Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma

Boşanma Davası Hakkında Sorular *2023

Boşanma davaları hakkında, boşanma avukatına sıkça sorulan sorular aşağıdaki şekilde olmaktadır.

Boşanma davası ne kadar sürer?

Boşanma davasının ne kadar süreceği öncelikle davanın anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası olmasına göre değişir.

Anlaşmalı Boşanma davası ne kadar sürer?

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar, boşanma ve mali sonuçları üzerinde anlaşmış olurlar.  Eşler mahkemeye birlikte başvurur veya bir eşin açtığı davayı diğeri kabul eder. Bu nedenle tebligat işlemleri zaman almaz. Kanunda aranan şartlar varsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır. Bu nedenle delil toplanmasına da gerek bulunmaz. Anlaşmalı boşanma,  görüleceği mahkemenin iş yüküne göre ortalama üç gün – on beş gün arası bir sürede sonuçlanır. 

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma davasının ne kadar sürebileceği hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Dava süresi;
davalının adres bilgisi ve yaşadığı yere göre tebligat işleminin alacağı zaman, 
dava konusu boşanma nedeni
boşanma ile birlikte maddi talepler (tazminat ve nafaka) ile velayet çekişmesinin bulunup bulunmaması,
bildirilen boşanma delillerinin niteliğine göre toplanma süresi,
resmi ve özel kurumlardan istenecek yazılı bilgilere cevap verilme süresi,
tanıkların çağrıldıkları duruşma gününde hazır olup olmaması gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
Tüm bu faktörlere göre çekişmeli bir boşanma davasının yerel mahkemede karara bağlanması ortalama sekiz ay ile iki yıl arasında olmaktadır. Karara itiraz edilmesi durumunda ayrıca istinaf ve temyiz süreci de uzun bir zaman alır. 

Boşanma davası hangi sebeplerle açılabilir?

Medeni Kanunda sayılan boşanma nedenleri şunlardır:
Zina (aldatma) nedeniyle boşanma,
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (Fiziksel ve psikolojik Şiddet) nedeniyle boşanma
Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma
Terk nedeniyle boşanma
Akıl hastalığı nedeniyle boşanma
Evlilik birliğinin temelden sarsılması (Şiddetli Geçimsizlik) nedeniyle boşanma
Anlaşmalı boşanma,  evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeninin özel bir halidir. Yine ortak hayatın yeniden kurulamaması veya fiili ayrılık nedeniyle boşanma da, evlilik birliğinin temelden sarsılması düzenlemesine dayanır.

Zina durumunun kanıtlanamadığı durumlarda sadakatsizlik nedenine dayalı boşanma davası açılabilir. Evliğin eşlere yüklediği cinsel birliktelik yaşanmaması da bir boşanma nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu sebepler yine şiddetli geçimsizlik kapsamına giren konulardır.

Boşanma Davası Açma Ücreti (Harç ve Masraf) Nedir?

Boşanma davası açarken peşin harç ödenmesi gerekir. Boşanma ile birlikte talep edilen nafaka ve maddi – manevi tazminat için ayrıca nispi harç alınmaz. Dava açılırken harç dışında bir de mahkemeye gider avansı yatırılması gerekir. Bu harç ve gider avansı Adalet bakanlığınca belirlenmekte ve her yıl güncellenerek yayınlanmaktadır.
Altın iadesi veya katkı ve katılma alacağı talepleri ise boşanmanın eki niteliğindeki maddi talepler değildir. Boşanma davası ile birlikte açılsalar dahi, dava değerine göre nispi harç ödenmesi gerekir.

Boşanma davası avukat ücreti ne kadardır?

Boşanma davasında avukat ücreti, serbestçe belirlenir. Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen ücretin altında olmamak üzere, her avukat talep edeceği ücreti kendisi belirler. 
Maddi durumu elverişsiz olanlar için ise başvuru halinde baroların adli yardım servislerince hukuki yardım ve dava takibi için avukat ataması yapılmaktadır. 

Mersin Boşanma avukatı ücretleri ne kadardır (2022 – 2023)?

Boşanma davası avukatlık ücreti ile ilgili yukarıda yaptığımız açıklama her şehir için geçerlidir. Adalet Bakanlığı Asgari Ücret Tarifesinden ayrı olarak Mersin Barosu da her yıl tavsiye niteliğinde avukatlık ücret tarifesi yayınlamaktadır. Mersin boşanma avukatının bu tarifeye uyma zorunluluğu yoktur. Ancak belirleyeceği ücret Adalet bakanlığı asgari ücret tarifesinde belirlenen miktarın altında olamaz.

Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan tarifeye göre 03.09.2022 tarihinden itibaren boşanma avukat ücreti 9.200 TL’nin altında olamayacaktır. Boşanma avukatı, dava masrafı haricinde en az bu miktarda vekalet ücretini talep etmek zorundadır.

Mersin Barosu‘nun tavsiye niteliğindeki 2022 yılında anlaşmalı boşanma avukat ücreti 11.600 TL, çekişmeli boşanma avukat ücreti ise 17.200 TL’dir. Ancak Mersin Barosu tarafından yayınlanan avukat ücretleri tavsiye niteliğinde olup, avukatlar için bağlayıcı değildir. Mersin Barosu 2023 yılı için tavsiye niteliğindeki avukatlık ücret tarifesini henüz yayınlamamıştır.

Adalet Bakanlığınca, 03.09.2022 tarihinden itibaren ve  2023 yılı için geçerli olacak boşanma davası ve diğer davalarda avukatlık asgari ücret tarifesine buradan ulaşabilirsiniz.

Boşanma davasında avukat tutmak zorunlu mu?

Kural olarak hiç bir özel hukuk davasında avukat tutma zorunluluğu yoktur. Boşanma avukatı tutmak da yasal bir zorunluluk değildir. Ancak gerek anlaşmalı ve çekişmeli boşanma avukatı ile temsil edilmek olası hak kayıplarının önüne geçer. Özel hukuk alanında davanın kazanılması için “haklı olmak” tek başına yeterli değildir. Davanın, kanunla belirlenen usullere uygun şekilde takibi gerekir. Boşanma dava dilekçesi veya yargılama aşamasında verilecek dilekçe ve beyanlarda yanlış bir ifadenin kullanılması,  kesin süreler içerisinde gerekli işlemlerin yapılmaması veya eksik yapılması, uyuşmazlık konusunda uygulama ve içtihat bilgisine sahip olmamak telafisi imkansız hak kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle boşanma davasında avukat yardımı alınmalıdır. 

Mal paylaşımı davası, boşanma ile birlikte açılır mı?

Mal paylaşımı davası, boşanma davasının sonucuna bağlı, ancak ayrı bir davadır. Boşanma davası dilekçesi ile birlikte katkı – katılma payı talebi de ileri sürülebilir. Bu davanın harcı ayrıca yatırılır ve mahkemece boşanma davasından ayrılarak yeni bir esasa kaydedilir.  Mal rejimi davası, boşanma davası sonuçlanıncaya kadar bekletilir. Sonrasında boşanma davasının sonucuna göre bu davaya devam edilir. 
Mal rejiminin tasfiyesine ilişkin dava ancak boşanma kararının kesinleşmesinden sonra sonuca bağlanabilir.

Boşanma davası ile birlikte altın (ziynet) davası açılabilir mi?

Boşanma davası ile birlikte, ayrıca harcı yatırılarak altınların iadesi davası açılabilir. Altın (ziynet) davası, kişisel malların iadesi niteliğinde olduğundan, boşanma davası ile birlikte sonuçlandırılabilir. Hatta bir boşanma davası olmaksızın da kişisel malların iadesi davası açılabilir. Çünkü eşlerden birinin, diğerinden kişisel mallarını talep edebilmesi, boşanma koşuluna bağlı değildir. 

Boşanmada velayet kime verilir?

Boşanma davalarında, müşterek çocuğun menfaati hakim tarafından resen (kendiliğinden) gözetilmesi gereken bir konudur. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında dahi hakimin velayet düzenlemesine müdahale yetkisi vardır. Hakim çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimini gözeterek, velayetin anne veya babaya verilmesine karar verir.

Velayet kararına neler etki eder?

Velayet kararında;
çocuğun yaş itibari ile ihtiyaçları,
anne veya babaya muhtaçlığı,
belli olgunluğa erişen çocuğun velayet konusundaki tercihi,
anne ve babanın yaşam koşullarının çocuğun yaşamına etkisi gibi faktörler etkili olur.

Boşanmada tazminat ve nafakanın koşulları nelerdir?

Boşanma davası ile birlikte maddi – manevi tazminat ve nafaka talep edilmesi mümkün olup, bu talepler harca tabi değildir.
Boşanmada, ancak diğer taraftan daha az kusurlu bulunan eş maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Manevi tazminat talep eden eşin,  boşanmaya neden olan davranışlar sebebiyle kişilik hakları zedelenmiş olmalıdır.
Maddi tazminat için ise evlilik birliğinin sona ermesi nedeniyle mevcut ve beklenen menfaatlerin zarar görmesi gerekir. (TMK 174/1) Bundan kasıt, boşanma nedeniyle mahrum kalınan maddi destektir. Bu zararın belgelenmesi gerekmez.

Boşanmada hangi hallerde nafaka ödenir?

Boşanma davası ile birlikte yoksulluk nafakası isteyebilmek için;
evlilik birliğinin sona ermesinde karşı taraftan daha fazla kusurlu bulunmamak ve
Boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olmak gerekir.  
Boşanmada eşit kusur varsa da  nafaka talep edilebilir. 
İştirak nafakası ise müşterek çocuğun ihtiyaçları nedeniyle verileceğinden, kusur aranmaz. Anne ve babanın çocuklara karşı yükümlülüklerinin bir sonucudur. 

Boşanma davasında yetkili mahkeme hangisidir?

Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. (TMK m.168) Burada davacının seçimlik hakkı vardır. Davacı eş boşanma davasını;
kendi yerleşim yeri aile mahkemesinde,
karşı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde ya da
eşlerin evlilik birliğinin son altı ayında birlikte yaşadıkları yer aile mahkemesinde açabilir.

Boşanma davası yetkisiz mahkemede açılırsa ne olur?

Boşanma davası yetkisiz mahkemede açılır ve karşı taraf süresinde yetki itirazında bulunmazsa, mahkeme davaya bakmaya yetkili hale gelir. Ancak davalı taraf yetki itirazında bulunursa dosya yetkili aile mahkemesine gönderilir. Boşanma davasında yetki kuralı, kamu düzeninden değildir. Bu nedenle itiraz olmadıkça, mahkeme kendiliğinden yetkisizlik kararı veremez.

Boşanma davaları konusundaki sorularınız için Boşanma Avukatına Soru Sor danışma hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Yurtdışında boşandım, Türkiye’de de boşanmış sayılır mıyım?

Yurtdışında verilen boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için kararın tanıma ve tenfizi gerekir. Tanıma tenfiz, kural olarak dava yoluyla yapılır. Ancak 2017 tarihli düzenleme ile Nüfus Hizmetleri Kanunu 27/A maddesi uyarınca bazı şartların varlığında, yurtdışında verilen boşanma kararlarının dava olmadan nüfusa tesciline olanak tanınmıştır. Kanunda aranan şartların varlığı halinde nüfus müdürlüğü ve konsolosluğa başvuru ile tanıma işlemi sağlanmış olur. Başvurunun reddi halinde ise tanıma davası açılması gerekir.
Türk vatandaşı olan kişi, ancak nüfus müdürlüğü işlemi veya mahkeme kararı sonucunda Türkiye’de boşanmış olur. 

Boşanmada nafakanın süre sınırı var mı?

Halihazırdaki düzenlemelere göre boşanma sonucunda verilen yoksulluk nafakasının belli bir süresi yoktur. Evlilik ne kadar sürmüş olursa olsun, tarafların ekonomik koşulları gözetilerek, belli süreliğine veya süresiz olarak nafakaya hükmedilir. Nafakanın tek seferde toplu olarak ödenmesine de karar verilebilir.

Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanmaya karar vermiş olan eşlerin talep, ihtiyaç ve anlaşma şartlarına göre düzenlenir. Protokolde boşanma konusunda anlaşma yanında, maddi ve manevi tazminat, yoksulluk nafakası ve müşterek çocuk varsa velayet ve iştirak nafakası konusunda düzenlemeler yer almalıdır. Çünkü bu şartlar üzerinde anlaşma sağlanamazsa anlaşmalı boşanma olmaz.
Boşanma protokolü hükümleri; kanuna uygun, belirli ve icra edilebilir nitelikte olmalıdır. Bu nedenle de iyi bir anlaşmalı boşanma avukatı desteği alınması şarttır.

Bir yıldan kısa süren evliliklerde anlaşmalı boşanma olur mu?

Bir yıl evli kalma şartı gerçekleşmemiş, kısa süren evliliklerde anlaşmalı boşanma olur mu? Bu halde dava usulen anlaşmalı boşanma olarak görülemese de eşler boşanma ve sonuçları üzerinde anlaşmışsa davanın tek celsede boşanma mümkün olabilir. Anlaşmalı boşanmanın şartlarının oluşmadığı ancak eşlerin boşanma üzerinde anlaştığı hallerde boşanma hakkında bilgi için Evlilikte Bir Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma Olur Mu? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

En hızlı boşanma nasıl gerçekleşir?

En hızlı boşanma, anlaşmalı boşanma ile mümkündür. Eşlerin boşanma ve mali sonuçları üzerinde anlaşmış olmaları gerekir. Evlilik bir yıldan kısa sürmüş veya eşlerin duruşmada hazır bulunma olanakları yoksa, yine boşanma avukatı yardımı ile tek celsede boşanma sağlanabilir.

Mersin Boşanma Avukatı Desteği için

Hemen İletişime Geçebilirsiniz

Mersin çekişmeli ve anlaşmalı boşanma avukatı olarak hizmet veren avukatlık büromuza, tazminat, nafaka, velayet, mal paylaşımı, katkı payı ve katılma alacağı davaları gibi aile hukuku davaları konusunda hukuki yardım için ulaşabilirsiniz.

Mersin aile hukuku avukatı alanında hizmet veren avukatlık büromuzun tüm çalışma alanlarına buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu

Boşanma Davası Hakkında Sorular *2023” hakkında 33 yorum

  1. Öncelikle merhaba Reyhan hanım
    Ülkeden boşanmak istiyoruz 🙂 ne yapmalıyız teşekkürler..:)))

  2. Merhaba,
    geçen yıl şiddetli geçimsizlik nedeni ile açtığım boşanma davası reddedildi. eşimle davadan sonra barışmadık, hala ayrı yaşıyoruz. Şimdi tekrar boşanma davası açmak istiyorum. davam tekrar reddedilir mi?

    1. merhaba,
      daha önce reddedilmiş bir boşanma davası varsa aynı nedenlerle tekrar bir boşanma davası açamazsınız. Ancak davadan sonra meydana gelen olaylara dayanarak yeni bir boşanma davası açabilirsiniz. Bunun dışında, boşanma davasının reddinden sonra tekrar bir boşanma davası açabilmeniz ancak eşinizle evliliğin devamı için bir araya gelmeme koşuluna bağlı olarak üç yıl sonra mümkündür. Üç yıl sonunda açacağınız boşanma davasında, bir araya gelinmediğini kanıtlamanız durumunda mahkemece başkaca bir boşanma nedeni aranmaksızın boşanma kararı verilir.
      Bu süre içerisinde eşinizin dava açma hakkı bulunduğundan; boşanma konusunda anlaşmanız durumunda ise eşinizin açacağı bir davayla anlaşmalı boşanma her zaman mümkün olabilecektir.

  3. Kolay gelsin. Evlenmeden önce almış olduğum aracımı evlendikten sonra satarak daha düşük fiyatla başka bir araba aldım ve aradaki fark ile bankaya borç ödemesi yaptım. Eşim boşanmak için dava açtı aracımın mal paylaşımının nasıl olacağını öğrenmek istemiştim

    1. Mal paylaşımının söz konusu olabilmesi için boşanma davasından ayrı bir dava olarak açılması gerekir. Boşanma davası ile birlikte açıldığında dahi öncelikle boşanma davasının sonucu beklenecek ve boşanma kararının kesinleşmesi halinde mal rejimi davası görülmeye devam edecektir.
      Sorunuza gelince, yasal mal rejiminde, paylaşıma konu olacak mallar edinilmiş mallardır. Edinilmiş mal, eşlerin her birinin evlilik süresi içerisinde çalışma karşılığı olarak kazandıkları para veya bu para ile satın alınan malları ifade eder. Evlenmeden önce edinilmiş mallar, evlilik içerisinde sadece eşlerden birisinin kullanımına yarayan eşyalar ve miras – bağış gibi karşılıksız kazandırma yoluyla elde edilen mallar ise kişisel mal sayılır ve paylaşıma konu edilmez.
      Edinilmiş mal satıldığında bu malın bedeli ile edinilen yeni mal da edinilmiş mal olmaya devam ederken, aynı şekilde kişisel malın satışıyla elde edilen bedelle alınmış mal da kişisel mal olmaya devam eder. Bu nedenle, sizin evlenmeden önce aldığınız arabanın satış bedeli ile edindiğiniz yeni araba da kişisel mal sayılacak ve mal paylaşımına konu edilemeyecektir. Ancak eşiniz bu yeni arabanın alımına maddi katkı sunduğunu iddia eder ve bu iddiasını kanıtlarsa, bunun için katkı payı talep edebilir.

  4. Merhaba Ben esimden yani karım boşanacam eşim beni altıyo bunu biliyorum ama elimden net kanıt yok benim istediğim çocuklarımı almak zaten onda kalırsa çok ilgilenmiyor kendi hayatına gezmesine eğlenmesine bakıyo bazen çocukları bırakıp geç saatlerde geliyo beni polis le evden uzaklaştırdı şidted görüyor diye yalan hepsi kendi keyfi için rahat davranmak için yaptı ben ama şahitlerim var çocuklarla ilgilenmediğinden dolayı şimdi mahkeme cocukları bana verse ben kedi evimde yaşayabilirmiyim yoksa mal paylaşimi olana kadar eşim o evden gidene kadar beklemem gerek mi sonuçta çocuklarla benim o evde oturma hakkım öncelikli değilmi

    1. Boşanma davası açılması durumunda hakim her iki tarafın iddia ve delillerini inceleyerek bir karar verecektir. Yine tazminat, nafaka ve mal paylaşımı konuları da kusur durumuna ve bunun ispatına göre belirlenecektir. Eşlerden birisinin müşterek hanenin kendi yaşamına tahsisi talebinde bulunma hakkı mevcuttur. Ancak ayrıntılı ve sağlıklı hukuki değerlendirme ve taleplerinizin takibi için çevrenizdeki bir avukattan hukuki yardım almanız gerekir.

  5. Merhaba Reyhan hanim Ben esimden bosaniyorum mal varligini cocuklarin karsiliginda 270000 binlira verecem Anlastik ama karsi tarafin avukati kendi hesabina yatirilmasini istiyor ve sonra anlasmayi imzaliyacagiz. Benim anlamadigim notere gidilip yapilmasi gerekmezmi karsi tarafin Avukatin ne kadar ögvene bilirim Bu konuda ama benim avukatiminda bilgisi dahilinde Bu durum.

  6. merhaba reyhan hanım, eşiımın hıpnozu altında evlendım ama evlilik benım rızamla olmadı.hıpnozdan cıktım ve bosanma davası acmak ıstıyorum hangi yola başvurabılırım?

    1. Hipnoz durumunu kanıtlayabilirseniz evliliğin iptali yoluna gidilebilir ancak bunun kanıtlanması imkansız gibi bir şeydir. Çünkü hipnoz, bilimsel olarak kişiler üzerindeki etkisi objektif olarak kanıtlanmış bir durum değildir. Bu nedenle genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle boşanma davası açmanız gerekir.

  7. Merhaba,eşim şu an bir ay uzaklaştırma cezası aldı. Beni evden itikleyerek gece 12.30 da pijamalarımla sokağa atıp,beni tehdit etti ve sözlü tacizde bulundu.Bir yasında bir oğlum var ve çalışmıyorum.Sigortam ve herhangi bir malım mülkiyetim yok.Bayanım ve 12 yaşımda trafik kazasında babamı ve kardeşimi kaybettim.Beyin travması ve iç kanama geçirdim.Doktor tarafından bu sebeple verilen ve evlenmeden önce eşime herşeyimi anlatmam sebebiyle kendisi benim %62 lık psikiyatri raporum olduğunu bildiği için evlilikte boşanma konusunda beni hep çocuğumu alıp bunu ileri sürerek tehdit etti.Uzaklaştırma çıktıktan sonra savcılığa cinsel taciz sebebi ile kendisinden şikayetçi oldum. Doktor raporu almam için hastaneye gittim.Fakat doğum yaptığım ve üstünden bir hafta geçtiği için bir iz olmadığını söyleyerek rapora birşey yazmadı.Genel cerrah ise anal yoldan olan tecavüze incelemesine rağmen birşey yazmayarak adli tıpa gönderimimi istedi. Ben evlendiğim yerde kimseyi tanımıyorum ve herkes eşimin dostu ve aleyhinde tanık. Haklı olsamda onların tarafındalar.Kendisi benden 40 bin TL alarak eve haciz getirip paramı ve aldığı aracı satarak beni maddi çöküntüye maruz bıraktı.Aracı sattığına dair elimde noter kağıdı var.Dahası telefonla bizi tanıyan insanlardan(annem ve beni)onun aleyhinde tanıklık yapmalarını istemiş. Ev içinde bana cinsel ve sözlü taciz uygulayan bu kişi benim düğünde takılan takılarımıda satmış ve adıma olan telefonu,tableti,laptobuda kırmıştır ve satmıştır. Benim bu konuda kendimi ispatlamam nasıl mümmündür?
    Lütfen,yardımcı olun.

  8. Merhaba reyhan hanım biz bugün eşimle anlaşmalı boşanma davası açtık davacı olarak eşimin ismini yazmışlar benim bilgim olmadan istediği zaman davayı çekebilirmi

  9. Merhaba,boşanma davamız bittikten sonra katkı payı davası açtım.Ama eşim iflas etti ve elindeki tüm taşınmazlara haciz konduBu durumda elime bir şey geçmeyeceğini düşünüyorum..Ayrıca çıkan ek masrafları (bilirkişi vb.) karşılayacak durumda olmadığım için davayı geri alabilir miyim ya da davadan feragat mi etmem gerekiyor?
    Şimdiden teşekkür ederim yanıtınıza

    1. Davanızı takipsiz bırakabilirsiniz. Bu durumda davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Bu durumda boşanma tarihinden itibaren on yıl içerisinde tekrar dava açma hakkınız saklı kalır. Davadan feragat etmeniz durumunda ise bir daha aynı taleple dava açamazsınız.

      1. Yanıtınıza çok teşekkür ederim.Bir sorum daha olacak; takipsiz bırakırsam harç, masraf vb. ödeme yapmam gerekir mi?

  10. 12 Yıllık evliyim.Eşim ilk evlendiğim zamandan beri sorunlarım var.Evlendiğimde maddi durumlardan ötürü ve askerliğim sebebiyle ailemin yanında kaldık. Ben işe gittiğim için ev içi sorunları sonradan öğrendim.Annem evle alakası yok odasından dışarı çıkmadığını eşim ise annemin herşeye çenesinin çıktığını konuştuğunu soyledi.Arada eşim ben ailemin yanına gitcem deyip kaçıyodu.Sonradan para vermeyince kayın pederim almaya gelmeye başladı.2-3 ayda 1 ay bu şekilde geçti.Arada kalarak 2-3 yıl bu şekilde ve arada askerliği çıkararak zaman geçti.Eşimi gurbetten getirdiğim için eşim çok baskı yaptı memleketlerine gitmem için ben arada başka bir şehir tercih ettim aynı sorunları eşimin ailesiyle yaşamamak için ve o kadar yakın olmamak için.işe başladığım şehirde 3 ay oldu ev kiraladım eşyalar almaya başlamıştım ki eşim annemle tartışma çıkarıp memleketine gitmiş kavga ederek ben sorun yapmadım zaten artık kendi yolumuza bakacaktık.Eşimi hemen aldım yanıma artık ikimizde gurbetteydik. evi taşıdık ama 2-3 ay evi yerleştiremedik erkek olarak ben yapmam gerekenleri yaptım ama eşimin yapması gerekenleri yapmıyordu.2 ay oturma odasında koltukların üstünde ve yerlerde kıyafetler onların üstünde oturunce şüphelenmeye başladım.Annemin söylediği tüm sorunlara bizzat şahit oldum.Eşim 2 evladıma ve eve yetişemediğini cocuklarımın aç kaldığını gördüm. 2 Sene hem bulaşık hem çamasır hem akşam yemek yaptım.Ama büyük kavgalarımız oldu.Eşim iş yapmak zor gelen akşama kadar yatmak gezmek isteyen biri .Akşama kadar çalışıp eve geldiğimde sabah kahvaltının hala ortada durduğunu çamaşırların banyodan taşıp kapı dışına yığılmaya başladığını tuvaletteki peçetelerin bile artık çöp gibi yığıldığını görmeye başladım.Ve hergün akşama kadar işte çalışıp eve gelincede ortalığı düzenlemeye çamaşır bulaşık vs toparlamaya çalıştığımda eşim her seferinde ben yaptığım için ellemem için kavga çıkarıp kriz geçirecek şekilde kendini paralıyordu.1 hafta düzelir gibi oluyordu.2-3 hafta aynı. arada 1 ayda bir kayın validem gelip o yapıyodu. Düşünün 1 ayda 1 hafta ben 1 hafta kayın validem 1 hafta eşim 1 hafta angarya ev bildiğin çöplük.Hep çocuklarım için sabrettim.Eşim bu sefer ailesinden sebep memleketine gidelim gurbet olmuyor vs diye baskı yapmaya başladı.Ben hep firenledim. Çalıştığım şirket iflas edip işsiz kalınca benim adıma eşim memleketinden iş başvurusu yaptı.Ve çağırıldım. baya işsiz kalınca maddi olarak durumu toparlayıncaya kadar kayın pederimde bir oda açtılar orda kaldım.2-3 ay sonra evi taşıdım.Fakat hanım yine yerleşmediği için 1 ay kayın pederimde kalmıştık bayram gelin evde boş kalınca kayın pederim evi yerleştirdiki kızamıyorum onlara napsınlar kaldık başlarında .ev yerleştikten sonra eşimle sorunlar hala devam ediyordu.ya ben yada kayın validem evi kaldırıyordu ki tartışmalarda artık kapı önlerinde bilerek komsulara duyuruyordu ki o kadar bağıryoduki kimi zaman ambulansı ben çağırmak zorunda kalıyordum sakinleştirici vurup gidiyorlardı. ve sonunda eşim dayanamadı gitti annesinin evine beni terk etti.2 ay sonra düzelttik tekrar geldi.Ama eşim iyi değil ben eve gelince ellediği gezdiğim yerleri takip etmeye ben yokkende ıslak mendille gizliden sildiğini görmeye başladım.Düşünün ev bildiğin ahır o benim ellediğim gezdiğim yerlerde çocuk açmı altı alıncakmı hiç umrunda değil varsa yoksa dokunduğum yer afedersiniz yatak odası 1 hafta kullanıldıysa 2 hafta karantina kapısı kilitlenip güya yerlerin dolapların kapıların silinmesi gerekiyormuş.Makinayada çamaşır atacağı zaman 5-10dk ıslak mendille heryerini siliyor ve çamaşırları radyasyonlu madde gibi taşıyor ve elleri kalaplı havada evde hep oyle geziyor.Eşimi psiyatri için çok zorladım gitti ilaçlarını içmedi.zorladım gitti sende sende gelecekmişin dedi gittim doktor bana değil eşime dedi.Gizli gitti durumlarda doktorun biri bakırköye yatırırım seni diye tehtit etmiş birgün ağzından kaçırdı.İnanın 1 dolabımız var ilaç dolusu ama içen yok.Son olarak ben çalışcam sen bana para vermiyosun dedi tamam dedim belki düzelir insan içine çıkınca ededim. Kayın validem çoçuklarıma sahip çıkmayınca küçük oğlumu annemin yanına gönderdi.Zaten yaz boyu ordalardı.Büyük kızım orta okula gidiyo 2de eve geliyor ben geliceye 6 ya kadar kadar aç kalıyor evde yanlız kalıyor.eşim akşam 7 den sonra geliyor.Akşamları yemek yapması gerekirken 9.30 civarı odasına geçip uyuyor.Eve gelince hemen yemek yapmaya girişiyorum o sirada eşim geliyor.Yemeğe bazen oturuyor bazen mutfakta abur cubur dahil ne bulursa orda tıkınıp ben yorgunum deyip uyuyor.masadaki akşam yemekleri ve bulaşıkları 2-3 günde bir yıkayıp işe oyle gidiyor.İnanın ben yıldım ve karışmıyorum artık oğlumdan ayrı,kızım evde yanlız ve aç çözüm bulamıyorum.Ayrılmak istiyorum fakat çocuklarımdan sebep ayrılamıyorum.Ben ne yapmalıyım sizce lütfen

  11. Merhabalar,
    Eşim ile çekişmeli boşanma davası sürecindeyiz.
    Kendisi benden 300.000 maddi, 200.000 manevi tazminat talebinde bulunuyor.
    Ancak benim aylık net gelirim 3000 tl civarında ve eşim benden yüksek maaş alıyor.
    Evlilik birliği içinde aldığımız bir arabamız var ve evlilik öncesi aldığım bir evim var.
    Bu tazminat miktarı çok yüksek değil mi? Nasıl bir yol izleyebilirim

  12. iyi günler dilerim Reyhan hanım;
    benim sorum kısaca, annemin verdiği parayla aldığım araba boşanmada mal paylaşımına girermi,

    1. Evlilik süresince karşılıksız kazandırma yolu ile kazanılan mallar kişisel mal sayılıp, edinilmiş mal kapsamında değerlendirilmez. Diğer eş bu türlü kazanılmış mallar üzerinden katılım payı talep edemez.

  13. MERHABALAR
    EŞİM 3 YILLIK EVLİYİZ.EŞİM ŞUAN BANA ÇEKİŞME OLARAK ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİKTEN DAVA AÇMIŞ.AYNI EVDEYİZ.EVİN İÇ BİR İŞLEMLERİYLE İLGİLENMİYOR. KENDİ EŞYALARINI YIKIYOR BENİMKİLERİ YIKAMIYOR.SADECE YEMEĞİ KIZIMIZA YAPIYOR. 1 AY ÖNCE KAYNANAMLAR EVDEN AYRILDI.4 AYDIR BENDELER SÜREKLİ BANA HAKRETLER AİLEME HAKARETLERİ.AİLEMİN İNACINA MÜDAHALELER VAR EŞİM HEP SESSİZ.OĞLU HANIMI MEMLEKTE GÖNDERDİ HİÇ ALMADI. ANNEM AMELİYAT OLDU YANINA GİDELİM DEDİK GELMEDİ. TARTIŞTIK ANNESİ EVDEN GİTTİ
    EŞİMDEN BOŞANMAK İSTEMİYORUM.EŞİM SÜREKLİ BANA BAĞIRIYOR ANNESİDE DESTEK OLUP BÖYLE EVLİLİK OLMAZ DİYOR .
    EŞİMDEN BOŞANMAK İSTİEMİYORUM

    EŞİ,ME KARŞI ELİME BİLE KALDIRMADIM . BENİM HİÇ İLGİLENMİYOR HEP AİLESİ GEZMEYE GİDİYOR BENDEN SONRAE VE GELİYOR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön