Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Özel okul öğretmenlerinin kıdem tazminatı hakkı

Özel Okul Öğretmenlerinin İşe İade Ve Kıdem Tazminatı Hakkı

Bir çok öğretmen, özel okul, dershane ve temel liselerde her yıl sözleşmesi yenilerek çalışmakta. Bu öğretmenlerin iş güvencesi hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağı hakkında son dönemde birbiri ile çelişkili kararlar ortaya çıkmıştır.

Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin durumu esas olarak 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda düzenlenmiştir. İşveren özel okul ile çalışan öğretmen arasındaki uyuşmazlıklarda bu kanun ile birlikte İş Kanunu hükümleri de uygulama alanı bulacaktır.

Özel Kurum Öğretmenleri Özlük Hakları ve Yargıtay Kararları

5580 sy Kanun’un 9. Maddesi, özel okul öğretmenlerinin özlük hakları ile ilgili temel bir düzenlemedir. “Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir. Okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.”

Özel okul öğretmenlerinin, sözleşmelerinin yenilenmemesi halinde hangi güvencelerden faydalanacakları bu sözleşmenin niteliğine bağlıdır. Son dönemde Yargıtay dairelerinin birbiri ile çelişkili kararları da sözleşmenin belirli süreli mi yoksa asgari ancak belirsiz süreli mi kabul edileceği konusundaki görüş ayrılığına dayanmaktadır.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2015/9173 E, 2015/16798 K sy ve 07.05.2015 tarihli kararında özel kurum eğitim personelinin sözleşmesi belirli süreli değil, asgari süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilmiştir. Bu yorumun kabul edilmesi durumunda, sözleşmesi yenilenmeyen özel okul öğretmenlerinin hem işe iade dava hakkı, hem de kıdem ve ihbar tazminatı hakkı olduğu sonucuna varılır.

Aynı konudaki Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 2015/10818 E, 2015/13309 K, 13.04.2015 tarihli kararında ise özel kurum öğretmenlerinin sözleşmelerinin belirli süreli olduğu ve bu nedenle iş güvencesi hükümlerinden faydalanamayacakları sonucuna varılmıştır. Bu karar gereğince de sözleşmesi yenilenmeyen özel kurum öğretmenlerinin işe iade talep hakkı bulunmayacaktır.

Bu çelişkili daire kararları sonrasında, İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu toplanarak bu konuda bir içtihadı birleştirme kararı vermiştir.

İçtihadı Birleştirme Kararına Göre Özel Okul Öğretmenlerinin İşe İade Hakkı

Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 2017/1 E, 2018/2 K sy ve 23.02.2018 tarihli kararı ile özel eğitim kurumlarında 5580 sy kanunun kapsamında çalışan öğretmenlerin belirli süreli iş akdi ile çalıştıkları kabul edilmiştir.

“Bu açıklamalar ışığında 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 9. Maddesinde belirtilen iş sözleşmesinin niteliğinin belirli süreli iş sözleşmesi olduğu anlaşılmakla, kanunda öngörülen bu durumda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 11. Maddesinde belirtilen objektif koşulun gerçekleştiği kabul edilmelidir. Başka bir anlatımla kanun hükmünün sözleşmenin belirli süreli yapılması zorunluluğunu öngördüğü durumda objektif koşulların varlığı aranmaz. Kanun hükmü ile sözleşmenin belirli süreli yapılması gereken hallerde belirli süreli sözleşmenin zincirleme yapılması da sözleşmenin belirli süreli olma niteliğini ortadan kaldırmaz.”

Karardaki bu açıklamaya göre, sözleşmenin zincirleme olarak yenilenmesi de sözleşmeyi belirsiz süreli sözleşme haline getirmeyecek ve özel okul öğretmenlerinin işe iade davası açma hakkı olmayacaktır.

Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulunca verilen içtihadı birleştirme kararları, kanun gibi bağlayıcıdır. Bunun sonucu olarak  çelişkileri ortadan kaldırılmış olan bu karar ile özel okul öğretmenlerinin işe iade davası açabilmesinin önü kapatılmıştır.

Kararın Sonuçları ve Karşı Oy Yazısı

Karar oy çokluğu ile alınmış, bir üye tarafından da karşı oy yazısı yazılmıştır. Karşı oy yazısında belirtildiği gibi;

“Eğitim ve öğretim devamlı yapılan bir faaliyettir. 5580 sayılı kanunda açık ve anlamlı düzenlenmediği için 4857 sayılı İş Kanunu’nu 11. Maddesi uyarınca objektif esaslı nedenler aranacaktır.

Doktrinde belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştıklarını kabul eden görüşlere bakıldığında, eğitim elemanlarının kıdem tazminatı ve iş güvencesine kavuşturulması için yasal değişiklik yapılmasını veya yönetmeliğin değiştirilmesini belirtmektedirler. Ancak yasa değişikliği olmadan da asgari süreli sayılarak özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim elemanlarına bu haklar sağlanabilirdi. Ne yazık ki bu fırsat çoğunluk görüşü ile kaçmıştır. Artık yasal düzenlemeden başka bir yol kalmamıştır.

Çoğunluk görüşü ile özel okul kurumu eğitim elemanları,

a) iş güvencesinden mahrum kalmışlardır.

b) Asgari süre sonunda işverenin feshinden dolayı ihbar tazminatı talep edemeyeceklerdir.

c) Zincirleme yapıldıkları ve belirli süreli olma özelliklerini korudukları için süre bitiminde (örneğin 10 uncu yılın sonunda) kendiliğinden sona erdiği için kıdem tazminatı talep etmeleri tartışmalı hale gelmiştir.

5580 sayılı Kanunun 9. Maddesindeki ‘en az bir takvim yılı’ ibarelerinden iş sözleşmesinin belirli iş sözleşmesi olduğunu kabul etmek, lafzi, dar ve lehe yorum yöntemleri ile işçi lehine yorum ilkesine aykırıdır.”

Özel Okul Öğretmenlerinin Kıdem ve İhbar Tazminatı Hakkı

Yukarıda değinilen içtihadı birleştirme kararında özel okul öğretmenlerinin sözleşmeleri belirli süreli sayılmıştır. Süre sonunda sözleşmenin feshi durumunda ihbar tazminatı hakkı da ortadan kaldırılmış olmaktadır. Ancak, özel okul öğretmenlerinin bu durumda kıdem tazminatı talep etmesi önünde yasal engel bulunmamaktadır. Özel eğitim kurumu ile öğretmen arasındaki sözleşme, süresi sonunda sona erse de, sözleşmenin yenilenmemesi haklı bir nedene dayanmıyorsa, öğretmenin kıdem tazminatı hakkı doğacaktır.

Zincirleme İş Sözleşmesi Nedir?

Belirli süreli iş sözleşmesinin esaslı bir neden olmaksızın, birden fazla kez uzatılması halinde zincirleme iş sözleşmesi ortaya çıkar. Bu durumda sözleşme, en başından itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilir. İş sözleşmesinin feshi halinde işçilik tazminat ve alacakları, ilk sözleşme tarihi baz alınarak hesaplanır. Ancak belirli süreli iş sözleşmesinin esaslı bir nedenle yenilenmesi halinde zincirleme iş sözleşmesi oluşmaz. Sözleşme, her yenilendiğinde belirli süreli olma özelliğini korur.

Mersin İş Hukuku Avukatı İlgili Yazıları

Mersin iş hukuku avukatı alanında hizmet veren avukatlık büromuz tarafından iş davaları hakkında bilgilendirici yazılar yayınlanmaktadır. Avukatlık ofisimizde iş hukuku alanında uzman arabulucu Reyhan Kayışlı Arslanbuğa tarafından yüz yüze ve online olarak arabuluculuk hizmeti de verilmektedir.

İşe iade davası, koşulları, dava açma süresi, iş davalarında zorunlu arabuluculuk, boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatı hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. İşe İade Davaları

Kıdem tazminatı davası, şartları, iş akdinin haksız feshi, haklı fesih, işçinin istifası durumunda kıdem tazminatı hakkı konularında ayrıntılı bilgi için bkz. Kıdem Tazminatı Davaları

İşçilik ücret ve tazminat davaları, ücret alacağı, fazla mesai ücreti, yıllık ücretli izin, genel tatil ücreti, kıdem ve ihbar tazminatı, iş kazası ve meslek hastalığı durumunda tazminat alacağı davaları hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. İşçilik Ücret ve Tazminat Davaları

İş hukuku davaları, iş mahkemeleri usulü ve dava şartı arabuluculuk uygulaması hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Mersin İş Hukuku Avukatı

İş hukuku, sağlık hukuku, aile hukuku, tazminat hukuku, internet ve bilişim hukuku, tanıma tenfiz ve uluslar arası hukuk, miras hukuku ve Mersin’de avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu

Özel Okul Öğretmenlerinin İşe İade Ve Kıdem Tazminatı Hakkı” hakkında 38 yorum

  1. Merhaba. Ben bir özel okulda 2015 yılından bu yana tarih öğretmeni olarak çalışmaktayım. Her yıl yeniden sözleşme yapılmak suretiyle çalışmama devam ettim. Ancak bu yıl öğretim yılının açılmasına günler kala sözleşmemin yenilenmeyeceği bildirildi. Tüm okullar kadrolarını tamamlamış olduğundan bu saatten sonra kendime okul bulmam mümkün değil. Bu durumda işe iae davası açabilir miyim? Özel okul öğretmenlerinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı var mı?

    1. Merhaba. Yazıda değinilen içtihadı birleştirme kararı uyarınca işe iade imkanı bulunmuyor. Yine bu kararın sonucu olarak ihbar tazminatı da söz konusu olmayacaktır. Ancak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.

  2. Merhaba;
    98 öncesi girişliyim.
    şu an bi özel okulda da öğretmen olarak çalışıyorum.
    prim sürem tamam. Hizmet yılı tamam. Emeklilik süresi dolmasını bekliyorum. 3 yıl var.
    bu içtihadı birLEŞtirme kararından önce kıdem/ihbar alabiliyordum. Şimdi neredeyse 80 bin tl olan tazminatım tehlikede mi?
    1. Şimdi ayrılsam kıdem alabilir miyim?
    2. Emekliliğim dolduğunda ayrılsam Kıdem/ihbar alabilir miyim?

    Kolay gelsin

    Orhan Üçüncü

    1. Özel okul öğretmenlerinin kıdem tazminatı hakkını kaldıran bir Yargıtay kararı henüz yok. Önümüzdeki dönemde ne tür kararlar verileceğini tahmin etmemiz mümkün değil. Ancak YHGK’nın, özel okul öğretmenlerinin sözleşmelerini süreli iş sözleşmesi olarak kabul edip, işe iade hakkını ellerinden almış olması, kıdem tazminatı hakkını da tartışmalara açacaktır. Yorum yolu ile ancak bu kadarını söyleyebiliriz.

  3. merhaba ben özel bir okulda yaklaşık olarak 6.5 yıl görev yaptım. okul tarafından işten ayrıldım. davamız devam ediyor. bu arada ben usta öğretici olarak tam gün olarak okulda bulunup derslere giriyordum. cumartesi günleri de yarım gün kurs veriyordum ve hatta yaz aylarında ssk çalışıyor fakat maaş alamıyordum hiçbir sosyal hak verilmiyordu (çocuk yardımı vb.) evli iki çocukluyum. şimdi ben hangi tazminatları alabiliyorum hangilerini talep edebiliyorum. Kolay gelsin. teşekkürler.

  4. İyi günler, sözleşme tarihim 25.01.2019 tarihinde dolacak. İş yeri performans düşüklüğü nedeniyle sözleşme yenilememeyi söylediler. Kıdem tazminatımı istediğim de ise öyle bir hakkım olmadığını söylediler. 2 yıllık emek çöp mü?

    1. Özel okul öğretmenlerinin özlük hakları ile ilgili İBK’da ihbar ve işe iade hakkı bulunmadığı sonucuna varılmış ancak kıdem tazminatı ile ilgili yeni bir karar verilmemiştir. Özel okul öğretmenlerinin, sözleşmelerinin haklı bir neden olmaksızın yenilenmemesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacakları yönünde bir çok Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı bulunmaktadır. Gerek bu bilgi,gerekse de örnek yargıtay kararları ilgili yazı içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle böyle bir durumda kıdem tazminatı talebinizle ilgili hukuki yollara başvurabilirsiniz.

  5. İyi günler ben 2013 Ağustos ayından beri özel bir okulda çalışıyorum. En son ekim maaşı olarak kasım 22 de maaş aldım. Maaş alamıyorum. İş akdini feshetme hakkım dolmuş mudur? Kıdem,işsizlik ve ihbar alabilir miyim?

    1. Ücretin ödenmemesi, iş bakımından haklı fesih nedenidir. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. İhbar tazminatı söz konusu olmaz. İşsizlik maaşı ise ancak feshin haklı nedenle olduğunun mahkeme kararı ile tespiti veya arabuluculuk sürecinde işverenin bu kodla bildirim yapmasına bağlıdır.

  6. Eşim Evlilik nedeniyle ocak 2019 daişten ayrılmak durumunda kaldı. İşe giriş 2013 ve 2018 nisan ayında evlendik. Kıdem tazminatını alabilir miyiz?

  7. İyi günler. Sözleşme tarihim eylül 2019 da dolacak. Mart 2018 de evlendim. Şu an evlilik sebebiyle işten ayrılsam kıdem tazminatımı alabilir miyim? İşe ğiriş tarihim 2013.

  8. İyi gunler
    7 senedir ozel okulda ogretmen olarak calisiyorum. Agustos ayinda evlendim. 1 sene icinde evlilik durumundan ayrilma talep edersem kidem tazminatimi alabilir miyim ?

  9. İyi gunler ozel bir okulda kadrolu olarak 10 yildir calisiyorum. Calismayada devam ediyorum. Okulumdan memnunum fakat ola ki ileriki yillarda beni isten cikarttiklarinda. Tazminat alma hakkim var mi? Neden bu soruyu soruyorum. Yakin bir tarihte bir habere gore Yargitay “sureli is sözleşmesi” kelimesinden dolayi tazminatin da verilmeyecegini yaziyordu. O zaman biz olelim boyle adalet olur mu? Ben ve benim gibiler bir okula yillarini veriyorlar. Biri seni isten cikaracak sen de hakkin olani alamayacaksin. Biz ögretmenler in hic özluk hakki yok mu? Bizim iscilerden farkimiz ne? Biz de kurum sahiplerine tonla para kazandiriyoruz. Lütfen cevap yazmanizi rica ediyorum. Uykularim kaciyor. Saygılar.

  10. 4 yıldır özel lisede öğretmenim.Yazları da sigortam yazıyor ve her yıl sözleşme imzalıyoruz.MEB e atamam olursa kıdem tazminatı hakkım oluyor mu?

  11. Özel egitim kurumunda calisan bir ögretmenim evlilik nedeniyle isten ayrilmam gerek. Kıdem tazminatini ala bilmem icin nasil bir yol izlemeliyim. Yardimci olursaniz cok sevinirim.

  12. merhabalar,
    Benim size sorum kıdem tazminati ile ilgili. 15 yıllık öğretmenim, son 4 yıldır da aynı kurumda öğretmenlik yapmaktayım. Her yıl yeniden sözleşme yapılmak suretiyle çalışmama devam ettim. Eğer çalıştığım kurum benimle sözleşme yenilemezse tazminat hakkım doğar mı? kurum bize iki sözleşme imzalatıyor. biri milli eğitim sözleşmesi bir diğeri kurumun kendi hazırladığı sözleşme. birde sözleşme yenilerken gelecek yıl sözleşmesine olası bir ayrılma durumunda da 3 brüt maaş ödeme şartı koşuyor. ( bu şart kendi sözleşmesinde yazılı meb sözleşmesinde değil)
    kendi isteğimle ayrılma durumunda bu brüt maaşı gerçekten ödemek zorunda mıyım?
    teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    1. Kurumun sözleşmenizi haklı bir neden olmaksızın yenilememesi halinde kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Sözleşme süresi dolmadan ayrılma durumunda konan cezai şart geçerli olur. Ancak sözleşme bitiminde ayrılmanız durumunda herhangi bir cezai ödeme söz konusu olmaz.

  13. İyi günler, 2yıl süre ile aynı okulda çalışıyorum mart ayında sözleşmem dolacak. Başka bir şehre taşınacağım için sozlesmemi yenileyemeyecegim. Kıdem tazminatı alabilecek miyim? Cevap için şimdiden tesekkurler…

  14. İyi günler, özel bi okulda 4. Yılım ingilizce öğretmeniyim, bu dönem sonu yeni sözleşme yapmazsam başka bir okulla sözleşme yaptığımda kıdem tazminatı ihbar vs alabilir miyim?

    1. Kıdem tazminatı, işverenin iş akdini feshi durumunda söz konusu olur. Sözleşmeyi yenilemeyen taraf siz olursanız elbette tazminat alamazsınız. İşverenin haklı bir neden olmaksızın sözleşmeyi yenilememesi durumunda kıdem tazminatı hakkınız doğacaktır.

  15. Merhaba. 4 yıldır temel lisede öğretmenlik yapıyorum. devler temel liselere uygun bina bulup okula dönüşmeleri için süre verdi ancak benim okulum bunu yapmadı. bu yıl okul kapanıp kursa dönüşüyor. benimle çalışmak istiyorlar ancak çalışma şartları epey ağırlaşıp izin günleri ve mesai saatleri değişiyor. bu şartlarda çalışmayı düşünmüyorum. bu durumda tazminat talep edebilir miyim?

  16. Merhabalar. Cevap verirsenin cok sevinirim. Eşim bir özel okulda 6 yildir calisiyor. Bunun ilk iki yili dershane son dort yili ise temel lise olarak. Haziran 30 itibariyla esime cikis verilecek. Kurum dort yilin tazminatini oderim ancak dershane donemini odemem diyor. Bu iki yil yaz donemlerinde 2 ay sigorta yatmadi maas odenmedi ayrica e devlette 5 numara ile çikisi verildi. Yani kurum girdi cikti yapti. Biz bu iki yilin tazminatini alabilir miyiz. Son olarak sozleşme eylul ayinda dolmasina ragmen kurum haziranda sonunda cikiş veriyor. Biz kalan iki ayi kalan bakiye olaram alabilir miyiz? Cok tesekkur ediyorum cevabiniz icin.

  17. Merhabalar. Benim 4 yılımı bitirdiğim temel lise Anadolu lisesine dönüşüyor ve bize sözleşmemiz bitmeden temel lise ile ilgili istifa yazdırıp Anadolu lisesine geçmemiz istenecekmiş. Eğer okul türü değiştiği için istifa edersem 4 yıllık kıdem tazminatı hakkım yanar mı? Nasıl bir yol izlemem gerekir teşekkür ederim

  18. Merhaba Reyhan Hanım, bir kolejde 3 yıldır çalışıyorum. Bu temmuz ayında evleniyorum. Evlilik sebebiyle kurumdan ayrılacağımı belirttim. Henüz istifa imzalamadım. Müdür Kıdem tazminatı hakkımın olmadığı söylüyor. Gerekçe olarak da belirli süre olduğu için. Sözleşmem 31 Ağustos’ta bitiyor. İstifa dilekçesini imzalamazsam maaşımı vermeyeceğini belirtiyor. Siz ne yapmalıyım? Kıdem Tazminat hakkım var mı? Şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Kurumdan kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda kıdem tazminatı hakkınız olmayacaktır. Sözleşmeyi kurumun haklı bir neden göstermeden yenilememesi halinde ise özel kurum öğretmenlerinin kıdem tazminatı hakkı, son çıkan Yargıtay ve yerel mahkeme kararları dikkate alındığında muğlaktır. Her ne kadar yazıda yer alan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında, sözleşme bitiminde haklı bir nedenle aynı şartlarla yenileme olmaması durumunda kıdem tazminatına hak kazanılacağı belirtilmişse de, işe iade hakkını ortadan kaldıran İçtihadı Birleştirme Kararı neticesinde yerel mahkemeler özel kurum öğretmenlerinin kıdem tazminatı taleplerini reddetmeye başlamıştır.

  19. Mrblar, çalıştığım özel kurum sözleşmem bittiğinde asgari ücretin yarısı yani ders saat ücretli bir sözleşme önerdi, ben de bu nedenden dolayı kabul etmedim, kıdem tazminatına hak kazanabilirmiyim?

    1. Her ne kadar yazıda yer alan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında, sözleşme bitiminde haklı bir nedenle aynı şartlarla yenileme olmaması durumunda kıdem tazminatına hak kazanılacağı belirtilmişse de, işe iade hakkını ortadan kaldıran İçtihadı Birleştirme Kararı neticesinde yerel mahkemeler özel kurum öğretmenlerinin kıdem tazminatı taleplerini reddetmeye başlamıştır.

      1. cevabınız için teşekkür ederim, 2018 şubatta çıkan içtihadi birleştirme kararını inceledim, anladığım kadarıyla işe iade hakkı yoktur diyor, ama kıdem tazminatı alamaz demiyor, burası karşı görüşte tartışmalı olduğu bildirilmiş, kıdem tazminatı verilmemesi belirli süreli sözleşme olarak adlandırılmasından kaynaklanıyor, özel kurum avukatları da buna sığınıyor, sanırım hukuki bir boşluk var, içtihadi birleştirme kararına itiraz gibi bir hak var mı acaba? varsa bunun için ne yapılmalı? sanırım bu zamana kadar bu yönde emsal bir karar yok

  20. Merhaba Rayhan Hanım. 1yıl 15 gün çalıştığım özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden evlilik nedeniyle iş aktimi sonlandırdım. Kıdem ve kullanmadığım yıllık izin ücretimi talep ettim. Dilekçede bunları açıkça dile getirdim. İşveren,
    yıllık sözleşme bulunduğu için 5580 sayılı kanuna göre kalan zamanın tazminatı için bana dava açacağını ve tazminatı talep edeceğini, ayrıca mustafi duruma geleceğimi söyledi. Bu mümkün mü?
    “Ben senin tazminatını öderim, sende bana tazminat ödemek zorunda kalırsın.” İfadesini kullandı.
    Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  21. Merhaba Reyhan hanım, Ben yaklasik 5 yıldır özel eğitim kurumunda öğretmenlik yapmaktayım. Bu yil evlendim ve evlilik nedeniyle işten ayrılmam gerekiyor. Haziran ayında sözleşmem doluyor. Kidem tazminatı hakkım var mı? Cevap verirseniz çok memnun olurum..Sevgiler..

    1. Merhaba, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’ nun özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin sözleşmelerinin, her yıl yenilense dahi belirsiz süreli sayılmayacağı yönündeki kararından sonra, Yargıtay daireleri de yeni kararlarında kıdem tazminatı hakkının doğmayacağı yönünde kararlar vermeye başlamıştır. Sözleşmeli olarak çalışıyor olmanız halinde kıdem tazminatı hakkınız doğmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön