Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Kıdem, ihbar tazminatı, ücret alacağı

İşçilik Ücret ve Tazminat Davaları

İşçi Hak ve Alacakları

İşçilik ücret ve tazminat davalarının temel dayanağı İş Yasaları düzenlemeleridir. İşçilik alacakları konusunda, İş Kanununda açık düzenleme olmayan hallerde Borçlar Kanunu düzenlemeleri dikkate alınır. İşçilik tazminatları ise iş ve sosyal güvenlik hukukunda, iş güvencesini sağlamak amacıyla oluşturulmuş düzenlemelerdir.

İşçilik alacaklarının başında ücret alacağı gelir. İşçilik ücret alacağı, öncelikle Anayasal bir haktır. Anayasa 18. maddesinde angaryanın (karşılıksız çalıştırma) yasak olduğu belirtilmiştir.

Ücret hakkı, aynı zamanda İş Kanununun işverene yüklediği en önemli yükümlülük olduğundan yasal ve son olarak da çalışma sözlü veya yazılı bir sözleşmeye dayandığından sözleşmesel bir hak teşkil etmektedir. Doğmuş olan ücretinin ödenmemesi, işçiye, iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı verir. İş sözleşmesini haklı nedenle fesheden işçi, işverende bulunan işçilik alacakları ile birlikte diğer şartlar mevcutsa kıdem tazminatı almaya da hak kazanır.

Fazla mesai ücreti de yine işverenin, işçiye karşı ücret ödeme yükümlülüğü kapsamındadır. Bunun dışında işçinin İş Kanunu veya İş sözleşmesi ile belirlenen genel tatillerde çalışmış olması ve yıllık ücretli izin hakkının kullandırılmamış olması durumunda, bu sürelere ilişkin de ücret alacağı hakkı doğacaktır.

En az bir yıl çalışmış olan işçinin iş akdinin işveren tarafından haksız olarak veya işçi tarafından haklı nedenle feshi halinde ise işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. İşverenin ihbar süresine uymadan iş akdini haksız feshi aynı zamanda işçi lehine ihbar tazminatı hakkı doğuracaktır.

İşçilik alacak ve tazminatlarının her biri farklı şartlara, farklı zaman aşımı sürelerine ve farklı faiz uygulamalarına tabidir.

İşçilik Ücret Alacağı Davası

Ücret hakkının doğduğu tarihten itibaren 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Dava veya ihtarname ile talep edildiği tarihten itibaren faiz işler. Ücret alacağına işleyecek faiz, mevduata uygulanan en yüksek banka faizidir. İşçinin ücret alacağı için dava açması halinde, ücretin ödendiğini ispat yükü işverene aittir.

Fazla Mesai Ücreti Davası

Ücret hakkının doğduğu tarihten itibaren 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Dava veya ihtarname ile talep edildiği tarihten itibaren faiz işler. Fazla çalışma ücreti alacağına işleyecek faiz, mevduata uygulanan en yüksek banka faizidir. İşçinin fazla mesai ücret alacağı için dava açması halinde, fazla çalışma yapıldığını ispat yükü işçiye; fazla mesai ücretinin ödendiğini ispat yükü işverene aittir.

Yıllık Ücretli Alacağı Davası

İş akdinin sona erdiği tarihten itibaren 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Dava veya ihtarname ile talep edildiği tarihten itibaren faiz işler. Yıllık ücretli izin alacağına işleyecek faiz yasal temerrüt faizidir. Yıllık ücretli iznin kullandırıldığının veya iş akdi sonunda yıllık izin ücretinin ödendiğini ispat yükü işverene aittir.

Genel Tatil Ücreti Alacağı

İş akdinin sona erdiği tarihten itibaren 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Dava veya ihtarname ile talep edildiği tarihten itibaren faiz işler. Genel tatil ücreti için işleyecek faiz mevduata uygulanan en yüksek banka faizidir. Hafta tatili ve genel tatillerde çalıştırıldığını ispat yükü işçiye, genel tatil ücretlerinin ödendiğini ispat yükü işverene aittir.

Kıdem Tazminatı Davası

Yeni İş Mahkemeleri Kanunu düzenlemesine göre, kıdem tazminatını talep hakkı, iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren beş yıldır. Yeni düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihi olan 01.01.2018 tarihinden önce hak düşürücü süre işlemeye başlamışsa alacağın bu kısmı için eski kanundaki on yıllık süre, hak düşürücü sürenin henüz işlemeye başlamadığı kısım için ise beş yıllık hak düşürücü süre uygulanacaktır.  Kıdem tazminatı alacağına uygulanacak faiz, bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiz oranıdır. Kıdem tazminatının ödendiğini ispat yükü işverene aittir.

Kıdem tazminatına hak kazanmanın şartları ve kıdem tazminatı davaları hakkında ayrıntılı bilgi için bkz. Kıdem Tazminatı Davaları)

İhbar Tazminatı Davası

İhbar tazminatını talep hakkı da Yeni İş Mahkemeleri Kanununda iş sözleşmesinin fesih tarihinden itibaren beş yıl olarak düzenlenmiştir. İhbar tazminatı alacağına uygulanacak faiz, yasal temerrüt faizidir.  İhbar tazminatının ödendiğini ispat yükü işverene aittir.

Mersin iş hukuku avukatı tavsiye yazı : İşe İade Davası

İşe İade davasının sonuçları, boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatı konularında ayrıntılı bilgi için bkz. Boşta Geçen Süre Ücreti ve İşe Başlatmama Tazminatı

Mersin iş hukuku avukat hizmetleri, işe iade, işçilik ücret ve tazminat alacakları, iş kazası ve meslek hastalığı davaları ve hizmet tespit davaları hakkında hukuki destek için avukat ofisimizi arayabilirsiniz.

İş hukuku davaları, miras hukuku, tazminat hukuku, aile hukuku, sağlık hukuku, internet ve bilişim hukuku, uluslar arası hukuk davaları ile tüm avukatlık ve arabuluculuk çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Uzman Avukatlık Alanlarımız

İşçilik Ücret ve Tazminat Davaları” hakkında 15 yorum

  1. Öncelikle kolay gelsin işe iade sendikal davam var şuan yargıtay aşamasın da eylül 1 itibariyle fabrika sözleşme sürecine girdi sözleşme uzadı şuan yargıtay dosyam kapanır ise alacağım tazminat sözleşme den yararlana bilir mi
    Dava ma bakan avukatım asgarî ücret baz alınarak kaç kat üstü maaş ‘ın tekabül ediyorsa ona göre bir hesap lama metodu var demişti aynı gurup ta işten atılan arkadaş larim başka avukata verdiler dava larını onların avukat larıda sözleşme sonu farkı alırız diyorlar kafamız karış ti hangisi kanunda var acaba bizleri aydınlata bilirmisiniz rica etsem

    1. Size de kolay gelsin,
      dosyanın somut durumunu en iyi bilebilecek olan dosyada görevli avukattır. O nedenle avukatınızın verdiği bilgiye güvenmenizi tavsiye ederim. Anlattığınız gibi çelişkili açıklamalar varsa, yine bu durumu avukatınıza sorabilirsiniz.

  2. Maaşlarimiz 3 yıldır 15 ila 20 gün gecikmeli olarak yatıyor Şubat in 23 ü oldu daha maaş yatmadı işten çıksam tazminat alirmiyim 6 yıldır çalışıyorum mesaileri vermiyorlar mesai de alnirmi asgari ucretliyim

    1. İşçilik ücretinin zamanında ödenmemesi ve yine fazla mesai ücretinin hiç ödenmemesi işçi bakımından haklı fesih nedenidir. İş akdini bu nedenle feshedip kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretlerinizi talep edebilirsiniz. Ayrıca fazla mesai ücret alacağı haklı veya haksız fesih durumunda ve hatta işverenin haklı feshi durumunda dahi talep edilebilecek bir hak edilmiş bir ücret alacağıdır. Tazminat niteliğinde olmadığından her durumda talep edilebilir.

  3. Iyi calismalar diliyorum oncelikle. Ise 25.01.2018 tarihinde basladim fakat 12.02.2018 e kadar girisim olmadi iskur girisli baslayacagim icin. 13.02.2018 de iskur girisim basladi ve 23.02.2018 de isten cikarildim. Isveren ihbar sureci tanimadi ve hakli sebep gostermedi . Ayriyetten 25.01-12.02.2018 tarihleri arasinda calisma ucretimi elden verecegini belirtmisti yaklasik bir ay oldu ve hala parami alamadim telefonlarima cevap verilmiyor defalarca arayip mesaj attim kimse ilgilenmedi bu durumda ne yapmam gerekiyor . Az bi zaman gibi gorunebilir ama hakkimi istiyorum cok magdur durumda kaldim.

  4. Merhabalar,

    Bir şirketten Ücret,İzin Ücreti Kıdem ve İhbar alacağım var. İş mahkemesinde açmış olduğumuz davayı kazandım. Avukatım şirketin davayı Yargıtaya götürdüğünü söyleyerek bizim de götürmemiz gerektiğini söyledi ve şu anda 2,5 yıldır dosyamız Yargıtayda bekliyor.
    Şirketin gerçekten davayı yargıtaya götürüp götürmediği konusunda şüphelerim var.
    Ayrıca şirket bir akaryakıt dağıtım şirketi ve bir çok akaryakıt istasyonu bayisi var. Buna rağmen Avukatım beş yıldır bir kuruş tahsilat yapamadığını söylüyor.
    Şu anda Avukatıma olan güvenim sarsılmış durumda, davam Yargıtayda zaman aşımına uğrayabilir mi.
    Onca bayisi olan bir firmadan tahsilat yapılamaması mümkün mü. Alacaklarına ve banka hesaplarına haciz koydurulamaz mı?
    Bu konularda aydınlatıcı açıklamalar yaparsanız sevinirim.

    Saygılarımla,

    1. Dosyanın Yargıtayda iken zaman aşımına uğraması gibi bir durum söz konusu olmaz. Önemli olan dava açma tarihidir. Dosyada birlikte çalışmaya devam ettiğiniz avukatınız en sağlıklı bilgiyi verebilecek olan kişidir.

  5. Öncelikle merhabalar kolay gelsin ,
    İsmim Özlem 2014 yılından beri bir ayakkabilik cantalik suni deri satisi yapan bir firmada ön muhasebeci olarak çalışıyorum Psikolojik baskı ve hakarete maruz kalıyorum bazen parasal olarak hırsız gibisine zanaltinda bile kaliyorum isim disinda mal kesimi temizlik gibi gorevim disi bir cok isi yapmayada zorlaniyorum işverenler karı koca iki ortak özellikle eşiyle anlaşamıyorum surekli beni rencide edici ifadelerde bulunuyor ayrica dukkanda surekli kamera ile izlenme durumu hakim izinsiz dinleme oldugunuda dusunuyorum nereye sikayet etmem lazim su an hala calisiyorum yillik izin kağıdını istediği şekilde doldurtturuyor o tarihlerde çalıştığım halde izin kağıdı kendi el yazimla yazılı tarihleri ama altında imzam mevcut degil o tarihlerde ispat acisindan ft falan kestim elimde de mevcut ayrica bazen sirket dışında olduklari zamanda mecbur sigortalı olduğum için birkac ft ben imzaladim bunla ilgili de ilerde sorun yaşarmiyim ayrılsam haklarimi alamıyorum nasıl bir yol izlemem gerekli nerelere başvurabilirim bu konuyla ilgili bir yol gosterirseniz çok memnun olurum

    1. Mobbing niteliğinde olgular ve buna ilişkin tanık beyanları gibi kanıtlarınız varsa iş akdini haklı nedenle feshedebilirsiniz. İşçilik ücret alacakları ve kıdem tazminatı talepleriniz için fesihten sonra önce arabuluculuk yoluna başvurup, çözüm sağlanamazsa dava açmanız gerekir.

  6. Merhabalar kolay gelsin ben 2009 dan beri bir firmada çalışıyorum yalnız aldığım maaş üzerinden sigortam yatırılmıyor asgari ücretten yatırılıyor bu birinci neden ikinci maaş ödeme günleri 1 ile 5 arası diyerek işe alıyorlar ayın 8 .9 . oluyor kısacası geciktiriyorlar bu aralar piyasalar biraz tedirgin ve halleri değişti baskı uyguluyorlar ben işten ayrılsam kendi istegimle kıdem ve ihbar tazminatı nasıl alırım ve nasıl hesaplıyorlar bunu teşekürler

    1. Sigorta priminizin gerçek maaşınız üzerinden tamamlanması için dava açabilirsiniz. Kıdem ve ihbar tazminatına ise ancak haklı nedenle iş akdini feshetmeniz veya işverenin haksız feshi durumunda hak kazanabilirsiniz. Bunun dışında istifa durumunda kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamazsınız.

  7. Merhabalar,
    Ben 9 ocak2013 işe başladım,(ocak-nisan arası şahit aynı işletmede birinci derece akrabam sgk’sı olan şahitliği geçerli olur mu) aynı zamanda 1 nisan öncesinden işletmeden gelen bankama yapılan 1-2 ödeme de var) 1 nisan 2013 sigorta girişim. SGK asgari ücret gösterilmiş. iş yerinde departman md olarak çalışıyorum.
    (1 nisan2013 girişli iş yerinden o anki yetkilinin imzasıyla “mhsb md kasım 2017’e kadar çalışmıştı” işletmemizde, şu departmanda müdürdür yazısı mevcut-kaşe imzalı)
    1-) SGK eksik maaşlar bankadan yatıyor. Bilirkişi ile maaşımı ispatlayabilirim. SGK için tazminat hakkım var mı? Bu arada 2017’de SGK müfettişleri benim maaşımı ve görevimi sordular, eksik oldugu tespit edilince (işletme ile kötü olmamak adına şikayetci değilim dmeiştim) İşletme o aydan sonra 2018 haziran ayına kadar maaşım üstünden SGK yaptı. Lakin haziran ayı-gir çık yaparak SGK asgari ücrete gösterdi. SGK hak kaybı için MADDİ tazminat açabilir miyim?
    2-) İşletmenin mali durumu kötü oldugu için 2016 ekim-2017 haziran ayına kadar işyerinde çalıştığım halde işsizlik maaşı almak zorunda kaldım. (buna razı olmamın nedeni 1 ekmek alacak maaş alamıyorduk) çalıştığım dönemin (toplam 8ay sigortasız bölümünün) bazı dönemlerine aynı işletmede SGK’lı personel ile şahit bulabilirim. 9ocak2013(2 banka dekont, 1.derece 1 sgklı akraba şahitlik kabul olursa)
    9 ocak2013/1kasım2018 arası aradaki işsizlik maaşı aldıgım dönemlerde dahil kıdem tazminatım kesintisiz hesaplanır mı?
    3-) Çalıştığım işletme mevsimlik (ben 12 ay işletmede çalışıyor ve konaklıyorum) işe başladıgım günden şu satırları yazdıgım tarihe kadar minimum 12 / maximum 16-17 saat çalıştım. Dönemsel işletme açık oldugu zamanlarda yanımda o dönemlerde (örnek: 2014 haziran-temmuz, örnek 2: 2016 mayıs-haziran) vs tarzında çeşitli pesonelin fazla mesai + kullanmadıgım haftalık izinleri ispatında şahitliği GENEL 5.5 yılı mı kapsar yoksa sadece onların işletmede oldugu anları mı?
    4-)işletmeden NET 80binTL civarı MAAŞ alacağım var. toplamda 8bin saat kadar fazla mesai, 260 günü geçik haftalık izin,82.5 gün ulusal tatil izinleri, şu ana kullanmadıgım yıllık izinler (sgk’dan aynı gün gir çık vede arada 8 aylık işsizlik maaşı, lakin bu dönemlerde işletmede çalıştıgımı dönemsel şahitlerle ispat ederim)
    5-) İşletmede aşırı strese dayalı durumdan dolayı, saç beyazlaması, kilo kaybı, ve diş sıkmaktan 2 adet diş kırılması oldu. Bu durumlara illişkin tazminat hakkım olur mu.
    6-) ihtar/arabulucu/mahkeme /oldu da yargıtaya giderse/ totalde maximum 2 sene içerisinde tazminattan alacak oldugum parayı BANKAMDA görebilir miyim? 3-4-5?
    7-) Avukatlık ücretleri %5’den %25’e kadar gidiyormuş. Ben ortalama %7’den 1-2 avukat buldum gibi. Lakin 80Bin Net (bankadan ödenen maaşlar, kullanmadıgım yıllık(10.500TL), ve (82.5 gün ulusal tatil 12.300TL) Net alacagım bir şekilde 102.800TL baki.
    Şimdi bundan %7=>7196TL avukata vermek bana tuaf geliyor.
    Avukatımla, muallakta olan 8bin saatin sanırım en az 2saat(56binTL)-4saat(112binTL) arasını ispatlarım, +250 haftalı izin kullanmadıgımın 55.875TL) yani totalde extra maxiumum mahkemenin verebileceği 8bin saat224bİN+haftalık izin55.875=>279.875TL)
    Üzerinden, avukat bey/hanım net maaşım,ihbar,kıdem,ulusal tatiller,yıllık izin ücretleri haricinde kalan,
    fazla mesai ve haftalık izin ücretlerim olan 279.875TL den ne kazanırsanız %25 sizin desem OLMAZ MI? yada 150bin TL üstü ne alırsanız sizin desem…
    KISACASI, avukatımın da emeğinin heba olmasını istemem. ama siz de takdir edersiniz ki, stresden dişlerimi kıracak kadar ömrümden 5-6 yıl geçmiş bir yerden alacağımı savunurken de bir avukata hakkımı kaptırmak istemiyorum. Bir meslektaşınızla alakalı böylesi bir yaklaşım ve soru sorduğum için affola ama maalesef insanlara olan güvenim yok denecek kadar azaldı.
    Şimdiden ayırdıgınız zaman ve ilginize çok teşekkür ederim.
    Mustafa Nuri Yilmaz
    Saygılarımla.

    1. Avukatlar sunacakları hukuki yardım karşılığında talep edecekleri ücreti serbestçe belirleyip size iletirler. Kabul edip etmemek veya hangi avukatla çalışmak istediğinize karar vermek size kalmıştır. Ancak sunacağı hukuki yardım ve dava takibi karşılığında avukata ödeyeceğiniz ücreti “hakkınızı kaptırmak” olarak görüyor ve ödeme yapmak istemiyorsanız, davanızı kendiniz açıp takip edebilirsiniz. Böylece siz de bir avukatın hakkını kapmamış olursunuz.

  8. Merhaba, geçen ay işveren tarafından neden gösterilmeden işten çıkarıldım. İşe iade davası açılmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu olduğundan başvuru yaptım. İşveren arabuluculuk toplantısına geldi ancak anlaşamadık. Geçen hafta arabuluculuk dosyası kapandı. İşe iade davasını kaç gün içerisinde açmam gerekiyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön