Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Haksız fiil davası

Trafik Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat

Trafik kazası nedeniyle açılabilecek tazminat davaları Borçlar Kanunu kapsamındaki haksız fiil hükümlerine dayanır.

Borçlar Kanunu 49. maddesinde haksız fiilden doğan tazminat yükümlülüğü “kusurlu ve hukuka aykırı fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür” şeklinde tanımlanmıştır.

Trafik Kazası Sonucunda Talep Edilebilecek Zararlar

Trafik kazası sonucunda talep edilebilecek zararlar esasen maddi ve manevi zarar olarak ikiye ayrılır.

Trafik Kazası Nedeniyle Maddi Tazminat;

Yaralanma durumunda;

  • Tedavi giderleri
  • Geçici iş göremezlik durumunda, kazanç kaybı
  • Kalıcı bedensel zarar durumunda çalışma gücünün azalması veya kaybından dolayı oluşacak ileriye dönük ekonomik zarar
  • Trafik kazası sonucunda bakıma muhtaç hale gelinmişse, bakım masrafı

Ölüm durumunda;

Trafik Kazası Nedeniyle Manevi Tazminat;

Manevi tazminat, kişilerin haksız fiil sonucunda yaşadıkları, acı, ızdırap, ruhsal sarsıntı, şok durumu vs… gibi manevi zararların karşılığında talep edilebilen bir tazminat türüdür. Trafik kazası sonucunda da maddi zararın yanında trafik kazasından doğrudan bedensel zarar gören ve yakınlarının manevi zarara uğrayacakları şüphesizdir. Bu nedenle, yaralanma durumunda yaralanan kişinin, ölüm durumunda ise ölenin yakınlarının manevi tazminat talep etme hakları bulunur.

Trafik Kazası Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat hesabında, kazanın neden olduğu maddi zararları gösteren gider belgeleri, faturalar, makbuzlar, iş göremezlik oranını gösteren hastane ve adli tıp raporları vs… dikkate alınacaktır.

Yine maddi bir tazminat türü olan destekten yoksun kalma tazminatının hesabında ise, ölen kişinin ortalama yaşam ve çalışma süresi ile bu süre içerisinde destek olabileceği kişilere sağlayabileceği ortalama maddi kazanç dikkate alınacaktır.

Maddi tazminatın belirlenmesinde, yaralanan veya ölenin trafik kazasındaki kusur durumu da dikkate alınacak ve zarar karşı tarafın kusuru oranında karşılanacaktır.

Manevi tazminatın ise kanunda belirlenmiş bir kriteri yoktur. Yargıtay kararları ile oluşmuş tek sınırlayıcı kriter, manevi tazminatın zenginleşmeye yol açacak düzeyde olamayacağı kriteridir.

Hakim, kazanın ağırlığı, yaralanan kişide meydana gelen bedensel hasarın kalıcı olup olmaması, yol açtığı iş gücü kaybı, çektiği acı ve ızdırap; ölüm durumunda ölenin yaşı, tazminat talebinde bulunanın yakınlık derecesi vs gibi unsurları göz önüne alarak uygun miktarda bir manevi tazminat takdir edecektir.

Trafik Kazası Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

Yaralanma durumunda yaralananın kendisi; ölüm durumunda ise ölenin anne – baba, kardeş, eş, nişanlı, çocukları gibi yakınları maddi ve manevi tazminat davası açabilecektir. Ayrıca yaralanan kişinin, tazminat davası açtıktan sonra ölmesi durumunda, yakınları bu davaya devam edebilecektir.

Trafik kazası sonucunda ölüm durumunda, maddi ve manevi tazminat davası açabilmek için ölen kişinin yasal mirasçısı olmak şart değildir. Maddi tazminat kapsamında bulunan destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilmek için, ölen kişinin sağlığında, kendisinden maddi destek görüyor olmak yeterlidir. Yine, ölümün yarattığı manevi sarsıntıyı yaşayan yakınlarının da manevi tazminat talep etme hakkı vardır. Trafik kazası sonucunda ölüm durumunda öncelikle Anne- baba, kardeş, eş, çocuklar ve nişanlı gibi yakınlar, maddi ve manevi tazminat davası açabileceklerdir.

Ayrıca, mirası reddetmiş olan yasal mirasçıların, destekten yoksun kalma tazminatı davası açma haklarını kaybetmeyeceklerini de belirtmek gerekir.

Trafik Kazası Nedeniyle Maddi ve Manevi Tazminat Davası Kimlere Karşı Açılır?

  • Kazaya sebep olan araç sürücüsü,
  • Araç sürücüsü aracın sahibi değilse, aracın sahibi,
  • Kazaya sebebiyet verenin trafik veya kasko poliçesini hazırlayan sigorta şirketleri, trafik kazası sonucunda meydana gelen maddi zarardan birlikte sorumlu olacaklardır. Maddi tazminat davası bunlardan birisine karşı açılabileceği gibi, bunlar birlikte de dava edilebilir.

Sigorta şirketlerinin manevi zarardan kaynaklı bir sorumlulukları bulunmadığı için, manevi tazminat davası kazaya sebep olan sürücüye ve araç sahibine karşı açılabilir. Trafik kazasından kaynaklanan manevi tazminat davası, sigorta poliçesinde buna ilişkin özel bir madde bulunmadıkça, sigorta şirketine yönlendirilemez.

Tazminat Davası Öncesi Sigorta Şirketine Başvuru Zorunluluğu

Trafik kazasına sebep olan sürücü/araç sahibinin ekonomik gücünün kısıtlı olması veya kurumlardan tahsilat imkanının daha yüksek olması gibi nedenlerle tazminat davasının aynı zamanda ya da sadece sigorta şirketine yönlendirilmesi yoluna gidilmektedir.

14.04.2016 tarih ve 6704 sayılı kanunla yapılan düzenleme ile trafik kazalarından kaynaklanan zararın tazmini için dava açmadan önce, sigorta şirketine yazılı başvuru ile zararın tazminini talep etmek zorunlu hale getirilmiştir.

Buna göre;

Trafik kazasından zarar gören, mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava açma yoluna gidilmeden önce ilgili sigorta şirketine yazılı olarak başvuru yapılacaktır. Sigorta şirketi bu başvuruyu 15 gün içerisinde cevaplamak zorundadır. Bu süre içerisinde sigorta şirketi başvuruyu cevaplamaz veya verilen cevap başvuru talebini karşılamazsa, bu durumda zarar gören dava açma yoluna gidebilecektir.

Sigortaya Karşı Açılacak Dava Öncesi Arabulucuya Başvuru Zorunluluğu

Sigorta şirketiyle yaşanacak uyuşmazlıklar, diğer tarafın ve uyuşmazlığın niteliğine göre ya ticari ya da tüketici hukuku uyuşmazlığıdır. Hem ticari hem tüketici uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru, bir dava şartı olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle sigorta şirketine karşı açılacak tazminat davaları öncesinde arabuluculuk sürecinin işletilmesi zorunludur. Bunun için öncelikle arabuluculuk bürosuna başvuru yapılmalı, arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamazsa dava yoluna gidilmelidir.

Trafik Kazası Tazminatı Dava Açma Süresi

Trafik kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi zararlar için dava açma süresi Borçlar Kanunu’ nda öngörülen haksız fiilden kaynaklı genel dava açma süresine tabidir. Tazminat davası, trafik kazasının meydana gelmesi veya zararın öğrenilmesinden itibaren iki yıl, her halükarda trafik kazası tarihinden itibaren on yıldır.

Yine aynı kanun düzenlemesi ile haksız fiil, ceza kanunlarında daha uzun zaman aşımı süresine tabi bir suç oluşturmakta ise dava açma süresi de bu süreye tabi olacaktır.

Trafik kazası nedeniyle uğranılan zararlar için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yolu ve süreçle ilgili ayrıntılı bilgi için bkz. Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru

Zorunlu Trafik Sigortası Hangi Zararları Karşılar?

Zorunlu trafik sigortası, birden çok aracın karıştığı trafik kazalarında karşı tarafın maddi ve bedensel zararlarının karşılığını öder. Karşı taraftaki maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm durumunda ortaya çıkacak zarar, zorunlu trafik sigortasının teminat altına aldığı zararlardır.

Trafik Kazası Nedeniyle Oluşan Zarar İçin Karşı Tarafın Sigortasına Başvurulabilir Mi?

Kanun düzenlemesi uyarınca, trafik kazasında zarar gören kişiler, kusurlu bulunan karşı tarafın sigortasına doğrudan başvuru yaparak ödeme talebinde bulunabilir. Sigorta ile birlikte aynı zamanda kazaya neden olan sürücü, araç sahibi ve aracı işletene karşı da dava açılabilir. Bu kişiler, zarar görene karşı birlikte sorumludurlar.

Sigorta Destekten Yoksun Kalma Tazminatını Öder Mi?

Destekten yoksun kalma tazminatı, ölümlü trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maddi bir zarar kalemidir. Bu nedenle de zorunlu trafik sigortası güvencesinde bulunduğundan, sigorta şirketinden destekten yoksun kalma tazminatı istenebilir.

Trafik Kazası Tazminatı Dava Açma Süresi Nedir?

Kusurlu davranışla trafik kazasına sebebiyet vererek üçüncü kişilere zarar vermek bir haksız fiildir. Bu nedenle dava açma süresinde de Borçlar Kanunu haksız fiil hükümleri uygulanır. Buna göre kazanın oluştuğu veya zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren iki yıl herhalde kaza tarihinden itibaren on yıl içerisinde tazminat davasının açılması gerekir. Yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarında ise eylem aynı zamanda suç oluşturduğundan, burada ceza kanununda yaralama ve öldürme suçu için uygulanan ceza zamanaşımı geçerli olur. Buna uzatılmış zamanaşımı denir.

Trafik Kazası Tazminat Avukatı Desteği Gerekir Mİ?

Trafik kazası tazminat avukatı desteği, bu nedenle açılacak davalarda önemlidir. Dava öncesi sigorta şirketine başvuru, sonrasında zorunlu arabuluculuk sürecinin takibi konusunda bir avukattan destek alınmalıdır. Bu süreçlerde anlaşma sağlanamaması halinde dava takibi, delillerin değerlendirilmesi ve usuli işlemlerin eksiksiz yapılmasında iyi bir tazminat ve sigorta avukatı yardımı gereklidir.

Hasar Danışmanlık Şirketleri Nasıl Çalışır?

Hasar danışmanlık şirketi adı altında yürütülen faaliyet yasal değildir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı bir şekilde trafik kazasına karışan kişilerin iletişim bilgilerini elde edip onlara ulaşarak vekalet talep eden bu kişilere itibar edilmemelidir. Avukat olmayanlar tarafından bu tür takiplerin yapılmasını kanunen yasak olmasına rağmen, bu kişiler trafik kazası mağdurlarına ulaşmakta ve büyük komisyonlar karşılığında iş takibi yapmaktadır. Bu da mağdurun hak ettiğinden daha düşük miktarda bir tazminata ulaşması anlamına gelir. Trafik kazası nedeniyle tazminat davalarında hasar danışmanlık şirketleri yerine doğrudan bir avukatla temasa geçmek, işlem güvenliği açısından çok daha uygun ve aynı zamanda mağdurun maddi kazancı bakımından daha avantajlıdır.

Mersin sigorta hukuku avukatı desteği için avukatlık ofisimize ulaşabilirsiniz.

Trafik kazası, haksız fiil, kişilik haklarında saldırı, yanlış tedavi, sözleşmeye aykırı davranış nedeniyle açılacak tazminat davaları konusunda hukuki destek için Mersin hukuk bürosu avukatları ile iletişime geçebilirsiniz.

Tazminat hukuku, aile hukuku, sağlık hukuku, miras hukuku, iş hukuku, uluslararası hukuk, internet ve bilişim hukuku avukatlığı ve Mersin’de avukat çalışma alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Arslanbuğa Mersin Avukatlık Bürosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön