Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Yurtdışı boşanma davaları

Sorularla Yurtdışında Boşanma ve Tanıma Tenfiz *2023

Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi ve icra edilebilmesi için tanıma ve tenfiz gerekir. Tanıma ve tenfiz avukatına Türkiye’de boşanma işlemleri ile ilgili sıkça sorulan soruların bazıları şu şekildedir:

1. Yurtdışında boşandım, Türkiye’de neden evli görünüyorum?

Yurtdışında verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus kaydına işlenmesi için Türkiye’de tanıma ve tenfiz işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Aksi halde bu karar kendiliğinden Türkiye’de geçerli hale gelmez. Örneğin Almanya’da gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de geçerli olması için Türkiye Mahkemelerince tanınması ve tenfizi gerekir.

2. Türkiye’de Tanıma ve Tenfiz Şartları Nelerdir?

Yurtdışında verilen mahkeme kararlarının Türkiye’de tanıma ve tenfizi şartları Milletarası Özel Hukuk Usulü Kanunu ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre yurtdışı mahkeme kararının tanınması tenfizi için;
Kesinleşmiş bir hukuk mahkemesi kararı bulunmalı
Kararı veren mahkemenin bağlı bulunduğu ülke ile Türkiye arasında, karşılıklı tenfizi mümkün kılan bir sözleşme bulunmalı veya o ülke kanunlarında Türkiye’de verilen mahkeme kararlarının  tenfizini mümkün kılan bir düzenleme bulunmalı (karşılıklılık şartı denen ve tenfiz için aranan bu şart tanıma için aranmaz)
Yabancı mahkeme kararı, Türkiye mahkemelerinin münhasır yetkisine giren bir konuda verilmiş olmamalı
Yurt dışında verilen mahkeme kararı, Türkiye kamu düzenine aykırı bulunmamalı
Tanıma veya tenfizi istenen mahkeme kararına konu olan yurtdışı yargılamasında karşı tarafın savunma hakkı kısıtlanmamış olmalıdır.

3. Tanıma ve Tenfiz İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yabancı ülke mahkeme kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi, açılacak tanıma ve tenfiz davası ile mümkündür. Bu davanın kabul edilebilmesi için gerekli olan belgeler;
Yabancı ülke mahkeme (yurtdışı boşanma) kararının kesinleşme şerhi içeren aslı
Kararı veren mahkemenin bağlı bulunduğu devletin yetkili makamlarından alınacak Apostil şerhi (damgası)
Yurtdışı mahkeme kararının yeminli tercüman tarafından yapılmış noter veya konsolosluk onaylı tercümesi

4. Apostille Şerhi Nedir? Nereden Alınır?

Apostille Şerhi, bir belgenin, o ülke resmi makamları tarafından düzenlenmiş olduğunu gösteren ve diğer ülkelerde de yasal olarak geçerli kabul edilmesini sağlayan bir tasdik işlemidir. Bu şerh, resmi belgenin düzenlendiği ülke tarafından verilir. Bu işlem oldukça basit bir işlem olup, tasdik edilmek istenen resmi belgeye, şerhi vermeye yetkili makam tarafından bir damga vurulması veya etiket yapıştırılmasından ibarettir. Apostil Şerhi, Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması yönünde imzalanan uluslararası Lahey Sözleşmesinde düzenlenmiş ve dolayısıyla bu sözleşmeye taraf olan ülkeler arasında hüküm ifade eden bir işlemdir. Sözleşmeye taraf olan ülkeler, Apostille şerhini vermeye yetkili makamını kendisi belirler.
Örneğin Fransa’da boşanma kararına veya resmi bir belgeye apostil şerhi vermeye yetkili makamı Fransa devleti tayin edecektir.
Türkiye’de düzenlenmiş bir belgenin yurt dışında geçerli olabilmesi için Apostille şerhini vermeye yetkili Türkiye Makamları; idari belgeler için valilikler, adli belgeler için ise ağır ceza mahkemesi ve kuruluşu olan merkezlerdeki adli yargı adalet komisyonu başkanlıklarıdır.Apostil şerhi nedir? Nereden alınır?

5. Tanıma ve Tenfiz Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Tanıma ve Tenfiz davası, Türkiye’de ikametgahı olan kişiler için ikametgahlarının bulunduğu yer mahkemesinde; Türkiye’de ikametgahı bulunmayan kişiler için İstanbul, Ankara veya İzmir mahkemelerinden birisinde açılır. Tanıma ve tenfiz davalarında yetki kesin yetki kuralı olarak görülmediğinden, yetki konusunda mahkemelerce kendiliğinden bir inceleme yapılmamaktadır. Bunun sonucu olarak da davalı tarafından yetkiye itiraz edilmediği sürece, tanıma ve tenfiz davası Türkiye’de herhangi bir yer mahkemesinde görülebilmektedir.

6. Tanıma ve Tenfiz Davasını Kimler Açabilir?

Tanıma ve tenfiz davasını, yurtdışında verilmiş mahkeme kararının taraflarından birisi açabilir. Bununla birlikte, taraf olmasa dahi, kararının tanınmasından hukuki menfaati olan herkes bu davayı açabilir. Tanıma ve tenfiz davası açabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaya gerek yoktur. Taraflardan birisi yabancı uyruklu olabileceği gibi, her iki taraf da yabancı uyruklu olabilir. Örneğin, Alman vatandaşı olan taraf, Belçika’da verilmiş boşanma kararının Türkiye’de tanıma ve tenfizi için dava açabilir.

7. Tanıma ve Tenfiz Arasındaki Fark Nedir?

Tanıma; yabancı ülkede verilmiş olan bir mahkeme kararının kesin hüküm olarak tanınması demektir. Tanınan yabancı ülke mahkeme kararı, Türkiye mahkemeleri nezdinde kesin delil niteliğine sahip olmaktadır.
Tenfiz; bir yabancı ülke mahkeme kararının Türkiye’de icra edilebilmesini sağlayan hukuki işlemdir. Yabancı ülkede verilen bir mahkeme kararı, sadece tanınmakla Türkiye’de icra edilebilirlik kazanamaz. Bunun için kararın tenfizi gerekir. Tenfiz, yabancı ülke mahkeme kararına Türkiye mahkemelerince verilmiş bir karar vasfı kazandırır ve icrasına olanak sağlar. Tenfiz, tanımayı kapsayan bir işlemdir.

8. Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tanıma ve tenfiz davasının süresi, belgelerin eksiksiz olması ve tebligat işlemlerinin tamamlanma süresine göre değişiklik gösterir. Tüm belgelerin eksiksiz olması ve her iki tarafın da Türkiye’de yaşıyor olması durumunda  mahkemenin iş yüküne göre kısa bir sürede sonuçlanmaktadır. Yine yurtdışında yaşamakta olan tarafların her ikisi de Türkiye’de tanıma avukatı ile temsil ediliyorsa tanıma tenfiz davası, bir hafta ile iki ay arasında sonuçlanabilir.
Taraflardan birisinin yurtdışında ikamet etmesi ve tanıma tenfiz davasında avukatla temsil edilmemesi halinde, yurtdışı tebligat işlemleri bu süreyi uzatır ve dava ikametgahın bulunduğu ülkeye göre altı ay ile sekiz ay sürebilir.
Yurtdışında yaşayan muhataba tebligat işlemleri hakkında bilgi için Yurtdışı Tebligat İşlemleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

9. Tanıma Tenfiz Davası Avukat Ücreti ve Masrafı Ne Kadardır?

Tanıma ve tenfiz davası maktu harca tabi bir dava olup, bu harç her yıl Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Dava masrafına, dava açılırken yatırılması gereken gider avansının eklenmesi de gerekir. Taraflardan birisinin yurtdışında ikamet etmesi ve avukatla temsil edilmemesi durumunda dava süresi uzayacağı gibi, dava masrafı da artar. Tanıma ve tenfiz davasında avukat ücreti her avukatın serbestçe belirleyeceği serbest bir miktardır. Bunun için Adalet bakanlığı Avukatlık Asgari Ücret tarifesi baz alınabileceği gibi, bağlı bulunulan baronun yayınladığı tavsiye niteliğindeki Avukatlık Ücret Tarifesi de temel alınabilecek veya Avukatlık Asgari ücret tarifesinin altında olmayacak şekilde, bunlardan tamamen bağımsız bir vekalet ücreti belirlenebilecektir.

10. Yurtdışında Verilen Boşanma Kararının Tanınması Nasıl Yapılır?

Fransa’da verilen boşanma kararı Türkiye’de nasıl geçerli hale gelir?
Almanya’da verilen boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi nasıl yapılır?
Avusturya boşanma kararı Türkiye’de tanınır mı?
İngiltere’de boşandım, Türkiye’de boşanmış sayılır mıyım?
İsviçre’de verilen boşanma ve velayet kararı Türkiye’de nasıl uygulanır?
Belçika’da alınan boşanma kararının Türkiye’de tanınması için ne gerekir?
Amerika’da verilen boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi mümkün müdür? Nasıl yapılır?
Avustralya’daki boşanma davası kararı Türkiye’de geçerli olur mu?
Yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararının tanıma ve tenfizi MÖHUK hükümlerine tabidir. Bunun için yurtdışı boşanma kararının, kanunda aranan şartları taşıması gerekir. Bununla birlikte Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesi uyarınca yurtdışında verilen boşanma kararlarının dava açılmadan idari yolla tanınmasına olanak sağlanmıştır. Yabancı mahkemeler veya idari makamlarca verilen boşanma veya evliliğin iptaline ilişkin kararların doğrudan nüfus kaydına tescili için de bir takım şartlar aranır. Bu şartların yokluğunda yurtdışı boşanma kararının tanıma ve tenfizi genel hükümlere göre ve ancak dava yoluyla yapılabilir.

11. Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfusa Tescili Şartları Nelerdir?

Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesi uyarınca, yurt dışında verilen boşanma kararlarının dava açılmadan nüfus kütüğüne tescili mümkündür. Düzenlemede, yabancı ülke mahkemeleri veya idari makamları tarafından verilen boşanma, evliliğin butlanı veya iptaline ilişkin kararlar;
Türk vatandaşı olan eşlerin bizzat veya avukatları aracılığı ile birlikte başvurusu,
Taraflardan birisinin yabancı veya ölmüş olması halinde ise Türk vatandaşı olan tarafın, tek taraflı başvurusu ile Türkiye’de nüfus kütüğüne işlenebilmektedir.
Yabancı mahkeme ve idari makamlarca verilen boşanma ve evliliğin iptaline ilişkin kararların nüfus kaydına tescili hakkında ayrıntılı bilgi için Yurtdışı Boşanma Kararının Nüfus Kütüğüne Tescili başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

12. Yurtdışında Verilen Ortak Velayet Kararı Türkiye’de Uygulanabilir mi?

Türkiye hukuk sisteminde ve bugüne kadar süregelen uygulamalarda, yurtdışında verilen ortak velayet kararlarının tanınması ve tenfizi talepleri, Türkiye mevzuatında bu yönde bir düzenleme bulunmadığı gerekçesi ile reddedilmişti.
Ancak “Türkiye’nin 14 Mart 1985 tarihinde imzaladığı uluslararası sözleşme protokolünün onaylanmasının 25 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6684 sayılı kanunla uygun bulunması”, Türkiye hukuku açısından da ortak velayet yolunu açmış ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Türkiye’de ortak velayetin mümkün olduğuna dair 20.02.2017 tarihli ilk kararını vermiştir.
Bu karar uyarınca ortak velayete dair yabancı ülke mahkeme kararlarının tanınması mümkün hale gelirken, Türkiye’de açılan velayet davalarında da ortak velayete hükmedilmesi yolu açılmıştır.
Sonuç olarak, yabancı mahkemelerce verilmiş ortak velayet kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi mümkündür.

13. Yurtdışında Verilen Nafaka Kararı Türkiye’de Uygulanır mı?

Yurtdışında verilmiş nafaka kararları ancak Türkiye’de tenfiz edildikten sonra icraya konabilir. Kanunla düzenlenmiş olan genel şartları taşıması durumunda, yabancı ülke mahkemesince verilen nafaka kararlarının da Türkiye’de tanınması ve tenfizi mümkündür. Tenfiz ancak dava yoluyla yapılabilir. İdari makamların tenfiz işlemi yapma yetkisi yoktur.

Yurtdışında Boşanan Kadın İçin İddet Müddeti Ne Zaman Başlar?

Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun 59. maddesi “yabancı ilâmın kesin hüküm veya kesin delil etkisi yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade eder” şeklindedir. Buna göre, yurtdışında boşanan kadın için bekleme süresi, yabancı mahkeme boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar.

Tanıma ve Tenfiz Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Yurtdışı boşanma kararlarının tanınması, ortak velayet, çocuk kaçırma ve Lahey Sözleşmesi uyarınca çocuk iadesi gibi uluslararası hukuk avukatı desteği ve hukuki danışma için avukatlık büromuza ulaşabilirsiniz.

Sorularla Yurtdışında Boşanma ve Tanıma Tenfiz *2023” hakkında 38 yorum

    1. Yabancı mahkemece verilmiş boşanma kararlarının dava olmadan tanınması, ancak ilgili KHK’nın yürütmesi ile ilgili yetkili makamlarca yapılacak yasal düzenleme ile mümkün olabilecektir. Gerekli yönetmeliğin hazırlanması yürütme organının görevi olduğu için yasal düzenlemelerin ancak uygulama safhasında yer alan biz avukatların bu zamanını bilebilme imkanımız yok ne yazık ki.

  1. Yurt dışında gerçekleşmiş bir boşanma davası sonucunda yine yurt dışında verilmiş olan nafaka artırımı davasının Türkiye’de tenfizi için karar verilebilmesi boşanma davasının tanınmasına bağlı mıdır?

    Yurt dışında verilmiş olan boşanma kararı Türkiye’de henüz tanınmadan, yine yurt dışında verilmiş olan nafaka artırımı kararının Türkiye’de tenfizi mümkün olabilir mi? Yargıtay’ın bu husustaki kararları mevcut ise konuyu aydınlatabilirseniz çok sevinirim.

    Saygılar,

  2. kaç aydır bekliyoruz şimdide yılbaşından sonra uygulamaya geçecek diyorlar lütfen ya artık uygulamaya girsin eşimle imam nikahı kıydık ama nilah kıyamıyoruz eşimin ikimci evliliği fransada bitmiş amaburda bunu tanıtamıyor uygulama çıksa herşey olucak eşimle nufus müdürlüğüne gidip boş dönüyoruz allah aşkına biranevvel bu konuyu halledin sesimi kime duyuracağımı şaşırıdım yılbaşını bekliyoruz bakalım ……

    1. Boşanma kararlarının tanınması ile ilgili KHK’nın uygulanmaya başlamasından sonra da eşinizin tek başına nüfus müdürlüğüne talepte bulunması yetmeyecektir. Eski eşinin de bizzat veya vekili aracılığı ile birlikte aynı işlemi yapması gerekecektir.

      1. eski eşi fransada evlendi türkiyeye gelmiyor gelsede imza falan atmaz işleri daha zorlaştırır inanın napacamızı bilmiyorum bunu yeni öğrendim avkat bize böyle bir bilgi vermedi aceba başka bi çözümü varmıdır ,normalde bu kanun uygulamaya girse bir sürü problemler var allah yardımcımız olsun inşallah……

    2. tugba hanim selam
      oncelikle gecmis olsun yaziniza istinaden ben almanyada bosandim simdi davam acildi gecen yani 2017 de dava actim mahkemem bu ay 23 unde yani anlasilacagi gibi karar uygulaniyor suanda.
      kolay gelsin insallah hersey en kisa zamanda siizin icin hayirli olur….

  3. Almanya’da boşandığım eşim Türkiye’de boşanabilmemiz için Vekaletname vermiyor kendiside katılmayacak. Beni ne gibi zorluklar bekliyor?

    1. Eski eşinizin bulunduğu yere yurtdışı tebligatı yapılacaktır. Kendisi yabancı uyruklu ise tebligat ve içeriğindeki belgelerin de kendisinin diline çevrilerek gönderilmesi gerekecektir. Tebligat işlemleri tanıma tenfiz davasının süresinin uzamasına neden olacaktır.

  4. Merhaba ben 2006 da Almanya da boşandım 2013 de tanıma ve tenfiz davası açtım dava bitti karşı taraf tebligatı kasıtlı olarak almadığı için yıl 2018 oldu ben hala boşanamadım evli görünüyorum, avukatım karşı taraf tebligatı almadığı sürece boşanma olmaz diyor 2006 yılından beri 2 çocuğuma nafaka bile ödemedi babamın emeklilik parasını da alamıyorum çok zor durumdayım maddi durumumda iyi değil ben türkiyede yaşıyorum o Almanya da adres doğru ama giden tebligatları bu adreste o isimde biri yok diye almıyor göya konsolosluğa gittiğinde de sen alman vatandaşı olmuşsun git önce Türk vatandaşı ol sonra tebligatı al demişler lütfen bana yardımcı olur musunuz 10 dan fazla tebligat gönderildi bide alman vatandaşı olan birinin tc numarası olur mu nüfus kayıt örneği çıkardım tc numarası vardı ve vatandaşlıktan çıktığına dair bir not yoktu…

        1. Avukatınız varsa lütfen hukuki sorularınızı kendisiyle paylaşınız. Dosyanın durumunu en iyi bilecek kişi dosyanın avukatıdır. Bir avukattan hukuki yardım alırken başka avukatlardan ücretsiz danışma talep etmek etik açıdan da uygun değildir.

  5. Merhaba tanima tenfiz davalari ne kadar sure Ile sonuclaniyor. Karsi tarafin istegi olmadan?? Turkiyede bosanmak mi yoksa yurt disinda bosanip be turkiyede tanima tenfiz davasi acmak mi akillica. Tesekur ederim

    1. Tanıma tenfiz davalarında dava süresi, tarafların yurtdışında veya Türkiye’de bulunmamaları, adreslerinin bilinip bilinmemesi, davada her iki tarafın da vekille temsil edilip edilmediğine göre değişir. Karşı tarafın adresi bilinmiyor ve vekil ile de temsil edilmiyorsa sadece tebligatın yapılması dahi aylar sürebilir. Ancak davada bir vekille temsil edilmesi durumunda dava bir ayda da sonuçlanabilir. Tanıma ve tenfiz davası mı, Türkiye’de boşanma davası mı sorusu da, öznel duruma göre değişir. Tanıma işlemleri yurtdışında daha kolay olduğundan, Türkiye’de boşanma davası açmak daha avantajlı olabilir. Ancak tarafların ikametgahları ve tebligat meselesi boşanma davasında da aynı şekilde geçerli olacaktır.

  6. Merhaba Ben kanadada yasiyorum. Ben turk eski esim turk. Bir oglumuz var. 2012 yilinda ayrildik. Velayet davasi Haziran 2016 da sonuclandi. Kanada mahkemesi velayeti anneye yani bana verdi. Eş nafakasi istemedim ama cocuk nafakasi aliyorum. malesef bosanma ve nafaka davasi birlikte gorulmedi ama ben bosanma islemini yaparak Kasim 2016 da bosanma evragini aldim. Bu arada Turkiyede de ayriyetren bosanmam gerektigini bilmiyordum. Bu arada kasim 2016 da hamile kaldim. Hamimeligim esnasinda tesadufen tanima tenfiz davasini ogrendim. Yeni dogan cocugum temmuz 2017 dogumlu. Simdiki esimle common law relationship adi altinda beraber yasiyorum. Bu Kanada kanunlarinca bir nevi evlilik sayiliyor. Yeni dogan cocugum dogum belgesinde babasi simdi esimin adi kayitli. Ben ve yeni esim kanada vatandasligimiz var. Yeni esim Kolombiyali. Yeni dogan cocugumizda 3 vatandasli olamayacagindan dolayi Kolombiya ve Kanada vatandasligi olacak. Bu arada eski esim tehtit ettigi icin 2014 yilinda 3 yillik uzaklastirma kararida aldirdim. Kardesim araciligi ile eski esimle kontaga gecip Turkiyede de dava acilmasi gerektigini haber verdim. Adamin yaniti ne acelesi var oldu. Yani adamin cokta umurunda degil acikcasi. Size bir kac sorum olacak.
    1 Ben Turkiyede tanima ve tenfiz davasi mi acmam gerek yoksa sadece tanima davasi mi acmam gerek?( turkidede ortak bi mal olmadigindan ondan bir maddi beklentim yok)
    2 Yeni dogan cocugum tanima tenfiz davasinda sorun teskil edermi. Yani konsolosluktan bir bayan bana sorun teskil edebilir dedi. Yani eski esimden babasi olmadigina dair velayet davasi felan acmam gerekecekmi. Tanima / tenfiz davasinin uzamasina sebep olurmu? Yada gorulecek davada yeni dogan cocuktan bahsetmem gerekecekmi?
    3 Tanima / tenfiz davasi tek tarafli acarsam Kanadadan ne kadar surer ?

  7. Kolay gelsin Reyhan hanim tebligatlari takip edemiyor muyuz karsi tarafa ulaşmış mi ulasmamis mi diye acaba ?? Ptt ile kargo yolluyoruz da takip ediyoruz bunda edilmiyor mu ki

  8. Merhabalar yeni düzenleme ile ilgili yönetmenlik 7 şubatta resmi gazetede yayımlanmış haberi olmayanlara duyrulur yurt dışı boşanmasıyla ilgili haber

  9. Merhaba ben tanima ve tenviz davasini actim krsi tarafin onayi olamdigi icin 10 aylik bir surecten sonra dava sonuclandi. Ancak davanin sonuclandigida tekrar tebligat seklinde gidiyor. Bu islem ne kadar surer? Nufusa bekar olarak ne zaman gecebilirim. Temnuzda dugunum var nikah yetisecekmi bilmiyorum. Son tebligat surecini bilen varmi? Lutfen yardimci olurmusunuz

    1. merhaba davanız ne oldu son evrak geldimi merak ettımm bende aynı durumdayım dava sonuclandı son tebligatı bekliyprum

  10. Evleneceğim kisi alma yada bosandı ocak 2017 de tanıma ve tenfiz davası açtı 31 ocak 2018 de dava bitti 13 marta karşı tarafa tebilğ yapıldı bunun sonucu ne zaman beli olur neden bu ladar belkiyoruz

  11. Merhabalar
    Ben yurtdisinda ikamet eden Turk vatandasiyim, yurt disinda bosandigim esim yabanci uyruklu ( Turk vatandasligi yok ) yurtdisindaki bosanma evraklarimi gerektigi sekilde hazirlayip Turkiye de de bosanabilmek icin Tanıma Ve Tenfiz davasi actim (yasi kucuk cocugumuz yok tek oglumuz var o da 21 yasinda ) yaklasik 5 ay gibi sure sonra mahkeme gunu verildigini e-devletten ogrendim benim sorum su davanin sonuclanmasi icin mahkeme gunu ve saati mahkemede hazir bulunmam gereklimi ? ( Avukat tutmadim, kimseye vekalet vermedim, evraklari da TR geldigimde kendim vermistim, bu arada evraklarda yurtdisinda ikamet ettigimi belirtmistim) eger mahkemede bulunamazsam hakimin bosamama gibi secenegi varmi yani kisacasi Tanıma Ve Tenfiz in olmasi icin mahkemede bulunmalimiyim ? Tesekkur ederim

    1. Hukuk Mahkemeleri Kanunu gereğince, davacının davasını takip etmesi gerekir. Taraflarca takip edilmeyen dosya yenileninceye kadar işlemden kaldırılır. Üç ay içerisinde yenilenmeyen dosyalar hakkında da davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Yani açtığınız davanın duruşmasına bizzat veya avukatınız vasıtasıyla katılmanız gerekir.

  12. Merhabalar.
    Yurtdışında görevi kötüye kullanma suçu nedeniyle yapılan soruşturma neticesinde aynı mahkemece hem ceza hem de tazminata hükmedilen bir karar da yargılama aşamasında resmi tercüman bulunmaması ve kayıtlarda bilirkişi incelemesi yapılmadan tazminata hükmedilmesi nedeniyle tanıma/tenfiz kararına itiraz mümkün müdür. Tenfiz edilen karar direk icraya verilebilir mi. Şimdiden teşekkürler.

  13. İyi günler nişanlımın 1 senedir süren tanıma ve tenfiz davası geçen cuma duruşma yapılıp dosya durumu karara çıkmış yazdı e devlette bu durumda dava bitti mi bittiyse nikah ne zaman kıyabiliriz yardım edin lütfen

  14. Merhaba azerbaycan makamları önünde evlendim türk konsolosluğunada bildirdim nikah cüzdanı ücretini ödedim ve 23.10.2018tarihinde gelmemü söylediler fakat eşimle evlenmeden vaz geçdik ne yapmam gerek konsolosluğa gitsem iptal ettire bilirmiyim lütfem acil cevap yazın

  15. Tanima tenfiz davam 25. Ekim 2018 de sonuclandi. Gerekceli karar haftaya biticek sonra eski esime isvicreye teblig edilicek. Nufusa ne zaman bekar olarak gecerim ?

  16. Eşim ve ben Hollanda da gurbetciyiz hem Türkiye hem Hollanda vatandaşlığı mız var. Hollanda da boşandıktan sonra ben Türkiye de tanıma tenfiz davası açarsam Türkiye de sadece ben mi bekâr görünurum yoksa ikimiz de mi bekâr görünürüz.

  17. merhabalar bende isviçrede boşandım türkiyedede tanıma tenfiz davası açtım açtıktan sonra 7 ay içinde dosya karara çıktı karşı tarafa tebligat gönderdik 2 aydır bekliyorum edevlette bakıyorum evli gözüküyor bekar olarak ne kadar daha bekleriz bilgi verirseniz sevinirim?

  18. merhabalar bende boşanma davam oldu kesinleşmiş kararı alalı 3 ay oldu yanlız yurt dışına tebligat gittiği için daha gelmemiş ne zaman bitmiş olur acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön