Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Babalığın reddi

Babalık Davası, Soybağının Kurulması, Nesebin Reddi

Babalık davası, baba ile çocuk arasında soy bağı kurulmasını sağlayan yollardan birisidir.

Soybağının Kurulması

Soybağı; çocuk ile anne ve baba arasında nüfus kayıtlarındaki hukuki bağı ifade eder. Medeni Kanun düzenlemesine göre anne ve çocuk arasındaki soybağı doğum ile kurulur. Baba ile soybağı kurulması ise üç yolla mümkündür.

  • Çocuğun annesi ile evli olma
  • Tanıma
  • Hakim kararı

Bu üç yol dışında ayrıca evlat edinme yolu ile de soybağı kurulmuş olur.

Evli Olma Nedeniyle Soybağı Kurulması

Evlilik içinde doğan çocuğun babası, annenin kocasıdır. Bu durum kanunen kabul edilmiş bir karinedir.  Yine evliliğin sona ermesinden sonraki üç yüz gün içerisinde doğan çocuk da evlilik içerisinde doğmuş sayılır.

Bu üç yüz günlük süre, Medeni Kanun’da iddet müddeti olarak tanımlanır. Kadın boşandıktan sonra üç yüz gün içerisinde yeni bir evlilik yapmak isterse mahkemeden iddet müddetinin kaldırılmasını ister. İddet müddeti kaldırılmadan, bu süre içerisinde yeni bir evlilik yapılamaz.

Evlilik dışında doğan çocuğun anne ve babası evlendiğinde, kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur ve çocukla baba arasında soybağı kurulmuş olur.

Soybağının Reddi

Evlilik içerisinde doğan çocuğun babası ile ilgili kabul edilen kanuni karinenin çürütülmesi her zaman mümkündür. Çocuk evlilik içerisinde doğmuş olsa bile başka bir babadan olabilir.

Bu durumda gerçek baba olmayan koca tarafından soybağının reddi davası açılabilir. Dava çocuğa ve anneye karşı açılır. Dava süresi, doğumun ve baba olmadığının veya çocuğun başka birisinden olma ihtimalinin öğrenilmesinden itibaren bir yıldır. Dava açmada hak düşürücü sürenin başlangıcı, durumun gerçekleşme değil, öğrenilmesi tarihidir. Durum ilgilisi tarafından doğumdan yirmi yıl sonra öğrenilse de, dava açma süresi bu tarihten sonra başlar.

Nesebin Reddi Davasını Kimler Açabilir?

Nesebin reddi davasını gerçekte baba olmayan, annenin kocası açabilir. Dava süresi dolmadan kocanın ölmesi veya ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmesi durumunda, kocanın;

  • altsoyu (diğer çocuk ve torunları),
  • anası, babası veya
  • gerçek (biyolojik) baba tarafından da nesebin reddi davası açılabilir.

Çocuğun da soybağının reddi davası açma hakkı bulunur. Bu davada ise davalı ana ve koca (nüfusta görünen baba) olur. Çocuğun dava açma süresi kanunda “ergin olduğu tarihten itibaren bir yıl” olarak düzenlenmiştir. Ancak bir yıllık süre geçtikten sonra,  gecikmenin haklı bir nedene dayanması halinde de dava açılabilir. Bu durumda dava açma süresi, gecikme nedeninin ortadan kalkmasından sonra bir yıl olacaktır. Bu düzenleme uyarınca çocuk için dava açma süresi de ergin olma tarihine bakılmaksızın gerçeği öğrenme tarihinden itibaren başlamış olur.

Ergin olmadan önce çocuk adına soybağının reddi davası açılması da mümkündür. Aralarında menfaat çatışması olabileceğinden bu davada çocuğu anne temsil edemez. Bunun için öncelikle çocuğa bir kayyım atanır. Çocuk adına nesebin reddi davasını kayyım açar ve takip eder.

Baba ile soybağı, evlilik dışında doğan çocuğun annesi ile sonradan evlenme yoluyla kurulmuşsa;

  • anne ve babanın yasal mirasçılarının,
  • çocuğun ve
  • Cumhuriyet savcısının, soybağı kurulmasına itiraz hakkı bulunur. Kocanın, baba olmadığının kanıtlanması durumunda bu şekilde kurulan soybağı iptal edilir.

Soybağının Tanıma Yoluyla Kurulması:

Tanıma, evlilik dışında doğmuş çocuğun, babası tarafından, nüfus memurluğu veya mahkeme huzurunda, kendi çocuğu olduğunu beyan etmesidir. Resmi bir belge veya vasiyetname yolu ile de tanıma mümkündür.

Kanunun açık düzenlemesi gereğince başka bir erkekle soybağı bulunan çocuk, bu bağ ortadan kalkmadıkça tanınamaz.

Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır. Nüfusta baba olarak görülenin babalığı reddedilmeden başkasının babalığına karar verilemez. Davanın reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

(Yargıtay 2. H.D, 2005/5176 E, 2005/7755 K, 11.05.2005 T)

Tanımanın İptali

Tanıma yolu ile soybağı kurulması halinde, kanun bazı kişilere tanımanın iptali davası açma hakkı tanımıştır. Bu kişiler;

  • Tanıyan erkek (baba),
  • anne
  • çocuk
  • hukuki menfaati bulunan tüm ilgililer
  • cumhuriyet savcısı ve
  • hazine olarak sayılmıştır.

Tanımanın iptali davası açma süresi, iptal sebebinin öğrenilmesinden itibaren bir yıl, her halükarda tanımadan sonra beş yıldır.

Çocuğun dava hakkı süresi ise ergin olmasından itibaren bir aydır.

Yine süreler geçtiği halde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabileceği öngörülmüştür.

Babalık Davası İle Soybağı Kurulması

Soybağı (babalık) davası açma hakkı anne ve çocuğa tanınmıştır. Bu dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Mahkeme davayı; cumhuriyet savcılığı ve hazineye ihbar eder. Dava anne tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anneye ihbar edilir.

Babalık davası, ancak başka bir erkekle soybağı bulunmayan çocuk tarafından veya onun için açılabilir. Çocuk başka bir erkeğin nüfusuna kayıtlı ise öncelikle nesebin reddi davası ile soybağının ortadan kaldırılması gerekir. Nesebin reddi ve babalık davası eş zamanlı olarak açılabilse de, öncelikle nesebin reddi davasının sonuçlanması gerekir. Babalık davasına diğer davanın sonucuna göre devam edilir.

Babalık Davası Açma Süresi

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Annenin dava hakkı, doğumun üzerinden bir yıl geçmesi ile düşer. Eğer çocukla başka bir erkek arasında soybağı kurulmuş ise bu süre soybağının ortadan kalkması ile işlemeye başlar. Yine gecikmede haklı nedenler varsa, bu nedenlerin ortadan kalkması tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde dava açılabilir.

Çocuk için babalık davası açma süresi, daha önce Medeni Kanun 303/2. maddesi ile “daha önce kendisine kayyum atanmamışsa, ergin olmasından itibaren bir yıl” olarak belirlenmişken, Anayasa Mahkemesi bu hükmü iptal etmiştir. Anayasa Mahkemesi’ nin 27.11.2011 tarih, 2010/71 E, 2011/143 K sayılı iptal kararı sonucunda, çocuğun babalık davası açabilmesi için herhangi bir süre sınırı kalmamıştır. Çocuk, her zaman babalık davası açabilir.

Soybağı Davalarında Çocuğa Kayyım Atanması

Kanun düzenlemesi ve yerleşmiş Yargıtay uygulamaları uyarınca soybağı davalarında on sekiz yaşından küçük çocuk anne tarafından temsil edilemez. Hangi tarafta olduğuna bakılmaksızın bu davalarda, çocuğu temsil etmek üzere bir kayyım atanır. Bu uygulamanın nedeni, bu tür davalarda, çocuk ve annenin çıkarlarının her zaman örtüşmeyeceği ve aralarında menfaat çatışması ihtimalinin bulunmasıdır. Bu nedenle çocuğun menfaatlerinin anne değil, bağımsız bir kayyım tarafından savunulması gerekir.

Evlilik dışı ilişkiden doğan çocuğun velayeti anaya ait ise de, babalık davasında ananın her zaman çocuğun yararına davranmayacağı ilkesinden hareket ederek çocuğa kayyım tayin edilmeli ve dava Cumhuriyet savcısına, ve Hazineye ihbar edilmelidir.

(Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2002/13770 E, 2002/14683 K, 24.12.2002 T)

Babalık Davasında İspat ve DNA Testi

Hukuksal anlamda karine; aksi ispat edilinceye kadar geçerliliği kabul edilen durumdur. Karine oluşturan durumun aksini iddia eden bunu ispatla yükümlü olur. Mesela, evlilik içinde doğmuş çocuğun babasının, annenin kocası olduğu yönündeki kabul, bir karinedir.

Kanunda her ne kadar evlilik ve soybağı ile ilgili karineler düzenlenmişse de günümüzde bunların çürütülmesi objektif bilimsel kanıtlarla mümkündür. Soybağı, babalık ve nesebin reddi davalarında tanık beyanları, doğum belgeleri vs gibi yan deliller değerlendirilmekle birlikte; DNA testi kesin delil olarak hükmü doğrudan etkiler. Bu anlamda Adli Tıp Kurumu tarafından yapılacak DNA testinin, kanuni karinelerden daha önemli bir yer tuttuğu söylenebilir. Taraflardan birisinin, inceleme için kendisinden örnek alınmasından kaçınması halinde, mahkemenin bu kaçınmayı, aleyhe yorumlama ve kararını buna göre verme yetkisi bulunmaktadır.

Babalık Davasında DNA Testinden Kaçınma

DNA testi, soybağının reddi ve babalık davalarında en önemli delildir. Reddedilen veya soybağı kurulmak istenen babanın inceleme için örnek vermek istememesi durumunda HMK 292/1. maddesi uygulama alanı bulur ve mahkemece zorla örnek alınması yoluna gidilir. Mahkemece, test için örnek vermekten kaçan kişinin, kolluk marifeti ile Adli Tıp Kurumuna sevki sağlanır.

Kamu düzeni ile yakından ilgili olan tanımanın iptali davalarında, Türk Medeni Kanunu’nun 284. maddesinde belirtilen koşullar saklı kalmak kaydıyla, Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanır. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 292/1. maddesinde, uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkesin soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorunda olduğu, haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması halinde hâkimin incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar vereceği hükmü bağlandığından, mahkemece sözkonusu hüküm çerçevesinde tanımanın iptali iddiası ile ilgili olarak davaya konu her iki çocuk yönünden DNA araştırması yaptırılıp, alınacak rapor da gözetilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ve inceleme ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmediğinden; Bölge Adliye Mahkemesi’nin istinaf isteminin esastan reddine dair kararı kaldırılarak, İlk Derece Mahkemesi kararının bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

(Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2019/5511 E, 2021/4230 K, 24.5.2021 T)

Bununla birlikte mahkemece örnek alınmasının sağlanamaması halinde TMK 284/2. maddesinin uygulanma olanağı da mevcuttur.

Taraflar ve üçüncü kişiler, soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdürler. Davalı, hakimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hakim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir.

(TMK m. 284/2)

Düzenlemeye göre, hakim inceleme için örnek vermeyen taraf aleyhine sonuç doğduğunu kabul edebilir ve diğer tüm kanıtlarla birlikte davanın esası hakkında karar verebilir.

Sık Sorulan Sorular

Çocuk ile baba arasında soybağı nasıl kurulur?

Medeni Kanun uyarınca, baba ile çocuk arasında soybağı üç yolla kurulur:
1. Çocuğun annesi ile evli olma (babalık karinesi)
2. Tanıma (Nüfus daireleri veya mahkeme önünde beyan ya da vasiyetname ile)
3. Mahkeme Kararı (Babalık Davası)

Baba ile çocuk arasındaki soybağı nasıl ortadan kalkar?

Baba ile çocuk arasındaki soybağı ancak mahkeme kararı ile ortadan kalkabilir. Soybağı, anne ile evli olma yoluyla kurulmuşsa nesebin reddi davası; tanıma yoluyla kurulmuşsa tanımanın iptali davası soy bağını ortadan kaldırır. Bazı hallerde nüfus kaydının düzeltilmesi davası sonucunda da soybağı ortadan kalkar.

Babalık davasında DNA testi zorunlu mu?

Soybağı ve babalık davasında DNA testi en önemli bilimsel kanıtı oluşturur. Nüfus ve soybağı davaları kamu düzenini ilgilendirdiğinden babalık davasında DNA testine başvurulması zorunludur. Ancak DNA testinin bazı fiziksel nedenlerle sonuç vermemesi halinde diğer delillere göre karar verilir.

Soybağının reddi veya babalık davasında baba ölmüşse DNA testi nasıl yapılır?

Soybağının reddi veya babalık davasında babanın ölmüş olması durumunda mezar açılarak DNA testi için örnek alınması yoluna gidilir.

Soybağı davasında baba test için örnek vermezse ne olur?

HMK 292 maddesi uyarınca, soybağı davalarında, sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkes vücudundan kan veya doku örneği alınmasına katlanmak zorundadır. Bu zorunluluktan kaçınan kişiden zorla test örneği alınmasına karar verilir. Bu durumda testten kaçınan kişi kolluk marifeti ile yakalanarak Adli Tıp Kurumuna sevk edilir. Bununla birlikte Medeni Kanun düzenlemesi uyarınca mahkeme; test, örnek vermekten kaçınan kişi aleyhine sonuç doğurmuş gibi hüküm kurabilir. 

İddet müddeti içerisinde doğan çocukla gerçek baba arasında soybağı nasıl kurulur?

Boşanma sonrası iddet müddeti içerisinde doğan çocuk annenin eski kocasının nüfusuna kaydedilir. Çocukla gerçek baba arasında soybağının kurulabilmesi için öncelikle eski eş ile çocuk arasındaki soybağı ilişkisinin kaldırılması gerekir. Nüfusta baba olarak görünen eski eş veya çocuk adına kayyım soybağının reddi davası açabilir. Bu durumda gerçek babanın soybağının reddi davası açma hakkı yoktur.

Mersin aile hukuku avukatı tavsiye yazı : Nesebin Veya Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davaları Arasındaki Fark

Mersin babalık veya soybağının reddi davası, evlat edinmeye izin, velayet davasında aile hukuku avukatı desteği için Arslanbuğa Avukatlık Ofisine ulaşabilirsiniz.

Hukuk büromuz, nüfus davaları konusunda da faaliyet yürütmekte olup, Mersin isim veya soyisim değiştirme davası avukat yardımı, nüfusta yanlış kaydın düzeltilmesi, isim tashihi, yaş düzeltme ve cinsiyet değişikliği davaları hakkında hukuki destek için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Mersin avukat çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Babalık Davası, Soybağının Kurulması, Nesebin Reddi” hakkında 124 yorum

  1. 3.5 yıl önce açmış olduğum bir babalık davası var baba 3.5 yıl boyunca dna vermemk için kaçtı iki ay önce polis zoruyla dna testi yapıldı bugün dna testi açıklanacaktı fakat benim yani anneni dna testi yapması sizce bu kadar uzaması normal mi yada başka bir yol izlemek mümkün mü

  2. Merhaba sorum olcak esimle 6 yildir evliyiz ve beni o sure 4 yildir baskasiyla aldatmis ve cocuk snden degil diyor suan olsun mahkeme filan hic birsey olmadi nasil bir yol izlemeliyim ve cocuk bnden degilse esimden maddi manevi tazminat alabilirmiyim simdiden tsk ederim

      1. Merhaba
        Evliyken başka bi ilişki yaşadım ve bi oglum oldu evli oldugum kisinjn nufusuna kayitli esimle boşandik.şuan soybagi reddi davasi goruyoruz dna testlerimizde yapildi.sonuca gore soybagi reddeildiginde cocugumun kimligi nasil duzenlenecek baba hanesine gercek babasini nasil yazdirabilirim biyolojik babasi evli degil bnde baska bi evlilik yapmadim nufusta tanima yontemi yeterlinolurmu yoksa yeni bi babalik davasi gereklimi oglum 11 yasinda suan

        1. Soybağı reddi davası kabul edilirse, çocuklar şu an görünen babanın nüfusundan düşerler, dolayısı ile babalık hanesi boş kalır. Bu durumda gerçek babanın tanıması ile gerçek babanın nüfusuna geçebilirler. Tanıma olmazsa, babalık davası ile babalığa hükmedilebilir.

  3. Ben 15 yaşındayım annemle babam boşanmış gerçek babam baska biri her iki tarafta bunu kabul ediyor kaç gun sürer bu dava ve dna testine gerek varmı

  4. Benim eşimin üzerinde iki tane kız çocuğu kayitlı ve öz babaları değil. Çocukların öz babası çocukları kabul ediyor anne ve nüfusta kayıtlı olan kişide bunu kabul ediyor bu çocukları öz babalarının soy bağına nasıl geçirebiliriz. Ikiside kız çocuğu. Öz babalarıyla kalıyorlar. 12 ve 14 yaşlarındalar. Anne çocuklar doğunca kimlik almamış ve benim eşimde insanlık namına çocuklarda bir kimlik olsun diye üzerine alıp kadına nikah kıymış çocuklar çok küçükken. Şuan o kadınla boşandı çocukların velayeti annede ama benim eşim baba olarak görünüyor. Öz babaları da kimliklerini uzerine almak istiyor ne yapmamız gerek nüfus ve noterden hallolurmu. Geçenlerde bir tv programında her iki tarafta kabul ediyorsa noterlik ve nüfusta bir imzayla oluyor denmişti. Illaki dna testi ve dava açılması gerekiyormu?

    1. Çocuklara atanacak kayyım tarafından, soybağının reddi ve babalık davası açılması gerekir. Çocuklar bir babanın nüfusuna kayıtlı olduğundan, noterlik veya nüfus müdürlüğünden yapılacak bir işlem değildir. Soybağı ancak mahkeme kararı ile değişebilir.

  5. Slm şuan imam nikahlı olğum eşim eski eşi ilen çekişmeli boşanma aşamasında bizim bu süre içinde 1 çocuğunmuz oldu ve çocuğumuzun nüfus kaydı resmi nikahı olan eşinin üstüne çıkıyor bunun için nasıl bir dava açmamız lazım eski eşi gidip babalık reddi davası açmaz onun için eşim veya ben dava açabilirmiyiz teşekürler

  6. 25.12.2019 yılında Yabancı uyruklu eşim ile Türkiye’de resmi evlilik yaptım. 30 Mart 2020 tarihinde bebeğimiz oldu. Bebeğimiz için kimlik çıkartmak istedim fakat nüfus idaresi eşim daha önce boşandığı için bizden 300 gün öncesine bekardır kağıdı istedi. Nüfus cüzdanını vermedi. Eşimin vatandaşı olduğu ülkede resmi olarak 07.11.2019 yılında boşanması onaylandı. (bu belge evlendirme dairesine de verildi). İşin ilginci biz Türkiye Cumhutiyeti Kanunları önünde resmi evlenebildik ama 300 gün geçmedi diye bebeğime kimlik alamadım. Nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir.
    Teşekkürler

    1. Bekarlık belgesi ile, iddet müddeti içerisinde hamile olunmadığına dair belgeler farklıdır. Anladığım kadarıyla eşiniz zaten iddet müddeti içerisinde hamile olduğundan, evlenmeden önce böyle bir raporun alınması da mümkün olmazdı. Bu durumda TC kanunlarına göre bebek otomatikmen eski eşin nüfusuna kaydedilir. Boşanmadan sonra iddet müddeti içerisinde doğan çocuklar için bu prosedür uygulanır. Çocuğun öncelikle bu şekilde nüfusa kaydı yapılıp, eski eşin veya çocuk için atanacak kayyımın babalığın reddi davası açması gerekir. Ancak bu dava sonuçlandıktan sonra çocuk sizin nüfusunuza kaydedilebilir.

      1. Reyhan Hanım,
        Biz iddet müddeti denilen süre de Türkiye de resmi evliliğimizi yaptık zaten. Eşim eski eşinden Gürcistan’da 07.11.2019 tarihinde resmi olarak boşandı. Eşimin boşanma kağıdını da evlendirme dairesine bekarlık belgesi ile birlikte götürdük 25.12.2019 yılında Türkiye’de resmi evliliğimizi yaptık. 30 Mart 2020 tarihinde de doğan oğlumuz eşimle resmi evli olduğumuz dönemde oldu

  7. Merhaba,babam biyolojik baba olmadığını iddia edip soybağı reddi devası açtı,söz ile dna incelemesi olmadan karşılıklı kabul ettik.mahkeme kararı ile soybağı ilişkisi kesildi.Dna incelemesi şüpheli olabilir gerçektende biyolojik babam olmayabilir.Ama babam bu davanın bizim hayatımızı kötü etkileyeceğinden dolayı pişmanlık yaşıyor.karar alındıktan sonra tekrar nüfusuna bizi alabilir mi? Ya da evlatlık şeklinde mi alması lazım? Karardan sonra feragat nasıl mümkün olabilir eskisi gibi biz babamın nufüsuna geçebilir miyiz?

    1. Merhaba
      Benim 2 gün önce bir çocuğum oldu nüfusa kimlik için gittiğim zaman iddet dönemi içerisinde doğan çocuk eski eşin nüfusuna düşer dediler mahkemeye gitmem gerektigini söylediler ben karşı taraf ile muhattap olmadan(eşimin eski eşi) nasıl bir dava açıp çocuğumu kendi nufusuma gecirebilirim… Bu konuda yardımcı olabilir misiniz davalı benken davacı kim oluyor onu kavrayadim… teşekkürler iyi calismalar

      1. İddet süresi içerisinde doğan çocuk doğrudan eski eşin nüfusuna yazılır. Karşı tarafın davaya katılımı olmadan sorunun çözülmesi mümkün değildir. Eski eşin soybağının reddi davası açması gerekir. Eski eş bu davayı açmıyorsa, davanın açılıp yürütülmesi için çocuğa kayyım atanması istenir. Kayyım bu davayı çocuğu temsilen, nüfusta baba görünen kişiye ve anneye karşı açar. Bu durumda eski eş davalı konumunda olacaktır.

  8. Merhaba evlilik dışı çocuğum var baba evli çocuk 2 yaşında ben ne zamana kadar babalık davası acabilirim babası çocuğu olduğunu biliyor ama ben vermedim elimden alır diye dava açma hakkım ve elimden alınma durumu varmı

  9. Merhaba
    Ben bilgi almak ve avukat tutmak istiyorum benim yurtdışında bir kız çocuğum var 7 yaşında ve iki seneyi aşkın bir zamandır görmüyorum annesi benimle gorusturmuyor ve sadece resimleri ni atıyor benim nüfusum da değil ben babalık davası açmak ve nüfusu ma almak istiyorum bana bir yol gosterirmisiniz

    1. Öncelikle başka bir erkeğin nüfusuna kayıtlı çocukla soybağı kurulamayacağından, varsa soybağının kaldırılması gerekir. Çocuk Türk vatandaşı değilse soybağı işlemleri ve babalık davasının açılıp takip edilmesi, hangi ülkenin vatandaşı ise oranın hukuk kurallarına göre ve o ülkede yapılabilir.

  10. Merhaba ben 19 yasindayim 01.2003, annem nikahliyken babamla gitmis ve ben dogmusum . Annem 2000 yilindan 2004 yilina kadar nikahliymis. O donem nikahlı olduğu için kayit yaptirmamis beni nikahli eşin ustune gecmesin diye. Suan 19.5 yaşımdayim onun uzerine kayit oldum. Simdi soybaği davasi acabilirmiyim ergin olduktan 1 sene içinde yaziyor ama suan 1.5 2 sene oldu ergenlik geceli. Biolojim babamin ustune gecemiyorum ve soybagini once kurutmamiz gerekiyor. Bu davaya gecmi kaldim. Karsi taraf dava acmiyor benim ozman hakkimi kayip mi ettim gecmi kaldim. Ben piskolojim bozuluyor oz babamin istune gecmek istiyorum. Ergenlie girdik ten sonra ki zamanda da acabiliyormuyum soybagi davasini 20 veya 25 yasinda da. Hukuk nediyor zaman acimi için. Sade onun elinemi kaldik dava acsin diye? Lutfen bilgilendirirmisiniz. Ven kendim de evlenmeden bu islerin bitmesini istiyorum.

    1. Nüfusta başka bir baba adına kayıtlı iseniz bu kişiye karşı soybağının reddi ve gerçek babaya karşı da babalık davası açabilirsiniz. Dava açma süresi, reşit olmadan itibaren değil, durumu öğrenme tarihinden itibaren başlar. Dava açmanız önünde hukuki bir engel bulunmuyor. Ancak bu tür davalarda avukat desteği büyük önem taşır. Telafisi imkansız hak kaybı yaşamamanız için mutlaka avukat yardımı almanızı tavsiye ederiz.

  11. Selamun aleyküm hocam nasılsınız iyisiniz inşallah hocam benim bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim hocam ben eski eşimden ayrıldım fakat bir süre boşanamadık devlet 6 yıl boşayamaz kararı verdi biz ayrıldık eski eşim hemen başkası ile evlendi o evlilikten bir kızı olmuş ve benim üzerime kayıt etmiş çocuk benim değil ama benim soyadımı taşıyor ne yapabilirim bu konuda yardımcı olurmusunuz Allaha emanet olun inşallah

  12. Ben bir evlilik yaptım evlenmeden önce eşim hamile olduğumu biliyordu ve kabul etti sonrasında oğlum doğduktan sonra resmi nikah oldu sonra şiddetli geçimsizlik ten ayrildik bosanmada belirrti çocuğun biyolojik babasi ben değilim buyuzden velayeti bana verildi. Kendiside biliyor ama şuanda evli asla gidipte böyle bir mahkeme açmaz kendisinden hayla bize yasattiklarindan dolayı korkuyoruz.ileride oğlumun yasiycagi pisikolejiden korkuyorum buyuzden onun soyundan nasil alabilirim onu kendi nufusuma lütfen yardım ed in n

  13. hocam
    evlilik dışı bir çocuğum var çocuğu kendi nufusuma aldım aradan 4 yıl geçti şimdi annesiyle anlaştık kendisi çocuğun benim nufusumdan çıkmasını istiyor bende kabul ettim karşılıklı anlaştık
    çocuğu nufusumdan nasıl çıkarabilirim bu mümkünmü yada mümkün olması için nasıl bir yol izlememiz lazım vede ne kadar süreçte bu olabilir teşekkür ederim
    bende anneside çocuğun benim nufusuma kayıtlı olmamasını istiyyoruz şartlar öyle gerektiriyor

  14. Merhaba ben eşimle ayrılma süresinde başka biri ile birliktelik yaşadım ve bundan bir bebeğim oldu ve boşanma süresinde olduğum eşimin üzerine kaydoldu. Ama soy reddi davası açıldı. Ve şuan yine bir çok sıkıntı yaşıyorum ve bakacak durumda değilim. Psikolojik tedavi görüyorum . Yurda verilmesinde sıkıntı olur mu

      1. Merhaba.Ben yabanciyim turk vatandasindan bir evlilik disi cocugumuz var 1bucuk yasinda cocuk babasini soyadinda turkvatandasi yurtdisine goturmek istiyorum babasi izn vermiyor velayati bende cocugu goturabilirmiyim.Yanitlarsaniz sevinirdim oncedan tesekkurlar.

        1. Velayeti tek başına kullanan ebeveyn, diğerinin iznine gerek olmadan çocuğu yurtdışına çıkarabilir. Evlilik dışı çocuğun velayeti kanunen annededir. Bu nedenle babanın iznine gerek bulunmuyor.
          Ancak yerleşme amacıyla yurtdışına çıkış durumunda, diğer ebeveynin de Lahey sözleşmesi uyarınca çocuğun iadesini talep etme hakkı olur. Çocuğun iadesinin gerekli olup olmadığına her ülkenin kendi yetkili makamları karar verir. Bkz. https://reyhankayisli.av.tr/uluslar-arasi-cocuk-iadesi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön