe itiraz, kısıtlanmasının kaldırılması, yurtdışı vesayet kararlarının tanınması gibi davalar ve tüm avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin – Avukat Çalışma Alanlarımız

Kısıtlanma, Vesayet Altına Alınma ve Vasi Atanması” hakkında 116 yorum

  1. Merhaba. Kisitlinin baska yakini yoksa, yurt disinda oturan birisi vasi olabilir mi? Mahkemeye hangi sıklıkta rapor vermek gerekir? Tesekkurler.

    1. Merhaba
      E devlette görünmesi çok can sıkıcı 2013 te adına açılmış vasi davası e devletten nasıl kaldırılır ya da kaldırmak bundan kurtulmak mümkün mü bugün
      Yardımcı olursanız sevinirim

  2. Merhaba benim abim yuzde 50 engelli babam vasi tayini davasi acmis kendisinin vasi olarak atanmasini istemis abimin yuzde 50 engelli olduguna dair saglik raporu istedi mahkeme ve yakinda rapor cikacak .63 yasinda babam herseye kanan biri internetten tanistigi kadinla beraber ve oyle bir kadina abim dahil bizim paralarimizi yediriyor.vasi olarak atanmasini mahkeme sonuclanmadan engelleyebilirmiyiz yada karar ciktiktan sonrami itiraz etmemiz gerekiyor karar ciktiktan sonra cok gec olabilir.abimin adina bankalarda islem yapmak icin aliyor cunku.

  3. Merhabalar biz 5 kardesiz ben 3 numarayım 2 abim ve 2 kız kardeşim var. Bir süre önce babam a en büyük abim vasi atandı. Babam parkinson hastası ve düzenli bakılması lazım arada bir gidip ziyaret ediyorum ancal son 1 aydır perişan durumda ilaçlarını alamamıs aç kalmış temizlenmemis vesaire. Bu nedenle hareketi iyice kısıtlanmış yatalak durumda. Babamın emekli maaşı var 2 dükkan kirası var 2 de ev var ancak orada abilerim oturuyor. Kiraları ve maası almalarına rağmen bakılmıyor. Babam parasıyla rezil durumda birşey söylesem abilerim hemen azarlıyor. Maddi durumum iyi değil gelirini verin evime götüreyim ben bakayım diyorum olmuyor
    Geliri ile bakım evine verelim diyorum olmuyor. Ne yapmalıyım

  4. Merhabalar babam almanyada rahatsızlandı ve uvey kızkardeşim ( anne ayri)babamız aynı almanyada vasi adayı.sıkıntı kendisi beyni uçuk. Burda ben dilek ce verdim üvey annem kendisi almak istiyor vasiligi. Sikinti babamin üzerine iki apartman üç dükkan iki tarla vardı. Şimdi ise bir apartman kalmış. Vasi adayının durumunu mahkemede kısıtlama imkanım varmı varsa maddeler.uvey annem babamı bakıyor şu an ama apartmanı satarsa babamin üzerine olan onu bakmayacak üvey annem 65 yaşın üstünde babam 85 yaşında ve babama mallarının bazılarını satırmış üç çocuguna yazlık almışlar. Tek bir apartman kalmış
    Birde bu üvey annemin üzerine geçirdigi apartmanın arazisi benimannemin zamaninda alınmış burda bir hak talepte buluna bilirmiyim teşekkür ederim iyi çalışmalar

  5. Iyi aksamlar reyhan hanim.bugun benim bosanma davam.vardi nihayet bosandim.esim bipolar hastasi ve raporu var.babasi vasisi . Rapor oldu icin bana tazminat ve nafaka yok . Birde bir şirkete ortakligi var ordan da bana birsey vermediler. Sonra hepsi cocuklarin ustune gescekmis . Ama bu arada babasi vasi olsu icin şirketeli hisleri baskasinin ustune yapabilirmi.bana bir yol gosterin . Teskkurler

  6. Sayın Avukat Hanım
    Kendine bakamayan, öz bakımı kötü, kronik beslenme bozukluğu nedeniyle yoğun bakım şartlarında tedavi edilmek zorunda kalınılan bir şahsı düzenli bakımının sağlanabilmesi için vasi tayin edilen kişi, kısıtlının rızası olmadan bakım evine yatırabilir mi? Ve bunun için mahkeme kararı gerekli mi? Yanıtınız için şimdiden teşekkür derim.

  7. benim 30 yaşlarında halen hükümlü bulunan uyuşturucu bağımlısı oğluma sulh hukuk mahkemesi tarafından beni vasi tayin etmek istemesi. oğlumun hükümlü olmadan önce bir kaç bankaya borcu vardı bu boröları benden tahsil etmek için mi beni vasi olarak atamak istiyorlar oysa benim bu borçları ödeme gücüm yok bana yardımcı olursanız sevinirim.

  8. Merhaba umarım cevap verirsiniz. Ben 20 yaşında bir ablayim. Annem babam sağ ve birlikte ayrıca 3 kardeşim daha var . En küçük kardeşim 5 yaşında ve babam onu dövüyor sürekli kötü davraniyor. Ben şehir dışında üniversite okuyorum, gerekirse okulu da bırakabilirim kardeşimin velayetini almak istiyorum mümkün değilse de vasisi olup almak istiyorum böyle bir şey olabilir mi acaba ??

  9. Psikiyatri raporu ile lise branş öğretmenliğinden malulen emekli edildim,mahkeme kararı ile kısıtlılık verildi, hayatımı daima refakatçisiz sürdürdüm, Ege Üniversitesi mezunuyum,yaptığım her işi başkaları yapmış gibi gösterdiler ve o kişiler ödüllendirildi,13 yıldır yaşadığım bu haksızlığa zaman zaman itiraz ettiğimde ağır olaylar yaşadım ,şayet bana şizofren denilmezse başkaları şizofren tutuluyormuş, o insanların hür olabilmesi için inanılmaz olaylara ve inanılmaz davranışlara maruz kaldım, gerçek yaşanmış olaylar olmasına rağmen hikaye ,masal, gerçek dışı olaylar gibiydi, insan bu durumda zaten şizofren olabilirdi, oysa ben güçlendim, çünkü gerçekleri bilerek ve söyleyerek yaşadım, şimdi sağlık kurumuna müracaat etmek ve galiba halkıymışsın, yanlış teşhis konulmuş deyip sağlam raporu almak istiyorum, fakat maalesef Türkiye de öyle bir sağlık kurumu kalmamış…….karşılarında gördükleri insana göre değil, o insan hakkında başkalarının görüşlerine göre doktorlar karar veriyorlar, ister istemez ”gerçek doktorların sayıları çok azaldığı için bana gerçek doktor rastlamıyor galiba ” diyorum.

  10. Merhaba,
    Vesayet olan biri yani vasisi olan birinin şartlar kalktığı için vesayetini kaldırmak istiyoruz. 2 yıl geçmesi yeterli mi yoksa vesayet kaldırmak için dilekçe mi vermek gerekiyor. Fiyat paylaşabilir misiniz?

  11. Merhabalar babam kısıtlı.Vasisi olarak tedavi ettirdik Samsun Ruh sağlığı hastenesinde vasilik kaldırmak içim Sulh hukuk ondan sonra Asliye hukuk başvurdum ama red cevabı geldi.Babam süreli bakıma ihtiyaç olduğunu söylediler ancak babam tedavisi öncesi evet öyleydi ayrıca ilk vasi raporunda şizofren hastanın ise taburcu raporunda bibolar afektif bozukluk kendisi için toplum için tehlikesi azaldığı yönünde yazı ve rapor var.Ancak engel raporu yok ama vasilik kalkmıyor yardımcı olurmusunuz

    1. Merhaba, kısıtlılık durumunun kaldırılması ancak mahkeme kararıyla mümkündür. Mahkemeye yaptığınız başvuru belirttiğiniz raporlara rağmen reddedilmişse, yeni bir durum ortaya çıkana kadar yapacağınız yeni bir itirazın faydası olmaz. Mahkeme kararlarına karşı kanun yolları tükenmemişse ancak bu hakkınızı kullanabilir, karara itiraz edebilirsiniz.

  12. Merhaba benim bir sıkıntım olmadığı halde ailem mahkeme kararı çıkartarak bana zorunlu yatış şu an bi sıkıntı yok ama istedikleri zaman beni tekrar oraya gönderebiliyorlar nasıl bu durumdan kurtulacağım avukat mı tutmam gerekiyor teşekkürler.

  13. Annenin kulagı ve duyma sıkıntısı var ve kerdeşim kandırır diye satış yasagı diye dava actım satış yapabilir mi şuanda vası davalıgı da var için de bu durumda satış yapabilir mi

    1. Babama kardeşi vasi olarak atandı. Babamın zeytin parası kendi hesabında. Mahkemeye dilekçe vererek ve hakim kararı ile o para çekilebiliyormuş. Babamın borcu ve benim de ihtiyaçlarım sebebiyle paraya ihtiyacımız var. Ancak çok para harcadığımızı falan söyleyerek para işini zora sokuyor. Halbuki benim tedavi için Ankara’ya gidip gelmem,faturaları ödeyebilmem,babamın borcunu ödeyebilmesi için paraya ihtiyacımız var. Babam adliyeye şikayet edebilir mi? Bunlar dışında manevi olarak da kusurları var. Görevden alınsa vasilik yapacak başka uygun kişi yok. Ne yapılmalı?

  14. Selamın aleyküm kisitleme kaç yaşina kader geçerlidir, evliyim çocuk doguracam ? Babam kisitlemesi hala gecerlimidir lütfen ? Cavaplayin .

  15. Reyhan hanim,
    Hapisteki kısıtlı kişi 18 yaşından küçük oğlu için Hollanda oturum izninde kullanilmak üzere, muvaffakatname verebilir mi?

  16. Vasilik için başvuruda bulundum babam dan sağlık raporu istediler raporu henüz almadık.saglik durumu iyiye gittiğinizi vasilik davasından vazgeçmek istiyorum dilekçe ile feragat icin basvursam kabul edilir mi?kalem ile görüştüm bana artk kamu davasi oldugu icin iptalin kabul edilmeyeceğini söylediler.hangisi doğru acaba?

    1. Merhaba. Mahkeme kalemi doğru bilgi vermiş. Mahkeme kendisi inceleme yapmaya devam eder. Sizin vazgeçmenizle dosya kapanmaz. Kısıtlama ve vasiliğe ilişkin başvurular ihbar niteliğinde olup, mahkemece resen inceleme yapılır.

  17. Merhaba avukat hanım annem yüzde doksansekiz özürlü vasisi benim ama başka bir ile taşındım annemin ikametgahi için nüfus müdürlüğünemi gitmeliyim yoksa vasilik veren sulh mahkemesine mi başvurmalıyım yanıtlarsanız.sevinirim iyi akşamlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön