Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Mal rejimi seçimi

Evlilik Sözleşmesi ve Mal Rejimi Seçimi *2024

Evlilik sözleşmesi, esasında tarafların evlilik birliği içerisinde, Türk Medeni Kanunu’na göre yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi dışındaki bir mal rejimini kabul ettiklerine dair sözleşmeyi ifade eder.

Eşlerin, evlilik sözleşmesi ile kanunda düzenlenen mal rejimlerinden birisini seçmesi ve seçtikleri mal rejimi içerisinde de belli koşullarda bazı değişiklikler yapmaları mümkündür.

Mal rejimi seçiminin ötesinde yapılan bu değişiklikler uygulamada ayrıntı sözleşmeleri olarak anılmaktadır. Ayrıntı sözleşmeleri, mal rejimi sözleşmesine ek olarak yapılan sözleşmelerdir. Birbirine bağlı olarak yapılan bu iki sözleşme bir bütün olarak evlilik sözleşmesini oluşturur.

Evlilik Sözleşmesi Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Eşler evlilik sözleşmesi ile kanunda düzenlenen herhangi bir mal rejimini kabul edebilir, bazı eşyalarla veya durumlarla ilgili olarak ayrıntılı düzenlemeler yapabilirler. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, taraflar kanunda sayılan mal rejimlerinden farklı yeni bir mal rejimi yaratamaz ve kararlaştıramaz.

Mal rejimi sözleşmesi iki biçimde yapılabilir. Taraflar, evlenmeden önce veya sonra aralarında yapacakları yazılı bir sözleşme ile mal rejimini seçebilirler. Bu sözleşmenin noterce onaylanması gerekmektedir.

Mal rejimi seçiminin bir diğer yolu ise eşlerin evlilik başvurusu ile birlikte yazılı olarak bildirmesidir. Bu durumda noter onayı aranmaz.

Ancak şunu belirtmek gerekir ki, evlilik başvurusu ile mal rejimi seçiminde sadece evlilik süresince tercih edilecek mal rejimi belirlenebilir. Ayrıntılı evlilik sözleşmesinin evlendirme memurunca onaylanması ve kabulü mümkün değildir.

Örneğin, kişisel malların da edinilmiş mallara dahil edilmesi, mal ortaklığında payların belirlenmesi, kişisel malların gelirlerinin veya emekli ikramiyesinin edinilmiş mallardan sayılmaması gibi ayrıntılı düzenlemeler, evlilik başvurusu ile birlikte yapılamaz. Bu düzenlemeler ancak ayrı bir evlilik sözleşmesi ile yapılabilir. Eşler arasında mal rejimi seçimi ve evlilik sözleşmesinin iyi bir aile hukuku avukatı ile birlikte düzenlenip noterde onaylatılması daha sağlıklı bir yol olacaktır.

Evlilik sözleşmesi, eşler arasında yasal mal rejimi hükümlerini ortadan kaldıracak ve mal rejiminin tasfiyesinde evlilik sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır.

Evlilik sözleşmesi belli bir şarta bağlanabilir veya geçerli olacağı süre belirlenebilir. Mesela, eşlerden birisi çalışmaya başlayana kadar mal ayrılığı rejimi, çalışmaya başladıktan sonra mal ortaklığı veya edinilmiş mallara katılma rejiminin geçerli olacağı kararlaştırılabilir.

Yine evlilik sözleşmesinin, evliliğin beşinci yılına kadar, sonrasında ise yasal mal rejiminin geçerli olacağı gibi süre şartları da öngörülebilir.

Evlilik Sözleşmesi Hazırlanmasında Hukuki Destek İçin

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Evlilik Sözleşmesi İle Neler Düzenlenebilir?

Evlilik sözleşmesi ile eşler, kendi ekonomik ihtiyaç ve tercihlerine göre ayrıntılı düzenlemeler yapabilir. Yapılabilecek düzenlemeler, kanunda sınırlı sayıda değildir. Ancak genel olarak şu şekilde örneklendirilebilir;

  • Kişisel malların kapsamının ve miktarının arttırılması veya sınırlandırılması
  • Geçerli olacak mal rejiminin şarta bağlanması
  • Edinilmiş mallarda artık değere katılmanın, kanundakinden farklı esaslara bağlanması
  • Ortaklık mallarının kapsamının ve paylaşım oranlarının değiştirilmesi
  • Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde katkı payı esaslarının belirlenmesi
  • Değer artış payından vazgeçme veya oranını değiştirme
  • Sağ kalan eşin aile konutu üzerindeki oturma veya intifa hakkı ile ilgili farklı düzenleme yapılması
  • Eşlerin mal rejiminden doğan karşılıklı borçları ile ilgili düzenlemeler
  • Malların yönetiminin eşlerden birisine ait olacağı yönündeki düzenlemeler
  • Aile konutunda kalma ve ev eşyalarını kullanma esaslarının belirlenmesi gibi.
  • Hakim kararıyla olağanüstü mal rejimine geçilmesi ve aile hakiminin evlilik birliğine müdahalesi hakkında bilgi için Evlilik Sürerken Aile Hakiminin Alabileceği Tedbirler başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Evlilik Sözleşmesinin Geçerlilik Şartları

Evlilik sözleşmesinin geçerli olabilmesi için;

  • yazılı olması,
  • noter onayından geçmesi ve
  • kanunun emredici hükümleri ile genel hukuk prensiplerine aykırı olmaması gerekir.

Sözleşme geçerliliğine dair genel ahlak kuralları, evlilik sözleşmeleri için de bağlayıcıdır. Hukuka veya genel ahlaka aykırı şartlara bağlanan evlilik sözleşmesi hükümleri geçersiz olur.

Evlilik Sözleşmesinin Sonuçları

Sonuç olarak, evlilik birliğinin kurulmasından önce, kurulması sırasında veya kurulmasından sonra taraflar kanunda sayılmış olan mal rejimlerinden birisini kabul edebilir ve yapacakları ayrıntılı evlilik sözleşmesi ile ekonomik ihtiyaçlarına göre kabul ettikleri mal rejimine bazı istisnalar veya sınırlamalar getirebilirler.

Eşler evlilik süresince,  her zaman tabi oldukları mal rejimini değiştirmekte serbesttir. Evlilik sözleşmesi ile bir mal rejimi belirledikten sonra, evliliğin sona ermesi durumunda, mal rejimi tasfiyesinde artık yasal mal rejimi değil, tercih edilmiş olan mal rejimi hükümleri uygulanır.

Evlilik Sözleşmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Evlilik Sözleşmesi Eşler İçin Bağlayıcı Mı?

Usulüne uygun olarak yapılmış evlilik sözleşmesi eşler için bağlayıcıdır. Eşler arasında yapılmış geçerli bir evlilik sözleşmesi varsa evliliğin boşanma veya ölümle sona ermesi halinde mal rejimi tasfiyesi sözleşme hükümlerine göre yapılır.

Evlilik Sözleşmesi Ölüm Halinde Geçerli Olur Mu?

Evlilik sözleşmesi ölüm halinde geçerli olur. Eşler arasındaki mal rejimi evliliğin sona ermesi ile tasfiye edilir. Ölüm de boşanma gibi evliliği sona erdiren olaylardan birisidir. Evliliğin ölümle sona ermesi durumunda da evlilik sözleşmesi hükümleri uygulanır.

Evlilik Sözleşmesi Yoksa Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Eşler arasında evlilik sözleşmesi yoksa eşler arasında yasal mal rejimi geçerli olur. 2002 yılından itibaren yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi olarak kabul edilmiştir. Bu tarih öncesinde ise mal ayrılığı rejimi geçerlidir. Evliliğin sona ermesi durumunda, 2002 yılından önce edinilmiş mallar için mal ayrılığı, 2002 yılından sonra edinilen mallar için edinilmiş mallara katılma rejimi uyarınca mal paylaşımı yapılır.

Mahkeme Kararı İle Mal Rejimi Değişir Mi?

Mahkeme kararı ile mal rejimi değişebilir. Eşlerden birinin veya her ikisinin talebi ile ve haklı nedenlerin varlığında, aile mahkemesi eşler arasında kanunda sayılan mal rejimlerinden birisine geçilmesine karar verebilir.

Edinilmiş mallara katılma rejiminde mal paylaşımı, katkı payı, katılma alacağı ve kişisel malların iadesi davaları hakkında ayrıntılı bilgi için Mal Paylaşımı Davaları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mersin anlaşmalı ve çekişmeli boşanma avukatı, velayet, nafaka, tazminat gibi aile hukuku davalarında hukuki destek ve danışma için avukatlık büromuza ulaşabilirsiniz.

Mersin aile hukuku avukatı hizmet alanı ve tüm avukatlık çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Evlilik Sözleşmesi ve Mal Rejimi Seçimi *2024” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön