Mersin, İhsaniye Mh. 4903 Sk. No: 20 Kat: 1 D: 4 Akdeniz  
Gsm : 0532-601-48-61 / Tel: 0324-503-44-52

Nafaka Davası Avukatı

Mersin Boşanma Avukatı

Nafaka Türleri

Nafaka davası;

Yoksulluk nafakası,

İştirak nafakası,

Yardım nafakası olarak esasen üç türde açılabilir. Yoksulluk durumuna düşen kişiye, nafaka bağlanması ancak mahkeme kararıyla mümkündür. Bunun için nafaka davası açmak gerekir. Yardım nafakasının da, farklı kanuni düzenlemelere dayanan türleri vardır. Reşit olan çocuğa bağlanan eğitim nafakası, yoksulluk durumuna anne baba(usul) veya çocuğa (füru) kaşı olan yardım nafakası yükümü gibi… Yardım nafakası Türk Medeni Kanunu 364 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.

Tedbir nafakası ise, nafaka talebini içeren bir davada, dava başından sonuna kadar geçici olarak hükmedilen nafaka türüdür.

Yoksulluk nafakası;

boşanma sonucunda, yoksulluk durumuna düşen eşe, diğer eş tarafından ödenmesi gereken aylık veya toplu ödemeyi ifade eder.

İştirak nafakası;

boşanma sonucunda müşterek çocukların velayetini alan tarafa, diğer ebeveynin, çocukların ihtiyaç ve giderleri için ödemesi gereken yine aylık veya toplu ödemedir.

Mersin Aile Avukatı
Mersin aile hukuku avukatı

Yardım nafakası;

aile hukuku hükümleri uyarınca aralarında usul-füru ilişkisi bulunanlar arasında yoksulluk durumunda bulunan kişinin geçimine, ekonomik güç oranında katkıda bulunulması yükümlülüğüdür. TMK 328/2. maddesinde düzenlenen eğitimi devam eden reşit çocuğa anne ve babanın maddi katkı sunma yükümlülüğü, bir yardım nafakası düzenlemesidir. Yine çocukların, bakıma muhtaç, yoksulluk durumundaki anne-babaya karşı ekonomik koşulları çerçevesinde ödemeye yükümlü bulundukları nafaka da bu türden bir nafakadır.

Tedbir nafakası;

herhangi bir türde nafaka davası açılması veya boşanma davası ile birlikte nafaka talep edilmesi durumunda, yargılama sonuçlanıncaya kadar bağlanan geçici nafakaya denir. Yargılama sonunda tedbir nafakası, yoksulluk, iştirak veya yardım nafakasına dönüşebileceği gibi, davanın reddi durumunda ise ortadan kalkacaktır.

Mersin Aile Hukuku ve Nafaka Avukatı

ile hemen iletişime geçebilirsiniz

Nafakanın Arttırılması, Azaltılması veya Kaldırılması Davası

Hangi hukuki nedene dayalı olursa olsun, mahkemece bağlanan nafakanın değişen ekonomik koşullara göre yeniden düzenlenmesi veya kaldırılması için de mahkemeye başvurmak şarttır. Mahkeme, böyle bir başvurunun olması hallinde, tarafların ekonomik şartları ile ihtiyaçlarını tekrar değerlendirerek nafakanın azaltılması, arttırılması veya kaldırılmasına karar verir.

İştirak nafakası yükümlülüğü, çocuğun 18 yaşını doldurması ile kendiliğinden sona erer. Yine eski eşe bağlanan yoksulluk nafakası, nafaka alacaklısının tekrar evlenmesi ile kendiliğinden sona erer. Bunun için yeni bir mahkeme kararı gerekmez. Ancak reşit çocuğun eğitiminin devamı halinde yardım nafakası yükümlülüğü kendiliğinden oluşmaz. Bunun için reşit çocuğun dava yoluyla nafaka talep etmesi gerekir. Ayrıntılı bilgi için bkz. İştirak ve Reşit Çocuğun Eğitimi İçin Yardım Nafakası

Mersin Hukuk Ofisi
Mersin Avukatlık Bürosu

Mersin Nafaka Avukatı

Mersin nafaka avukatı arayışınız için büromuzla iletişime geçebilirsiniz. Mersin’de aile hukuku avukatı olarak faaliyet yürüten hukuk büromuz, boşanma davası ile birlikte veya sonrasında açılacak, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası davalarında avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir. Ayrıca reşit çocuk için eğitim nafakası davası da avukatlık büromuzun ilgilendiği davalardandır. 

Tedbir Nafakası Nedir?

Tedbir nafakası, boşanma davasının açıldığı tarihten, boşanmaya ilişkin kararın kesinleşmesi tarihine kadar ödenmesine hükmedilen nafaka türüdür. Eşler arasında bir boşanma davası olmadan da tedbir nafakası mümkündür. Ayrı yaşama kararı veya nafaka talep eden eşin ayrı yaşama hakkı varsa, talep üzerine tedbir nafakası bağlanabilir. Yine 6284 sy Kanun kapsamında, şiddet mağduru olan veya tehlikesi altında bulunan eş ve çocuk yararına tedbir nafakasına hükmedilir.

Nafaka Miktarı Nasıl Azaltılır?

Mahkemece hükmedilen nafaka miktarı, daha sonra şartların değişmesi ile azaltılabilir. Bunun için nafakanın azaltılması davası açılması gerekir. Nafaka yükümlüsü veya nafaka alacaklısının ekonomik durumlarındaki değişim, nafaka miktarının azaltılmasına yol açabilir. Örneğin nafaka ödeyenin uzun süre işsiz kalması, iflas etmesi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının artması ya da nafaka alacaklısının bir çalışmaya başlaması gibi nedenler nafaka miktarını azaltabilecek durumlardır.

İştirak Nafakası Nedir?

İştirak nafakası, 18 yaşını doldurmamış çocuk için, velayeti almayan ebeveynin ödemesi gereken nafaka türüdür. İştirak nafakası, müşterek çocuğun ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsünün ekonomik durumu ve bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı gibi etkenlere göre belirlenir. Çocuğun 18 yaşını doldurması ile iştirak nafakası ödeme yükümü ortadan kalkar.

Nafaka Kaç Yıl Ödenir?

Boşanma sonucunda yoksulluk nafakasında herhangi bir süre sınırı yoktur. Mahkemece nafakanın tek seferde veya aylık olarak ödenmesine karar verilebilir. Eşler, boşanma sırasında nafakanın ödeneceği süre konusunda anlaşırsa, mahkeme bu anlaşmaya göre karar verir. Aksi halde yoksulluk nafakası süresizdir. Tarafların ekonomik ve sosyal durumu değişirse nafakanın kaldırılması davası açılabilir. Bu durumda nafaka ancak mahkeme kararıyla kaldırılabilir. İştirak nafakasının süresi ise bellidir. İştirak nafakası çocuğun 18 yaşını doldurması ile sona erer. Tedbir nafakasının süresi de mahkeme kararında belirtilir. Bu süresinin sonunda nafaka kendiliğinden ortadan kalkar. Evliliğin devam ettiği ancak eşlerden birisinin ayrı yaşama hakkı bulunan durumlarda tedbir nafakası da süresiz olabilir.

Boşanma Sonucunda Nafaka

Mersin nafaka avukatı tavsiye yazı : Nafaka Davaları

Aile hukuku avukatı tavsiye yazı : Nafakanın Arttırılması

Aile Hukuku alanındaki tüm davalarla ilgili ayrıntılı açıklamalar için bkz. Mersin Aile Hukuku Avukatı

Mersin’de nafaka davası avukat yardımı ve tüm faaliyet alanlarımıza buradan ulaşabilirsiniz: Mersin Avukat Uzmanlık Alanlarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön